to mene zanima, kako li ce sada biti... ostaje nam da vidimo...dvatricetiri wrote:Pa mi na Pravu vec imamo parcijale, drugo je sto nam te iste parcijale profesori ne uvazavaju nego trebamo ponovo na kraju izlaziti na zavrsni ispit sve.venus doom wrote:pa ako je kao na ekonomiji, hoce li biti i parcijale, ili opet nesto na njihovu ruku , kao i dosad????dvatricetiri wrote:Maloprije sam kontaktirala USP i tako mi je receno. Sigurno je onoliko, koliko USP dijeli provjerene informacije.
Pravni fakultet
-
venus doom
#351 Re: Pravni fakultet-UPIS
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#352 Re: Pravni fakultet-UPIS
Cek ba!
receno je da ce nam ukinuti april i jedan u septembru, ne mogu nam ukinuti dva, sta je njima.
Ja mislim da i ostali fakulteti imaju septembar.
Pa gdje normalan covjek moze rijesiti 13 ispita na 4 roka? Ni supermen to ne moze. Necu ja 10 godina studirati ovu ljepotu.
'bem ti ovu drzavu i dan kada sam odlucila da upisem pravo, a mogla sam ici vani...

Bar se nadam da cemo imati normalne parcijale od sada!
receno je da ce nam ukinuti april i jedan u septembru, ne mogu nam ukinuti dva, sta je njima.
Pa gdje normalan covjek moze rijesiti 13 ispita na 4 roka? Ni supermen to ne moze. Necu ja 10 godina studirati ovu ljepotu.
'bem ti ovu drzavu i dan kada sam odlucila da upisem pravo, a mogla sam ici vani...
-
mirzanek
#353 Re: Pravni fakultet-UPIS
A to se ti zezaš?Nije meni problem naučiti neki predmet,ali problem je taj kad ga i naućiš oboriće te(konkretno kod uđejne habul i njen predmet "bračno pravo"ljudi izlaze po 10 puta,a naući se sigurno,još je to glup predmet)Kod nje će znaći ljudi po ovom novom zakonu obnavljat godine zbog njenih predmeta)venus doom wrote:ah kako zavrsiti, pa nekako. nema druge tako je kako je. manje ces izlaziti, manje ces se zezati, neces propustati rokove i govoriti ajde ima jos rokova, nego sjedi zagrij stolicu, napravi sebi organizaciju dobru. ebga nema drugemirzanek wrote:Ja zaista ne znam kako završit godinu sa 13 ili 14 ispita,sa samo 4 roka.To mi nikako ne ide u glavu.Ali logično da nam se ovo dešava kad ovaj zakon o visoko školskom obrazovanju su izglasali ljudi koji nisu ni završili fakultet.Ovim zakonom su ugroženi svi studenti,a ponaročito oni koji studij plačaju po 800 ili 1000 maraka.Koda je to samo naućiti,izaći na ispit i položit ga.Zaista glup zakon,kao i sve u ovoj zemlji
Last edited by mirzanek on 07/09/2009 17:11, edited 2 times in total.
- bez_ideje
#354 Re: Pravni fakultet-UPIS
Miruj oooo srce uzavrelo,dobit cu cir matere'm

-
mirzanek
#355 Re: Pravni fakultet-UPIS
A i meni nije jasno za ovaj rok u septembru.Znam da se pričalo da će biti 1.ladyblue18 wrote:Cek ba!
receno je da ce nam ukinuti april i jedan u septembru, ne mogu nam ukinuti dva, sta je njima.![]()
![]()
![]()
'bem ti ovu drzavu i dan kada sam odlucila da upisem pravo, a mogla sam ici vani...![]()
![]()
- ladyblue18
#356 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pa ja je evo obnavljam i po trenutnom zakonu samo zbog nje...joj necu da kunem Ramazan je ali sam bijesna ko ris, malo je rec.mirzanek wrote:(konkretno kod uđejne habul i njen predmet "bračno pravo"ljudi izlaze po 10 puta,a naući se sigurno,još je to glup predmet)Kod nje će znaći ljudi po ovom novom zakonu obnavljat godine zbog njenih predmeta)
-
venus doom
#357 Re: Pravni fakultet-UPIS
a znam ja to sve, takvih je uvijek bilo i bice. ako je on/ ona naumila da ces pasti, past ces makar sve znao. to je ona tuzna istina. al' je opet cinjenica da ces morati sad vise uciti, bez rastezanja, jer sad nemas luksuz da kazes ostavit cu za septembar, jer septembra nema.mirzanek wrote:A to se ti zezaš?Nije meni problem naučiti neki predmet,ali problem je taj kad ga i naućiš oboriće te(konkretno kod uđejne habul i njen predmet "bračno pravo"ljudi izlaze po 10 puta,a naući se sigurno,još je to glup predmet)Kod nje će znaći ljudi po ovom novom zakonu obnavljat godine zbog njenih predmeta)venus doom wrote:ah kako zavrsiti, pa nekako. nema druge tako je kako je. manje ces izlaziti, manje ces se zezati, neces propustati rokove i govoriti ajde ima jos rokova, nego sjedi zagrij stolicu, napravi sebi organizaciju dobru. ebga nema drugemirzanek wrote:Ja zaista ne znam kako završit godinu sa 13 ili 14 ispita,sa samo 4 roka.To mi nikako ne ide u glavu.Ali logično da nam se ovo dešava kad ovaj zakon o visoko školskom obrazovanju su izglasali ljudi koji nisu ni završili fakultet.Ovim zakonom su ugroženi svi studenti,a ponaročito oni koji studij plačaju po 800 ili 1000 maraka.Koda je to samo naućiti,izaći na ispit i položit ga.Zaista glup zakon,kao i sve u ovoj zemlji
- ladyblue18
#358 Re: Pravni fakultet-UPIS
Evo je meni mati rekla "ti ako ne mozes ispisi se, nije obavezno da se studira".
Ja vec zamisljam kako ce mi se socijalni zivot svesti na niske grane, kako cu morati uciti i nakon 11,12 navecer iako to nisam nikada mogla, kako necu spavati...
Sto nam ovo uradise.
Ja vec zamisljam kako ce mi se socijalni zivot svesti na niske grane, kako cu morati uciti i nakon 11,12 navecer iako to nisam nikada mogla, kako necu spavati...
Sto nam ovo uradise.
- MarcusTulliusCicero
#359 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ja se samo nadam da će u septembru ipak biti jedan termin. 
-
elSaik
#360 Re: Pravni fakultet-UPIS
Bez uvrede ali NIJE 13 ispita na 4 termina, već je 6 ispita na 4 termina, a 7 ispita na 2 termina.
-
elSaik
#362 Re: Pravni fakultet-UPIS
Jel' se na moj komentar odnosi?bez_ideje wrote:![]()
- ladyblue18
#363 Re: Pravni fakultet-UPIS
Odakle to? I prosle i ove godine kada sam gledala rokove na oglasnoj u januaru npr. su pisali rokovi za nasljedno.elSaik wrote:Jel' se na moj komentar odnosi?bez_ideje wrote:![]()
7 predmeta iz četvrtog/šestog/osmog semestra ne možeš nikako polagati prije juna. Dakle, za tih 7 predmeta imaš svega dva termina da ih položiš.
-
elSaik
#364 Re: Pravni fakultet-UPIS
Odnosi se na normalni upis godine, a ne na ponavljanje iste.ladyblue18 wrote:Odakle to? I prosle i ove godine kada sam gledala rokove na oglasnoj u januaru npr. su pisali rokovi za nasljedno.elSaik wrote:Jel' se na moj komentar odnosi?bez_ideje wrote:![]()
7 predmeta iz četvrtog/šestog/osmog semestra ne možeš nikako polagati prije juna. Dakle, za tih 7 predmeta imaš svega dva termina da ih položiš.
- ladyblue18
#365 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ah da, moja greska.elSaik wrote:
Odnosi se na normalni upis godine, a ne na ponavljanje iste.
Vidis u pravu si ti.
-
elSaik
#366 Re: Pravni fakultet-UPIS
Of course I am...ladyblue18 wrote:Ah da, moja greska.elSaik wrote:
Odnosi se na normalni upis godine, a ne na ponavljanje iste.
Vidis u pravu si ti.![]()
-
Eborg
#367 Re: Pravni fakultet-UPIS
Halo ba?SHTA JE OVO?
Pa kako ce nam ukinuti ovoliko rokova?Majke mi nije fer da se ukine oktobarski rok tek sada,mogli su fino da ga ukinu za narednu godinu.
I josh da nam ukinu april i septembar?

Pa kako ce nam ukinuti ovoliko rokova?Majke mi nije fer da se ukine oktobarski rok tek sada,mogli su fino da ga ukinu za narednu godinu.
I josh da nam ukinu april i septembar?
- Deriguz
#368 Re: Pravni fakultet-UPIS
Trebalo bi da ostaje jedan termin u septembru
Nema smisla fkt
Nema smisla fkt
-
elSaik
#369 Re: Pravni fakultet-UPIS
Malo gledam po ovom Zakonu o visokom obrazovanju. Ima zanimljivih članova. Izdvajam neke.
edit: Ili sam slijep ili se u Zakonu uopšte ne spominju ispitni rokovi. Ni koji su ni koliko ih treba biti.(3) Rezultati pismenog dijela ispita moraju biti objavljeni u roku od pet dana od dana održavanja ispita uz obavezno oglašavanje termina u kojem student može izvršiti uvid u svoj rad.
(3) U strukturi ukupnog broja bodova najmanje 50% bodova mora biti predviđeno za aktivnosti i provjere znanja u toku semestra.
(4) Završni ispit se u strukturi ukupnog broja bodova može vrednovati sa najviše 50% bodova.
(1) Student koji nije zadovoljan postignutom ocjenom na ispitu može u roku od 24 sata nakon saopćenja ocjene pismeno tražiti da ispit ponovi pred komisijom.
(4) Predmetni nastavnik čijom ocjenom student nije bio zadovoljan ne može biti predsjednik komisije, a jedan član komisije mora biti iz drugog nastavnog predmeta, ali iz iste ili srodne nastavne oblasti.
- ladyblue18
#370 Re: Pravni fakultet-UPIS
Majkemi moje ova situacija je hebo lud zbunjenog, sad na fejsu "status" pfsa:
"Pravni Fakultet Sarajevo
za stari sistem osiguran je bezuvjetni upis u narednu godinu studija, s tim da ako je netko npr. dao uvjet za drugu godinu, moze da upise trecu. Upozoravamo studente da NECE biti oktobarskog ispitnog roka, te da se od ove skolske godine primjenjuje n...ovi zakon o visoko skolskom obrazovanju, gdje od naredne godine nece biti aprilskog i junskog roka."
Sta ba oni lupaju? Kako nece biti junskog roka?
O Boze amatera...
"Pravni Fakultet Sarajevo
za stari sistem osiguran je bezuvjetni upis u narednu godinu studija, s tim da ako je netko npr. dao uvjet za drugu godinu, moze da upise trecu. Upozoravamo studente da NECE biti oktobarskog ispitnog roka, te da se od ove skolske godine primjenjuje n...ovi zakon o visoko skolskom obrazovanju, gdje od naredne godine nece biti aprilskog i junskog roka."
Sta ba oni lupaju? Kako nece biti junskog roka?
O Boze amatera...
- ladyblue18
#371 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ma znam da je bila, ali neko ko studira pravo i ko vodi tu stranicu bi trebao biti upoznat sa tim da se junsko-julski rok ne moze ukinuti!kiki-miki wrote:
@Lady-to je bila ona prva informacija koja je kružila danas,a neko prenio bez provjeravanja.
Molim se da je i ova trenutno važeća informacija pogrešna.Vidjećemo narednih dana.
Mislim fakat...
A mislim da se dzaba molis...kao i svi mi. Ta je odluka davno donesena bez da je nas iko ista pitao.
- bez_ideje
#372 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ljudi,da li se moze na neki nacin apelovati na upravu fakulteta da promjene nastoje bar malo usaglasiti sa nama.....a ne ovako,da nas samo obavjeste....kao da smo usputne stvari a ne ljudi o cijem obrazovanju odlucuju !
Meni je krajnje mrbidno,da se ovo desava bez ikakve otvorene konsultacije i dogovora sa studentima! A i informacije koje dobivamo su blago receno nula
Meni je krajnje mrbidno,da se ovo desava bez ikakve otvorene konsultacije i dogovora sa studentima! A i informacije koje dobivamo su blago receno nula
- bez_ideje
#373 Re: Pravni fakultet-UPIS
Meni nije jasno sta mi DOBIJAMO ovim ? Samo smo obavijesteni sta gubimo!
Da li se od iduce godine bolonja provodi dosljedno,ili se opet samo uzima sta njima pase .......i tu lezi neki osnov za tuzbu.....ako cemo posmatrati kroz ugovorni odnos student-pravni fakultet!
Da li se od iduce godine bolonja provodi dosljedno,ili se opet samo uzima sta njima pase .......i tu lezi neki osnov za tuzbu.....ako cemo posmatrati kroz ugovorni odnos student-pravni fakultet!
- ladyblue18
#374 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ima jedna super recenica, koja je jednom izrecena tokom utakmice rukometne utakmice reprezentacije, a ona glasi "Ovo je Bosna (i Hercegovina)".bez_ideje wrote:Ljudi,da li se moze na neki nacin apelovati na upravu fakulteta da promjene nastoje bar malo usaglasiti sa nama.....a ne ovako,da nas samo obavjeste....kao da smo usputne stvari a ne ljudi o cijem obrazovanju odlucuju !
Zalosno je ali to je cinjenica da smo mi, studenti, u ovoj drzavi nista drugo do stoka i da se tako prema nama ponasaju, narocito na nasem fakultetu isl. gdje je student samo broj u indexu jedan vise, jer nas ima po hiljadu na godini.
Jel ti stvarno mislis da je njima u cilju nase obrazovanje i nasa buducnost? Jel ti mislis da ova drzava vodi brigu o nama? A onda imaju obraza da se zale kako odlazimo iz drzave. Ne znam sta ocekuju, jer ovo sto se radi studentima u nasoj drzavi je u najmanju ruku bijedno, bezobrazno i kukavicki.
Svugdje su studenti stub drzave, samo kod nas se ponasaju prema nama kao zadnjoj kategoriji drustva, koju gaze na sve moguce nacine.
Da im je bilo stalo do nas i da zele da ova drzava ima obrazovani kadar, da ova drzava stane na noge, oni ovo ne bi radili. Ali uradili su.
Bez da su nam rekli, bez ikakvog prethodnog upozorenja.
Samo ti ga shukne pa se ti jarane cupaj i gledaj sta ces i kako ces.
Njima nije stalo do studenata i to je tako. Surova realnost. Jadna je majka svima nama koji ostanemo da studiramo na drzavnim univerzitetima, nadajuci se da ce se jednog dana ovdje nesto promjeniti.
Na kraju krajeva sve i kada bi se mi digli sada, i napravili im nerede, oni nista ne bi uradili da promjene svoju odluku, to ti garantujem.
Mi smo samo jedna bespravna kategorija u nizu.
Da im je bilo stalo do nas fino bi se sjelo i popricalo, tako da ta prica da se usaglase sa nama je sada presmijesna, briga njih za nama ba!
- bez_ideje
#375 Re: Pravni fakultet-UPIS
Istina...
Sjecam se nekih protesta studenata ja mislim na Ekonomiji,i izjave profesora da to propali studenti koji protestvuju
Sjecam se nekih protesta studenata ja mislim na Ekonomiji,i izjave profesora da to propali studenti koji protestvuju