Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bumerang

#351 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

http://sarajevo-x.com/clanak/090324001

BiH|24.03.2009. u 07:47

Sarajevo

Albanski premijer Sali Berisha danas u BiH

Image

Visoka delegacija Republike Albanije, predvođena albanskim premijerom Sali Berishom, doputovat će danas u zvaničnu posjetu našoj zemlji.

Kako je najavljeno, ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu će za visoku delegaciju biti upriličen svečani doček.

Planirano je da se albanski premijer sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Predsjedništva BiH, te kolegijem oba doma Parlamentanske skupštine BiH.

Sastanak će održati i delegacije BiH i Albanije, nakon čega će biti potpisano nekoliko sporazuma između dvije zemlje.

Tako će ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i ambasador Albanije u BiH Pellumb Qazimi potpisati Sporazum o policijskoj saradnji, a Sadović će sa sekretarom MVP-a Albanije Ferit Hoxhom potpisati Sporazum o readmisiji.

Sporazum o uslovim uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije potpisat će zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić i generalni sekretar MVP-a Albanije Ferit Hoxha, a sporazum o carinama ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i zamjenik ministra finansija Albanije Florjon Mima.

Najavljeno je i da će premijer Berisha tokom boravka u BiH posjetiti članove zajednice Albanaca u BiH i trupe albanske vojske u sastavu EUFOR-a, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(Sarajevo-x.com)
Last edited by Bumerang on 27/03/2009 01:30, edited 2 times in total.
Bumerang

#352 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Discover Albania - A VIDEO THAT YOU SHOULD SEE: http://www.youtube.com/watch?v=aLgOdP1t ... re=related

Last edited by Bumerang on 17/03/2009 23:58, edited 1 time in total.
Bumerang

#354 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albania from the air - second part: http://www.youtube.com/watch?v=y5VFAv1L ... re=related

Bumerang

#356 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 24/11/2010 12:11, edited 3 times in total.
Bumerang

#357 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albania's Future Riviera: http://www.youtube.com/watch?v=mI8gCpb1F1E

Vise info na adresi: http://rivierajone.blogspot.com

Last edited by Bumerang on 24/11/2010 12:36, edited 2 times in total.
Bumerang

#358 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Puka
Image
Last edited by Bumerang on 22/12/2010 17:19, edited 2 times in total.
Bumerang

#359 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Huge Tourist Cruise in Saranda, Albania 2008: http://www.youtube.com/watch?v=_DsOWYWB ... re=related

Last edited by Bumerang on 27/03/2009 01:31, edited 2 times in total.
karanana

#360 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by karanana »

zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
Bumerang

#361 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090324041

BiH|24.03.2009. u 11:48

Sarajevo

Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije

Predstavnici BiH i Republike Albanije potpisali su danas u Sarajevu četiri sporazuma - o policijskoj saradnji, o readmisiji, o uvjetima uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije te o carinama.

Foto: Reuters
Image

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Albanije Sali Berisha ocijenili su na pres-konferenciji izuzetno značajnim potpisane sporazume za intenziviranje saradnje između dvije zemlje u konkretnim oblastima.

Istaknuli su da su sporazumi posebno važni za razvoj ekonomske saradnje te će omogućiti da se otvore tržišta jedne i druge zemlje za uspješniju saradnju.

Predsjedavajući Špirić je naveo da BiH s Republikom Albanijom u vanjskoj trgovini razmjenjuje vrijednost robe od 20 miliona maraka te da naša zemlja ima pozitivnu razmjenu.

-U periodu ispred nas trebamo učiniti sve da ta razmjena bude snažnija i pravednija, naveo je Špirić, naglasivši da je potrebno stvarati uvjete da kompanije iz BiH snažnije nastupaju na tržištu Albanije i obratno.

Premijer Berisha, koji je danas doputovao u zvaničnu posjetu BiH, istakao je značaj unapređenja saradnje u investiranju, kazavši da je Albanija mala zemlja, ali s izuzetno velikim potencijalom kada su u pitanju strana ulaganja.

Rekao je da su bh. investitori dobrodošli da ulažu u njegovu zemlju, posebno u energiji i turizmu.

Iako odnose između dvije zemlje smatraju izuzetno prijateljskim, premijeri BiH i Albanije su zaključili da se i u drugim oblastima u narednom periodu sačine odgovarajući sporazumi o saradnji.

Dvojica premijera su razgovarali i o evropskom i evroatlantskom putu dviju zemalja te istaknuli da je, osim razvoja međusobnih odnosa, nužno stvarati i nove regionalne incijative.

Time bismo pokazali svoju spremnost za saradnju i napredak na putu prema NATO-u i EU, dodali su.

Napominjući da će Albanija u aprilu postati punopravni član NATO-a, premijer Berisha je najavio da će dati punu podršku integraciji BiH u NATO.

On je također saopćio da je Albanija odlučila otvoriti svoju ambasadu u Sarajevu, a predsjevajući Špirić je kazao da i "BiH treba učiniti sve da ima svoju ambasadu u toj zemlji kako bi odnosi između dvije zemlje bili na istom nivou".
(FENA)
karanana

#362 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by karanana »

odlicno. znaci bit ce ambasade.
ne razumijem sporazum o uzajamnim putovanjima, sta to znaci? hoce li se ukidati vize jer sam se nalozio da malo odem do albanije na more?
Bumerang

#363 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

karanana wrote:zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
@ karanana,

O tim nekim sporazumima o putovanjima BH gradjana u Albaniju i obratno, sporazumu o otvaranju diplomatskih predstavnistva, trgovini (uvoz - izvoz), investicijama u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu itd imas u gore iznad prilozenom prilogu.
*mima*

#364 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by *mima* »

karanana wrote:odlicno. znaci bit ce ambasade.
ne razumijem sporazum o uzajamnim putovanjima, sta to znaci? hoce li se ukidati vize jer sam se nalozio da malo odem do albanije na more?

Primit ce se regres ove godine.
Bumerang

#365 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

karanana wrote:odlicno. znaci bit ce ambasade.
Mozda je za ovo sto pitas najbolje nazvati neku najblizu ambasadu Albanije i pitatiti njih sta ovo sve znaci i da li ce ukidati vize.
karanana

#366 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by karanana »

Bumerang wrote:
karanana wrote:zasto nema sporazuma o ukidanju viza ili bar sporazuma o otvaranju diplomatskih predstavnistva? ja da bih otisao u albaniju moram ici po vizu u albansku ambasadu u zagreb. glupost a nase dvije zemlje su geografski i ekonomski blizu.
@ karanana,

O tim nekim sporazumima o putovanjima BH gradjana u Albaniju i obratno, sporazumu o otvaranju diplomatskih predstavnistva, trgovini (uvoz - izvoz), investicijama u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu itd imas u gore iznad prilozenom prilogu.
Bumerang, ocigledno sam corav i ne vidim nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana". da li to znaci da mi ne treba viza?

mima, regres stize, topli obrok se ne smanjuje. necu jesti ali odoh u albaniju na ljeto.
Bumerang

#367 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

karanana wrote:
Bumerang wrote:
@ karanana,

Bumerang, ocigledno sam corav i ne vidim nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana". da li to znaci da mi ne treba viza?

mima, regres stize, topli obrok se ne smanjuje. necu jesti ali odoh u albaniju na ljeto.
Karanana, ne vidim ni ja nikakvo objasnjenje o tome sta znaci sporazum "o uvjetima uzajamnih putovanja građana" i nemam pojma sta to znaci, treba se negdje raspitati. Ali vjerovatno ce neko u medijima uskoro izaci i sa tim objasnjenjima sta ovo sve u prevodu znaci.
Kona__

#368 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Kona__ »

Nema viza u toku ljeta za Albaniju, bar nije prošle godine bilo, prilikom kontaktiranja Albanske ambasade u Zagrebu rečeno mi je da zbog poboljšanja turizma ovako od 1. juna do nekog septembra nema viza...
semmy

#369 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by semmy »

Kona__ wrote:Nema viza u toku ljeta za Albaniju, bar nije prošle godine bilo, prilikom kontaktiranja Albanske ambasade u Zagrebu rečeno mi je da zbog poboljšanja turizma ovako od 1. juna do nekog septembra nema viza...

kako nije bilo kad na granici platis vizu 10€ po osobi ????
zonbirile

#370 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by zonbirile »

sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
Kona__

#371 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Kona__ »

@Semmy mislila sam na proceduru vađenja vize, etc. koja postoji tokom ostatka godine...
pita

#372 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by pita »

zonbirile wrote:sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
Ja sam bio.....ako si navikao na nase smece i prljavstinu..onda te ne moze nista iznenaditi...
semmy

#373 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by semmy »

pita wrote:
zonbirile wrote:sjever na valja ništa,prljava obala.Gradovi očaj,pomiješano novo i staro,na plaži možeš naletiti i na kravu i balegu.Jug prema Grčkoj najbolji,ali daleko,cijene kao u Hrvata,u pet deka.
Ja sam bio.....ako si navikao na nase smece i prljavstinu..onda te ne moze nista iznenaditi...

vlora i saranda su odlicni..plaze su ciste i more je fantasticno...e sad mi smo bili uglavnom na privatnim plazama za gradske ne znam
drac je ocaj..pravi ciganski grad, prljav:((( odatle smo pobjegli sto smo prije mogli....
zonbirile

#374 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by zonbirile »

pa to i tvrdim Durames ko Kongo.
Post Reply