klikni na sliku pa ce ti se otvoriti u punoj rezolucijikamen spoticanja wrote:ne vidi se sinko ovde nista...osim eventualnog kvara na gornjoj desnoj sestici![]()
de te snimke ureduj pa da se vidi zeljeno podrucje
Stomatolog - gdje, šta, kako...
Moderator: anex
-
GoPlay
#351 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
- kamen spoticanja
#352 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
ok...jel imas jedan periapikalni(dakle ovaj mali) sniman u zadnjih par dana ?GoPlay wrote:klikni na sliku pa ce ti se otvoriti u punoj rezolucijikamen spoticanja wrote:ne vidi se sinko ovde nista...osim eventualnog kvara na gornjoj desnoj sestici![]()
de te snimke ureduj pa da se vidi zeljeno podrucje
ovaj veliki ne daje konkretne informacije...osim par kvarova na molarnim zubima
-
GoPlay
#353 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
nemam ali ako je potrebno mogao bih tokom sedmice slikati pa da ti postam sliku.
- kamen spoticanja
#354 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
mozeGoPlay wrote:nemam ali ako je potrebno mogao bih tokom sedmice slikati pa da ti postam sliku.
-
GoPlay
#355 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
a cijene implantanata?kamen spoticanja wrote:mozeGoPlay wrote:nemam ali ako je potrebno mogao bih tokom sedmice slikati pa da ti postam sliku.
- kamen spoticanja
#356 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
kamen spoticanja wrote: hm cijena implantata zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca...tako i kvalitet...bez da ikome pravim reklamu strauman i nobel biocare su dvije firme koje za sada imaju najveci postotak uspjesnosti implantiranja...s tim su im i cijene vece...
naravno tu dodas i cijenu doktora plus cijenu pokrovnog vijka plus abutmenta plus krunicetako da ti se cijene kompletnog tretmana od uboda anestezije do gotovog protetskog rada krece od cca 1500-3500 KM,ako pricamo o iole dobrom implantatu...
s tim da racunas i period stabilizacije implanatata u kosti...a to je 3 mjeseca...dakle tri mjeseca si bez konkretnog zuba...doduse moguce je da ti naprave neki mali privremeni rad u obliku "zabice" ili tako sta ali to je vec improvizacijski cirkus![]()
sto se tice tretmana,on je jako prost...obicna lokalna anestezija...20 minuta posla i to je hirurski dio...dakle implantiranjenema potrebe da se bojis...teze je staviti plombu
![]()
-
GoPlay
#357 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
znaci dici kredit... hahahahahakamen spoticanja wrote:kamen spoticanja wrote: hm cijena implantata zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca...tako i kvalitet...bez da ikome pravim reklamu strauman i nobel biocare su dvije firme koje za sada imaju najveci postotak uspjesnosti implantiranja...s tim su im i cijene vece...
naravno tu dodas i cijenu doktora plus cijenu pokrovnog vijka plus abutmenta plus krunicetako da ti se cijene kompletnog tretmana od uboda anestezije do gotovog protetskog rada krece od cca 1500-3500 KM,ako pricamo o iole dobrom implantatu...
s tim da racunas i period stabilizacije implanatata u kosti...a to je 3 mjeseca...dakle tri mjeseca si bez konkretnog zuba...doduse moguce je da ti naprave neki mali privremeni rad u obliku "zabice" ili tako sta ali to je vec improvizacijski cirkus![]()
sto se tice tretmana,on je jako prost...obicna lokalna anestezija...20 minuta posla i to je hirurski dio...dakle implantiranjenema potrebe da se bojis...teze je staviti plombu
![]()
a ko to kvalitetno radi? Koga bi preporucio ???
- kamen spoticanja
#358 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
hmmm. doc.dr Suleyman Sevincgil u Ankari, prof.dr. Ivica Anic u Zagrebu, prof.dr. Sasa Jovanovic Los AngelesGoPlay wrote:znaci dici kredit... hahahahahakamen spoticanja wrote:kamen spoticanja wrote: hm cijena implantata zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca...tako i kvalitet...bez da ikome pravim reklamu strauman i nobel biocare su dvije firme koje za sada imaju najveci postotak uspjesnosti implantiranja...s tim su im i cijene vece...
![]()
a ko to kvalitetno radi? Koga bi preporucio ???
za ove sam siguran,ostalo ti ne bih znao reci
iskreno
-
GoPlay
#359 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
hmmm. doc.dr Suleyman Sevincgil u Ankari, prof.dr. Ivica Anic u Zagrebu, prof.dr. Sasa Jovanovic Los Angeles
iskreno
[/quote]
recimo na ovih 1500 moram dodati jos trosak za popravku u zagrebu? ajme meni...
Sta bi mi ti predlozio da radim?
iskreno
recimo na ovih 1500 moram dodati jos trosak za popravku u zagrebu? ajme meni...
- kamen spoticanja
#360 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
recimo na ovih 1500 moram dodati jos trosak za popravku u zagrebu? ajme meni...GoPlay wrote:hmmm. doc.dr Suleyman Sevincgil u Ankari, prof.dr. Ivica Anic u Zagrebu, prof.dr. Sasa Jovanovic Los Angeles![]()
za ove sam siguran,ostalo ti ne bih znao reci![]()
iskreno
za bilo kakav prijedlog treba mi minimalno snimak
-
GoPlay
#361 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
za bilo kakav prijedlog treba mi minimalno snimakkamen spoticanja wrote:recimo na ovih 1500 moram dodati jos trosak za popravku u zagrebu? ajme meni...GoPlay wrote:hmmm. doc.dr Suleyman Sevincgil u Ankari, prof.dr. Ivica Anic u Zagrebu, prof.dr. Sasa Jovanovic Los Angeles![]()
za ove sam siguran,ostalo ti ne bih znao reci![]()
iskreno
Za Vas kolega slika...
Kakve su prognoze???

- kamen spoticanja
#362 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
ko je ovo radio ne znam...ali nije dobro...nazalost samo ekstrakcija...vadjenje dakle 
-
ADYS
#363 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Za kamen spoticanja
Prije svega da te pohvalim na ljubaznosti i trudu koji ulažeš da djeliš besplatne savjete raji.
Nadam se da ćeš imati vremena i meni dati neki savjet.
Naime nalazim se u velikoj dilemi šta da radim... Imam loš kvalitet zuba i čitav život se borim sa njima propravljajući ih. Gotovo da i nemam nepopravljeni zub, nekoliko mi fali a imam i dvije porculanske navlake na gornjim jedinicama (jedna na metalnom "kočiću"). Uglavnom sit sam više popravljanja pa sam htio da uradim iste navlake na obje vilice a usput i da dobijem bijele zube (čitav život su žuti). Možeš li mi nešto više savjetovati oko ovih porculanskih navlaka (nisam siguran je li tvoj post bio protiv ovih navlaka (zbog zadaha), što u svakom slučaju i ne želim). Da li pravilna higijena kod navlaka podrazumijeva nešto posebno?. Šta su to bezmetalne navlake (je li cirkonijum?), zašto su bolje, jesu li zdravstveno bezbjedne? Ima li alternativa metalnom "kočiću"?
Havala unaprijed
Prije svega da te pohvalim na ljubaznosti i trudu koji ulažeš da djeliš besplatne savjete raji.
Naime nalazim se u velikoj dilemi šta da radim... Imam loš kvalitet zuba i čitav život se borim sa njima propravljajući ih. Gotovo da i nemam nepopravljeni zub, nekoliko mi fali a imam i dvije porculanske navlake na gornjim jedinicama (jedna na metalnom "kočiću"). Uglavnom sit sam više popravljanja pa sam htio da uradim iste navlake na obje vilice a usput i da dobijem bijele zube (čitav život su žuti). Možeš li mi nešto više savjetovati oko ovih porculanskih navlaka (nisam siguran je li tvoj post bio protiv ovih navlaka (zbog zadaha), što u svakom slučaju i ne želim). Da li pravilna higijena kod navlaka podrazumijeva nešto posebno?. Šta su to bezmetalne navlake (je li cirkonijum?), zašto su bolje, jesu li zdravstveno bezbjedne? Ima li alternativa metalnom "kočiću"?
Havala unaprijed
-
GoPlay
#364 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Hvala Svakako cijenim misljenje...kamen spoticanja wrote:ko je ovo radio ne znam...ali nije dobro...nazalost samo ekstrakcija...vadjenje dakle
Mogu li jos malo pitati?
Da li vidis sa slike ima li dovoljno mjesta za implatant, s obzirom da moj stomatolog misli da nema dovoljno kosti da je fali pa kao i to bi se moralo ugradjivati da ima proces isto koji bi se trebao operisati sve na istom zubu.
dobio sam preporuke za dva oralna hirurga da se posavjetujem jedan je Doc. dr. sci. Samir a drugi Prof. dr Toško Gojkov
pa ako neko zna malo vishe podataka volio bih da podijeli
- kamen spoticanja
#365 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
nema na cemu,mada se rastuzim svaki put kad je diagnoza ekstrakcija...kod bilo koga...GoPlay wrote:Hvala Svakako cijenim misljenje...kamen spoticanja wrote:ko je ovo radio ne znam...ali nije dobro...nazalost samo ekstrakcija...vadjenje dakle![]()
Mogu li jos malo pitati?
Da li vidis sa slike ima li dovoljno mjesta za implatant, s obzirom da moj stomatolog misli da nema dovoljno kosti da je fali pa kao i to bi se moralo ugradjivati da ima proces isto koji bi se trebao operisati sve na istom zubu.
dobio sam preporuke za dva oralna hirurga da se posavjetujem jedan je Doc. dr. sci. Samir a drugi Prof. dr Toško Gojkov
nazalost ti imas frakturu korijena,uzrokovanu lose postavljenim kanalskim kocicem(ono sto zovu u struci foss route),takav korijen nazalost vise nije iskoristiv...
kad pogledas snimak u samom apexu(vrhu)korijena zuba primjetit ces tamnu sjenu,isto tako tu sjenu mozes vidjeti tamo gdje zavrsava vrh kocica...to je dakle taj "proces" ili strucno kazano infekcija kostane strukture...infekciju mozes rijesiti kad uklonis uzrok...dakle kad izvadis zub
sto se tice nivoa kosti,da li je dovoljna za ugradnju implantata nemoguce je kazati gledajuci samo snimak...ali u tvojim godinama kosti ne moze nedostajati(osim ako nemas neku sistemsku bolest kostanog tkiva)...plus korijen ovoga zuba nije dozvolio resorpciju kosti...moj ti je savjet dr.samir prohic...imao sam par puta priliku da ga slusam...cinio mi se jako strucan i profesionalan(ovo drugo ja cijenim iznad svega)...doduse prof.Gojkova ne poznajem,tako da ne mogu da sudim...ali ne kosta te nista pitaj obojicu
i naravno jos jedan savjet nemoj vaditi zub bez da njih kontaktiras...jer postoji mogucnost da koriste implant sisteme koji se ugradjuju odmah po vadjenju zuba...jer ces na taj nacin nivo kosti sacuvati maximalno...
no to ipak ostavljam njima...neka procjene ...
svako dobro zelim
- kamen spoticanja
#366 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
ADYS wrote:Za kamen spoticanja
Havala unaprijed
da probam ovako...
"kvalitet" zuba je nesto sto u strucnoj terminologiji ne postoji...no ono sto postoji je incidenca javljanja cariesa na zubima...kod tebe je ocito velika(no ako ces posteno i kod mene je,i moji su zubici uglavnom pod plombama)...e sad sta je razlog toga diskutabilno je...moze biti los sastav tvoje pljuvacke...dakle nedostatak nekih supstanci koje su vazne pri prirodnom suzbijanju nastanka cariesa(jer nase pranje zuba je samo cca 40 % onoga sto zovemo borba protiv cariesa,ostalo cini nasa pljuvacka sa svojim elementima)
tu postoje i neke genetske anomalije u zubnoj strukturi koje mogu biti uzrok povecanog broja cariesa,ali u konacnici na isto se svodi...ne znam koliko imas godina i zasto si umoran od popravljanja ali moras biti svjestan da su,makar i bili popravljeni,to tvoji prirodni zubi...navlake,dakle protetski nadomjestci,su ono vjestacko...nuzno zlo ja volim da kazem...i licno nikada nikome nisam preporucio navlake osim tamo gdje su bile nuzne(kod nekih premostavanja zuba koji nedostaju,fraktura krunica zuba i sl.)
cak i kod estetski nezadovoljavajuce boje zuba preporucujem radije izbjeljivanje zuba kao tretman(osim kad je boja toliko losa da ju je nemoguce dovoljno izbjeliti)
na koncu,ti kad stavis zube pod navlake neces dobti zastitu od cariesa...dapace kvarit ces se jos vise,jer nece biti u mogucnosti da peres ispod navlaka...
samo ciscenje ,iskreno, jako je tesko ...jer navlake su idealno mjesto za hvatanje kolonija bakterija...uostalom imas dvije u ustima...znas o cemu pricam
no ovo sve govorim okvirno...nisam vidio situaciju,pa ne mogu da sudim...mozda ti i jesi slucaj za takvog tretmana...ali ovo sto pisem su aferimi protetskih radova
bezmetalna keramika(u koju spada i zirkonium,mada po hemijskom sastavu zirkonium jeste metal ali je bijele boje pa su je zato nazvali bezmetalna)je deset koraka ispred ove metalne keramike,ali samo po estetskim rezultatima...jer su mnogo,mnogo prirodnije od metalne keramike...nekih drugih prednosti nemaju u sustini...no ako mislis raditi i ako mozes platiti,onda obavezno bezmetalna...
sto se tice kolcica...metalni kocic se u ozbiljnim klinikama vise ne koristi...postoji citava paleta alternative koje su sad u upotrebi...od fiber glass kolcica do onih kompozitnih...
eto menscini da me nisi vise nista pitao
svako dobro zelim
-
ADYS
#367 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Hvala ti puno na odgovoru
Pa iskreno cirkonijum mi je preskup a skupio sam neke pare za porculan. 36 mi je godina i od osnovne popravljam zube. Pitao sam doktora za izbjeljivanje i on mi je rekao da je to kod mene zavaravanje i da, ako hoću bijele zube, jedino porculan. Ako sam te dobro shvatio cirkonijum jeste bolji ali ne toliko da bi mi se isplatilo npr. dići kredit i obezbjediti dodatne pare? Da li ću, uz normalno pranje zuba imati loš zadah samo zbog porcelana ili ne? Ako mi čitava vilica bude izlivena u poculanu u jednom komadu na koji će se način popravljati eventualni karijes na jednom zubu i kako uopšte pratiti njegovu pojavu?
p.s. Ima li neko iskustva sa dr Adnanom Hašimbegovićem ?
Pa iskreno cirkonijum mi je preskup a skupio sam neke pare za porculan. 36 mi je godina i od osnovne popravljam zube. Pitao sam doktora za izbjeljivanje i on mi je rekao da je to kod mene zavaravanje i da, ako hoću bijele zube, jedino porculan. Ako sam te dobro shvatio cirkonijum jeste bolji ali ne toliko da bi mi se isplatilo npr. dići kredit i obezbjediti dodatne pare? Da li ću, uz normalno pranje zuba imati loš zadah samo zbog porcelana ili ne? Ako mi čitava vilica bude izlivena u poculanu u jednom komadu na koji će se način popravljati eventualni karijes na jednom zubu i kako uopšte pratiti njegovu pojavu?
-
pridearijana
#368 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Iskreno,jako tesko je pronaci dobrog stomatologa.Ja imam strah od stomatologa ali kod dr.Hasanagic Selme meni je bilo odlicno i odlican je stomatolog,dent art se zove stomatoloska ordinacija...iskreno preporucujem.Ako neko treba broj:523 565 pa probajte.
-
duboka_misao
#369 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
ne radi ovaj broj,stalno govori linija iskljucenapridearijana wrote:Iskreno,jako tesko je pronaci dobrog stomatologa.Ja imam strah od stomatologa ali kod dr.Hasanagic Selme meni je bilo odlicno i odlican je stomatolog,dent art se zove stomatoloska ordinacija...iskreno preporucujem.Ako neko treba broj:523 565 pa probajte.
-
Oxygenn
#370 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Sulejmanagic na carsiji ti radi implantateGoPlay wrote: Hvala Svakako cijenim misljenje...![]()
Mogu li jos malo pitati?
Mogao bi otici do stomatologije da pokusas uganjati Doc.Ajanovica na protetici pa da se i sa njim posavjetujes sta bi bila najbolja varijanta za tebe
Prosle godine kada sam ganjao privatno da radim ciste na jedinicama, svi su mi govorili da sto se tice oralne hirurgije nema boljeg od Prohica
- kamen spoticanja
#371 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
iskreno nisam vidio tvoju situaciju i ne mogu da donosim zakljucke...ali okvirno najvece zavaravanje jesu protetski radovi...a mlad si...jako mlad za jedan takav rad...evo sam postavljas logicna pitanja...a i odgovori su isto tako logicni...popravke su nemoguce bez skidanja navlake...e sad ako je u komadu sve vezano onda moras skidati cijeli rad sto sa sobom nosi puno komplikacija...ADYS wrote:Hvala ti puno na odgovoru
ako te mogu savjetovati(mada opet ponavljam nisam vidio situaciju,moze biti da i moras na navlake)deveraj s svojim zubima sve dok sami ne ispadnu
svako dobro zelim
-
dzana
#372 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
hello svima.
vidim da je virtualna ordinacija otvorena pa mi pade na pamet nesto sto sam cula od rodice o navlakama. ona mi kaze da navlake traju max. 10 godina i da se onda moraju mijenjati. to mi ima logike sa aspekta materijala i promjene svojstava ali onda kontam ko bi pristao da mu svakih 10 godina mijenjaju kompletne navlake i bas sam u dilemi - je li ovo istina ili nije?
a prica je pocela kada sam pricala da sam vidjela jaranicu sa faksa koja je uradila navlake i na gornju i na donju vilicu i zubi su joj wow - a i ona sa blistavim osmjehom - duplo wow..
vidim da je virtualna ordinacija otvorena pa mi pade na pamet nesto sto sam cula od rodice o navlakama. ona mi kaze da navlake traju max. 10 godina i da se onda moraju mijenjati. to mi ima logike sa aspekta materijala i promjene svojstava ali onda kontam ko bi pristao da mu svakih 10 godina mijenjaju kompletne navlake i bas sam u dilemi - je li ovo istina ili nije?
a prica je pocela kada sam pricala da sam vidjela jaranicu sa faksa koja je uradila navlake i na gornju i na donju vilicu i zubi su joj wow - a i ona sa blistavim osmjehom - duplo wow..
- Alhemicarkaa
#373 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Prohić radi implatante i odličan je hirurg.
-
sejkan
#374 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
http://www.platireklamupapostiraj.ba
Web stranica najboljeg stomatologa u gradu, Nerima Islamovica!!!
-
duboka_misao
#375 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
reklame se placajusejkan wrote:http://www.platireklamupapostiraj.ba