http://sarajevo-x.com/clanak/090324001
BiH|24.03.2009. u 07:47
Sarajevo
Albanski premijer Sali Berisha danas u BiH
Visoka delegacija Republike Albanije, predvođena albanskim premijerom Sali Berishom, doputovat će danas u zvaničnu posjetu našoj zemlji.
Kako je najavljeno, ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu će za visoku delegaciju biti upriličen svečani doček.
Planirano je da se albanski premijer sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Predsjedništva BiH, te kolegijem oba doma Parlamentanske skupštine BiH.
Sastanak će održati i delegacije BiH i Albanije, nakon čega će biti potpisano nekoliko sporazuma između dvije zemlje.
Tako će ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i ambasador Albanije u BiH Pellumb Qazimi potpisati Sporazum o policijskoj saradnji, a Sadović će sa sekretarom MVP-a Albanije Ferit Hoxhom potpisati Sporazum o readmisiji.
Sporazum o uslovim uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije potpisat će zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić i generalni sekretar MVP-a Albanije Ferit Hoxha, a sporazum o carinama ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i zamjenik ministra finansija Albanije Florjon Mima.
Najavljeno je i da će premijer Berisha tokom boravka u BiH posjetiti članove zajednice Albanaca u BiH i trupe albanske vojske u sastavu EUFOR-a, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.
(Sarajevo-x.com)
Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!
Moderator: anex
- Bumerang
#351 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Last edited by Bumerang on 27/03/2009 01:30, edited 2 times in total.
- Bumerang
#352 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Discover Albania - A VIDEO THAT YOU SHOULD SEE: http://www.youtube.com/watch?v=aLgOdP1t ... re=related
Last edited by Bumerang on 17/03/2009 23:58, edited 1 time in total.
- Bumerang
- Bumerang
- Bumerang
- Bumerang
#356 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Albania 2012: http://www.youtube.com/watch?v=hU-Zyzlc_W0
Vise info na adresi: http://rivierajone.blogspot.com
Last edited by Bumerang on 24/11/2010 12:11, edited 3 times in total.
- Bumerang
#357 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Albania's Future Riviera: http://www.youtube.com/watch?v=mI8gCpb1F1E
Last edited by Bumerang on 24/11/2010 12:36, edited 2 times in total.
- Bumerang
#358 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Puka

Last edited by Bumerang on 22/12/2010 17:19, edited 2 times in total.
- Bumerang
#359 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Huge Tourist Cruise in Saranda, Albania 2008: http://www.youtube.com/watch?v=_DsOWYWB ... re=related
Last edited by Bumerang on 27/03/2009 01:31, edited 2 times in total.
- karanana
#360 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
- Bumerang
#361 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090324041
BiH|24.03.2009. u 11:48
Sarajevo
Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije
Predstavnici BiH i Republike Albanije potpisali su danas u Sarajevu četiri sporazuma - o policijskoj saradnji, o readmisiji, o uvjetima uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije te o carinama.
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Albanije Sali Berisha ocijenili su na pres-konferenciji izuzetno značajnim potpisane sporazume za intenziviranje saradnje između dvije zemlje u konkretnim oblastima.
Istaknuli su da su sporazumi posebno važni za razvoj ekonomske saradnje te će omogućiti da se otvore tržišta jedne i druge zemlje za uspješniju saradnju.
Predsjedavajući Špirić je naveo da BiH s Republikom Albanijom u vanjskoj trgovini razmjenjuje vrijednost robe od 20 miliona maraka te da naša zemlja ima pozitivnu razmjenu.
-U periodu ispred nas trebamo učiniti sve da ta razmjena bude snažnija i pravednija, naveo je Špirić, naglasivši da je potrebno stvarati uvjete da kompanije iz BiH snažnije nastupaju na tržištu Albanije i obratno.
Premijer Berisha, koji je danas doputovao u zvaničnu posjetu BiH, istakao je značaj unapređenja saradnje u investiranju, kazavši da je Albanija mala zemlja, ali s izuzetno velikim potencijalom kada su u pitanju strana ulaganja.
Rekao je da su bh. investitori dobrodošli da ulažu u njegovu zemlju, posebno u energiji i turizmu.
Iako odnose između dvije zemlje smatraju izuzetno prijateljskim, premijeri BiH i Albanije su zaključili da se i u drugim oblastima u narednom periodu sačine odgovarajući sporazumi o saradnji.
Dvojica premijera su razgovarali i o evropskom i evroatlantskom putu dviju zemalja te istaknuli da je, osim razvoja međusobnih odnosa, nužno stvarati i nove regionalne incijative.
Time bismo pokazali svoju spremnost za saradnju i napredak na putu prema NATO-u i EU, dodali su.
Napominjući da će Albanija u aprilu postati punopravni član NATO-a, premijer Berisha je najavio da će dati punu podršku integraciji BiH u NATO.
On je također saopćio da je Albanija odlučila otvoriti svoju ambasadu u Sarajevu, a predsjevajući Špirić je kazao da i "BiH treba učiniti sve da ima svoju ambasadu u toj zemlji kako bi odnosi između dvije zemlje bili na istom nivou".
(FENA)
- karanana
#362 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
odlicno. znaci bit ce ambasade.
ne razumijem sporazum o uzajamnim putovanjima, sta to znaci? hoce li se ukidati vize jer sam se nalozio da malo odem do albanije na more?
ne razumijem sporazum o uzajamnim putovanjima, sta to znaci? hoce li se ukidati vize jer sam se nalozio da malo odem do albanije na more?
- Bumerang
#363 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
@ karanana,karanana wrote:zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
O tim nekim sporazumima o putovanjima BH gradjana u Albaniju i obratno, sporazumu o otvaranju diplomatskih predstavnistva, trgovini (uvoz - izvoz), investicijama u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu itd imas u gore iznad prilozenom prilogu.
-
*mima*
#364 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
karanana wrote:odlicno. znaci bit ce ambasade.
Primit ce se regres ove godine.
- Bumerang
#365 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Mozda je za ovo sto pitas najbolje nazvati neku najblizu ambasadu Albanije i pitatiti njih sta ovo sve znaci i da li ce ukidati vize.karanana wrote:odlicno. znaci bit ce ambasade.
- karanana
#366 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Bumerang, ocigledno sam corav i ne vidim nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana". da li to znaci da mi ne treba viza?Bumerang wrote:@ karanana,karanana wrote:zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
O tim nekim sporazumima o putovanjima BH gradjana u Albaniju i obratno, sporazumu o otvaranju diplomatskih predstavnistva, trgovini (uvoz - izvoz), investicijama u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu itd imas u gore iznad prilozenom prilogu.
mima, regres stize, topli obrok se ne smanjuje. necu jesti ali odoh u albaniju na ljeto.
- Bumerang
#367 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Karanana, ne vidim ni ja nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana" i nemam pojma sta to znaci, treba se negdje raspitati. Ali vjerovatno ce neko u medijima uskoro izaci i sa tim objasnjenjima sta ovo sve u prevodu znaci.karanana wrote:Bumerang, ocigledno sam corav i ne vidim nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana". da li to znaci da mi ne treba viza?Bumerang wrote:@ karanana,karanana wrote:zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
mima, regres stize, topli obrok se ne smanjuje. necu jesti ali odoh u albaniju na ljeto.
- Kona__
#368 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Nema viza u toku ljeta za Albaniju, bar nije prošle godine bilo, prilikom kontaktiranja Albanske ambasade u Zagrebu rečeno mi je da zbog poboljšanja turizma ovako od 1. juna do nekog septembra nema viza...
- semmy
#369 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Kona__ wrote:Nema viza u toku ljeta za Albaniju, bar nije prošle godine bilo, prilikom kontaktiranja Albanske ambasade u Zagrebu rečeno mi je da zbog poboljšanja turizma ovako od 1. juna do nekog septembra nema viza...
kako nije bilo kad na granici platis vizu 10€ po osobi ????
-
zonbirile
#370 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
- Kona__
#371 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
@Semmy mislila sam na proceduru vađenja vize, etc. koja postoji tokom ostatka godine...
-
pita
#372 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Ja sam bio.....ako si navikao na nase smece i prljavstinu..onda te ne moze nista iznenaditi...zonbirile wrote:sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
- semmy
#373 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
pita wrote:Ja sam bio.....ako si navikao na nase smece i prljavstinu..onda te ne moze nista iznenaditi...zonbirile wrote:sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
vlora i saranda su odlicni..plaze su ciste i more je fantasticno...e sad mi smo bili uglavnom na privatnim plazama za gradske ne znam
drac je ocaj..pravi ciganski grad, prljav:((( odatle smo pobjegli sto smo prije mogli....
-
zonbirile
#374 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
pa to i tvrdim Durames ko Kongo.
-
Thirra