gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

Walter76

#351 Re: gitara&gitaristi

Post by Walter76 »

Pazi samo da te struja ne zdrma kao mog prijatelja kada je svirao. :lol:

Dobro pa sviram samo akustaru :D
BloodOverdrive

#352 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

to je živi RNR,ti sviraš a piči te struja :evil:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#353 Re: gitara&gitaristi

Post by Chmoljo »

Walter76 wrote:Pazi samo da te struja ne zdrma kao mog prijatelja kada je svirao. :lol:

Dobro pa sviram samo akustaru :D
valjda ga nisu još odvajali od struje :lol:
rossoner

#354 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Ne znam šta je taj radio pa da ga struja zdrma hahah. Svašta bgm.

E jarane samo pazi imaš Squierove od 300 i tamo od 500-600, ovi ti prvi su neka najbljeđa kopija - izbjegni to. :D
inSighT
Vozim: na guranje

#355 Re: gitara&gitaristi

Post by inSighT »

Image
Washburn D46SP
• Javor gornja ploča - spalted
• Javor strane i leđa - spalted
• Vrat od javora
• Glava Spalted javor finiš
• Palisander prstohvat – rosewood
• Palisander “butterfly” most - rosewood
• 20 pragova
• Nut: 1.69” (43mm)
• Ekskluzivne Grover 18:1 mašinice
• Pearloid uvezivanje
Washburn mi je suhveli nekako uvijek bio, sta ja znam, ali kada pogledas sa druge strane po cemu je to fender gitara ili koja druga u ovom cjenovnom rangu bolja. Samo sto kod fendera i kojih vec poznatijih marki platis debelo "ime". Ne znam sta sad neki misle o tome, naravno ovaj cjenovni rang, do nekih 500-700km mozes kupiti dobru gitaru, ali ostaje sljedece pitanje.

Uvijek se vodi prica i vodit ce se o "solid" i "laminated" gornjih ploca gitare. Ova gitara je recimo sva laminirana, znaci sa jedne strane je drvo "nato" u vecini slucajeva(iako ne znam tacno koje je ovdje), a sa druge javor (laminiran) radi posebnog izgleda. Naravno zvuk je najvazniji, ali da li to znaci da bi trebao ciljati na neki solid spruce top(sitka, sapele) i uopste ne gledati gitare koje imaju laminated top? :-?

;-) :arrow:
rossoner

#356 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Treba mi kakva dobra pedala oko 100 kermi ili neki jeftiniji procesorčić. Preporuke, marka, tip i prodavnica ?
Hvala.
Hendrix

#357 Re: gitara&gitaristi

Post by Hendrix »

Za šta ti treba, distorzija ili overdrive , na kojem pojačalu sviraš, koja vrsta zike... ima puno varijabli tu kolega :)

Pošto sam promjenio pola tone pedala i procesora rado bi pomogao ali daj podataka više heheh :D
Hiran

#358 Re: gitara&gitaristi

Post by Hiran »

inSighT wrote:Image
Washburn D46SP
• Javor gornja ploča - spalted
• Javor strane i leđa - spalted
• Vrat od javora
• Glava Spalted javor finiš
• Palisander prstohvat – rosewood
• Palisander “butterfly” most - rosewood
• 20 pragova
• Nut: 1.69” (43mm)
• Ekskluzivne Grover 18:1 mašinice
• Pearloid uvezivanje
Washburn mi je suhveli nekako uvijek bio, sta ja znam, ali kada pogledas sa druge strane po cemu je to fender gitara ili koja druga u ovom cjenovnom rangu bolja. Samo sto kod fendera i kojih vec poznatijih marki platis debelo "ime". Ne znam sta sad neki misle o tome, naravno ovaj cjenovni rang, do nekih 500-700km mozes kupiti dobru gitaru, ali ostaje sljedece pitanje.

Uvijek se vodi prica i vodit ce se o "solid" i "laminated" gornjih ploca gitare. Ova gitara je recimo sva laminirana, znaci sa jedne strane je drvo "nato" u vecini slucajeva(iako ne znam tacno koje je ovdje), a sa druge javor (laminiran) radi posebnog izgleda. Naravno zvuk je najvazniji, ali da li to znaci da bi trebao ciljati na neki solid spruce top(sitka, sapele) i uopste ne gledati gitare koje imaju laminated top? :-?

;-) :arrow:
Da. Ne mora biti spruce, ali solid top je najvažniji za zvuk akustične gitare.
Za 500-700 maraka trebala bi se moći kupiti neka Yamaha sa solid gornjom pločom.
Druga opcija je Cort Earth 200 koja ima i prednju i zadnju ploču od punog drveta.
Fender akustične gitare treba zaobilaziti u širokom luku.
rossoner

#359 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Hendrix wrote:Za šta ti treba, distorzija ili overdrive , na kojem pojačalu sviraš, koja vrsta zike... ima puno varijabli tu kolega :)

Pošto sam promjenio pola tone pedala i procesora rado bi pomogao ali daj podataka više heheh :D
Distoržn, ma levatsko mi je pojačalo, Squier neko (nešto ovako, ali skoro ga nikako ne koristim http://img.etonals.com/p/large/EM_231-1000-000.jpg), samo ne sviram na njemu na probama i na nastupu, tu je sad varijabilno (Fender, VOX... nekad i Marshall upadne). Svirao sam donedavno na WARP DISTORTION Behringer, ali ja to kuci sviram preko Guitar Riga jer mi je bolj izvuk nego preko ovog krsa od pojacala. Ma skupio sam stotinjak pa bih promijenio pedalu. Uzeo bih opet distorziju ali neku maloo drugaciju, ne mogu rijecima definisati sad na sta mislim, pa sam kontao opceinito neku preporuku. Gledao sam u Artistu i Amedexu ima dosta ovih Behringer tipova ali mi se neda ici pa tamo ostati sat vremena da ih isprobam. Da li mi preporucujes da probam nesto ovako : Image
ili:
Image

Nekako mislim da su ove Behringer sustinski jako slicne... A nisu ni skupe 50-tak kermi.
Ili mozda neki Boss Distortion DS-1 ? Nisam iskusan sa ovim pomagalima, iako sviram gitaru vise od 6 godina. Uglavnom sviranje akustare, električnu kopčao uvijek kući na laptop. Svirke sa električnom - komada 5 ukupno! Često posuđivana pedala.
Hendrix

#360 Re: gitara&gitaristi

Post by Hendrix »

Ok, sad je jasnija situacija :)

Moj ti je savjet da Behringer ne uzimaš, bar ne nov, prati malo PIK, imaš polovnih distorzija za 70ak maraka,Boss DS-1, Digitech Hot Rod su milion puta bolje, a ima i Behringera po 35KM. Bezveze ti je novo uzimati ako nemaš bolju opremu, ionako ove pedale mogu 100 godina radit bez problema.
Behringer je plastična pedala koja se lako razjebe, a ne možeš je prodati poslije nema šanse kad je prerasteš. :)

Ali pošto si totalni početnik u elektrici, možda neki ovakav procesor da uzmeš, da te uvede u svijet distorzija i efekata, pa poslije je lako kupovati dalje hehehe. Ovo ti je sve u jednom, distorzije, efekti, tuner, ritam mašina...

DigiTech RP55
http://artist.ba/mex/artikal.php?art=4099

Ovo ti je sad na akciji za 79KM, mislim da za te pare nećeš procesor naći ni polovan, a za tvoje pojačalo je sasvim ok.
rossoner

#361 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Hendrix wrote:Ok, sad je jasnija situacija :)

Moj ti je savjet da Behringer ne uzimaš, bar ne nov, prati malo PIK, imaš polovnih distorzija za 70ak maraka,Boss DS-1, Digitech Hot Rod su milion puta bolje, a ima i Behringera po 35KM. Bezveze ti je novo uzimati ako nemaš bolju opremu, ionako ove pedale mogu 100 godina radit bez problema.
Behringer je plastična pedala koja se lako razjebe, a ne možeš je prodati poslije nema šanse kad je prerasteš. :)

Ali pošto si totalni početnik u elektrici, možda neki ovakav procesor da uzmeš, da te uvede u svijet distorzija i efekata, pa poslije je lako kupovati dalje hehehe. Ovo ti je sve u jednom, distorzije, efekti, tuner, ritam mašina...

DigiTech RP55
http://artist.ba/mex/artikal.php?art=4099

Ovo ti je sad na akciji za 79KM, mislim da za te pare nećeš procesor naći ni polovan, a za tvoje pojačalo je sasvim ok.
Hvala ti drug. Kao što si i rekao, laik sam za ovu opremu skroz, ali nisam za sviranje, ono solidno sviram skroz. Drago mi je da sam naletio na nekog kome nije mrsko objasnjavati po forumu nekom levatu princip procesora ili pedale (citaj: meni :D). Zato bih te zelio jos upitati: Nije mi najjasnije da je recimo jedna BOSS pedala nekih 90-tak KM i vise, a ovaj procesor samo ovoliko novca! Uvijek sam mislio da su procesori puno skuplji jer tu imam puno vise solucija, mogu kombinovati i klin i distorziju i overdrajv...a koliko sam ja skont'o na pedali mogu samo ono za sta je specificirana. recimo ova na kojoj sam ja svirao Warp distortion samo distorziju mogu usminkavati i ne mogu tu overdrive ni wah ni fuzz ni sta ja znam vec... Kod ovog procesora ciji mi se zvuk cini dosta dobar, vidim 2 pedalice, ne kuzim za sta je lijeva za sta desna? Onda u ovom slucaju je smijesno govoriti sta je bolje uzeti neku dobru pedalu ili ovaj procesor. Jos mi samo ovo razjasni i odoh za 2-3 dana da to uzmem, samo dok se nakanim do Artista. :D
Treba mi, jbg. Sad smo imali nastup na Sarajevo student festu i ja sam se peglao sa posuđivanjem opreme koju nisam znao ni dobro nastimati. Ali eto osvojili smo trece mjesto, iako sam za razliku od svih ostalih gitarista imao samo foot switch za distorziju. Falio mi je jedan ovakav procesorčić. Hvala za link ovaj usput.
rossoner

#362 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

I da, usput - valja li ovo čudo : http://artist.ba/mex/artikal.php?glavna ... 1&art=5941#
tatoo

#363 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Multi fx su jeftiniji jer vecina ih jos nije u mogucnosti pruziti zvuk kao sto ga pruza dobar lampas i single pedala.
Axe kazy da moze (nisam imao prilike koristiti), ali ima i svoju cijenu.

Sto se tice BOSS DS1, ili j volis ili ne nema sredine. Meni nije nimalo draga, stvar ukusa.

Ja ti mogu preporuciti da ustedis jos malo i kupis ovo jer je odlicna za cijenu i pokriva sirok spektar od laganog overdriva za blues prema rocku i hard rocku od Hendrixa do Purplea.

http://www.youtube.com/watch?v=uLkd4DX3PxY

Za malo utegnutiji sound, po meni najbolja disto pedala je Suhr Riot, ali nemas potrebe toliko placati.

Sa srecom.
tatoo

#364 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Jos jedan dobar clip MXRove pedale.

http://www.youtube.com/watch?v=ZcWb3Ypd ... re=related
Hendrix

#365 Re: gitara&gitaristi

Post by Hendrix »

Pa što se tiče cijena pedala i procesora, imaš procesora i od 2000KM, pa vidi.
U principu, pedala radi jednu stvar kako treba (ima i njih sranja normalno) dok procesor pokušava da radi milion odjednom, digitalno simulira.

Fol je sad koliko imaš iskustva i potrebe za boljim zvukom, a pošto vidim kakvu opremu sad imaš mislim da ti je procesor ok, pogotovo da naučiš šta je šta. Flanger, chorus, phaser, fuzz, overdrive, to ti je teško objasniti dok ne čuješ i ne probaš a procesori imaju to sve i za početak je super stvar.

Ove pedale na procesoru vjerovatno šaltaju efekte gore dole, ne znam tačno nisam nikad koristio ali obično imaju takve switcheve, ovaj malo skuplji ima simulaciju wah pedale 100% i još efekata da ne ulazim sad u to još heheh.

Ako ulaziš u ove gitarske vode ozbiljnije, pod tim ne mislim da snimaš albume neke ili slično, nego ideš za boljim zvukom mogu ti reći da kraja nema, kad kupiš sebi lampaša tipa Marshall, kutiju veliku kontaš da si Tito, a onda vidiš da ima još nešto i iza toga haha, ali uživancija kad opališ rif na odvrnutom lampašu se ne može mjeriti. :)

I za kraj, možeš kod mene probati kako to sve izgleda i zvuči kad hoćeš, javi se na PP, ali ne garantujem za posljedice po budžet i pamet heheheh.
fatamorgana

#366 Re: gitara&gitaristi

Post by fatamorgana »

Ovaj gitarski procesor za i/Phone/ iPad ima jedan moj prijatelj, evo i na tubi Jon Herington koji svira sa Steely dan.

rossoner

#367 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

hvala tatoo, Hendrix.
@fatamorgana - nemam iPhone/iPad, tako da ništa od toga. Hvala u svakom slučaju. Ja to slično radim preko laptopa - Guitar RIG i sviram. Nije loš zvuk, nije mi loša ni zvučna toliko.

tatoo, da li ti misliš da mi je bolje uzeti npr. tu pedalu već neki ovako jeftiniji procesor. Nekako mi nije logičan odnos cijena, npr. na pedali mogu samo jednu vrstu zvuka uz modifikacije, a na procesoru puno više toga. Zar nije logičnije uzeti procesor? Meni treba za žive nastupe neka stvar sad za sad da imam neki period dok ne mognem uzeti nešto bolje. Zato pitam sve, je li mi dovoljan ovaj procesor Digitech? Slušao sam ove klipove i stvarno kul zvuči...

Hendrix, hvala ti na pozivu, imaš PP ! Pozz
fatamorgana

#368 Re: gitara&gitaristi

Post by fatamorgana »

Meni najdraži, :)

tatoo

#369 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

rossoner wrote:hvala tatoo, Hendrix.
@fatamorgana - nemam iPhone/iPad, tako da ništa od toga. Hvala u svakom slučaju. Ja to slično radim preko laptopa - Guitar RIG i sviram. Nije loš zvuk, nije mi loša ni zvučna toliko.

tatoo, da li ti misliš da mi je bolje uzeti npr. tu pedalu već neki ovako jeftiniji procesor. Nekako mi nije logičan odnos cijena, npr. na pedali mogu samo jednu vrstu zvuka uz modifikacije, a na procesoru puno više toga. Zar nije logičnije uzeti procesor? Meni treba za žive nastupe neka stvar sad za sad da imam neki period dok ne mognem uzeti nešto bolje. Zato pitam sve, je li mi dovoljan ovaj procesor Digitech? Slušao sam ove klipove i stvarno kul zvuči...

Hendrix, hvala ti na pozivu, imaš PP ! Pozz

Zavisi. "Logicnije" nije uvijek bolje. I pitanje je koliko je logicnije. I puno bolji procesori imaju limitacije kod programiranja, saltanja izmedju sounda uzivo, a kamoli ove za relativno sitnu lovu. Probaj,vidi kako zvuci i kako se ti snalazis kao korisnik. Ja imam GT10 koji koristim samo za vjezbu sa slusalicama nekad navece da ne budim komsiluk. Ali da je upotrebljiv, jeste.

Uzivo, imam 2 ampa i 8-9 pedala (disto, delay, overdrive, reverb, chorus, phaser, wah, fuz, flanger - ovo nije red po kojem su slozene :mrgreen: ) koje mi daju mogucnost da pokrijem sve sto treba sa lakocom i zvuk koji ja hocu. GT10 koristim jako rijetko uzivo. Tako sa navikao i lijen sam mijenjati.

Iskreno 90% publike nema pojma na cemu sviras, tako da je vecinom do tebe sta ti je prihvatljivo ekonomski i zvukovno.

Ako mozes ja preporucujem duzi put tj. bolji amp i pedale a ako ne, zasto da ne, probaj multiefekte.

P.S. Sve ovo gore je fino ali najbolji sudija si ti sam. Razmjena iskustava je ok, ali ako ne mozes licno probati ove dvije opcije slabo ce ti pomoci.

pozdrav.

Pozdrav.
rossoner

#370 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Koliko si platio ovaj BOSS GT-10 ? Stani, sad kad ti imaš svirku, moraš svako drugu pjesmu mijenjati pedalu u zavisnosti od namjene? Vidio sam da se nekako sve mogu spojiti u 1 kutiju, ali ne kužim kako to ide... To me baš interesuje. Jer mi je nekako jednostavnije prikopčat na procesor i onda imaš sve. Siguran sam da griješim u ovim kontatacijama, ali ste zato tu vi da mi objasnite i hvala unaprijed. Vidiš da sam skroz laik za ovu opremu, iako sviram više od 6 godina, tek sam se sada odlučio malo posvetiti ovome, pa skupljam pare pomalo. Ne radim, studiram, jbg...
tatoo

#371 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

rossoner wrote:Koliko si platio ovaj BOSS GT-10 ? Stani, sad kad ti imaš svirku, moraš svako drugu pjesmu mijenjati pedalu u zavisnosti od namjene? Vidio sam da se nekako sve mogu spojiti u 1 kutiju, ali ne kužim kako to ide... To me baš interesuje. Jer mi je nekako jednostavnije prikopčat na procesor i onda imaš sve. Siguran sam da griješim u ovim kontatacijama, ali ste zato tu vi da mi objasnite i hvala unaprijed. Vidiš da sam skroz laik za ovu opremu, iako sviram više od 6 godina, tek sam se sada odlučio malo posvetiti ovome, pa skupljam pare pomalo. Ne radim, studiram, jbg...
Boss GT-10 sam uzeo polovan peije 2 godine na ebayu za 220 eura.

Simulacije pojacala su lose, efekti osim distorzija i overdrive su ok. Wah los. Ali to je sad moje licno posteno misljenje. Je li dovoljno dobro za svirku? Jeste. Raja nemea pojma o pedalama, soundu, jel' Marshall, je li Mesa Boogie, Mozart kugle :lol: . Ljudi hoce da se zabave i to je to.

Od svih multija sto sam probao najvise mi se svidja Line 6 M13 sto se tice jednostavnosti. Imas na youtube, poslusaj. http://www.youtube.com/watch?v=9Xg1NP-UnlI

I ima nova stvar - Kemper -izgleda kao nesto sto bi moglo biti jako zanimljivo.
http://www.youtube.com/watch?v=fSBaM6-G ... ure=relmfu

Axe je navodno svemoguc ali nemam potrebe pored pedala.

Te spojene pedale, ti mislis na pedalboard. ZXnaci uredno spojene u chain ( pazi na redoslijed, imaju neka osnovna pravila gdje idu kakvu efekti u lancu) i onda idu u napajanje, da ne korisitis baterije.

Skupa zabava.

Ne moras svaku drugu pjesmu mjenjati ako ti se set sastoji od priblizno iste muzike. Ali ako picis Dire Straits (trun reverba i kompresor na primjer) i onda hoces skociti na Floyd, naravno da ce ti zatrebati delay, fuz . . .

S te strane ti je multi efekat dobar jer kad downloadas ili programiras zvuk to jest patch, sve sto treba je da aktiviras taj patch, dok kod pedala ima malo vise plesanja.

Previse je siroka tema ali pogledaj ove clipove, bice ti puno jasnije.

Pozzdrav.
rossoner

#372 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

Gdje baš pogodi u ono što najviše volim, Knopfler i Gilmour :D
Do sad nisam svirao sa bendom te grupe ali jesam nešto slično. Znači za mene kao jednog početnika u ovim čudima, i nekoga ko nije baš na ti sa finansijama, dobro bi došao onaj Digitech procesor ili onaj Zoom G1Xn od 155 km iz Artista. Meni bi konkretno sad trebala distorzija, overdrajv i dilej a za to bi mi trebale 3 pedale... Ako hocu neke imalo kvalitetnije ode mi keš pravo. Ako ću sa jednim od ova 2 navedena procesora dobiti dovoljno dobar kvalitet navedenih zvukova, zašto ga ne uzeti ? Mislim da sam skopčao neke razlike u ovome svemu, ali i zaključak da je bolje imati više pedala a ne jedan prosječan procesorčić, ali kao što i sam reče - skupa zabava... A mislio sam u skorije vrijeme i novu akustaru ozvučenu uzeti pa sad i na to moram misliti. Kakogod, hvala na pomoći.
tatoo

#373 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Samo prije kupovine obavezno probati da vidis da li je to ono sto zelis.
Sretno.
rossoner

#374 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

tatoo wrote:Samo prije kupovine obavezno probati da vidis da li je to ono sto zelis.
Sretno.
Hoću naravno, hvala.

http://artist.ba/mex/artikal.php?glavna ... 3&art=4638#

Ovo je ono sto sam govorio Peadal Board :D
Kad imadnem više keša, kupiću sebi ovako 3 pedale i ovo čudo, kad prerastem ovo što sad hoću da uzmem.
A upratio sam i ovu pedalu, ne čini mi se loša, može i Overdrive i Distortion.
http://artist.ba/mex/artikal.php?glavna ... 3&art=4610#
v33

#375 Re: gitara&gitaristi

Post by v33 »

gibson les paul.

za svoj pc koristim line6+pod farm.
Post Reply