Ima i u danasnjem broju o azbestnom vodovodu...Nancy Drew wrote:Uz pohvale za cijeli jučerašnji broj bilo bi dobro da neko prenese Burićev komentar, ne mogu ga naći na njihovoj stranici.
I molim nekoga, ko je u mogućnosti, da na podforumu Sarajevo postavi temu o azbestnim vodovodnim cijevima, ono je strašno. U jučerašnjem broju je i popis ulica u kojima te cijevi još stoje pa mislim da bi bilo zaista korisno da se postavi, ako neko može ...
vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja
Moderator: anex
- Jara
- Jara
Nagrade su zaslužene, a što ih neki spočitavaju iz očite zavisti - posebna je i poznata priča...Kemal Kurspahic wrote: O tome zasto su nagradjivali Oslobodjenje valjda najbolje znaju oni koji su nagrade dodjeljivali. U njihovim obrazlozenjima govori se o hrabrosti da se govori istina i pod udarima artiljerije; o ulozi Oslobodjenja u ocuvanju bosanske tradicije i kulture etnicke i vjerske tolerancije; o tome da je list i pod najtezim uslovima u kojima je ikad izlazio ijedan list u svijetu i na svojim stranicama i svojim redakcijskim sastavom odrazavao te ideje i tu tradiciju. .
-
kamen
** zamjerka kemalu kurspahicu na predratni period "oslobodjenja" moze se uputiti zbog vodjenja lose politike u dopisnickoj mrezi
- primjerice, ipc oslobodjenja u banja luci sarajevsko urednistvo je uoci ratnih desavanja u hrvatskoj i bih prepustilo bori maricu (jedan od vodja specijalnih tajnih postrojbi/ sluzbi sa potpisanim odobrenjima zlocinca r. karadzica, kojemu je direktno bio podredjen) i ranku preradovicu - obojica ce se na "prigodan nacin" zahvaliti zauzimanjem prostorija ipc-a tokom akcije sos-a (srpskih odbrambenih snaga) pocetkom aprila 1992.
- pred te dogadjaje, novinar midhat kaliman od vodjstva lista iz sarajeva smijenjen je sa mjesta prvog covjeka dopisnistva u banja luci bez ikakvog razloga - danas m. kaliman radi za nezavisne novine, kao dopisnik iz bihaca, i pitanje je da li se tom covjeku iko iz oslobodjenja izvinuo za taj neljudski postupak (samo bog zna sta je taj covjek prezivio tokom banjaluckih i bh. desavanja)
* oslobodjenje ima srecu da u jednom dijelu podrucja bos. krajine, tacnije prijedorskom kraju (jos uvijek) ima jednu besimu kahrimanovic, koja popravlja sliku oslobodjenju
- savjet vlastimiru mijovicu je da se okane "novinara" tipa o. vukovic ("dopisnice" iz banja luke za vrijeme senke kurtovic) i ostalih koji svoje informacije skupljaju sjedeci u (solajinom) medjunarodnom press centru u banja luci ili domu vojske slusajuci politicke nacionaliste u skupstini rs-a
- pronadjite osobu poput kahrimanovicke, da li ste ikada probali angazirati misu vidovica koji je jedini imao petlju raditi za "medije iz sarajeva" (radio bih, tv bih, vecernje novine...) tokom poratnih godina? sto bi vam zasigurno omogucilo da vec jednom skrenete paznju na sebe i u centru bos. krajine
* nemojte se oslanjati na dzabaluk - vrijeme humanitarnog blentavila je proslo, platite svoje novinare/ dopisnike prema ispoljenom angazmanu
- primjerice, ipc oslobodjenja u banja luci sarajevsko urednistvo je uoci ratnih desavanja u hrvatskoj i bih prepustilo bori maricu (jedan od vodja specijalnih tajnih postrojbi/ sluzbi sa potpisanim odobrenjima zlocinca r. karadzica, kojemu je direktno bio podredjen) i ranku preradovicu - obojica ce se na "prigodan nacin" zahvaliti zauzimanjem prostorija ipc-a tokom akcije sos-a (srpskih odbrambenih snaga) pocetkom aprila 1992.
- pred te dogadjaje, novinar midhat kaliman od vodjstva lista iz sarajeva smijenjen je sa mjesta prvog covjeka dopisnistva u banja luci bez ikakvog razloga - danas m. kaliman radi za nezavisne novine, kao dopisnik iz bihaca, i pitanje je da li se tom covjeku iko iz oslobodjenja izvinuo za taj neljudski postupak (samo bog zna sta je taj covjek prezivio tokom banjaluckih i bh. desavanja)
* oslobodjenje ima srecu da u jednom dijelu podrucja bos. krajine, tacnije prijedorskom kraju (jos uvijek) ima jednu besimu kahrimanovic, koja popravlja sliku oslobodjenju
- savjet vlastimiru mijovicu je da se okane "novinara" tipa o. vukovic ("dopisnice" iz banja luke za vrijeme senke kurtovic) i ostalih koji svoje informacije skupljaju sjedeci u (solajinom) medjunarodnom press centru u banja luci ili domu vojske slusajuci politicke nacionaliste u skupstini rs-a
- pronadjite osobu poput kahrimanovicke, da li ste ikada probali angazirati misu vidovica koji je jedini imao petlju raditi za "medije iz sarajeva" (radio bih, tv bih, vecernje novine...) tokom poratnih godina? sto bi vam zasigurno omogucilo da vec jednom skrenete paznju na sebe i u centru bos. krajine
* nemojte se oslanjati na dzabaluk - vrijeme humanitarnog blentavila je proslo, platite svoje novinare/ dopisnike prema ispoljenom angazmanu
- van Basten
U današnjem Oslobođenju u, inače sjajnoj rubrici listanja starih izdanja stoji nadnaslov:
Sportski vremeplov (1864)
I onda izvještaji iz boksa, fudbala, rukometa... sve vrlo popularnih sportova u XIX vijeku
Inače nisam toliko zakeralo pa da pratim svaku grešku i reagujem odmah, ljudi smo griješimo, ali istu grešku su napravili i prošli ponedjeljak. Jednom je možda slučajnost, dva puta već nije
Sportski vremeplov (1864)
I onda izvještaji iz boksa, fudbala, rukometa... sve vrlo popularnih sportova u XIX vijeku
Inače nisam toliko zakeralo pa da pratim svaku grešku i reagujem odmah, ljudi smo griješimo, ali istu grešku su napravili i prošli ponedjeljak. Jednom je možda slučajnost, dva puta već nije
-
Unjustice
Nesto se ocigledno mora mjenjati u Oslobodjenju! Jucer i cini mi se prekljucer, web stranica Oslobodjenja offline? Mozemo mi reci da je Fahro ovakav ili onakav, medjutim njegove se stvari vrte non-stop i svako grijesi, medjutim te se greske otklone za 15 minuta, a ne da traju po dva dana.
Web stranica je ogledalo svega i svacega, svaka ozbiljnija firma je ima, i mozda u pocetku ne radi sa profitom, ali hoce. Ako Oslobodjenje nije sposobno naci sponzore za reklamu koja ce finansirati odrzavanje stranice, onda nisu sposobni ni opstati na trzistu BiH. Medjutim prvo moraju privuc ljude, moraju preko weba stvoriti naviku kod citatelja na Oslobodjenje.
Vlastimire Mijovicu, ne trebas izmisljati toplu vodu, vidi kako to rade drugi, veci i veliki.
Uzmimo npr. hrvatske dnevne novine, uvjeren sam, pojedinacno imaju sedam puta veci tiraz od Oslobodjenja i Avaza u paketu, takodjer imaju obimnije web stranice od Oslobodjenja i Avaza zajedno? Ako su oni nasli interes u stvaranju obimnih web stranica, na trzistu slicnom BiH, kako to vi ljudi ne mozete?
Vecernji List
Jutarnji List
Zasto je to tako neka se pitaju urednici i vodstvo BiH novina. Cak i Dodikovo glasilo, "Nezavisne novine" po obimu web sadrzaja su daleko iznad Oslobodjenja i Avaza.
Web stranica je ogledalo svega i svacega, svaka ozbiljnija firma je ima, i mozda u pocetku ne radi sa profitom, ali hoce. Ako Oslobodjenje nije sposobno naci sponzore za reklamu koja ce finansirati odrzavanje stranice, onda nisu sposobni ni opstati na trzistu BiH. Medjutim prvo moraju privuc ljude, moraju preko weba stvoriti naviku kod citatelja na Oslobodjenje.
Vlastimire Mijovicu, ne trebas izmisljati toplu vodu, vidi kako to rade drugi, veci i veliki.
Uzmimo npr. hrvatske dnevne novine, uvjeren sam, pojedinacno imaju sedam puta veci tiraz od Oslobodjenja i Avaza u paketu, takodjer imaju obimnije web stranice od Oslobodjenja i Avaza zajedno? Ako su oni nasli interes u stvaranju obimnih web stranica, na trzistu slicnom BiH, kako to vi ljudi ne mozete?
Vecernji List
Jutarnji List
Zasto je to tako neka se pitaju urednici i vodstvo BiH novina. Cak i Dodikovo glasilo, "Nezavisne novine" po obimu web sadrzaja su daleko iznad Oslobodjenja i Avaza.
-
NKVD
Blago majci i forumu ako nam je najveći problem u Oslobođenju web stranica, sportski vremeplov i/ili podnaslovi... Ili možda treba o tome govoriti a ozbiljnije teme ostaviti za - nikada.
Kažete, počnimo mijenjati od malih stvari... E, pa kad vi kuću budete renovirali, prvo polijepite tapete pa onda popravite temelje i zidove...
Uozbiljite se, Oslobođenje nije fanzin ili projekat bez pokrića narcisoidne omladine, niti novina koja će nam pomoći da se ne ugušimo u živom blatu šarenilom (web) stranica i onim što pojedinci od Mijovića ovdje traže - u celofan umotanu i zaboravljenu ideju Oslobođenja, NEZAVISNOG dnevnika, kako vrišti parola iznad glave novine...
Kažete, počnimo mijenjati od malih stvari... E, pa kad vi kuću budete renovirali, prvo polijepite tapete pa onda popravite temelje i zidove...
Uozbiljite se, Oslobođenje nije fanzin ili projekat bez pokrića narcisoidne omladine, niti novina koja će nam pomoći da se ne ugušimo u živom blatu šarenilom (web) stranica i onim što pojedinci od Mijovića ovdje traže - u celofan umotanu i zaboravljenu ideju Oslobođenja, NEZAVISNOG dnevnika, kako vrišti parola iznad glave novine...
-
Unjustice
Nadam se da glavni urednici BiH dnevnih listova nece razmisljati kao ti. Mislim da bi im to bila kobna greska. I ako nemaju nekakve zadovoljavajuce stranice, ja sam siguran prije ili kasnije ce imati ako hoce da opstanu i prezive.NKVD wrote:Blago majci i forumu ako nam je najveći problem u Oslobođenju web stranica, sportski vremeplov i/ili podnaslovi... Ili možda treba o tome govoriti a ozbiljnije teme ostaviti za - nikada.
Davno su svjetski dnevni listovi shvatili gdje je danas lova i da ne lezi samo u pretplati i prodaji putem trafike. Najveca lova nije u pretplati, najveca lova je u reklami. Doduse ne treba se odricati pretplate, medjutim pretplatnicima treba omoguciti puni uvid u sadrzaj i mnoge pogodnosti na web stranici, kao sudjelovanje u raspravama itd. Takodjer kobna je greska dobru i sadrzajnu stranicu zatvoriti za one koji nisu pretplatnici. Ne, one trebaju sto je vise moguce biti otvorene za sve, a stvar naplacivati od reklame.
Za reklamu ti je potrebna posjeta, a ja sam uvjeren da recimo V.L. u J.L. u Hrvatskoj (priblizan broj stanovnika kao i BiH) imaju vecu dnevnu posjetu na netu nego sto Avaz i Oslobodjenje imaju tiraz. Doduse i V.L. i J.L. su tek nedavno shvatili svjetski trend u ovoj oblasti pa nastoje od toga nesto napraviti, medjutim i oni jos nisu zagazili duboko u tu oblast, ali ce uskoro ako i oni zeli prezivjeti.
Sto znaci vise ih osoba dnevno vidi, sto ih pretvara u vrlo zanimljive reklamne masine koje su vise vidjene nego njihova dnevna stampana izdanja. Poenta je sto nasi dnevni listovi imaju slabe portale i zato im je posjeta mala i na osnovu toga, reklame maltene nema. Doduse internet u BiH nije razvijen kao kod ostalih, ali u narednih dvije godine ce dozivjeti veci rast nego mobilno trziste ikad, pogotovo kad se privatizuju svi telekom i kad zavlada ADSL ponuda. Recimo ako sutra Deutsche Telekom kupi BiH Telekom, u narednih dvije godine BiH ce imati nekoliko puta vise internet korisnika nego ih ima danas.
Ono sto redakcija treba uraditi je platiti profesionalce koji ce izraditi stranicu, i koja ce biti portal media centar u kojem se moze naci sve od najnovijih vise puta dnevno udatiranih slika, video clipova, vijesti itd sto je vec stvar organizacije. Sasvim sigurno da CMS kao sto su Joomla ili Mambo na kojima je Oslobodjenje to ne mogu zadovoljiti i treba se ici na nesto puno bolje i profesionalnije. Naravno treba se uloziti love da bi se lova izvukla. Sto vise ulozis mozes vise ocekivati.
Najbolji primjer o cemu ja pricam je web site Le Figaro.
http://www.lefigaro.fr/
Dnevni listovi u BiH ako hoce prezivjeti u narednih pet godina se moraju iz korijena mjenjati i ne ici protiv interneta jer nemaju sanse pobijediti, nego izvuci korist za sebe iz interneta.
Ne samo da ljudi danas dolaze na druge i puno brze nacine do informacije nego je pitanje vremena kad ce se dnevni listovi u BIH susresti sa stampanom konkurencijom koja ce se dijeliti besplatno na svakoj tram i bus stanici, a ne prodavati, kao sto je recimo Metro, koji je vec sad prisutan u dosta zemalja Europe, a postoji i u Hrvatskoj.

Metro je jedan od njih i sve je vise takvih dnevnih novina.
-
NKVD
Potpuno se slažem s tobom! To jeste tend u razvijenim pa i tranzicijskim zemljama koje su se uspjele odmaći od našeg bijednog položaja. Ali, ja ne govorim o web stranici, tiražu, reklamama i besplatnim primjercima "nekog" lista. Ja govorim o Oslobođenju, sada i ovdje, a ono nije niti Jutarnji, pogotovo ne Večernji list pa ni Le Figaro.
Molim te, stoga, još jednom pročitaj i razmisli o onome što sam gore napisao. Ja govorim o ideji i projektu NEZAVISNOG dnevnika koji provocira, polemiše, educira i tjera naše male glavice da ponovo uključe svoje vijuge, da ne moraju ići po "svoje" mišljenje na stranice najšarenije i najtiražnije novine, ma koja ona bila.
Oslobođenje, kakvog ga ja vidim u najboljoj varijanti, ne bi trebala biti populistička, raji orijentirana žuta novina kojoj je cilj što veći broj prodanih primjeraka i posjeta web stranicama, bez obzira ŠTA ĆE U NJEMU PISATI. A nikako ne ni novina sa ciljem da ljude bude strah njene moći (Avaz) što se, doduše, nekada u socijalizmu znalo desiti sa tadašnjim ćirilica/latinica Oslobođenjem.
I znam da urednici takve novine moraju razmišljati dublje i šire od metro, stranice, tiraž... Potpuno je drugo pitanje šta se od Oslobođenja hoće napraviti. Nestane li ovoga što ja spominjem, još jedna nogara rasklimanog slola na kojem se jedva drže ostaci našeg civilnog, anacionalnog i, ako hoćeš, socijalno-ljevičarsko orijentisanog društva je slomljena i sve smo bliže dnu gdje nas površno, sitnosopstveničko razmišljanje vuče.
Naravno, kompromis se mora naći jer nema ozbiljne, nerežimske, kritičke novine bez tiraža ali nam ni hiljade i milioni još jednog "avaza" neće ništa dobrog donijeti.
Lijep pozdrav...
Molim te, stoga, još jednom pročitaj i razmisli o onome što sam gore napisao. Ja govorim o ideji i projektu NEZAVISNOG dnevnika koji provocira, polemiše, educira i tjera naše male glavice da ponovo uključe svoje vijuge, da ne moraju ići po "svoje" mišljenje na stranice najšarenije i najtiražnije novine, ma koja ona bila.
Oslobođenje, kakvog ga ja vidim u najboljoj varijanti, ne bi trebala biti populistička, raji orijentirana žuta novina kojoj je cilj što veći broj prodanih primjeraka i posjeta web stranicama, bez obzira ŠTA ĆE U NJEMU PISATI. A nikako ne ni novina sa ciljem da ljude bude strah njene moći (Avaz) što se, doduše, nekada u socijalizmu znalo desiti sa tadašnjim ćirilica/latinica Oslobođenjem.
I znam da urednici takve novine moraju razmišljati dublje i šire od metro, stranice, tiraž... Potpuno je drugo pitanje šta se od Oslobođenja hoće napraviti. Nestane li ovoga što ja spominjem, još jedna nogara rasklimanog slola na kojem se jedva drže ostaci našeg civilnog, anacionalnog i, ako hoćeš, socijalno-ljevičarsko orijentisanog društva je slomljena i sve smo bliže dnu gdje nas površno, sitnosopstveničko razmišljanje vuče.
Naravno, kompromis se mora naći jer nema ozbiljne, nerežimske, kritičke novine bez tiraža ali nam ni hiljade i milioni još jednog "avaza" neće ništa dobrog donijeti.
Lijep pozdrav...
-
Unjustice
Ni ja ne govorim globalno o tome, nego govorim u globalu o nekim nacinima prezivljanja Oslobodjenja. Ne budu li krenuli agresivno u pravcu kojem sam ga gore pisao, pitanje je vremena koliko ce novi vlasnici biti spremni upumpavati love. Ako jedan Hayat moze poslovati na trzisnim principima, onda ce to morati i Oslobodjenje. Najlaksi put za njih je onaj sto sam gore napisao. I sto je najvaznije to je jedini put. Nije samo Oslobodjenje pogodjeno sa manjim tirazom, to je problem dnevnih novina u svijetu da im tiraz enormno opada.NKVD wrote:Ali, ja ne govorim o web stranici, tiražu, reklamama i besplatnim primjercima "nekog" lista. Ja govorim o Oslobođenju, sada i ovdje, a ono nije niti Jutarnji, pogotovo ne Večernji list pa ni Le Figaro.
Mogu oni biti zlatni, ako se ne okrenu novim stvarima koje ih jedino mogu izvuci iz gliba, oni ce biti dole vrlo brzo. Shvati, danas je pretplata sekundarni izvor prihoda. Primarni izvor prihoda je reklama. Da bi bilo reklame citanost mora biti velika, da bi citanost i gledanost bila velika, manje danas nego sutra je potrebno ici u korak sa tehnologijom. I BiH bez obzira na sve tu nije iznimka i sve se moze opisati u jednoj rijeci, INTERNET.NKVD wrote: Molim te, stoga, još jednom pročitaj i razmisli o onome što sam gore napisao. Ja govorim o ideji i projektu NEZAVISNOG dnevnika koji provocira, polemiše, educira i tjera naše male glavice da ponovo uključe svoje vijuge, da ne moraju ići po "svoje" mišljenje na stranice najšarenije i najtiražnije novine, ma koja ona bila.
Lijep pozdrav...
-
luciferino
Vidjeh jutros da je Antena puno puno drugačija. 
-
NKVD
Večernji list kao ogledalo, AS koji melje, antena je mrak!!! Jel vas neko plaća da tako pričate i ovako naglas "razmišljate" ili je to vrhuhac napora?
Samo nas odvucite što dalje od suštine problema i svima će biti i mrak i mljevenje, u ogledalu.
Ali valjda tako mora biti... Narod koji ima takvu omladinu....
Samo nas odvucite što dalje od suštine problema i svima će biti i mrak i mljevenje, u ogledalu.
Ali valjda tako mora biti... Narod koji ima takvu omladinu....
- Better Man
Senka je sada zaposlena na radiu Stari Grad!penzioner wrote:Hoće li nam neko reći gdje je Senka sad? Je li otpuhana ili je našla nešto bolje?
p.s. Zašto vam se ona ne sviđa? Ja mislim da je dobro radila.
-
Nancy Drew
-
tribina oslobodjenje
#369 novi urednik v.mijović
Nakon proteklog vremena može se utvrditi da OSLOBOĐENJE više
ne liči na raniji list.V.Mijović ga je detaljno promjenio na LOŠIJE.
Otjerao je izvanrednu novinarku Senku Kurtović,koja je kao glavni
urednik podigla OSLOBOĐENJE na vrlo visok novo.Ukinuo je najčitaniju
rubriku TRIBINU,pregled iz strane štampe,u sarajevsku rubriku ubacio
je tel brojevi,kina i sl.Sada je to postala "šarena štampa".Ukidanjem
TRIBINE onemogućio je kontakte sa čitateljima!
Napuštam OSLOBOĐENJE nakon 30 godina čitanja!!
Nadati se da će ga uskoro ukloniti sa ovog mjesta.
-
luciferino
#371 Re: novi urednik v.mijović
Jel' se ti to zezaš?tribina oslobodjenje wrote:Nakon proteklog vremena može se utvrditi da OSLOBOĐENJE više
Još jedan klončić?
-
tribina oslobodjenje
[quote="titami"]tribinu je trebao ostaviti..... doraditi....... kraca izlaganja......
ali da je senka novinu podigla na "visoki nivo" ..... tacno nisi normalan/na[/quote]
U odnosu na uređivanje M.Šagolja Senka je Oslobođenje digla na visoki
nivo,a OVAJ ga sada spušta ispod,puno ispod.A samo zbog ukidanja
TRIBINE treba ga otjerati,ili natjerati da je vrati i u nekom obliku u
kojem će čitaoci imati pravo da nešto kažu.TRIBINA izlazi preko 30
godina.
ali da je senka novinu podigla na "visoki nivo" ..... tacno nisi normalan/na[/quote]
U odnosu na uređivanje M.Šagolja Senka je Oslobođenje digla na visoki
nivo,a OVAJ ga sada spušta ispod,puno ispod.A samo zbog ukidanja
TRIBINE treba ga otjerati,ili natjerati da je vrati i u nekom obliku u
kojem će čitaoci imati pravo da nešto kažu.TRIBINA izlazi preko 30
godina.
-
Nancy Drew
#374 Re: novi urednik v.mijović
...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 16:02, edited 2 times in total.
-
luciferino
Dajte ljudi čovjeku malo vremena, pa tek je došao. Možda uvede nešto bolje od Tribine. Kako vi znate koji su njegovi planovi? Čuj, treba ga otjerati. Idi bona oćeraj kompletnu vladu koja haman ništa ne radi.