Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#351 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

TheGodfather001 wrote:
NediM17 wrote:
TheGodfather001 wrote:Doslo je do promjene proizvodjaca kod mene, ici ce Zavoli OBD umjesto Atikera OBD, nego me nesto buni - pitao sam za paljenje lampice elektronike nakon ugradnje i kaze ovaj majstor da je to normalno i da je do kvaliteta plina?? Je li to istina ili je ubleha koja se "priznaje u cijeni"?
Buni me iz razloga (laicki govoreci) sto uzimam OBD bas kako bih eliminsao "losu smjesu" preko tog CPU/senzora ili cega vec, a koja je kako je objasnjeno i razlog paljenja lampice.
:cry:

PS: i preporuka za sipanje LPG je na Energopetrolu i Petrolu... Kao Proming, HIFA i svi drugi imaju plin slabijeg kvaliteta. Milojevic (Vojkovici) po misljenju majstora "nekad valja a nekad ne".
Koji ti je to majstor rekao? Ne, CHECK ENGINE lampica se ne smije upaliti, pogotovo na OBD II sistemima, koji mijenjaju parametre ubrizgavanja i steluju mapu u realnom vremenu, zavisno od kvalitete plina.

Ja sam presao 10.000km na plin, i nikada, ali nikada se CHECK lampica nije upalila, u pitanju je Atiker SafeFast OBD II sistem.
U DARKOM-u mi je to rekao majstor, jutros tamo bio i sve mi je pojasnio detaljno u vezi Atikera, LPG Tech-a i Zavoli-a. Doslovno mi je rekao da se moze desiti da se nikad ne upali, da se upali odmah i ugasi nakon 50 predjenih kilometara kao i nakon 100 predjenih kilometara, ili da se jako cesto pali kada je plin los. .ebe lud neznalicu :shock:
Mozda na starim sistemima koji imaju fiksnu plinsku mapu, medjutim na OBD II sistemima, koji mapu prilagodjavaju u realnom vremenu, ne bi smjelo biti CHECK lampice.

Slicno kao sto se benzinski ECU prilagodjava gorivu od 100 pa do 88 oktana.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#352 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Truba »

mom kolegi non stop gori ček endzin lampica
skoda fabija je u pitanju
NediM17

#353 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Black swan wrote:mom kolegi non stop gori ček endzin lampica
skoda fabija je u pitanju
Nesto tu definitivno nije kako treba. Ja sam svoj auto kopcao i na OBD II dijagnostikicu koju imam, da vidim je li nekada u ovih 10.000km upalio CHECK a da nisam primijetio, jer ako jest greska ostane u memoriji. Medjutim, historija gresaka je PRAZNA.

Ima li jos neko od plinasa da kaze kakva je kod njega situacija, da li se ikada povaljuje CHECK? Recimo znam da su Hyundai/KIA automobili dosta zahtjevni sto se tice plina i CHECK lampice, cim benzinski ECU uoci 5% razlike od povratnih parametara koje ocekuje, odmah pali CHECK. Znam par ljudi koji voze iste na plin, ali ocito su im uredjaji dobro postavljeni i podeseni i nikada im se nije desilo da dobiju CHECK.

Uglavnom, moje je misljenje ako je plinski uredjaj dobro podesen, CHECK se ne smije paliti. Kolege plinasi pucajte, kakva je kod vas situacija sa CHECK ENGINE?
prsan

#354 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by prsan »

Ko vjeruje da ovaj auta sa snimke moze raditi na atikerovom sistemu grdno se vara.

sa njihovim sistemom nemogu raditi ni klasicni motori vece euro norma kako treba .

zato i koriste obd sisteme prvenstveno ne zbog konstantne korekcije nego zbog opcije brisanja gresaka.

tako da motor nema dobru smjesu iako ne gori check,i s odredjenim vremenom ce bit stete na motoru.

ta opcija izbrise gresku cim se pojavi u benzinskom ecu.

u prevodu vlasnik sretan i zadovoljan sto ne gori lampica ali smijesa daleko od dobre.

zato vozaci sa atiker sistemom imaju potrosnju plina vecu od normalne i imaju losije performanse.

atiker koristi dizne tipa valtek ,koje su veoma lose kvalitete. proguglajte malo hana ,brc,keihin,dimco dizne(koje su top proizvodi sto se tice plinskih dizni)

isparivaci su im smece(membrane otisle na 10000km,a kod kvalitetnih uredjaja traju u prosjeku 1000000km) a ecu i softver zastarjela tehnologija.

malo se raspitajte ali kod pravih izvora prije nego unistite sebi vozila.

jedino su im tankovi dobri.realno tesko je ne napravit celicni tank lose.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#355 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote: Nesto tu definitivno nije kako treba. Ja sam svoj auto kopcao i na OBD II dijagnostikicu koju imam, da vidim je li nekada u ovih 10.000km upalio CHECK a da nisam primijetio, jer ako jest greska ostane u memoriji. Medjutim, historija gresaka je PRAZNA.

Ima li jos neko od plinasa da kaze kakva je kod njega situacija, da li se ikada povaljuje CHECK? Recimo znam da su Hyundai/KIA automobili dosta zahtjevni sto se tice plina i CHECK lampice, cim benzinski ECU uoci 5% razlike od povratnih parametara koje ocekuje, odmah pali CHECK. Znam par ljudi koji voze iste na plin, ali ocito su im uredjaji dobro postavljeni i podeseni i nikada im se nije desilo da dobiju CHECK.

Uglavnom, moje je misljenje ako je plinski uredjaj dobro podesen, CHECK se ne smije paliti. Kolege plinasi pucajte, kakva je kod vas situacija sa CHECK ENGINE?
Meni se jednom upalilo, ali zbog benzina.

Naime u zurbi naspem benzina na Green Oilu i nakon nekoliko kilometara se upalila lampica. Kad je prebacilo na plin, lampica je ostala upaljena :?

Sumnjao sam na lambda sondu.

Elem, nakon konsultacije, sprzio sam to benzina do same granice rezerve i onda nasuo 30 litara na petrolu i ugasila se.
NediM17

#356 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

_BataZiv_0809 wrote:
NediM17 wrote: Nesto tu definitivno nije kako treba. Ja sam svoj auto kopcao i na OBD II dijagnostikicu koju imam, da vidim je li nekada u ovih 10.000km upalio CHECK a da nisam primijetio, jer ako jest greska ostane u memoriji. Medjutim, historija gresaka je PRAZNA.

Meni se jednom upalilo, ali zbog benzina.

Naime u zurbi naspem benzina na Green Oilu i nakon nekoliko kilometara se upalila lampica. Kad je prebacilo na plin, lampica je ostala upaljena :?

Sumnjao sam na lambda sondu.

Elem, nakon konsultacije, sprzio sam to benzina do same granice rezerve i onda nasuo 30 litara na petrolu i ugasila se.
To je onda definitivno bilo do benge! Je li ti Atiker OBD2 plinski sistem, ako jeste, eto odmah dokaza da pobijemo ovog strucnjaka iznad koji tvrdi da plinski ECU brise greske iz benziskog ECU-a.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#357 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote: To je onda definitivno bilo do benge! Je li ti Atiker OBD2 plinski sistem, ako jeste, eto odmah dokaza da pobijemo ovog strucnjaka iznad koji tvrdi da plinski ECU brise greske iz benziskog ECU-a.
Morao bih se malo konsultovati sa papirologijom, nisam bas siguran. Elem ugradjen prije godinu dana, na vozilo sa Euro 3 motorom, ne znam koji moze biti :?

Greske do sada nikad nije izbacivao, osim pomenutog slucaja.
NediM17

#358 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

_BataZiv_0809 wrote:
NediM17 wrote: To je onda definitivno bilo do benge! Je li ti Atiker OBD2 plinski sistem, ako jeste, eto odmah dokaza da pobijemo ovog strucnjaka iznad koji tvrdi da plinski ECU brise greske iz benziskog ECU-a.
Morao bih se malo konsultovati sa papirologijom, nisam bas siguran. Elem ugradjen prije godinu dana, na vozilo sa Euro 3 motorom, ne znam koji moze biti :?

Greske do sada nikad nije izbacivao, osim pomenutog slucaja.
Ne znam kada su poceli furati OBDII, uglavnom, nesto malo je bio skuplji od obicnog sistema. Mislim da postoji mogucnost da je OBD II, ako ti nije stagod vidi u papirima. A i da nije OBD II, eto dokaza da i bez OBD II korekcije Atiker LPG radi savrseno dobro, i bez CHECK lampica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#359 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:
Ne znam kada su poceli furati OBDII, uglavnom, nesto malo je bio skuplji od obicnog sistema. Mislim da postoji mogucnost da je OBD II, ako ti nije stagod vidi u papirima. A i da nije OBD II, eto dokaza da i bez OBD II korekcije Atiker LPG radi savrseno dobro, i bez CHECK lampica.
Vazi, provjerim pa javim ovdje. Cijena ugradnje je bila 800 KM. Plin promet Zenica.
prsan

#360 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by prsan »

Nisam reko da je to na njegovom autu.vece euro norme nemogu uraditi s tim sistemom kako treba.

palit ce se greska osim ako ne koriste opciju brisanje gresaka.

dok kvalitetni sistemi netrebaju koristiti tu oppciju jer dizne i plinski ecu mogu da obave svoj poso bez problema

sta ti nije jasno u vezi brisanja greske preko plinskog ecu na obd sistemu?
NediM17

#361 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

prsan wrote:Nisam reko da je to na njegovom autu.vece euro norme nemogu uraditi s tim sistemom kako treba.

palit ce se greska osim ako ne koriste opciju brisanje gresaka.

dok kvalitetni sistemi netrebaju koristiti tu oppciju jer dizne i plinski ecu mogu da obave svoj poso bez problema

sta ti nije jasno u vezi brisanja greske preko plinskog ecu na obd sistemu?
Morala bi makar u jednom momentu prije no plinski ECU obrise gresku zablinkati lampica na kontrolnoj tabli, ali nikad za nikad mi se to nije desilo, auto ima EURO4 normu. Inace, nisam siguran uopce da je moguce brisati gresku dok auto radi.

I napisao si gluposti i za dizne i za isparivac. Dizne su Atiker, i jako su kvalitetne, a u isparivacu ne odu nikakve membrane, nego neki federi, a u narednih par mjeseci izlazi nova verzija isparivaca koja rjesava sve te probleme. Prema tome, ti si najobicniji trol, kojem je iz ovog ili onog razloga u interesu da napljuje Atiker.
axe22

#362 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by axe22 »

NediM17 wrote:
TheGodfather001 wrote:
Ja sam ugradio kod njih u augustu, i to u centrali u Malinama (Zivinicama), sve je radilo super do unazad mjesec-dva. Prvo bi se auto ugasi nekad na prebacivanju, kada su napolju bili minusi, pa sam to mislio da je to do minusa, a i rijetko bi se desi. A onda u zadnjih mjesec se gasi svako prebacivanje, nekada i po tri puta zaredom, bas je znalo biti problematicno, pogotovo ako se desi u raskrsnici, kada prebacuje u voznji, proguta knedlu i nastavi dalje normalno. Jos prije par dana odem u Strojorad u taj novi servis, vakat da se mijenjaju filteri, hajde kontam mozda je i do toga, nisam ih htio peglati sa ovim sto se gasi, jer su radili neki auto, rekoh jos momku da pogleda na kompjuteru jesu li svi parametri O.K., rece on da jesu.

Medjutim, problem i dalje prisutan u sve vecoj i vecoj mjeri. Na kraju mi pukne film 1. marta i odem u DARKOM, jer su i oni Atiker ovlasteni servis, i ljudi nadju gresaka i gresaka.

MAP senzor ispred filtera gasne faze, klosarske selne na sve strane, crijeva koja idu od dizni na usis neravnomjerna i dugacka, dizne vise na crijevu od plina, nisu uopce pricvrscene nicim, srede te sitnice, medjutim situacija ista. Kad im se oslobodio laptop, pogledaju parametre, pritisak plina ovako 3 bara, a treba da bude 1-1.5 bar, kazu isparivac, promijene, urade mi update softvera plinskog ECU-a, ponovnu kalibraciju, i evo auto sad radi i salta kao sat.

DARKOM :thumbup:

Inace momak u DARKOM-u kaze da su Atiker dizne vrhunska roba, kompjuter solidan, a isparivaci teska karina.

P.S. Prvi servis kosta 15KM, mijenja se filter gasne faze. Imas 200 radnih sati ili 10.000km do prvog servisa, pa sta prije, pisti 25x kada gasis auto, nakon toga vise ne da da se vozi na LPG uopce.

Kod mene se cista stvar desavala, nakon promjene malog filtera kola su se gasila pri saltanju, odem do atikera i odrade ponovo mapu i sve ok.
Nedavno radio veliki servis (oba filtera) i pojavi se ponovo problem, nazove i radnik mi kaze da mogu doc kad hocu (tako je bilo i prvi put).
Spojen na racunar, nikakve greske nema, ali malo mapu podesili i poslje toga ne zeza (garantni rok jos traje) ali sam primjetio da imam oko 1 litar manju potrosnju nego sto sam imao. Jedino sto sam primjetio da mi zna poslje duze voznje ako naglo pustim gas i druzim kola na kvacilu obrtaju padnu ispod 800 i onda skoce nazad (kao da se kola hoce ugasiti), ali to rijetko se desi.
I velika je razlika gdje sipas plin i kakvog je kvaliteta.
Ja posljednji 2-3 mjeseca sipam na istra-benz kod Zivinica i trenutno sam najzadovoljniji potosnjom a i cijenom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#363 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote: Morala bi makar u jednom momentu prije no plinski ECU obrise gresku zablinkati lampica na kontrolnoj tabli, ali nikad za nikad mi se to nije desilo, auto ima EURO4 normu. Inace, nisam siguran uopce da je moguce brisati gresku dok auto radi.

I napisao si gluposti i za dizne i za isparivac. Dizne su Atiker, i jako su kvalitetne, a u isparivacu ne odu nikakve membrane, nego neki federi, a u narednih par mjeseci izlazi nova verzija isparivaca koja rjesava sve te probleme. Prema tome, ti si najobicniji trol, kojem je iz ovog ili onog razloga u interesu da napljuje Atiker.
Eh evo pogledah malo papirologiju i nisam uspio naci neku oznaku slicnu toj koju si spominjao. Ima neka oznaka H 225 :? Motor je 1,8 V V T (sa varijabilnim radom ventila) i poznat iz brojnih modela Fiata, Lancije, a vjerovatno i Alfe. Euro 3 norma.

LPG uredjaj je proizveden 2013.
NediM17

#364 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@axe22

Znas li koji tacno LPG sistem imas? Meni tu smrdi da je i tvoj isparivac na izmaku, samo su softverski korigovali to sranje koje pravi isparivac.

@_BataZiv_0809

Vjerovatno je u pitanju obicni sistem bez OBD II korekcije. Cim druze ne dobijas CHECK lampicu, znaci da je smjesa plina odlicna, vozi i uzivaj. :thumbup:

@prsan

A evo rado cu istestirati da li plinski ECU brise greske, samo mi reci nacin kako da namjerno izazovem CHECK a da nista ne ostetim, pa cu konstantno raditi READ gresaka preko laptopa, i pratiti hoce li nestati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#365 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:
@_BataZiv_0809

Vjerovatno je u pitanju obicni sistem bez OBD II korekcije. Cim druze ne dobijas CHECK lampicu, znaci da je smjesa plina odlicna, vozi i uzivaj. :thumbup:
Moguce. Stvarno nigdje u papirologiji nisam vidio tu oznaku, a ovo sto sam naveo je prepisano iz atesta. Doduse nije mi se bas dalo detaljno citati :thumbup:

Sve u svemu, evo prva godina prosla bez ikakvih problema. Kako ce ici dalje, vidjet cemo, nadam se da mi isparivac nece izazvati glavobolju :roll:
prsan

#366 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by prsan »

Nisi me razumio.dizne su atiker.konstrukciono tipa valtek,izgledaju kao valtek i princip rada im je kao valtek 3 oma. Minimalno otvaranje im je ko u valteka maX otvaranje im je ko u valteka brzina ko u valteka.nazalost nisu pogodne za visocije norme.i plus kratkog su vijeka.vidjeces kad ti odu klipici u diznama.
Oces rec da je puko feder u isparivacu?
Produvale su mu membrane vjerovatno,zato je digo pritisak na 3 bara.
Zivi bili pa vidjeli sta ce bit ubuduce ,to he jos sve novo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#367 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

prsan wrote:Nisi me razumio.dizne su atiker.konstrukciono tipa valtek,izgledaju kao valtek i princip rada im je kao valtek 3 oma. Minimalno otvaranje im je ko u valteka maX otvaranje im je ko u valteka brzina ko u valteka.nazalost nisu pogodne za visocije norme.i plus kratkog su vijeka.vidjeces kad ti odu klipici u diznama.
Oces rec da je puko feder u isparivacu?
Produvale su mu membrane vjerovatno,zato je digo pritisak na 3 bara.
Zivi bili pa vidjeli sta ce bit ubuduce ,to he jos sve novo.
Poenta price je da Atiker ne valja uopce ili da ne valja za novije automobile (tj. sa normom preko euro3)?
Last edited by _BataZiv_0809 on 09/03/2015 18:03, edited 1 time in total.
axe22

#368 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by axe22 »

NediM17 wrote:@axe22

Znas li koji tacno LPG sistem imas? Meni tu smrdi da je i tvoj isparivac na izmaku, samo su softverski korigovali to sranje koje pravi isparivac.
U servisnoj knjizici pise : Atiker SRO7100KW , vidim da je datum proizvodnje 7/13.
Fiat marea 1.6 16v ako ti sta moze pomoci. Za sad sam presao oko 22 000 km na sistemu.
E sad ne znam ima li veze, ali u ovim zimskim danima nekad mi prebaci na plin gotov odmah, znaci kazaljka od temperature vode pomjeri se mozda milimetar, a nekad dosta vise.
I zadnji put kad je momak podesavao mapu bas sam gledao i pritisak plina je bio 1.1 bar.

Edit:
Po seriskom broju na stranici nasao sam da je ovaj sistem
"K01.MK01.120 LPG Mini Kit 3 – 4 Cyl. Nicefast Junior SR07"
K01.001856 -LPG-CNG Injector AHC 4 Cyl. 3 Ohm
K01.003380 – LPG-CNG Reducer Temp. Sensor
K01.003550-LPG-CNG ECU Nicefast Junior
K01.003560-LPG-CNG Wire Harness 3-4 Cyl. Nicefast Junior
K01.003516-LPG-CNG 3516 Microfast MAP Sensor
K01.003574-LPG-CNG Swicth And Buzzer Nicefast
K01.011306-Lpg Solenoid Valve 1306
K01.SF12.12-LPG-CNG Filter SF12 Ø12 x Ø12 mm
NediM17

#369 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@prsan

Jasno je da ta dizna ne moze biti brza kao CR dizna, ali nemoguce je da ista zaostaje za beninskim diznama. Uostalom genije, kakve veze imaju EURO norme sa diznama (slazem se da mogu zavisiti od vrste ubrizgavanja)? Recimo sve DACIJE 1.6 8v koriste iste dizne, a imaju norme ispuha EURO 3,4,5.

Takodjer, sto se tice vijeka, ja dobih bas suprotnu informaciju, a to je da Atiker dizne traju i traju!

Jedino se slazem za isparivac, smece je, bili u pitanju federi ili membrane, ali uskoro izlazi nova verzija koja ispravlja greske!

Takodjer, nisi mi odgovorio na pitanje!

@_BataZiv_0809

Ukratko, frajer prica gluposti.

@axe22
Ma zanimalo me samo je li Atiker. :)

Ako si vidio taj pritisak, znaci da ti je isparivac jos uvijek dobar.
axe22

#370 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by axe22 »

NediM17 wrote: Ma zanimalo me samo je li Atiker. :)

Ako si vidio taj pritisak, znaci da ti je isparivac jos uvijek dobar.

Oba puta problem se desio nakon redovne promjene filtera ali su otklonjeni odlaskom do servisa, 5-10 minuta traje popravka.
Ako se pojavi ponovo, trazit cu detaljan pregled, a ne samo podesavanje mape.
O'zone
Globalni moderator

#371 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

Image

Supci
shandrprcSA

#372 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by shandrprcSA »

za lijeka im zatrebalo mamicu mi kokosarsku
muha_sa

#373 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

hnadri me potrošnja :-)

sa istom kolicinom nekad prelazio od 420-450 sad 300 :-) :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#374 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote:hnadri me potrošnja :-)

Jesi to poceo sipati na EP :D
O'zone
Globalni moderator

#375 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

muha_sa wrote:hnadri me potrošnja :-)

Stari i vozilo moj Muha. A i hladnije je vrijeme. Imaš klasiku sta treba provjeriti posto znam da si bio u Darkomu na kontroli.

Svjećice
Kablove
Paljenje

A možda ti samo otezala noga na gasu, vracas se u mladost pa brzas :)
Post Reply