Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RahatHurmašica

#351 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

zna li iko gdje ima kupiti ovaj plastični hepek (a da nije set) za čišćenje pištolja

Image

i koje ulje koristite za čišćenje. ja kupio sprej balistol pa sad kontam trebam li i neko ulje namazati poslije balistola. negdje sam pročitao motorno sintetičko ulje 5/40???????????????????
nookey

#352 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

Ja koliko se sjećam, ide 100 KM za prijavu obuke koja se održava u Novom Sarajevu, tu ti pričaju bezveze jedan dan, a onda drugi dan polažeš neki test koji sam lud čovjek neće položiti. Onda čekaš rješenje, koje sam ja dugo čekao, za to vrijeme te provjeravaju po mahali. Kad ti stigne rješenje, imaš osam dana da predaš za dozvolu za nabavku naoružanja, plaćaš još 100 KM za oružni, 60 ili 80 za ljekarsko ne sjećam se. Kad dobiješ dozvolu, imaš 6 mjeseci da kupiš oružje. Onda predaješ za oružni i čekaš, kad dobiješ oružni, dobijaš dozvolu za nabavku municije, imaš pravo na 25 metaka godišnje (kutija). Otprilike oko 300 KM bez oružja i municije. Nek me neko ispravi ako sam šta zaboravio...
nookey

#353 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

RahatHurmašica wrote:zna li iko gdje ima kupiti ovaj plastični hepek (a da nije set) za čišćenje pištolja

Image

i koje ulje koristite za čišćenje. ja kupio sprej balistol pa sad kontam trebam li i neko ulje namazati poslije balistola. negdje sam pročitao motorno sintetičko ulje 5/40???????????????????
I ja koristim balistol jer stvara neki zaštitini sloj poslije, a imam i neko ulje iz rata ostalo pa i njega koristim...
RahatHurmašica

#354 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

nookey wrote:Ja koliko se sjećam, ide 100 KM za prijavu obuke koja se održava u Novom Sarajevu, tu ti pričaju bezveze jedan dan, a onda drugi dan polažeš neki test koji sam lud čovjek neće položiti. Onda čekaš rješenje, koje sam ja dugo čekao, za to vrijeme te provjeravaju po mahali. Kad ti stigne rješenje, imaš osam dana da predaš za dozvolu za nabavku naoružanja, plaćaš još 100 KM za oružni, 60 ili 80 za ljekarsko ne sjećam se. Kad dobiješ dozvolu, imaš 6 mjeseci da kupiš oružje. Onda predaješ za oružni i čekaš, kad dobiješ oružni, dobijaš dozvolu za nabavku municije, imaš pravo na 25 metaka godišnje (kutija). Otprilike oko 300 KM bez oružja i municije. Nek me neko ispravi ako sam šta zaboravio...
ovo za municiju. samo naš debilski kanton sarajevo traži rješenje za nabavku municije (koje se naravno plaća skuplje od same municije) i ima ograničenje 25 komada godišnje. dok recimo u SBK, poneseš oružni list, prikolicu i natovariš koliko hoćeš.
Dozer

#355 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

koje ulje koristite za čišćenje. ja kupio sprej balistol pa sad kontam trebam li i neko ulje namazati poslije balistola. negdje sam pročitao motorno sintetičko ulje 5/40???????????????????
Gdje si kupio sprej Balistol? I da li je Spraj (da na njemu pise "Spray", a ispod sredstvo za ciscenje) ili je Balistol Ulje u spraju?

Kao prvo - ulje se ne koristi za ciscenje. Danas postoje nekakve kombinovane varijante, kao, sredstvo za ciscenje i ulje u jednom, medjutim to su - sranja.
Sredstvo za ciscenje je jedno, ulje je drugo. Prvo se ocisti, dobro posusi, i onda se podmaze uljem.

Ja vec 28 godina koristim taj princip. Balistol sprej za ciscenje, a onda Sinol ulje za podmazivanje.
RahatHurmašica

#356 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:
koje ulje koristite za čišćenje. ja kupio sprej balistol pa sad kontam trebam li i neko ulje namazati poslije balistola. negdje sam pročitao motorno sintetičko ulje 5/40???????????????????
Gdje si kupio sprej Balistol? I da li je Spraj (da na njemu pise "Spray", a ispod sredstvo za ciscenje) ili je Balistol Ulje u spraju?

Kao prvo - ulje se ne koristi za ciscenje. Danas postoje nekakve kombinovane varijante, kao, sredstvo za ciscenje i ulje u jednom, medjutim to su - sranja.
Sredstvo za ciscenje je jedno, ulje je drugo. Prvo se ocisti, dobro posusi, i onda se podmaze uljem.

Ja vec 28 godina koristim taj princip. Balistol sprej za ciscenje, a onda Sinol ulje za podmazivanje.
kupio u FIS vitez. ne znam šta piše, ali su mi rekli da sadrži i ulje i sredstvo za čišćenje (u spreju). vidjet ću večeras šta tačno piše.

pa i ja sam kontao da ga za svaki slučaj podmažem nečim (nakon čišćenja ovim balistolom). da li bi moglo ulje 5/40 ili da idem tražiti nešto maksuz za oružje?
Dozer

#357 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ma to iz FIS-a je kombinovana varijanta.
Meni nestalo Balistola za ciscenje, zato pitam koji si nasao.

A kupi Sinol ulje. Samo ulje, za podmazivanje. Ta bocica ce ti trajati brat-bratu min. 3-4 godine.
Ja sam sad uzeo Brunoks za ciscenje, dok ne nadjem Balistol :)

A 5/40 ulje, motorno - moze, ali nije to ulje predvidjeno za to. Ima da dimi nemilice, jer nije namijenjeno za sagorijevanje baruta :)
crven_barjak

#358 Re: Dozvola za oruzje

Post by crven_barjak »

Ballistol ima u Army Shop-u preko puta Papagajke, kompletan asortiman.
Dozer

#359 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Joooj...na njih sam skroz zaboravio. Hvala na info :thumbup:
RahatHurmašica

#360 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

RahatHurmašica wrote:zna li iko gdje ima kupiti ovaj plastični hepek (a da nije set) za čišćenje pištolja

Image

i
a ovo????
Dozer

#361 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

MIlim da ces to tesko naci zasebno... Ali, mozda negdje i naletis.
Naruci s net-a...?
RahatHurmašica

#362 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

ka kraju ću je sam napraviti, samo da naletim na kakvu odgovarajuću plastičnu šipku. možda bi mogla i od bakra, ali žao mi da struže po cijevi.
Oxygenn

#363 Re: Dozvola za oruzje

Post by Oxygenn »

nookey wrote:Ja koliko se sjećam, ide 100 KM za prijavu obuke koja se održava u Novom Sarajevu, tu ti pričaju bezveze jedan dan, a onda drugi dan polažeš neki test koji sam lud čovjek neće položiti. Onda čekaš rješenje, koje sam ja dugo čekao, za to vrijeme te provjeravaju po mahali. Kad ti stigne rješenje, imaš osam dana da predaš za dozvolu za nabavku naoružanja, plaćaš još 100 KM za oružni, 60 ili 80 za ljekarsko ne sjećam se. Kad dobiješ dozvolu, imaš 6 mjeseci da kupiš oružje. Onda predaješ za oružni i čekaš, kad dobiješ oružni, dobijaš dozvolu za nabavku municije, imaš pravo na 25 metaka godišnje (kutija). Otprilike oko 300 KM bez oružja i municije. Nek me neko ispravi ako sam šta zaboravio...
Prvo predaja zahtjeva sa razlozima sto ce ti oruzje (pistolj) i 30KM takse
Onda idu provjere - kuca poso zena komsije firma gdje radis ... ja sam predao u julu, u novembru sam pozvan na obuku
Obuka - predavanje jedan dan u saobracajnoj i 100KM, nakon sedam dana polaganje pismeno 16 pitanja, 12 za prolaz
Ljekarsko je 60 KM
Sad cekam da me pozovu vezano za nabavnu dozvolu i oruzni list

Pozdrav
klixoris

#364 Re: Dozvola za oruzje

Post by klixoris »

Oxygenn wrote: Prvo predaja zahtjeva sa razlozima sto ce ti oruzje (pistolj) i 30KM takse
Onda idu provjere - kuca poso zena komsije firma gdje radis ... ja sam predao u julu, u novembru sam pozvan na obuku
Obuka - predavanje jedan dan u saobracajnoj i 100KM, nakon sedam dana polaganje pismeno 16 pitanja, 12 za prolaz
Ljekarsko je 60 KM
Sad cekam da me pozovu vezano za nabavnu dozvolu i oruzni list

Pozdrav
Jesi li siguran za ovo raspitivanje na poslu ???
Malo mi bezveze izgleda scena da dodje inspektor u firmu gdje radis i pita : "kakav je onaj NN kao covjek, pitam zato sto hoce da kupi pistolj" :-)
Dozer

#365 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Komsiluk obidju sigurno, a za posao ne znam... prije 10-ak godina nisu isli na posao.
RahatHurmašica

#366 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:Komsiluk obidju sigurno, a za posao ne znam... prije 10-ak godina nisu isli na posao.
ako ima kakvog komšiju hairliju...
klixoris

#367 Re: Dozvola za oruzje

Post by klixoris »

Dozer wrote:Komsiluk obidju sigurno, a za posao ne znam... prije 10-ak godina nisu isli na posao.
Za posao je nezgodno za sve ako se raspituju... Nebi me zacudilo da bi tu bilo situacija da covjeku na poslu krenu problemi zato sto je par dana prije dolazila policija i raspitivala se o njemu, uz obrazlozenje da se raspituju zato sto hoce da kupi pistolj...
To nijednog poslodavca nebi ostavilo ravnodusnim
madner

#368 Re: Dozvola za oruzje

Post by madner »

Danas nije normalan ko nece da ima pistolj.
nookey

#369 Re: Dozvola za oruzje

Post by nookey »

klixoris wrote:
Za posao je nezgodno za sve ako se raspituju... Nebi me zacudilo da bi tu bilo situacija da covjeku na poslu krenu problemi zato sto je par dana prije dolazila policija i raspitivala se o njemu, uz obrazlozenje da se raspituju zato sto hoce da kupi pistolj...
To nijednog poslodavca nebi ostavilo ravnodusnim
Ne raspituju se na poslu, samo komšiluk ;)
@mba

#370 Re: Dozvola za oruzje

Post by @mba »

zna li ko kada je obuka i polaganje na podrucuju USK-a i u kojem je mjestu?
TheFuriousOne

#371 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheFuriousOne »

Za sve neupućene iz TK, za nabavku municije od sada je potrebna i "provjera na terenu". :D
Predao za dozvolu za nabavku municije prije mjesec i pol (prosle godine kada sam nabavio pistolj odobrili su mi 25 komada), juče otišo u MUP da vidim je li gotovo. Dezurni policajac nazvao da vidi da li je potvrda gotova, i čudom se čudio kad su mu rekli da i za to treba "provjera na terenu". :D

Taxsa je inace 20 KM (za odobrenih 25 metaka). ;)

Sad očekujem da mi ponovo policija dodje na vrata, već smo se nekako zblizili, zvat cu ih na pivu! ;)

E sada pitanje, pošto se u nekim kantonima koliko sam cuo (SBK) municija moze kupiti bez dozvole, da li sam ja u prekrsaju ako je posjedujem, a nisam dobio odobrenje za nabavku od svog MUP-a?

P.S.
Da, znam da se municija moze kupiti ispod tezge u svakoj prodavnici oruzja, ali ja eto hocu da bas sve bude 100% legalno.
Dozer

#372 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

U principu - da. U prekrsaju si ako nemas odobrenje za nabavku, a po sjedujes municiju.
Medjutim, rijetko prave problem ako imas jedno odobrenje i za 5 godina ti dodju u kontrolu i vide da imas 25 metaka na to jedno odobrenje. Nisi pucao 5 godina i nisi vise nabavljao municiju.

Mada, taj zakon je malo idiotski jer podrazumijeva jedno odobrenje za 25 komada godisnje. Smijesno...
suncokret10

#373 Re: Dozvola za oruzje

Post by suncokret10 »

TheFuriousOne wrote:Za sve neupućene iz TK, za nabavku municije od sada je potrebna i "provjera na terenu". :D
Predao za dozvolu za nabavku municije prije mjesec i pol (prosle godine kada sam nabavio pistolj odobrili su mi 25 komada), juče otišo u MUP da vidim je li gotovo. Dezurni policajac nazvao da vidi da li je potvrda gotova, i čudom se čudio kad su mu rekli da i za to treba "provjera na terenu". :D

Taxsa je inace 20 KM (za odobrenih 25 metaka). ;)

Sad očekujem da mi ponovo policija dodje na vrata, već smo se nekako zblizili, zvat cu ih na pivu! ;)

E sada pitanje, pošto se u nekim kantonima koliko sam cuo (SBK) municija moze kupiti bez dozvole, da li sam ja u prekrsaju ako je posjedujem, a nisam dobio odobrenje za nabavku od svog MUP-a?

P.S.
Da, znam da se municija moze kupiti ispod tezge u svakoj prodavnici oruzja, ali ja eto hocu da bas sve bude 100% legalno.
pa nije ti zgoreg imati to jedno rješenje za nabavku municije. a poslije ...
TheFuriousOne

#374 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheFuriousOne »

Odobrenje se preda prodavcu kod kupovine municije, ali u MUP-u ostaje trag koliko municije bi trebao imati. Ovo mi i nije problem, ova municija je i tako za nedaj boze. a 50 kom je i vise nego dovoljno.

Znaci municiju bez dozvole mogu nabavljati samo osobe sa mjestom prebivalista npr u SBK, dok ostali mogu kupiti ali je ne smiju posjedovati? ;)
Zatamnjena stakla

#375 Re: Dozvola za oruzje

Post by Zatamnjena stakla »

Gluho bilo oružje..
Post Reply