Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tema je odlična, ali nemam vremena da je pregledam cijelu. Pročitala sam prvu i zadnju stranicu (ovo me podsjeti na čitanje knjiga u djetinjstvu, s prve odmah na zadnju, da vidim hoće li se oženiti ). Evo i mog skromnog doprinosa, mada je moguće da se neko toga već sjetio (ne zamjerite):
kako ho'š =kako hoćeš
viremi=vjere mi
klak=tlak
drugovačije=drugačije
naskradati=nastradati
bolanca=bolnica
tuču se=tuku se
vidjaj=vidi
Neki od ovih izraza se upotrebljavaju masovno, a neki i ne, ali ih ima kako u izražavanju starijih, tako i mladih Krajišnika.
Falcon wrote:Neko je pomenuo da se divi austrijancima koji njeguju dijalekte ali su sposobni pricati knjizevni njemacki u slucaju da ih sagovornik ne razumije. Ima nas iz Krajine a nikad po govoru ne bi rekli da smo krajisnici ( uticaj porodice plus Gimnazija kao jedina skola koja nesto valja) s tim da koristimo odredjene rijeci nama svojstvene. Ne smijemo zaboraviti blizinu Hrvatske i cinjenicu da nam je (meni i mojima barem) HTV kao televizija daleko draza i da sam ja odrastao uz program HTV-a. Usput i Zagreb nam je blizi od Sarajeva s obzirom na nase saobracajnice a niko ne planira autopu Bihac-Sarajevo. Ja upotrebljavam krajini svojstvene rijeci kad sam raspolozen za zezu ili zelim da drugima dam na taj nacin do znanja "oklen" sam. Ima neugodnih situacija; sarajlice pricaju o Krajini i naravno svasta se tu kaze u mojoj nazocnosti. Najvise me nervira kad se prodavacice prave da ne znaju sta je kruh pa pitaju; "je li hljeb"?.
Skoro ste sve rijeci naveli (vama upecatljive) ali niko se nije sjetio (ako se ne varam) meni drage; hudnica iliti jadnica ili ta brete (u cudjenju ili kao nemoj reci). Mi se jednako vama cudimo kad cujemo rijeci kao sto je cuko, levat, ofirno, jarane (sto puta u jednoj minuti), ili ba...
nisu svi koji zavrse druge skole primitivni u govoru i pisanju isto kao sto nisu svi gimnazijalci pismeni...nemoj vrijedjati i generalizirati...
Falcon wrote:
Naravno da nisu, ali jest vecina. Ne generealiziram nego na osnovu opce poznate cinjenice (stanja u drugim skolama u npr Cazinu) zakljucujem.
hehe...pobunice se i cazinjani ...rodica mi je isla u gimnaziju (btw.iz fine je familije )...a sve je bilo sa Hos'...Bijo...Smisno...Cojk...dakle...heh...
Minnela wrote:pa to je mislim i enka benka mislila samo nije dobro objasnila ..mada ja mislim da se tako kaze i u drugim dijelovima BiH
ljetos kad sam bila u Krajini naslusala se puno tih rijeci specificnih za nase krajeve i konatala hajde zapamticu ja to,pa kad se vratim imam sta napisati na temu ..medjutim sve zaboravila ..kud' ne zapisa
bas sam na to mislila,ali eto neumjedoh ga objasniti:))
Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA.
Pa onda se često čuje blizO, rješiTo, itd. Jbga, i ja sam novopečeni Banjalučanin, pa možda i nemam pravo da nešto kritikujem, ali ponekad zapara uši, posebno kad se čuje sa zvaničnog mjesta!
Drug Član wrote:Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA.
Pa onda se često čuje blizO, rješiTo, itd. Jbga, i ja sam novopečeni Banjalučanin, pa možda i nemam pravo da nešto kritikujem, ali ponekad zapara uši, posebno kad se čuje sa zvaničnog mjesta!
Pa kad POvuces kasikom kajmak... s vrha kiseline....valjda je logicno da je POvlaka (a i VRHnja...kad vec kupis s vrha)!
Drug Član wrote:Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA.
Pa kad POvuces kasikom kajmak... s vrha kiseline....valjda je logicno da je POvlaka (a i VRHnja...kad vec kupis s vrha)!
Ja @zlato RODJEN u Banjaluci (jes da su me nakon tri dana vratili kuci ) ali i dan danas kazem - povlaka!
Ima jos nesto tipicno za Bosansku krajinu,a to su zenska imena,odnosno kako se interpretiraju u Krajini.
Npr. zensko ime Fatima u Krajini je najcesce FatimE,ili Hanka je HankO,AjkO...
Nisam cula jos nigdje da se zenska imena ovako izvrcu.
Za ova imena sto se zavrsavaju na O cula sam jednu verziju da su ocevi koji nisu imali musku djecu barem htjeli imati privid muskog imena u kuci
ziggy wrote:Ima jos nesto tipicno za Bosansku krajinu,a to su zenska imena,odnosno kako se interpretiraju u Krajini.
Npr. zensko ime Fatima u Krajini je najcesce FatimE,ili Hanka je HankO,AjkO...
Nisam cula jos nigdje da se zenska imena ovako izvrcu.
Za ova imena sto se zavrsavaju na O cula sam jednu verziju da su ocevi koji nisu imali musku djecu barem htjeli imati privid muskog imena u kuci
Lika, Dal.Zagora.....isti slucaj. Mara bude Mare....Ana....Ane...itd. Isto su im muskarci sa e...ko u Krajini. Recimo u Bosni je Huso....u Krajini je Huse. U Bosni je Anto...u Zagori....Ante.
"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
ja se fakat ne mogu skontati da mi se na kraju prica ikavica pa ti kako god hoces :S
"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
ja se fakat ne mogu skontati da mi se na kraju prica ikavica pa ti kako god hoces :S
Pa ti si NOVA GENERACIJA. Moja generacija je JOS slusala, cula....i znala...ikavicu. Sve vezano za Krajinu....starije od 125 godina....je ikavsko. Nije mi jasno.....sta tu ima nejasno. Tetka Fate jos govori tako (80+).....i mnogi drugi starci....al sigurno ce se njihova unucad prsiti...da nikad niko nije tako govorio....jer nikad nece ni cuti....da se tako govori. Cak su nam i toponimi ijekavizirani. Stina-Stijena, Pridor-Prijedor!