zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sistem

#351 Re: zena u islamu

Post by sistem »

beautyfool wrote:Bilo bi jako lijepo kad ne bi bilo ovih rekla-kazala prica, ali valjda i mediji moraju od necega zaradjivati :) Recimo u toj Saudiskoj Arabiji kojoj govoris da zene nemogu maknuti iz kuce vidis tu se varas, zene u saudij (evo bit cu konkretnija pa cu pricati o jeddah (dzedi) ) pored toga sto su mazene i pazene od strane raznih sluskinja koje im pospremaju i kuhaju po kuci bukvalno svaka ima i svog licnog vozaca tako da nigdje ne idu pjeske pa cak ni u lokalnu prodavnicu.Kuce su im vecinom sa bazenima, druze se, skoluju se, ma uzivaju :)
a te silne sluskinje sto ih paze, maze, spremaju i kuhaju - da li su i one ono sto bi se moglo zvati 'zene u islamu' ?
beautyfool

#352 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

sistem wrote:
beautyfool wrote:Bilo bi jako lijepo kad ne bi bilo ovih rekla-kazala prica, ali valjda i mediji moraju od necega zaradjivati :) Recimo u toj Saudiskoj Arabiji kojoj govoris da zene nemogu maknuti iz kuce vidis tu se varas, zene u saudij (evo bit cu konkretnija pa cu pricati o jeddah (dzedi) ) pored toga sto su mazene i pazene od strane raznih sluskinja koje im pospremaju i kuhaju po kuci bukvalno svaka ima i svog licnog vozaca tako da nigdje ne idu pjeske pa cak ni u lokalnu prodavnicu.Kuce su im vecinom sa bazenima, druze se, skoluju se, ma uzivaju :)
a te silne sluskinje sto ih paze, maze, spremaju i kuhaju - da li su i one ono sto bi se moglo zvati 'zene u islamu' ?
Ne, vecinom filipini, chineeeess i slicno :D uglavnom uvoz, lokalne zene jednostavno uzivaju u izobilju i paznji ;-)
zenicanin 1979

#353 Re: zena u islamu

Post by zenicanin 1979 »

beautyfool wrote:
sistem wrote:
Ne, vecinom filipini, chineeeess i slicno :D uglavnom uvoz, lokalne zene jednostavno uzivaju u izobilju i paznji ;-)
Ponovna greska u razmatranju.Kada se govori o diskriminaciji odnosno ne diskriminaciji zene mora se jasno pokazati u odnosu na koga se diskriminacija odnosi.Recimo diskriminacija te dzedi zene u odnosu na svoga muza ne ogleda se u kvaliteti njenoga zivota nego u stepenu razlicitosti kvalitete njenog zivota u odnosu na kvalitet zivota njenog muza.Diskriminacija te Dzedi zene moze biti u odnosu na neku zenu u sekularnoj drzavi istoga ili slicnoga finansijskoga stanja, ali nemoze biti samo diskriminacija te zene.Narocito se nesmije dokazivati nediskriminacija iz cinjenica kojima je ociti uzrok bogatstvo zene ili porodice u odnosu na zenu koja nije ni priblizno istoga novcanoga stanja.
Bogastvo utice na kvalitet zivota a ne na diskriminaciju zene jer bi se desilo sljedece ili ne bi postojale zene u bogatim porodicama koje su diskriminirane ili ne bi postojale zene u siromasnim porodicama koje su diskriminirane u odnosu na svog muza.Sto nije slucaj u realnosti.
beautyfool

#354 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

zenicanin 1979 wrote:
Ponovna greska u razmatranju.Kada se govori o diskriminaciji odnosno ne diskriminaciji zene mora se jasno pokazati u odnosu na koga se diskriminacija odnosi.Recimo diskriminacija te dzedi zene u odnosu na svoga muza ne ogleda se u kvaliteti njenoga zivota nego u stepenu razlicitosti kvalitete njenog zivota u odnosu na kvalitet zivota njenog muza.Diskriminacija te Dzedi zene moze biti u odnosu na neku zenu u sekularnoj drzavi istoga ili slicnoga finansijskoga stanja, ali nemoze biti samo diskriminacija te zene.Narocito se nesmije dokazivati nediskriminacija iz cinjenica kojima je ociti uzrok bogatstvo zene ili porodice u odnosu na zenu koja nije ni priblizno istoga novcanoga stanja.
Bogastvo utice na kvalitet zivota a ne na diskriminaciju zene jer bi se desilo sljedece ili ne bi postojale zene u bogatim porodicama koje su diskriminirane ili ne bi postojale zene u siromasnim porodicama koje su diskriminirane u odnosu na svog muza.Sto nije slucaj u realnosti.
Osoba je kritikovala zivot u Saudiji govoreci da zena nesmije maknuti iz kuce i ja sam samo odgovorila na to, dakle malo objasnila da nije bas uvijek tacno ono rekla kazala iz medija :) sto se tice diskriminacije ne znam sta zelis reci s tim ? Ja zenu u Saudiji uopste nevidim da je diskriminirana u odnosu na bilo koga, vec i ima privilegije, npr pruzena joj je bezuslovna finansiska podrska od strane prvo njenog oca a zatim muza sto njoj omogucava lagodan zivot i mogucnost da se posveti sebi i svojoj edukaciji, uvijek je na sigurnom i uvijek se moze osloniti na svoju porodicu.Sto se tice poredjenje muza i zene u Islamu svako ima svoju ulogu na dunjaluku tako da se svako treba truditi obavljati svoju ulogu onako kako moze najbolje :)
Ima hadis kaze; "Najbolji medju vama je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici"

Selam alejkum
TheMule

#355 Re: zena u islamu

Post by TheMule »

beautyfool wrote:
TheMule wrote:
dr.gog wrote:De ne zachatavajte...

Pa zar niko ne zna zakone islamskih zemalja,kako upitah,S.Arabije i Irana,vezano za temu?
I jeste,prostom logikom,i ako hoćete pravno-formalno,vezano za temu,s obzirom na dominaciju tamošnjih učenjaka među svjetskom ulemom...
Ne znam tacno njihove zakone, ali mislim da su mnogo stroziji nego sto bi po Islamu trebalo biti. Recimo, u Arabiji, zene ne smiju izaci iz kuce. Cito sam odlomak iz knjige koju je napisala bin Ladenova svastika koja je provela neko vrijeme tamo. Nije smjela preci ulicu da bi otisla do svoje sestricne iako je pokrivena, nego je morao neko od porodice prevesti s jedne strane na drugu u autu. Ili jednom kad je otisla da kupi hranu za bebu, svi koji su je vidjeli napustaju prodavnicu, dok se osoblje koje tu radi ledjima okrece od nje.

Mislim da su vrlo strogi i ne razumni, i ne bas u skladu sa ranim Muslimanima
Bilo bi jako lijepo kad ne bi bilo ovih rekla-kazala prica, ali valjda i mediji moraju od necega zaradjivati :) Recimo u toj Saudiskoj Arabiji kojoj govoris da zene nemogu maknuti iz kuce vidis tu se varas, zene u saudij (evo bit cu konkretnija pa cu pricati o jeddah (dzedi) ) pored toga sto su mazene i pazene od strane raznih sluskinja koje im pospremaju i kuhaju po kuci bukvalno svaka ima i svog licnog vozaca tako da nigdje ne idu pjeske pa cak ni u lokalnu prodavnicu.Kuce su im vecinom sa bazenima, druze se, skoluju se, ma uzivaju :)
A kako znas o Dzedi? Jesil bila tamo, i otkud, ako nije tajna?
sistem

#356 Re: zena u islamu

Post by sistem »

beautyfool wrote:
sistem wrote:
znaci, biti zena nije dovoljno, potrebno je biti zena muslimanka i biti rodjena u jednoj od bogatih, privilegovanih porodica. sad, da li je to sto ti vidis kao lagodan zivot rezultat islamskog pogleda na zenu, ili okolnosti u kojima je ta zena rodjena? jer i ta 'uvozna roba' su prvenstveno ljudska bica, zene, ali ne zasluzuju ni blizu isto postovanje, iako zive u islamskoj zemlji. zakljucak: tvoj primjer govori samo da zene iz bogataskih saudijskih porodica zive lagodno, a ne da zena u islamu zivi lagodno, da je postovana i sretna.
zgubidann

#357 Re: zena u islamu

Post by zgubidann »

BHF_Manijak wrote:
zgubidann wrote:
BHF_Manijak wrote:Ne brini se,nema ovdje usaglasavanja niti serijata,sta si se prpo ko da ce te sutra vjesat,iscooliraj :wink:
da ga hoce Bogdo uvesti,pa bi manje Amara i Denisa bilo!!
sto se zena tice,a sto to vas majke vam mile briga kako je zenama u "tamo nekim" Afganistanima,Libijama,Kirgistanima i skl,ocistite isrepd svoje avlije pa onda pricajte nekom nesto,ja ovdje kad vidim kakav je odnos prema zenama i djevojkamam muke me uhvati a mi smo se kao nasli kompetentni da pricamo da li se diskriniraju zene na istoku ili ne,to kao kod nas i svugdje idealno stanje pa nemamo drugog posla sem da ispravljamo tudje greske i sl,dajte ba,ohladite malo,dublja je politika to,daj sta bilo samo nek je kontra islama...vjerujte da ovdje svakim danom gledam ahat odnos sa zenama,kojem bi pozavidjeli i najgoropadniji istocnjaci,a mi bi nesto da vazimo i pricamo,nije samo pravo zene da joj ti das da glasa,da izadje iz kuce,da radi da ovo da ono,treba insan ba bit i ophodit se kao prema najnjeznijem bicu na svijetu a ne malo malo pa samar...

ispred svoje avlije svi prvo pocistimo pa onda gledajmo sta se radi po drugim zemljama...koje onako 99% ljudi ovdje ne interesuju,vec samo je to,daj sto vise da oblatim islam,a ne brinite se,Allah se zakleov da ce uvijek biti Njegova rijec gornja a nevjernicka donja,zato,samo naprijed,ako mozete...mozete koiko hocete ali necet dokle hocete!

jos jednom zgubidane,ne brini,nema ti ovdje serijat,cini sta ti je volje,za svoja se prav vise vjeruj mi bori,mani se zena sa istoka,ioanko nikakve fajde od tog nemas,mojne ovdje svoju humanost prosipati,vjeruj mi bolje ti je pogleadj imal sta u komsiluku,nekom pripomoc,korisnije je nego dakontas kako je "hudnicama na istoku,ubise ih muzevi" :wink:
Ja sam ti inace pristalica nenasilja, mada je to nekad neizbjezno jer neki ljudi mogu prihavtiti neka pravila ponasanja i neke norme samo silom.A vjervovatno cemo morati imati i razdvojene tribine da nebi bili blizu ,ja te nebi trazio pred dzamijom :) a na grbavici rado.
Cekaj malo,jel ovo sam sebi kontradikcije pucas ili?!nenasilje i ganjanje po Grbavici...hmm,zanimljivo :wink:
a ja tebe vjeruj ne bi ni pred dzamijom ni na Kosevu,imam precih stvari u zivotu :wink:
Ja tebe bi :) u mom kraju pored zmije se ne prolazi, uvjek postoji vjerovatnoca da nekog moze ujest slucajno al postoji vjerovatnoca.
bez_ideje

#358 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

Sve je to divno krasno,zena pod staklenim zvoncetom,sve sluskinje za nju rade,kuce sa bazenima,vozaci gdje god da krenu......Hvala,ali bi to sve iste milisekunde zamijenila za slobodu da izadjem iz kuce bez ikakvog cilja ,nikome ne polazem racune sta radim i gdje idem,propjesacim citav grad,zavlacim se po mahalama,sjednem u park ili neku ogradu ,posmatram ljude,odem na utakmicu,na kafu sa drugovima i drugaricama ,na bazen ,na izlet,dzoging,paciklanje,plainarenje ... :roll: :roll:
I vi i dalje o jednoj kategoriji zena,koje zele da ih paze ko "najnjeznije cvjetice" finansijski i svakako....
beautyfool

#359 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

sistem wrote:
znaci, biti zena nije dovoljno, potrebno je biti zena muslimanka i biti rodjena u jednoj od bogatih, privilegovanih porodica. sad, da li je to sto ti vidis kao lagodan zivot rezultat islamskog pogleda na zenu, ili okolnosti u kojima je ta zena rodjena? jer i ta 'uvozna roba' su prvenstveno ljudska bica, zene, ali ne zasluzuju ni blizu isto postovanje, iako zive u islamskoj zemlji. zakljucak: tvoj primjer govori samo da zene iz bogataskih saudijskih porodica zive lagodno, a ne da zena u islamu zivi lagodno, da je postovana i sretna.
Vidis ja mislim da ti nisi dovoljno dobro razumio moj post, osoba kojoj sam odgovorila je kritikovala kako su zene u Saudiji na neki nacin potlacene a ja sam samo iznijela mali primjer njihove "potlacenosti" dakle pricam o Saudiskoj Arabiji i njihovim zenama a ako cemo o zeni u Islamu onda bi to trebala biti kompletno drugacija prica, onda bi trebali pricati o Kuranu, Hadisima i zeni a ne zenama sirom svjeta koje su rasle i odgajane u raznim okruzenjima, kulturama i od strane raznih obicaja isprepletenih sa velom religije.
terapija

#360 Re: zena u islamu

Post by terapija »

Zene su svugdje pa i u islamu ponizavane.

Na papiru sirom (neislamskog) svijeta, a i u Islamu imaju jednaka prava, ali tu je gotova prica. Elem, samo one znaju kako im je u stvarnosti.

Sustina je da je sve to "u 5 deka"...
sistem

#361 Re: zena u islamu

Post by sistem »

beautyfool wrote:Vidis ja mislim da ti nisi dovoljno dobro razumio moj post, osoba kojoj sam odgovorila je kritikovala kako su zene u Saudiji na neki nacin potlacene a ja sam samo iznijela mali primjer njihove "potlacenosti" dakle pricam o Saudiskoj Arabiji i njihovim zenama a ako cemo o zeni u Islamu onda bi to trebala biti kompletno drugacija prica, onda bi trebali pricati o Kuranu, Hadisima i zeni a ne zenama sirom svjeta koje su rasle i odgajane u raznim okruzenjima, kulturama i od strane raznih obicaja isprepletenih sa velom religije.
odlicno sam ja shvatio. ti hoces reci da su bogataske zene u saudijskoj arabiji nagradjene za svoju pokorenost bogatstvom, sluskinjama, zaboravljajuci da u toj zemlji zive i one zene koje nisu time nagradjene. ista zemlja, ista vjera - sluskinje su cesto zene iz drugih muslimanskih zemalja.

ako cemo o zeni u teorijskom, idealnom islamskom okruzenju, onda cemo o kuranu, hadisima. a ako cemo o zeni u islamskoj realnosti, onda cemo o zeni u afganistanu, tunisu, alziru, pakistanu, turskoj, iranu, sudanu, itd. jer islam nije samo zamisljeni ideal opisan u kuranu, vec je islam ono sta od njega naprave ljudi koji ga tumace i zive po tom svom tumacenju.
beautyfool

#362 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

@Bez ideje vjeruj mi da si u Saudiji ni tebi nebi ni na kraj pameti palo da propjesacis citav grad, da sjedis po parku,po ogradama, da zavirujes po mahalama na temperaturi od oko 50,60 stepeni C :roll:
bez_ideje

#363 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

beautyfool wrote:@Bez ideje vjeruj mi da si u Saudiji ni tebi nebi ni na kraj pameti palo da propjesacis citav grad, da sjedis po parku,po ogradama, da zavirujes po mahalama na temperaturi od oko 50,60 stepeni C :roll:
Nije poenta u tome da li bi mi palo na pamet,poenta je da mogu !
beautyfool

#364 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

@sistem
Ja uopste nisam pricala o bogatstvu vec o njihovom zivotu na koji su te lokalne zene naucile i koje se ne smatraju nesto bogatim vec im je to svakodnevnica, o sluskinjama sam ti vec odgovorila tako da nema potrebe da se ponavljam.
Opet cu ti navesti da praksa bilo koga automatski ne znaci da je to ono sto je Uzviseni objavio i htio od pojedinca jer nazalost ljudi su takvi pa uzimaju samo ono sto njima odgovara a izbacuju iz svoje prakse ono sto im ne odgovara.
O zenama u Islamu ne znam sta se ima pricati u Afganistanu, Sudanu i slicnim zemljama gdje se ljudi bukvalno bore za zivot i opstanak i kojima je prezivljavanje na prvom planu pa tek onda ostalo.Ako cemo pricati o zenama u Islamu u npr Sudanu onda mozemo komotno pricati o zenama u Islamu od 92-96 god u Bosni jer im se okolnosti svode haman na isto.
black

#365 Re: zena u islamu

Post by black »

sistem wrote:
beautyfool wrote:Vidis ja mislim da ti nisi dovoljno dobro razumio moj post, osoba kojoj sam odgovorila je kritikovala kako su zene u Saudiji na neki nacin potlacene a ja sam samo iznijela mali primjer njihove "potlacenosti" dakle pricam o Saudiskoj Arabiji i njihovim zenama a ako cemo o zeni u Islamu onda bi to trebala biti kompletno drugacija prica, onda bi trebali pricati o Kuranu, Hadisima i zeni a ne zenama sirom svjeta koje su rasle i odgajane u raznim okruzenjima, kulturama i od strane raznih obicaja isprepletenih sa velom religije.
odlicno sam ja shvatio. ti hoces reci da su bogataske zene u saudijskoj arabiji nagradjene za svoju pokorenost bogatstvom, sluskinjama, zaboravljajuci da u toj zemlji zive i one zene koje nisu time nagradjene. ista zemlja, ista vjera - sluskinje su cesto zene iz drugih muslimanskih zemalja.

ako cemo o zeni u teorijskom, idealnom islamskom okruzenju, onda cemo o kuranu, hadisima. a ako cemo o zeni u islamskoj realnosti, onda cemo o zeni u afganistanu, tunisu, alziru, pakistanu, turskoj, iranu, sudanu, itd. jer islam nije samo zamisljeni ideal opisan u kuranu, vec je islam ono sta od njega naprave ljudi koji ga tumace i zive po tom svom tumacenju.
tako nekako, cesto i dolazi do raznih debata upravo radi toga, jer Islam je cist i iznad toga, samo su ljudi ti koji ga precesto pogresno interpretiraju i zive po nekom svom izvrnutom tumacenju, evo upravo svjez primjer iz Sudana
Suđenje u Sudanu
Za nošenje pantalona 40 udaraca bičem?
Najmanje jedna žena je pretučena, a više lica je privedeno u protestima na kojima se danas pred sudom u Khartoumu okupilo više od sto ljudi kako bi podržali novinarku kojoj se sudi zbog nošenja pantalona, prema izjavama očevidaca.

Demonstranti su se mirno okupili pred sudom u Kartumu nešto prije početka suđenja, uzvikujući parole "sloboda, sloboda" za sudansku novinarku Lubnu Ahmed al-Hussein.

Pred sudom su raspoređene pojačane snage bezbjednosti, a policija je intervenisala kako bi rastjerala demonstrante i spriječila fotografe da snimaju protest i tom prilikom jedna žena je pretučena, a najmanje dvadeset lica je privedeno.

"Ovaj zakon je loš. Nije u skladu sa našom tradicijom i našim ponašanjem", izjavio je za AFP jedan od učesnika protesta, aludirajući na 152 član krivičnog zakona po kome se sudi novinarki.

Član 152 sudanskog krivičnog zakona iz 1991. godine, a koji je stupio na snagu dvije godine nakon državnog udara aktuelnog predsjednika Omara el-Bashira, predviđa kaznu od 40 udaraca bičem "svakome ko krši javni moral ili nosi nepristojnu odjeću".

Lubna Ahmed al-Hussein uhapšena je 3. jula sa još 12 žena, zbog nedostojnog oblačenja, jer su se u restoranu u Khartoumu pojavile u dugim pantalonama i tunikama.

Dva dana kasnije deset žena je primilo deset udaraca bičem, ali je novinarka uložila žalbu kako bi eliminisala tako grubo tumačenje pravde i najavila da će, ukoliko bude potrebno, zatražiti mišljenje i Ustavnog suda.

Suđenje protiv novinarke bilo je prethodno zakazano za 4. avgust, ali je odgođeno.
terapija

#366 Re: zena u islamu

Post by terapija »

Neka se uvede malo i zakona protiv muskaraca, ha ja.

Uvijek se jadne zene bicuju

I naravno odmah je Sa-X kriv jer je islamofobican i zene jer se bore za slobodu, a nisu krivi bicevatelji. Koji ste vi LICEMJERI

I naravno opet ponavljam, nije kriv Islam koji je jedna lijepa religija, ali je nazalost takav samo na papiru. Stvarnost je potpuno drugacija. On se kao i sve ostale religije mnogo zloupotrebljava, na zalost cesto na stetu zena
bez_ideje

#367 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

terapija wrote:Neka se uvede malo i zakona protiv muskaraca, ha ja.

I naravno odmah je Sa-X kriv jer je islamofobican i zene jer se bore za slobodu, a nisu krivi bicevatelji. Koji ste vi LICEMJERI

I naravno opet ponavljam, nije kriv Islam koji je jedna lijepa religija, ali je nazalost takav samo na papiru. Stvarnost je potpuno drugacija. On se kao i sve ostale religije mnogo zloupotrebljava, na zalost cesto na stetu zena
Pa muskarci vedre i oblace ,zasto bi donosili zakone protiv sebe :-) :-) :-)
I ja bi da mogu,priznajem........
Na stranu odnos i tumacenja ,nije mi zao niti jedne zene koja je bicevana,objesena ili nsto trece u NE ratom zahvacenim,dobrostojecim muslimanskim zemljama! To je vec njihov problem i problem njihovog odnosa spram samih sebe!
beautyfool

#368 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

@Black
Cini mi se da ce u Khartumu imati pune ruke posla bicevanja prvenstveno lokalnih djevojaka koje sasvim normalno ulicama hodaju obucene u pantalone :) ili je to mozda samo rezervisano za "strankinje" iako po onom sto se moze vidjeti tamo nebi se reklo :-)
black

#369 Re: zena u islamu

Post by black »

beautyfool wrote:@Black
Cini mi se da ce u Khartumu imati pune ruke posla bicevanja prvenstveno lokalnih djevojaka koje sasvim normalno ulicama hodaju obucene u pantalone :) ili je to mozda samo rezervisano za "strankinje" iako po onom sto se moze vidjeti tamo nebi se reklo :-)
ne znam, chlanak sam samo stavio kao primjer :) i bez obzira na nashe vjerovanje, ne moze se zanemariti chinjenica da 'polozaj zene u Islamu' danas i nije bas na zavidnom nivou ...mada me nervira i ova sama kovanica 'polozaj zene u Islamu' kao da je rijec o kamenu ili mrtvoj prirodi pa joj se mora odrediti polozaj, a Islam je nezamisliv bez zene :wink:
pocoyo

#370 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

bez_ideje wrote:
Htjela ti to priznati ili ne situacija nije puno bolja ni u zapadnom svijetu. Treba samo pogledati samite velikih, nesto zena nema puno medju njima? Pokoja ”za ukrasa”.
Koliko zena ima na celu drzava (opet mislim na zapadni ergo napredni) svijet?
Ja se ne mogu ni jedne sjetiti. Bila ona Benazir u Pakistanu, i to pokrivena :shock: .
A napredni ameri radije crnca izabrase u Bijelu kucu (sjecam se jedne epizode dr House kad kaze ta ne zovu je bijela zbog fasade :lol: ), vec zenu.

A sad sto se tice same teme…
Ako hocete da znate kakav je bio polozaj zene u islamu (slutim da to ove najaktivnije na temi i zanima, dosta zavitriti malo u novine, vidjeti na TV-u, i opleti) onda se treba vratiti nazad u ”zlatno doba islama”, kad je islam bio propovjedan/implementiran onako kako Bog zapovjeda.
Pa ces u takvom islamskom Egiptu naci da su zene posjedovale 1/3 zemlje, znaci jedna trecina svih posjeda i dobara bila je u vlasnistvu zene. Sta se desilo kasnije s dolaskom britanaca ”spasioca zena” je prica za sebe.
Sve cetiri kceri Muhammeda a.s. su imale vlastite biznise. Koliko se sjecam jedna je bila advokat, druga kujundzija, treca trgovac a najmladja Fatima je vodila vojsku u rat, bila vojskovodja. Kazu da je ona uvela ”u modu” ono oblacenje skroz u crno. Bila lafica strah i trepet :thumbup: Pricam dakle o 7. vijeke, i zeni u islamu u 7. vijeku.
Znaci sve su svojom pamecu i radom zaradile i postigle, otac im je bio siromasan. Pa to se i danas u 21. vijeku tesko nalazi, uz svesrdnu pomoc, partija/ocevih i maminih prijatelja/ dobrog izgleda/ dopicnjaka :oops: ...itd
:mrgreen:
Ateista

#371 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

terapija wrote:Neka se uvede malo i zakona protiv muskaraca, ha ja.

Tu se bas i ne bih slozio, na nekoj drugoj temi sam iznio razne citate iz samog kur'ana, "sa papira" sto bi se reklo, i tu se vidi kakav odnos ima islam ima prema zenama, ne samo u praksi vec i na papiru. Znam i da su mnoge zene tvrdile da tu nema nista sporno, ali ja bih se osjecao veoma uvrijedjen da sam zensko a da mi se bog obraca preko nasih muzeva i slicno...
bez_ideje

#372 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

pocoyo wrote:
bez_ideje wrote:
Htjela ti to priznati ili ne situacija nije puno bolja ni u zapadnom svijetu. Treba samo pogledati samite velikih, nesto zena nema puno medju njima? Pokoja ”za ukrasa”.
Koliko zena ima na celu drzava (opet mislim na zapadni ergo napredni) svijet?
Ja se ne mogu ni jedne sjetiti. Bila ona Benazir u Pakistanu, i to pokrivena :shock: .
A napredni ameri radije crnca izabrase u Bijelu kucu (sjecam se jedne epizode dr House kad kaze ta ne zovu je bijela zbog fasade :lol: ), vec zenu.

A sad sto se tice same teme…
Ako hocete da znate kakav je bio polozaj zene u islamu (slutim da to ove najaktivnije na temi i zanima, dosta zavitriti malo u novine, vidjeti na TV-u, i opleti) onda se treba vratiti nazad u ”zlatno doba islama”, kad je islam bio propovjedan/implementiran onako kako Bog zapovjeda.
Pa ces u takvom islamskom Egiptu naci da su zene posjedovale 1/3 zemlje, znaci jedna trecina svih posjeda i dobara bila je u vlasnistvu zene. Sta se desilo kasnije s dolaskom britanaca ”spasioca zena” je prica za sebe.
Sve cetiri kceri Muhammeda a.s. su imale vlastite biznise. Koliko se sjecam jedna je bila advokat, druga kujundzija, treca trgovac a najmladja Fatima je vodila vojsku u rat, bila vojskovodja. Kazu da je ona uvela ”u modu” ono oblacenje skroz u crno. Bila lafica strah i trepet :thumbup: Pricam dakle o 7. vijeke, i zeni u islamu u 7. vijeku.
Znaci sve su svojom pamecu i radom zaradile i postigle, otac im je bio siromasan. Pa to se i danas u 21. vijeku tesko nalazi, uz svesrdnu pomoc, partija/ocevih i maminih prijatelja/ dobrog izgleda/ dopicnjaka :oops: ...itd
:mrgreen:
Ljudi na celu drzave jesu "ukrasi" u demokratskim sistemima, njihovo je da pretstavljaju zemlju u medjunarodnim odnosima,ne donose zakone-to radi sudska i zakonodavna vlast!
Ko je na celu ustavnog suda BiH?
Koji je sastav parlamenta?
Uporedi spolne statistike sastava ministarstava zapadnih i islamskih zemalja!

To sto je jos uvijek malo zena na "celnim" pozicijama u cijelom svijetu,jeste veliki nedostatak,i nadam se uskoro ispravljen!
Ali da poredis vlasti i sastav drzavnih institucija zapadnih i islamskih zemalja je smijesno!
IZVANZEMALJAC

#373 Re: zena u islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

Islam je nakav kakav je i nije bas sve otvoreno da svi inerpretiraju kako njima odgovara (iako se to radi svuda pa i na ovom forumu). Pojedini forumasi bi bas voljeli staviti znak jednakosti izmedju islama i muslimana. Kakav je islam se moze vidjeti samo onda dok je islam istinski vladao, sada kad svaki plemenski poglavar, lokalni mocnik interpretira kako on hoce to nije to.
pocoyo

#374 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

@bez-ideje, pa da su bas samo ukrasi, ne bih se slozila. Da su samo ukrasi bilo bi vise zena medju njima, kao npr. na vremeskoj prognozi. Hoces reci Obama je samo ”ukras” ? Pa vala za tu svrhu je custija Hillary bila.

Drugo, ne pada mi napemet biti advokat politickih sistema u zemljama s vecinskim muslimanskim zivljem. Koliko vidim tema je “zena u islamu” nije zena u Afganistanu, niti u bilo kojoj drugoj (uslovno kazano) islamskoj drzavi. Ja ne znam da je danas igdje serijat ili islamsko pravo implementirano pravilno i u potpunosti.

Islamski svijet je jedan dugi niz godina bio, i jos je uvijek, pod uticajem kolonijalizma i raznih izama, a za serijatsko pravo se moze reci da nije pravilno implementirano dugo vremena. Sto dovodi do toga da je sama metodologija primjene istog zastrajela i neprilagodjena modernim vremenima. Ono sto je sad na sceni u pojedinim ”islamskim” drzavama su ostaci ostataka, plemenske (afganistan) i revolucionarne (iran) implementacije, i nemaju veze s provodjenjem islamskog prava kakvo se zahtjeva u islamskoj drzavi.
O tome je pisao i A.I u svojoj Islamskoj deklaraciji , o potrebi preobrazbe naroda, znaci poci od covjeka i od njega graditi drzavu, a ne ici obrnutom logikom, navrat-nanos, reci ovo je islamska drzava, a narod nepismen, neobrazovan, nesposoban i pride lijen do bola i ne pada mu na pamet da poradi na svojoj nepismenosti, neobrazovanosti i probudi se iz ucmalosti u koju je zapao. Znaci drzava (islamska) se prvo gradi u svakom covjeku (i zeni, naravno). Ostalo ide glatko, jer kad je to uspio dobio je i drzavu. Borba za impementaciju islamskog prava prilagodjenog modernim vremenima se moze vidjeti u Maleziji. Proces nije lak ni jednostavan, ali su ljudi odlucni da nesto naprave.

Trpati islam u isti kos sa socijalnom bijedom u Arabiji ili plemenskim obicajima u Afganistanu, Somaliji, Sudanu … je jako drsko i bezobrazno. S druge strane nisam nikad bila ni u Afganistanu ni u Irana, niti pricala sa tamosnjim zenama, ne znam kako razmisljaju i sta hoce. Ako cu sud donositi na osnovu onoga sto mi serviraju zapadni mediji i na osnovu knjige ” A Thousands Splendid Suns” od Khaled-a Hosseini, nije im lako. Ali ti isti mediji samo ovlas spomenu zrtve koje pobi u Afganistanu taj zapadni svijet. 50, 90, 150, k’o da o komarcima izvjestava. A uglavnom su zrtve zene i djeca. Ma da ne duljim…

Ja i dalje tvrdim, da je zena danas NE-ravnopravna i na istoku i na zapadu. Kroz cijelu istoriju zena je sekundarna, na istoku je svakako vise tlacene, ali i na zapadu je sekundarna. Da li je to do nas samih, do nase prirode, imamo neke druge instikte a nismo (uglavnom) zeljne moci i odlucivanja, ne znam. Ili slucaj u jednoj zapadnoj zemlji, zaposjedne stolicu dobije kakvu takvu moc (uglavnom neka "lijeva" ministarstva :P ) i onda kod prve afere (napravila kucu bespravno) raskrivi se ne TV-u… :lol: :roll: bona nije ni vlast za svakoga :P

U Americi u zadnjih 20-30 godina vise zena zavrsava fakultete, Znaci, zena je obrazovanija, ali su opet muskarci prvi i u nauci i u politici i sportu, cak su i najbolji kuhari muskarci. :P
Mislim i mene kao zenu ovu boli i vrijedja ali to su samo okrutne cinjenice.

Navela sam primjer Egipta u doba serijata kad su zene posjedovale 1/3 svih dobara te drzave. Haj mi ti nadji jednu takvu zemlju u 21. vijeku? Postoji li jedna zemlja danas u kojoj zene posjeduju trecinu svih dobara??
Navela sam primjer 4 zene, muslimanke, pokrivene, koje su u 7. -8. vijeku imale svoje biznise, a nisu ih naslijedile niti dobile na lijepe oci. Nisu bile bogate (mjereno materijalnim pokazateljima) niti im je otac bio bogat (materijalno), ali su imale prava na kojima im i zene u 21. vijeku mogu pozavidjeti.

Elem, da zavrsim…"this is a maaaaan's world," rece James Brown, "but it would be nothing, nothing, without a woman or a girl ..." -- to be discriminated. :P :P :run:
zgubidann

#375 Re: zena u islamu

Post by zgubidann »

Ja bih svim zeljnim i radoznalim za serijatsko pravo to docaro ,lopatom i motikom po glavi .
Locked