Potrošnja benzinaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
DoradO

#351 Re: Potrošnja benzinaca

Post by DoradO »

koje auto :?:
d2

#352 Re: Potrošnja benzinaca

Post by d2 »

G2D :lol:
anonimni clan

#353 Re: Potrošnja benzinaca

Post by anonimni clan »

splendid wrote:Pozdrav, ima li neko od raje na forumu ko je mjerio potrosnju za benzince 1.4, 1.6 i 1.8. Trenutno vozim Ibizu 1.9 tdi 2000.god, a razmisljam o kupovini Astre, Vectre ili Focusa, isto godiste ili malo mladje. S obzirom na novu cijenu dizela i njen konstantan rast, interesuje me koliko cu mjesecno( ili za odredjen broj predjenih kilometara) davati para za spomenute motore u odnosu na Ibizu, a i kakvo je inace odrzavanje benzinaca.
Odgovor na tvoje pitanje je tesko naci.
Benzinski motori koje navodis imaju jako razlicitu potrosnju.Motori novije generacije trose u principu manje od onih starije generacije.
Proizvodjaci automobila razvijaju motore i nude siroku lepezu motora sa razlicitom potrosnjom,snagom,kao i normama izduvnih gasova.
Treba reci da motori namjenjeni za trziste EU imaju druge norme u odnosu na one namjenjene istocnoevropskom trzistu i one se razlikuju ne samo u dodatnoj opremi vec i u potrosnji i emisiji izduvnih gasova.
Veliki broj proizvodjaca nudi i motore sa 8V ili 16V koji ne trose isto kao i klasicni motori sa istom kubikazom..
Ne postoji nijedna norma koja kaze da npr.motor 1.4 trosi toliko i toliko po gradu,X litara na otvorenom i Y litara prosjecno.
Dalje...na potrosnju goriva uticu i vremenski uslovi,kvalitet goriva,nacin voznje,tehnicka ispravnost automobila,koristenje klima uredjaja kao i jako puno "sitnica" kao npr. pritisak zraka u gumama, filter za gorivo,svjecice,kvalitet motornog ulja......da ne spominjem razne sportske auspuhe,filtere za zrak,siroke gume i sl.......teret koji taj automobil prevozi (broj putnika).....raznorazne "galerije" tj krovne nosace(za skije npr.)..
U tehnickim podacima vozila navedena je potrosnja vozila pri pojedinim uslovima za voznju (grad,otvoreni put i prosjek) koja ne odgovara uvijek cinjenicnom stanju ili izmjerenoj potrosnji tog istog automobila na raznim testiranjima.Razlika moze da bude cak i do pola litra na 100km!
Dizelski motori trose manje od benzinskih,ali s obzirom na cijenu dizela postavlja se pitanje o ekonomicnosti istih,posebno na zapadu gdje su porezi na dizelske motore puno veci od onih benzinskih.I rastu shodno kolicini emisije stetnih gasova,tj ugradjenom katalizatoru.
Za nase uslove je dizel jos uvijek ekonomicniji ali samo kad je potrosnja u pitanju.
Prednosti benzinskog motora poznaju oni koji su vozili i jedan i drugi.
O plinu ne znam puno osim da je ugradnja malo skupa.Ali i za plin postoji racunica........
Moj ti je savjet da pokusas isprobati auto prije nego ga definitivno kupis..ali na nekoj duzoj dionici i jednostavno uporedis sa potrosnjom koju si imao vozeci istu tu dionicu sa sadasnjim autom.Po povratku svratis na pumpu i sve ce ti se samo kazati.
E kad bi potrosnja bila jedina briga za vlasnike automobila u Bosni........
chuchumbamayumbe

#354 Re: Potrošnja benzinaca

Post by chuchumbamayumbe »

Sve se da izracunati...
prvo provjeris preko interneta fabricke potrosnje pojedinih modela, zatim se raspitas po specijalizovanim forumima za misljenja vozaca, onda stavis na papir koliko mjesecno/godisnje u prosjeku prelazis kilometara.
Skontas cijenu kostanja goriva za benzinca i za dizela, ugajgulish koja je razlika, a onda dodas cijenu kostanja dizela u odnosu na benzinca (sta ti ja znam, grijaci, filteri, nosaci, ovo-ono), sve to fino sracunaj pa vidi sta ti je raditi.
Ah da, ne zaboravi da ukalkulises i pocetnu razliku u kostanju izmedju dizelasa i benzinca, bilo novog, ili polovnog, kad vec ides na tu opciju.
shadow

#355 Re: Potrošnja benzinaca

Post by shadow »

DoradO wrote:koje auto :?:

1.8 turbo quattro, stock 170 ks, uz par modifikacija sad izbacuje 246 ks
LeKo

#356 Re: Potrošnja benzinaca

Post by LeKo »

DoradO wrote:
LeKo wrote:Vozim 1.9 TDI potrošnja kako kad i kako gdje, prije neki dan, sa uključenom klimom kompjuter reče 11l u gradu, a na otovrenoj zna pokazivati i 3,6 :D
mora da je bilo od semafora do semafora sa klimom :P
nije bilo tačkanja, bila je relacija Čaršija preko Vratnika niz Podhrastove pa niz Višnjik pa kroz ulicu Koševo do predsjedništva i dalje do Č. Vile vrijeme kretanja oko 15:45, paklena vrućina i klima na max. To je po meni kvalifikacija za sarajevsku gradsku vožnju, pod gradsku ne računam večernju cirkulaciju gradom kad je potrošnja ko na otvorenom.
LeKo

#357 Re: Potrošnja benzinaca

Post by LeKo »

shadow wrote:kakav je to dizel jebo te, 11litara :shock: ...ja sa benzinjarom od 250 ks i quattrom trosim 12 po gradu

Ispravan 100% i ja prvi vlasnik. Zavisi i od grada do grada i od vremena vožnje po "gradu". Po kojem ti gradu vrtiš, obzirom da ti je potrošnja za tu mašinu izuzetno niska? Barem za sarajevske uslove.
slavkoimamodilera

#358 Re: Potrošnja benzinaca

Post by slavkoimamodilera »

shadow wrote:

Da bi bilo sta ostvario preko cca. 200 konja na tom motoru je potrebno PUNO modifikacija... pocevsi od turbine... kod tebe je K02, na Audi S3 i TTu sa 225 konja je K03... kad si vec promijenio turbinu, trebas promijeniti i elektroniku, tj. bar odraditi "chip" kod nekoga. Sad je pitanje kod koga i ko ti garantuje da to izbacuje toliko? prvi (i najblizi sarajevu) koji mi pada na pamet je RSR u ljubljani... kod kojega takva izmjena mape kosta cca. 600-650 eura. Kod njih imas rolling road kojim mogu mjeriti aute sa pogonom na sva 4 tocka.

Pod pretpostavkom da si sve ovo uradio, potrebno se pozabaviti i hladjenjem ne bi li taj tvoj motor radio u koliko-toliko normalnim okolnostima i kako bi turbina mogla puhati razumno hladan zrak koji ce ti zauzvrat dati toliko konja koliko ti tvrdis.

Ne kazem da bacas atomske (mada iskreno sumnjam), ali to vec nije "par" modifikacija.

Eh da, da ne bude da sam bas offtopic - ne, ne trosi ti 12 po gradu, jer S3 ne ide ispod 14...
slavkoimamodilera

#359 Re: Potrošnja benzinaca

Post by slavkoimamodilera »

LeKo wrote:Ispravan 100% i ja prvi vlasnik. Zavisi i od grada do grada i od vremena vožnje po "gradu".
Vjerujem ti potpuno... jedno sam vrijeme vozio sluzbeni golf tdi 110 konja, koji je u takvim uslovima hladno gutao 9.5-10 litara... ;-)
LeKo

#360 Re: Potrošnja benzinaca

Post by LeKo »

slavkoimamodilera wrote:
LeKo wrote:Ispravan 100% i ja prvi vlasnik. Zavisi i od grada do grada i od vremena vožnje po "gradu".
Vjerujem ti potpuno... jedno sam vrijeme vozio sluzbeni golf tdi 110 konja, koji je u takvim uslovima hladno gutao 9.5-10 litara... ;-)
Ma to je realnost, mogu ja napisati 5,5l i zakivati dizela u zvijezde, ali da budem iskren nije to baš tako ipak ga ja vozim i sipam pa mi ni u džep ni iz džepa šta god da napišem.

P.S. Auto je Octavia 90 konja.
sabanss

#361 Re: Potrošnja benzinaca

Post by sabanss »

LeKo wrote: Ma to je realnost, mogu ja napisati 5,5l i zakivati dizela u zvijezde, ali da budem iskren nije to baš tako ipak ga ja vozim i sipam pa mi ni u džep ni iz džepa šta god da napišem.

P.S. Auto je Octavia 90 konja.
Ne znam sto se pravdas. VW TDI 105 KS hladno posrce sa klimom 10 gradske. Moze on i 3.8 trositi samo u drugim uslovima :D
DoradO

#362 Re: Potrošnja benzinaca

Post by DoradO »

LeKo wrote:
DoradO wrote:
LeKo wrote:Vozim 1.9 TDI potrošnja kako kad i kako gdje, prije neki dan, sa uključenom klimom kompjuter reče 11l u gradu, a na otovrenoj zna pokazivati i 3,6 :D
mora da je bilo od semafora do semafora sa klimom :P
nije bilo tačkanja, bila je relacija Čaršija preko Vratnika niz Podhrastove pa niz Višnjik pa kroz ulicu Koševo do predsjedništva i dalje do Č. Vile vrijeme kretanja oko 15:45, paklena vrućina i klima na max. To je po meni kvalifikacija za sarajevsku gradsku vožnju, pod gradsku ne računam večernju cirkulaciju gradom kad je potrošnja ko na otvorenom.
u pravu si ... jos one guzve ..prva druga prva druga ... moze moze ... :)
shadow wrote:

zvijer .. svaka cast ... kao laik sto se tice tog tuninga necu da pametujem nista, ali da modifikovani benzinac od 246ks trosi sarajevske :!: gradske voznje 12l zvuci mi nekako ludo ...a onda s druge strane kad skontas ti to auto patis i gusis 100% ne kontam sta ce ti tako nesto jako ako ces gledat da ti trosi eto ko neki malo jaci diesel... uglavnom svaka cast ako si ga tako nisko spustio...pozz
scooter21ba

#363 Re: Potrošnja benzinaca

Post by scooter21ba »

ja neki dan kupio ocuvanog keca R36 spusten vuferi remus 650 kobila od 0 do 100 za 6 sekundi
po gradu trosi 3 litra na otvorenom sa klimom litar
zaboravih reci da cu ga i cipovati da manje trosi

:-)
Šeha

#364 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Šeha »

Ja sam svog malo gledao zadnje sedmice. Po gradu 12-14l na otvorenom 7.5l sa upaljenom klimom i troje ljudi unutra.

Sve ovo ako je vjerovati kompjuteru :)
scooter21ba

#365 Re: Potrošnja benzinaca

Post by scooter21ba »

ma laze svako da sa upaljenom klimom trosi 5-6 dizel a benzinac oko 10 najmanje
svuda na svijetu tako samo kod nas ljudi kad opisuju svoje auto trosi kao da je skuter
VR6

#366 Re: Potrošnja benzinaca

Post by VR6 »

slavkoimamodilera wrote:Eh da, da ne bude da sam bas offtopic - ne, ne trosi ti 12 po gradu, jer S3 ne ide ispod 14...
Nije nemoguce, ako je neki bas pegla vozac. A ovih 246 KS je fakat optimisticno, kao sto si napisao, tu treba prepravki i prepravki. Nisam jednom vidio nekog optimisticnog lika kad su upitanju konji, kojem auto ne ide ni ko tvornicki... Obicni 1.8T recimo u Audiju A3 moze trositi 10.5 litara Sa voznje, to je 100% provjereno. No 30% ljudi ne podnosi to peglanje, kad se vozi, nek se bar vozi kako treba...
shadow

#367 Re: Potrošnja benzinaca

Post by shadow »

slavkoimamodilera wrote:
shadow wrote:

Da bi bilo sta ostvario preko cca. 200 konja na tom motoru je potrebno PUNO modifikacija... pocevsi od turbine... kod tebe je K02, na Audi S3 i TTu sa 225 konja je K03... kad si vec promijenio turbinu, trebas promijeniti i elektroniku, tj. bar odraditi "chip" kod nekoga. Sad je pitanje kod koga i ko ti garantuje da to izbacuje toliko? prvi (i najblizi sarajevu) koji mi pada na pamet je RSR u ljubljani... kod kojega takva izmjena mape kosta cca. 600-650 eura. Kod njih imas rolling road kojim mogu mjeriti aute sa pogonom na sva 4 tocka.

Pod pretpostavkom da si sve ovo uradio, potrebno se pozabaviti i hladjenjem ne bi li taj tvoj motor radio u koliko-toliko normalnim okolnostima i kako bi turbina mogla puhati razumno hladan zrak koji ce ti zauzvrat dati toliko konja koliko ti tvrdis.

Ne kazem da bacas atomske (mada iskreno sumnjam), ali to vec nije "par" modifikacija.

Eh da, da ne bude da sam bas offtopic - ne, ne trosi ti 12 po gradu, jer S3 ne ide ispod 14...

Sve je uradjeno u Americi a uvezao sam ga u Bosnu prosle godine da imam vozilicu kad sam ovdje. Na vw vortexu ili audi worldu gdje se skupljaju audi freaks ;-) imas ovakvih kao moj mali milion. Na waterfestu koji mi je relativno blizu bude metar ovakvih vozilica i naravno mozes za njih kupiti sve sto pozelis. Zato modifikacije nisu bile jeftine jer nema skarta, ali nema ni glavobolje...samo ponekad :-)
Da, potrosnja u gradskoj je 12 ustvari kompjuter javlja izmedju 19,5 i 20 pmg pa racunaj a ne stedim ga vjeruj mi mada ni ne jurcam jer nemam kuda, sretan sam ako u trecu ubacim s ovim guzvama. Kad izadjem iz grada to je vec druga pricha. I ne, nije na prodaju. :)
sabanss

#368 Re: Potrošnja benzinaca

Post by sabanss »

scooter21ba wrote:ma laze svako da sa upaljenom klimom trosi 5-6 dizel a benzinac oko 10 najmanje
svuda na svijetu tako samo kod nas ljudi kad opisuju svoje auto trosi kao da je skuter
Nekakve kombinovane voznje, recimo da stanem na tri semafora od Skenderije do Nedzarica uz klimu i vecinu voznje u trecoj i cetvrtoj, Octavia 105KS 1.9 TDI trosi 7.8 l. Ujutro ista ta tura, kada se vozi prva - druga uz klimu ide do 11, uglavnom izmedju 10 i 11.
Al_Pekone

#369 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Al_Pekone »

Fiat Coupe 220 KS , potrošnja od 15-20 litara gradske, otvorene nešto malo ispod 10 .. Tako da, taj Audi nemože trošiti 10 litara nema šanse... I tuniranje je strašno, sa 170 na 246 KS.... Pa to mora biti sve izmjenjeno na motoru..

P.S. sorry na dizanju stare teme, ali ja sam mor'o
b@tto

#370 Re: Potrošnja benzinaca

Post by b@tto »

fiat doblo,benzin,motor 1.6,76 ks.
11,5 l po gradu,7,5 l na otvorenoj cesti, 9 l mješovita vožnja
Neelix

#371 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Neelix »

skoda fabia 1.4 75ks :D do mora, voznja po makarskoj magistrali i nazad, ukupno 566km (sa klimom) - 72KM :D
keno@SA

#372 Re: Potrošnja benzinaca

Post by keno@SA »

shadow wrote:kakav je to dizel jebo te, 11litara :shock: ...ja sa benzinjarom od 250 ks i quattrom trosim 12 po gradu
jel to ti o Audiju govoriš?...Imao ja , 2,2 Turbo Benzinca, 147 kW (onaj sa 10 ventila)...bez klime, i laganezi - 16 litara grad (ne po bordu, nego po džepu)...Klima i normalna vožnja 19,5...

Meni opel Astra 1,6 zimi po gradu pocucla 11 litara, dok je ljeti držim oko 9-ke...
tataratira

#373 Re: Potrošnja benzinaca

Post by tataratira »

evo neka uđe u zapisnik 90 ks TDI
odavde do mora i nazad prosjek 4,4, slika je nakon 250km tj u jednom pravcu, do mora
Image

grad sa klimom 6.6 bez klime 5.8
anonimni clan

#374 Re: Potrošnja benzinaca

Post by anonimni clan »

tataratira wrote:evo neka uđe u zapisnik 90 ks TDI
odavde do mora i nazad prosjek 4,4, slika je nakon 250km tj u jednom pravcu, do mora
Image

grad sa klimom 6.6 bez klime 5.8
I to jos pod rucnom? :mrgreen:
d2

#375 Re: Potrošnja benzinaca

Post by d2 »

hajd da se i ja pribiljezim, ford fikus pijačar 1.6 100 ks, ljeti sa 16 gumama oko 11.5, zimi sa 15 gumama oko 10.5, sve gradska
Post Reply