Konačno odluku o tome na osnovu krivičnog zakona donose sudije. Kod nas nepostoji institucija porote kao u SAD, gdje građani ocjenjuju postojanje odgovornosti i krivice optuženog.SinjaD wrote:Lako je reči "zaslužili su to" za one za koje se sigurno zna da jesu počinili zločin.
(mada sam ja i u tom slučaju protiv smrtne kazne)
Ali šta je sa slučajevima gdje se vaga, gdje ništa nije 100% sigurno, gdje samo jedan glas prevagne i čovjeka ubiju![]()
Ja nikad ne bih mogla biti taj glas!
smrtna kazna za i protiv
- Mikado
#351 Re: smrtna kazna za i protiv
- Pasiflora
#352 Re: smrtna kazna za i protiv
Da, lakse ga je ubiti. Oni sto su zapalili staricu ili izboli djecaka sutra ce stresti TVOJE djete na ulici, zapaliti ga, izbosti... Hoces li tada biti takav (lazni) moralista? Ako nisi roditelj definitivno ne mozes shvatiti o cemu pricam.Compos_Sui wrote: ma ja...lakse je UBITI nekoga
- x0z0y0
#353 Re: smrtna kazna za i protiv
niko ne spori o odgovornosti drzave...ali to je druga temaMikado wrote:Država je ta koja je dužna da zaštiti svoje državljane i mislim da je tu nekad potrebno primjeniti radikalne preventivne mjere.
SMRTNA KAZNA je radikalna preventivna mjera kojom se utiče na svijest onih koji namjeravaju počiniti krivična djela.
Ja sam 100 % siguran da bi stopa ubistava bila u ogromnoj mjeri manja da su radikalne mjere, pa čak i smrtna kazna primjenjene prema ranijim počiniocima.
tema je smrtna kazna za i protiv
koji su dokazi i statistike da bi se kriminal smanjio?
u USA u pojedinim drzavama postoje smrtne kazne
da li je stopa kriminala u njima veca u odnosu na one gdje nema smrtne kazne?
i reci za smrtnu kaznu kao CIN ODUZIMANJA NECIJEG ZIVOTA da je preventivna mjera je poprilicno banaliziranje citave stvari
taj zakon nije tu samo da plasio ljude vec se on i provodi
- x0z0y0
#354 Re: smrtna kazna za i protiv
bez vrijedjanja molicusitno wrote:Da, lakse ga je ubiti. Oni sto su zapalili staricu ili izboli djecaka sutra ce stresti TVOJE djete na ulici, zapaliti ga, izbosti... Hoces li tada biti takav (lazni) moralista? Ako nisi roditelj definitivno ne mozes shvatiti o cemu pricam.Compos_Sui wrote: ma ja...lakse je UBITI nekoga
nisam lazni moralista..
najlakse je argumentovati sa primjerima "sta bi bilo da se tebi desi"
pa reci cu ti
izgubila sam i ja ljude u svom zivotu, jako bliske, ne na tako svirep nacin ali znam sta je gubitak
i to sto bi tome ko ih je ubio bio oduzet zivot meni ne znaci ama bas nista...
sta ja imam od toga?!
hoce li mi biti bolje? hoce li taj cin vratiti meni drage osobe?
toliki krvnik nisam da se nasladjujem tudjoj smrti ne znam cija da je..
manimo se dakle takve rasprave "sta da se tebi desi"...dajmo argumentaciju
ponavljam
na koji nacin ubistvo kriminalca po ikojem osnovu vise doprinosi drustvu od toga da ga se zatvori i prisili da radom do kraja zivota placa svoj dug prema drustvu?
-
downtoearth
#355 Re: smrtna kazna za i protiv
SMRTNA KAZNA je radikalna preventivna mjera kojom se utiče na svijest onih koji namjeravaju počiniti krivična djela.
Ja sam 100 % siguran da bi stopa ubistava bila u ogromnoj mjeri manja da su radikalne mjere, pa čak i smrtna kazna primjenjene prema ranijim počiniocima
-
samo gost
#356 Re: smrtna kazna za i protiv
Smrtnu kaznu je kod nas nemoguće uvesti ponovo, jer to zabranjuje Evropska konvencija (odnosno jedan od protokola uz EK) koju smo ratifikovali.
Ali, eto, možemo diskutovati diskusije radi. Iako je ovo manjinsko mišljenje, ja sam protiv smrtne kazne, koju smatram primitivnom odmazdom bez ikakvog preventivnog karaktera. Zar je u SAD postojanje smrtne kazne u nekim državama smanjilo stopu kriminaliteta? Nije, i neće, jer kazne imaju i preventivni karakter, ali u prevenciji se ne može samo na to oslanjati, već prevencija podrazumijeva puno šire aktivnosti od smaknuća kriminalaca.
Pa zar nije najgora moguća kazna biti doživotno osuđen na zatvor, bez mogućnosti puštanja na slobodu i živjeti sa saznanjem da nikad nećeš uživati u slobodi, imati ili biti s porodicom, da nećeš imati djecu ili će ti djeca odrasti bez tebe ne želeći možda nikada da te vide? E to bi već moglo, propisati ne samo dugogodišnji zatvor što sad imamo, već doživotni zatvor, ali i reformisati način izvršenja krivičnih sankcija i zatvorski sistem, tako da se ne dešava da zatvorenik svaki dan službenim autom ide na posao u firmu i vraća se u zatvor na spavanje(o čemu smo nedavno mogli čitati) li da silovatelj ili ubica izađe 'na vikend'.
Ali, eto, možemo diskutovati diskusije radi. Iako je ovo manjinsko mišljenje, ja sam protiv smrtne kazne, koju smatram primitivnom odmazdom bez ikakvog preventivnog karaktera. Zar je u SAD postojanje smrtne kazne u nekim državama smanjilo stopu kriminaliteta? Nije, i neće, jer kazne imaju i preventivni karakter, ali u prevenciji se ne može samo na to oslanjati, već prevencija podrazumijeva puno šire aktivnosti od smaknuća kriminalaca.
Pa zar nije najgora moguća kazna biti doživotno osuđen na zatvor, bez mogućnosti puštanja na slobodu i živjeti sa saznanjem da nikad nećeš uživati u slobodi, imati ili biti s porodicom, da nećeš imati djecu ili će ti djeca odrasti bez tebe ne želeći možda nikada da te vide? E to bi već moglo, propisati ne samo dugogodišnji zatvor što sad imamo, već doživotni zatvor, ali i reformisati način izvršenja krivičnih sankcija i zatvorski sistem, tako da se ne dešava da zatvorenik svaki dan službenim autom ide na posao u firmu i vraća se u zatvor na spavanje(o čemu smo nedavno mogli čitati) li da silovatelj ili ubica izađe 'na vikend'.
- seln
#357 Re: smrtna kazna za i protiv
Merhaba, cocuklar....nisam bio odavno, i kako vidim, dobro je da nisam. Puno novih likova sa turbo-folk nacinom razmisljanja.
neka, mashallah. Odoh ja, a vi nastavite.....lepi grome moooojjj....
- Pasiflora
#358 Re: smrtna kazna za i protiv
Sorry, nisam htjela vrijedjati. Ne zelim placati izdrzavanje (a odvajalo bi se od nasih placa za to) nekom monstrumu. Slazem se da je jako osjetljiva tema i da je vrlo tesko donijeti konacnu odluku o necijoj krivici, ali ako je nedvosmisleno dokazana - mislim da ne treba imati dileme.Compos_Sui wrote: bez vrijedjanja molicu
nisam lazni moralista..
najlakse je argumentovati sa primjerima "sta bi bilo da se tebi desi"
pa reci cu ti
izgubila sam i ja ljude u svom zivotu, jako bliske, ne na tako svirep nacin ali znam sta je gubitak
i to sto bi tome ko ih je ubio bio oduzet zivot meni ne znaci ama bas nista...
sta ja imam od toga?!
hoce li mi biti bolje? hoce li taj cin vratiti meni drage osobe?
toliki krvnik nisam da se nasladjujem tudjoj smrti ne znam cija da je..
manimo se dakle takve rasprave "sta da se tebi desi"...dajmo argumentaciju
ponavljam
na koji nacin ubistvo kriminalca po ikojem osnovu vise doprinosi drustvu od toga da ga se zatvori i prisili da radom do kraja zivota placa svoj dug prema drustvu?
Nista se nece promijeniti ni za onoga ko je ubijen ni za njegovu porodicu, ali koliko ce ljudi biti time spaseno ako monstrum nestane sa lica zemlje. Znaci, ne da robija do kraja zivota pa ga pri nekoj promjeni vlasti aboliraju - nego da nestane sa lica zemlje.
- SinjaD
#359 Re: smrtna kazna za i protiv
Naravno da sudija donosi konačnu odlukuMikado wrote:Konačno odluku o tome na osnovu krivičnog zakona donose sudije. Kod nas nepostoji institucija porote kao u SAD, gdje građani ocjenjuju postojanje odgovornosti i krivice optuženog.SinjaD wrote:Lako je reči "zaslužili su to" za one za koje se sigurno zna da jesu počinili zločin.
Ali šta je sa slučajevima gdje se vaga, gdje ništa nije 100% sigurno, gdje samo jedan glas prevagne i čovjeka ubiju![]()
Naravno da kod nas ne postoji porota
Naravno da neće uvesti smrtnu kaznu
-
paratrooper
#360 Re: smrtna kazna za i protiv
Mikado wrote:Konačno odluku o tome na osnovu krivičnog zakona donose sudije. Kod nas nepostoji institucija porote kao u SAD, gdje građani ocjenjuju postojanje odgovornosti i krivice optuženog.SinjaD wrote:Lako je reči "zaslužili su to" za one za koje se sigurno zna da jesu počinili zločin.
poznavajuci gradjane, bilo bi mjerkanja po nacionalnoj osnovi , i morala bi postojat kvota i nacionalni balans
e haj nek se dogovore o kvotama i nacionalnom balansu smrtnih kazni
- Mikado
#361 Re: smrtna kazna za i protiv
Oduzimanje života onom koji druge ubija ili obesčasti (silovanje) iz cejfa je poruka svima koji pomisle krenuti njegovim putem je da je to nedopustivo i da će biti kažnjeno na najradikalniji način.Compos_Sui wrote:niko ne spori o odgovornosti drzave...ali to je druga temaMikado wrote:Država je ta koja je dužna da zaštiti svoje državljane i mislim da je tu nekad potrebno primjeniti radikalne preventivne mjere.
Ja sam 100 % siguran da bi stopa ubistava bila u ogromnoj mjeri manja da su radikalne mjere, pa čak i smrtna kazna primjenjene prema ranijim počiniocima.
tema je smrtna kazna za i protiv
koji su dokazi i statistike da bi se kriminal smanjio?
u USA u pojedinim drzavama postoje smrtne kazne
da li je stopa kriminala u njima veca u odnosu na one gdje nema smrtne kazne?
i reci za smrtnu kaznu kao CIN ODUZIMANJA NECIJEG ZIVOTA da je preventivna mjera je poprilicno banaliziranje citave stvari
taj zakon nije tu samo da plasio ljude vec se on i provodi
Prioritet je u svakom slučaju zatvorska kazna ali od recimo 60 pa naviše godina. U SAD se zna desit da se u nekim slučjevima izrekne kazna i od po nekoliko doživotnih robija što zna iznosit 300 godina zatvora pa čak i više.
Glavni cilj zatvorske kazne je resocijalizacija, a
Smrtne radikalna prevencija,
al i sami smo svjedoci da se i u SAD u zadnje vrijeme rijetko ili skoro nikako neizriče takva kazna.
Takva kazna je najviše zastupljena u zemljama Bliskog i Dalekog istoka, te Afrike.
- chuchumbamayumbe
#362 Re: smrtna kazna za i protiv
PROTIV.
Da li znate u kojoj je zemlji na svijetu najveci postotak narkomanije?
Mnogi nikada ne bi pogodili, a odgovor je - IRAN.
2.8% populacije iznad 15 godina su narkomani.
Znaci, bez obzira na smrtnu kaznu, fixaju se i duvaju k'o ludi!
Ovo je samo banalan primjer korisnosti i ucinka smrtne kazne, na, recimo, zabranu upotrebe droga.
Znate li koliki je procenat pogresno osudjenih lica u SAD-u, lica nad kojima je izvrsena smrtna kazna, a naknadno se ustanovilo da su bili nevini?
I meni dodje da kazem da je najbolje ubiti nekoga ko zasluzuje smrtnu kaznu, ali sam ipak protiv.
Isto kao sto sam i protiv abortusa, osim u iznimnim slucajevima.
Da li znate u kojoj je zemlji na svijetu najveci postotak narkomanije?
Mnogi nikada ne bi pogodili, a odgovor je - IRAN.
2.8% populacije iznad 15 godina su narkomani.
Znaci, bez obzira na smrtnu kaznu, fixaju se i duvaju k'o ludi!
Ovo je samo banalan primjer korisnosti i ucinka smrtne kazne, na, recimo, zabranu upotrebe droga.
Znate li koliki je procenat pogresno osudjenih lica u SAD-u, lica nad kojima je izvrsena smrtna kazna, a naknadno se ustanovilo da su bili nevini?
I meni dodje da kazem da je najbolje ubiti nekoga ko zasluzuje smrtnu kaznu, ali sam ipak protiv.
Isto kao sto sam i protiv abortusa, osim u iznimnim slucajevima.
- DrugaGimnazija
#363 Re: smrtna kazna za i protiv
Sto bi rekao Mahatma Gandi: Zub za zub i citav svijet ce biti krezav.gospodar kuglastih munja wrote: Sta znaci to "zub za zub " ???
(Gandi je ustvari rekao: Oko za oko i citav svijet ce biti slijep)
- DrugaGimnazija
#364 Re: smrtna kazna za i protiv
Treba uraditi kao u nekim nordijskim zemljama, gdje su kazne odredjene kao % mjesecnih primanja, tako da neki milioner koji vozi pijan plati 100.000, dok ce siromah taj isti prestup platiti 1.000.Mikado wrote: Novčane kazne bi trebale počinjat od 2000 KM pa naviše. Naši zatvori su previše luksuzni za naše kriminalce, a većini boravak tamo dođe kao odmor.
- _tulumba_
#365 Re: smrtna kazna za i protiv
upravo nepostojanje smrtne kazne ohrabruje kriminalce i ubice, znaju, sta god da urade, koliko god ljudi ubiju...opet ce ostat na zivotu. Vjere govore, mozes vratiti istom mjerom ali bolje je oprostiti, i ja kazem da je, ali neki ne zasluzuju oprost i sve granice zla prelaze, i da im se prasta...
...zato lagano svim onim zlocincima, kriminalcima, ubicama, pedofilima, lagano na trgu i LET them HANG!!

...zato lagano svim onim zlocincima, kriminalcima, ubicama, pedofilima, lagano na trgu i LET them HANG!!
- turban
#366 Re: smrtna kazna za i protiv
Djelimicno se slazem.Ali bi ja ipak uveo polusmrtnu kaznu ako moze.Ni mrtav ni ziv.Za nauk buducim raznim monstrumima.Epitop wrote:Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
Za silovanje bi stroijo bez razmisljana...
- Epitop
#367 Re: smrtna kazna za i protiv
Neko je spomenuo da zatvorenik na doživotnoj bude na grbači državi pa ga treba ubiti. To je daleko od istine jer znam za sigurno da je proces izvršenja smrtne kazne i svi sudovi, žalbe, advokati mnogo skuplje od doživotne robije.
Doživotna robija uz učestvovanje i javnim radovima ( koridor Vc, zaobilaznica oko Sarajeva i sl.)
Doživotna robija uz učestvovanje i javnim radovima ( koridor Vc, zaobilaznica oko Sarajeva i sl.)
-
nedim01
#368 Re: smrtna kazna za i protiv
ma neeeee
kakva smrtna kazna to je nagrada za razno razne zlikovce. dozivotna robija na svojevrsnom golom otoku u bih. patnja, smrt je za takve nagrada...
kakva smrtna kazna to je nagrada za razno razne zlikovce. dozivotna robija na svojevrsnom golom otoku u bih. patnja, smrt je za takve nagrada...
- Edin H.
#369 Re: smrtna kazna za i protiv
Broj ljudi na ovom forum koji podrzavaju zakon oko za oko, zub za zub govori o stepenu razvijenosti drustva i koliko smo daleko od evropskih civiliziranih drustava koje naravno nemaju u svom zakodonavstvu smrtnu kaznu. Isina zakon osvete je popularan u ne tako nam dalekoj Albaniji.Mikado wrote:Država je ta koja je dužna da zaštiti svoje državljane i mislim da je tu nekad potrebno primjeniti radikalne preventivne mjere.
Bas me interesuje koja si to ti istrazivanja ti citao, ali u onima koje sam ja imao priliku procitati jasno stoji da postojanje smrtne kazne statisticki ne smanjuje procenat izvrsenja teskih krivicnih djela, iz jednostavnog razloga sto pocinalac u momentu izvrsenja djela razmislja kako da se izvuce, ali ne i o eventualnoj kazni
-
omar little
#370 Re: smrtna kazna za i protiv
Kao prvo, niti jedno (objektivno) istrazivanje nije nikada moglo apsolutno dokazati da prisustvo smrtne kazne smanjuje stopu kriminala. UN su radile nekoliko takvih studija i rezultati su uvijek bili neubjedljivi. Sto ce reci, ne moze se, sa statistickom sigurnoscu dokazati da smrtna kazna utice na smanjenje kriminala i ubistava.
Drugo, kriminal je rezultat ekonomskih, politickih i socijalnih faktora. Jedini siguran nacin borbe protiv kriminala je fokusiranje i otklanjanje uzroka problema a ne drasticno postupanje sa posljedicama.
Kanada je, na primjer, ukinula smrtnu kaznu 1975 ili 1976 i stopa ubistava pada vec 30 godina. Ali se zato 30 godina radi na poboljsanju ekonomskih, politickih i drustvenih faktora, koji su se u tom periodu kretali u pozitivnom smjeru.
U dosta slucajeva ubistava, pocinioci su emocionalno ili mentalno nestabilni te racionalno ne razmisljalju, tako da postajanje smrtne kazne nema ama bas nikakvog uticaja na njihovu konacnu odluku o pocinjavanju krivicnog djela.
A da se slucaj Amerike i ne spominje, gdje je smrtna kazna jos jedno od rasistickih oruzja protiv ne-bijelaca. Ili da se jos ne zna tacan broj pogresno osudjenih a ubijenih ljudi. Ili da je najmanje 1 od 10 usmrtljenih ljudi, od sedamdesetih naovamo, imao teskih mentalnih problema i samim tim racionalno nisu razumjeli ni sta su ucinili, ni sta su posljedice, ni sta je u stvari smrtna kazna.
Negdje sam davno citala da se civilizacijski razvoj nekog drustva moze odmjeriti gledajuci odnos tog drustva prema ljudima sa fizickim/mentalnim poteskocama i prema zatvorenicima.
Drugo, kriminal je rezultat ekonomskih, politickih i socijalnih faktora. Jedini siguran nacin borbe protiv kriminala je fokusiranje i otklanjanje uzroka problema a ne drasticno postupanje sa posljedicama.
Kanada je, na primjer, ukinula smrtnu kaznu 1975 ili 1976 i stopa ubistava pada vec 30 godina. Ali se zato 30 godina radi na poboljsanju ekonomskih, politickih i drustvenih faktora, koji su se u tom periodu kretali u pozitivnom smjeru.
U dosta slucajeva ubistava, pocinioci su emocionalno ili mentalno nestabilni te racionalno ne razmisljalju, tako da postajanje smrtne kazne nema ama bas nikakvog uticaja na njihovu konacnu odluku o pocinjavanju krivicnog djela.
A da se slucaj Amerike i ne spominje, gdje je smrtna kazna jos jedno od rasistickih oruzja protiv ne-bijelaca. Ili da se jos ne zna tacan broj pogresno osudjenih a ubijenih ljudi. Ili da je najmanje 1 od 10 usmrtljenih ljudi, od sedamdesetih naovamo, imao teskih mentalnih problema i samim tim racionalno nisu razumjeli ni sta su ucinili, ni sta su posljedice, ni sta je u stvari smrtna kazna.
Negdje sam davno citala da se civilizacijski razvoj nekog drustva moze odmjeriti gledajuci odnos tog drustva prema ljudima sa fizickim/mentalnim poteskocama i prema zatvorenicima.
- Arminovski
#371 Re: smrtna kazna za i protiv
PROTIV! Bez izuzetaka.
-
zlatan01
#372 Re: smrtna kazna za i protiv
Hm, a da bacimo atomsku bombu na BiH?besana wrote:Ja sam ZA. Ma kako to grubo zvučalo. Najprije pedofile, pa silovatelje, pa kamatare, pa ove što tuku žene i djecu, pa ove što otimaju sirotinji, pa ove što lažu narodu, pa ove što se kurvaju sa maloljetnicama, pa ove sponzoruše, pa ove što ucjenjuju i maltretiraju narod na poslu, pa ove što se foliraju, pa ove što nas ubjeđuju da moramo nositi veličinu 34, pa ove što su počeli rat, pa ove što mi odbijaju od plate za zrak koji dišem, pa ove što vozaju AUDI, a upravljaju Bosnom (Audi i BiH - nespojivo) pa ove što pljuju po ulici, pa ove što parkiraju na trotoaru ... huh
nastavlja se...
-
Risto Kuglarić
#373 Re: smrtna kazna za i protiv
seln wrote:Merhaba, cocuklar....nisam bio odavno, i kako vidim, dobro je da nisam. Puno novih likova sa turbo-folk nacinom razmisljanja.
- ovo_malo_duse
#374 Re: smrtna kazna za i protiv
PotpisujemCitizen-X wrote:Moram da priznam - odlicna tema.
Moram ipak da se ogradim - da nisam pravni strucnjak jer u svakom slucaju postoji mali milion detalja koji ga razlikuje od drugih po nastanku, intenzitetu, posljedicama i slicno - sto bi trebalo zakonski i moralno te prakticno uvazavati.
Definitivno podrzavam smrtnu kaznu za:
- ubistvo s predumisljajem,
- serijske pedofile,
- dilanje teskih narkotika kao i preprodaju i rasparcavanje istih,
- teske pronevjere i zloupotrebe polozaja sa mogucnoscu pomilovanja u slucaju povrata stecenog bogatstva i sl.
- teske razbojnicke napade sa smrtnim posljedicama
Izvantematski podrzavam duge zatvorske kazne (sa mogucnoscu prisilnog i teskog rada) dakle 5-10-20-40g za:
- pokusaj ubistva,
- dilanje lakih droga,
- mito korupciju,
- razlicite vrste teske zloupotrebe polozaja, stjecanja materijalne koristi za vrijeme funkcionerskog staza,
- silovanje,
- pedofiliju "lakseg" oblika
- lakse oblike razbojnistva
- teske kradje i pljacke
Podrzavam tip policije koji se nece bojati nikoga i nicega u obavljanju svog posla, dobro placenu, naoruzanu do zuba i opremljenu, profesionalnu i na cast i sluzbi narodu po pitanjima pomoci i saradnje a ne samo parazitiranja kao sada bez ikakvog ili apsolutno neznatnog ucinka, niti ce biti kontrolisana od strane drzave osim od tijela koja se sastoje u unutrasnjim kontrolama poslovanja kao i rada.
Toliko.
- alen_zenica
#375 Re: smrtna kazna za i protiv
Za one koji su protiv.
Znači da npr. neki monstrum koji je u srebrenici ubio 100 ljudi i koji se poslije gordo kaje i dobije 5 godina zatvora zaslužuje da živi.
Ma dajte !!!!
Stvarno ste odlutali pustite vi evropske principe .
Oni nemaju Karadžića I Mladića i još desetine njima sličnih.
Ovo je pokvareno društvo i nema šansi da vi možete ovdje da provodite tzv evropske principe kad mi nismo još sazreli za takve stvari.
Otiđite u Potočare i sve će vam biti jasno.
A vi tamo što cvilite za ljudska prava gledajte da se što udobnije smjestite u vaše dijasporske fotelje i da komentarišete stvari koje su vas uglavnom zaobišle.
.
Znači da npr. neki monstrum koji je u srebrenici ubio 100 ljudi i koji se poslije gordo kaje i dobije 5 godina zatvora zaslužuje da živi.
Ma dajte !!!!
Stvarno ste odlutali pustite vi evropske principe .
Oni nemaju Karadžića I Mladića i još desetine njima sličnih.
Ovo je pokvareno društvo i nema šansi da vi možete ovdje da provodite tzv evropske principe kad mi nismo još sazreli za takve stvari.
Otiđite u Potočare i sve će vam biti jasno.
A vi tamo što cvilite za ljudska prava gledajte da se što udobnije smjestite u vaše dijasporske fotelje i da komentarišete stvari koje su vas uglavnom zaobišle.
.