PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

Lady Bug

#351 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Lady Bug »

Pozdrav svima,

novi sam kolačić na forumu, pokušala sam pronaći u prethodnim postovima nešto mom problemu...
Imam stare austrougarske prozore u stanu, i u skorije vrijeme ih ne mislim mijenjati, ali imam problema sa propuhom. Zimi nisam mogla nikako da ugrijem stan, ko da mi je neko klimu stalno palio :) Imate li neki savjet, šta mogu učiniti da smanjim ovo puhanje?

Hvala unaprijed ;)
debeljko20

#352 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by debeljko20 »

.
Hamzza

#353 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Hamzza »

Evo pročitah svih 15 stranica ove izuzetno zanimljive i korisne tematske rasprave.

Međutim, uočio sam da se o tri stvari srazmjerno malo govorilo u odnosu na ostale:

1. Koji su to sve dobri proizvođači drvenih prozora u BiH (ili okolini Sarajeva) osim više puta pomenutog Kontinentala?

2. Detalji oko izbora vrste stakala i njihove konfiguracije. Npr., da li se isplati umjesto dvoslojnog 4+16+4 stakla uzimati troslojno 4+12+4+12+4 staklo? Ako da, u kojoj konfiguraciji bi to troslojno staklo bilo najbolje? Recimo, da li je dovoljan samo jedan low-e premaz (na unutrašnjem staklu), ili je bolje imati low-e i na srednjem staklu (možda i na sva tri!?)? Da li ima potrebe za jednim "lamistal" slojem? Ovdje se podrazumjeva da je međuprostor u svim slučajevima ispunjen argonom.

3. Kakva su iskustva i mišljenja o ugradnji ojačanih okova i ojačane profilne čelične konstrukcije u cilju poboljšanja protuprovalnih svojstava stolarije (npr. za protuprovalnu klasu EN 1627 WK2 ili čak WK3)? Da li se isplati ići barem na WK2?
A1B

#354 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by A1B »

Hocu da ugradim u stan nove prozore. Zna li neko kakvi su PVC prozori u domaviji, da li je neko imao iskustva ?? :sax:
HM 2011

#355 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by HM 2011 »

PVC stolarija samo i jedino SAPLAST....

drvena stolarija probati PROGRAD Žepče...........

Ko sumnja neka provjeri...
A1B

#356 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by A1B »

HM 2011 wrote:PVC stolarija samo i jedino SAPLAST....

hocemo, provjerit cemo ;-)
dona868

#357 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by dona868 »

Mislim da za PVC nije los ni Sarix.
A sto se tice drvene stolarije neki jos spominji i Ansdrive ili kako se vec zove firma....sta znam vjerovatno ima jos par firmi koje su dobre ali mislim da je Kontinental broj 1.
A za stakla stvarno ne znam isplati li se uzimati ta troslojna. Pretpostavljam da su bolja ali opet koliko se isplati u odnosu na ulozeno i dobiveno ne znam :? Mi smo uzeli dvoslojna punjena argonom i ta low-e
A1B

#358 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by A1B »

HM 2011 wrote:PVC stolarija samo i jedino SAPLAST....

Komsinca mi je potvrdila i vidio sam na licu mjesta kako izgledaju prozori od SAPLAST-a. Ona kad je ugradjivala nije bilo bas jeftino, imaju i one vanjske zaluzine. Da li neko zna koje su cijene u SAPLAST-u ? Ukoliko trebaju detaljne mjere recite, pa da stavim. Imam 2 velika prozora i jedan balkonski u stanu.
dazden42

#359 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by dazden42 »

PVC stolarija - Elox Hrasnica
Isti kvalitet kao Saplast, nešto jeftiniji i puno profesionalniji
Konkretno balkonska dupla vrata 210 × 140 i fiksni prozor 200 × 50, dva stakla
830KM
Saplast 880KM
celebrity

#360 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by celebrity »

Ne znam gdje da postavim pitanje, pa ću ovdje.

Zanima me da li je neko u skorije vrijeme postavljao ALU ili PVC grilje? Ko to radi i koje su cijene?

Hvala
pajero

#361 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

Ja ti mogu jedino preporuciti Fadz Company koji su meni radili stolariju. Nisam radio grilje ali sa njima provjeri da li to rade i koliko kosta. Moj ti je savjet da nazoves vise njih i uporedis cijene... :mrgreen:
celebrity

#362 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by celebrity »

pajero wrote:Ja ti mogu jedino preporuciti Fadz Company koji su meni radili stolariju. Nisam radio grilje ali sa njima provjeri da li to rade i koliko kosta. Moj ti je savjet da nazoves vise njih i uporedis cijene... :mrgreen:
OK, hvala.
jalle

#363 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by jalle »

Trebam postavljati 8 elemenata , naravno PVC. a prvensteno me interesuje zvučna izolacija

Koji profil stakla / kompaniju preporučujete , sa najboljom izolacijom od buke !
trinitrotoluol

#364 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by trinitrotoluol »

Pratim :)
Don Zivconi

#365 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Don Zivconi »

Gdje naci stolara koji ce napraviti drvene prozore kvalitetno i da moze napraviti prozore kakvi su sada odnosno da ne kupujem jos i stakla nego da iskoristim vec postojeca, vidim da ljudi masovno prilikom ugradnje pvc stolarije pored kontejnera ostavljaju kompletna drvena krila sa staklom :-)
valter.ba

#366 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by valter.ba »

Pratnja :mrgreen:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Hamzza

#367 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Hamzza »

Ako ti stolar uradi te drvene prozore kvalitetno, i pri tome stavi u njih stakla iz starih prozora, ti novi prozori više neće biti kvalitetni. Kupi novog VW Passata i stavi mu stakla iz onog starog dugonje iz '83 pa će ti biti slikovitija razlika.

Naime, stara stakla nemaju low-e premaz za toplotno odbijanje. Kod novih stakala to možeš dobiti, i obavezno traži da to imaju.
Don Zivconi

#368 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Don Zivconi »

Hamzza wrote:Ako ti stolar uradi te drvene prozore kvalitetno, i pri tome stavi u njih stakla iz starih prozora, ti novi prozori više neće biti kvalitetni. Kupi novog VW Passata i stavi mu stakla iz onog starog dugonje iz '83 pa će ti biti slikovitija razlika.

Naime, stara stakla nemaju low-e premaz za toplotno odbijanje. Kod novih stakala to možeš dobiti, i obavezno traži da to imaju.
Hvala na savjetu nisam bio upoznat sa tim :smile:

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
4m3l

#369 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by 4m3l »

Trebao bih da zamjenim stolariju na kuci, odlucio sam se na pvc, sta mi preporucujete od srednjeg cjenovnog ranga?
pajero

#370 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by pajero »

4m3l wrote:Trebao bih da zamjenim stolariju na kuci, odlucio sam se na pvc, sta mi preporucujete od srednjeg cjenovnog ranga?
Ja ti mogu preporuciti jedino one koji su meni radili Fadz Company. I sad nesto dogradjujem pa cu ih zvati ponovo. Nisu nesto jeftini ali su jeftiniji od par ovih "jacih" koje sam ja zvao...
4m3l

#371 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by 4m3l »

Je li iko imao iskustva sa sarixom?
aMeR_BH

#372 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by aMeR_BH »

4m3l wrote:Je li iko imao iskustva sa sarixom?
Potrazi na temi, ja sam konkretno pisao o njima a imas puno iskustava i sa ostalim firmama

Sent from Xperia arc S using Tapatalk
Mantis

#373 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mantis »

Ima li negdje da se mogu pogledati koje su standardne dimenzije ove PVC stolarije, na svakoj stranici različite dimenzije :S
Je li mogu ja odrediti dimenziju i onda naručiti i da li me to dođe skuplje?
aMeR_BH

#374 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by aMeR_BH »

^^ Dodju, premjere, naprave predracun pa ako ti odgovara platis i angazujes. Za moju zgradu su imali mjere (neko vec radio prije) pa su mi rekli okvirno a onda su ipak dosli i mjerili.

Sent from Xperia arc S using Tapatalk
Hamzza

#375 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Hamzza »

Imaš kupiti već gotove prozore raznih dimenzija (obično su te gotove dimenzije djeljive sa 20 - npr. 60 cm, 80 cm, 100 cm, itd.). Sigurno si takve prozore viđao kako se cvare pored regionalnih i magistralnih cesta, ispred novopečenih poslovnih objekata.

A možeš (i trebao bi) tražiti da ti tvoj odabrani prodavač/ugrađivač prozora dođe i izmjeri dimenzije otvora, i po potrebi napravi prozore po mjeri. Ne bi te trebalo doći išta skuplje (ili samo maličuk skuplje). To je uobičajena praksa.
Post Reply