Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nebitan32

#351 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

U junu realizacija projekta Park šume prijateljstva na Grdonju

http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... onju/25873
Početak realizacije projekta “Park šume prijateljstva” koji će se graditi na Grdonju, najavljen je u narednih mjesec dana. Dogovoreno je ovo na današnjem sastanku predstavnika KJP "Sarajevo- šume" i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) sa načelnikom Općine Stari Grad, Ibrahimom Hadžibajrićem.

Projekat "Park šume prijateljstva" na lokalitetu Grdonj (Općina Stari Grad Sarajevo), nastao je kao plod saradnje između Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT) i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, kao simbol bosanskohercegovačkog i turskog prijateljstva i saradnje.

Općina Stari Grad Sarajevo je još prošle godine izdala urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju ovog Parka, međutim problem je bila infrastruktura, te se morala prilagoditi tehnička dokumentacija. KJP "Sarajevo- šume" već je izvršilo priključenje električne energije na ovom lokalitetu, međutim problem je vodosnabdijevanje. Kako na pomenutoj lokaciji nema gradske vodovodne mreže, pristupit će se alternativnom rješenju.

Na današnjem sastanku u Općini Stari Grad dogovoreno je da će "Sarajevo- šume" , uz sufinansiranje Općine Stari Grad nabaviti dva tanka za vodu, kapaciteta po 12 000 litara, čime će se riješiti vodosnabdijevanje. Ovi radovi bit će provedeni od strane preduzeća "Sarajevo- šume" u narednih mjesec dana, a nakon toga će početi gradnja Parka koju će finansirati Republika Truska, dok će nosilac projekta biti Turska uprava za međunarodnu saradnju (TIKA) sa sjedištem u Sarajevu. Završetak gradnje “Parka šume prijateljstva” očekuje se naredne godine.

Današnjem sastanku u kabinetu načelnika Hadžibajrića prisustvovali su direktor KJP "Sarajevo- šume" Nermin Demirović i predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Mersudin Avdibegović, sa saradnicima.

"Park šume prijateljstva" na Grdonju prostirat će se na površini od cca 6 ha i imat će dva ulaza sa posebno izgrađenim kapijama. Park će krasiti vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje. Predviđen je i kafe-restoran na površini od 308 m2 sa okolnom tarasom (verandom). Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište sa modernim mobilijarom, fontana, te hladnjak (sjenik). Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara. Cijelom šetnicom bit će postavljen dovoljan broj koševa za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu.

Turci finansiraju i vrse nadzor tako ce vjerovatno biti zavrseno u dogovorenom roku
vryzas

#352 Re: Sarajevo Construction

Post by vryzas »

Comrad wrote:
vryzas wrote:Ma znam pa zbog toga i pitam gdje je taj parking :D ...ono je sve drugo samo ne parking :roll: , a kostalo je preko 7 milja KM :-)
Koliko sam cuo ljudi trazili od nacelnika da se nesto uradi, te je ovo brzo i privremeno rjesenje. Ne znam sta si ti ocekivao da se u tako kratkom roku napravi? Inace, ovaj novi nacelnik mi se cini pravo aktivan, jer je pokrenuo brdo nekih projekata Stoga mu svaka cast. I da se razumije, SDA ne podnosim i nisam glasao za njega, ali lik je normala fakat. :thumbup:

Znam citavu pricu od starta, sastanci, peticije itd. ;-) Nisam nista ocekivao tako da je super ispalo...ali poenta price je da ono nije parking :D
Comrad

#353 Re: Sarajevo Construction

Post by Comrad »

Ma znam da nije, ali vjeruj mi da bi stanovnici Grbavice, M Dvora itd se ubili i za ono.

Nadam se da ce se uskoro ondje naci neko jos bolje rjesenje, jer petici stvarno treba javni parking. Mada bi meni bilo logicnije da snize cijene garaza, pa da ljudi parkiraju. Jer 60 KM je previse.
Nebitan32

#354 Re: Sarajevo Construction

Post by Nebitan32 »

Sarajevo će dobiti 5.000 parking-mjesta
http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... esta/25935

Kanton Sarajevo uskoro bi mogao početi rješavati gorući problem sa parkiranjem. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo planira u narednom periodu izgraditi pet hiljada parking-mjesta.

Prema riječima Jusufa Bubice, ministra saobraćaja KS-a, prvo će se krenuti u gradnju parkinga preko puta Vijećnice na prostoru gdje se održavaju Baščaršijske noći.

"To je prekoputa Inat-kuće i tu ćemo proširiti već postojeći parking i napraviti veliku podzemnu garažu. To ćemo zajednički finansirati sa Općinom Stari Grad. Dogovor je postignut i projekt je u proceduri jer se radi o investiciji vrijednoj preko milion maraka i moramo dobiti saglasnost Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo. Materijal će na Vladi biti na narednoj sjednici, a na Skupštini idući mjesec. Čim dobijemo saglasnost, krećemo u realizaciju projekta", kazao je ministar Bubica.

Za ovu garažu postoje idejno rješenje i urbanistička saglasnost.

"Gradnja će početi ove godine, a biće završena naredne i na tom mjestu biće 175 parking-mjesta. U planu je i gradnja parkinga u općini Centar, i to 1.537 parking-mjesta, u Starom Gradu 343 i u Novom Sarajevu 148. Napravili smo jedan plan razvoja parking-infrastrukture i cilj nam je da napravimo pet hiljada parking-mjesta i da pokrijemo sve općine koje pripadaju Kantonu Sarajevo. Formirat ćemo ekipu koja će na ovome raditi i svaki parking biće pokriven rampama i parkomatima i hoćemo da u ovu oblast uvedemo reda. Prihodi od parkirališta u Sarajevu su namjenski i mogu se trošiti na proširenje infrastrukture i kada to uradimo, godišnji prihod od parkinga će biti skoro šest miliona maraka. To bi nam osiguralo sredstva da svake godine možemo praviti po jednu podzemnu garažu", istakao je ministar Bubica.
saibaba

#355 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Nebitan32 wrote:Sarajevo će dobiti 5.000 parking-mjesta
http://www.ekapija.ba/Vijest/investicij ... esta/25935

Kanton Sarajevo uskoro bi mogao početi rješavati gorući problem sa parkiranjem. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo planira u narednom periodu izgraditi pet hiljada parking-mjesta.

Prema riječima Jusufa Bubice, ministra saobraćaja KS-a, prvo će se krenuti u gradnju parkinga preko puta Vijećnice na prostoru gdje se održavaju Baščaršijske noći.

"To je prekoputa Inat-kuće i tu ćemo proširiti već postojeći parking i napraviti veliku podzemnu garažu. To ćemo zajednički finansirati sa Općinom Stari Grad. Dogovor je postignut i projekt je u proceduri jer se radi o investiciji vrijednoj preko milion maraka i moramo dobiti saglasnost Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo. Materijal će na Vladi biti na narednoj sjednici, a na Skupštini idući mjesec. Čim dobijemo saglasnost, krećemo u realizaciju projekta", kazao je ministar Bubica.

Za ovu garažu postoje idejno rješenje i urbanistička saglasnost.

"Gradnja će početi ove godine, a biće završena naredne i na tom mjestu biće 175 parking-mjesta. U planu je i gradnja parkinga u općini Centar, i to 1.537 parking-mjesta, u Starom Gradu 343 i u Novom Sarajevu 148. Napravili smo jedan plan razvoja parking-infrastrukture i cilj nam je da napravimo pet hiljada parking-mjesta i da pokrijemo sve općine koje pripadaju Kantonu Sarajevo. Formirat ćemo ekipu koja će na ovome raditi i svaki parking biće pokriven rampama i parkomatima i hoćemo da u ovu oblast uvedemo reda. Prihodi od parkirališta u Sarajevu su namjenski i mogu se trošiti na proširenje infrastrukture i kada to uradimo, godišnji prihod od parkinga će biti skoro šest miliona maraka. To bi nam osiguralo sredstva da svake godine možemo praviti po jednu podzemnu garažu", istakao je ministar Bubica.
Mislim da ce se ova prica svesti na postavljanje novih naplatnih rampi za parking na vec postojece parkinge i na eventualno poskupljenje parkinga ...
mali_balon

#356 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_balon »

Da ovdje pitam, jucer se ovzim prema rajlovcu i ugledah onaj novi dio ceste (kod vise i centrotransa) i sad mi nista nije jasno pa ako ima koji strucnjak da mi nacrta.
Dakle "nova dionica" se odvaja ispod mosta kod drvosjece i pici sve do elektroprivrede i opet se ukljucuje na staru cestu, sad ja ne kontam kako ce to smanjiti guzve, zar nisu trebale dvije trake piciti pored novoizgradjene dzamije sve do raskrsince (za ilidzu).
DON_eARL

#357 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

mali_balon wrote:Da ovdje pitam, jucer se ovzim prema rajlovcu i ugledah onaj novi dio ceste (kod vise i centrotransa) i sad mi nista nije jasno pa ako ima koji strucnjak da mi nacrta.
Dakle "nova dionica" se odvaja ispod mosta kod drvosjece i pici sve do elektroprivrede i opet se ukljucuje na staru cestu, sad ja ne kontam kako ce to smanjiti guzve, zar nisu trebale dvije trake piciti pored novoizgradjene dzamije sve do raskrsince (za ilidzu).
Image

Narandžastom bojom je nacrtana dionica koja će se praviti. Ide još jedan nadvožnjak pored postojećeg, ali na strani gdje je Standard.
mali_balon

#358 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_balon »

DON_eARL wrote:
mali_balon wrote:Da ovdje pitam, jucer se ovzim prema rajlovcu i ugledah onaj novi dio ceste (kod vise i centrotransa) i sad mi nista nije jasno pa ako ima koji strucnjak da mi nacrta.
Image

Narandžastom bojom je nacrtana dionica koja će se praviti. Ide još jedan nadvožnjak pored postojećeg, ali na strani gdje je Standard.

AAAAAA!!!! Hvala
P308

#359 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Predstavljamo: 'Humanus' stambeno-poslovni objekat
Na lokaciji Marijin Dvor u Sarajevu, uskoro počinje izgradnja još jednog objekta. U pitanju je stambeno-poslovni objekat „Humanus“, čiji su investitori MDC d.o.o. Sarajevo i PREMIER INVESTMENT GROUP d.o.o.

Autori projekta su arhitekte Edin Husetić dipl.ing.arh i Mirza Atlić dipl.ing.arh. čiji je projekat ujedno i pobjedničko rješenje na nedavno održanom konkursu.

Budući objekat će se nalaziti u ulici Kotromanićeva, u neposrednoj blizini Sarajevo City Centra, tj. sa njegove južne strane.

Sam objekat je neto površine 7.254m2, sa spratnom visinom od 21 metra, odnosno prizemlje + 5 etaža. Objekat će imati i dvije podzemne etaže u kojima će se nalaziti parking i servisni prostori.

U prizemlju, prvom spratu i dijelu zadnje etaže su predviđeni poslovni prostori, dok je ostala površina objekta stambene namjene sa 25 stanova. Kvadrature stanova se kreću od 55m2 pa do 155m2, osim penthausa na zadnjoj etaži koji ima skoro 400m2.

Preliminarna vrijednost investicije je procijenjena na cca 10 miliona KM.

Image

Image

Image
P308

#360 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Pored ovog gore navedenog, u planu je jos jedan projekat.
Logovan

#361 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

P308 wrote:Pored ovog gore navedenog, u planu je jos jedan projekat.
Pa jesu to sada tri projekta na MD-u? Oni apartmani, ovaj Humanus i taj jedan što spominješ.
P308

#362 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

_terminaš_ wrote:
Pa jesu to sada tri projekta na MD-u? Oni apartmani, ovaj Humanus i taj jedan što spominješ.
Da, tako je. Uskoro ce biti vise informacija o ovom trecem projektu :)

Kako ti se dopada ovaj gore?
Logovan

#363 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

P308 wrote:
_terminaš_ wrote:
Da, tako je. Uskoro ce biti vise informacija o ovom trecem projektu :)

Kako ti se dopada ovaj gore?
E super, znači definitivno su počeli MD dizati na "veći nivo". Bilo je i vrijeme. :thumbup: Imaš li informaciju gdje će biti taj treći objekat?

Ovako na prvi pogled o ovom novom objektu ni ne može se nešto puno reći, ima malo teksta (informacije o njemu). Kad se izbaci nešto više, onda ćemo ga moći koliko toliko ocjenjivati. Na slikama izgleda kao da će se "stopiti" sa sredinom a i dobit će više pozitivnih komentara nego apartmani.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#364 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

samo nek se gradi
da ne stoji ona "ledina"

šta će biti s onom ćevabdžinicom kod faruka :D
johntra

#365 Re: Sarajevo Construction

Post by johntra »

neki dan u Havazu zahvala za pristigle ponude za ovaj projekat i kao produžava se rok za ponude, a sad sve gotovo...isto tako pisalo je da je i nagrada povećana na 10.000 KM...to je bilo u petak... :-)
Truba

#366 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

znal iko reći što se ne previ ništa kod merkatora na socijalnim pored one pijace
ograđeno je armaturom a ima 10 godina da je najvaljena neka zgrada
a baš je fina lokacija za stanove

također zašto se ne gradi ništa dole kod bazena na otoci vidim da su onu neku kuću poravnali i onde bi se moglo nešto fino uklopiti
udrch

#367 Re: Sarajevo Construction

Post by udrch »

ovo kraj bazena na Otoci treba pretvoriti u uređen park..nema smisla da nešta grade za stanovanje ili tržni centar..
i ja sam vidio da su sruđili one kuće..
ima li neko info šta je ondje predviđeno po regulacionom planu..
Secondary

#368 Re: Sarajevo Construction

Post by Secondary »

udrch wrote:ovo kraj bazena na Otoci treba pretvoriti u uređen park..nema smisla da nešta grade za stanovanje ili tržni centar..
Koliko sam informisan, tu je vec nekih godinu dana planirana izgradnja Robota...e sad, zasto to vec nije krenulo sa izgradnjom, iznenadjuje me.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#369 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Secondary wrote:
udrch wrote:ovo kraj bazena na Otoci treba pretvoriti u uređen park..nema smisla da nešta grade za stanovanje ili tržni centar..
Koliko sam informisan, tu je vec nekih godinu dana planirana izgradnja Robota...e sad, zasto to vec nije krenulo sa izgradnjom, iznenadjuje me.
jos jedan... :shock:
pa ni ona dva ne rade kako treba...
P308

#370 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

To na Otoci o cemu pricate, nije u planu Robot vec Multiplex city - Otoka Meander, koji ce izmedju ostalog imati i shopping centar.

Ako govorite o ovoj lokaciji:

Image

Treba da izgleda ovako:

Image

Image

Iako je jos 2010 trebalo krenuti, obustavljeno je iz nepoznatih razloga, da bi se u aprilu 2012 ponovo pokrenula prica o ovom projektu, kada su uklonjene stare kuce i autoservis. Medjutm do danas nema konkretnih informacija.
P308

#371 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

_terminaš_ wrote: E super, znači definitivno su počeli MD dizati na "veći nivo". Bilo je i vrijeme. :thumbup: Imaš li informaciju gdje će biti taj treći objekat?

Ovako na prvi pogled o ovom novom objektu ni ne može se nešto puno reći, ima malo teksta (informacije o njemu). Kad se izbaci nešto više, onda ćemo ga moći koliko toliko ocjenjivati. Na slikama izgleda kao da će se "stopiti" sa sredinom a i dobit će više pozitivnih komentara nego apartmani.
Nemam nazalost informaciju gdje ce tacno biti treci objekat na MD, ali cim saznam, postavljam ovdje :)
udrch

#372 Re: Sarajevo Construction

Post by udrch »

mislio sam na tu lokaciju i plašio se da će biti neki TC..
Truba

#373 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

liči na kakvo seksualno pomagalo
:D
P308

#374 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

udrch wrote:mislio sam na tu lokaciju i plašio se da će biti neki TC..
Isreno sumnjam da ce biti ista od ovoga, tako da jos uvijek ima sanse da na navedenoj lokaciji bude nesto reprezentativnije i bolje :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#375 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

udrch wrote:mislio sam na tu lokaciju i plašio se da će biti neki TC..
samo beton , zar ti treba zelenila :evil:
Post Reply