Nacionalnost i Pripadanost SA-X
-
LjepoticaiZvjer
evo par pitanja za "covjeka iz bosne". vidim da ti pravo smetaju ljudi koji se izjasnjavaju kao bosanci, toliko da ih grcevito zelih ubijediti da promjene svoje misljenje.
sa druge strane smatras da se pravoslaci i katolici u bih trebaju izjasnjavati kao hrvati i srbi, to je jel uredu, isto kao sto je uredu da na utakmici navijaju za hrvatsku ili srbiju, uce njihovu istoriju i jezik u skolama iako su do prije par godina pricali cisti bosanski. i kao sto je isto uredu da rade svim snagama da rasparcaju ovu zemlju i pridodaju je svojoj "pravoj " zemlji.
izjasnjavanjem kao bosnjak ti to indirektno podrzavas. sada je pitanje svjesno ili nesvjesno.
da li ti zelis bosnu kao multinacionalnu i multikulturalnu drzavu, ili bosnu u kojoj zive samo muslimani/bosnjaci?
jer izrazavajuci se kao bosanac vjeruj mi definitivno zelis ovo prvo.
sa druge strane smatras da se pravoslaci i katolici u bih trebaju izjasnjavati kao hrvati i srbi, to je jel uredu, isto kao sto je uredu da na utakmici navijaju za hrvatsku ili srbiju, uce njihovu istoriju i jezik u skolama iako su do prije par godina pricali cisti bosanski. i kao sto je isto uredu da rade svim snagama da rasparcaju ovu zemlju i pridodaju je svojoj "pravoj " zemlji.
izjasnjavanjem kao bosnjak ti to indirektno podrzavas. sada je pitanje svjesno ili nesvjesno.
da li ti zelis bosnu kao multinacionalnu i multikulturalnu drzavu, ili bosnu u kojoj zive samo muslimani/bosnjaci?
-
CovjekIzBosne
Novi_Nick wrote:Covjece de se konsoliduj malo. Prvo Albanci su etnicki Iliri a nose drzavno ime naroda po imenu drzave Albanije. Tako isto Bosanciihercegovci su etnicka kobinacija: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd a nose drzavno ime naroda i nacije po imenu svoje autohtone i autenticne drzave Bosne i Hercegovine.CovjekIzBosne wrote:Kontradiktiras sam sebe po vama drzava nam se zove Bosnai hercegovina pa smo po tom Bosanci i Hercegovci, a ja kazem ako je covjek iz BIH porijeklom a ima pasos Njemacki jeli on sada postaje Njemacka etnicnost???Novi_Nick wrote: De se malo skoncentrisi sta pises pa zatim napravi strukturu etnickih, drzavnih naroda i nacija itd.
Prvo BH identitet ili skraceno Bosanci su istoriski prozvod izmjesanih etnickih naroda: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd razlicitih religija. Ti bivsi etnicki narodi su tokom istorije se izmjesali te konstituisali drzavu Bosnu i Hercegovinu. Kao rezultat toga danas imamo drzavni narod i naciju drzave Bosne i Hercegovine ciji se narodni i nacionalni identitet zove Bosanciihercegovci. Osim Bosanacaihercegovaca u BiH danas ima i pripadnike drugih naroda koji se izjasnjavaju kao: Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Jugosloveni, Albanci itd.
Pitanje za tebe: kako ce se Njemac iz Njemacke izjasnjavat? a kako ce se izjasnjavat Bosanac iz Njemacke? Ovo te pitam jer si ti naveo njemce, boldirano gore iznad u tvom tekstu.
Promisli glavom prije nego sto kazes ili napises u ovom slucaju.
Po tebi Albanci u Srbiji ne postoje ili su Srbi a eto sad ce biti Kosovljani jer eto oni tu zive vjekovima i odma su trebali uzeti ime drzave u kojoj zive.
Sad da ja tebe pitam ko su Bosnjaci? historijski oni ne dolaze iz BiH nego iz Anadolije. Pripadnici tog naroda su dosli u BiH za vrijeme turske ili otomanske okupacije Balkana. To su bili pripadnici turske vojske i vecina njih je sa povlacenjem turaka sa Balkana ostala da zivi u BiH.
Autenticni Bosnjaci iz BiH ne postoje ali historijski postoji autenticni narod koji se zove BOSNIACI a to su ti ti danasnji Bosanci i Hercegovci.
Nemoj da mjesas termine Bosnjaci i BOSNIACI to su sasvim dva razlicita naroda. Bosnjaci vode porijeklo iz Anadolije a BOSNIACI iz BOSNE.
Dragi forumasi dobro dosli u paralelni svijet Sarajevo-x foruma gdje je sve moguce.
-
CovjekIzBosne
Pa da podrzavanjem Hrvata i Srba u BIH ja zelim da napravim Islamsku Republiku ALzira u BIH, a zabraovila si reci da je Saudijska Arabija napravila preko 1000 dzamija u muslimanskom entitetu BIH.LjepoticaiZvjer wrote:evo par pitanja za "covjeka iz bosne". vidim da ti pravo smetaju ljudi koji se izjasnjavaju kao bosanci, toliko da ih grcevito zelih ubijediti da promjene svoje misljenje.
A to ko za koga navija nije moj problem.
A zaboravio ti je gspn. Doda-the-vojvoda reci kako on brani krscansku Evropu od Vehabija koje 30% Bosanskih muslimana ili direktno podrzaje ili je u njima.
-
CovjekIzBosne
Zavjera SDA da promjeni rjecnik u Arapsko pismodanas wrote:i ja sam isto pomisilapatrius wrote:a sta li bi ova "pripadanost" SA-X-u trebala znacitvaljda nacionalno-etnick0-vjerska opredjeljenost
- Novi_Nick
WowCovjekIzBosne wrote:Novi_Nick wrote:Covjece de se konsoliduj malo. Prvo Albanci su etnicki Iliri a nose drzavno ime naroda po imenu drzave Albanije. Tako isto Bosanciihercegovci su etnicka kobinacija: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd a nose drzavno ime naroda i nacije po imenu svoje autohtone i autenticne drzave Bosne i Hercegovine.CovjekIzBosne wrote: Kontradiktiras sam sebe po vama drzava nam se zove Bosnai hercegovina pa smo po tom Bosanci i Hercegovci, a ja kazem ako je covjek iz BIH porijeklom a ima pasos Njemacki jeli on sada postaje Njemacka etnicnost???
Po tebi Albanci u Srbiji ne postoje ili su Srbi a eto sad ce biti Kosovljani jer eto oni tu zive vjekovima i odma su trebali uzeti ime drzave u kojoj zive.
Sad da ja tebe pitam ko su Bosnjaci? historijski oni ne dolaze iz BiH nego iz Anadolije. Pripadnici tog naroda su dosli u BiH za vrijeme turske ili otomanske okupacije Balkana. To su bili pripadnici turske vojske i vecina njih je sa povlacenjem turaka sa Balkana ostala da zivi u BiH.
Autenticni Bosnjaci iz BiH ne postoje ali historijski postoji autenticni narod koji se zove BOSNIACI a to su ti ti danasnji Bosanci i Hercegovci.
Nemoj da mjesas termine Bosnjaci i BOSNIACI to su sasvim dva razlicita naroda. Bosnjaci vode porijeklo iz Anadolije a BOSNIACI iz BOSNE.
Dragi forumasi dobro dosli u paralelni svijet Sarajevo-x foruma gdje je sve moguce.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sljedece piatanje za "CovjekIzBosne"
Ko su Srbi i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju
Ko su Hrvati i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju
itd.....
-
CovjekIzBosne
Ti bi sad da Bosna bude samo muslimanska????luciferino wrote:Ma šta se ja sekiram. Ni Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nije opstala. Neće ni ovo presveto trojstvo.
Vehabijo
- cyprus
Nije pitanje za mene ali eto.LjepoticaiZvjer wrote:...da li ti zelis bosnu kao multinacionalnu i multikulturalnu drzavu, ili bosnu u kojoj zive samo muslimani/bosnjaci?
Upravo govorim da se postavljanjem opcije Bosanac kao etničke skupine uništava multinacionalnost, pa čak i multikulturalnost.
-
CovjekIzBosne
Nisam historicar tako da neznam odakle tacno Srbi i Hrvati poticu,Novi_Nick wrote:WowCovjekIzBosne wrote:Novi_Nick wrote: Covjece de se konsoliduj malo. Prvo Albanci su etnicki Iliri a nose drzavno ime naroda po imenu drzave Albanije. Tako isto Bosanciihercegovci su etnicka kobinacija: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd a nose drzavno ime naroda i nacije po imenu svoje autohtone i autenticne drzave Bosne i Hercegovine.
Dragi forumasi dobro dosli u paralelni svijet Sarajevo-x foruma gdje je sve moguce.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ko su Srbi i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju?
Ko su Hrvati i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju?
itd.....
-
CovjekIzBosne
To sam i aj pokusao da objasnim gospodinu koji je pitao pitanje.cyprus wrote:Nije pitanje za mene ali eto.LjepoticaiZvjer wrote:...da li ti zelis bosnu kao multinacionalnu i multikulturalnu drzavu, ili bosnu u kojoj zive samo muslimani/bosnjaci?
Upravo govorim da se postavljanjem opcije Bosanac kao etničke skupine uništava multinacionalnost, pa čak i multikulturalnost.
- cyprus
Opet nepozvan odgovaram, pošto ne znam šta bi vam Čovjek iz Bosne odgovorijo.Novi_Nick wrote:Wow![]()
Ko su Srbi i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju?
Ko su Hrvati i kojem etnickom a kojem drzavnom narodu i naciji pripadaju?
itd.....
Srbi su narod iz skupine Južnih Slavena. Srbi su sami za sebe kako ti kažeš "etnički narod". Pod "državnim narodom" valjda podrazumjevaš državu kojoj pripadaju. Pa to zavisi. Najveći broj Srba pripada Srbijanskom "državnom narodu", zatim Bosanskohercegovačkom, pa onda Njemačkom, Hrvatskom, Crnogorskom, Austrijskom, Američkom, Britanskom itd.
Samo da napomenem da je pojam "državni narod" krajnje nepravilan. Pravilno bi trebalo reći kojoj naciji pripadaju, s tim što se mora uzeti da nacija i nacionalnost nisu isto.
Hrvati su također narod iz skupine Južnih Slavena. Po nacionalnosti svi su Hrvati, dok nacije kojim pripadaju su: Hrvatska (najveći broj), zatim, BiH, Argentinska, Američka, Njemačka, Austrijska, Čileanska, Brazilska, Australska itd.
- jeza u ledja
Novi_Nick wrote: .
Gdje si ti to procitao?
- Prozor
Malo si se preracunao, Albanija je tek nastala 1912. godine no Albanci se prvi put spominju u 11. stoljecu.Novi_Nick wrote:Covjece de se konsoliduj malo. Prvo Albanci su etnicki Iliri a nose drzavno ime naroda po imenu drzave Albanije. Tako isto Bosanciihercegovci su etnicka kobinacija: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd a nose drzavno ime naroda i nacije po imenu svoje autohtone i autenticne drzave Bosne i Hercegovine.CovjekIzBosne wrote:Kontradiktiras sam sebe po vama drzava nam se zove Bosnai hercegovina pa smo po tom Bosanci i Hercegovci, a ja kazem ako je covjek iz BIH porijeklom a ima pasos Njemacki jeli on sada postaje Njemacka etnicnost???Novi_Nick wrote: De se malo skoncentrisi sta pises pa zatim napravi strukturu etnickih, drzavnih naroda i nacija itd.
Prvo BH identitet ili skraceno Bosanci su istoriski prozvod izmjesanih etnickih naroda: Ilira, Germana, Slavena, Romana itd razlicitih religija. Ti bivsi etnicki narodi su tokom istorije se izmjesali te konstituisali drzavu Bosnu i Hercegovinu. Kao rezultat toga danas imamo drzavni narod i naciju drzave Bosne i Hercegovine ciji se narodni i nacionalni identitet zove Bosanciihercegovci. Osim Bosanacaihercegovaca u BiH danas ima i pripadnike drugih naroda koji se izjasnjavaju kao: Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Jugosloveni, Albanci itd.
Pitanje za tebe: kako ce se Njemac iz Njemacke izjasnjavat? a kako ce se izjasnjavat Bosanac iz Njemacke? Ovo te pitam jer si ti naveo njemce, boldirano gore iznad u tvom tekstu.
Za ostalo...
- jeza u ledja
Neki ljudi se ovdje izgleda bave porijeklom naroda u stilu Semira Osmanagica.
- cyprus
Herkul je bio ponosan na to da je Belgijanac i tako svi trebamo bit ponosni na državu iz koje dolazimo. Ali on nije po nacionalnosti Belgijanac jer to ne postoji. Stoga ovaj komentar ovdje nema nikakvog smisla.patrius wrote:boze moj,kako je tesko rijesiti i objasnit najjednostavniju stvar...pa zar niste vidjeli kako se Hercule Poirot uvijek srdio kad bi ga nazvali Francuzem
-
patrius
znaci,za belgijsku reprezentaciju igraju Francuzicyprus wrote:Herkul je bio ponosan na to da je Belgijanac i tako svi trebamo bit ponosni na državu iz koje dolazimo. Ali on nije po nacionalnosti Belgijanac jer to ne postoji. Stoga ovaj komentar ovdje nema nikakvog smisla.patrius wrote:boze moj,kako je tesko rijesiti i objasnit najjednostavniju stvar...pa zar niste vidjeli kako se Hercule Poirot uvijek srdio kad bi ga nazvali Francuzem
-
CovjekIzBosne
Bosanski identitet je samo drzavljanost, a Bosnjacki identitet ili Srpski ili Hrvatski nosi sa sobom tradiciju historiju jezik itd zato mislim da ce mnogi reci da im je vazniji narod od drzave.Prozor wrote:Jedno pitanje za sve ovdje..
Sta vam je vaznije? Etnicki ili bosanski identitet(osim ako se izjasnjavate kao Bosanci i etnicki)?
- NIN
Mogu vam reci da u grupama cimpanzi (Pan trogloditi) preovladava slicana percepcija pripadnosti maticnoj grupi i animozitet prema ostalima (vangrupnim jedinkama). Iz tih - genetski predisponiranih - socio-psiholoskih interakcija dolazi do medjugrupne maligne agresije i sukoba koji zavrsavaju ubijanjem muzjaka i mladunaca, silovanjem i odvodjenjem zenki i ritualima nakon pobjede.
I sta dalje reci no - majmun ostaje majmun!
Pozdrav...
I sta dalje reci no - majmun ostaje majmun!
Pozdrav...
- cyprus
Da.patrius wrote:znaci,za belgijsku reprezentaciju igraju Francuzicyprus wrote:Herkul je bio ponosan na to da je Belgijanac i tako svi trebamo bit ponosni na državu iz koje dolazimo. Ali on nije po nacionalnosti Belgijanac jer to ne postoji. Stoga ovaj komentar ovdje nema nikakvog smisla.patrius wrote:boze moj,kako je tesko rijesiti i objasnit najjednostavniju stvar...pa zar niste vidjeli kako se Hercule Poirot uvijek srdio kad bi ga nazvali Francuzem
P.S. A za Francusku reprezentaciju igra sve osim Francuza.
Pitanje za tebe: Da li za našu reprezentaciju igraju Srbi?
- amrica
bila i ostala Bosanka, mada zbog toga spadam u "ostale", to nam nasa borba dala, da vise ne mozemo biti sta jesmo kao osobe, nego se moramo deklarisati kao pripadnici odredjenih religija koje su poistovjecuju sa narodima ( i to nam je rat donio)
I neko izvalio da bi postajanje Bosanaca unistilo multikulturalnost BiH?????? Zivota ti, objasni? Ako izadjemo iz jednonacionalnih torova prestacemo biti multi? Ili sad smo multitorovski kulturalni? Pa nam dobro?
I neko izvalio da bi postajanje Bosanaca unistilo multikulturalnost BiH?????? Zivota ti, objasni? Ako izadjemo iz jednonacionalnih torova prestacemo biti multi? Ili sad smo multitorovski kulturalni? Pa nam dobro?