Ljudi, ja ne kontam, mozda je do mene, mozda je problem u mom izrazavanju, mozda ne znam dovoljno jasno napisati sa bih zelio vidjeti, ili sta li vec.
Pitao sam za PROGRAM STRANKE, sa posebnim osvrtom na EKONOMSKI PROGRAM.
Pojasnjenje termina:
Program svake stranke je "sveta krava" te stranke, i stoji kao osnova te stranke, i svako politicko djelovanje te stranke se mora raditi u skladu s programom. Kod vecine stranaka pise se jedanput, prilikom osnivanja stranke, jer je on i osnova i razlog zasto je stranka osnovana.
Izborna platforma stranke se radi pred svake izbore, i otvara teme koje su aktuelne za taj izborni period. Izborna platforma mora biti u skladu s programom, naravno.
E sada, suX, hvala na ovom dokumentu i tvom trudu, to je puno vise nego sto su neki drugi fan-ovi BPS-a uradili, ali mene ljudi ZAISTA zanima EKONOMSKI PROGRAM BPS-a, a ne izborna plaforma stara 8 godina (znaci, razglabanje o temama koje su prije 8 godina bile aktuelne - dobro, neke od njih su aktuelne i danas, ali to je nesto drugo).
Ekonomski program odredjuje da li ce stranka, u ekonomskom smislu voditi
-
socijalnu politiku (kapitalizam sa djelomicnim drzavnim intervencijama i velikim socijalnim izdavanjima - te stranke se nazivaju socijaldemokratskim - primjer drzava koje nakon duge vladavine socijaldemokratskih stranaka vode takvu politiku su npr. skandinavske zemlje, Holandija),
-
socijalliberalnu politiku (kapitalizam sa minimalim drzavnim intervencijama, ali jos uvijek velikim socijalnim izdavanjima - takve stranke se smatraju socijalliberalnim - primjer socijalliberalne politike na drzavnom nivou imate u Njemackoj, Francuskoj...),
-
raznim vrstama liberalizma (nikakvo mjesanje drzave u privredu - ekstremni "liberalizam" mozemo vidjeti u USA),
-
konzervativnog liberalizma (minimalno mijesanje drzave u privredu, poput socijalnog liberalizma, ali sa minimalnim socijalnim izdavanjima),
- na desnom centru tu su
konzervativne stranke, koje poput socijaldemokratskih stranaka podrzavaju djelomicno mijesanje drzave u privredu, ali sa skoro nikakvim socijalnim izdavanjima.
Na krajnoj ljevici i desnici tu su komunisti i neofasisti, njih ovdje necu elaborirati - ali i jedni i drugi podrazumijevaju potpunu kontrolu drzave nad privredom.
Izvinjavam se ako nisam prosjecan bh. birac na izborima, tzv. "prosjecni Bosnjo", meni fakat treba nalo vise od izjave "BPS je mrak stranka". Mene interesuje ekonomski program BPS-a, zaista me interesuje, da vidim gdje BPS sama sebe svrstava unutar ovog spektra. Pretpostavljam da je u pitanju konzervativni liberalizam, ali bih volio procitati program, gdje do pise.
Nadam se da sam sad bio nesto jasniji...
Budite mi svi pozdravljeni.