madner wrote:ld wrote:
uzmite malo historiju 2 svj rata pa procitajte
recimo roterdam u holandiji je bio poravnat
u belgiji je dugo bila linija razgrancenja,cak su nijemci uspjeli da urade jak protuudar u ardenima i nanijeli su saveznicima velike gubitke
njemacki gradovi drezden,lajpcig,hamburg,berlin su doslovce izravnati,citava rurska oblast
to je bilo i sa italijom,pa saveznici su se iskrcali na jugu italije sredinom 1943 i godinu dana su gurali od juga prema sjeveru,uz strasne borbe
A otkud ti ideja da nisam cito?
Roterdam nije poravnat sa zemljom, jedan manji val njemačkih aviona je napao centar i Holanđani su se predali. Beograd je bio pod puno žešćim vazdušnim napadom. Pročitaj malo o njihovom "otporu" njemcima, koji se uglavnom sastojao u pljuvanju u kafu i pogrdnog gledanja iza leđa. Onda malo pogledaj 5-tu SS diviziju, te njihov sastav.
Ardeni su strašno rijetko naseljeni, štete na šumi su Belgijanci vjerovatno mogli podnjet.
Italijanski sjever (razvijeni, industrijski dio) nije haman ni vidio većih borbi.
A sad malo o Jugoslaviji u WW2, jedini dio koji nije vidio većih borbi, paljenja, klanja itd... bila je Srbija, zato što partizani tu dugo nisu mogli nadjacati cetnike. Ostatak zemlje je vidio kolko vojski?
I na kraju prođe Crvena Armija, onako momački kao šlag.
Njemački oporavak švabe zovu čudom, ali ta nacija se sama borila protiv USSR-a, USA i UK i usput okupirala ostatak Europe.
ld wrote:
poslije 2 svj rata vecina njemackih naucnika je zavrsila u americi ili sovjetskom savezu,otac americkog svemirskog programa je nijemac koji je razvijao rakete V1 I V2
i masa drugih naucnika
pitajte malo starije kojih se sjecaju poratnog vremena
koja je glad bila krajem 40 i pocetkom 50-tih,bukvalno glad
Pogled u istoriju, šta se desilo 1948? Jugoslavija je bila pod sankcijama istoka a u lošim odnosima za zapadom zbog Trsta, Rijeke (i ponekih američkih aviona koje su onako kurčevito oborili). Bosna je poslje Dejtona dobila pomoč od kolko zemalja?
ld wrote:
i tada je,kao i sada na funkcije se dolazilo stranacko-rodjackom linijom
s obzirom da sam iz zenice,pa da vam napisem koju o zeljezari zenica,kombinatu koji je uposljavao 21 000 radnika
zenica je vecinski naseljena bosnjacima i oko zenice hrvatima,prema vitezu,najmanje srba je bilo
ali poslije 2 svj. rata dolazi do planskog naseljavanja srbijanaca i crno goraca,tako da u mojoj osnovnoj skoli u centru grada bivsa ivan goran kovacic,pola nastavnika je bilo iz crne gore ili srbije,bosnjaka je bilo na prste
vecina upravnika u zeljezari i svi direktori su bili srbi
mahom poslije zavrsene vecernje skole i preko rodjaka i partije postavljani su na ta mjesta
kroz partiju i jugoslaviju,srbi su nastavili sa svojom idejom velike srbije
na zalost vecina cetnika krajem rata se preslihtala u partizane,uhinjili i poceli da rovare
Kakva glupost. Pa Federalna Jugoslavija je bila slom svih Veliko Srpskih ideja. Dok je doticni bio živ u Partiji si imao ljude kao što su Dzemal Bijedic ili Hamdija Pozdarec. Ko je vise uradio za Bosnu od njih? Da je bilo stela, veza i dovođenja kadrova, bilo je, ali pogledaj Energoinvest ili Sokol prije rata, pa svati dokle je ova republika dogurala od 1945.
A jedna stvar za koju smo sami krivi jeste naš stav prema obrazovanju i državnim službama.
ld wrote:
ja samo titi mogu da skinem kapu zbog jedne stvari
sto nam je ostavio TO i strukturu TOa i skole rezervnih oficira
to nam je valjalo u odbrani 1992 samo tako i naravno oruzije TOa koje smo uspjeli da povratimo od jna
da nije bilo toga,cetnici se nebi posteno ni umorili,a vec bi nas pobili,sto protjerali
To opet nije imalo previše veze sa Titom, nije on pravio plan odbrane protiv većih sila.
A ko nam je kriv sto nismo zapljenili oružje koje je bilo u kasaranama širom Bosne?
momak izvini sto cu da budem direktan
ti blage veze nemas sta pises
krenucemo od roterdama
sasvim slucajno jedno vrijeme sam zivjeo i radio u holandiji i belgiji,uglavnom nijemci su vrlo dobro poravnali roterdam zbog njihovog kakvog takvog otpora
sto se tice ardena,to sam ti naveo primjer
od iskrcavanja saveznika u normandiji pa do pada berlina,nijemci su se krvavo borili za svaki pedalj teritorije,nisu bjezali,i u francuskoj,i belgiji,holandiji,poslije pogotovo u njemackoj,od iskrcavanja pa do pada berlina,kojeg i nisu saveznici ni uzeli,vec rusi,saveznici cak nisu ni dogurali ni blizu berlina,i sad zamisli uz ono bombardovanje i napade i kontra napade koliko je razaranje bilo
smjesno je porediti jedan beograd i pola evrope
sto se tice zabarije zabarija je vidjela dobrih borbi i na samom sjeveru,mada je toskana i prema jugu bas momacki bilo sruseno,partizani na sjeveru,pogotovo oko bolonje su dosata stete nanijeli fasistima i nijemcima,svojim diverzijama itd... da ne palamudim to je druga tema
ama jarane sta je dobila bosna,o cemu ti pricas,jesl ikada zasao u neko povratnicko selo i pitao kako se dijelila ta ,,pomoc,,
moj prijatelj je dobio od strane humanitarne gradjeviski materijal,na racunu je bilo nekih 20 000 km da obnovi kucu,kod foce
naravno on potpise i preuzme materijal,jer ga dobija djabe
poslije kad je sracunao sta je dobio,prava vrijednost tog materijala je bila nepunih 7 000 km
dao sam ti mali primjer,lokalni kako se pomoc dijelila
sad upotrijebi mastu sta se dogadjalo sa ostalom pomoci
tu su stranci najvise bili dobri i nasi domaci ,,tajkuni,,
na donatorskim konferencijama bosna je dobila oko 5 milijardi km ili dolara,
a ratna steta je procijenjena na nekih 40-50 milijardi km
daj nebudi smjesan sa tom ,,pomoci,,
ama drug,djemu su roknuli,a hamdiju skinuli bas ti srbi partijasi cim su nesto pokusali vise da urade za bosnu
ja ti dajem primjer kako se velikosrpska politika provodila kroz jugu i partiju i ti meni izvali za djemu kojeg su ubili i za hamdiju kojg su sklonili i preko abdica ucijenili
nemoj molim te vise
samo jedan podatak o tom ,,bratstvu i jedinstvu,,
u bivsoj jugi je bilo oko 22 miliona stanovnika
od toga je bilo 9-10% muslimana
u jna je bilo 400 generala,od tog broja je bilo 3 muslimana
gdje bratska izbalansiranost ovdje,pusti suplje
i sto se tice naseg odnosa prema sluzbi,i to nije tacno sto tvrdis
na pocetku agresije na bosnu,u redove armije je uslo oko 1000 skolovanih oficira bosnjaka od porucnika do pukovnika
bilo je ljudi koji su htjeli da se skoluju i da idu u sluzbu,ali mi smo bili gradjani drugog rada,srbi su bili gradjani prvog reda
srbima je bilo ekstra dobro za vrijeme tite,malo su se smirili i prilagodili situaciji,a titinom smrcu su sve preuzeli u svoje ruke,to su im bile najbolje godine od kad su dosli iz ukrajine
sto se tice rusenja u bivsoj jugi,sve i jedna njemacka ofanziva i slobodne teritorije su bile u bosni i hercegovini
posto je bosna bila strasno nerazvijena,nije bilo sta ni srusiti
sto se tice sokola,energoinvesta i ostale industrije,mi smo bili taraba
sve vojno sto se u jugi proizvodilo smo dobili licencu i tehnologiju od sovjetskog saveza
zastava je proizvodila ficu od fiata po licenci i ladu od rusa,pa kad su samostalno napravili jugu,nije bilo goreg auta
pa cak i brane sto smo radili u jablanici i na drini i dunavu su radjene uz pomoc strucnjaka sa zapada
mi smo samo dobro ,,kopirali,,
malo sta da su nasi strucnjaci sami izumili
zato smo bili ekstra dobri na baustelama sirom njemacke
sto se tice TO i tite
tito je insistirao na tom modelu odbrane i tako je i bilo
jedan od velikih faktora opstanaka bosnjaka je ipak taj TO,i oruzije koje je TO posjedovao
dobar dio oruzija smo uspjeli vratiti,posto to tebi nije poznato
u zenici smo sve oruzije to-a vratili blokadom kasarne,poslije smo i oruzije jna oduzeli
u pazaricu takodje,u tuzli,bihacu,sarajevu
u opstinama sa hrvatskom vecinom nikada nisu ni dozvolili da oruzije to-a se izuzme na ,,cuvanje,, u jna kasarne
na pocetku rata u mjestima gdje su bosnjaci vecina uspjeli smo da dobar dio tog oruzija vratimo