E nemere takoBond_JaneBond wrote:ja pojejo koojače, napjavicu ti dluge ako me odvedes na klizanje
Recepti
Moderator: anex
- Soul_Sista
#351 Re: Recepti
-
harka
#352 Re: Recepti
kefirna zrnca mozes kupiti u biljnim apotekamato sam ja wrote:pa zar se te gljivice nemogu dobiti kupovnim kefirom....meni bi to nekako bilo logicno
- anais_nin
#353 Re: Recepti
Slana torta od rikule i mozzarelle

Sastojci za 4 osobe
250g rikule
1 loptica mozzarelle
2 zlice permezana
50g pinjola
1 zlica krušnim mrvica
6 jaja
2 zlice maslinovog ulja
prstohvat sol, papar, muskatnog orascica
Priprema
1. Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva. Operite rikulu i izrezite na rezance. ocjedite mozzarellu i izrezite je na kockice 1/2 cm.
2. Jaja izmjesajte sa viljuškom u večoj posudi zajedno sa soli, muškatnim orasčićem, paprom, parmezanom i krusnim mrvicama.
3. U teflonsu tavu zagrijte maslinovo ulje. Izlijte jaja u tavu te ih mješajući pržite na laganoj vatri, dok se na počme lagano stiskati. Potom ih maknite sa vatre i dodajte rikulu, mozzarellu i pinjole, te sve lagano izmješajte.
4. Smjesu premjestite u teflonski kalup promjere 20cm i stavite da se peče 15-20 min., sve dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.

Sastojci za 4 osobe
250g rikule
1 loptica mozzarelle
2 zlice permezana
50g pinjola
1 zlica krušnim mrvica
6 jaja
2 zlice maslinovog ulja
prstohvat sol, papar, muskatnog orascica
Priprema
1. Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva. Operite rikulu i izrezite na rezance. ocjedite mozzarellu i izrezite je na kockice 1/2 cm.
2. Jaja izmjesajte sa viljuškom u večoj posudi zajedno sa soli, muškatnim orasčićem, paprom, parmezanom i krusnim mrvicama.
3. U teflonsu tavu zagrijte maslinovo ulje. Izlijte jaja u tavu te ih mješajući pržite na laganoj vatri, dok se na počme lagano stiskati. Potom ih maknite sa vatre i dodajte rikulu, mozzarellu i pinjole, te sve lagano izmješajte.
4. Smjesu premjestite u teflonski kalup promjere 20cm i stavite da se peče 15-20 min., sve dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.
- anais_nin
#354 Re: Recepti
Kolaci s bananom

Sastojci
2 banane
150 gr. prah secer
200 gr. mljeveni orasi
150 gr. kokos
250 gr. mljevene biskvite
Glazura
200 gr. cokolada
6 sup.kasike ulja
Priprema
S vilicom ispasirajte banane a onda s mikserom umutite ih sa prah secer pa dodajte ostale sastojke ,rasukajte i modlicom za sitne kolace radite zeljene figura, od ove smese takodje mozite da uradite loptice.
Ostavite da se prosuse preko noci pa sutradan dobro ohladite i cokoladirajte.

Sastojci
2 banane
150 gr. prah secer
200 gr. mljeveni orasi
150 gr. kokos
250 gr. mljevene biskvite
Glazura
200 gr. cokolada
6 sup.kasike ulja
Priprema
S vilicom ispasirajte banane a onda s mikserom umutite ih sa prah secer pa dodajte ostale sastojke ,rasukajte i modlicom za sitne kolace radite zeljene figura, od ove smese takodje mozite da uradite loptice.
Ostavite da se prosuse preko noci pa sutradan dobro ohladite i cokoladirajte.
-
Maybach
#355 Re: Recepti
Molila bih da mi kazete ako je neko pravio,posto ne pise na receptu,koji broj-velicina tepsije ide za ovaj kolac?pretpostavljam da je ona cetvrtasta,al ne znam je li neka od onih manji sad aktualnih,ili onih duguljasti od prije?Bond_JaneBond wrote:Ja pravila ovo http://www.coolinarika.com/recept/cokoladne-rum-kocke prije 2 dana
mmm
-
bilosto
#356 Re: Recepti
evo nesto brzinsko, ne previse zahtjevno, a ukusno...
sastojci:
- smrznuta riba, fileti, bilo koje vrste (za 4 osobe, cca 500-600 gr)
- vrecica smrznutog povrca (karfiol, mrkva i slicno)
- brzo i fino umak od parmezana ili besamel
- 1-2 vrecice parmezana
priprema:
zagrijati rernu na 180 stepeni C. ribu i povrce posuti (po zelji) vegetom, maslinovim uljem i/ili drugim zacinima (npr. bosiljak) i staviti u pleh a zatim pokriti alu folijom (moguce je staviti i u drugu vatrostalnu posudu sa poklopcem). staviti u rernu i ostaviti da se "krcka" (poklopljeno folijom ili poklopcem) najmanje pola sata. nakon tog vremena, skinuti foliju ili poklopac, vratiti u rernu na 10-tak minuta, da tekuciha iz smrznute ribe i povrca malo "ispari". nakon tih 10-tak minuta, usuti unutra umak i izdasno posuti parmezanom. vratiti u rernu i ostaviti 15-tak minuta, da se na povrsini stvori "korica" od sira. ako pomjerite resetku u rerni i ukljucite samo gornji grijac, ostaviti krace...
posluzivanje:
obzirom da su i riba i povrce postali potpuno mekani i da sve sto vidite pred sobom ima "kasast" izgled, lijepo je staviti krisku kruha (ili dvije, zavisno od velicine) na tanjur, a zatim ovo iz pleha staviti na taj kruh... staviti persun kao dekoraciju i/ili posuti malo bosiljkom.
prijatno!
sastojci:
- smrznuta riba, fileti, bilo koje vrste (za 4 osobe, cca 500-600 gr)
- vrecica smrznutog povrca (karfiol, mrkva i slicno)
- brzo i fino umak od parmezana ili besamel
- 1-2 vrecice parmezana
priprema:
zagrijati rernu na 180 stepeni C. ribu i povrce posuti (po zelji) vegetom, maslinovim uljem i/ili drugim zacinima (npr. bosiljak) i staviti u pleh a zatim pokriti alu folijom (moguce je staviti i u drugu vatrostalnu posudu sa poklopcem). staviti u rernu i ostaviti da se "krcka" (poklopljeno folijom ili poklopcem) najmanje pola sata. nakon tog vremena, skinuti foliju ili poklopac, vratiti u rernu na 10-tak minuta, da tekuciha iz smrznute ribe i povrca malo "ispari". nakon tih 10-tak minuta, usuti unutra umak i izdasno posuti parmezanom. vratiti u rernu i ostaviti 15-tak minuta, da se na povrsini stvori "korica" od sira. ako pomjerite resetku u rerni i ukljucite samo gornji grijac, ostaviti krace...
posluzivanje:
obzirom da su i riba i povrce postali potpuno mekani i da sve sto vidite pred sobom ima "kasast" izgled, lijepo je staviti krisku kruha (ili dvije, zavisno od velicine) na tanjur, a zatim ovo iz pleha staviti na taj kruh... staviti persun kao dekoraciju i/ili posuti malo bosiljkom.
prijatno!
- anais_nin
#357 Re: Recepti
vrlo jednostavno i ukusno
(recept isproban
)
Chocolate Coconut Ice Cream Balls
Yield: 4

A recipe is merely words on paper; a guideline, a starting point from which to improvise. It cannot pretend to replace the practiced hand and telling glance of a watchful cook. For that reason feel free to stir your own ideas into this dish. When you cook it once, it becomes yours, so personalize it a bit. Add more of an ingredient you like or less of something you don't like. Try substituting one ingredient for another. Remember words have no flavour, you have to add your own!
Ingredients:
* 4 scoops premium vanilla or your favourite ice cream
* 16 ounces dark chocolate, chopped
* 1 cup shredded coconut
Directions:
1. Using an ice cream scoop, form four evenly shaped balls and freeze until hardened on a baking sheet.
2. Toss the chocolate into a mixing bowl and set the bowl over a pot of simmering water. Stir the chocolate until it has almost completely melted, then take it off the heat and continue stirring until it's smooth, glossy and fully melted. Place the coconut into a mixing bowl.
3. Using two forks and working quickly, dip the frozen ice cream balls one at a time into the melted chocolate, turning until well coated. Remove and toss with the coconut until evenly coated. Return to the baking sheet in the freezer and wait until it's time for a treat! Repeat with remaining balls. If the ice cream melts a bit into the chocolate just return it briefly to the water bath and whisk smooth before dipping the next ball.
Yield: 4

A recipe is merely words on paper; a guideline, a starting point from which to improvise. It cannot pretend to replace the practiced hand and telling glance of a watchful cook. For that reason feel free to stir your own ideas into this dish. When you cook it once, it becomes yours, so personalize it a bit. Add more of an ingredient you like or less of something you don't like. Try substituting one ingredient for another. Remember words have no flavour, you have to add your own!
Ingredients:
* 4 scoops premium vanilla or your favourite ice cream
* 16 ounces dark chocolate, chopped
* 1 cup shredded coconut
Directions:
1. Using an ice cream scoop, form four evenly shaped balls and freeze until hardened on a baking sheet.
2. Toss the chocolate into a mixing bowl and set the bowl over a pot of simmering water. Stir the chocolate until it has almost completely melted, then take it off the heat and continue stirring until it's smooth, glossy and fully melted. Place the coconut into a mixing bowl.
3. Using two forks and working quickly, dip the frozen ice cream balls one at a time into the melted chocolate, turning until well coated. Remove and toss with the coconut until evenly coated. Return to the baking sheet in the freezer and wait until it's time for a treat! Repeat with remaining balls. If the ice cream melts a bit into the chocolate just return it briefly to the water bath and whisk smooth before dipping the next ball.
- le piaf
#358 Re: Recepti
1. ako te nije prosla volja, evo jedan isproban vise putashipak wrote:ja pitam na raznim temama a niko mi ništa ne odgovara pa evo još jednom:
1. treba i recept za piletinu u soja sosu, neki isproban
2. kako se treba pripremiti smeđa riža. ja sam je kuhala sat vremena a nije bila baš mehka. čitam negdje maloprije da se treba kuhati 45 min u ekspres loncu, a ja to nemam
unaprijed hvala
TERIYAKI CHICKEN
E ovako, teriyaki piletina marinada:
6 kasika soja sosa
2 kasike maslinovog ulja
3 kasike prošeka ili šerija
3 režnja češnjaka,krupno sjeckanog
1 kasika naribanog svježeg đumbira
3 kasike smeđeg šećera
300g pile file
narezati piletinu na stapice
sjediniti sve sastojke za marinadu i pomijesati sa piletinom, ostaviti u frizideru sto duze (ja sam drzala 3 sata, ali moze i preko noci)
kad je dovoljno "odmorilo", iscijedi se visak sosa ALI NE BACATI nego ostaviti sa strane ubrzo ce trebati
na maslinovom ulju prziti piletinu dok ne bude gotova pa onda dodati onaj sos i mijesati dok ne zgusne....mmmmm
napomena: po originalnom receptu ne ide sol nikako, ja sam je dodala jer bi bez nje bilo preslatko
i ev jos jedan
KINESKA PILETINA
sastojci:
file pile
1 bjelance
glavica crvenog luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1dcl bijelog vina
3 kasike soja sosa
vegeta
1 kasicica secera
1 kasika sezamovog ulja
100 ml suncokretovog ulja
priprema:
piletinu narezati na tanke stapice, bjelance umutiti i politi preko piletine, promijesati i ostaviti 15 min. Zatim proprziti piletinu na vrelom ulju i izvaditi. Na istom ulju prziti luk i paprike narezane na stapice. Nakon przenja, odliti visak ulja, a dodati vino, soja sos, vegetu, secer i sezamovo ulje. Vratiti meso pa sve zajedno kratko prokuhati.
Uz to najbolje ide riza kao prilog.
mmmmmmmmm
2. smedja riza ne moze biti mekana...ja je pripremam prema uputama na kutiji, nista specijalno, najcesce u sirokoj tavi uz konstantno podlijevanje vodom, onoliko vremena koliko pise da treba, mozda minut-dva duze. ali ne bude nikad meHka kao bijela, to im je jedna od razlika
- anais_nin
#359 Re: Recepti
Kolač s kivijem

Sastojci
300-400 g kivija
Za biskvit:
4 jaja
110 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
50 ml ulja
½ žličice cimeta u prahu
prstohvatklinčić u prahu
100 g mljevenih badema
120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
50 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica ruma
Za posipavanje:
1 žlica šećera u prahu
Priprema
1. Kivi ogulite i narežite na ploške.
2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Žumanjcima dodajte još ulje, cimet, klinčić, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, vrhnje, rum i na kraju snijeg od bjelanjaka.
4. Pleh za pečenje (veličine 20×30 cm) obložite papirom za pečenje. Na to izlijte pola količine pripremljene biskvitne smijese, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 5 minuta.
5. Biskvit izvadite iz pećnice i po površini položite pola količine narezanih ploški kivija. Vratite ga u pećnicu i kolač nastavite peći oko 10 minuta.
6. Zatim biskvit ponovo izvadite iz pećnice, po površini kolača rasporedite preostale ploške kivija i kolač nastavite peći još 20–25 minuta da dobije lijepu zlatno žutu boju.
Posluživanje
Kolač s kivijem ohladite, narežite na ploške, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Narezane ploške kivija uvaljajte u malo pšeničnog oštrog brašna, a zatim položite na biskvit.
Snijeg od bjelanjaka žlicom lagano umiješajte u biskvitnu smjesu.

Sastojci
300-400 g kivija
Za biskvit:
4 jaja
110 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
50 ml ulja
½ žličice cimeta u prahu
prstohvatklinčić u prahu
100 g mljevenih badema
120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
50 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica ruma
Za posipavanje:
1 žlica šećera u prahu
Priprema
1. Kivi ogulite i narežite na ploške.
2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Žumanjcima dodajte još ulje, cimet, klinčić, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, vrhnje, rum i na kraju snijeg od bjelanjaka.
4. Pleh za pečenje (veličine 20×30 cm) obložite papirom za pečenje. Na to izlijte pola količine pripremljene biskvitne smijese, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 5 minuta.
5. Biskvit izvadite iz pećnice i po površini položite pola količine narezanih ploški kivija. Vratite ga u pećnicu i kolač nastavite peći oko 10 minuta.
6. Zatim biskvit ponovo izvadite iz pećnice, po površini kolača rasporedite preostale ploške kivija i kolač nastavite peći još 20–25 minuta da dobije lijepu zlatno žutu boju.
Posluživanje
Kolač s kivijem ohladite, narežite na ploške, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Narezane ploške kivija uvaljajte u malo pšeničnog oštrog brašna, a zatim položite na biskvit.
Snijeg od bjelanjaka žlicom lagano umiješajte u biskvitnu smjesu.
- anais_nin
#360 Re: Recepti
Čokoladni tekući ili lava kolač

Vrijeme pripreme 20 min
Sastojci za 8 osoba
25 dag maslaca
30 dag šećera
6 kom jaja
1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile
13 dag brašna
25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam koristila 70%)
Priprema
1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na 200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta.
3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.
Posluživanje
U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey’s likera ili možda žlicu mljevenih prženih lješnjaka…
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle, nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica.
Od ove količine sastojaka ispadne smjese dovoljno za 12 manjih remekina.

Vrijeme pripreme 20 min
Sastojci za 8 osoba
25 dag maslaca
30 dag šećera
6 kom jaja
1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile
13 dag brašna
25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam koristila 70%)
Priprema
1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na 200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta.
3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.
Posluživanje
U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey’s likera ili možda žlicu mljevenih prženih lješnjaka…
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle, nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica.
Od ove količine sastojaka ispadne smjese dovoljno za 12 manjih remekina.
- swirl
#361 Re: Recepti
Ovo mi tako zvuci dobro, da sam morala post-ati. Mljac.
Piletina s kikirikijem
Priprema
1. Pileće filete operite, posušite, narežite na kockice i pospite Gussnelom.
2. Poriluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a češnjak nasjeckajte.
3. Na ugrijanom ulju kratko popecite kikiriki pa ga šupljom lopaticom izvadite i stavite na tanjur.
4. Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta pa je također izvadite šupljom lopaticom i stavite na tanjur. Na istoj masnoći popecite ljutu papričicu i poriluk.
5. Piletinu i kikiriki vratite u tavu i sve dobro pomiješajte s porilukom.
6. Gussnel razmutite s vodom, dodajte nasjeckani češnjak, sojin umak, đumbir, vino i Vegetu.
7. Ovom mješavinom zalijte popečenu piletinu i sve još kratko prokuhajte.
Posluživanje
Piletinu s kikirikijem poslužite s kuhanom rižom.
Piletina s kikirikijem
Priprema
1. Pileće filete operite, posušite, narežite na kockice i pospite Gussnelom.
2. Poriluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a češnjak nasjeckajte.
3. Na ugrijanom ulju kratko popecite kikiriki pa ga šupljom lopaticom izvadite i stavite na tanjur.
4. Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta pa je također izvadite šupljom lopaticom i stavite na tanjur. Na istoj masnoći popecite ljutu papričicu i poriluk.
5. Piletinu i kikiriki vratite u tavu i sve dobro pomiješajte s porilukom.
6. Gussnel razmutite s vodom, dodajte nasjeckani češnjak, sojin umak, đumbir, vino i Vegetu.
7. Ovom mješavinom zalijte popečenu piletinu i sve još kratko prokuhajte.
Posluživanje
Piletinu s kikirikijem poslužite s kuhanom rižom.
-
mami
#362 recepti za lagana jela
Salata od mrkve je vrlo ukusna a i odličan dodatak uz suhomesnate nareske ili pohovano meso.Potrebno je otprilike 5-6 mrkvi,kesica majoneze i 5-6 čena ili čehna bijelog luka.Mrkvu izrendati ali ne na najsitnije rende,otprilike ona strana gdje se moze rendati krompir.zatim dodati sitno nasjeckan bijeli luk a moze i narendan.Pa sve pomješati sa majonezom.Ostaviti u frizideru 20-tak min.Naravno kolicina mrkve i bijelog luka kao i majoneze ovisi o broju osoba ali i o ukusima.Znaci stavite onoliko svega koliko vam odgovara. 
-
andrija2007
#364 Re: Recepti
Hvala vam na ovim divnim receptima
-
zijancer
#365 Re: Recepti
njammnjammnjamle piaf wrote: TERIYAKI CHICKEN
-
zijancer
#366 Re: Recepti
jufka obicno bude suha ako stavis previse-ulja-na-previse-osusenu-jufkuKYLIE wrote:kad smo kod recepata
jedamput sam pokusala napraviti pitu, nije bila losa ali mi je nekako jufka bila suha, tako da me zanima neki dobar recept za jufku, ali da je ne moram ono nesto rasprostirati po stanu
pokusaj je razvijati tako sto ces je posipati brasnom..da se ne zapetlja, i tek onda pospes uljem(
ne treba nic susiti kod ove metode
dodatak- problem je napraviti dovoljno tanku jufku
p.s. ali ako je stvarno neophodno, mozes je osusiti fenom.. podignes rub tijesta i feniras, naravski hladno
ohhhh ako nastavim citati ovu temu!! odoh sutra s puskom u shoping
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#367 Re: Recepti
Donesoše mi rukovet šparoga, svježih, sa Jadrana, ali malo u brdu gdje je čisto 100%.
Šta i kako da spremim?
Kažu, dobro za srce, mada su meni za srce bolji Lopril i jedna ''od preko-puta''.
Može li biti opasno, k'o onaj kantarion (Napravio ja čaj, natrpao kantariona ''do tahte'' i popio šolju čaja,...Srce lupa,...Uh,...Nikada više)?!
Pomagajte gastro sveznalice?
Talijani poludiše za šparogama, a i naši Dalmatinci su isti,...
***Tahta=Daska, tanja od petice.
Šta i kako da spremim?
Kažu, dobro za srce, mada su meni za srce bolji Lopril i jedna ''od preko-puta''.
Može li biti opasno, k'o onaj kantarion (Napravio ja čaj, natrpao kantariona ''do tahte'' i popio šolju čaja,...Srce lupa,...Uh,...Nikada više)?!
- neprilagodjena
#368 Re: Recepti
Devetko operi i oguli sparoge (nemoj skidati vrh) i otkini tvrde krajeve,ubaci u kljucalu vodu(vodu posoli i stavi malo secera) i smanji temperaturuPipiDugaDevetka wrote:Donesoše mi rukovet šparoga, svježih, sa Jadrana, ali malo u brdu gdje je čisto 100%.
Šta i kako da spremim?
jer voda treba da kljuca samo kad sparoge ubacujes u vodu.Koliko dugo treba da ih kuhas zavisi od debljine sparoga.
Uz sparoge skoro svi serviraju Halandese saus.
Ovo gore sam vidjela kod nekog poznatog njemackog kuhara na TV.
- tech10
#369 Re: Recepti
Zna li ko sklepati ono slatko od sljiva u krecu?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#370 Re: Recepti
Ja klepnem teglu za 2 minuta.tech10 wrote:Zna li ko sklepati ono slatko od sljiva u krecu?
Jos ih pospem mladim kajmakom.
- neprilagodjena
#371 Re: Recepti
Uhh jesam se pozelila slatka od sljiva

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#372 Re: Recepti
neprilagodjena wrote:Uhh jesam se pozelila slatka od sljiva![]()
i ja
al nesto gorceg slatka od sljive
-
harka
#373 Re: Recepti
Imam jednu molbu za jedan recept,pa ako neko zna.
Nekad se u slasticarnicama mogao naci ORASNJAK
to je nesto kao bonbon i mislim da ide sa ukuhanim secerom
i isjeckanim orasima,ali ako zna neko pravo recept bila
bi mu zahvalna da ovdje postavi.Hvala
Nekad se u slasticarnicama mogao naci ORASNJAK
to je nesto kao bonbon i mislim da ide sa ukuhanim secerom
i isjeckanim orasima,ali ako zna neko pravo recept bila
bi mu zahvalna da ovdje postavi.Hvala
-
frla
#374 Re: Recepti
Torta od riže
Sastojci
12 jaja
30 dkg šećera
20 dkg mljevenog šećera
2 žlice octa
15 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg čokolade s rižom
1 l slatkog vrhnja
Priprema
izraditi 6 bjelanjaka,dodati 30 dkg šećera i 1 žlicu octa
peći ovakve dvije kore na papiru za pečenje na 170 C oko 30 min.
krema:
12 žumanjaka,20 dkg šećera u prahu kuhati na pari
u vruću kremu staviti čokoladu za kuhanje i čokoladu sa rižom.
kada se krema ohladi dodati izrađeni margarin.
slagati kora-pola kreme-tučeno slatko vrhnje-kora-ostatak kreme-tučeno
slatko vrhnje.
Posluživanje
Kreme se trebaju kuhati na pari može u mikrovalnoj.Izradim žumanjke ili cijela jaja sa šećerom i na najjačoj temperaturi stavljam po 1 min. u mikrovalnu.dakle 1 min. – izvadim i promiješam – pa opet 1 min. i tako dok se skuha.
Bujrum ... na istocnjacku kuhinju ...
Sastojci
12 jaja
30 dkg šećera
20 dkg mljevenog šećera
2 žlice octa
15 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg čokolade s rižom
1 l slatkog vrhnja
Priprema
izraditi 6 bjelanjaka,dodati 30 dkg šećera i 1 žlicu octa
peći ovakve dvije kore na papiru za pečenje na 170 C oko 30 min.
krema:
12 žumanjaka,20 dkg šećera u prahu kuhati na pari
u vruću kremu staviti čokoladu za kuhanje i čokoladu sa rižom.
kada se krema ohladi dodati izrađeni margarin.
slagati kora-pola kreme-tučeno slatko vrhnje-kora-ostatak kreme-tučeno
slatko vrhnje.
Posluživanje
Kreme se trebaju kuhati na pari može u mikrovalnoj.Izradim žumanjke ili cijela jaja sa šećerom i na najjačoj temperaturi stavljam po 1 min. u mikrovalnu.dakle 1 min. – izvadim i promiješam – pa opet 1 min. i tako dok se skuha.
Bujrum ... na istocnjacku kuhinju ...
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#375 Re: Recepti
Ima li neko dobronamjeran da mi postavi ovdje neki dobar i lagan recept za biskvit za tortu? Ali da mi DOOOOSTA naraste. I nesto bez pistacija, oraha, i sl. Potreban mi je biskvit radi pravljenja torte- imam dobar recept za fil i ostalo, samo mi treba biskvit koji ce puno narasti.
hvala
hvala