"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
Ejna_Ko

Post by Ejna_Ko »

Tema je odlična, ali nemam vremena da je pregledam cijelu. Pročitala sam prvu i zadnju stranicu (ovo me podsjeti na čitanje knjiga u djetinjstvu, s prve odmah na zadnju, da vidim hoće li se oženiti :-) ). Evo i mog skromnog doprinosa, mada je moguće da se neko toga već sjetio (ne zamjerite):

kako ho'š =kako hoćeš
viremi=vjere mi
klak=tlak
drugovačije=drugačije
naskradati=nastradati
bolanca=bolnica
tuču se=tuku se
vidjaj=vidi

Neki od ovih izraza se upotrebljavaju masovno, a neki i ne, ali ih ima kako u izražavanju starijih, tako i mladih Krajišnika.
StLouis

Post by StLouis »

je li bilo kodjaja ?

kodjaja - kao :D
Ejna_Ko

Post by Ejna_Ko »

Eh, čula sam i izraz kao najme. To bi bilo, valjda, kao naime. Moglo bi se prevesti kad se nadje u kontekstu kao naprimjer.
amalka

Post by amalka »

StLouis wrote:je li bilo kodjaja ?

kodjaja - kao :D
Kodjoja 8-) :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

"smijali smo se viš toliko..." :D
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

utafrljala se- usrala se beba :D
Ejna_Ko

Post by Ejna_Ko »

Ma muči - ma nemoj ili ne zezaj
Bumbar

Post by Bumbar »

Falcon wrote:Neko je pomenuo da se divi austrijancima koji njeguju dijalekte ali su sposobni pricati knjizevni njemacki u slucaju da ih sagovornik ne razumije. Ima nas iz Krajine a nikad po govoru ne bi rekli da smo krajisnici ( uticaj porodice plus Gimnazija kao jedina skola koja nesto valja) s tim da koristimo odredjene rijeci nama svojstvene. Ne smijemo zaboraviti blizinu Hrvatske i cinjenicu da nam je (meni i mojima barem) HTV kao televizija daleko draza i da sam ja odrastao uz program HTV-a. Usput i Zagreb nam je blizi od Sarajeva s obzirom na nase saobracajnice a niko ne planira autopu Bihac-Sarajevo. Ja upotrebljavam krajini svojstvene rijeci kad sam raspolozen za zezu ili zelim da drugima dam na taj nacin do znanja "oklen" sam. Ima neugodnih situacija; sarajlice pricaju o Krajini i naravno svasta se tu kaze u mojoj nazocnosti. Najvise me nervira kad se prodavacice prave da ne znaju sta je kruh pa pitaju; "je li hljeb"?.

Skoro ste sve rijeci naveli (vama upecatljive) ali niko se nije sjetio (ako se ne varam) meni drage; hudnica iliti jadnica ili ta brete (u cudjenju ili kao nemoj reci). Mi se jednako vama cudimo kad cujemo rijeci kao sto je cuko, levat, ofirno, jarane (sto puta u jednoj minuti), ili ba...
nisu svi koji zavrse druge skole primitivni u govoru i pisanju isto kao sto nisu svi gimnazijalci pismeni...nemoj vrijedjati i generalizirati...

za hljeb...za samo ponavljam dok ona ne popusti :D :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ejna_Ko wrote:Ma muči - ma nemoj ili ne zezaj
"Muči" je u tom kontekstu vise "cuti!" :)
Ejna_Ko

Post by Ejna_Ko »

Vodenjak wrote:
Ejna_Ko wrote:Ma muči - ma nemoj ili ne zezaj
"Muči" je u tom kontekstu vise "cuti!" :)
Može se i tako prevesti, sve zavisi od konteksta rečenice.
Bumbar

Post by Bumbar »

Falcon wrote:
Naravno da nisu, ali jest vecina. Ne generealiziram nego na osnovu opce poznate cinjenice (stanja u drugim skolama u npr Cazinu) zakljucujem.
hehe...pobunice se i cazinjani :) :)...rodica mi je isla u gimnaziju (btw.iz fine je familije :))...a sve je bilo sa Hos'...Bijo...Smisno...Cojk...dakle...heh...

vecina jeste ali opet :)...
StLouis

Post by StLouis »

kunjati - drijemuckati

Mali, *icke ko salate - bespotrebano prevoditi :D djevojaka na pretek :D

skuda - gdje

nonda - onuda

sanjim - s njim
Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

Ne znam da li se i u ostalima dijelovima BiH koristi izraz -džile. Može se prevesti kao direktno
Idem džile kući-Idem direktno kući
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

tratovar :D
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Minnela wrote:pa to je mislim i enka benka mislila samo nije dobro objasnila :-) ..mada ja mislim da se tako kaze i u drugim dijelovima BiH :-? :roll:

ljetos kad sam bila u Krajini naslusala se puno tih rijeci specificnih za nase krajeve i konatala hajde zapamticu ja to,pa kad se vratim imam sta napisati na temu :D ..medjutim sve zaboravila :D ..kud' ne zapisa :x :-? :D
bas sam na to mislila,ali eto neumjedoh ga objasniti:))
KAMI666

Post by KAMI666 »

Evo ga - dvije recenice a jedno znacenje (pa ti biraj):

Haj konak nahalati
Haj prostri blagu
= idi pripremi stoki jesti i opremi ih :D

... ima i ona "hajd pokidaj kravama" ali necu da vas opterecujem sa trecom recenicom, ima ih ovdje sto ce se zbuniti. :D :-)

Samo rijec "skuda" ja u Krajini jos nisam cuo ili sam mozda i zaboravio :?

Evo jos jedne:
Ako te ossssnem, raznicu te u tiptike!

:lol:
IMME

Post by IMME »

Falcon wrote:U mene nana govori altobus umjesto autobus! :lol:
heej, blago se tebi :D :lol: :lol: :lol:
Drug Član

Post by Drug Član »

Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA. :-D
Pa onda se često čuje blizO, rješiTo, itd. Jbga, i ja sam novopečeni Banjalučanin, pa možda i nemam pravo da nešto kritikujem, ali ponekad zapara uši, posebno kad se čuje sa zvaničnog mjesta!
zlata

Post by zlata »

Drug Član wrote:Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA. :-D
Pa onda se često čuje blizO, rješiTo, itd. Jbga, i ja sam novopečeni Banjalučanin, pa možda i nemam pravo da nešto kritikujem, ali ponekad zapara uši, posebno kad se čuje sa zvaničnog mjesta!
Pa kad POvuces kasikom kajmak... s vrha kiseline....valjda je logicno da je POvlaka (a i VRHnja...kad vec kupis s vrha)!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zlata wrote:
Drug Član wrote:Masa novopečenih Banjalučana umjesto pavlaka, kaže poooovlaka, iako lijepo (i na velikom i malom pakovanju Banjalučke mljekare te iste) piše PAVLAKA. :-D
Pa kad POvuces kasikom kajmak... s vrha kiseline....valjda je logicno da je POvlaka (a i VRHnja...kad vec kupis s vrha)!
Ja @zlato RODJEN u Banjaluci 8-) (jes da su me nakon tri dana vratili kuci :D ) ali i dan danas kazem - povlaka! :-) :)

:D
ziggy

Post by ziggy »

Ima jos nesto tipicno za Bosansku krajinu,a to su zenska imena,odnosno kako se interpretiraju u Krajini.
Npr. zensko ime Fatima u Krajini je najcesce FatimE,ili Hanka je HankO,AjkO...
Nisam cula jos nigdje da se zenska imena ovako izvrcu.
Za ova imena sto se zavrsavaju na O cula sam jednu verziju da su ocevi koji nisu imali musku djecu barem htjeli imati privid muskog imena u kuci :-)
zlata

Post by zlata »

ziggy wrote:Ima jos nesto tipicno za Bosansku krajinu,a to su zenska imena,odnosno kako se interpretiraju u Krajini.
Npr. zensko ime Fatima u Krajini je najcesce FatimE,ili Hanka je HankO,AjkO...
Nisam cula jos nigdje da se zenska imena ovako izvrcu.
Za ova imena sto se zavrsavaju na O cula sam jednu verziju da su ocevi koji nisu imali musku djecu barem htjeli imati privid muskog imena u kuci :-)
Lika, Dal.Zagora.....isti slucaj. Mara bude Mare....Ana....Ane...itd. Isto su im muskarci sa e...ko u Krajini. Recimo u Bosni je Huso....u Krajini je Huse. U Bosni je Anto...u Zagori....Ante.
zlata

Post by zlata »

Jezik Bunjevaca....se meni cini najslicniji....izvornom govoru BiH Krajine muslimana!

http://bunjevci.on.neobee.net/bu/narodn ... jicke.html

Divojka neće za nedragog

"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
Bumbar

Post by Bumbar »

zlata wrote:Jezik Bunjevaca....se meni cini najslicniji....izvornom govoru BiH Krajine muslimana!

Divojka neće za nedragog

"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
ja se fakat ne mogu skontati da mi se na kraju prica ikavica pa ti kako god hoces :S
zlata

Post by zlata »

Bumbar wrote:
zlata wrote:Jezik Bunjevaca....se meni cini najslicniji....izvornom govoru BiH Krajine muslimana!

Divojka neće za nedragog

"Zaspala je Kata
Gori, na čardaku.
Kraj nje sidi majka,
Bile dvore slaže:
"Spavaj, spavaj, Kato,
Moje dite drago!
Kome te je, Kato,
Obećao babo-
Obeć'o te, Kato,
ja se fakat ne mogu skontati da mi se na kraju prica ikavica pa ti kako god hoces :S
Pa ti si NOVA GENERACIJA. Moja generacija je JOS slusala, cula....i znala...ikavicu. Sve vezano za Krajinu....starije od 125 godina....je ikavsko. Nije mi jasno.....sta tu ima nejasno. Tetka Fate jos govori tako (80+).....i mnogi drugi starci....al sigurno ce se njihova unucad prsiti...da nikad niko nije tako govorio....jer nikad nece ni cuti....da se tako govori. :( :-) Cak su nam i toponimi ijekavizirani. Stina-Stijena, Pridor-Prijedor!
Post Reply