drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mihawk

#351 Re: drzavni ispit

Post by Mihawk »

poznanik wrote:
ReyHan wrote:ovaj file trazi password da se otpakuje
hugo, ali nemoj ni pokušavati s otpakiranjem, sve je prazno :-)

Prazno nije 100% a za extract potreban je program s http://www.7-zip.org/download.html ili bilo koji dr.
al za sifru sorry, totalno sam zaboravio na nju

ŠIFRA: literatura
Last edited by Mihawk on 09/03/2012 21:31, edited 1 time in total.
DOAS

#352 Re: drzavni ispit

Post by DOAS »

Jutros polagao za neko mjesto u općinskoj službi, dakle ADSFBiH i položio.
Spremao sam samo po onim pitanjima sa weba Ispit općeg znanja, ono photo-nešto.
Imao sam 31 tačan odgovor s tim da sam naknadim uvidom u test ustanovio da nisam odgovorio tačno ni na jedno pitanje iz oblasti Eu integracije, tipa, koje je najvažnije tijelo koje donosi odluke(ono Vijeće EU) te Kopenhaški kriteriji,te zemlja članica postaje punopravni član Eu kada i tada... etc
Dakle puno sreće kandidatima koji polažu i ako ste učili po gore navedenom materijalu imate 80% šanse da položite :-)
Sjetiću se i pojedinačnih pitanja pa postam ;-)
DOAS

#353 Re: drzavni ispit

Post by DOAS »

1. Uslov za početak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske
unije i Bosne i Hercegovine je:(reforma policije,reforme ustava,,saradnja sa hagom)
2. Najvažnije tijelo EU koje donosi odluke
3.Kopenhaški kriteriji značaj?
4.Kada se počinju razvijati odnosi BiH i EU?
5.Guvernera Centralne banke BiH u prvih šest godina imenuje?
6.Sudije Ustavnog suda BiH bira?
7.Kada zemlja kandidat postaje punopravni član EU?
8.U postupku pred sudovima i drugim organima uprave Republiku Srpsku u pravilu zastupa?
9.Ako organu koji rješava u stvari nije poznato pravo koje važi u stranoj državi, može se obavijestiti o tome
kod?
10.Radnik odnosno zaposlenik, ostvaruje pravo na štrajk u skladu sa odredbama?
11.U načela kancelarijsko poslovanja ne spada? Bila je neka glupost pa tako samo naučite načela i metodom eliminacije zabijte gol
12.Zakone BiH donosi? Nije tačno ovako formulisano pitanje ali je odgovor isti:)
13.Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su bila dva odgovora na dva pitanja iz dvije grupe testova tipa ko pored nadležnih ministartstava dodatno uređuje oblast iz zdravstvenog osiguranja i penzija,pa rasporedite:)
14.Šta je "Predmet"?
15.Kriteriji po kojima se vrši razvrstavanje predmeta i akata na klasifikacione oznake?
16. Da li se otisak prijemnog štambilja stavlja na prilog dostavljen uz akt?
17. Državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države, uz uslov?
18.U BiH se direktno primjenjuje i ima prioritet nad svim drugim zakonima?
19. Zakoni i drugi propisi na snazi doneseni prije stupanja na snagu Ustava ostaju da važe u onoj mjeri u kjoj nisu u suprotnosti sa Ustavom je odgovor, a pitanje su malo zakukuljili u odnosu na ono standardno:Aneksima Ustava BiH, u pogledu važenja zakona i drugih propisa određeno je da bla bla bla...
29.Ratifikaciju međunarodnih ugovora po Ustavu BiH vrši?
30. Republiku Šumsku pred sudovima i kojekavim tužilaštvima zastupa?
31. Bilo je za Brčko, teritorija opštine kada je potvrđena, uglavnom dgovor cjelokupna teritorija taj i taj datum 1991..(a u drugoj grupi je bilo pitanje koji su sudovi Brčko DC-ja i neko pianje o Skupštini)
32. Razvrstavanje radnih mjesta u državnoj upravi se klasifikuje rimskim,arapskim ili rimskim i arapskim brojevima?
33. Te nešto tipa: klasifikacione oznake poslova počinju brojevima 01 ili 05 ili 07?
34. Upravni spor se pokreče?
35. O zahtjevu za izuzeće odlučuje,ono sudac pojedinac?
36. VSTV je nadležan za imenovanje tih i tih sudija,sudaca, belaja, tri opcije ne možete fulit onu pravu?
37. Ne mogu se sjetiti dalje,aha radnik mlađi od 18 godina ima pravo na godišnji odmor u trajanju?
38.E sad se stvarno ne mogu sjetit evo mi se žena vratila s posla, haj ćao, odoh se hvalit po selu :)
Jana2

#354 Re: drzavni ispit

Post by Jana2 »

Koja je razlika između ispita polozenog preko adsfbih i preko ads.ba?
Dupli_skalp

#355 Re: drzavni ispit

Post by Dupli_skalp »

Jana2 wrote:Koja je razlika između ispita polozenog preko adsfbih i preko ads.ba?
mislim da je razlika samo u nekim pitanjima, npr. kod ads bih imaš pitanja vezana i za drugi entitet.

neka me ispravi neko ako griješim.
Chuckie

#356 drzavni ispit

Post by Chuckie »

Jana2 wrote:Koja je razlika između ispita polozenog preko adsfbih i preko ads.ba?
Nikakva, samo se drugacije zovu, a na konkursima prolaze oba.

Ispit opceg znanja vs Javni ispit

Sent via iPhone
Jana2

#357 Re: drzavni ispit

Post by Jana2 »

Meni rekose da polozen ispit preko adsfbih vrijedi samo na nivou federacije,ne i na nivou drzave,dok polozen preko ads.ba vrijedi na nivou i federacije i drzave
Chuckie

#358 drzavni ispit

Post by Chuckie »

Mozda, treba pogledati u nekom drzavnom konkursu kakav je tekst, ja imam Javni ispit polozen i prolazi na obje agencije, nisam siguran za onaj na federalnom nivou.

Ako je to istina, onda je to fakat sranje veliko, ne vidim svrhu polaganja IOZ kad na konkurse ADSBIH ne prolazi taj ispit.

Brat mi je polozio IOZ bas cu ga pitati u vezi ovoga.

Sent via iPhone
Chuckie

#359 drzavni ispit

Post by Chuckie »

@Jana2, ipak nisi u pravu. Sad sam pogledao Obrazac za prijavu na konkurs na Ads.gov.ba i stoji >

Ispit profesionalne nadogradnje:

Polozen Javni ispit ili Ispit općeg znanja DA/NE

dakle prolazi i ispit sa Federalne Agencije na drzavnim konkursima.

Krivo su ti rekli.

Izvor:
http://www.ads.gov.ba/v2/attachments/23 ... anskom.doc

Sent via iPhone
poznanik

#360 Re: drzavni ispit

Post by poznanik »

Može li neko ovdje posložiti sve "javne", "stručne", "državne" i sve slične ispite koji se polažu u BiH, na bilo kojem nivou - entitetskim ili državnom, i napraviti poređenje svih njih po predmetima za polaganje, značaju i važnosti Uvjerenja?

Imam utisak da skoro svaka institucija u BiH ima pravo i da nalaže ispite iz raznoraznih oblasti, što već polako počinje da unosi zabunu :-) :(
Nero1

#361 Re: drzavni ispit

Post by Nero1 »

i
Last edited by Nero1 on 17/03/2012 16:09, edited 1 time in total.
Chuckie

#362 drzavni ispit

Post by Chuckie »

Jel ti polazes Strucni ispit ili Javni ispit? To su 2 razlicita ispita.

Sent via iPhone
tech10

#363 Re: drzavni ispit

Post by tech10 »

Kakva je situacija sa strucnim ispitom za ovlastenog projektanta npr. u oblasti elektrike?
rossonera

#364 Re: drzavni ispit

Post by rossonera »

Uči li se šta ovdje? :D
Chuckie

#365 drzavni ispit

Post by Chuckie »

Davno sam ja proucio ovo. :D
DOAS

#366 Re: drzavni ispit

Post by DOAS »

Je li iko polagao stručni ispit Ima li kakvih iskustava?
Općinski nivo me interesuje, ona gospođa kada sam polagao IOZ mi reče da se piše nekakvo rješenje?
Chuckie

#367 drzavni ispit

Post by Chuckie »

Strucni ispit je za svako radno mjesto razlicit, shodno poslovima koji se tu obavljaju. Valjda to znas.

Sent from my iPhone
DOAS

#368 Re: drzavni ispit

Post by DOAS »

Chuckie wrote:Strucni ispit je za svako radno mjesto razlicit, shodno poslovima koji se tu obavljaju. Valjda to znas.

Sent from my iPhone

Pa jesi li ti položio stručni :dance:
A pitao sam za općinski nivo jer ima 10 pitanja, od njih barem 5 su pitanja koja se odnose na lokalnu samoupravu i to na njenu osnovu jedninicu Općinu, jedno pitanje je da se napiše neko rješenje, a ostala su usko vezana za posao koji je konkursom objavljen, to znam.
Mene interesuju ovih prvih 5 pitanja, burazere :skoljka:
nedexx

#369 Re: drzavni ispit

Post by nedexx »

Molim vas jel moze neko da mi posalje ovu literaturu za drzvani na mail; [email protected] mislim ko ju vec ima,i ovaj od nedavno izmjenjeni dio za poalaganje...
rimza82

#370 Re: drzavni ispit

Post by rimza82 »

DOAS wrote:Jutros polagao za neko mjesto u općinskoj službi, dakle ADSFBiH i položio.
Spremao sam samo po onim pitanjima sa weba Ispit općeg znanja, ono photo-nešto.
Imao sam 31 tačan odgovor s tim da sam naknadim uvidom u test ustanovio da nisam odgovorio tačno ni na jedno pitanje iz oblasti Eu integracije, tipa, koje je najvažnije tijelo koje donosi odluke(ono Vijeće EU) te Kopenhaški kriteriji,te zemlja članica postaje punopravni član Eu kada i tada... etc
Dakle puno sreće kandidatima koji polažu i ako ste učili po gore navedenom materijalu imate 80% šanse da položite :-)
Sjetiću se i pojedinačnih pitanja pa postam ;-)

mozes li postavit link odakle si ucio
rossonera

#371 Re: drzavni ispit

Post by rossonera »

nedexx wrote:Molim vas jel moze neko da mi posalje ovu literaturu za drzvani na mail; [email protected] mislim ko ju vec ima,i ovaj od nedavno izmjenjeni dio za poalaganje...
Kakav izmjenjeni dio za polaganje? :?
Lima11

#372 Re: drzavni ispit

Post by Lima11 »

Polagao sam prije 15 dana Strucni Upravni Ispit za VSS u Ministarstvu Pravde BiH...evo neka pitanja ...

Osnovi uprave u BiH
1. Nadleznosti organa uprave u BiH
2. Pravilnik o unutrasnjoj organizaciji organa uprave BiH
3. Odnos organa uprave prema Zakonodavnoj vlasti

Kancelarijsko poslovanje
1. Akt (sve o aktu)
2. Pisarnica
3. Nacela kancelarijskog poslovanja

Ispit je usmeni i javni...komisija je pravo dobra, pokusavaju da pomognu ako poznajete materiju...ko polozi ovaj ispit oslobodjen je polaganja Javnog ispita kod ADS BiH i Ispita opceg znanja kod ADS FBiH, takodje ovaj ispit vazi na svim nivoima u BiH ukljucujuci RS i Distrikt Brcko.
DOAS

#373 Re: drzavni ispit

Post by DOAS »

Zašto je stalo ovo oko polaganja stručnog ispita,čekam više od mjesec dana:(
Chuckie

#374 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

DOAS wrote:
Chuckie wrote:Strucni ispit je za svako radno mjesto razlicit, shodno poslovima koji se tu obavljaju. Valjda to znas.

Sent from my iPhone

Pa jesi li ti položio stručni :dance:
A pitao sam za općinski nivo jer ima 10 pitanja, od njih barem 5 su pitanja koja se odnose na lokalnu samoupravu i to na njenu osnovu jedninicu Općinu, jedno pitanje je da se napiše neko rješenje, a ostala su usko vezana za posao koji je konkursom objavljen, to znam.
Mene interesuju ovih prvih 5 pitanja, burazere :skoljka:
Položio sam 100 puta stručni, kakvo je to pitanje. Ideš na intervju, ali džaba kad nemaš štele, nemoj ni pokušavat. :D

Neki dan bio na 3 konkursa u Min finansija Kantona Sarajevo, stručni laganice 10 pitanja, 7 za prolaz na intervju. Dakle na svakom radnom mjestu je različit stručni ispit, pitanja vezana za oblast navedenog radnog mjesta.
kenano

#375 Re: drzavni ispit

Post by kenano »

Može li neko reći da li je skoro polagao javni ispit na državnom nivou tj, od kada su skinuta pitanja sa stranice ADSBH. Interesuje me konkretno može li se sada položiti po starim pitanjima koja su bila na njihovoj stranici jer sam čula da ima dosta novih pitanja i da se po starim pitanjima ne može nikako položiti.
Hvala :)
Post Reply