Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Downunda

#351 Re: Imena

Post by Downunda »

LongHorn wrote:Esselamu alejkum!

Negdje sam na nekoj hrvatskoj webstranici naisao na ovakvu temu,... medjutim, nisam naisao na razumijevanje od strane hercegovackih Hrvata.

Najljepsa musliamnska imena su, kako je Resulullah rekao, Abdullah i Abdurrahman. Ta dva a i mnoga druga arapska imena gotovo je besmisleno prevoditi na Bosanski. Yamislite da je nekome ime "Rob Allahov" ili "Rob Milostivog".

Ono bi zvucalo ruzno danas da musliman nadjene kcerci ime Svjetlana (Nura), Dragana (Habiba), Zvjezdana (Nedzma) ili sinu Zoran (Subhija), Princ (Emir - ar. ili Mirza - per.) ili neko drugo lijepog znacenja ime iako to u osnovi u Islamu nema nikakve zapreke. Dakle, ako bi musliman nadjenuo sinu ime Dobrica (Hajro) to u osnovi ne bi nista smetalo niti bi bio grijesan zbog toga. Ali, s obzirom da ipak i medju slavenskim imenima ipak Srbi nadijevaju uglavnom jedna (Bogoljub, Vuk, Radovan, Bozena, Svjetlana), Hrvati nadijevaju neka druga imena (Davor, Igor, Damir, Sabina - katolicko ime, Olivera) u vecini slucajeva, a muslimani su uzeli neka opet neslavenska imena naslijedivsi to od muslimana s Bliskog Istoka, mislim da ne bi trebalo samo muslimanima "zapinjati" za takvu opredjeljenost. Jer, ko ce, recimo, natjerati pravoslavca da nadjene djetetu neko katolicko ime? Niko. I inace muslinai u CIJELOM SVIJETU uglavnom nadijevaju arapska imena, a kod nas su se uvukla i NEKA turska i perzijska imena obzirom da smo zivjeli s njima preko 500 godina. Ali nije sve u arapskim imenima, vec je stvar u imenima koja imaju neku povezanost s islamom. Tako recimo ime Benjamin nikako nije arapsko ime i arapi ga ne nadijevaju, ali muslimani u svijetu daju djeci to ime,obzirom da se brat poslanika Jusufa a.s. zvao Benjamin.
A, ne smatram da se trebamo vracati slavenstvu toliko,... Ako je nekoga rodila majka koja ima svoje odredjene osobine, to ne znaci da i dijete mora imati bilosta od njenih osobina iako ona ostaje njegovom majkom. Mi smo porijeklom Slaveni, ali ne moramo zivjeti kao nasi preci.

I onijem Hrvatima sam rekao, a i vama cu; i Hrvati muslimani nadijevaju arapska imena, i muslimani Englezi, i Srbi-muslimani, i Bugari-muslimani,... dakle, radi se o jednoj sveopcoj osobini vecine muslimana u svijetu. A, na kraju, muslimani vjeruju da ce se u Dzennetu pricati arapskim jezikom, prema rijecima Poslanika, pa daju prednost arapskom jeziku nad ostalim uz jos jednu cinjenicu, a to je da je Kur-an objavljen na tom istom jeziku te ga time posebno postuju.

Esselamu alejkum!

P.S., jedna nena u Sarajevu vidje nekog mladica kako sjedi na kartonu na kojem je arapskim slovima pisalo "Visoki saudijski komitet" pa ga stade koriti; Jadna ti majka ne bila, kako mozes takav bozobraznik biti? Ynas li ti na cemu sjedis?! - Pa, kutija od Saudijskog komiteta... (veli on), - Ma, sta me briga kakav komitet, kako te nije stid na harfovima (tj. arapskim slovima) da jedis?
Ovo je odraz postovanja bosanskih muslimana prema arapskomjeziku i njegovim pismom, makar tu i nepisali Kur-anski ajeti.

To nema veze sa postivanjem arapskog pisma. Cista nepismenost.
Kao i kod većine ljudi kod, koji samo recituju kuranske sure kao pjesmicu, vecina i ne zna sta recituje (prevod), a jos manje ih zna procitati to na arapskom (mislim na sufaru).
Nemoj generalizovati i govoriti u ime bosanskih muslimana, jer je "zastupanje" cjelog naroda uglvanom nezahvalan posao.
Jazz_Junkie

#352 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

mostarac wrote:
Jazz_Junkie wrote:Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.
Isto tako imas da je jedino autohtono slovenacko ime koje je prezivjelo do danas BORUT. Nijedno drugo nije slovenacko, pa cak ni Janez ili Mojca.
Ne znam sad ce pasti po meni (ko da su jednom :D ) al meni je recimo mnogo logicnije da jedan Bosanac da svojoj kcerki ime Zvjezdana ili Svjetlana nego Nedzmija ili Nura. Da li je nekom ljepse Zvjezdana ili Nedzmija, Svjetlana ili Nura u to ne bi ulazio jer ukusi su razliciti, ali logicnije mi je Zvjezdana.
U svemu ovome pitanje je samo i ono je na mjestu zasto su se, a nigdje ne pise u ucenju islama da treba, bosanski muslimani odrekli svojih imena u korist tudjih. Zasto je bosanskom muslimanu blize da svom dijeteu da ime Nedzmija ili Nura, a ne da Svjetlana ili Zvjezdana?
Narodna imena medju Slavenima su jednostavno slavenska od kojih neki imaju posebne varijacije. Cesko ime Vaclav je zapravo Venseslav medju Slovencima i Vjenceslav medju Hrvatima. Opet postoje neka za jedan narod specificna imena. Naprimjer Zvonimir, Kresimir, Krunoslav ili Trpimir su opet najcesca imena medju Hrvatima. Cest je i Tvrtko koji je opet varijacija od Tvrdislava (stara forma i Tvrdko). Inace imena kao Milos ili Dusan su veoma cesta i medju Cesima i Slovacima, pa i Poljacima. Slavenska imena vezu sve slavenske narode posto su njihovi jezici proizasli iz jednog.
Meni je zao sto su se Bosnjaci odrekli svojih imena u korist tudjih, iako to ni jedan drugi narod sa muslimanskom vecinom u svom etnokorpusu nije ucinio, i o svemu sam se vec vise puta izjasnio. No, nisam Bosnjak, nisam musliman i vjeruj mi da me ne interesuje. Razlog zasto sam se ukljucio u diskusiju je taj da mi je neshvatljivo kako netko moze ono sto je njegovo smatrati tudjim, a tudje adaptirati kao svoje.
Luke Perry

#353 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Luke Perry »

Slavenska imena zvuce seljacki, sto jest jest. Narocito ona sto se zavrsavaju na -slav :run:

Ili Ratimir :P Vatroslav :-) Strahimir :razz:

Dosli Turci i dosla imena. Sta bi da su nam donijeli turski jezik kao Englezi Ircima engleski.
Ponekad s'proljeca

#354 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ponekad s'proljeca »

Srbislava Kobilarevic, mora da je joj je babo bio kocijas kad je mogao ovako nesto dati!!!!
Pietje_Bel

#355 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:
mostarac wrote:
Jazz_Junkie wrote:Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.
Isto tako imas da je jedino autohtono slovenacko ime koje je prezivjelo do danas BORUT. Nijedno drugo nije slovenacko, pa cak ni Janez ili Mojca.
Ne znam sad ce pasti po meni (ko da su jednom :D ) al meni je recimo mnogo logicnije da jedan Bosanac da svojoj kcerki ime Zvjezdana ili Svjetlana nego Nedzmija ili Nura. Da li je nekom ljepse Zvjezdana ili Nedzmija, Svjetlana ili Nura u to ne bi ulazio jer ukusi su razliciti, ali logicnije mi je Zvjezdana.
U svemu ovome pitanje je samo i ono je na mjestu zasto su se, a nigdje ne pise u ucenju islama da treba, bosanski muslimani odrekli svojih imena u korist tudjih. Zasto je bosanskom muslimanu blize da svom dijeteu da ime Nedzmija ili Nura, a ne da Svjetlana ili Zvjezdana?
Narodna imena medju Slavenima su jednostavno slavenska od kojih neki imaju posebne varijacije. Cesko ime Vaclav je zapravo Venseslav medju Slovencima i Vjenceslav medju Hrvatima. Opet postoje neka za jedan narod specificna imena. Naprimjer Zvonimir, Kresimir, Krunoslav ili Trpimir su opet najcesca imena medju Hrvatima. Cest je i Tvrtko koji je opet varijacija od Tvrdislava (stara forma i Tvrdko). Inace imena kao Milos ili Dusan su veoma cesta i medju Cesima i Slovacima, pa i Poljacima. Slavenska imena vezu sve slavenske narode posto su njihovi jezici proizasli iz jednog.
Meni je zao sto su se Bosnjaci odrekli svojih imena u korist tudjih, iako to ni jedan drugi narod sa muslimanskom vecinom u svom etnokorpusu nije ucinio, i o svemu sam se vec vise puta izjasnio. No, nisam Bosnjak, nisam musliman i vjeruj mi da me ne interesuje. Razlog zasto sam se ukljucio u diskusiju je taj da mi je neshvatljivo kako netko moze ono sto je njegovo smatrati tudjim, a tudje adaptirati kao svoje.
Pa za to ima vise razlog. Tebi to nije jasno zato sto gledas na svijet kroz neke ateisticke ili hriscanske perspektive. Postoji nesto sto se zove Islamski nacionalizam ili Islamski svijet. Kur'an uci da je narodnost nevazno a da su svi muslimani braca. To je jedan vrlo vazan aspekat u Islamu i to je jedan od razloga sto Bosnjaci uzimaju cesto muslimanska imena. Pored toga razloga postoji i onaj razlog "pokrstavanja " Bosnjaka nakon pada Turske vlasti. To nisu samo radili Srbi nego je se to radilo i u Hrvatskoj.

Bosnjaci kroz "Islamska"" imena zele da sacuvaju u stvari znaci Islam. Oni nisu svjesni toga da na taj nacin otkljucavaju vrata i Srbiji i Hrvatskoj da ih svojataju i da pisu istorije o ""Srpskoj Bosni" "Hrvatskoj Bosni" "Poturcenim Srbima" i "Poturcenim Hrvatima". Da su Bosnjaci u Bosni bili u zadnjih 100 godina velika vecina i da nisu bili pod pritiskom; oni bi sigurno u mnogo vecem broju sebi davali Bosanska imena. Sigurno bi se i stvorila jaka Bosnjacka nacionalna svijest kao sto je se to desilo kod Albanaca. Albanci svojoj djeci daju Albanska imena u poprilicno velikom broju iako su muslimani.
Hodidjed

#356 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:
mostarac wrote: To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.
Pa za to ima vise razlog. Tebi to nije jasno zato sto gledas na svijet kroz neke ateisticke ili hriscanske perspektive. Postoji nesto sto se zove Islamski nacionalizam ili Islamski svijet. Kur'an uci da je narodnost nevazno a da su svi muslimani braca. To je jedan vrlo vazan aspekat u Islamu i to je jedan od razloga sto Bosnjaci uzimaju cesto muslimanska imena. Pored toga razloga postoji i onaj razlog "pokrstavanja " Bosnjaka nakon pada Turske vlasti. To nisu samo radili Srbi nego je se to radilo i u Hrvatskoj.

Bosnjaci kroz "Islamska"" imena zele da sacuvaju u stvari znaci Islam. Oni nisu svjesni toga da na taj nacin otkljucavaju vrata i Srbiji i Hrvatskoj da ih svojataju i da pisu istorije o ""Srpskoj Bosni" "Hrvatskoj Bosni" "Poturcenim Srbima" i "Poturcenim Hrvatima". Da su Bosnjaci u Bosni bili u zadnjih 100 godina velika vecina i da nisu bili pod pritiskom; oni bi sigurno u mnogo vecem broju sebi davali Bosanska imena. Sigurno bi se i stvorila jaka Bosnjacka nacionalna svijest kao sto je se to desilo kod Albanaca. Albanci svojoj djeci daju Albanska imena u poprilicno velikom broju iako su muslimani.
To je teorija koju sam ja postavljao a koja bi se mogla formulisati ovako:
3 osobe, svi pripadnici istog naroda, i svi se zovu istim imenom, ali su razlicitih vjeroispovijesti.
Po meni je to sasvim uredu.
Prozor

#357 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Prozor »

jeste dosadni, vec je neko rek´o, ako neko misli da ce bosnjaci-muslimani pretpostaviti slavenski islamskom identitetu varaju se
Hodidjed

#358 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Prozor wrote:jeste dosadni, vec je neko rek´o, ako neko misli da ce bosnjaci-muslimani pretpostaviti slavenski islamskom identitetu varaju se
Znaci, "takvi" smatraju da je vjera na prvom mjestu, prije identiteta sa narodom ili nacijom?
Po toj logici mogu zivjeti gdje god zele, i nije im stalo do Bosne niti Bosanskog naroda.
Nek' su oni "vjerski identitet" podmirili i zabetonirali, a ostalo ko sljivi.
dino_sara

#359 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dino_sara »

Hodidjed wrote:
Prozor wrote:jeste dosadni, vec je neko rek´o, ako neko misli da ce bosnjaci-muslimani pretpostaviti slavenski islamskom identitetu varaju se
Znaci, "takvi" smatraju da je vjera na prvom mjestu, prije identiteta sa narodom ili nacijom?
Po toj logici mogu zivjeti gdje god zele, i nije im stalo do Bosne niti Bosanskog naroda.
HAHA nemoj misliti da te pratim u stopu i kontriram ti iako izgleda tako ali nemamo zajednicko misljenje. Hoces li mi reci zasto je ime toliko vazno recimo evo jedan banalan primjer oko kojeg se svi moraju sloziti:

Recimo da je rat i tebe uhvate muslimani da te ubiju i spasi te recimo neki Alija ( ili u obrnutom pravcu da mene spasi neki Ilija) jel u tom momentu bitno njegovo ime. Nije te spasilo ime ili vjera nego COVJEK ili te ubije NE COVJEK.

Samo mi reci jel se slazemo..... :P
Hodidjed

#360 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

dino_sara wrote:
Hodidjed wrote:
HAHA nemoj misliti da te pratim u stopu i kontriram ti iako izgleda tako ali nemamo zajednicko misljenje. Hoces li mi reci zasto je ime toliko vazno recimo evo jedan banalan primjer oko kojeg se svi moraju sloziti:

Recimo da je rat i tebe uhvate muslimani da te ubiju i spasi te recimo neki Alija ( ili u obrnutom pravcu da mene spasi neki Ilija) jel u tom momentu bitno njegovo ime. Nije te spasilo ime ili vjera nego COVJEK ili te ubije NE COVJEK.

Samo mi reci jel se slazemo..... :P
:lol:
Slazemo se, naravno. Ja ljude ne dijelim po imenima, niti po vjeri, te stoga zastupam teoriju po kojoj bosanski muslimani trebaju davati imena na svom jeziku a ne iskljucivo perzijska, turska i arapska. jer, ne treba da ih ljudi gledaju "kakvi su ljudi" na osnovu "imena".
Ime moze biti samo lijepo ili bezveze (da ne kazem: ruzno), ali ono ne determinise covjekov karakter, njegovu dobrotu ili njegovo zlo.
dino_sara

#361 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dino_sara »

A koja su to Bosanska imena ( Islamska, Krscanska) ???
Hodidjed

#362 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

dino_sara wrote:A koja su to Bosanska imena ( Islamska, Krscanska) ???
E, tu smo vec u stanovitom deficitu. Naime, niko da se slozi oko toga, da li to treba da budu staroslavenska imena odnosno/ili imena iz vremena srednjevjekovne Bosne, ali bi bilo ispravno da su vezana uz nas jezik tj da proisticu iz naseg jezika.
dino_sara

#363 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dino_sara »

Hodidjed wrote:
dino_sara wrote:A koja su to Bosanska imena ( Islamska, Krscanska) ???
E, tu smo vec u stanovitom deficitu. Naime, niko da se slozi oko toga, da li to treba da budu staroslavenska imena odnosno/ili imena iz vremena srednjevjekovne Bosne, ali bi bilo ispravno da su vezana uz nas jezik tj da proisticu iz naseg jezika.
Ok hajmo ovako uzecemo imena: ZORAN i SABAHUDIN ( oba su rodjena ujutro zora i sabah) :)

Jesu li to sada Slavenska imena? Ako jesu, ja evo nesto kontam ne znam mogu li nabrojati jos bar 10. jer nisam siguran da nisu iz nekog drugog jezika ( tj. podrucja) prevedena na nas jezik.
jedna

#364 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

Hodidjed wrote: Slazemo se, naravno. Ja ljude ne dijelim po imenima, niti po vjeri, te stoga zastupam teoriju po kojoj bosanski muslimani trebaju davati imena na svom jeziku a ne iskljucivo perzijska, turska i arapska. jer, ne treba da ih ljudi gledaju "kakvi su ljudi" na osnovu "imena".
Ime moze biti samo lijepo ili bezveze (da ne kazem: ruzno), ali ono ne determinise covjekov karakter, njegovu dobrotu ili njegovo zlo.

Ali i to je sad vrlo diskutabilno. Sto je jednom lijepo, drugom je bezveze. Evo, kao lijepa bosanska imena, navedose se: Grubaja, Grubeša, Kuljava, Ostoja, Sigismund,... Meni su ova imena bezveze, da ne kazem ruzna. Ali ako se nekome svidjaju - sta me briga neka daje svojoj djeci.
Vozdra raja :-)

#365 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Vozdra raja :-) »

Danas se neki bune sto smo preuzeli arapsko-tursko-perziska imena, sutra ce se buniti sto smo i vjeru njihovu preuzeli! :-?
Valjda bi neki da se svi vratimo nasem Svetosavlju kojeg smo, eto, nesretno izgubili najezdom mrskih nam Turaka...

Na Balkanu ima dovoljno Zorana, Radosava, Marka, Sinisa, Milana, itd..., zato ova NASA imena dobro dodju da ne bi bilo sve monotono i jednako na ovim nasim prostorima! Zato, zar nije lijepo sto smo tako sareni, i vjerski pa i po imenima...?

Ipak su imena poput Kenan, Amar, Ismar, Edin, Ajdin, Anur itd..., daleko misticnija i ljepsa od ovih "nasih" Slavenskih grubih tmurnih ... imena!!

Upravo zato, mi ovdje, u Bosni, smo most izmedju Istoka i Zapada, i treba da se ponosimo time i onime sta smo!!
dino_sara

#366 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dino_sara »

Vozdra raja wrote:Danas se neki bune sto smo preuzeli arapsko-tursko-perziska imena, sutra ce se buniti sto smo i vjeru njihovu preuzeli! :-?
Valjda bi neki da se svi vratimo nasem Svetosavlju kojeg smo, eto, nesretno izgubili najezdom mrskih nam Turaka...

Na Balkanu ima dovoljno Zorana, Radosava, Marka, Sinisa, Milana, itd..., zato ova NASA imena dobro dodju da ne bi bilo sve monotono i jednako na ovim nasim prostorima! Zato, zar nije lijepo sto smo tako sareni, i vjerski pa i po imenima...?

Ipak su imena poput Kenan, Amar, Ismar, Edin, Ajdin, Anur itd..., daleko misticnija i ljepsa od ovih "nasih" Slavenskih grubih tmurnih ... imena!!

Upravo zato, mi ovdje, u Bosni, smo most izmedju Istoka i Zapada, i treba da se ponosimo time i onime sta smo!!
E vala svaka cast za ovaj post.
edin_k

#367 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by edin_k »

mnogima je ovdje strava biti ozenjen/udat za nekoga druge vjere,ali vjerujte da je onima koji imaju mjesan brak mnogo teze naci ime za sina ili kcer da odgovara i jednoj i drugoj osobi,ali kada jedno drugo postuje naci se se ime koje odgovara i roditeljima i djetetu,
ja sam na primjer dao svome sinu ime benjamin,ime koje ce te naci i u kur´anu i u bibliji ime koje je na jedan nacin staromodno,a na drugi moderno,
sa tim imenom sam zadovoljio i sebe i zenu a i sina jer benjamin znaci sin srece i radosti sto je on u potpunosti za mene
bitno je da se vama imena svidjaju,ali jos bitnije da dijete moze zivjeti sa tim do kraja zivota sa zadovoljstvom :dance: :thumbup:
osa

#368 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

dino_sara wrote:
Vozdra raja wrote:Danas se neki bune sto smo preuzeli arapsko-tursko-perziska imena, sutra ce se buniti sto smo i vjeru njihovu preuzeli! :-?

E vala svaka cast za ovaj post.
meni to zvuči kao alibi.
Prozor

#369 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Prozor »

Hodidjed wrote:
Da, vjera je na prvom mjestu, nije te stvorila ni Bosna ni Bosanci vec Bog, ostalo necu ni da komentarisem...
osa

#370 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

Prozor wrote:
Hodidjed wrote:
Da, vjera je na prvom mjestu, nije te stvorila ni Bosna ni Bosanci vec Bog, ostalo necu ni da komentarisem...
a mater i ćaća, to je onako proforme.
harka

#371 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by harka »

Prozor wrote:
Hodidjed wrote:
meni po ovom tvom pisanju izgleda ovo "vjera na prvom mjestu'' kao
da bi zivjela u nekom rezervatu ili nekoj sekti :roll:
ja vala volim sarenilo :)
bijelo_dugme

#372 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijelo_dugme »

Sisoljub :thumbup:
sarajevonekad

#373 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by sarajevonekad »

Da, evidentno je da imena kod Bosnjaka nisu uskladjena perma jeziku (dakle slavenskom, preciznije srednjojuznoslavenskom narjecju) vec prema religijskoj pripadnosti. I meni se cini logicnim da su staroslavenska bosanska imena ( npr. Tvrtko, Zlatko, Vlatko, Tisimir, Bor itd.) i prije njih ilirska imena (Andio, Andes, Arbo(n),Bato(n),Dardan,Daesso(n),Culen,Monunion, Naro(n),Naren,Pines, itd.) nekako "bosanskija" ili "domacija"(ako tako mogu reci) u odnosu na turska i arapska koja dominiraju kod bosnjaka, ali ova potonja dominiraju iz prostog razloga sto Bosnjaci smatraju da se tako najbolje mogu razlikovati od Srba i Hrvata (sto je dobrim dijelom i tacno).

Tako gore navedena starija bosanska imena (ilirska i staroslavenska) ostaju na raspolaganju samo Bosancima i Hercegovcima, tj. osobama bilo kojeg etnickog porijekla ( ukljucujuci i bosnjacko, srpsko i hrvatsko) a koje se primarno zele izjasnjavati kao Bosanci I Hercegovci (doduse, ilirska imena su uglavnom "zapikana" od strane Albanaca, pa stoga svi ostali i ne pomisljaju da ih daju, da ih neko ne daj Boze ne bi "pomjeso" sa "siptarima").

Dakle, stvari su takve kakve jesu i ne vjerujem da ce se promijeniti bitnije u narednih nekoliko generacija. Dakle, Bosnjaci ce i dalje dominantni davati djeci arapska, perzijska i turska imena, Srbi grcka, semitska i slavenska, Hrvati latinska i slavenska (pokoje ilirsko), Albanci ilirska i albanska, Turci arapska, perzijska i turska, Arapi arapska i perzijska, germanski narodi germanska, latinska, grcka i semitska, latinski narodi latinska uglavnom i pokoje grcko, itd. itd.

Primijetio sam da jedino Romi daju razna imena, zavisno od mjesta i situacije u kojoj se nalaze, pa tako kod njih mozemo naci muslimanska, krscanska, razna narodna pa cak i hebrejska imena...Opet, razlog je vjerovatno u tome sto oni imaju jedan drugi faktor identifikovanja ( nacin zivljenja i izgled) koji ih lako razlikuje od drugih pa se ne moraju oslanjat na neka posebna imena da bi ih se razlikovalo.

Eto, to bi ukratko bilo to, kad su u pitanju imena na nasim prostorima

iskren pozdrav
S.
pure_love

#374 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

Vjerski gledano islamska imena mogu biti samo ona po poslanicima(Muhamed,Ibrahim,Ismail,Isa,Ishak itd),ashabima(Hamza,Affan,Omer,Hasan, itd)ili po imenima sura iz Kur'ana(Maida,Imran,Merjem itd)...dakle kad sve sastavimo imena u bosnjaka vecim dijelom i jesu islamska..osim par turskih(ajla,erol,elma, i sl) i onih po gradovima i drzavama :D (saudin,saud,rijad)
ljubav_aha

#375 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by ljubav_aha »

pure_love wrote:Vjerski gledano islamska imena mogu biti samo ona po poslanicima(Muhamed,Ibrahim,Ismail,Isa,Ishak itd),ashabima(Hamza,Affan,Omer,Hasan, itd)ili po imenima sura iz Kur'ana(Maida,Imran,Merjem itd)...dakle kad sve sastavimo imena u bosnjaka vecim dijelom i jesu islamska..osim par turskih(ajla,erol,elma, i sl) i onih po gradovima i drzavama :D (saudin,saud,rijad)
u Kur'an ima 28 poslanika,od koji je 18 iz Starog zavjeta ,a tri iz Novog zavjeta :)

imena BiH muslimana nisu vecinom kako ti pises islamska,nope :)
Post Reply