BHtelecom po uzoru na MAXtv

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
KARLEUŠA

#351 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Dendrlix wrote:Samo bih da recem vama koji tvrdite da su bakarne parice zastarile....
Otidjoh kod prijatelja sto radi u BHT-u i priupitah ga za ovu IPTV i koliko treba za jedan HD kanal. Oko 4-5 Mbps. Kolika je propusnost bakarne parice? Do 20 Mbps! :o

Svojim se ocima uvjerih!
A možemo li znati ko je tog tvog prijatelja zaposlio u BHtelecom i na kojem mjestu radi pa zna o propusnosti parice.Mislim da on ne zna ni šta znači Mbps,
Zamisli da uzmeš dva boxa za dva TVa i oni vuku 10 Mbps saobračaja po njegovoj teoriji , i šta misliš kakavu ćeš imati brzinu ADSLa na toj parici
E pa imaćeš brzinu dial up-a.Pa ko voli nek izvoli
Dendrlix

#352 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Dendrlix »

KARLEUŠA wrote: A možemo li znati ko je tog tvog prijatelja zaposlio u BHtelecom i na kojem mjestu radi pa zna o propusnosti parice.Mislim da on ne zna ni šta znači Mbps,
Zamisli da uzmeš dva boxa za dva TVa i oni vuku 10 Mbps saobračaja po njegovoj teoriji , i šta misliš kakavu ćeš imati brzinu ADSLa na toj parici
Ko ga je zaposli me apsolutno ne interesuje. Radi u Bihnet-u. I po njegovom ne treba 10 Mbps nego 5. Ne mislis valjda da je moguce gledati dva kanala u isto vrijeme?
Maystor

#353 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Maystor »

Dendrlix wrote:Samo bih da recem vama koji tvrdite da su bakarne parice zastarile....
Otidjoh kod prijatelja sto radi u BHT-u i priupitah ga za ovu IPTV i koliko treba za jedan HD kanal. Oko 4-5 Mbps. Kolika je propusnost bakarne parice? Do 20 Mbps! :o

Svojim se ocima uvjerih!
Nije tako jednostavno. Dobra parica može propustiti 20 Mbit/s, ali takvih je u mreži BHT malo. Problem su starije parice, dotrajale, u neke kablove je prodrla voda, mnogi su kidani bagerima građevinara i nestručno "naštiklani" itd. U praksi, čak i u centru Sarajeva, telekomove parice su slabog kvaliteta, a koliko mogu megabita propustiti zavisi od slučaja do slučaja. U principu, ko ima paricu koja može ići na 5-6 Mbit, može smatrati da je po našim standardima dobro prošao.
E sad, TV kanal za 4-5 Mbit je ok, ali ... Koliko imaš TV aparata u kući? Ja trenutno koristim 3, pa ti pomnoži ...
Maystor

#354 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Maystor »

Dendrlix wrote:
KARLEUŠA wrote: A možemo li znati ko je tog tvog prijatelja zaposlio u BHtelecom i na kojem mjestu radi pa zna o propusnosti parice.Mislim da on ne zna ni šta znači Mbps,
Ko ga je zaposli me apsolutno ne interesuje. Radi u Bihnet-u. I po njegovom ne treba 10 Mbps nego 5. Ne mislis valjda da je moguce gledati dva kanala u isto vrijeme?
@Dendrlix, očito ne kontaš kako to ide. Ako imaš više od jednog TV-a, onda za svaki TV moraš imati STB i tada svaki vuče po tih 4-5 Mbit. Većina ljudi koje ja znam imaju i koriste više od jednog TV-a u kući/stanu. Da, mislimo gledati dva (ili tri) kanala u isto vrijeme, i vjerovao ili ne - moguće je :-)
pametolog

#355 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by pametolog »

http://www.bhtelecom.ba/saznaj_adsl_brzina0.html i slicni linkovi na bhtelecom stranici govore sami za sebe.

20 mbps nije ni teoretski, a prakticno, fantasticno i kad imas pola od toga.
Ne govorim ovo da bih blatio BH Telecom, samo zbog realnog planiranja i razumijevanja buducih korisnika. Ne bi bilo lijepo da se uvalis pare za uslugu, a onda skontas da to nije to niti ce ikada biti to..., bar ne tako brzo... i na moju veliku zalost.
Jos uvijek je ovo sto pricaju da ce ponuditi odlicno, samo da vidimo da vec jednom proradi.
KARLEUŠA

#356 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Dendrlix
pametolog wrote:http://www.bhtelecom.ba/saznaj_adsl_brzina0.html i slicni linkovi na bhtelecom stranici govore sami za sebe.

20 mbps nije ni teoretski, a prakticno, fantasticno i kad imas pola od toga.
Ne govorim ovo da bih blatio BH Telecom, samo zbog realnog planiranja i razumijevanja buducih korisnika. Ne bi bilo lijepo da se uvalis pare za uslugu, a onda skontas da to nije to niti ce ikada biti to..., bar ne tako brzo... i na moju veliku zalost.
Jos uvijek je ovo sto pricaju da ce ponuditi odlicno, samo da vidimo da vec jednom proradi.
Eto moj jarane rekoh ti da taj tvoj prijatelj koji je preko štele u BHtelecomu (bihnetu)zaposlen,nije u stanju ni da zapamti ono što mu je posao,tj da bar pročita web stranicu svoje tvrtke pa da ne laže ni tebi ni sebi
KARLEUŠA

#357 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Maystor wrote:
Dendrlix wrote:
@Dendrlix, očito ne kontaš kako to ide. Ako imaš više od jednog TV-a, onda za svaki TV moraš imati STB i tada svaki vuče po tih 4-5 Mbit. Većina ljudi koje ja znam imaju i koriste više od jednog TV-a u kući/stanu. Da, mislimo gledati dva (ili tri) kanala u isto vrijeme, i vjerovao ili ne - moguće je :-)
Maystor
Lahko mi je za tebe jer ti znaš o čemu pričam.Nego me brinu oni koji ne znaju da TV aparata možeš imati koliko ti volja i koliko ti je novčanik dubok
KARLEUŠA

#358 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Maystor wrote:
Dendrlix wrote:
Maystor
Lahko mi je za tebe jer ti znaš o čemu pričam.Nego me brinu oni koji ne znaju da TV aparata možeš imati koliko ti volja i koliko ti je novčanik dubok
Dendrlix

#359 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Dendrlix »

KARLEUŠA wrote:Dendrlix
Eto moj jarane rekoh ti da taj tvoj prijatelj koji je preko štele u BHtelecomu (bihnetu)zaposlen,nije u stanju ni da zapamti ono što mu je posao,tj da bar pročita web stranicu svoje tvrtke pa da ne laže ni tebi ni sebi

Jbg, da nisam vidio svojim ocima ne bih pametovao ovdje. Ima neki uredjaj na koji se kace korisnici. na tom uredjaju se stima kolika je max brzina koju krajnji korisnik moze ostvariti. Kad sam ga pitao da provjeri moj username, u jednom polju stoji 2mbps, a odmah pored je polje "line capability" i tu stoji 18 Mbps.

Sto se tice opaske za stelu... Zavist je smrtni grijeh....
Dendrlix

#360 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Dendrlix »

Jbg, da nisam vidio svojim ocima ne bih pametovao ovdje. Ima neki uredjaj na koji se kace korisnici. na tom uredjaju se stima kolika je max brzina koju krajnji korisnik moze ostvariti. Kad sam ga pitao da provjeri moj username, u jednom polju stoji 2mbps, a odmah pored je polje "line capability" i tu stoji 18 Mbps.

EDIT: Sad ste me iznervirali i nazvah prijatelja. Tehnologija je ADSL2+

guglo veli: http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.5
wikipedia wrote:ITU G.992.5 is an ITU (International Telecommunication Union) standard, also referred to as ADSL2+ or ADSL2Plus.
Commercially it is notable for its maximum theoretical download speed of 24 Mbit/s.
KARLEUŠA

#361 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Dendrlix wrote:

EDIT: Sad ste me iznervirali i nazvah prijatelja. Tehnologija je ADSL2+

guglo veli: http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.5
wikipedia wrote:ITU G.992.5 is an ITU (International Telecommunication Union) standard, also referred to as ADSL2+ or ADSL2Plus.
Commercially it is notable for its maximum theoretical download speed of 24 Mbit/s.

E pa kad je tako onda uzmi tu IP TV i ako ti počne lediti slika zovi tog jarana i neka ti ti uključi taj "line capability"

E pa sad da si taj uredjaj gledao ,ne govoriš istinu,malo pretjeruješ.Daj nam opiši dimenzije tog uredjaja.Ti nekakvi uredjaji koje ti spominješ su imaginarni i da su realni oni bi se nalazili u centralama BH telecoma u koje nemaju pristup lica koja nisu ovlaštena da ulaze unutra a to si ti u ovom slučaju
Moraš neke stvarni realno govoriti
hadzun

#362 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by hadzun »

manite se suplje price, trknite u teelkom shop i uz malo srece testirajte moju tv.
ja testiram, i u ovom periodu ima nestabilnosti al kad se pusti mjenjam kablosku sigurno. za iste pare dobijes bolje... :thumbup:
Dendrlix

#363 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Dendrlix »

KARLEUŠA wrote: E pa kad je tako onda uzmi tu IP TV i ako ti počne lediti slika zovi tog jarana i neka ti ti uključi taj "line capability"

E pa sad da si taj uredjaj gledao ,ne govoriš istinu,malo pretjeruješ.Daj nam opiši dimenzije tog uredjaja.Ti nekakvi uredjaji koje ti spominješ su imaginarni i da su realni oni bi se nalazili u centralama BH telecoma u koje nemaju pristup lica koja nisu ovlaštena da ulaze unutra a to si ti u ovom slučaju

Taj uredjaj nisam ocima vidio. Jesi li ikad cuo za remote access? Ja sam rekao "uredjaj" a mozda je i server, telefonska centrala, kita od ovce, sta ti ja znam. Ono sto sam vidio je da se covjek logovao na "to", naso moj username na njemu i otvorio prozor gdje se vidjelo propusnost moje telefonske linije.

p.s.
Sad me pitaj kako se logovao.
KARLEUŠA

#364 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by KARLEUŠA »

Dendrlix wrote:
KARLEUŠA wrote: E pa kad je tako onda uzmi tu IP TV i ako ti počne lediti slika zovi tog jarana i neka ti ti uključi taj "line capability"

Taj uredjaj nisam ocima vidio. Jesi li ikad cuo za remote access? Ja sam rekao "uredjaj" a mozda je i server, telefonska centrala, kita od ovce, sta ti ja znam. Ono sto sam vidio je da se covjek logovao na "to", naso moj username na njemu i otvorio prozor gdje se vidjelo propusnost moje telefonske linije.

p.s.

E pa ovca nema kitu,nego je ima ovan :))))
Maystor

#365 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Maystor »

Dendrlix wrote:

p.s.
To što ti u nekom softveru piše da imaš line capability od 18 Mbit/s ne mora ništa značiti. Je li ti neko kući došao i izmjerio 18 Mbit/s? Kada uspiješ sa interneta downloadovati neki fajl s tom brzinom onda nam se javi. Ja sam ti pokušao objasniti kako to ide s bakarnim paricama, a ti se uhvatio prijatelja iz bihneta i njegovog softvera. I onako, čisto da razmisliš, ako već BHT ima parice od 18 Mbit/s zašto to ne naplati, zašto je 4 Mbit/s najveća brzina koju nude na tržištu???
Maystor

#366 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Maystor »

hadzun wrote:manite se suplje price, trknite u teelkom shop i uz malo srece testirajte moju tv.
ja testiram, i u ovom periodu ima nestabilnosti al kad se pusti mjenjam kablovsku sigurno. za iste pare dobijes bolje... :thumbup:
De nam malo opiši kako radi. Dobro, čuli smo da ima nestabilnosti. Koji si STB dobio? Ima li HDMI? Koje kanale gledaš?
Dendrlix

#367 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Dendrlix »

Maystor wrote:
To što ti u nekom softveru piše da imaš line capability od 18 Mbit/s ne mora ništa značiti. Je li ti neko kući došao i izmjerio 18 Mbit/s? Kada uspiješ sa interneta downloadovati neki fajl s tom brzinom onda nam se javi. Ja sam ti pokušao objasniti kako to ide s bakarnim paricama, a ti se uhvatio prijatelja iz bihneta i njegovog softvera. I onako, čisto da razmisliš, ako već BHT ima parice od 18 Mbit/s zašto to ne naplati, zašto je 4 Mbit/s najveća brzina koju nude na tržištu???

Izmedju covjeka koji radi 12 godina u bihnet-u i isfrustriranih anonimusa sa foruma, ja cu vise vjerovati ovom prvom. Jbt, sve neki strucnjaci ovdje. Ako mi je covjek rekao da cu moci u svom stanu imati dva tv-a i adsl brzine 1 Mbps nemam razloga da mu ne vjerujem.
Maystor

#368 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Maystor »

Dendrlix wrote:
Maystor wrote:

Izmedju covjeka koji radi 12 godina u bihnet-u i isfrustriranih anonimusa sa foruma, ja cu vise vjerovati ovom prvom. Jbt, sve neki strucnjaci ovdje. Ako mi je covjek rekao da cu moci u svom stanu imati dva tv-a i adsl brzine 1 Mbps nemam razloga da mu ne vjerujem.
Kada ljudi ostanu bez argumenata, ograničeni i primitivni, onda počnu vrijeđati, jer im ništa drugo ne preostaje. Ko god je pročitao moje i tvoje postove imao je priliku uvjeriti se ko je od nas dvojice stručnjak, a ko anonimus. Ali moram priznati da sam u jednom pogriješio, a to je raspravljati s tobom, što je čisto gubljenje vremena.
Raz

#369 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by Raz »

Dendrlix wrote:...kita od ovce...
:lol: al' se ismijah, svaka ti cast, iz neba pa u rebra sto bi rekli :D

nego malo on topic, ja davno dobio taj uredjaj, jos nije ni bilo javno objavljena informacija (stela naravno :mrgreen: ), spojio na net i tv, i nekakvi kruzici se ukazali i nikako da se konektuje, pa zvao ovog jarana sto mi je dao to, i on pokusavao da namjesti, nije uspio i na kraju mi rece da mi kao ne valja modem :skoljka: . eh, sad posto imam, brat bratu, 6 adsl modema, (opet stela :mrgreen: ) mogu li ja to sam kako namjestiti ili oni trebaju da ukljuce neku opciju tamo u telecomu za moj adsl account?
chuchumbamayumbe

#370 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by chuchumbamayumbe »

Raz wrote:
Dendrlix wrote:...kita od ovce...
:lol: al' se ismijah, svaka ti cast, iz neba pa u rebra sto bi rekli :D

nego malo on topic, ja davno dobio taj uredjaj, jos nije ni bilo javno objavljena informacija (stela naravno :mrgreen: ), spojio na net i tv, i nekakvi kruzici se ukazali i nikako da se konektuje, pa zvao ovog jarana sto mi je dao to, i on pokusavao da namjesti, nije uspio i na kraju mi rece da mi kao ne valja modem :skoljka: . eh, sad posto imam, brat bratu, 6 adsl modema, (opet stela :mrgreen: ) mogu li ja to sam kako namjestiti ili oni trebaju da ukljuce neku opciju tamo u telecomu za moj adsl account?
Možda da pitaš ove što ti sve to štele...?!
chuchumbamayumbe

#371 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by chuchumbamayumbe »

Maystor wrote:
hadzun wrote:manite se suplje price, trknite u teelkom shop i uz malo srece testirajte moju tv.
ja testiram, i u ovom periodu ima nestabilnosti al kad se pusti mjenjam kablovsku sigurno. za iste pare dobijes bolje... :thumbup:
De nam malo opiši kako radi. Dobro, čuli smo da ima nestabilnosti. Koji si STB dobio? Ima li HDMI? Koje kanale gledaš?
Da li kada šalta kanale moraš da čekaš po nekoliko sekundi da se kanal promijeni?!
hadzun

#372 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by hadzun »

@chuchumbamayumbe
ja sam upravo mislio da ce to biti najveci problem, ali medjutim nije. ovaj parametar je sasvim prihvatljiv, jer prebacuje cca 1-1,5 sec.
@Maystor
dobio sam neki kreatel, i on radi ok bar koliko ja mogu reci (upalis ga i zaboravi).HDMI nema (nemam ni ja hdtv tv) vec scart koristim, a ima i chinch.gledo sam hayat, eurosport,BHT....., neke strane pomalo, al i VoD (stream filma) a snimanje (time shift tv) nisam jos probo. user friendly je okruzenje za manipulaciju i menije... :thumbup:

ono sto sam skonto je da ima i prica oko dekodiranja signala /(vjerovatno do telekoma) jer neki kanali su pravo dobri, boje zivlje 5x po slobodnoj procjeni, a neki kanali su losiji nego na kablovskoj (ja na BH cabelnet). vjerovatno ima neki fol da signal koji primaju razlicitim nacinima prilagode na svoj sistem, pa tu nastaju razlike (moje razmisljanje).
ono sto ce najvise biti interesa je naravno parica.... bolje parice ce moci imati i 2 STB. potrebno je 8Mbps da bi imao ugodjaj, mada ima prica da je 6mbps ok! za slabije parice mogu se podesavati i neki profili tako da dobijes slabiji kvalitet, ali nista strasno (posto cuo, po to prodo) :D
iskreno kod mene ponekad zaglavi, pa me to nervira, al ako usklade podrsku do pustanja ovoga bice ok!
internet na tv radi :mrgreen: dobijes tastaturu sa mishom :dance: ali po meni treba imazi i neki veci LCD, npr 82cm

ps ne znam sto, al ponekad ne radi, pa evo i sad :run:
ja.neron

#373 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by ja.neron »

Dendrlix wrote:
Maystor wrote:

Izmedju covjeka koji radi 12 godi u bihnet-u i isfrustriranih anonimusa sa foruma, ja cu vise vjerovati ovom prvom. Jbt, sve neki strucnjaci ovdje. Ako mi je covjek rekao da cu moci u svom stanu imati dva tv-a i adsl brzine 1 Mbps nemam razloga da mu ne vjerujem.
prije ovoliko godina je bio zadnji konkurs za BH telecom kada su primali radnike koji su imali štelu i moj bivši komšija je tad uletio sa štelom iako od tada pa na ovamo ništa ne radi, a ja tada išao u srednju školu i divio se u dnevnim novinama Sony mobitelu (CIGLA) ...možeš misliti maksuma :lol: :lol: :lol:
bhcrow

#374 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by bhcrow »

Ima li neku provjerenu info koliko ce tacno kostati koji paket ove MojaTV + flat internet? Zvao sam tetu na 1444 i oni kazu da se to jos nis ne zna, a glasine su da ce biti 50KM + PDV (sto je po meni preskupo) i one druge da ce biti oko 40 KM + PDV uz flat internet sto je po meni nekako i prihvatljivo.
hadzun

#375 Re: BHtelecom po uzoru na MAXtv

Post by hadzun »

zna se, i info sa prezentacije (javne, bilo na svim tv) od 7 septembra kad je predstavljena mojatv od nakog direktora marketinga paketi su
-tv + ip telefon (neograniceno telefoniranje u fiksnoj) ---25km
-tv + flat internet (ali 1Mbps) ---45 km
-tv+flat+ip telefon-----ne znam cijenu oko 70 čini mi se....!
-tv+flat+ip telefon+neki mobilni paket od 30 km, sad se sjetih(govor i data, pretpostavljam 3g ukljuceno u pretplatu)---cca 90-95km
Post Reply