Ama, tako sam i mislio - čitao sam malo na net-u, i vidio sam da ima raje sa iskustvima poput tvojih (i za i protiv su kupanja sa njima, u obje vode). Mislio sam koristiti naočale za plivanje, one bi trebale sprečavati ulazak veće količine vode, a ionako se umivam sa sočivima dok su instalirane...male_okice wrote:dok god ne skaces s njima dobro je...hehe...u sustini ja dok sam ih nosila kupala sam se i u jednoj i drugoj vodi...eh sad gadno je kad ti udje ona morska voda pod socivo pa kad krene pecito onda trcis do stvari da izvadis to iz ociju, isto mogu ti ispasti od trljanja oka kad ti upadne voda u oci to se meni desilo doduse ne na moru nego na rijeci...najbolje je u sustini kupaj se bez.
Kontaktne leće - Sve o njima
Moderator: anex
- novi.dan.nova.nafaka
#351 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
- piatc
#352 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Nemoj roniti otvorenih očiju (kreten zijanio oba sočiva jer sam zaboravio da sam ih stavio) i biće sve ok 
- male_okice
#353 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
ako koristis ona mehka mjesecna ako i zijanis jedan par prezivjeces jer koristices drugi itd...uglavnom nije neka cifra za ova ostala razmisli jel ti vrijedi rizikanovi.dan.nova.nafaka wrote:Ama, tako sam i mislio - čitao sam malo na net-u, i vidio sam da ima raje sa iskustvima poput tvojih (i za i protiv su kupanja sa njima, u obje vode). Mislio sam koristiti naočale za plivanje, one bi trebale sprečavati ulazak veće količine vode, a ionako se umivam sa sočivima dok su instalirane...male_okice wrote:dok god ne skaces s njima dobro je...hehe...u sustini ja dok sam ih nosila kupala sam se i u jednoj i drugoj vodi...eh sad gadno je kad ti udje ona morska voda pod socivo pa kad krene pecito onda trcis do stvari da izvadis to iz ociju, isto mogu ti ispasti od trljanja oka kad ti upadne voda u oci to se meni desilo doduse ne na moru nego na rijeci...najbolje je u sustini kupaj se bez.
- novi.dan.nova.nafaka
#354 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ma nosim upravo te - mehke, jednomjesečne. Sa naočalima za kupanje se nadam da neće biti nikakvih problema. Probam pa ću vidjeti - ja sam više išao na to da li je kakav problem što se tiče higijene, kakvih upala i sl..male_okice wrote:ako koristis ona mehka mjesecna ako i zijanis jedan par prezivjeces jer koristices drugi itd...uglavnom nije neka cifra za ova ostala razmisli jel ti vrijedi rizika
-
bomba
#355 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Pitanje za znalce posto sam ja novopeceni u svijetu dioptrije... Nedavno mi je ocni doktor ustanovio dioptriju -0,50 na oba oka. Cilindara nemam. Realno, ne nosim naocale jer nemam nekih problema u toku dana ali imam problema u sumrak i sl. Naocale necu da nosim pa sam razmisljao sam o socivima...
Moze li mi neko reci koja kupiti (vidim ima ovaj hamerlink.com) i sta sve u stvari treba da kupim sa socivima (tekucine, kutijice oprema...)? Nemam bas vremena da ponovo ganjam doktora i sve ispitujem, vjerujem da me neko moze i ovako uputiti...
Isto tako, neko je pominjao razlicitu dioptriju naocale/sociva. Koja diotrija sociva se treba kupiti ako mi je dioptrija za naocale -0,50 ??? Ima li jos nekih bitnih, potrebnih podataka kod kupovine sociva ?
Volio bi neka koja ce mi trajati relativno dugo u rezimu - nosim ih citav dan a skidam preko noci
Hvala !
Moze li mi neko reci koja kupiti (vidim ima ovaj hamerlink.com) i sta sve u stvari treba da kupim sa socivima (tekucine, kutijice oprema...)? Nemam bas vremena da ponovo ganjam doktora i sve ispitujem, vjerujem da me neko moze i ovako uputiti...
Isto tako, neko je pominjao razlicitu dioptriju naocale/sociva. Koja diotrija sociva se treba kupiti ako mi je dioptrija za naocale -0,50 ??? Ima li jos nekih bitnih, potrebnih podataka kod kupovine sociva ?
Volio bi neka koja ce mi trajati relativno dugo u rezimu - nosim ih citav dan a skidam preko noci
Hvala !
Last edited by bomba on 06/07/2012 15:06, edited 1 time in total.
- urocnoposljedicna
#356 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
ja u barosu uzimam lece, ali mene interesuje koliko se na tu cijenu dioptrijskih leca doda ako zelis jedan par u boji
- Ghost_Rider_XXX
#357 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Kao prvo govorimo o očima, i ne uzimaj ni slučajno na svoju ruku leće, moraš otići doktoru da ti odredi dioptiriju zakrivljenje leće i sve što ide za leće.bomba wrote:Pitanje za znalce posto sam ja novopeceni u svijetu dioptrije... Nedavno mi je ocni doktor ustanovio dioptriju -0,50 na oba oka. Cilindara nemam. Realno, ne nosim naocale jer nemam nekih problema u toku dana ali imam problema u sumrak i sl. Naocale necu da nosim pa sam razmisljao sam o socivima...
Hvala !
-
silver testelone
#358 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
aj ne seribomba wrote:Pitanje za znalce posto sam ja novopeceni u svijetu dioptrije... Nedavno mi je ocni doktor ustanovio dioptriju -0,50 na oba oka. Cilindara nemam. Realno, ne nosim naocale jer nemam nekih problema u toku dana ali imam problema u sumrak i sl. Naocale necu da nosim pa sam razmisljao sam o socivima...
Hvala !
-
bomba
#359 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Pa zato i postavljam pitanja, posto nisam bas u toku... Znaci nema nikakve sanse da zaobidjem ponovni odlazak doktoru ? MOze li to sve odrediti neki na lokaciji gdje kupis lece ili to bas mora biti doktor u klinici ?Ghost_Rider_XXX wrote: Kao prvo govorimo o očima, i ne uzimaj ni slučajno na svoju ruku leće, moraš otići doktoru da ti odredi dioptiriju zakrivljenje leće i sve što ide za leće.
Ma ide mi na zivce u sumrak, ocoravim skroz... Primjera radi, u sumrak jedva procitam tablice na autu ispred sebe dok po danu fakat nemam problema, citam tablice i na 100 metara udaljenosti...silver testelone wrote: aj ne serihahaha 0,5 i on bi nešto uzimo, ne treba ti ništa, zdrav si skroz
Sa druge strane, strah me da ne-nosenje korekcije dodatno ne pogorsa dioptriju
- Ghost_Rider_XXX
#360 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ja idem kod Salihbegovića, i dr. Nabil, Kabil, Katil, vako nešto se vabi radi super. Ako kupuješ kod njih onda ti je pregled džaba.
-
rudy81
#361 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
bomba wrote:Pitanje za znalce posto sam ja novopeceni u svijetu dioptrije... Nedavno mi je ocni doktor ustanovio dioptriju -0,50 na oba oka. Cilindara nemam. Realno, ne nosim naocale jer nemam nekih problema u toku dana ali imam problema u sumrak i sl. Naocale necu da nosim pa sam razmisljao sam o socivima...
Hvala !
mislim da ce ti svaki doktor preporuciti da ne uzimas sociva na tako malu dioptriju, a sto neko rece ako se ipak odlucis onda nikako na svoju ruku, nije samo dioptrija nego se mora odrediti i zakrivljenost sociva, velicina itd. poslije mozes narucivati preko neta kad ti se to sve odredi...
kontam nesto da bi u tvom slucaju najbolje bilo da koristis naocale to u sumrak kad ne vidis najbolje, kako ti se ne bi pogorsala dioptrija, radije nego da se peglas sa socivima...preko dana kazes i sam da nemas problema
-
Chuckie
#362 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Za ovoga sokola sa -0,5, uzmi bilo kakve mekane leće Purevision, Soflens i sl dioptrije -0,5 standardno zakrvljenje 8.6 i nemaš brige. Nemojte ga prepadati džaba.
- Skyfox
#363 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
vec par godina se kupam i u moru i u bazenu s njima, ali kad ronim zmirimnovi.dan.nova.nafaka wrote:Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?
- novi.dan.nova.nafaka
#364 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Test uspješno prošao - moguće je plivati sa sočivima u bazenu...Skyfox wrote:vec par godina se kupam i u moru i u bazenu s njima, ali kad ronim zmirimnovi.dan.nova.nafaka wrote:Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?kod mene su meke lece
-
Chuckie
#365 Kontaktne leće - Sve o njima
Moguce je, ali higijenski nije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
silver testelone
#366 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
moguće je i umit se vodom iz bare gdje je neko pišonovi.dan.nova.nafaka wrote:Test uspješno prošao - moguće je plivati sa sočivima u bazenu...Skyfox wrote:vec par godina se kupam i u moru i u bazenu s njima, ali kad ronim zmirimnovi.dan.nova.nafaka wrote:Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?kod mene su meke lece
- Skyfox
#367 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
poslije malo kapnes Blink ili umjetne suze i trebalo bi biti OKnovi.dan.nova.nafaka wrote:Test uspješno prošao - moguće je plivati sa sočivima u bazenu...Skyfox wrote:vec par godina se kupam i u moru i u bazenu s njima, ali kad ronim zmirimnovi.dan.nova.nafaka wrote:Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?kod mene su meke lece
- novi.dan.nova.nafaka
#368 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Skyfox wrote:poslije malo kapnes Blink ili umjetne suze i trebalo bi biti OKnovi.dan.nova.nafaka wrote:Test uspješno prošao - moguće je plivati sa sočivima u bazenu...Skyfox wrote:vec par godina se kupam i u moru i u bazenu s njima, ali kad ronim zmirimkod mene su meke lece
- RoastedPumpkin
#369 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
tema je preopsirna, da ne bi citala sve, je li moze preporuka gdje je najbolje otici na pregled u sarajevu i naruciti nova sociva? htjela sam se okusati s optikom loris, da nisam ovdje naletjela na temu gdje je cura rekla da je u toj optici dva puta prevarena.
i da mi napisete cijenu po kojoj uzimate sociva. ja placam 4 para tromjesecnih 200 KM
i da mi napisete cijenu po kojoj uzimate sociva. ja placam 4 para tromjesecnih 200 KM
-
Chuckie
#370 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ja jucer platio 3 para soflens leca (6 kom pakovanje, mjesecne) 45KM. Dioptrija mi je dobro skocila i doktorica mi propisala prvi put identicnu dioptriju za lece kao na naocalama. Sad mi je sve preostro, al se ne bunim. 
- RoastedPumpkin
#371 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
koja optika? nemam iskustva s mjesecnim, da li se moraju strogo mjesec dana nositi kao sto im ime kaze ili ti produzis? ja jedan par tromjesecnih ponekad i malo duze koristim. ne znam koliko moze biti stetno ali nisam primijetila neke promjene ili posljediceChuckie wrote:Ja jucer platio 3 para soflens leca (6 kom pakovanje, mjesecne) 45KM. Dioptrija mi je dobro skocila i doktorica mi propisala prvi put identicnu dioptriju za lece kao na naocalama. Sad mi je sve preostro, al se ne bunim.
-
Chuckie
#372 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ma fulam ja 10tak dana uvijek, ove nisam u Sa kupio, tako da ti ne igra neku ulogu ime optike. Imas u Salihbegovica kupiti.
- rinna0304
#373 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
mozel mi neko preporuciti neku dobru otopinu za sociva ? imala sam neku zelenu prije i nikako mi nije odg, pa neka bijela s nekim okom na slici ni ta nije valjala ... zuljaju me i peckaju oci cim stavim ... al ajd moguce da spadam u skupinu prokletih kojima nije sudjeno da nose sociva
al ajd da probam jos 1 .. za meka sociva neku otopinu za najosjetljivije oci na svijetu 
- Ghost_Rider_XXX
#374 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ja koristim Opti free i meni je super, vjerovatno je ta zelena, imaš i onu Complete malo je skuplja, i imam iskustva sa Renu koja je takodje odlična.
-
Chuckie
#375 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Optifree, 16-17KM čini mi se, uvijek je koristim.