Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
- ljubav_aha
#351 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
raja,pretjerujte te sa dramatiziranjem i karikiranjem bez potrebe,pa nisu sluzili cevape sa rizom kod muje u BL ili kod zelje u SA
to jeste sustina naseg problema,koje slobodno mogu reci nema,ali se ovecidno MORA naci,jer ako nije tako,misija size the day nije ispunjena
to jeste sustina naseg problema,koje slobodno mogu reci nema,ali se ovecidno MORA naci,jer ako nije tako,misija size the day nije ispunjena
-
callmethebreeeze
#352 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
ajdete molim vas, cevap se jede u masi zemalja oko mediterana, svako ga pravi po svom "izvornom" receptu i sluzi uz ono sto misli da je najbolje. nemamo mi patent na cevape.

-
Eme
#353 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
lamija_SA wrote:Ma u biti me niko ne nervira i nemam nista protiv dijasporaca. Naprotiv zelim da dolaze svake godine u sto vecem broju, sto zbog novca koji ostavljaju, sto zbog jacanja veza sa domovinom. Da ti mali dijasporci ne zaborave ko su i odakle su!![]()
Ipak ima jedna stvar koju sam primjetila kod dijasporaca, a to je njihova sloboda da se u Bosni ponasaju kako im nikada ne bi palo na pamet da se ponasaju u inozemstvu. Kao ovdje sve moze i sve prolazi.
Pa tako sasvim nonšalantno parkiraju na pješački prelaz ili zaustave saobraćaj dok se pozdravljaju sa mogobrojnom rodbinom na sred ceste.
zivim vec preko 30 godina u svajcarskoj i moram iskreno reci, ja ne vidim toliko razlike izmedu nasih bosanaca u bosni ili u dijaspori.
vecina nasih bosanaca u svici zivi u 4-sobnom stanu, ali tu zive 3 generacije, ... znaci zive sa roditeljima, pa onda sin sa zenom ili obrnuto i plus njihova djeca, ... pa se pitam sta rade ti ljudi od para ? vjerovatno kupuju sebi ta auta, da se jednom godisnje mogu pokazati u bosni, sta su oni stekli, ... neznam !
nemoj da se neko nade uvrijeden, samo da vam pokazem, da nisu bosanci u dijaspori drugciji od bosanaca u bosni !!!
upoznao sam dosta raje, koja je dosla poslje rata u svajcarsku, i kad su mene upoznali, pokusavali su samnom njemacki pricati, a ja svima kazem, pricam ja bosanski, mozda nije najbolji, ali opet jos bolji nego vas njemacki, ... neznam, sto se raja toliko izmjeni, kad dode u dijasporu, ... nemam se cega stiditi, ... ja sam narasto uz puno djece bivse juge, i svi su htjeli biti bosanci, jer smo mi bili cool raja, oduvijek smo znali uzivati i festali smo do zore, ...
ali uvjek imam osjecaj, ova raja koja je kasno izasla iz bosne, da se stide kad dodu u dijasporu svoga porijekla, ... to i vidim dole kad sam u SA, pa vidim neku raju koju poznajem iz svajcarske, ma taj nebi progovorio bosanski kad te vidi u gradu, samo na njemacki, a moja raja samo okrene glavu i pita se, kakvi su to seljaci, ... a ja kad budem u SA, ko da sam dosao u language school, da popravim svoj bosanski, ... ja se nikad nisam stidio svog porijekla, i nikad se necu stiditi ili odreci moje zemlje ili mog grada, i danas jos imam SAMO bosanski pasos, i ako puno putujem poslovno, sta cu mu ja, odem na konzulat, udare mi vizu i idemo dalje, ... ali nikad se necu osjecati kao svicarac, a i ne zelim da budem svicarac, ... jer nemam njihov mentalitet, ...
ja mislim, mi koji smo dugo u dijaspori, mi imamo iste probleme ko nasih bosanci u bosni, ... to je neki dio nas, koji se nezna ponasati ni u dijaspori ni u bosni, ...koji imaju osjecaj, sto voze BMW-a, Mercedes-a ili slicno, da su osvojili cjelu cestu, i da im niko nista nemoze, ... to su osobe, koje su prvi put u svome zivotu kupili sebi koznu jaknu, i ljeti je ne skidaju, a uz to su zaboravili skinuti doljni dio trenerke, kad idu u grad, jer nisu imali dosta para da sebi jos kupe dzins, ... zato je za mene jasno, ovo nije problem: dijaspora i bosna, ... to je problem odgoja i obrazovanja u mojim ocima, ...
- moler
#354 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru? 
-
Eme
#355 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
moler wrote:samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru?
premalo, ... na zalost !!!
ali sta ces, kad bosanci u bosni nama kazu, sta cemo mi na izborima, kad mi ne zivimo u bosni ??? ko bi vam ugodio ?
-
Kex
#356 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Zar niste mogli bolji argumenat navesti?Eme wrote: premalo, ... na zalost !!!![]()
ali sta ces, kad bosanci u bosni nama kazu, sta cemo mi na izborima, kad mi ne zivimo u bosni ??? ko bi vam ugodio ?
-
Eme
#357 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
apsolutno si u pravu u vezi argumenta, ali kad procites neke diskusije na ovom forumu, vidjet ces, da mi u dijaspori po misljenju bosanaca u bosni nemamo pravo da glasamo na izborima, ... ozbiljno, neznam sada na koliko diskusija sam to procitao, ... jer sto da mi vama sudimo, kad ne zivimo u toj zemlji, ... mislim, mene to ne zanima, ja cu glasati, ... jer ipak, mislim da je bitno da mi svi glasamo, da promjenemo situaciju u bosni, ...Kex wrote:Zar niste mogli bolji argumenat navesti?Eme wrote: premalo, ... na zalost !!!![]()
ali sta ces, kad bosanci u bosni nama kazu, sta cemo mi na izborima, kad mi ne zivimo u bosni ??? ko bi vam ugodio ?. Nikakve logike... a kakav je licno Vas stav?
-
callmethebreeeze
#358 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
ja sam se htio registrovati, ali mi prvo treba pasos, a njega da izvadim trebao bih potrositi tonu zivaca i vremena koje nemam, na stranu lova...moler wrote:samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru?
pokvarila me ova dijaspora, ovdje novi svedski pasos dobijem bez puno truda za par dana...
-
Kex
#359 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
...s time se pokazuje samo nezainteresovanost i sebicnost. Nije cudo, jer odakle motivacija i odakle osjecaj duznoscu?
Last edited by Kex on 21/07/2008 22:05, edited 2 times in total.
-
callmethebreeeze
#360 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
iskren da budem ja nisam sto posto siguran da li ja kao dijasporac trebam glasati. vi zivite u bosni, ja ne. medjutim, posto volim tu zemlju i sebe smatram bosancem odlucio sam se da glasam. vjerujem da je drzavi stalo do toga da glasamo da bi bilo lakse doci do pasosa. ne pada mi na pamet da trosim svoj odmor u sarajevu u vadjenu pasosa, ili da se nadjebavam sa sluzbenicima po nasim ambasadama.Kex wrote:...s time se pokazuje samo nezainteresovanost i sebicnost. Nije cudo, jer odakle motivacija i odakle osjecaj prema duznosti, barem moralnoj...?
-
Kex
#361 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Samo da ispravim, ja u Bosni ne zivim vec 17 godina, znaci obadvoje smo u dijaspori - jedino nam je to zajednicko!
Ako se jedna zemlja VOLI, osjeca se odgovornost i duznost prema toj zemlji, jer VOLIS. Problem je sto mi najvise volimo sebe....pa onda sebe.
Ah da, sutra istice rok za prijavu!!
Ako se jedna zemlja VOLI, osjeca se odgovornost i duznost prema toj zemlji, jer VOLIS. Problem je sto mi najvise volimo sebe....pa onda sebe.
Ah da, sutra istice rok za prijavu!!
-
callmethebreeeze
#362 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Kex wrote:Samo da ispravim, ja u Bosni ne zivim vec 17 godina, znaci obadvoje smo iz dijaspore - jedino nam je to zajednicko!
nostalgija je zajebana stvar, iako ja u biti nikakve koristi od bosne nemam ja osjecam neku, ajde da budemo pateticni, patriotsku duznost. ali, da se razumijemo, to ne znaci bezgranicno odricanje. krajnje je vrijeme da se pocnemo trezveno odnositi prema drzavi.
-
Kex
#363 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Sigurno tebi u Svedskoj nije lose, a kud imas i koristi od nje, zar ne?
Kakva korist tebi treba od Bosne? Pruzi sansu, budi od koristi prvo ti, pa cemo vidjeti kako nam Bosna vraca.
Nas ima i ovakvih i onakvih, tako da se mi dijasporci izmedjuse nikako ne mozemo sloziti...
Kakva korist tebi treba od Bosne? Pruzi sansu, budi od koristi prvo ti, pa cemo vidjeti kako nam Bosna vraca.
Nas ima i ovakvih i onakvih, tako da se mi dijasporci izmedjuse nikako ne mozemo sloziti...
-
callmethebreeeze
#364 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
ko ti kaze da nisam pruzao sansu. ja sam, s godinama, postao pravi cinik. od svedske imam masu koristi, na svakom polju, ja radim i placam preko trecine prihoda u porez, ali dobijam masu zauzvrat. ja cu biti fin prema drzavi dok je ona fina prema meni.
svaki put kad odem u bosnu razocaram se kad vidim kako zivi moj stari, i ostali koji su bez previse kalkulacija, mudrovanja, preseravanja, uzeli pusku i otisli u rov kad se zapucalo. jos je mom starom i super kako je drugim, ako nista mnogi nemaju dvojicu sinova u svedskoj...
svaki put kad odem u bosnu razocaram se kad vidim kako zivi moj stari, i ostali koji su bez previse kalkulacija, mudrovanja, preseravanja, uzeli pusku i otisli u rov kad se zapucalo. jos je mom starom i super kako je drugim, ako nista mnogi nemaju dvojicu sinova u svedskoj...
- ahuseino
#365 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ja mislim da su mnogi vech koristili nashoj miloj Bosni.Kex wrote:Sigurno tebi u Svedskoj nije lose, a kud imas i koristi od nje, zar ne?
Ja sam dao tri (i pol) NAJLJEPSE godine zivota - 19 do 22.
Dosta od mene...
... nit' trazim koristi. Ali bi bio voljan pomochi, kad bi matichari bili malo otvoreniji...
-
malizeleni
#366 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Cisto tehnicki ja vise nisam Bosanac. Posto poslje 15 godina vlada BIH se nije uspjela smilovati i podpisati dogovor o dvojnom drzavljanstvu sa Norveskom, ja vishe nemam pravo glasa u BIH. Jednostavno i zalosno.
Hajde to na stranu, razlog ovako jadnog odziva na lokalno glasanje je jednostavno manjak informacije. Bash sam sada bio na stranicama SDA i SDP. Jadno i ocajno, ni na jednoj stranici nema nista o lokalnim izborima 2008. Sto sta vise SDP misli da mi je zanimljivo citati o moto trkanju. Izbori.ba nije nista bolja.
Milion ljudi zivi u dijaspori, gdje je inicijativa za promovisanjem. Da sam nisam uzeo u ruke da se informisem, ne bih ni znao sta se deshava. Za koga da glasam ? Gdje su imena ljudi, slike, za sta se zalazu, kakva im je politicka istorija ? Gdje ide sva ta lova za izbornu kampanju. Gdje je inicijativa za promovisanjem na nashim portalima koje pravo puno nasih mladih ljudi posjecuje redovno. Sve ovo su stranke trebale rijesiti, otici jednostavno na sajt neke od organizovanih politickih partija na zapadu i odraditi informaciju po primjeru. Prvo gledaj koliko je lokalnim politicarima vazan nash glas, pa tek onda okreci odgovornost ka ljudima. I onda pricaju zasto se samo 20000 od miliona prijavilo za glasanje. Bezveze.
Hajde to na stranu, razlog ovako jadnog odziva na lokalno glasanje je jednostavno manjak informacije. Bash sam sada bio na stranicama SDA i SDP. Jadno i ocajno, ni na jednoj stranici nema nista o lokalnim izborima 2008. Sto sta vise SDP misli da mi je zanimljivo citati o moto trkanju. Izbori.ba nije nista bolja.
Milion ljudi zivi u dijaspori, gdje je inicijativa za promovisanjem. Da sam nisam uzeo u ruke da se informisem, ne bih ni znao sta se deshava. Za koga da glasam ? Gdje su imena ljudi, slike, za sta se zalazu, kakva im je politicka istorija ? Gdje ide sva ta lova za izbornu kampanju. Gdje je inicijativa za promovisanjem na nashim portalima koje pravo puno nasih mladih ljudi posjecuje redovno. Sve ovo su stranke trebale rijesiti, otici jednostavno na sajt neke od organizovanih politickih partija na zapadu i odraditi informaciju po primjeru. Prvo gledaj koliko je lokalnim politicarima vazan nash glas, pa tek onda okreci odgovornost ka ljudima. I onda pricaju zasto se samo 20000 od miliona prijavilo za glasanje. Bezveze.
-
lucretiaMF
#367 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
eto ja sam se iz svedske registrirala....bez problema, postom. sve sto ti je trebalo je fotokopija licne karte (nju sam izvadila prije par godina i islo je iznenjadjujuce brzo), bosanske naravno i isprintan obrazac (imao si ga na stranici izbori.ba). i to je to.callmethebreeeze wrote:ja sam se htio registrovati, ali mi prvo treba pasos, a njega da izvadim trebao bih potrositi tonu zivaca i vremena koje nemam, na stranu lova...moler wrote:samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru?
pokvarila me ova dijaspora, ovdje novi svedski pasos dobijem bez puno truda za par dana...
-
callmethebreeeze
#368 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
lucretija, moja refleksijolucretiaMF wrote:eto ja sam se iz svedske registrirala....bez problema, postom. sve sto ti je trebalo je fotokopija licne karte (nju sam izvadila prije par godina i islo je iznenjadjujuce brzo), bosanske naravno i isprintan obrazac (imao si ga na stranici izbori.ba). i to je to.callmethebreeeze wrote:ja sam se htio registrovati, ali mi prvo treba pasos, a njega da izvadim trebao bih potrositi tonu zivaca i vremena koje nemam, na stranu lova...moler wrote:samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru?
-
lucretiaMF
#369 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
to ti je zato sto sam je medju zadnjima izvadila
a i brcko je "malo" manje od sa. ma dosadilo mi da mi vazda citaju pasos na hr granici i zigosu me. 
- scooter21ba
#370 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
sto me iritira kad se 2 dijasporca pocnu prepirati oko bh pasosa i isprava a sigurno imaju strane koje koriste u svakoj prilici
-
callmethebreeeze
#371 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
i mene isto. ja na zalost nemam ni jednu bh-ispravu. a pokusacu izvaditi kad dodjem.scooter21ba wrote:sto me iritira kad se 2 dijasporca pocnu prepirati oko bh pasosa i isprava a sigurno imaju strane koje koriste u svakoj prilici
-
omar little
#372 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
eee povjetarac pozdravi se sa godisnjim ako ces isprave vaditi...nakon dva dana izivljavanja i maltretiranja, gubljenja zivaca ja sam odustala od te plemenite ideje...do neba sam bila zahvalna kanadskoj vladi na efikasnosti i organiziranosti (iako sam do tada imala sto i jednu primjedbu) i mogucnosti dobijanja dokumenata i pasosa u roku 5-6 dana istovremeno cuvajuci dignitet individuecallmethebreeeze wrote:i mene isto. ja na zalost nemam ni jednu bh-ispravu. a pokusacu izvaditi kad dodjem.scooter21ba wrote:sto me iritira kad se 2 dijasporca pocnu prepirati oko bh pasosa i isprava a sigurno imaju strane koje koriste u svakoj prilici
-
callmethebreeeze
#373 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
pa to je ono cemu ja pricam. pokvarila nas dijaspora.omar little wrote:eee povjetarac pozdravi se sa godisnjim ako ces isprave vaditi...nakon dva dana izivljavanja i maltretiranja, gubljenja zivaca ja sam odustala od te plemenite ideje...do neba sam bila zahvalna kanadskoj vladi na efikasnosti i organiziranosti (iako sam do tada imala sto i jednu primjedbu) i mogucnosti dobijanja dokumenata i pasosa u roku 5-6 dana istovremeno cuvajuci dignitet individuecallmethebreeeze wrote:i mene isto. ja na zalost nemam ni jednu bh-ispravu. a pokusacu izvaditi kad dodjem.scooter21ba wrote:sto me iritira kad se 2 dijasporca pocnu prepirati oko bh pasosa i isprava a sigurno imaju strane koje koriste u svakoj prilici
-
Idun
#374 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
A potvrda o drzavljanstvu ne starija od sest mjeseci? (pored kopije ld)......kopija prijave mjesta boravka u BiH? I kad sve to obavis, izgubis mjesec dana na relaciji SA-RS i masu zivaca, prijavis se..... kazu, zao nam je ali zbog......(administrativni razlozi).....zelimo vise srece slijedeci put.lucretiaMF wrote:eto ja sam se iz svedske registrirala....bez problema, postom. sve sto ti je trebalo je fotokopija licne karte (nju sam izvadila prije par godina i islo je iznenjadjujuce brzo), bosanske naravno i isprintan obrazac (imao si ga na stranici izbori.ba). i to je to.callmethebreeeze wrote:ja sam se htio registrovati, ali mi prvo treba pasos, a njega da izvadim trebao bih potrositi tonu zivaca i vremena koje nemam, na stranu lova...moler wrote:samo me zanima koliko je vas dijasporaca ispunilo svoju građansku dužnost i registrovalo se za ove izbore u oktobru?
S druge strane, nase Ambasade su jedna velika katastrofa. U pravom smislu rijeci. Ne znam zasto uopste postoje, osim da bi dobijali plate. Na kraju, cini mi se da neko tu, od nasih vlasti, ne zeli glasove dijaspore, pa kako nema interesa jedne strane gubi se interes i druge...nazalost.
-
mamica papucarka
#375 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
ljudi, kakvo vam je vrijeme. ja se nadam da je u Bosni toplije, jer je jos ljeta nisam vidjela
gluho bilo u jaknama vec danima hodamo 
Last edited by mamica papucarka on 23/07/2008 22:08, edited 1 time in total.