Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
Lace

Post by Lace »

King Kikapu wrote:ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
e to vec moze...bez persuna, kopra i vlasca (sta god to bilo) :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Lace wrote:
King Kikapu wrote:ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
e to vec moze...bez persuna, kopra i vlasca (sta god to bilo) :D
trave daju odlicnu aromu, mozes isjeckat svjeze listove nane u pavlaku i ostavit da odstoji bude za 10...drugo je ako ne volis takve zacine.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Knedle punjene paradajzom i povrce

Image

Vise fotografija mozete vidjeti ovdje
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

The_Fluid wrote:Knedle punjene paradajzom i povrce

Image

Vise fotografija mozete vidjeti ovdje
svaka ti cast, svaki dan mi das ideju za rucak :D
Aorta

Post by Aorta »

Njam-njam! : ) A za paprike da ne pricam...LUHV pecene paprike.
micika

Post by micika »

Moje najdraze tursko jelo....."kisir" :-)

Image

Uz kisir i cufte....za nedjeljni rucak....onako na brzinu :D :D

Image

Sinoc je bila orada....prilog krompir i spinat uz zelenu salatu.ali nisam uspjela slikat :(

evo veceras sta bi....dolma,svega po malo :D :D

Image
dalmatinka

Post by dalmatinka »

@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
micika

Post by micika »

dalmatinka wrote:@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
Dalmatinko,kisir ti je tursko jelo....koje se pravi od sitnog bulgura.A bulgur ti je nesto poput rize ali zuto.Potopi se u vreloj vodi,kad upije vodu doda se paradajz i paprika pire,maslinovo ulje,papricice,mladi luk,jedan paradajz i puno persuna,plus "nar eksisi",nesto kao pakmez od nara,ali kiselo pravo i pola iscijedjenog limuna.Servira se za zelenom salatom.Ma nista ljepse,mmmmmmmm.Dodji mi u Turkiye pa ti pripremim :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

micika wrote:
Dalmatinko,kisir ti je tursko jelo....koje se pravi od sitnog bulgura.A bulgur ti je nesto poput rize ali zuto.Potopi se u vreloj vodi,kad upije vodu doda se paradajz i paprika pire,maslinovo ulje,papricice,mladi luk,jedan paradajz i puno persuna,plus "nar eksisi",nesto kao pakmez od nara,ali kiselo pravo i pola iscijedjenog limuna.Servira se za zelenom salatom.Ma nista ljepse,mmmmmmmm.Dodji mi u Turkiye pa ti pripremim :)
Od svega toga što si nabrojila teško da bi ijedan glavni sastojak našla u dućanu. :( Morati ću se jednom zaletiti do Turske :D
Ministar poljoprivrede

Post by Ministar poljoprivrede »

bulgur :-)
Image

janjece karbonade :-)
Image

i onda je to ovako izgledalo u mom tanjiru 8)
Image
anais_nin

Post by anais_nin »

micika wrote:
mmmmm sto ogladnih :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

@micika, nemaš pojma koliko sam se zainteresirala za to jelo. Ajmo redom: Bulgur pretpostavljam da ću naći u biljnim apotekama. Ako imaš recept kako se kuha taj pekmez od nara, molim te napiši. Ne vjerujem da ću ga naći u trgovini, ali svog nara (šipka) imam u izobilju. I pire od paprike, može li se i to u kućnoj radinosti? :D
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.

isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem :oops: :run: ). super jednostavno i strasno ukusno. :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mrs. zurbrigen wrote:bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.

isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem :oops: :run: ). super jednostavno i strasno ukusno. :)
koromač?
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

dalmatinka wrote:
mrs. zurbrigen wrote:bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.

koromač?
yep! :) to je to!

hvala! :)
Aorta

Post by Aorta »

Drage kuharice i kuhari,

Hvala na dodatnim slikama -- superishka su! Ovo mi je postao najomiljeniji kutak na forumu. : ) Micika, kisir cu aBd probati napraviti sto prije. Vidjela sam taj pekmez od nara (u boci) u prodavnici, ali ga nisam kupila; ima i od duda. Za sta se to koristi? Dolma, btw, ti krasno izgleda.

Evo sta sam ja prije sat-dva napravila.

Basmati riza sa blago przenim bademima, uz piletinu mariniranu u curry od djumbira i bijelog luka.
Image

Zasladili smo sa breskvom u sosu od narandze. Ja gdje god mogu, dodam malo kore od narandze. : )

Image

Srdacan pozdrav od mene.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image

Prije par dana za rucak su bile pecene paprike, spageti, blago zapeceni paradajz (na slici izgleda kao svjezi, no kada ga nozem prepolovite, mmmm) i stanglice celera, takodjer blago zapecene. Tip: staviti samo kapljicu ulja.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 21:05, edited 1 time in total.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

nešto mi nije jasno....kako ta da uvijek kad se rješavaju sudbinska pitanja po opstanak BiH, ovako glupe teme se izvuku iz naftalina još glupljim komentarom.... je li to baš nikako nije povezano s gorkom pilulom gutanje koje je jučer najavio Lajčak..... u aprilu '06 se desila piramida pa ste svi blebetali o tome iako su amandmani bili 1000 puta vazniji....sad najavili "reformu" policije, i svi najednom lupaju o tome šta ko kuha u loncu, brakovima u USK, "repki" (fuj), bojenju zidova, dijelovima za automobile.... :shock:

napomena: ja kad sam bio mali uvjek su mi govorili odrasli da je jako nepristojno pitat druga il drugaricu "a šta si ti danas jeo". Dodao bih, u ovako siromašnoj i shebanoj zemlji prepunoj gladi i bijede, vaša tema normalnom čovjeku može samo zgaditi i doručak i ručak i večeru.
danas

Post by danas »

nuto nevolje... :oops:
anais_nin

Post by anais_nin »

razbijač_magle wrote:nešto mi nije jasno....kako ta da uvijek kad se rješavaju sudbinska pitanja po opstanak BiH, ovako glupe teme se izvuku iz naftalina još glupljim komentarom.... je li to baš nikako nije povezano s gorkom pilulom gutanje koje je jučer najavio Lajčak..... u aprilu '06 se desila piramida pa ste svi blebetali o tome iako su amandmani bili 1000 puta vazniji....sad najavili "reformu" policije, i svi najednom lupaju o tome šta ko kuha u loncu, brakovima u USK, "repki" (fuj), bojenju zidova, dijelovima za automobile.... :shock:

napomena: ja kad sam bio mali uvjek su mi govorili odrasli da je jako nepristojno pitat druga il drugaricu "a šta si ti danas jeo". Dodao bih, u ovako siromašnoj i shebanoj zemlji prepunoj gladi i bijede, vaša tema normalnom čovjeku može samo zgaditi i doručak i ručak i večeru.

ovaj zaredao da budi svijest radnog naroda po svim mogucim podforumima.... :oops: ako ne znas ili neces da naucis da kuhas zibje odavde i drzi se politike, nemoj da te kutljacom po forumu gonjam :D
micika

Post by micika »

jOFLA wrote:
micika wrote:Salata sa patlidzanima :-)

Image
Joj ovo dobro izgleda, de napiši molim te kako si ovo napravila, jesi li pržila samo patlidžan, ili i papriku ? Šta si sve stavila unutra, prepoznajem paradajz, luk, i vjerovatno je ono paprika. Ono nešto s lijeve strane mogao bi biti patlidžan, a mogla bi biti i neka gljiva. Hajde napiši nešto pobliže o ovome, malo više detalja ruka ti se pozlatila.
Patlidzan ne guli,nego samo prosaraj i nasijeci na polukolutove.Nemoj sitno,jer kad se isprzi nema ga nigdje :D :D Narezan patlidzan nasoli i ostavi da stoji pola sata,poslije isperi i ocijedi na kuhinjskom papiru.Isprzi na maslinovom ulju.Ovamo na grubo nasjeci luk,paradajz,dosta persuna,duge slatke ili blago ljute feferone i iscijediti jedan limun,Naravno dodati zacine.Nema gljiva,nema normalne paprike,samo veliki feferoni.U turskoj ih zovu "sivri biber".Izmijesaj i dobar tek.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Image

ukoliko neko ne konta...zeljanica
Lace

Post by Lace »

King Kikapu wrote:Image

ukoliko neko ne konta...zeljanica
opet mi se tvoje najsvidja :D
Post Reply