Zastita od krađe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Meme6

#351 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

da li je ijedno od tih auta imalo ZAKLJUČAN multilock prilikom krađe
čisto sumnjam.....jer bolio je koga k...c da zaključava jer nije njegovo i jer je znao da je kasko osigurano, da čak ne postavljamo sumnje o nekim prljavim radnjama...da je neko namjerno odrađivao s duplom koristi...s jedne strane dobio auto...s druge naplatio kasko osiguranje....sve smrdi na te prljave igre
colt

#352 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Meme6 wrote:da li je ijedno od tih auta imalo ZAKLJUČAN multilock prilikom krađe
čisto sumnjam.....jer bolio je koga k...c da zaključava jer nije njegovo i jer je znao da je kasko osigurano, da čak ne postavljamo sumnje o nekim prljavim radnjama...da je neko namjerno odrađivao s duplom koristi...s jedne strane dobio auto...s druge naplatio kasko osiguranje....sve smrdi na te prljave igre

Upravo to. Od x jebenih auta koja nemaju nikakvu zaštitu, lopovi ko fol našli one sa zaštitom. Valjda su lopovi vremenom postali glupi, pa idu linijom težeg otpora. Jebo auta bez zaštite, ajmo mi ukrasti sa zaštitom.
Ovdje meni smrdi da su vlasnici u saradnji sa lopovima, pa dobiju i jedni i drugi. Prevare sa osiguranjem na zapadu cvjetaju, pa našli i naši da se okušaju.
Jedan od mogućih načina krađe je što su neki vlasnici auta neprezni, pa svim provjeravaju svoje ključeve (vulkanizerima, pa i ovlaštenim i neovlaštenim serviserima u kojem predaju ključeve auta zajedno sa ključevima zaštite. Jebiga, i meni se slučajno dešavalo, pa se lupim šakom u čelo, ali sva sreća ništa se nije desilo).
Pojedini ovdje lažu. Bacaju ovdje bez veze bombe kao ukradeno/pokušaj krađe auta (sa slikama gdje nigdje ne vidim obijanje zaštite, i usput ispari i ne odgovara mi na postavljena pitanja)
Koliko se može čuti, provaljen zeder, provaljeno ovo ili ono, ali ništa konkretno u smislu da mi dokaze da je zaista provaljen uz propisno zaključavanje i poštivanje određenih sigurnosnih mjera.
condy

#353 Re: Zastita od krađe

Post by condy »

zilla_ wrote:
condy wrote:Ja koliko vidim na prednjoj slici, razvaljena je brava na vratima, brava za startanje motora, ali ne vidim nigdje razvaljen Multilock ili da uopće to auto ima Multilock ?

Renomirana svjetska firma Multilock ( http://www.mul-t-lock.com/ ) proizvodi cilindre za tu zaštitu. To se vidi na osnovu njihovog ključa od brave.
Znam da se na trzistu pojavila i Construct zaštita mjenjača ( http://www.construct.cz/about-us ), koju poistovjećuju sa Multilock zaštitom odnosno ne razlikuju ove dvije zaštite iako to nisu iste zaštite, jer nemaju isti cilindar brave, a to je najvažnije.

Multilock je renomirana svjetska firma koja ima izuzetno dobre cilindre za sefove prije svega, tako da priče da je multilock loš su bez ikakvog uporišta. Međutim, za Construct zaštitu ne znam kakve je kvalitete.
multlok je žešće sranje... u firmi u kojoj ja radim ukrali su nam unazad 3 godine 4 oktavie i 3 fabie ove nove i 2 one stare... sva auta su imala multlok i to ugrađen na startu u asi kad su kupljena auta... srećom naša vozila su sva kasko osigurana, tu zaštitu kupimo onako reda radi...
S obzirom koliko vam se kradu vozila, jer vam je u zadnje tri godine ukradeno devet vozila, što je zapanjujuća cifra, lično mislim da je multilock bio tu samo kao paravan odnosno alibi, za one koji su željeli da niko ne sumnja da su krađe bile unaprijed dogovorene i smišljene, zbog naplate osigurane sume kasko osiguranja.

Ne tvrdim da je multilock savršena zaštita ali vaše tvrdnje da je ona sranje i da je neko može za tren posla onesposobiti, nisu tačne.

Lično bih volio vidjeti ali u stvarnosti na koji način je moguće, ako je moguće onesposobiti cilindar te brave ili njen mehanizam. Klipovi sa you tuba nisu nikakav dokaz jer su improvizirani. Znači, slike iz ukradenog vozila su jedino mjerilo, na koje ja nisam još naišao.
condy

#354 Re: Zastita od krađe

Post by condy »

colt wrote: Jedan od mogućih načina krađe je što su neki vlasnici auta neprezni, pa svim provjeravaju svoje ključeve (vulkanizerima, pa i ovlaštenim i neovlaštenim serviserima u kojem predaju ključeve auta zajedno sa ključevima zaštite.
:thumbup:

Pa poslije kazu nevalja zaštita :)
zilla_

#355 Re: Zastita od krađe

Post by zilla_ »

Meme6 wrote:da li je ijedno od tih auta imalo ZAKLJUČAN multilock prilikom krađe
Zadnju oktaviu koju su nam makli prije 2 mjeseca prvo su razvalili bravu i nisu je odvukli.... mi uredno prijavili u triglav i oni nam rekli da pripazimo kola jer je vjerovatno to bila priprema za krađu... Kolegica uredno zaključavala multlok, pazila na auto al su ga ipak ukrali nakon par dana...

Znači odgovorno tvrdim da je svako ovo auto imalo zaključan multlok jer radnik koji zadužuje auto obavezno mu se pročitaju određena pravila pa između toga i da se zaključava multlok...

Pa više i ptice na grani znaju da multlok nije nikakva zašita? Ptkud sad ta pitanja jesam li siguran jel bio zaključan?
Za zeder su ta pitanja ok jer ja lično ne vjerujem da je i jedno auto ukradeno sa zederom a da je bio zaključan... A za multlok znam iz iskustva da auto odrade ko da ga nema...
Meme6

#356 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

zilla_ wrote:
Zadnju oktaviu koju su nam makli prije 2 mjeseca prvo su razvalili bravu i nisu je odvukli.... mi uredno prijavili u triglav i oni nam rekli da pripazimo kola jer je vjerovatno to bila priprema za krađu... Kolegica uredno zaključavala multlok, pazila na auto al su ga ipak ukrali nakon par dana...

Znači odgovorno tvrdim da je svako ovo auto imalo zaključan multlok jer radnik koji zadužuje auto obavezno mu se pročitaju određena pravila pa između toga i da se zaključava multlok...
ja, i ?? jel možeš dokazat da je kolegica ZAKLJUČALA ???
da si ti ili kolege savjseni da zaključavaju, jel kad slučajno ko napravio neku blic kontrolu i provjerio??
zilla_ wrote: Pa više i ptice na grani znaju da multlok nije nikakva zašita? Ptkud sad ta pitanja jesam li siguran jel bio zaključan?
Za zeder su ta pitanja ok jer ja lično ne vjerujem da je i jedno auto ukradeno sa zederom a da je bio zaključan... A za multlok znam iz iskustva da auto odrade ko da ga nema...
kakve ptice
jedino kao je imao dupli ključ ili da ga je odšljepao
da razvali nema šanse, pogotovo construct
drndalo

#357 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Ne znam kako, ali znam za 2 slucaja iz blize okoline u zadnjih godinu dana VW programa, ukradenih sa sigurno zakljucanim "Multilock-ovima" ugradjenim u ASA-i prilikom kupovine... Golf i Passat. Navodnike sam stavio zato jer je bila prica jel to original ili nije nakon neke godine, ali sustina je ista, na neki nacin ih kradu...

Oba su imala parking poziciju u 5-oj brzini zakljucanu, tako da prica o voznji svojim pogonom sa zakljucanim mjenjacem u samo jednoj brzini na TDI motoru tesko pije vode...
colt

#358 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Da se Multilock može razvaliti, pa sigurno je da može (sa malo više vremena). Ljudi i komplikovane sefove razvaljuju, a kamo li te auto zaštite. Međutim, da to samo tako razvale ko od šale, to ne mogu i neću da vjerujem. Meni se x puta desilo da slučajno sa ključevima od auta predam i ključeve od zedera (ne misli se, jebiga). Iz toga se može svašta desiti. Meni je vulkanizer proslo ljeto hladno zatražio ključeve od auta da lafo pomjeri auto. Na moj odgovor da ću ga ja pomjeriti, predomislio se. Moje laičko razmišljanje, da ne može tako brzo napraviti kopiju ključeva . .. Al hajd ga znaj, šta on uradi. Drugo mi ne ide u glavu, zar je lopov toliki debil da se zajebava sa zaštitom, kad ima auto bez zaštite. Možda već ima ključ od Multilock-a, pa se i ne zajebava. Otključa Multilock sasvim normalno, iako je vlasnik 100 % siguran da ga je zaključao.
drndalo

#359 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Jedan od ova 2 spomenuta auta je ukraden izmedju 19-20 sati, dakle u doba prilicne frekvencije na povelikom parkingu, sa sigurno zakljucanim multilokom i skrivenim prekidacem... Kako, ne znam...
530i

#360 Re: Zastita od krađe

Post by 530i »

Odneseni paukom, šlep službom ili nečim sličnim? Multlock je glupost, dovoljno je pritisnuti kvačilo naime. A ono što multlock blokira bez problema se skine u prostranoj, skrivenoj garaži...stavi drugo i vozi Miško!
colt

#361 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

530i wrote:Odneseni paukom, šlep službom ili nečim sličnim? Multlock je glupost, dovoljno je pritisnuti kvačilo naime. A ono što multlock blokira bez problema se skine u prostranoj, skrivenoj garaži...stavi drugo i vozi Miško!
Nije da branim Multilock, ali ovo je prekomplikovano.
esso_sa

#362 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Ja sam na forumu vec nekoliko puta pisao koliko je jednostavno zaobici multilock ali vi izgleda ne citate...

Auta koja dolaze iz VAG koncerna (VW, Audi, Skoda, Seat) imaju takav mehanizam vezanja poluge mjenjaca (u kabini) sa mjenjacem (koji je pod haubom) da je isti moguce u potpunosti otkaciti za manje od 30 sekundi. Sa rucke mjenjaca u kabini idu bukvalno 2 sajle na mjenjac. Te sajle se otkace na obicnim zabicama, onako rukom, ne treba ti nikakav alat...
Onda se rukom onako drito na mjenjacu ubaci u koju god hoces brzinu (ima onaj teg na mjenjacu i on taman posluzi kao rucka) i fino odvezes auto.
Znaci, nikakvo razvaljivanje brave multilocka, nikakvo slepanje, pritiskanje kvacila itd. Nema potrebe kad moze jednostavnije i brze...
Na gore opisani nacin ubacis auto u 2 brzinu (svaki auto moze krenuti iz druge brzine a moze ici i nekih 50-60 km/h) i vozi Misko. Multilock u kabini i dalje stoji zakljucan i netaknut ali djaba kad blokira rucku mjenjaca koju si ionako zaobisao i ne koristis je uopste...

Ja vjerujem da se ista stvar moze raditi i na drugim markama automobila, potrebno je samo prekinuti tu vezu rucka u kabini-mjenjac i onda rucno, pod haubom, direktno na mjenjacu ubaciti u brzinu...

Evo jedan clip na kojem se vidi princip kako sve to radi (clip objasnjava podesavanje saltanja brzina ali fino se vidi taj mehanizam i sajle o kojima pricam). Multilock blokira rucku u kabini, ne blokira ovaj mehanizam na mjenjacu

Meme6

#363 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

al to je neka sasvim druga priča, od one kao lako slomit multilock i slična sranja
dakle, uz dobar alarm i ova tvoja šema je neizvodiva, nema on kad čačkat ispod haube
bez alarma sasvim moguće, te je vrlo lako da je tako nešto i rađeno, jer niko od ovih ukradenih ne navodi da je imao alarm !!
530i

#364 Re: Zastita od krađe

Post by 530i »

I alarm se lako preskoči, samo treba utišati sirenu na neki od poznatih načina i onda si slobodan da radiš šta god hoćeš.
zilla_

#365 Re: Zastita od krađe

Post by zilla_ »

Samo vi ugrađujte multlok i nadajte se da vam je auto koliko toliko sigurno... Ja sam naveo primjer iz firme u kojoj radim, dakle nije priča rekla-kazala... samo što pojedinim ljudima jednostavno neke stvari ne možeš dokazat...

Za primjer nedavno je ovdje momak objavio kako su mu hapili bijelu škodu oktaviu na parkingu ispred termi... Ta škoda je isto tako bila u vlasništvu moje firme a otkupila je je njegova majka... I ona je imala multlok i čisto sumnjam da taj momak nije zaključao multlok...

Kako ga razvale ili šta mu drugo urade ne znam al znam da auta s tom zaštitom nestaju isto ništa...

Ja uskoro kupujem fabiu od firme i na auto ću ugradit ZEDER i COBRU iako već na autu ima multlok...
Meme6

#366 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

bla, bla
vama da je stalo da se ne krade, ugradili bi OBAVEZNO i alarm, čak šta više prije nego multilock, ali očigledno da tu nešto lijepo smrdi
colt

#367 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Ako se može prebaciti u željeni stupanj kako navodi @esso_sa, onda . . . .Samo ne znam da li je išta unaprijeđeno u novim automobilima (VW i drugi) i na neki način spriječeno da se prebacuje na taj način. Kod nas u novim automobilima, može samo multilock a da se ne izgubi garancija, dok ovlašteni serviseri u Srbiji dopuštaju i Zeder. Od Zedera koji mi poznajemo (nemogućnost paljenja, okretanje volana puni lijevi ili desni) razlikuje se što se može startovati i pokrenuti auto bez obzira na zaključani zeder i što se može zaključati samo kad su točkovi u uspravnom položaju.
esso_sa

#368 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

colt wrote:Ako se može prebaciti u željeni stupanj kako navodi @esso_sa, onda . . . .Samo ne znam da li je išta unaprijeđeno u novim automobilima (VW i drugi) i na neki način spriječeno da se prebacuje na taj način.
Sto se auta iz VAG koncerna tice, mehanizam je i dan danas isti, a naglaseno je i na video clip-u koji sam postavio - vozila sa pocetka 2000-ih godina pa do danas, imaju mjenjace sa ovakvim mehanizmima saltebla
Jedino su auta, kod kojih su motor i mjenjac postavljeni uzduzno, malo teza za ubaciti u brzinu na ovaj nacin.. primarno zbog otezanog pristupa sajlama jer mjenjac ide pod kabinu ali, i to se da usaltat, samo treba malo vise vremena.

Uglavnom, ako vozite auto iz VAG koncerna, moj savjet je da zaobidjete multilock i slicne blokade mjenjaca u sirokom luku ! Ugradite neku drugu mehanicku blokadu (Zeder, Hudiny itd) i obavezno u kombinaciji sa dobrim alarmom :thumbup:
Diavel

#369 Re: Zastita od krađe

Post by Diavel »

E raja,
da li je jos neko primjetio da se u zadnje vrijeme vozila kradu bas svaku noc.
Evo u zadnjih par dana ja sam cuo za BMW 1, VW Golf 5 i VW Golf 6 i evo sinoć pokušali da ukradu prijatelju VW Golf 6 i nisu uspjeli jer je imao ovu novu Cobru sa karticom. On kaze da je cuo Cobru kako svira na parkingu i skocio na prozor kad lopov izlazi iz auta i imao je nesto u rukama kao neki manji laptop...uglavnom alarm je svirao i nisu ga upalili zahvaljujuci Cobri.

Vec evo zadnja 3 dana cujem da pokusavaju ukrasti neka auta pa ne znam da li ste i Vi primjetili da su opet aktivni punom parom.... 8) :D

Pozz,
MOSALJOZE

#370 Re: Zastita od krađe

Post by MOSALJOZE »

Da hoće svako malo provest one akcije,pa kad pofataju smiri se situacija barem na 2-3 mjeseca.I onda jovo nanovo
Nabucco

#371 Re: Zastita od krađe

Post by Nabucco »

Kod mene na parkingu u zadnjih 15ak dana, 3 akumulatora ukradena. Ne znam valjda neki novi trend... Uglavnom iz Golf 2ca.
Diavel

#372 Re: Zastita od krađe

Post by Diavel »

MOSALJOZE wrote:Da hoće svako malo provest one akcije,pa kad pofataju smiri se situacija barem na 2-3 mjeseca.I onda jovo nanovo
Bas tako, oni kad ih pofataju ovi se smire neko kratko vrijeme i onda opet pocnu....nikad kraja...ali sam primjetio stvarno da dosta raje nema nikakvu zastitu, i raja se prepustila na njihovu milost hoce ili nece...
MaXt0r

#373 Re: Zastita od krađe

Post by MaXt0r »

https://www.youtube.com/watch?v=5LqDEF9Op-w
Ovo mi se cini pre jednostavno, ima li iko vise informacija o ovome?
BTW i lokacija mi se cini poznata...
novi_korisnik

#374 Re: Zastita od krađe

Post by novi_korisnik »

Normalno da je jednostavno, kad rade profesionalci :D . Kod njih nema zafrkancije sa autima ispod 100njak hiljada KM :D
Diavel

#375 Re: Zastita od krađe

Post by Diavel »

MaXt0r wrote:https://www.youtube.com/watch?v=5LqDEF9Op-w
Ovo mi se cini pre jednostavno, ima li iko vise informacija o ovome?
BTW i lokacija mi se cini poznata...
Last edited by Diavel on 17/04/2014 15:27, edited 1 time in total.
Post Reply