Vjerovatno treba neko od roditelja da započne, kao što je i ovdje bio slučaj. To daje jačinu, kada neko tačno zna šta se dešava i pobuni se protiv toga. Mi ovdje za sada samo nagađamo.Ahmmed wrote:Ja to i predložih....Ali, daleko je Srebrenica....a tek sveti Sava na školskim zidovima ...čitavih četiri kilometra od centra Sarajeva....tranquil wrote:Smije se to pitati i te kako i niko nikad nije niti prigovorio niti zabranio.Ahmmed wrote:
Ne smiješ to ovdje pitati....
Stvar je u tome da smo ovdje počeli pričati o sarajevskim vrtićim i djeci. Daleko od toga da nas ne zanima kako je u drugim mjestima i bilo bi odlično kada bi ova tema potaknula da se više priča o tome, na nivou cijele države.
Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!
- tranquil
- Ahmmed
Ma, nego šta nego glasine....nagađanja,......Gdje bi se to desilo u jednoj demokratskoj RS...tranquil wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo kako... Tamo to nije ni rijeseno niti ima ko da rjesava, jer po defaultu djecu uce o Sv. Nikoli i Jaganjcu Gospodnjem. Ovi drugi nemaju sanse ni da napisu peticiju jer su od '92. pod zemljom u obliznjem sumarku ili negdje u inostranstvu.vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.![]()
Ali neka, meni je drago kada vidim da se u Sarajevu raspravlja o jednoj ovakvoj temi, za razliku od pomenutih sredina, gdje je to tabu tema.![]()
A što se tiče drugih sredine, neka neki roditelj odatle, kao što je i u sarajevskom slučaju, digne glas zato što mu smeta da dijete pozdravlja svetog Savu ili šta se već tamo radi (za sada imamo samo glasine i nagađanja), pa ćemo podržati i tu inicijativu. Ne zato što smo pravoslavofobi, jer to nismo isto kao što nismo ni islamofobi, već zbog istih razloga zašto potpisujemo i ovu peticiju.
Gadi mi se, sve ovo....i ova tema....i.....
- tranquil
De smiri se ba nisam rekao da nije tako, vjerovatno je u RS puno gore nego ovdje, samo treba to DA SE ČUJE da bi znali protiv čega da protestvujemo.Ahmmed wrote:Ma, nego šta nego glasine....nagađanja,......Gdje bi se to desilo u jednoj demokratskoj RS...tranquil wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Evo kako... Tamo to nije ni rijeseno niti ima ko da rjesava, jer po defaultu djecu uce o Sv. Nikoli i Jaganjcu Gospodnjem. Ovi drugi nemaju sanse ni da napisu peticiju jer su od '92. pod zemljom u obliznjem sumarku ili negdje u inostranstvu.![]()
Ali neka, meni je drago kada vidim da se u Sarajevu raspravlja o jednoj ovakvoj temi, za razliku od pomenutih sredina, gdje je to tabu tema.![]()
A što se tiče drugih sredine, neka neki roditelj odatle, kao što je i u sarajevskom slučaju, digne glas zato što mu smeta da dijete pozdravlja svetog Savu ili šta se već tamo radi (za sada imamo samo glasine i nagađanja), pa ćemo podržati i tu inicijativu. Ne zato što smo pravoslavofobi, jer to nismo isto kao što nismo ni islamofobi, već zbog istih razloga zašto potpisujemo i ovu peticiju.
Gadi mi se, sve ovo....i ova tema....i.....
Ako ti znaš konkretno i sigurno kakva je situacija u RS, zašto ti ne postaviš neku inicijativu ?
-
vektor68
Procitah gotovo sve i razmisljam o tome sta ta djeca mogu ruzno cuti od mulaime ili efendije ???? to si pilici sigurno ih nece tjerati da se sunete ili pobule , kao sto su neka pokrstavana ili krizmana . Zasto netrazite da dodje neka casna sestra ili popo, sigurno ce to imati veceg uspjeha nego peticija o ukidanju vjeronauka pa ko voli nek izovli. Znam da dobar dio Muslimanske djece neide na vjeronauk al to je opet osobna stvar. Ljepota ove nase drzave je u razlicitosti i nedaj Boze da smo svi isti , a cini mi se da je bolest zvana islamofobija zahvatila Sa.
-
in33sa
Da ali on ne glumi da je multikulti, on jasno i glasno kaze "zelim Republiku Srpsku ekskluzivno za Srbe".Ahmmed wrote:in33sa wrote:I onda se neki ljute kada Dodik kaze da je Sarajevo drugi Teheran...
Da, baš su neki što se ljute.....Pogotovo kad to kaže osoba koja je premijer dijela države koji ima svoju KRSNU SLAVU....Onako, baš sekularni momenat....
U tome je razlika, drasticna.
Kod nas se ubise od multikulti price i folova, jedno pricaju drugo rade.
Ja ipak vise cijenim iskrene ljude... taman se i Miloradi zvali.
-
ninja-san
Ma znam za prisilnu islamizaciju u skolama i vrticima u Sarajevu.
Sam sam se sebi zarekao da cu kad-tad osobno sresti i samarcinu opaliti direktoru jedne osnovne skole u Vogosci, koji je tamo '98. moju rodicu iz mijesanog braka istjerao iz ureda jer je rekla "dobar dan".
Svi mi znamo, samo se svi prave ludi...
Sam sam se sebi zarekao da cu kad-tad osobno sresti i samarcinu opaliti direktoru jedne osnovne skole u Vogosci, koji je tamo '98. moju rodicu iz mijesanog braka istjerao iz ureda jer je rekla "dobar dan".
- Ahmmed
in33sa wrote:Da ali on ne glumi da je multikulti, on jasno i glasno kaze "zelim Republiku Srpsku ekskluzivno za Srbe".Ahmmed wrote:in33sa wrote:I onda se neki ljute kada Dodik kaze da je Sarajevo drugi Teheran...
Da, baš su neki što se ljute.....Pogotovo kad to kaže osoba koja je premijer dijela države koji ima svoju KRSNU SLAVU....Onako, baš sekularni momenat....
U tome je razlika, drasticna.
Kod nas se ubise od multikulti price i folova, jedno pricaju drugo rade.
Ja ipak vise cijenim iskrene ljude... taman se i Miloradi zvali.
Iskren je bio i Radovan Karadžić...onomad...za skupštinskom govornicom....
- Ahmmed
ninja-san wrote:Ma znam za prisilnu islamizaciju u skolama i vrticima u Sarajevu.
čuj sad, prisilna islamizacija.....Eto vas ko Dobrica Ćosić i SANU.....
I ne treba čekati deset godina, ( kao ti u slučaju pomenutog direktora) da iskažeš svoje nezadovoljstvo na ovaj ili onaj način....
-
basta sljezove boje
misterija mi je zasto u Sarajevu drugima smeta tudja religioznost 
ionako se dijete odgaja kod kuce a ne u obdanistima i vrticima, pa ako neko zeli svoje dijete odgojiti u religioznom duhu u tome ga nikakva direktorica vrtica nece sprijeciti, mada je agresivni ateizam uzeo u Sarajevu maha ...
ionako se dijete odgaja kod kuce a ne u obdanistima i vrticima, pa ako neko zeli svoje dijete odgojiti u religioznom duhu u tome ga nikakva direktorica vrtica nece sprijeciti, mada je agresivni ateizam uzeo u Sarajevu maha ...
-
klixober
basta sljezove boje wrote:misterija mi je zasto u Sarajevu drugima smeta tudja religioznost
-
nokturno
Ovo je meni gore nego vjeronauk po slobodnom izboru.basta sljezove boje wrote:
mozes li navesti u kojem se od ovih vrtica u Mostaru izvodi vjerska nastava
Bambi Trg Ivana Krndelja 56
Jasmin Braće Fejića 66
Kuća od kamena Vukovarska
Lipa Hrvatske Mladeži 1
Mrvica Hrvatske Mladeži 1
Pčelica Jaslice Tekija bb
Pčelica Tekija bb
Radobolja Kneza Mihajla V.H.
Renzo Donazzon Mostar Potoci
Sos Kinderdorf Int. Rade Bitange bb
Sunčani Most Muje Pašića bb
Sunce Kneza Trpimira bb
Sv.Josip Biskupa Buconjića
Zvjezdica Zalik bb
Zvončić Dr. Ante Starčevića 17
To je ono sto je i Ahmmed govorio. Zamisli kaze lik na temi da u vezi RS imamo samo nagadjanja
Ahmmedu se ovo gadi a ja sam vec odavno navikao, nista me ne moze iznenaditi.
Last edited by nokturno on 02/02/2008 22:03, edited 1 time in total.
-
ninja-san
Basto u pravu si.
Ja sam '77. godiste i sjecam se dosta stvari od prije rata.
Sjecam se da sam tek tamo nekad sredinom '80-ih godina prvi put cuo za Post i sjecam se prije rata da je za Ramazan postilo samo par ljudi koj sam poznavao (majka mog duga koja je zena sa sela tada je bila u 40-im godina i poneki dedo i nana).
Sad se vrsi prislina islamizacija i post je uveden u osnovne skole i posti citav razred, cak i djeca koja iz zdravstvenih razloga ne bi trebala to ciniti.
Vidjao sam moje komsije kako se kriju i dolaze kod mog starog da zapale i popiju da ih netko ne vidi...
Sve to samo govori.
Sjecam se da sam tek tamo nekad sredinom '80-ih godina prvi put cuo za Post i sjecam se prije rata da je za Ramazan postilo samo par ljudi koj sam poznavao (majka mog duga koja je zena sa sela tada je bila u 40-im godina i poneki dedo i nana).
Sad se vrsi prislina islamizacija i post je uveden u osnovne skole i posti citav razred, cak i djeca koja iz zdravstvenih razloga ne bi trebala to ciniti.
Vidjao sam moje komsije kako se kriju i dolaze kod mog starog da zapale i popiju da ih netko ne vidi...
Sve to samo govori.
-
basta sljezove boje
ne kontamnokturno wrote:Ovo je meni gore nego vjeronauk po slobodnom izboru.basta sljezove boje wrote:
mozes li navesti u kojem se od ovih vrtica u Mostaru izvodi vjerska nastava
Bambi Trg Ivana Krndelja 56
Jasmin Braće Fejića 66
Kuća od kamena Vukovarska
Lipa Hrvatske Mladeži 1
Mrvica Hrvatske Mladeži 1
Pčelica Jaslice Tekija bb
Pčelica Tekija bb
Radobolja Kneza Mihajla V.H.
Renzo Donazzon Mostar Potoci
Sos Kinderdorf Int. Rade Bitange bb
Sunčani Most Muje Pašića bb
Sunce Kneza Trpimira bb
Sv.Josip Biskupa Buconjića
Zvjezdica Zalik bb
Zvončić Dr. Ante Starčevića 17
To je ono sto je i Ahmmed govorio. Zamisli kaze lik na temi da u vezi RS imamo samo nagadjanjaTamo krsne slave imaju bolnice, skole, obdanista, policija, entitet...
Ahmmedu se ovo gadi a ja sam vec odavno navikao, nista me ne moze iznenaditi.
problem je sto se obdaniste zove Lipa? Ili je problem sto se nalazi u ulici Hrvatske mladezi?
- Ahmmed
ninja-san wrote:Basto u pravu si.
Sve to samo govori.
Daj nam, molim te, podatke gdje se ovo radi, u kojoj sarajevskoj školi....
Ja ću , ako se utvrdi da je ovo tačno, postiti, bez iftara, il do smrti, il dok se oni koje ovakve stvari rade debelo ne kazne....
-
basta sljezove boje
ako procitas postove koje pise nokturno shvatices o cemu pisem. Njemu smeta sto se Caritasov vrtic u Mostaru zove sv. Josip.komeba wrote:basta sljezove boje wrote:misterija mi je zasto u Sarajevu drugima smeta tudja religioznost
ako dozvolis, nigdje u svijetu nema vlasti koja odredjuje objektima koji su u vlasnistvu vjerskih zajednica kako ce se zvati. Mozda u sjevernoj Koreji jos
-
nokturno
Problem je naziv hrvatska mladez, kao i nazivi ulica po fasistima iz drugog svjetskog rata, kao i ime obdanista Sveti ovaj-onaj itd.itd.basta sljezove boje wrote:
ne kontam![]()
problem je sto se obdaniste zove Lipa? Ili je problem sto se nalazi u ulici Hrvatske mladezi?
edit...nisam znao da je obdaniste vlasnistvo Caritasa, ovdje se govori o javnim ustanovama
-
basta sljezove boje
meni ne smetaju ni ulice mladih Muslimana, ni skole Alije Nametka koji je po vasim komunistickim mjerilima bio ustasa, ali mi smeta kad se religija tretira kao opijum narodanokturno wrote:Problem je naziv hrvatska mladez, kao i nazivi ulica po fasistima iz drugog svjetskog rata, kao i ime obdanista Sveti ovaj-onaj itd.itd.basta sljezove boje wrote:
ne kontam![]()
edit...nisam znao da je obdaniste vlasnistvo Caritasa, ovdje se govori o javnim ustanovama
-
klixober
basto,pored agresivne islamizacije,katolizacije i pravoslavizacije,red je da izvrsimo i agresivnu ateizacijubasta sljezove boje wrote:ako procitas postove koje pise nokturno shvatices o cemu pisem. Njemu smeta sto se Caritasov vrtic u Mostaru zove sv. Josip.komeba wrote:basta sljezove boje wrote:misterija mi je zasto u Sarajevu drugima smeta tudja religioznost
ionako se dijete odgaja kod kuce a ne u obdanistima i vrticima, pa ako neko zeli svoje dijete odgojiti u religioznom duhu u tome ga nikakva direktorica vrtica nece sprijeciti, mada je agresivni ateizam uzeo u Sarajevu maha ...![]()
ako dozvolis, nigdje u svijetu nema vlasti koja odredjuje objektima koji su u vlasnistvu vjerskih zajednica kako ce se zvati. Mozda u sjevernoj Koreji jos
Religija neka se preseli u bogomolje,a u skolama i vrticima neka djeca uce nauku.
-
mostarac
Prozor wrote:Tako jebasta sljezove boje wrote:cudno?smayo wrote:Ej vjerska nastava u vrticu, e ljudi moji
zasto ljudima koji su imali marksisticku poduku u jaslicama, vrticima i obdanistima danas smeta vjerska nastava? Zar su vam u komunistickim vrticima toliko isprali mozak?
Zivjela nam 1990.
Jeste mi se lijepo slozili. Jos vam samo fali onaj iz banjaluke kako se zvao. "hertzog"
Jos samo da svezete zastave
Last edited by mostarac on 02/02/2008 22:31, edited 1 time in total.
-
nokturno
Prije svega ja nisam komunista a Alija Nametak, po kome nosi ime moja nekadasnja skola, je pisac a nije svetac.basta sljezove boje wrote:
meni ne smetaju ni ulice mladih Muslimana, ni skole Alije Nametka koji je po vasim komunistickim mjerilima bio ustasa, ali mi smeta kad se religija tretira kao opijum naroda
Meni smetaju ulice i Mladih muslimana i Hrvatske mladezi u drzavi gdje bi sva tri naroda trebala biti konstitutivna na cijeloj njenoj teritoriji.
-
Klodovik
Blago tebi još više kad su ti godine i iskustvo donijele ovu ispraznu nadmenost.chuchumbamayumbe wrote:Dodje to sa godinama, sa iskustvom...Klodovik wrote:Blago tebi kad znaš šta je drugim ljudima u glavi.chuchumbamayumbe wrote:Ja sam u onih 10% kojima njena maharama ne smeta, vec ono sto je ispod mahrame, u njenoj glavi.
Sacekaj i ti koju godinu dok izadjes iz puberteta, vidjeces kako ces drugacije da gledas na svijet...
-
basta sljezove boje
a kada bi se uklonili MM i HM svi bi svuda bili konstitutivni?nokturno wrote:Prije svega ja nisam komunista a Alija Nametak, po kome nosi ime moja nekadasnja skola, je pisac a nije svetac.basta sljezove boje wrote:
meni ne smetaju ni ulice mladih Muslimana, ni skole Alije Nametka koji je po vasim komunistickim mjerilima bio ustasa, ali mi smeta kad se religija tretira kao opijum naroda
Meni smetaju ulice i Mladih muslimana i Hrvatske mladezi u drzavi gdje bi sva tri naroda trebala biti konstitutivna na cijeloj njenoj teritoriji.
pa da onda ukinemo sve nazive koji bi mogli nekoga ugroziti, srpska snita, srpski pasulj, njemacki ovcar, francuski krevet ...