Placa mu babo redovno racunebandit wrote:komeba wrote:O ovom momku smo vec pricali..Armin Pasagic,iz Svedske,presao u Bochum,vazi za veliku nadu svedskog fudbala.
Zanima me zasto ga u-19 i u-21 selektori Bubalo i Tulic nikada nisu pozvali..
http://www.youtube.com/watch?v=gIeBidJK ... re=related
Zato sto mu babo nikad nije platio ....
BH fudbalski/nogometni talenti
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
shalaedin
#351 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
- jeza u ledja
#352 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Nesto me zanimalo da vidim koliko to nasih igraca igra u inostranstvu, pa sam poceo samo s Njemackom. Znam da su ovdje vec bile ovakve liste, ali evo i ja da izbacim najnoviju. Htio sam ubaciti i igrace koji imaju neko drugo drzavljanstvo, ali i bosansko (znaci mogli bi igrati za nas tim).
Ovo je spisak svih nasih igraca, ukljucujuci i one sa dvojnim drzavljanstvom iz prve tri njemacke lige. Imate igrace iz svih pogona klubova, prvi i drugi tim, U19 i U17 timove. Takodje sam ubacio nastupe za nasu ili neku drugu repku. Neki igraci su matori, ali eto tu su na spisku. Ali pogledajte samo koliko imamo mladih igraca od 21 i ispod od kojih svaki potencijalno moze biti novi Dzeko, Misimovic... Ima tu i golmana, i stopera, i krila....
Igraci su poredani po trzisnoj vrijednosti, tako da je vecina matorih igraca na vrhu liste.
Ovo je spisak svih nasih igraca, ukljucujuci i one sa dvojnim drzavljanstvom iz prve tri njemacke lige. Imate igrace iz svih pogona klubova, prvi i drugi tim, U19 i U17 timove. Takodje sam ubacio nastupe za nasu ili neku drugu repku. Neki igraci su matori, ali eto tu su na spisku. Ali pogledajte samo koliko imamo mladih igraca od 21 i ispod od kojih svaki potencijalno moze biti novi Dzeko, Misimovic... Ima tu i golmana, i stopera, i krila....
Igraci su poredani po trzisnoj vrijednosti, tako da je vecina matorih igraca na vrhu liste.
Code: Select all
Ime i prezime/Drzavljanstvo/Tim/Cijena/Godine/Pozicija/Nastupi za repkuCode: Select all
1. BUNDESLIGA (26)
----------------------------------------------------------------
Edin Dzeko* BSH (Wolfsburg) 18 (23) C-FW 16 (BSH)
Zvjezdan Misimovic* BSH/GER (Wolfsburg) 13 (27) Off-MF 43 (BSH)
Vedad Ibisevic* BSH (Hoffenheim) 7.5 (24) C-FW 13 (BSH)
Sejad Salihovic* BSH (Hoffenheim) 6 (24) C-MF 10 (BSH)
Zlatan Bajramovic* BSH (Eintracht) 3 (29) C-MF 31 (BSH)
Mensur Mujdza CRO/BSH (Freiburg) 0.75 (25) WB(R) 9 (CRO U21)
Said Husejinovic BSH (Werder) 0.5 (21) Off-All --
Nedim Hasanbegovic BSH (Dortmund II) 0.1 (21) Def-All --
Nazif Hajdarovic BSH (Bayern II) 0.05 (24) Off-All --
Ermin Bicakcic BSH/GER (Stuttgart II) 0.05 (19) C-DF 4 (BSH U19)
Dino Fazlic BSH/GER (Werder U19) --- (17) Def-MF 5 (BSH U17)
Muhamed Besic BSH (Hamburg U19) --- (16) WB(R) --
Milko Trisic BSH (Schalke II) --- (22) Off-MF --
Demir Tumbul SER/BSH (Schalke U17) --- (17) MF --
Zlatan Alomerovic BSH/GER (Dortmund U19) --- (18) GK --
Admir Terzic GER/BSH (Dortmund U19) --- (16) C-DF 2 (GER U17)
Damir Coric GER/BSH (Hertha U19) --- (18) Def-MF 2 (GER U18)
Darko Anic BSH (Hertha U19) --- (16) C-FW --
Aldin Rizvanovic BSH (Eintracht U17) --- (16) Out-FW --
Dino Bisanovic BSH (Koln II) --- (19) Def-All --
Ajdin Mehinovic GER/BSH (Koln U17) --- (15) C-FW --
Almir Kasumovic BSH (Hannover U17) --- (15) MF --
Nurdin Hrustic BSH (Bochum II) --- (20) C-DF --
Armin Pasagic SWE/BSH (Bochum U19) --- (18) Off-MF --
Velibor Velemir BSH/GER (Mainz U19) --- (18) Def-MF --
Dzenan Durak BSH (Freiburg U19) --- (18) MF 3 (BSH U17)Code: Select all
2. BUNDESLIGA (26)
Dario Damjanovic* BSH/CRO (Kaiserslautern)1.2 (27) Def-All 16 (BSH)
Branimir Bajic* BSH (Koblenz) 1 (29) C-DF 21 (BSH)
Anel Dzaka GER/BSH (Kaiserslautern)0.9 (28) C-MF 1 (GER U21)
Ivica Grlic* BSH/GER (Duisburg) 0.9 (33) Def-MF 14 (BSH)
Darko Maletic* BSH (Koblenz) 0.45 (28) WI(R) 9 (BSH)
Dino Djulbic AUS/BSH (Ahlen) 0.3 (26) C-DF --
Sead Mehic BSH (Frankfurt) 0.3 (34) Def-MF --
Jasmin Fejzic BSH (Greuther Furth) 0.25 (23) GK --
Mario Vrancic GER/BSH (Ahlen) 0.2 (20) Off-MF 4 (GER U20)
Adrian Antunovic CRO/BSH (Union Berlin) 0.15 (20) WI(L) 6 (CRO U19)
Benjamin Pintol BSH/GER (Frankfurt) 0.05 (19) Off-MF --
Emil Kajgana BSH (Greuther Furth II) 0.025(22) GK --
Zlatko Muhovic BSH/GER (Aachen II) --- (18) Off-All --
Dusan Jevtic GER/BSH (Munchen U19) --- (17) WB(R/L) --
Denis Pozder BSH/GER (Duisburg II) --- (19) C-FW 5 (BSH U19)
Moris Fikic BSH/GER (Hansa U19) --- (17) Off-All --
Marcel Avdic BSH/GER (Karlsruhe U19) --- (18) Off-MF --
Sead Kolasinac BSH (Karlsruhe U17) --- (16) MF --
Armin Bjelak BSH (St. Pauli U17) --- (17) MF 7 (BSH U19)
Marcel Andrijanic BSH (St. Pauli U17) --- (16) Off-MF --
Deni Alagic BSH (Koblenz U19) --- (18) C-FW --
Nikola Beslac BSH (Koblenz U17) --- (17) GK --
Eldin Hadzic BSH (Koblenz U17) --- (16) MF --
Damir Kurtovic BSH (Ahlen U19) --- (18) C-DF --
Sadam Mehovic BSH (Ahlen U19) --- (18) FW --
Denis Mrkaljevic BSH (Union Berlin U19) --- (17) MF --Code: Select all
3. LIGA (10)
Mirnes Mesic BSH (Offenbach) 0.4 (31) Off-All --
Damir Vrancic BSH (Braunschweig) 0.25 (23) C-MF --
Mersad Selimbegovic BSH (Regensburg) 0.25 (27) C-DF --
Hajrudin Catic BSH (Wiesbaden) 0.2 (34) WI(L) --
Nermin Celikovic BSH (Wuppertal) 0.15 (28) Off-MF --
Adnan Murtic BSH (Offenbach U17) --- (17) FW --
Ervin Okanovic GER/BSH (Unterhaching U19)- (19) Off-MF 8 (BSH U19)
Enis Salkovic BSH/GER (Carl Zeiss U19)--- (19) Off-All --
Marko Dimitrijevic GER/BSH (Braunschweig II)-- (29) C-DF --
Sinisa Rudan BSH (Regensburg II) --- (22) Off-MF --Code: Select all
* reprezentativac BiH-
Facasplaca
#353 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Sta bi sa Zeca?
onog mladica koji je igrao u Croaciji, ne znam da li je jos tamo, uglavnom znam da se spekuliralo o njegovom odlasku u Stuttgart...
onog mladica koji je igrao u Croaciji, ne znam da li je jos tamo, uglavnom znam da se spekuliralo o njegovom odlasku u Stuttgart...
- hidrant
#354 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Sibenik trazi puno para, tako da ga niko ne zeli dovesti.Facasplaca wrote:Sta bi sa Zeca?
-
Facasplaca
#355 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
hidrant wrote:Sibenik trazi puno para, tako da ga niko ne zeli dovesti.Facasplaca wrote:Sta bi sa Zeca?
a fkt bi bilo steta da se bh kolonija u Njemackoj ne prosiri...
Semir Stilic navodno na pragu Wfl-a, sad koliko ima istine u ovome ne bi vam znao reci, ali mi se sama pomisao na to svidja.
-
Facasplaca
#356 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
ovo ti ne funkcionise druze,ali ako si se mislio pohvaliti inteligencijom igraca iz RS mani coravih poslovamark76 wrote:http://rs.test-iq.com/#114704
-
callmethebreeeze
#357 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
zar ne treba on ici u hajduk. to sam, cini mi se, procitao prije par dana.hidrant wrote:Sibenik trazi puno para, tako da ga niko ne zeli dovesti.Facasplaca wrote:Sta bi sa Zeca?
-
klixober
#358 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
19-godisnji napadac Adin Dzafic pred potpisom za Karslruher.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#359 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Mravac mozda na posudbu u Englesku
Mozda nesto nauci
MRAVAC NA PROBI U WOLVERHAMPTONU
Piše: Prodigy
Četvrtak, 09.07.09. 18:16.
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Adnan Mravac mogao bi od naredne sezone postati član engleskog premijerligaša Wolverhamptona.
Reprezentativni stoper austrijskog Mattersburga Adnan Mravac trebao bi u narednih nekoliko dana stići u Australiju, gdje se na pripremama nalazi Wolverhampton, gdje će provesti nekoliko dana na probi.
Ovaj 27-godišnji Banjalučanin u karijeri je još igrao za Čakovec i Lillestrom, odakle je još 2002. godine prešao u Mattersburg za koji je do sada odigrao 185 utakmica.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#360 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
I lijep clanak o Vedi na UEFA-inoj stranici
Hoffenheim hitman ready to strike again
Thursday 9 July 2009
by Steffen Potter from Frankfurt
e-mailPrintDigg!Diggdel.icio.usSave
Vedad Ibišević is back in training with HoffenheimVedad Ibišević is back in training with Hoffenheim (©Getty Images)
As the 2008/09 German season went into its winter break, everything seemed possible for Vedad Ibišević. With 18 goals in 17 games, the Bosnian striker was the most dazzling weapon in promoted TSG 1899 Hoffenheim's armoury as they strode to the top of the table, with the title a serious possibility. There was even talk that the striker might break Gerd Müller's record of 40 Bundesliga goals in a single season, set in 1971/72.
Serious injury
However, Ibišević's dreams – and ultimately Hoffenheim's – were dashed on 12 January as the 24-year-old tore cruciate ligaments in his knee while at a winter training camp in La Manga, Spain. With their talisman laid off, Hoffenheim went into decline, going 12 league matches without a win after returning to action with a 2-0 victory against FC Energie Cottbus. They ended up finishing seventh.
Positive thinking
"It was not an easy situation," recalled Ibišević, who left his home country as a teenager, finding his way to Hoffenheim in 2007 following spells with St Louis Strikers, Chicago Fire, Paris Saint-Germain FC, Dijon FCO and TSV Alemannia Aachen. "As a player, this kind of injury is the worst thing you can imagine, but you have to try to see something positive and to stay optimistic. Every two to three weeks there were small advances and I was able to do something new. I remember exactly how much I rejoiced in these small things."
Back in training
Hoffenheim never gave up on the striker, and recently rewarded him with a new contract until 2013, with general manager Jan Schindelmeiser maintaining that "it was not just his goals that made Vedad an important part of our success story last season". Having returned to full training with his team-mates on 29 June, Ibišević will now look to prove that he is no one-season wonder. "We have missed him and have all been looking forward to his return," said team-mate and compatriot Sejad Salihović. "He will soon be scoring in matches the way he has been in training."
'Where he left off'
Coach Ralf Rangnick has been pleasantly surprised by the condition Ibišević is in. "I did not expect him to be this agile and to be playing with such intensity," he explained. "You can see all the virtues that made him such a prolific goalscorer again. He still has his instincts in front of goal. He is continuing where he left off." Nevertheless, Rangnick is not without concerns. "I am not worried about his state of mind, but it all comes down to the question of whether that first injury will lead to others," he said.
'Special motivation'
That is a question which Ibišević is putting to the back of his mind. For the moment, he is thrilled just to be back playing with his team, explaining: "It is so much more fun being with the squad rather than training alone." His return to competitive action, meanwhile, should come in Hoffenheim's 8 August Bundesliga opener against FC Bayern München. "I scored my last Bundesliga goal against Bayern before I tore my cruciate ligaments," he recalled. "That gives me special motivation."
©uefa.com 1998-2009. All rights reserved.
- Fratris
#361 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Osim "A pint of bitter, please mate," tesko da bi nesto mogao.Dado dijasporitus wrote:Mravac mozda na posudbu u EngleskuMozda nesto nauci
![]()
No, ozbiljno, Mravac je samo 4 utakmice za nas odigrao, tesko ce do radne dozvole. Osim ako se nije kako domogao austrijskog drzavljanstva.
- jeza u ledja
#362 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Ima on i austrijsko drzavljanstvo, sad kako to fercera veze ne'am.
Znam da je pravilo da igra mora igrati barem 75% zvanicnih (tj. kvalifikacionih) utakmica u zadnje dvije godine.
Sad ne znam evo npr. Asmir Begovic nije igrao nijednu zvanicnu utakmicu za bilo koga, kako onda on brani za Portsmouth?
Znam da je pravilo da igra mora igrati barem 75% zvanicnih (tj. kvalifikacionih) utakmica u zadnje dvije godine.
Sad ne znam evo npr. Asmir Begovic nije igrao nijednu zvanicnu utakmicu za bilo koga, kako onda on brani za Portsmouth?
- cyprus
#363 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Nisam striktno upoznat, ali mislim da ovo pravilo ne može vrijediti za mlade igračejeza u ledja wrote:Ima on i austrijsko drzavljanstvo, sad kako to fercera veze ne'am.![]()
- Fratris
#364 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Drzavljani Commonwealtha imaju olaksane uvjete za dobivanje radne dozvole u Ujedinjenom Kraljevstvu.jeza u ledja wrote:
- jeza u ledja
#365 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
A moze li neki klinac iz Afrike sa recimo 17 godina doci u lupam Arsenal? Ono tesko je za ocekivati da je igrao 75% utakmica za nacionalnu vrstu (A tim) dvije godine prije toga.
- Fratris
#366 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Sto se Nogometnog Saveza tice, moze ko god hoce, samo je stvar radne dozvole. Znaci, Arsenal moze kupiti bilo kojeg igraca, ali ako ne dobije radnu dozvolu, nema igranja u Premijerki. Ako oni potpisu igraca, a on ne dobije dozvolu, on je jos uvijek njihov igrac. Takvi onda idu na posudbu u neku drugu zemlju, dok se klub nada jednom od dva rjesenja. Prvo je da ce se dobrim igrama tamo igrac nametnuti nacionalnom selektoru, a drugo je da ce nakon odredjenog broja godina dobiti drzavljanstvo drzave gdje je na posudbi.jeza u ledja wrote:A moze li neki klinac iz Afrike sa recimo 17 godina doci u lupam Arsenal? Ono tesko je za ocekivati da je igrao 75% utakmica za nacionalnu vrstu (A tim) dvije godine prije toga.
Belgija, recimo, ima jako labav zakon sto se tice drzavljanstva(3 godine? mozda), a uz to je zemlja EU, pa engleski glubovi cesto imaju sporazume s manjim belgijskim klubovima oko posudbi. Man U je imao s Antwerpom, Chelsea s Westerloom a Arsenal s Beverenom. Ne znam da li je jos tako, ali ovo su bili dogovori prije par godina.
Poseban slucaj su Spanjolska i Portugal. Oni drzavljanstvo daju nakon 10 godina, ali nakon dvije ako si iz bivse kolonije jedne od te dvije zemlje. Arsenal je tako Carlosa Velu poslao u La Ligu na kaljenje par godina, a i da dobije drzavljanstvo. Na kraju je on ispunio uvjete, ali nije nikad predao jer je za to vrijeme postao standardan u ekipi Meksika, pa mu nije trebalo.
- burekodsira
#367 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
ne znam da li ste spominjali Harisa Bukvu 17g porijeklom iz Gorazda, od rata u austriji i prije mjesec presao u Sturm Graz. Inace igro za mlade reprezentacije Austrije a zelio bi u nasu repku... Bio intervju u Sportu neki dan.
-
klixober
#368 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Prelistaj malo,spominjem ga ima godinu dana...a izgleda da za njega vazi kao i za ostale bh talente u svijetu-dok ne uplati nesto na Tulicev racun,nema za njega poziva.burekodsira wrote:ne znam da li ste spominjali Harisa Bukvu 17g porijeklom iz Gorazda, od rata u austriji i prije mjesec presao u Sturm Graz. Inace igro za mlade reprezentacije Austrije a zelio bi u nasu repku... Bio intervju u Sportu neki dan.
- jeza u ledja
#369 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Aha. Sad mi je malo jasnije.Fratris wrote:Sto se Nogometnog Saveza tice, moze ko god hoce, samo je stvar radne dozvole. Znaci, Arsenal moze kupiti bilo kojeg igraca, ali ako ne dobije radnu dozvolu, nema igranja u Premijerki. Ako oni potpisu igraca, a on ne dobije dozvolu, on je jos uvijek njihov igrac. Takvi onda idu na posudbu u neku drugu zemlju, dok se klub nada jednom od dva rjesenja. Prvo je da ce se dobrim igrama tamo igrac nametnuti nacionalnom selektoru, a drugo je da ce nakon odredjenog broja godina dobiti drzavljanstvo drzave gdje je na posudbi.jeza u ledja wrote:A moze li neki klinac iz Afrike sa recimo 17 godina doci u lupam Arsenal? Ono tesko je za ocekivati da je igrao 75% utakmica za nacionalnu vrstu (A tim) dvije godine prije toga.
Belgija, recimo, ima jako labav zakon sto se tice drzavljanstva(3 godine? mozda), a uz to je zemlja EU, pa engleski glubovi cesto imaju sporazume s manjim belgijskim klubovima oko posudbi. Man U je imao s Antwerpom, Chelsea s Westerloom a Arsenal s Beverenom. Ne znam da li je jos tako, ali ovo su bili dogovori prije par godina.
Poseban slucaj su Spanjolska i Portugal. Oni drzavljanstvo daju nakon 10 godina, ali nakon dvije ako si iz bivse kolonije jedne od te dvije zemlje. Arsenal je tako Carlosa Velu poslao u La Ligu na kaljenje par godina, a i da dobije drzavljanstvo. Na kraju je on ispunio uvjete, ali nije nikad predao jer je za to vrijeme postao standardan u ekipi Meksika, pa mu nije trebalo.
Mada, znao sam da je to 'pravilo' u stvari britanski zakon, a ne pravilo Premier League. Znaci ovi iz Wolverhamptona mogu kupiti Mravca i onda ga posuditi, pa sacekati da ovaj dobije radnu dozvolu kad (i ako) taj period od 2 godine bude +75% igranja u bh repki.
Samo mi jos nisu jasne neke stvari, spomenuo si njegovo eventualno austrijsko (tj. EU) drzavljanstvo. Da li ovaj zakon vazi za igrace van Britanije/Irske ili za igrace van EU?
I jos nesto, da li ovo znaci da se radna dozvola moze izgubiti, nakon sto je igrac vec neko vrijeme igrao u PL? Recimo, reprezentativac lupam Senegala u vrijeme kad je poceo igrati za ne znam, Arsenal, je bio standardan u repki Senegala, ali je onda nakon 5 godina prestao biti standardan i pao ispod 75%, da li to znaci da tada gubi radnu dozvolu i mora biti prodan ili posudjen? To onda moze znaciti da bi strani igrac mogao svako malo dobijati i gubiti radnu dozvolu u ovisnosti od toga da li je u odredjenom trenutku ispod ili preko 75%.
- Fratris
#370 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Da, radna dozvola je zbog britanskog zakona. Ista pravila vrijede u skotskoj ligi, pa i u sjevernoirskoj. U biti, radna dozvola za nogometase se ne razlikuje od radne dozvole za mene i tebe. U oba slucaja, zakon teoretski predvidja da ako zelis stranca (znaci izvan EU) primiti u radni odnos, moras dokazati da ne mozes naci Britanca koji bi njegov posao radio na istom nivou kvalitete. Naravno, za jedan sjevernoirski klub, taj nivo je puno nizi, jer je kvaliteta lige otprilike blizu nasoj. Tako da bi recimo Alen Skoro vjerovatno dobio dozvolu da igra za Linfield bez problema. Valjda je bolji od postara i konobara iz Belfasta koji igraju u njihovoj ligi.
Zakon ne vrijedi za drzavljane EU koji mogu slobodno raditi (i igrati) u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako imas primjer Ahmeta Brkovica, Dubrovcanina porijeklom iz Sandzaka koji je ozenio Engleskinju(iz ne-nogometnih razloga, da ne bi ko pomislio) i nakon sto je stekao drzavljanstvo, zaputio se u Englesku i prosao probe u raznoraznim nizeligasima i na kraju zavrsio u Leyton Orientu. Mislim da je upravo otisao u penziju nakon 10 godina uspjesne karijere u engleskoj drugoj i trecoj ligi. On, naravno, nije nikad igrao za Hrvatsku, iako je jedno vrijeme se vrtio po novinama nakon par spektakularnih golova u drugoj ligi. http://www.youtube.com/watch?v=0bAEvAAh9Ak
Radna dozvola se izdaje pri potpisu ugovora, i vrijedi za trajanje istog. Kao i da ja sad dobijem posao kao inzinjer na dvogodisnjem projektu u Leedsu. Ako je projekt dvogodisnji, dobio bih dozvolu na dvije godine. Tako je i u nogometu. Kad ugovor istekne, ili ako klub i igrac zele produziti ugovor prije isteka(s 3 na 5 godina, recimo), onda se gleda je li igrao 75% utakmica domace lige do tada. Naravno, samo se gledaju utakmice kad je bio u mogucnosti igrati, tako da recimo Eduardu ne bi gledali zadnjih godinu i po otkad je slomio nogu. Igrac dozvolu ima na vrijeme kojemu je pri prelasku odredjeno, pa makar ne igrao. Znaci ako igrac potpise na 5 godina, i onda 4 godine provede na klupi, petu bi mogao igrati kao da se nista nije dogodilo.
Izuzeci naravno postoje. Kad bi nas Sale sad htio iz Rangersa u Hull, naravno da po pravilima ne bi dobio dozvolu jer nije igrao za BiH zadnje dvije godine. Hull bi onda mogao uloziti zalbu(jer bi dozvola bila automatski odbijena) i priloziti dokumente koji pokazuju da je Sale standardan u Rangersima za koje je odigrao preko 100 utakmica u zadnje 3 godine, mogli bi se pozvati na igranje Rangersa u euro kupovima i finalu kupa UEFE kao dokaz da su Rangersi klub svjetskog nivoa, i mogli bi pokazati da Sale ne igra za nas svojom voljom, da ga je Ciro zvao, i da je bio standardan dok je htio igrati i da mu je samo 29 godina. Sudeci po dosadasnjim slucajevima, Papac bi bez ikakvih problema dobio dozvolu nakon zalbe.
Jos jedan primjer bi bio kad bi Sasa recimo pao u nemilost sadasnjeg trenera i ne igrao za Rangerse godinu dana. Onda se promijeni trener, ubaci ga u postavu, Sasa odigra standardno pola godina, ali mu onda istekne ugovor. Ako on u tom trenutku ne bi imao potrebnih 75% odigranih utakmica, klub bi mogao uloziti zalbu, i pozvati se na cinjenicu da on nije igrao zbog tog sto je bivsi trener forsirao drugaciju taktiku, ali da sadasnji trener debelo racuna na njega, sto pokazuje i njegova sveprisutnost u prvoj postavi za vrijeme zadnjih pola godine.
Treci scenario, i ovdje cemo se igrati sta-bi-bilo, je mladih talenata. Zamislimo da nekad u Januaru, nakon zimske stanke, 16-godisnji Zgembo Adislic iz juniora Zelje odjednom bljesne na sceni nase lige. Zabije desetak golova Slobodi, Sirokom, Travniku. Navijaci luduju za njim, novinari se otimaju za intervju, agenti da ga predstavljaju, i mali zbog dobrih igara ode na SP(naravno, mi smo na SP.) I tamo, zbog ozljeda ili neceg drugog, Ciro ga ubaci u postavu, i on i na SP zabije par komada, mi dodjemo do drugog kruga. Naravno, mali ima 16 godina, odmah hvale sa svih strana, protivnicki treneri, komentatori, bivsi asevi...Naravno, interes raznoraznih klubova. Ali, mali Zgembo ima Liverpool pri srcu i on odluci potpisati i s njima. Naravno, on ni blizu 75% utakmica repke nije odigrao u prosle dvije godine, i tu nastaje problem oko dozvole. Liverpool bi onda ulozio zalbu, pozvao se na to da je mali vanserijski talent, da ga traze svi najveci klubovi po Europi, a ako je dovoljno dobar Barceloni i Milanu, valjda je dovoljno dobar za EPL, i na kraju krajeva, svi ocekuju da u slijedece dvije godine bude standardan za repku. I Zgembo bi najvjerovatnije dobio dozvolu.
Zakon ne vrijedi za drzavljane EU koji mogu slobodno raditi (i igrati) u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako imas primjer Ahmeta Brkovica, Dubrovcanina porijeklom iz Sandzaka koji je ozenio Engleskinju(iz ne-nogometnih razloga, da ne bi ko pomislio) i nakon sto je stekao drzavljanstvo, zaputio se u Englesku i prosao probe u raznoraznim nizeligasima i na kraju zavrsio u Leyton Orientu. Mislim da je upravo otisao u penziju nakon 10 godina uspjesne karijere u engleskoj drugoj i trecoj ligi. On, naravno, nije nikad igrao za Hrvatsku, iako je jedno vrijeme se vrtio po novinama nakon par spektakularnih golova u drugoj ligi. http://www.youtube.com/watch?v=0bAEvAAh9Ak
Radna dozvola se izdaje pri potpisu ugovora, i vrijedi za trajanje istog. Kao i da ja sad dobijem posao kao inzinjer na dvogodisnjem projektu u Leedsu. Ako je projekt dvogodisnji, dobio bih dozvolu na dvije godine. Tako je i u nogometu. Kad ugovor istekne, ili ako klub i igrac zele produziti ugovor prije isteka(s 3 na 5 godina, recimo), onda se gleda je li igrao 75% utakmica domace lige do tada. Naravno, samo se gledaju utakmice kad je bio u mogucnosti igrati, tako da recimo Eduardu ne bi gledali zadnjih godinu i po otkad je slomio nogu. Igrac dozvolu ima na vrijeme kojemu je pri prelasku odredjeno, pa makar ne igrao. Znaci ako igrac potpise na 5 godina, i onda 4 godine provede na klupi, petu bi mogao igrati kao da se nista nije dogodilo.
Izuzeci naravno postoje. Kad bi nas Sale sad htio iz Rangersa u Hull, naravno da po pravilima ne bi dobio dozvolu jer nije igrao za BiH zadnje dvije godine. Hull bi onda mogao uloziti zalbu(jer bi dozvola bila automatski odbijena) i priloziti dokumente koji pokazuju da je Sale standardan u Rangersima za koje je odigrao preko 100 utakmica u zadnje 3 godine, mogli bi se pozvati na igranje Rangersa u euro kupovima i finalu kupa UEFE kao dokaz da su Rangersi klub svjetskog nivoa, i mogli bi pokazati da Sale ne igra za nas svojom voljom, da ga je Ciro zvao, i da je bio standardan dok je htio igrati i da mu je samo 29 godina. Sudeci po dosadasnjim slucajevima, Papac bi bez ikakvih problema dobio dozvolu nakon zalbe.
Jos jedan primjer bi bio kad bi Sasa recimo pao u nemilost sadasnjeg trenera i ne igrao za Rangerse godinu dana. Onda se promijeni trener, ubaci ga u postavu, Sasa odigra standardno pola godina, ali mu onda istekne ugovor. Ako on u tom trenutku ne bi imao potrebnih 75% odigranih utakmica, klub bi mogao uloziti zalbu, i pozvati se na cinjenicu da on nije igrao zbog tog sto je bivsi trener forsirao drugaciju taktiku, ali da sadasnji trener debelo racuna na njega, sto pokazuje i njegova sveprisutnost u prvoj postavi za vrijeme zadnjih pola godine.
Treci scenario, i ovdje cemo se igrati sta-bi-bilo, je mladih talenata. Zamislimo da nekad u Januaru, nakon zimske stanke, 16-godisnji Zgembo Adislic iz juniora Zelje odjednom bljesne na sceni nase lige. Zabije desetak golova Slobodi, Sirokom, Travniku. Navijaci luduju za njim, novinari se otimaju za intervju, agenti da ga predstavljaju, i mali zbog dobrih igara ode na SP(naravno, mi smo na SP.) I tamo, zbog ozljeda ili neceg drugog, Ciro ga ubaci u postavu, i on i na SP zabije par komada, mi dodjemo do drugog kruga. Naravno, mali ima 16 godina, odmah hvale sa svih strana, protivnicki treneri, komentatori, bivsi asevi...Naravno, interes raznoraznih klubova. Ali, mali Zgembo ima Liverpool pri srcu i on odluci potpisati i s njima. Naravno, on ni blizu 75% utakmica repke nije odigrao u prosle dvije godine, i tu nastaje problem oko dozvole. Liverpool bi onda ulozio zalbu, pozvao se na to da je mali vanserijski talent, da ga traze svi najveci klubovi po Europi, a ako je dovoljno dobar Barceloni i Milanu, valjda je dovoljno dobar za EPL, i na kraju krajeva, svi ocekuju da u slijedece dvije godine bude standardan za repku. I Zgembo bi najvjerovatnije dobio dozvolu.
- jeza u ledja
#372 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Eh, hvala puno Fratris. Uvijek su me zanimali detalji oko ovog u Engleskoj, a mrsko mi bilo traziti detalje.
Iz ovog tvog sam shvatio da ova pravila vrijede za cijelu Britaniju i sve lige, ali ono sto sam ja procitao je pravilo +75% vazi samo za Premier League (ne i za nize lige). Pretpostavljam iz ovog tvog da pravilo postoji i za Championship i nize, ali su vjerovatno uslovi za igranje manje ostri (kao na primjeru S. Irske)?
Tako bi recimo Mravcu bilo lakse prosle godine doci u Wolverhampton nego ove?
Iz ovog tvog sam shvatio da ova pravila vrijede za cijelu Britaniju i sve lige, ali ono sto sam ja procitao je pravilo +75% vazi samo za Premier League (ne i za nize lige). Pretpostavljam iz ovog tvog da pravilo postoji i za Championship i nize, ali su vjerovatno uslovi za igranje manje ostri (kao na primjeru S. Irske)?
-
Dr.Belajsuz
#373 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Mravac ima državljanstvo Austrije, koja je članica Evropske Unije i nije mu teško proći ove kriterije.jeza u ledja wrote:Eh, hvala puno Fratris. Uvijek su me zanimali detalji oko ovog u Engleskoj, a mrsko mi bilo traziti detalje.![]()
- jeza u ledja
#374 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
A vidis, i to me bocka. Da li igrac moze koristiti oba drzavljanstva istovremeno, znaci za razlicite svrhe? Kao bh drzavljanin igra za BiH, a kao Austrijanac/EU gradjanin igra za klub?Dr.Belajsuz wrote:Mravac ima državljanstvo Austrije, koja je članica Evropske Unije i nije mu teško proći ove kriterije.jeza u ledja wrote:Eh, hvala puno Fratris. Uvijek su me zanimali detalji oko ovog u Engleskoj, a mrsko mi bilo traziti detalje.![]()
Bocka me ovo zbog one price o Salihamidzicu, kako se morao 'odreci' (?!) bh drzavljanstva da bi koristio svoje njemacko i tako kao EU gradjanin igrao kao 'domaci' u Juventusu. (Iz toga, ako je tacno, a i to je pitanje, proizilazi da ne mozes koristiti oba drzavljanstva istovremeno u dvije razlicite svrhe.
-
Dr.Belajsuz
#375 Re: BH fudbalski/nogometni talenti
Može 1000%. Pa zato npr Arsenal pošalje nekog mladog igrača iz Senegala(recmo) u Belgiju da se kali 3 godine, on pokupi državljanstvo, a *ebe mu se za Belgiju, ali ima državljanstvo i kao da je domaći igrač u UK.jeza u ledja wrote:A vidis, i to me bocka. Da li igrac moze koristiti oba drzavljanstva istovremeno, znaci za razlicite svrhe? Kao bh drzavljanin igra za BiH, a kao Austrijanac/EU gradjanin igra za klub?Dr.Belajsuz wrote:Mravac ima državljanstvo Austrije, koja je članica Evropske Unije i nije mu teško proći ove kriterije.jeza u ledja wrote:Eh, hvala puno Fratris. Uvijek su me zanimali detalji oko ovog u Engleskoj, a mrsko mi bilo traziti detalje.![]()
Bocka me ovo zbog one price o Salihamidzicu, kako se morao 'odreci' (?!) bh drzavljanstva da bi koristio svoje njemacko i tako kao EU gradjanin igrao kao 'domaci' u Juventusu. (Iz toga, ako je tacno, a i to je pitanje, proizilazi da ne mozes koristiti oba drzavljanstva istovremeno u dvije razlicite svrhe.)