LATINICA: Zasto je pala Posavina?

Locked
dominikf

Post by dominikf »

winabike wrote:
Dobri moj Dominik, ja mislim da u cijelom svom postu nisam nigdje i nikoga udarao. Ako si to tako shvatio, izvini, namjeru nisam imao. A ako si iz mog posta shvatio da imam nesto protiv Hrvata, da "zelim" da postanu manjina, onda hebi ga, probaj opet procitat... sta da ti kazem.

O bosnjackom rukovodstvu i njegovoj pripremi naroda za rat isto mislimo, ako si procitao sta sam napisao (Ravno, Dubrovnik, "nece biti rata"...).

A opet ti tvrdim da u toj 92 godini preko 90% Bosnjaka nije zeljelo nikakvo zlo Hrvatima... ma u stvari, procitaj opet moj post. JEst dug, ali izglea da si ga skroz pogresno skontao... ili nisi zelio da skontas. Hebi ga.
Da se baš ne razumijemo tu se slažem.
Živjeli smo u istom vremenu i u istom prostoru(ti u Bosni ja dole u Hercegovini) a kao da smo živjeli u različitim vremenima i u različitim prostorima.
U mom vremenu i mom prostoru mi BiH katolici smo pružali otpor srpskom agresoru , i na mostarskoj bojišnici gdje smo i uspješnu ofenzivu napravili, i na kupresu gdje je napravljena neuspješna ofenziva i gdje je izginulo stotine momaka s puškom u ruci(i izginulo je tada i stotinu četnika, tek nedavno saznah za taj podatak), gdje je izginula i kompletna vukovarska ATJ žuti mravi, nenavikli na borbu na širokim prostranstvima kupreških polja za razliku od urbane borbe gdje su bili tako uspješni.
Žestoki otpor smo pružili i na livanjskoj bojišnici.
Isto tako je borba bila u B.posavini, gdje vidimo kako izlaze na vidjelo mutljavine Tuđmana i Šuška.
Ali kakav takav otpor se pružao, vojska je dolazila,odlazila, opet dolazila pa opet otišla.Uglavnom borilo se ili se barem pokušalo boriti.
U mom vremenu i prostoru za razliku od ovih gore borbi bošnjaci su bili ti koji su bježali odakle su stigli a da metka u obrani svojih gradova nisu ispalili.
Pa su tako pobjegli iz istočne Hercegovine metka ne ispalivši.
Isto tako iz Istočne Bosne(Zvornik,Bratunac,Vlasenica,Višegrad,Foča,Han pijesak, Čajniče)
Okolne sarajevske općine (vogošća,Iliđža, Novo Sarajevo, Ilijaš).
Pa onda ogromne općine kao Prijedor, Bijeljina i Brčko.
Pokušah na internetu naći datum kada je pao Prijedor i neuspijeh ga naći.
Zašto? PA uopće nema datuma pada jer nije niti pokušano ga se braniti.
I sad dolazimo do jedne zanimljive stvari koja govori o različitim dimenzijama u kojima smo živjeli.
Dakle bošnjaci prepuštaju srbima prijedor bez ispaljenog metka (općina od 50 000 bošnjaka) i to bošnjaci nazivaju 'naivnost' a srpsko preuzimanje recimo b.broda, dervente i b.šamca gdje je borbi ne samo kavih-takvih nego i žestokih bilo i gdje je sve skupa živjelo Hrvata koliko Bošnjaka u Prijedoru se naziva 'izdaja' i to ni čija druga nego izdaja 'hercegovačka'.
E sad teško je nekom normalnom umu zamisliti kakve Hercegovina ima veze sa Bosanskom POsavinom.
Slobo je već prije B.Posavine uzeo Tuđmanu Istočnu Slavoniju (najbogatiji kraj ne u Hrvatskoj nego u čitavoj bivšoj Jugi), Baniju, Liku, Kordun.
I sad znači ako je igara oko B.Posavine bilo( a vidimo da igara jeste bilo) po razmišljanju u vašem vremenu i prostoru znači Tuđman nije mijenjao B.Posavinu za prebogatu Istočnu Slavoniju, ili Baniju(40 km od Zagreba) nego ju je mijenjao ni manje ni više za stolačke i podveleške gudure.
Veoma inteligentan zaključak.

Isto tako u događanjima u srednjoj Bosni.
Isto tako Hercegovci su tu u zavjeri. A kakav je dokaz? Pa tako što su kiseljački bojnici zvali narod u zbjegove.
E to ja i neznah da je Kiseljak u stvari Hercegovina.
Tako da kad wini pričaš o 'emocionalnoj izdaji' točno se može vidjeti kako su te emocije varljivi pojam
Brunello

Post by Brunello »

osa wrote:
pjo wrote:
Brunello wrote: potpisujem!!

Drago mi je da se slazes.

Ja imam i dalje svoju jednu tezu o uzrocima hrv.-bosnj. sukoba. Ne trazim od nikoga da se slozi sa mnom nego samo postavljam pitanja i gledam reakcije.

Puno je vremena proslo od tad, i mi sami zaboravljamo sebe, sta smo razmisljali i sta smo htjeli u to doba.

Mislim da bosnjacko rukovodstvo nije zabijalo glavu u pijesak namjerno nego su se jednostavno bojali kako ce sve to zavrsiti u Bosni. U to vrijeme u Hrvatskoj je bio rat i oni su vidjeli da se nacionalno homogenija Hrvatska nije uspjela oduprijeti velikosrpskoj agresiji pa su vjerojatno mislili da bi Bosna prosla puno gore.

Tu su bili u pravu.

Ono o cemu se moze diskutirati je odabir taktike kako se nositi sa tom situacijom. Oni su nastojali ne uzrujavati previse Srbe i JNA i nadali su se da ovi nece pokrenuti rat.
Sjecam se da mi je jedan Bosnjak u Bosanskom Brodu govorio kako ce Alija dobiti drzavu bez rata. Ja sam mu pricao kako je u Hrvatskoj pa sam mislio da sam po njegovom ja budala jer se borim.

Ja vjerujem da je tu nastalo prvo sjeme razdora izmedju Hrvata i Muslimana.

Drugo sjeme razdora je sto su Hrvati vec imali rat iza sebe i osjecali su se pozvanijima, spremnijima, sposobnijima da vode rat pogotovu jer su Bosnjaci oklijevali i ocigledno bili nespremni. Naravno, hrvatska dominacija podrazumijeva i isticanje hrvatskog znakovlja a to je ocito bilo malo previse za Bosnjake.
Bosnjaci kao veci narod nisu dali da budu upravljani od Hrvata i tu je jednostavno puklo.
i ovo se može potpisati.
u svakom slucaju. kao sto sam u prvom postu napisao. NIKO NIJE DOBIO SVI SU IZGUBILI I GUBE JOS UVIJEK!!!
osa

Post by osa »

Brunello wrote:
osa wrote:
pjo wrote:

Drago mi je da se slazes.

Ja imam i dalje svoju jednu tezu o uzrocima hrv.-bosnj. sukoba. Ne trazim od nikoga da se slozi sa mnom nego samo postavljam pitanja i gledam reakcije.

Puno je vremena proslo od tad, i mi sami zaboravljamo sebe, sta smo razmisljali i sta smo htjeli u to doba.

Mislim da bosnjacko rukovodstvo nije zabijalo glavu u pijesak namjerno nego su se jednostavno bojali kako ce sve to zavrsiti u Bosni. U to vrijeme u Hrvatskoj je bio rat i oni su vidjeli da se nacionalno homogenija Hrvatska nije uspjela oduprijeti velikosrpskoj agresiji pa su vjerojatno mislili da bi Bosna prosla puno gore.

Tu su bili u pravu.

Ono o cemu se moze diskutirati je odabir taktike kako se nositi sa tom situacijom. Oni su nastojali ne uzrujavati previse Srbe i JNA i nadali su se da ovi nece pokrenuti rat.
Sjecam se da mi je jedan Bosnjak u Bosanskom Brodu govorio kako ce Alija dobiti drzavu bez rata. Ja sam mu pricao kako je u Hrvatskoj pa sam mislio da sam po njegovom ja budala jer se borim.

Ja vjerujem da je tu nastalo prvo sjeme razdora izmedju Hrvata i Muslimana.

Drugo sjeme razdora je sto su Hrvati vec imali rat iza sebe i osjecali su se pozvanijima, spremnijima, sposobnijima da vode rat pogotovu jer su Bosnjaci oklijevali i ocigledno bili nespremni. Naravno, hrvatska dominacija podrazumijeva i isticanje hrvatskog znakovlja a to je ocito bilo malo previse za Bosnjake.
Bosnjaci kao veci narod nisu dali da budu upravljani od Hrvata i tu je jednostavno puklo.
i ovo se može potpisati.
u svakom slucaju. kao sto sam u prvom postu napisao. NIKO NIJE DOBIO SVI SU IZGUBILI I GUBE JOS UVIJEK!!!
e ovo nije za potpisati, hrvatska je dobila svoje, nije njofra izgleda bio loš po svim pitanjima.
Brunello

Post by Brunello »

osa wrote:
Brunello wrote:
osa wrote: i ovo se može potpisati.
e ovo nije za potpisati, hrvatska je dobila svoje, nije njofra izgleda bio loš po svim pitanjima.
pa da smo mi imali ono sto sam u proslom postu nabrojao imali bi i mi svoje..
osa

Post by osa »

Brunello wrote:
osa wrote:
Brunello wrote: u svakom slucaju. kao sto sam u prvom postu napisao. NIKO NIJE DOBIO SVI SU IZGUBILI I GUBE JOS UVIJEK!!!
pa da smo mi imali ono sto sam u proslom postu nabrojao imali bi i mi svoje..
istina, kao što je i istina, a i to je doduše već puno puta napisano, da se trebalo pripremiti, a ne kukati i taktizirati.
1gorstak

Post by 1gorstak »

Fratris wrote:
1gorstak wrote:
Fratris wrote:Obrana se organizira gdje ima volje i mogucnosti. Naravno da u Drvaru ili Srpcu nemas sta traziti. Ali zato u Visegradu, Prijedoru, Mostaru mozes.
Koji je to plicak prijatelju. Napasti prosrpsku JNA i SDS jos krajem 1991, iako za to nije postojala podrska ni u institucijama BiH ni u sirim masama ? Genijalno.
Gdje sam ja napisao napasti? Napisao sam naoruzavati se.
Govoris o organizaciji odbrane, sto podrazumjeva otvorenu konfrontaciju, odnosno rat.
A opet izbjegavas moje pitanje. Zasto bi gore prosli da smo ih napali u novembru nego u aprilu?
Ti njih nisi nikako napao nego su oni tebe napali. A da je Izetbegovic postupio kako ti mislis da je trebao i pokusao se krajem 1991 otvoreno konfrontirarati s tadasnjom JNA a preko MUP-a i TO, Beslagic bi mu otkazao lojalnost i imao bi jos bar 5 Abdica sirom BiH, a koji bi Izetbegovica osudili za izazivanje rata.
travnik

Post by travnik »

ld wrote:BH katolici su stvarno cudni,sad kao komsic ima iste ciljev kao vecina bosnjaka

ma hajde bjezi

mi hocemo samo normalnu drzavu,a zeljko je normalan covjek i to je to
zeljko je dobio glasova koliko je dobio na proslim izborima,ali zivi bili pa vidjeli koliko ce dobiti na iducim akoBogda

sto se tice vas konkretno,svaka cast finim ljudima,jer ima dosta finih BH katolika,ali brate ima vas odvratnih,da Bog dragi sacuva

de da jos nesto napisem o vama i nama

jel vi znate da se u zenici otvorila katolicka gimnazija odmah po zavrsetku rata,u centru zenice,pored velike katolicke crkve
naravno tu crkvu nije niko ni zapalio,niti srusio,stavise nije niko grafita napisao na crkvi u toku rata
i cim su se stekli uslovi otvorena je katolicka gimnazija
a jel treba da napomenem da je zenica,po vama i srbima,tih godina bilo leglo ekstremizma i mudjahedina

i dok danas dan na mjestima gdje ste vi vecina djeca idu u ,,odvojene skole pod istim krovom,,
to je bilo prije par godina za vrijeme aparhejda u juznoj africi i prije nekih 40-50 godina na jugu SAD-a

i vi se nasli da nesto komentarisete
nemojte molim vas,zaista nemate pravo
Stvarno možeš lupati! Pvo ne znam zašto ne kažeš Hrvati, a ne BH katolici ili ti to ne daješ za pravo jednom cijelom narodu da se izjasni ??!!! Kada toliko hvališ Zenicu, koliko je Hrvata i Srba dočekalo 1995.? Po popisu iz 1991. ih je bilo oko 45 000 u cijeloj općini i činili su preko 30% stanovništva! Šta oni otišli malo na odmor ili turističko putovanje pa tako nestali!
Dvije škole pod jednim krovom postoje u MJEŠOVITIM općinama, a ne gdje su Hrvati većina kako ti kažeš.
Liska

Post by Liska »

Ako sam dobro razumio ti tvrdis da bi Beslagic bio ili jeste domaci izdajnik!? Na osnovu cega temeljis tu tvrdnju? Cini mi se da si prvi koji takvo nesto kaze pa bi molio malo argumentacije za tu tvrdnju, ako nije problem.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Zato što ju je HDZ prodao za komad pite....

Samo odgovaram na postavljeno pitanje bez da se raspravljam sa bilo kim...
1gorstak

Post by 1gorstak »

Liska wrote:Ako sam dobro razumio ti tvrdis da bi Beslagic bio ili jeste domaci izdajnik!? Na osnovu cega temeljis tu tvrdnju? Cini mi se da si prvi koji takvo nesto kaze pa bi molio malo argumentacije za tu tvrdnju, ako nije problem.
Beslagic je patriota i castan covjek. Po forumu se povlaci teza da se Izetbegovic trebao konfrontirati s cetnicima (u JNA, SDS-u, republickoj TO i republickom MUP-u) jos 1991 i izazvati sirenje rata, umjesto sto se distancirao od srpsko-hrvatskog sukoba koji se tu i tamo iz Hrvatske "presipao" na teritoriju BiH. Da to Izetbegovic jeste ucinio, to bi bio dokaz da predsjednik bez legitimiteta (jer je bosnjacki narod izabrao Abdica) zeli rat, sto bi ga neminovno dovelo u otvoreni sukob i sa Beslagicem, a koji se zajedno s ostalim casnim ljudima upinjao da rat bude zaustavljen, umjesto prosiren. Beslagic u toj situaciji ne bi imao izbora nego da se distancira od "fanaticnog islamiste koji pokusava poceti dzihad".
ibnHome

Post by ibnHome »

travnik wrote: Stvarno možeš lupati! Pvo ne znam zašto ne kažeš Hrvati, a ne BH katolici ili ti to ne daješ za pravo jednom cijelom narodu da se izjasni ??!!! Kada toliko hvališ Zenicu, koliko je Hrvata i Srba dočekalo 1995.? Po popisu iz 1991. ih je bilo oko 45 000 u cijeloj općini i činili su preko 30% stanovništva! Šta oni otišli malo na odmor ili turističko putovanje pa tako nestali!
Dvije škole pod jednim krovom postoje u MJEŠOVITIM općinama, a ne gdje su Hrvati većina kako ti kažeš.
Podebljano je laz, osim ako ne tvrdis da u Grudama ne postoje dvije skole pod istim krovom. :oops:
feral.tribune

Post by feral.tribune »

Nedavno je objavljen stenogram razgovora od 8. siječnja 1992, kada je u "metropolu svih Hrvata" na razgovor s "predsjednikom svih Hrvata " stigao uvaženi gost, desna ruka Radovana Karadžića - Nikola Koljević. U Zagreb ga je doveo Franjo Boras, ona neprispodobiva zombijevska figura koju je HDZ, baš kao za nacionalnu samo-porugu, instalirao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a u Zagrebu su ih, u očekivanju Tuđmana, dočekali Josip Manolić, Gojko Šušak, Milan Ramljak i Tuđmanov tadašnji glavni stručno-politološki serviser prof. Zvonko Lerotić.Po mnogo čemu ovo su ključni dokumenti u pitanju politike Tuđmanove Hrvatske prema Bosni; po važnosti ravan bi im mogao biti samo onaj iz Karađorđeva, ako ga uopće ima i ako ikad bude objavljen. Tri posljednja - zato što nepobitno, iz usta samih glavnih aktera, govore o sudjelovanju hrvatske vojske (pa, valjda, konzekventno tomu i hrvatske države) u ratu u Bosni
feral.tribune

Post by feral.tribune »

Tuđman upoznaje svoje hercegbosanske agente s pismom što mu ga je uputio kardinal (tada još samo nadbiskup) Puljić, a iz tog Tuđmanovog citata mi danas vidimo da Puljić već tada, 1993. godine, znade za monstruozno duplo dno hrvatske politike u Bosni, za prlićevsku zločinačku "pragmatiku". Puljić, dakle, Tuđmana upozorava na nacionalne direktive što dolaze iz Gruda: "Mi imamo sklopljen ugovor sa srpskom stranom. Oni će HVO-u pružiti pomoć očistiti krajeve koje kontroliramo te će nam Srbi omogućiti iseliti Hrvate iz Kiseljaka, Kreševa, Vareša, Viteza i Busovače, a mi ćemo te predjele predati četnicima. Naši i srpski šefovi su se dogovorili ove podjele tako riješiti." A na pitanje zašto se uzalud žrtvuju "momci koji se bore", Grude odgovaraju: "Moramo izazvati Muslimane da nas potjeraju odavde." Kako, međutim, žalosno-smiješno djeluje to nadbiskupovo vajkanje "najodgovornijem čovjeku među Hrvatima", kad je sam taj Velehrvat idejni tvorac zaokružavanja hrvatske države na račun Bosne i Hercegovine, ako treba i "razmjenom pučanstva", a ovo što se događa, i nad čime se nadbiskup snebiva, samo je logična konzekvencija te Predsjednikove "vizije"! Ako nikad ranije nije čuo za to, nadbiskup nije mogao ne čuti Tuđmanove ideje o "smirenju hrvatsko-srpskoga trvenja" teritorijalno-etničkim namirenjem obiju strana u Bosni i Hercegovini iznesene još u famoznome novogodišnjem intervjuu 31. prosinca 1991 / 1. siječnja 1992, što su ga gromoglasno prenijele sve domaće i strane novine, te nakon kojega je i Nikola Koljević već za osam dana - kako vidjesmo - pohitio u Zagreb da predsjedniku izrazi svoje divljenje i potpunu suglasnost, i da mu najavi proglašenje Republike Srpske sutradan, 9. siječnja. Zaludu! Kao i mnoge druge hrvatske uši, i nadbiskupove su bile zalivene gustim voskom svenacionalne zaluđenosti, a na nekolicinu individua (među kojima sam se imao tužnu čast naći), što su tada javno upozorili na pogubnost tih ideja, sručila se anatema: kurvini sinovi i nacionalni izdajnici! Pa i bosanskohercegovački referendum o samostalnoj državi Tuđman je, kako sam precizno objašnjava u ovim stenogramima, podržao iz posve licemjernih i kalkulantskih razloga, iz straha od stava nekih u međunarodnoj zajednici: "ako smo za podjelu Bosne, da onda prihvate i zahtjeve Srba u Krajini da se odvoje od Hrvatske..."
feral.tribune

Post by feral.tribune »

Stvari o kojima ovi stenogrami govore nisu ni prije bile nepoznate; ovi ih dokumenti, međutim, danas čine sablažnjivo očevidnim. Poslije ovoga, negiranje ili ignoriranje aktivne uloge hrvatske politike i vojske u razaranju Bosne i Hercegovine, u zločinačkom destruiranju političke i demografske supstance hrvatskoga elementa u Bosni, kao i negiranje agentske uloge raznoraznih Bobana i Prlića u svemu tomu - bit će zaista dokazom potpunoga pomanjkanja ne samo morala nego i elementarne inteligencije.

"Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, sa ovog fronta vinkovačkoga je kompletno postepeno povučena i našla se na tom ratištu.( Gornji Vakuf ) To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo..." - hvasta se Bobetko. S kakvim zadatkom? To objašnjava, naravno, Tuđman: "Ja sam pred par mjeseci dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države."
feral.tribune

Post by feral.tribune »

za hrvatsku stranu u pogledu te suglasnosti , oko podjele BiH , to je više nego morbidano : to bratoljubno i nadasve ugodno, na trenutke gotovo euforično čavrljanje s jednim od ideoloških tenora neočetničkoga programa, ( profesor Nikola Koljevic ) sve se to događa početkom 1992. koji dan nakon potpisivanja Sarajevskoga sporazuma kojim se JNA preseljuje iz Hrvatske u Bosnu, prije referenduma i početka agresije na Bosnu, a - nota bene - poslije svih užasa što su ih u Hrvatskoj, od Konavala do Vukovara, počinili JNA i druge srpske oružane jedinice! Kod ovakvih scena čovjek se uvijek iznova prisjeti hipoteza poput one zagrebačkoga profesora Žuneca, kako je moguće da je cijeli rat u Hrvatskoj bio zapravo samo drôle de guerre, fingirana predigra, uspostavljanje pretpolja za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

TUĐMAN: Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima na tom području. To je jedan fijasko. Tko je naredio i zašto da se ruši most u Mostaru?

ŠUŠAK: (Šuškanje kartom, ne čuje se.)

TUĐMAN: Prikazivali su na evropskim televizijama četiri dana, i to dva dana kako su hrvatske jedinice tukle. Prema tome, molim da se utvrdi tko je naredio i zašto, i da budu strahovite političke štete koje nam je to nanijelo, da smijene i kazne, vidjeti okolnosti da se čak stave možda pod vojni sud. Molim pismeni izvještaj o tome. Treće, kako ste mogli, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera, izdati ovakvu naredbu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena, da i ja stalno naglašavam da ste sve ovo skupa morali graditi kao dobrovoljno, što su to dobrovoljci iz Hrvatske koji su napustili Hrvatsku vojsku, koji se bore tamo pod zapovjedništvom HVO-a, a vi ovdje imenujete Glavni stožer. Ministar obrane Hrvatske i načelnik Glavnog stožera…
travnik

Post by travnik »

ibnHome wrote:
travnik wrote: Stvarno možeš lupati! Pvo ne znam zašto ne kažeš Hrvati, a ne BH katolici ili ti to ne daješ za pravo jednom cijelom narodu da se izjasni ??!!! Kada toliko hvališ Zenicu, koliko je Hrvata i Srba dočekalo 1995.? Po popisu iz 1991. ih je bilo oko 45 000 u cijeloj općini i činili su preko 30% stanovništva! Šta oni otišli malo na odmor ili turističko putovanje pa tako nestali!
Podebljano je laz, osim ako ne tvrdis da u Grudama ne postoje dvije skole pod istim krovom. :oops:
Dvije škole pod istim krovom ili čak potpuno odvojene škole koje rade po bosanskom i hrvatskom planu i programu su u mješovitim općinama poput G. Vakuf-Uskoplja, Viteza, Busovače, Novog Travnika, Travnika, Žepča i itd.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
Fair Life wrote:
artzy wrote:Moji prijatelji iz Zagreba misle da su sve to zakuhali hercegovci...
Zakuvali rodijaci iz Zagreba !?
Kad je krhano selo Ravno da smo ustali i rekli 'to je nas rat' imam osjecaj da bi mnoga dogadjanja poprimila drugaciji karakter.
Sad sta je tu je.

"To nije nas rat !" rekao je Alija...

a Bosna sutila...

Ako to nije "vas" rat, zasto onda zamjerate osnivanje i organiziranje HVO jer je jasno da ste taj rat prepustili nekom drugom ?
Ako to jeste tvoj rat sto si onda okrenuo pusku u drugom pravcu .Ta izjava datira iz vremena kada su Srbi napali Hrvate .I kada si se organizirao i osnovao i naoruzao ( to ti niko nije zamjerio , dapace ) zasto si okrenuo pusku prema bosanskim muslimanima .Zasto ? Da ih kaznis zbog ove Alijine izjave .:-)
dominikf

Post by dominikf »

feral.tribune wrote:
Ako to jeste tvoj rat sto si onda okrenuo pusku u drugom pravcu .Ta izjava datira iz vremena kada su Srbi napali Hrvate .I kada si se organizirao i osnovao i naoruzao ( to ti niko nije zamjerio , dapace ) zasto si okrenuo pusku prema bosanskim muslimanima .Zasto ? Da ih kaznis zbog ove Alijine izjave .:-)

Pa uopće nije sporna ta Alijina izjava, niti je bošnjačko-hrvatski rat nastao zbog te izjave.
Kao što recimo WW1 nije nastao zbog pucnja jednog velikosrbina nego zbog milijun drugih konkretnijih razloga.

Alija Izetbegović je imao potpuno pravo izjaviti to 'To nije naš rat, neka ga vode oni koji su ga započeli'.
Sasvim legitimna i netko će reći i normalna izjava.
E sad nastupa ono 'ali'.
Ta izjava može biti normalna za mađarskog predsjednika.
Ta izjava ne može biti normalna za predsjednika BiH kada u tom trenutku desetine tisuća BiH građana zajedno sa isto tako desetinama tisuća građana Crne Gore i Srbije napadaju Hrvatsku iz svih raspoloživih sredstava i to u najvećoj mjeri preko BiH-teritorija. Dakle BiH teritorij je glavni oslonac u tom trenutku za napad na Hrvatsku te 1991. g.
Isto tako Alija Izetbegović ne daje nikakva objašnjenja međunarodnoj zajednici o čemu je tu riječ a trebao je davati jer je puno bolje poznavao situaciju nego neki političar iz MAđarske.
Dakle za Aliju to nije napad na Hrvatsku nego je to sukob podivljalih nacionalističkih plemena, Srba i Hrvata.

E onda mečka počela brundati i prema njemu.

I sad ajde dobro što se nije pomagalo Hrvatskoj vojno, ajde dobro što se nije pomagalo Hrvatskoj verbalno agitirajući među međunarodnom zajednicom a to se moglo napraviti , to barem nije ništa koštalo davati intervjue stranim tv postajama, nego Alija ništa ne radi ni u obrani same BiH, jer ne znam kako nazvati padanje bošnjačkih gradova bez ispaljenog metka kao što su:Prijedor,Sanski Most, KLjuč, Jajce, Doboj, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Višegrad, Han pijesak, Foča, Rogatica, Čajniče, GAcko, Vogošća, Iliđža, Ilijaš, Trnovo nego izdajom.

Pa jesmo mi u Hercegovini ovako malo blesavi i nepismeni ali toliko brate mili nismo.
Maraschino

Post by Maraschino »

dominikf,

hajd' da si sve u pravu, ali kako objasnjavas to da ste zajedno sa istim tim ''neprijateljem'' krenuli da rusite BiH???
feral.tribune

Post by feral.tribune »

dominikf wrote:
Fair Life wrote:Tebi su Dominik Franjo, Susak i Janko Bobetko posrkali mozak.
Meni nitko nije posrkao mozak jer sve pišem što sam vlastitim očima vidio i pročitao.
Da su Šušak i Boban bili bagra, bili su. To van svake sumnje.
Što se tiče Tuđmana njega ne krivim. Zašto smo ga mi Hercegovci pratili i popušili naša je krivanja ne njegova.
On je radio svoj posao, a to je bilo sve usmjereno na oslobođenje Hrvatske.
Međutim iza ove bagre od Šuška i Bobana bila je jedna grupacija još 'jača' od njih a to je bila sarajevska klika sastavljena od Alije Izetbegovića i njegovih suradnika.

Tamo u ljeto 1991 širokobriješka nejač izlazi pred tenkove JNA kod Proložca jer vidi što ta JNA radi po Sloveniji i Hrvatskoj i iz aviona se vidi da će poslije Slovenije, Hrvatske i BiH doći na red (prije svih njih je po glavi bilo dobilo Kosovo).
I što se događa?
Dolazi Alija Izetbegović pred okupljenu nejač i govori doslovno otprilike ovako: ' Pustite ovu vojsku, nemojte je zaprečavati, to je naša vojska, Jugoslovenska Narodna Armija'.

Isto tako 6.listopada 1991 u jeku najjačih ofenziva JNA na Hrvatsku Alija Izetbegović u parlamentu BiH ovako zbori:'Ja vas pozivam da smognete hrabrosti i da odbijete da učestvujete u ovom zlodjelu, zapamtite ovo nije naš rat. Neka ga vode oni koji ga žele'.

E sad s ove vremenske distance usporedite ove riječi i sadašnje vaše riječi kako 'nismo propuštali oružje koje vam je trebalo stići'.

Kakvo crno oružje, kada niste htjeli ni metka opaliti.
Valjda je deviza bila: 'ma lako je za teritorij, od nešto našeg i od hrvatskog skupiće se nešto'.
Ali vidimo da nije baš tako završilo
Valjda po istoj logici u hercegovackom snijegu ostase i konvoji hrane ." Kakva crna hrana muslimani uopce ne zele da jedu " .
feral.tribune

Post by feral.tribune »

dominikf wrote:
feral.tribune wrote:

Pa uopće nije sporna ta Alijina izjava, niti je bošnjačko-hrvatski rat nastao zbog te izjave.
Kao što recimo WW1 nije nastao zbog pucnja jednog velikosrbina nego zbog milijun drugih konkretnijih razloga.

Alija Izetbegović je imao potpuno pravo izjaviti to 'To nije naš rat, neka ga vode oni koji su ga započeli'.
E sad nastupa ono 'ali'.
Ta izjava ne može biti normalna za predsjednika BiH kada u tom trenutku desetine tisuća BiH građana zajedno sa isto tako desetinama tisuća građana Crne Gore i Srbije napadaju Hrvatsku iz svih raspoloživih sredstava i to u najvećoj mjeri preko BiH-teritorija. Dakle BiH teritorij je glavni oslonac u tom trenutku za napad na Hrvatsku te 1991. g.
Isto tako Alija Izetbegović ne daje nikakva objašnjenja međunarodnoj zajednici o čemu je tu riječ a trebao je davati jer je puno bolje poznavao situaciju nego neki političar iz MAđarske.
Dakle za Aliju to nije napad na Hrvatsku nego je to sukob podivljalih nacionalističkih plemena, Srba i Hrvata.

I sad ajde dobro što se nije pomagalo Hrvatskoj vojno, ajde dobro što se nije pomagalo Hrvatskoj verbalno agitirajući među međunarodnom zajednicom a to se moglo napraviti , to barem nije ništa koštalo davati intervjue stranim tv postajama, nego Alija ništa ne radi ni u obrani same BiH, jer ne znam kako nazvati padanje bošnjačkih gradova bez ispaljenog metka kao što su:Prijedor,Sanski Most, KLjuč, Jajce, Doboj, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Višegrad, Han pijesak, Foča, Rogatica, Čajniče, GAcko, Vogošća, Iliđža, Ilijaš, Trnovo nego izdajom.

Pa jesmo mi u Hercegovini ovako malo blesavi i nepismeni ali toliko brate mili nismo.
Samo u ovome sto sam markirao umjesto Bosne stavi Hrvatsku , a umjesto Hrvatske turi Slovenija .A umjesto Alija metni Franjo , pa ces viditi sta ces dobiti .Ali zbog hrvatskog necinjenja nista konkretno ni vojno ni diplomatski ni objasnjenja ni ......Slovenija zbog te pasivnosti nije izvrsila agresiju na Hrvtsku i kaznila jer su Slovenci za razliku od tebe vrlo dobro da je to glupost , da je teska glupost vjerovarti u to da je Hrvtska izvrsila agresiju na Sloveniju zato sto su kasarne u Varazdinu , Zagrebu , Rijeci bile servis i oslonac JNA .
Brunello

Post by Brunello »

Maraschino wrote:dominikf,

hajd' da si sve u pravu, ali kako objasnjavas to da ste zajedno sa istim tim ''neprijateljem'' krenuli da rusite BiH???
do sad je post stvarno u redu bio i razgovara se u granicama!!
sa tim zelim da kazem da na tvoje postavljeno pitanje nema niko odgovora a ni dominik 100%. pustimo da post ostane dobar jer dosad je isto super bio. mozemo se naprdjivati koliko hocemo ali on je jedinka zato nemozes njega da pitas kako je krenuo rusit bosnu. isto kao sto su nasi bosanski muslimani prelazili u redove mudzahedina. i oni su sa svojim ponasanje ne ruslili nego kaljali bosnu. pomogli su isto nema sta.kako su oni to mogli. hôcu reci bili zaglupljeni kao sto su i hercegovci u tom momentu bili. LOGO. nego pricajmo o lijepim stvarima i na kraj krajeva je tema posavina a ne hercegovina. ja u bihacu kao i svi drugi smo super odnose sa hvo imali. jeste da ih je bilo malo ali sve je ok. od jednog sam dzemper jednom dobio, mRAKKK nemoze mu metak nista. nikad boljeg dzempera nisam imao. i danas ga imam.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

Dominikf citat :
" Isto tako 6.listopada 1991 u jeku najjačih ofenziva JNA na Hrvatsku Alija Izetbegović u parlamentu BiH ovako zbori:'Ja vas pozivam da smognete hrabrosti i da odbijete da učestvujete u ovom zlodjelu, zapamtite ovo nije naš rat. Neka ga vode oni koji ga žele'. Kraj citata
-----------------------------------------------------------------------------------
Dominik , da je ovako nesto Franjo T.izjavio u Saboru u jeku najjacih ofanziva JNA i cetnika na Bosnu ja bi mu sada svaki dan nosio cvijece na grob a Sarajevo bi promijenilo ime u Tudjamnovo .Za razliku od Alije koji je kroz parlament zabranio bosanskim mladicima da se odazivaju na pozive JNA i napadaju Hravtsku , Franjo je napravio suprotno .Skupa sa cetnicima udruzenim snagama je napao Bosnu dok se jos nisu ohladili ni lesevi hrvtskih branitelja na ulicama Vukovara .
osa

Post by osa »

feral.tribune wrote:
dominikf wrote:
feral.tribune wrote:

E sad nastupa ono 'ali'.

Samo u ovome sto sam markirao umjesto Bosne stavi Hrvatsku , a umjesto Hrvatske turi Slovenija .A umjesto Alija metni Franjo , pa ces viditi sta ces dobiti .Ali zbog hrvatskog necinjenja nista konkretno ni vojno ni diplomatski ni objasnjenja ni ......Slovenija zbog te pasivnosti nije izvrsila agresiju na Hrvtsku i kaznila jer su Slovenci za razliku od tebe vrlo dobro da je to glupost , da je teska glupost vjerovarti u to da je Hrvtska izvrsila agresiju na Sloveniju zato sto su kasarne u Varazdinu , Zagrebu , Rijeci bile servis i oslonac JNA .
uspoređivati snage koje su iz hrvatske napadale sloveniju i one koje su iz bih napadale hrvatsku je otprilike kao da ti netko opali šamar a ti ga ubiješ iz pištolja, pokušaj baš da se uvjeriš hoće li to sud tretirati kao isto.
Locked