Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
King Kikapu
ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
- Lace
e to vec moze...bez persuna, kopra i vlasca (sta god to bilo)King Kikapu wrote:ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
-
King Kikapu
trave daju odlicnu aromu, mozes isjeckat svjeze listove nane u pavlaku i ostavit da odstoji bude za 10...drugo je ako ne volis takve zacine.Lace wrote:e to vec moze...bez persuna, kopra i vlasca (sta god to bilo)King Kikapu wrote:ovo i nije pretjerano ljuto jer se meso sprema odvojeno od povrca i tek se poslije sastavi u nadjev, tako da imas ljutkasto meso i onako povrcasto povrce. osim toga prelijes nadjev pavlakom sa vlascem, persunom i koprom pa to jos ublazi ljutinu.
-
mamica papucarka
- dalmatinka
@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
-
micika
Dalmatinko,kisir ti je tursko jelo....koje se pravi od sitnog bulgura.A bulgur ti je nesto poput rize ali zuto.Potopi se u vreloj vodi,kad upije vodu doda se paradajz i paprika pire,maslinovo ulje,papricice,mladi luk,jedan paradajz i puno persuna,plus "nar eksisi",nesto kao pakmez od nara,ali kiselo pravo i pola iscijedjenog limuna.Servira se za zelenom salatom.Ma nista ljepse,mmmmmmmm.Dodji mi u Turkiye pa ti pripremimdalmatinka wrote:@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
- dalmatinka
Od svega toga što si nabrojila teško da bi ijedan glavni sastojak našla u dućanu.micika wrote:Dalmatinko,kisir ti je tursko jelo....koje se pravi od sitnog bulgura.A bulgur ti je nesto poput rize ali zuto.Potopi se u vreloj vodi,kad upije vodu doda se paradajz i paprika pire,maslinovo ulje,papricice,mladi luk,jedan paradajz i puno persuna,plus "nar eksisi",nesto kao pakmez od nara,ali kiselo pravo i pola iscijedjenog limuna.Servira se za zelenom salatom.Ma nista ljepse,mmmmmmmm.Dodji mi u Turkiye pa ti pripremimdalmatinka wrote:@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
- Ministar poljoprivrede
bulgur 

janjece karbonade

i onda je to ovako izgledalo u mom tanjiru

janjece karbonade

i onda je to ovako izgledalo u mom tanjiru

- anais_nin
mmmmm sto ogladnihmicika wrote:Dalmatinko,kisir ti je tursko jelo....koje se pravi od sitnog bulgura.A bulgur ti je nesto poput rize ali zuto.Potopi se u vreloj vodi,kad upije vodu doda se paradajz i paprika pire,maslinovo ulje,papricice,mladi luk,jedan paradajz i puno persuna,plus "nar eksisi",nesto kao pakmez od nara,ali kiselo pravo i pola iscijedjenog limuna.Servira se za zelenom salatom.Ma nista ljepse,mmmmmmmm.Dodji mi u Turkiye pa ti pripremimdalmatinka wrote:@micika, što je kisir? Neloše izgleda.
- dalmatinka
@micika, nemaš pojma koliko sam se zainteresirala za to jelo. Ajmo redom: Bulgur pretpostavljam da ću naći u biljnim apotekama. Ako imaš recept kako se kuha taj pekmez od nara, molim te napiši. Ne vjerujem da ću ga naći u trgovini, ali svog nara (šipka) imam u izobilju. I pire od paprike, može li se i to u kućnoj radinosti? 
- mrs. zurbrigen
bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.
isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem
). super jednostavno i strasno ukusno. 
isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem
- dalmatinka
koromač?mrs. zurbrigen wrote:bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.
isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem![]()
- mrs. zurbrigen
yep!dalmatinka wrote:koromač?mrs. zurbrigen wrote:bulgur se, ja mislim, pravi od psenice. meni je ponekad i bolji od rize, pogotovo kad kuham u tajinu.
isto super je salata od bulgura. trebas bulgur, paradajz, luk, ako hoces i malo bijelog luka, persuna, soka od limuna i maslinovog ulja. ja kadkad dodam jos malo ovoga (ne znam kako se zove na nasem![]()
hvala!
-
Aorta
Drage kuharice i kuhari,
Hvala na dodatnim slikama -- superishka su! Ovo mi je postao najomiljeniji kutak na forumu. : ) Micika, kisir cu aBd probati napraviti sto prije. Vidjela sam taj pekmez od nara (u boci) u prodavnici, ali ga nisam kupila; ima i od duda. Za sta se to koristi? Dolma, btw, ti krasno izgleda.
Evo sta sam ja prije sat-dva napravila.
Basmati riza sa blago przenim bademima, uz piletinu mariniranu u curry od djumbira i bijelog luka.

Zasladili smo sa breskvom u sosu od narandze. Ja gdje god mogu, dodam malo kore od narandze. : )

Srdacan pozdrav od mene.
Hvala na dodatnim slikama -- superishka su! Ovo mi je postao najomiljeniji kutak na forumu. : ) Micika, kisir cu aBd probati napraviti sto prije. Vidjela sam taj pekmez od nara (u boci) u prodavnici, ali ga nisam kupila; ima i od duda. Za sta se to koristi? Dolma, btw, ti krasno izgleda.
Evo sta sam ja prije sat-dva napravila.
Basmati riza sa blago przenim bademima, uz piletinu mariniranu u curry od djumbira i bijelog luka.

Zasladili smo sa breskvom u sosu od narandze. Ja gdje god mogu, dodam malo kore od narandze. : )

Srdacan pozdrav od mene.
-
razbijač_magle
nešto mi nije jasno....kako ta da uvijek kad se rješavaju sudbinska pitanja po opstanak BiH, ovako glupe teme se izvuku iz naftalina još glupljim komentarom.... je li to baš nikako nije povezano s gorkom pilulom gutanje koje je jučer najavio Lajčak..... u aprilu '06 se desila piramida pa ste svi blebetali o tome iako su amandmani bili 1000 puta vazniji....sad najavili "reformu" policije, i svi najednom lupaju o tome šta ko kuha u loncu, brakovima u USK, "repki" (fuj), bojenju zidova, dijelovima za automobile.... 
napomena: ja kad sam bio mali uvjek su mi govorili odrasli da je jako nepristojno pitat druga il drugaricu "a šta si ti danas jeo". Dodao bih, u ovako siromašnoj i shebanoj zemlji prepunoj gladi i bijede, vaša tema normalnom čovjeku može samo zgaditi i doručak i ručak i večeru.
napomena: ja kad sam bio mali uvjek su mi govorili odrasli da je jako nepristojno pitat druga il drugaricu "a šta si ti danas jeo". Dodao bih, u ovako siromašnoj i shebanoj zemlji prepunoj gladi i bijede, vaša tema normalnom čovjeku može samo zgaditi i doručak i ručak i večeru.
- anais_nin
razbijač_magle wrote:nešto mi nije jasno....kako ta da uvijek kad se rješavaju sudbinska pitanja po opstanak BiH, ovako glupe teme se izvuku iz naftalina još glupljim komentarom.... je li to baš nikako nije povezano s gorkom pilulom gutanje koje je jučer najavio Lajčak..... u aprilu '06 se desila piramida pa ste svi blebetali o tome iako su amandmani bili 1000 puta vazniji....sad najavili "reformu" policije, i svi najednom lupaju o tome šta ko kuha u loncu, brakovima u USK, "repki" (fuj), bojenju zidova, dijelovima za automobile....
ovaj zaredao da budi svijest radnog naroda po svim mogucim podforumima....
-
micika
Patlidzan ne guli,nego samo prosaraj i nasijeci na polukolutove.Nemoj sitno,jer kad se isprzi nema ga nigdjejOFLA wrote:Joj ovo dobro izgleda, de napiši molim te kako si ovo napravila, jesi li pržila samo patlidžan, ili i papriku ? Šta si sve stavila unutra, prepoznajem paradajz, luk, i vjerovatno je ono paprika. Ono nešto s lijeve strane mogao bi biti patlidžan, a mogla bi biti i neka gljiva. Hajde napiši nešto pobliže o ovome, malo više detalja ruka ti se pozlatila.micika wrote:Salata sa patlidzanima![]()
![]()
-
King Kikapu

ukoliko neko ne konta...zeljanica