Great Wall Motor
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#351 Re: Great Wall Motor
nisam ovu temu vidio ranije,nisam bio registrovan na forumu tad..al evo sad sam vidio i pogledao sam pazljivo sve postove..helem da ne duzim i da ne pisem eseje..testdriver* ja tebe savrseno dobro razumijem jer vidim da obavljas svoj posao i nemam nista protiv toga al..ono sto mene zanima je kako ti mozes da hvalis nesto sto je u svim zemljama zapadne europe,americi i kanadi ,znaci na svim trzistima gdje je platezna moc bolja i veca od nase okarakterisano kao kinesko smece??znaci sve te marke eto ti kazes da je ova kao najbolja(great wall)su i dalje samo kineski pokusaji da naprave auto..pa molim te budi razuman kazes da si vozio tolika auta..samo pogledaj tablu kontrolnu il audio uredjaje..pa sve to djeluje tako jeftino da je to za nepovjerovat..i ti si nasao sad da hvalis..kazes dizel motor 2.8 sa 115 ks..pa jebote kakva je to masina?280nm?evo najiskrenije ja te ne razumijem,sad ja trebam promjenit auto i dat 50 milja za kineza?ja ti zelim srecu al kineska auta su od mene i od vecine ljudi koji imaju vise od 3 grama mozga daleko svjetlosnim godinama..
- testdriver
#352 Re: Great Wall Motor
pozdrav ljudi, šta ima?
prije svega želim vam svima mnogo sreće u 2010 godini
i nadam se da će me se neke kolege ovdje sjetiti, nisam već bio valjda godinu dana, ne znam kad sam zadnji post napisao
prije svega želim vam svima mnogo sreće u 2010 godini
-
AdnanSA
#353 Re: Great Wall Motor
Pa gdje si driveru bog ti dao zdravlje. Odavno te nije bilo. Kakva su iskustva iz Kine? Ima li šta novo i interesantno tamo? 
- testdriver
#354 Re: Great Wall Motor
nisam vidio uopće ovaj post ali moram te repilicirati odmahahmer83 wrote:Pozdrav,
Tipicno balkanski ali nisam mogao da sutim, gosp. testdriver, ne zelim da smatrate kako je ovaj post neka vrsta ataka na Vas i Vas "kruh svagdasnji" ali ruku na srce, na kineskim ulicima sto se tice GWM-nigdje ni jednog, po njihovim AMK i slicnim udruzenjima takodje, ja sam imao prilike da vidim, a i Vi takodje u to sam siguran.
Sto se tice ovog Dong Fenga sa gornje slike u klasi lahkih gospodarskih vozila, iskreno ni njega nigdje na kineskim cestama, ali zato Sudan, Eritreja i slicno vrvi od njih.Tamo kod kineza vecinom Isuzu, pokoji Mits, i kad naletis na kinesku marku mora da je JAC ali nikada DFM-a.
Pitamo se zasto tih vozila nema po kineskim cestama, evo zasto jer je kinez u okviru svoje teritorije j... do daske i mogu slobodno reci da je njemacki/EU TUV mala maca u odnosu na kineske kontrole onoga sta i kako se prodaje u njihovoj zemlji i u okviru njihovih kineskih granica.Dokaz: Sta bi sa onih njihovih proizvodjaca mlijeka kad im se neki melamin pojavi???Metak u glavu i porodici racun na 80 EUR, jer ni taj metak nije dzaba.Ono sto se izvozi, kako i kome to kineski vlast uopste ne zanima, ama niti jedan promil.
Ja radim sa kineskim viljuskarima i podiznom mehanizacijom vec duze vrijeme, jedina 100% provjerena formula za uvoz iz kine je: pravo u kinu, ruke u dzepove pa snimaj sta kinezi od tih svojih silnih "brendova" koriste i budi slobodan da to uvozis, od igle do lokomotive, to se na sve odnosi, sto oni ne koriste u svojoj drzavi ne kupuj ni pod razno.
Ja taljigam sa marzom od 15-20% a boga mi ti krehno 50% pa neka ti je sa srecom.
.
što se tiće dongfenga ja nemogu vjerovati da nisi vidio nijedan dongfeng, dong feng u kini radi peugeot, citroen, hondu, kiu, nissan, imaju največu gamu teretnih vozila od malih do velikih kamiona, imaju i razna svoja vozila koji se proizvode od nedavno pod njihovo značkom, što se tiće dfm kombija, u kini su trenutno prvi, ja sam večinom bio na jugu kine i tamo ima dosta, dok su na sjeveru dosta popularniji kombiji wuling, hafei, changan itd, ovo šta se tiće da se kombići dobro prodaju u africi je točno, osobno poznajem ljude iz bangdeed motorsa koja je uvoznik sa sudan, samo u turskoj se godišnje proda oko 2000 vozila, a alžiru preko 5000 vozila, a sada će tamo poćeti i proizvodnja
šta se tiće tuva i njihovih kontrola tu se slažem da su oni za kineze mali mačići kako se kaže, ništa nije tako strogo kao kineske kontrole, ali opet jedan veliki dio predstavljaju preprodavači i razni sitni trgovci, koji kupe kontejner robe, prodaju ga i amen, što se tiće ovog šta si napisao kako treba raditi sa kinom....mi smo obišli oko 35 kompanija za proizvodnju automobila, buseva, kamiona, dodatne opreme, solarnih ploča,radijatora itd, od 2005 godine u kini sam bio više od 20 puta, da mi vidiš pasoš ostao bi bez riječi tako da dobro znam kako se radi sa kinezima, ovi prodavači koji rade preko raznih portala i internet prodavnica to je glupost, dakle u kini nema druge nego pravac avion, oblilazak kompanije, ugovor i onda posao, sve ostalo je bacanje novaca i vremena
a i ovo šta si za maržu napisao je isto ludilo, a šta misliš da ja zaradim 10000€ po automobilu, nisam točno upoznat sa situacijom u bosni ali ti vjerovatno znaš da na nabavnu cijenu barem kod nas u hrvatskoj idu još troškovi prijevoza, homolgacije, carine, trošarine, pdv-a, pripreme vozila,naknade za okoliš, reciklažu, kupovina dijagnostiče opreme,naknade za izdavanje potvrda za registraciju itd itd itd, dakle pet puta više opterečenja nego za viljuškare? prosječni trgovac, odnosnod diler ima zaradu od 2 do 4% na ukupnoj cijeni vozila, pitaj svakog dilera škode, fiata, bilo kojeg auta koliko zaradi kad proda auto? misliš da mu ostane 500 maraka??? pa nema šanse,evo ti još jedan primjer, u hrvatskoj grande punto košta cca 10000 eura, a diler nema zaradu niti 150€ i onda još kupcu da gratis tepihe i kutiju prve pomoći i ne ostane niti 100€, znaš koliko zaradi moj jedan poslovni partner koji proadaje chraysler jeep i dodge? dakle ima salon u koji je ulupao milijon €, ima specijalne dodatne opreme koju moraš imati za servis koja isto košta hajt para, njemu je na prodani terenac od 30000€ ostalo zarade 700€, izračunaj koliko je to
ja sam ovdje pisao o kineskim automobilima općenito, dakle meni prodaja vozila ovdje na forumu nije niti će mi biti interes koliko me ždere to što neki mediji pišu o njima, prije svega pogledaj šta radi adac, pročitaj prosječni članak u novinama o tim automobilima, kod nas u hrvatskoj nema tog članka o kineskim vozilima a da ga ja ne repliciram i da ne pošaljem dopis, jer u 99% slučajeva napišu takve gluposti da je to čudo, evo ti još jedan primjer, pročitaj komentar od gospodina ispred, zašto oni imaju motor od 2800 kubika i 115 konja? misliš da taj gospodin zna da je u kini zakon o potrošnji goriva i snazi motora??? misliš da on zna da 90% kineskih suvova ima motore od mitsubishia, toyote i isuzu-a jer upravo ti motori udovoljavaju tom zakonu,i da su tek od 2007 godine ozbiljnije počeli proizvoditi svoje motore, pa kineski zakon ne dozvoljava da motor od 2800 kubika ima 200 ks, jer će trošiti 15 litara, kineski proizvođači tako nešto nesmiju napraviti, ali misliš da taj gospodin to zna? vraga zna...jer nijedne novine to nikada nisu napisale, zamisli prosječni novinar na testu automobila napravi 1000 km i on piše o njemu sve i svašta, misliš da je taj novinar ikada vidio tu tvornicu koja proizvodi te automobile? vidio je moj da ne kažem šta
- testdriver
#355 Re: Great Wall Motor
zdravo prijatelju...živjeli živjeti, puno sreće u 2010AdnanSA wrote:Pa gdje si driveru bog ti dao zdravlje. Odavno te nije bilo. Kakva su iskustva iz Kine? Ima li šta novo i interesantno tamo?
- testdriver
#356 Re: Great Wall Motor

evo i mog auta, ovdje je imao točno 100.000 km pa reko da napravim report, sad ima 125.000 km i trenutno mu popravljamo desna vrata,hahhaa
-
AdnanSA
#357 Re: Great Wall Motor
Hajde biće interesantno vidjeti novosti. Kinezi su veće sada svjetska sila broj dva a možda čak i najjači na svijetu.
Kod nas ljudi skeptični još uvijek prema nihovim autima pa dobro možda i sa razlogom ali ja znam da se stvari mijenjaju iz temelja. Biće interesantno vidjeti ako na našem tržištu se pojavi neki jak uvoznik i ponudi neki kineski kompakt koji se uistinu može nazvati autom, sa normalnom opremom i dobrom sigurnosti za 10 000 KM ili manje.
Naravno servisna podrška mora biti u igri kao i jeftina cijena rezervnih dijelova. Mislim da bi se tada mogao desiti boom na tržištu.
Moj jaran taksista sa svojim Maplom C31 prešao 45 000 km za godinu i po i do sada mu se pokvario termostat i imao neku zajebanciju oko poluosovine koju je popravio u kučnoj radinosti.
Kod nas ljudi skeptični još uvijek prema nihovim autima pa dobro možda i sa razlogom ali ja znam da se stvari mijenjaju iz temelja. Biće interesantno vidjeti ako na našem tržištu se pojavi neki jak uvoznik i ponudi neki kineski kompakt koji se uistinu može nazvati autom, sa normalnom opremom i dobrom sigurnosti za 10 000 KM ili manje.
Naravno servisna podrška mora biti u igri kao i jeftina cijena rezervnih dijelova. Mislim da bi se tada mogao desiti boom na tržištu.
Moj jaran taksista sa svojim Maplom C31 prešao 45 000 km za godinu i po i do sada mu se pokvario termostat i imao neku zajebanciju oko poluosovine koju je popravio u kučnoj radinosti.
- testdriver
#358 Re: Great Wall Motor

evo, sve je cijelo na autu, sjedala su cijela, bez deformacija i dalje udobna, radio cd mp3, centralni display sve radi, obloge vratiju, podizači itd, sve radi, modificirao sam jedino nosače brisača, od audija A6
na vozilu su još uvijek prvi amortizeri, prvi diskovi i svi ostali dijelovi ovjesa, dakle nikakvi ležajevi, kugle itd nisu bile mijenjane, unatoč vožnji po off road utrkama,od jamstvenih dijelova zamijenio sam bobinu na 80.000 km, map sensor na 95.000,senzor za vožnju u rikverc na 50.000, uglavnom auto je ovih 100.000 odvozio bez večih problema, samo sam jedanput iskoristio hak karticu kada su mi četkice alternatora otišle, ali to je sitnica koja ide po redovito održavanje
- testdriver
#359 Re: Great Wall Motor
znaš koliko su podigli kvalitetu?? totalno, prvo su unapredili motore, euro4 i euro 5, totalno aluminijski motori, onda su unaprijedili materijale u unutrašnjosti, kvaliteta interijera je pet puta bolja, evo par novih modela:AdnanSA wrote:Hajde biće interesantno vidjeti novosti. Kinezi su veće sada svjetska sila broj dva a možda čak i najjači na svijetu.

ovo je novi i7, ima skoro 110 ks, automatic cvt mjenjač(od toyote), ide auto ko metak, jako je lepo urađen, moderan, fantazija
- testdriver
#360 Re: Great Wall Motor

a ovo je coolbear, auto je fanzacija, ima više mjesta u unutrašnjosti nego moj stari chrysler 300m, jako je komforan automobil

unutrašnjost je isto lijepo urađena, kvalitetno, vozne osobine su također vrlo dobre, unatoč tom kutijastom dizajnu, auto je vrlo stabilan, na test poligonu sam potegao sa njime do 150 bez problema
- testdriver
#361 Re: Great Wall Motor

hover h5, bočno i pozadi nema previše preinaka,hover je najviše prepravljen od svih modela, nova maska,novi motori, unutrašnjost, više zračnih jastuka, nova sjedala, nove getribe, skoro 150 novih komponenti ima,traction control itd

ovo je pick up,njemu je samo prednja maska prepravljena i motori, sve ostalo je isto
- testdriver
#362 Re: Great Wall Motor

hover vozi i rally dakar 2010, za sada im dobro ide
dakar vozi i chery, sa novim modelom relyx5
- testdriver
#363 Re: Great Wall Motor

a ovo je novo od dongfeng mini auta, DFM mini auto je zasebna grupacija od cijele DFM grupe, dakle to je joint venture 50-50, vlasnik je država i privatna firma xiokang motor, predstavili su nam mali automobil i novi kombi, inače sve je ovo nastalo na bazi suzukija čiji su motori, a stariji modeli kombija su otkupljene licence za od suzuki carry modela, dosta i dijelova je od suzukia, mali auto je oko 3,6 metara, 1.1 ili 1.3 motor, snage od 60 do 90 ks, ima svu opremu, dakle abs, airbagove, elektro paket itd, ovaj bi mogao biti dosta povoljniji cijenom u europi, novi kombi također, na one trenute modele ponudili su dosta preinaka poput malih kipera, hladnjača, dodali su im također abs i airbag, isto tako već imaju euro 5 motore i sve ostale certifikate, uskoro će i njima krenuti prodaja po EU, trenutno teretni program se već prodaje u njemačkoj, italiji, češkoj itd
- ovajonaj
#364 Re: Great Wall Motor
daj jos slika 
ima li sta od ovoga da se kod nas prodaje ali da su po tim njihovim navodno strogim pravilima?
ima li sta od ovoga da se kod nas prodaje ali da su po tim njihovim navodno strogim pravilima?
- testdriver
#366 Re: Great Wall Motor
hoće, mislim da će ovaj zakon o homologaciji koji stupa u bosni napraviti više reda na tržištu, po meni je vrlo važno da se sva vozila na tržištu prodaju sukladno europskim standardimaovajonaj wrote:daj jos slika

evo kako izgleda ovaj mali auto, zove se k3

nemože se ovdje očekivati neki preveliki luksuz ali ovaj mali auto ima abs, 2 zračna jastuka, kompletan elektro paket, klima uređaj, dvd+gps sistem, u njemačkoj se već dovršava papirologija za tržište EU, mislim da neće koštati više od 8000€, oni modeli od great walla će teško biti po toj cijeni, talijani koji vode postupak homologacija najavljuju cijene od 9000€ na više

meni osobno su najzamiljivija električna vozila, već se prodaju u njemačkoj za oko 11000€, doseg je oko 100 km sa jednim "punjenjem", maksimalna brzina je oko 65 km/h, mogu se kupiti jači modeli, sa jačim motorima, ti idu oko 85, kada gledaš da ovo bude mali komunalni auto ili auto da se voziš do posla i nazad sasvim dovoljno, još pogotovo što je na struju i ne zagađuje okoliš

u njemačkoj, češkoj, švedskoj itd se ovi modeli prodaju sa drugačijom maskom, ovo je stvar izbora, talijani, turci, alžirci, srbi i mi ovdje smo naručili "bmw wanna be" grill, dok se u drugim zemljama prodaje sa ovom maskom kao na slici, inače i još jedna zanimljivost, kineski brilliance, dakle grupa koja radi bmw, prodaje ove iste kamione na sjeveru kine pod svojim brandom za teretna vozila koji se zove jinbei, praktički je njihova ideja bila da se ugrade ti "bubrezi" napred

ovo su ti modeli od kineskog bmw-a, jinbei motorsa, isto ih radi dongfeng ali oni nisu toliko popularni na sjeveru kine kao na jugu, tako da ih pod jinbei brandom prodaju na sjeveru
Last edited by testdriver on 11/01/2010 14:32, edited 2 times in total.
- testdriver
#367 Re: Great Wall Motor
vidiš u bosni se lade dobro prodaju, kod nas u hrvatskoj nitko niti da im priđe, ako ne računaš ladu nivu, vidio sam one modele priora mislim da se zovu, kao sedan i hatchback verzije i izgledaju sasvim solidnosLLayer wrote:jebes kineza kad ima lada
- respo
#368 Re: Great Wall Motor
pa i ovdje se prodaju nive
drugih modela lade mozes prebrojati na prste
- testdriver
#369 Re: Great Wall Motor
respo wrote:pa i ovdje se prodaju nive

ja sam dosta ovakvih modela vidio po bosni, mislim da imaju i motore od general motorsa, nisam sad siguran, meni ovo za te pare koliko košta u BIH izgleda sasvim ok auto
- testdriver
#370 Re: Great Wall Motor

od svih kineza...ja osobno sebi bi kupio novi roewe 550, oni bi se u europi trebali prodavati pod brandom MG, vozio sam ga nekoliko puta već, auto je odličan, prva liga
- respo
#371 Re: Great Wall Motor
@testdriver
govorim konkretno za sarajevo
za ostatak bih stvarno ne bi znao reci tako da ne bi ulazio u tu raspravu
- testdriver
#372 Re: Great Wall Motor
ja sam ih dosta vidio u banja luci i tuzlirespo wrote:@testdriver
- citroen
#373 Re: Great Wall Motor
testdriver hvali klonove,tj kopije toyote i Co. pa ovaj prvi sto ga nafali je toyota yaris sa izmjenjenom maskom.....

- Jimmy_The_Saint
#374 Re: Great Wall Motor
GWM je naprosto preskup za ono što nudi (lohotnu izvedbu deset-petnaest godina starih japanskih modela). Sve ja to kapiram, i da su Japanci prije 10 godina pravili dobra auta, i da je šaraf šaraf, i da DOBRO auto ne može ni Kinez napraviti džaba (može onaj govnjivi Hafei, koji struhne već na parkingu salona), ali daj makar SSangYong kvalitetu dosegnuti pa onda tražiti tolike pare. 
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#375 Re: Great Wall Motor
Jarane, SSangYong je KVALITETA!!!