Mi vehabije to binarno ne priznajemodanas wrote:a sta bi sa onim binarno???![]()
![]()
Zasto se molimo na Arapskom???
-
zlata
Da vas "Nase Forumske Turke" upitam...je'l' se Ataturk molio na turskom...il'arapskom...i jesu'l'mu klanjali dzennazu? Off topic...al'ipak zanimljivo znati!Ahmmed wrote:Mi vehabije to binarno ne priznajemodanas wrote:a sta bi sa onim binarno???![]()
![]()
A pošto si ti čuvena forumska vehabijka :binarno-vozdra!
- Ahmmed
Kako se molio....Pa, jedan dio života, bezbeli na arapskom...poslije, nisam siguran da se molio ikako, iako je želio da se, barem ezan, uči na turskom. Bilo je pokušaja i sa namazom,trajalo u određenim, uskim krugovima, kratko vrijeme, no, nije uspjelo....Klanjana mu je dženaza,u Dolma bašče saraju, mislim da se tekbir izgovarao na turskom, te da je selam nakon namaza, također izgovaran na turskomzlata wrote:Da vas "Nase Forumske Turke" upitam...je'l' se Ataturk molio na turskom...il'arapskom...i jesu'l'mu klanjali dzennazu? Off topic...al'ipak zanimljivo znati!Ahmmed wrote:Mi vehabije to binarno ne priznajemodanas wrote:a sta bi sa onim binarno???![]()
![]()
- danas
ataturk nije bio ateista... nikada... samo nije bio ni 'dobar' musliman, uzimajuci da je umro od ciroze jetrezlata wrote:Da vas "Nase Forumske Turke" upitam...je'l' se Ataturk molio na turskom...il'arapskom...i jesu'l'mu klanjali dzennazu? Off topic...al'ipak zanimljivo znati!Ahmmed wrote:Mi vehabije to binarno ne priznajemodanas wrote:a sta bi sa onim binarno???![]()
![]()
koliko znam, dzenaza mu jeste klanjana iako je cijeli sprovod bio vise vojnog stila, sa drzavnim pocastima i sve sto ide uz to... uzimajuci da je ovo bila drzavna 'funkcija', vjerska ceremonija je bila minimalna ali -- koliko ja znam (a a mozda grijesim, nisam 100% sigurna -- je obavljena...
- Ahmmed
Dženaza obavljena, 100%danas wrote:ataturk nije bio ateista... nikada... samo nije bio ni 'dobar' musliman, uzimajuci da je umro od ciroze jetrezlata wrote:Da vas "Nase Forumske Turke" upitam...je'l' se Ataturk molio na turskom...il'arapskom...i jesu'l'mu klanjali dzennazu? Off topic...al'ipak zanimljivo znati!Ahmmed wrote: Mi vehabije to binarno ne priznajemoA pošto si ti čuvena forumska vehabijka :binarno-vozdra!
![]()
koliko znam, dzenaza mu jeste klanjana iako je cijeli sprovod bio vise vojnog stila, sa drzavnim pocastima i sve sto ide uz to... uzimajuci da je ovo bila drzavna 'funkcija', vjerska ceremonija je bila minimalna ali -- koliko ja znam (a a mozda grijesim, nisam 100% sigurna -- je obavljena...
-
Saray_Di
Vazno je znati o cemu covjek uci, a to barem nije tesko. Tesko je to objasniti nekome ko se je u startu stavio u poziciju da mu je ispod casti uciti nesto na jeziku koji ne poznaje. Taj misli da je taj "jezik-patriotizam" njegova mudrost. Moglo bi se upitati zasto pjevamo pjesme na talijanskom kada ga ne razumijemo!? Zasto i njih ne prevesti!? Tako bi umjesto "Volare oh oh Cantare" pjevali "letimo oh oh pjevajmo"!
@Saray_Di: Meni elementarna pristojnost nalaze da kada mi neko kaze Shalom da uzvratim sa Shalom. Ako nista drugo, kada ti neko nazove selam, mozes mu uzvratiti na nasem pa reci "Mir i na tebe "
Mislim da je doslo do nesporazuma.Prvo,to da je ispod casti uciti na jeziku
koji ne poznajem..u ovom slucaju ja..je cista glupost i cast niko nije ni
spomenuo
Drugo:kako rekoh..SVAKI JE JEZIK BOZIJI..znaci,ja mogu pjevati ako mi
se pjeva,mogu mahat glavom,mogu koristiti svaki moguci oblik molitve,
a mogu naravno jednostavno "smisliti" svoje vlastite molitve na SVOM
BOSANSKOM JEZIKU,za koje je bitno da su iskrene i NISTA DRUGO!
Zasto pjevamo pjesme na talijanskom,te zasto ih ne prevodimo--to
pitanje je sad bas iz krajnosti u krajnost:)..mislim stvarno..jer molitva je
prije svega intimna,ne govorim o molitvi u crkvi,dzamiji,hramu vec o
molitvi,koju ti upucujes onom u koga vjerujes.
Prema tome..nigdje jos nisam procitala,ni cula da ja MORAM da znam
arapski i da se molim na njemu,jer evo..recimo da ja to radim,koja svrha ako ja ne znam sta izgovaram,a buduci da mi je vec ponudjen prevod
zasto to ne bih iskoristila--samim tim je cin veci,jer ja znam sta tacno
izgovaram.
Trece: a meni moja elementarna pristojnost nalaze da onom ko mi kaze
ciao,merhaba,pomoz' Bog ili selam..NE odgovorim istim jezikom ako ja to
ne zelim--jer smatram nametanjem tih nekih pozdrava na stranim jezicima,
buduci da zivim u BiH i sve lijepo,mir..ovo ono..mogu da pozelim i na
bosanskom.
Gdje je nestalo ono vrijeme kad ti se na dobar dan uzvracalo sa dobar dan!?
Danas treba paziti i kako ces se pozdraviti,cak se i to gleda..pogotovo kod
onih koji su se poceli merhabati i selamati od rata!
Zato se ti moli na arapskom,kineskom,kojem hoces jeziku..pozdravljaj
takodjer,al nemoj nametati svoje misljenje nikom ovdje.
Moja mi elementarna pristojnost nalaze da kazem:
LAKU NOĆ
-
Danko_Bananko
Mozes sa njom i od zid lupat ( elementarna nepristojnost mi nalaze da pomislim da neces nista u njoj pokvaritmogu mahat glavom
-
marijindvorac
Zasto NIJE ISTINA? Ima dosta tvrdnji da je Muhamed sam pisao ali jos vise da je bio nepismen i da su njegove rijeci biljezene od njegovih pratioca i slijedbenika. Nekada bi Muhamed poceo da prica neocekivano pa bi se njegovi pratioci rastrcali da nadju materijal na cemu da to isto zabiljeze.Danko_Bananko wrote:Nije istina, ali sta ocekivati od covjeka koji bi da bude pametan i u temi o proizvodnji sangajki patika, i u nuklearnoj fizici.Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet.
Ali sve sto sam nasao navodi da materijal za Kuran nije bio u formi knjige za njegova zivota.
Daj sada ti objasni zasto gornje nije istina.
-
Danko_Bananko
Nema nijedne tvrdnje da je Muhammed sam pisao, to je prvo !marijindvorac wrote:Zasto NIJE ISTINA? Ima dosta tvrdnji da je Muhamed sam pisao ali jos vise da je bio nepismen i da su njegove rijeci biljezene od njegovih pratioca i slijedbenika. Nekada bi Muhamed poceo da prica neocekivano pa bi se njegovi pratioci rastrcali da nadju materijal na cemu da to isto zabiljeze.Danko_Bananko wrote:Nije istina, ali sta ocekivati od covjeka koji bi da bude pametan i u temi o proizvodnji sangajki patika, i u nuklearnoj fizici.Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet.
Ali sve sto sam nasao navodi da materijal za Kuran nije bio u formi knjige za njegova zivota.
Daj sada ti objasni zasto gornje nije istina.
A drugo, nije istina da je bio zapisan u formi knjige, ali je kompletanbio zapisan, kao sto si i sam naveo u zadnjem dijelu posta.
Samo sto je gospodin poznavaoc svega i svacega jasno napisao da nije uopce zapisan, i to naravno nije istina.
-
zlata
Pa onda je on stvarno bio o'so daleko....u taj zamisljeni Panturanizam. Nego....zanimljivo znati...da je isto k'o rahmetli TitoAhmmed wrote:Kako se molio....Pa, jedan dio života, bezbeli na arapskom...poslije, nisam siguran da se molio ikako, iako je želio da se, barem ezan, uči na turskom. Bilo je pokušaja i sa namazom,trajalo u određenim, uskim krugovima, kratko vrijeme, no, nije uspjelo....Klanjana mu je dženaza,u Dolma bašče saraju, mislim da se tekbir izgovarao na turskom, te da je selam nakon namaza, također izgovaran na turskomzlata wrote:Da vas "Nase Forumske Turke" upitam...je'l' se Ataturk molio na turskom...il'arapskom...i jesu'l'mu klanjali dzennazu? Off topic...al'ipak zanimljivo znati!Ahmmed wrote: Mi vehabije to binarno ne priznajemoA pošto si ti čuvena forumska vehabijka :binarno-vozdra!
-
Danko_Bananko
E da nam ovi drzavnici, zive ko muslimani, umjesto sto jedino umiru kao takvi
, davno bi hilafet imali 
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ja bih ipak - istrajao - na tome da govorim istinu i rekao da to sto ti tvrdis - nije istina. I sramota je da je jednog forum-efendiju moram uciti - Islamu. Kuran nije postojao za zivota Muhameda a.s. Kao jedna knjiga - nije ga bilo. Pojedine sure - su bile zapisane, ali Kuran - nije kompletiran, i dobro se zna - da je usmenom tradicijom - prenosen, jer oni koji su bili "sposobniji" od drugih - tu sposobnost su iskazivali darom ucenja Muhamedovog napamet.Danko_Bananko wrote:Nije istina, ali sta ocekivati od covjeka koji bi da bude pametan i u temi o proizvodnji sangajki patika, i u nuklearnoj fizici.Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet.
Zna se vrlo dobro - da u periodu poslje Muhameda - znaci za vrijeme Utmana - da je zapisan Kuran. To je 20 godina poslje smrti Muhameda a.s.
Zna se takodje - da su postojale sure koje su imale varijacije na temu tj. nisu bili identicne, zavisno od toga, u kojem je kraju bila sura koristena, nakon ekspanzije Islama i ko ju je zapamtio, i u usmenoj tradiciji prenosio, dok nije zapisana. I taj problem je kasnije konsolidovan, pa su nakon sto je Kuran unificiran - i "oficijaliziran" - sav materijal koji je bio varijacija na temu - je unisten.
Nego, kao neko ko se je vratio, sa Zapada u BiH, da bi imao djecu u mejtef gdje poslati da ne zaborave ko su, sta su, odakle su, koji su, valjda jer ih to sam nisi mogao nauciti jer je po tom pitanju i babo bio - prvacic, nemoj mi se busati previse poznavanjem Islama, jerbo baterije ipak, procure prije ili kasnije kiselinu, pa cim zagrebes malcice, dodjemo do deficita prikirvenih slojem munafikluka. Zbog toga - se i pise, post od jednog reda, u kojem mi dokaza upravo, kako to sijem neistine - o Islamu.
-
Danko_Bananko
Kratko i jasno - lazes !
Usput i ne znas, ali posto oholo ne znas, onda je bolja rijec da lazes.
Osman r.a je taj koji je naredio zapisivanje Kur'ana u formu knjige, ali je Kur'an sav zapisan za vrijeme zivota Allahovog poslanika s.a.w.s. To sto ti ne kontas razliku u zapisivanju u formatu knjige i nekom drugom nacinu i formi zapisivanja, ili sto to neces da priznas, jer se tim nezapisivanjem u formu knjige zelis izvuci za ocitu laz koju si iznio, je vec nesto drugo.
Tacno su se znali ljudi koji su bili pisari Allahovog poslanika s.a.w.s i koji su zapisali svaku rijec koja je od Allaha s.w.t objavljena Resulullahu salallahu alejhi we sellem.
Jedan od razloga zbog cega Poslanik s.a.w.s nije dozovljavao zapisivanje njegovih rijeci koje nisu Kur'an ( hadis ) je upravo iz razloga da se ne bi pomijesao Kur'an, sa njegovim govorom koji nije Allahova rijec.
Samo taj podatak, o nenadmasivi pametnjakovicu, je dovoljan dokaz da je Kur'an itekako zapisan jos za njegovog zivota.
Varijacije na temu mozes varirati u svojoj glavi koja veze nema o babovoj vjeri ( jer tvoja ocito nije ).
Nije rijec ni o kakvim varijacijama na temu nego dijalektima arapskog jezika, tocnije nacina citanja i izgovora arapskog pisma, tzv. kiraeta.
Osman r.a je izabrao jedan, onaj koji se koristio u plemenu Kurejsija, iz kojeg i potjece Muhammed s.a.w.s kao sluzbeni, i poslao po jedan primjerak knjige u sve provincije tadasnje islamske drzave.
Vidis, mi muslimani smo vazda bili ljubomorni cuvari Allahovog hakka, pa je to Osman r.a i ucinio kako bi se sprijecila i najmanja mogucnost ( ako je uopste i postojala uz hiljade hafiza Kur'ana ), iuz najvaznije - Allahovo obecanje da ce nad njim bdijeti do Sudnjeg dana, da se nesto iz Kur'ana promijeni.
Tako da svo to googlanje kojim pokusavas prikriti svoje nepoznavanje, kako rekoh, babove vjere, ne moze pomoci da laz ucinis istinom, bar ne kod nekoga kome je istina, elhamdulillah poznata.
I na tvoja laprdanja ne bih ni odgovarao, jer su presmijesna i za nekoga ko je mejtef i ilmihal prosao samo, a ne za bilo koga ko se makar malo potrudio da nauci stogod o islamu, ali zbog ljudi koji mogu pasti na tvoju poganu slatkorjecivost, imam obavezu da ti odgovorim, i tvoje lazi raspem ko morsku pjenu.
Idi ba o shizofreniji pricaj, tu si ocito ucen, a ostavi se stvari o kojima veze nemas.
U suprotnom, na prvoj takvoj temi, ulijecem ( iako sam apsolutni laik ) da tii dokazem da, osim znaja, imas jos nekih veza sa istom
Usput i ne znas, ali posto oholo ne znas, onda je bolja rijec da lazes.
Osman r.a je taj koji je naredio zapisivanje Kur'ana u formu knjige, ali je Kur'an sav zapisan za vrijeme zivota Allahovog poslanika s.a.w.s. To sto ti ne kontas razliku u zapisivanju u formatu knjige i nekom drugom nacinu i formi zapisivanja, ili sto to neces da priznas, jer se tim nezapisivanjem u formu knjige zelis izvuci za ocitu laz koju si iznio, je vec nesto drugo.
Tacno su se znali ljudi koji su bili pisari Allahovog poslanika s.a.w.s i koji su zapisali svaku rijec koja je od Allaha s.w.t objavljena Resulullahu salallahu alejhi we sellem.
Jedan od razloga zbog cega Poslanik s.a.w.s nije dozovljavao zapisivanje njegovih rijeci koje nisu Kur'an ( hadis ) je upravo iz razloga da se ne bi pomijesao Kur'an, sa njegovim govorom koji nije Allahova rijec.
Samo taj podatak, o nenadmasivi pametnjakovicu, je dovoljan dokaz da je Kur'an itekako zapisan jos za njegovog zivota.
Varijacije na temu mozes varirati u svojoj glavi koja veze nema o babovoj vjeri ( jer tvoja ocito nije ).
Nije rijec ni o kakvim varijacijama na temu nego dijalektima arapskog jezika, tocnije nacina citanja i izgovora arapskog pisma, tzv. kiraeta.
Osman r.a je izabrao jedan, onaj koji se koristio u plemenu Kurejsija, iz kojeg i potjece Muhammed s.a.w.s kao sluzbeni, i poslao po jedan primjerak knjige u sve provincije tadasnje islamske drzave.
Vidis, mi muslimani smo vazda bili ljubomorni cuvari Allahovog hakka, pa je to Osman r.a i ucinio kako bi se sprijecila i najmanja mogucnost ( ako je uopste i postojala uz hiljade hafiza Kur'ana ), iuz najvaznije - Allahovo obecanje da ce nad njim bdijeti do Sudnjeg dana, da se nesto iz Kur'ana promijeni.
Tako da svo to googlanje kojim pokusavas prikriti svoje nepoznavanje, kako rekoh, babove vjere, ne moze pomoci da laz ucinis istinom, bar ne kod nekoga kome je istina, elhamdulillah poznata.
I na tvoja laprdanja ne bih ni odgovarao, jer su presmijesna i za nekoga ko je mejtef i ilmihal prosao samo, a ne za bilo koga ko se makar malo potrudio da nauci stogod o islamu, ali zbog ljudi koji mogu pasti na tvoju poganu slatkorjecivost, imam obavezu da ti odgovorim, i tvoje lazi raspem ko morsku pjenu.
Idi ba o shizofreniji pricaj, tu si ocito ucen, a ostavi se stvari o kojima veze nemas.
U suprotnom, na prvoj takvoj temi, ulijecem ( iako sam apsolutni laik ) da tii dokazem da, osim znaja, imas jos nekih veza sa istom
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ama - efendijce, kad je bilo 1000 hafiza koji su svi - naizust ucili identicno iste sure, i ajete, nije mi jasno, odkud potreba da se zapise - Quran, narucito kad je i sami poslanik bio nepismen (kome su ga - imali i zapisivati - onda?). Da nije zapisan mozda - upravo, da bi se jednom za uvijek - sprijecilo da razlike, koje su postojale konvertiraju se u jos vece, koje bi na kraju koluminirale - sektasenjem, koje opet nije preventirano jer u danasnjem svijetu u kojem - "vi muslimani" ukoliko nisam ja pogresno infromisan - ubijate jedne druge i padate u ocajni bjes pred saznajom da nijedno gradsko celjade seoske Nasrudin hodzice iz Bosne, ne mogu okrenuti i podjarmiti svjesni kako stojite na litici kolapsa u koju ce vas mediokriteti seoski, iz koji ste potekli - samo i gurnuti - strmoglavice, onog dana kad naleti nesto profitabilnije od "friskog i krepkog Islama".
Tu je i kljuc tvoje nesrece.
Jerbo - svjestani si i ti sam, koliko si izgubio, odkad mene kraj sebe, i uz sebe nemas. A ovakvih kao ja - 100.000 od 1996-te. Sta se moze. Zivot nije veresija, nesto se mora i zasluziti. A efendije su zasluzile - upravo ovako, ili jos gore, tapkanje na mjestu ili regresija. Medjutim - i ja bih bio ljutit - kad se na prazni vaz, o onome sto je bilo prije 16 stoljeca, u svijetu Arapskom koji vec 200 godina nije nijednog rata dobio a mnoge je izazvao i koji je svojom emigracijom napunio sve zemlje, susjedne i udaljene par hiljada km, niko vise ne peca osim didova od 6-7 banki koji vrijeme izmedju docekivanja penzija, prekrate u dzamiji. Odose svi na Zapad. A efendija gleda. I pita se ko ce ga nahraniti supenom kasikom kad na Titovom celicnom krevetu u bolnici Kosevo koju je napravio Svabo, bude umirao. Dal' ce biti kjafir, mumin, Sokac il' Srbin. Ostaje da se vidi. Kao i to - hoce li se otvoriti dzenetske kapije. Jerbo - ukoliko tu bude kraj, efendija moj, u sta si ti sebe investirao i s kojom si ti pricom, besmislenom, svoju pamet preokupirao, i jos uzeo za pravo da ti nekog bolan - ponizavas, nesposobnjakovicu jedan koji je od lopate pobjegao na postekiju, da bi ismijavao necije doktorate, ti koji si kupio profesiju s jednom vecerom, prije 500 godina.
Al' samo polako.
Nije bog macka da grebe. Onaj bog - na kojeg tapije vi nemate, nista vise nego drugi kadar srednje strucne spreme. Npr. masinbravari. Al' treba nauciti Arapski, bola'. I jos - kraj kompjutera se uslikati par puta. Po mogucnosti s kakvom nagradom, nezasluzenom naravno osim ako je nije zaradio onaj koji je prenocio u satorima, il' mozda pisao domace zadace s djetetom na kartonskoj kutiji u izbjeglistvu zaboravljen od IVZ-a i svih silnih efendija, il' mozda zalozio sina u Sehide, da bi dobio - obeliks bijeli na mezarju uraslom u busjenje i travu, neposjecenom od strane bozijih predstavnika koji naplacuju ucenje Jasina, a onda delegiraju isto svojim zenama. Dok veceras u 7:55 jos jedan autobus studentarije pobjegle i od Bosne i od Islama, ne dodje u Bec. I to cete nazivati pobjedom. Jerbo - takviste po cijelom tijelu. Mane vam nema. Kao ni biznisu vasem. Koji se obavlja - casno. Bez polaganja racuna - igdje ikome.
Jerbo - svjestani si i ti sam, koliko si izgubio, odkad mene kraj sebe, i uz sebe nemas. A ovakvih kao ja - 100.000 od 1996-te. Sta se moze. Zivot nije veresija, nesto se mora i zasluziti. A efendije su zasluzile - upravo ovako, ili jos gore, tapkanje na mjestu ili regresija. Medjutim - i ja bih bio ljutit - kad se na prazni vaz, o onome sto je bilo prije 16 stoljeca, u svijetu Arapskom koji vec 200 godina nije nijednog rata dobio a mnoge je izazvao i koji je svojom emigracijom napunio sve zemlje, susjedne i udaljene par hiljada km, niko vise ne peca osim didova od 6-7 banki koji vrijeme izmedju docekivanja penzija, prekrate u dzamiji. Odose svi na Zapad. A efendija gleda. I pita se ko ce ga nahraniti supenom kasikom kad na Titovom celicnom krevetu u bolnici Kosevo koju je napravio Svabo, bude umirao. Dal' ce biti kjafir, mumin, Sokac il' Srbin. Ostaje da se vidi. Kao i to - hoce li se otvoriti dzenetske kapije. Jerbo - ukoliko tu bude kraj, efendija moj, u sta si ti sebe investirao i s kojom si ti pricom, besmislenom, svoju pamet preokupirao, i jos uzeo za pravo da ti nekog bolan - ponizavas, nesposobnjakovicu jedan koji je od lopate pobjegao na postekiju, da bi ismijavao necije doktorate, ti koji si kupio profesiju s jednom vecerom, prije 500 godina.
Al' samo polako.
Nije bog macka da grebe. Onaj bog - na kojeg tapije vi nemate, nista vise nego drugi kadar srednje strucne spreme. Npr. masinbravari. Al' treba nauciti Arapski, bola'. I jos - kraj kompjutera se uslikati par puta. Po mogucnosti s kakvom nagradom, nezasluzenom naravno osim ako je nije zaradio onaj koji je prenocio u satorima, il' mozda pisao domace zadace s djetetom na kartonskoj kutiji u izbjeglistvu zaboravljen od IVZ-a i svih silnih efendija, il' mozda zalozio sina u Sehide, da bi dobio - obeliks bijeli na mezarju uraslom u busjenje i travu, neposjecenom od strane bozijih predstavnika koji naplacuju ucenje Jasina, a onda delegiraju isto svojim zenama. Dok veceras u 7:55 jos jedan autobus studentarije pobjegle i od Bosne i od Islama, ne dodje u Bec. I to cete nazivati pobjedom. Jerbo - takviste po cijelom tijelu. Mane vam nema. Kao ni biznisu vasem. Koji se obavlja - casno. Bez polaganja racuna - igdje ikome.
-
nelo
pametan pamti, a mudar zapisuje. cak i u ta davna doba su znali za tu izreku......
a nije mo jasno zasto se uopce i polemizira o ovoj temi. moli se na arapskom u namazu, a van njega kako god hoces. cak i u samom namazu, niko vam ne brani uciti dove na kojem god jeziku hoces.
Zalosno je sto se oko ove problematike najvise brinu dusebriznici koji rijetko staju na taj isti namaz!!!!!
a nije mo jasno zasto se uopce i polemizira o ovoj temi. moli se na arapskom u namazu, a van njega kako god hoces. cak i u samom namazu, niko vam ne brani uciti dove na kojem god jeziku hoces.
Zalosno je sto se oko ove problematike najvise brinu dusebriznici koji rijetko staju na taj isti namaz!!!!!
-
ja71
ko je odredio to da se "moli na arapskom u namazu, a van njega kako god hoces" ?nelo wrote:pametan pamti, a mudar zapisuje. cak i u ta davna doba su znali za tu izreku......
-
tueg
Ovo je zaista prvi put da vidim da neko kaze da muslimani imaju posrednika! Pa Islam je prakticno jedina vjera u kojoj nema posrednika, nema hodze koji ti moze oprostiti grijehe ili obecati raj. Tvrdnja da je "Islam postao najjaca korporacija Arapa" je potpuna besmislica, jer je jedini razlog bogatstva arapa je nafta, i nista drugo.Nosferatu wrote:Nije tacno ovo o cemu pises.Vazno je znati o cemu covjek uci, a to barem nije tesko. Tesko je to objasniti nekome ko se je u startu stavio u poziciju da mu je ispod casti uciti nesto na jeziku koji ne poznaje. Taj misli da je taj "jezik-patriotizam" njegova mudrost. Moglo bi se upitati zasto pjevamo pjesme na talijanskom kada ga ne razumijemo!? Zasto i njih ne prevesti!? Tako bi umjesto "Volare oh oh Cantare" pjevali "letimo oh oh pjevajmo"!
Radi se o nasilnoj Arabizaciji kroz Islam.
To je pocelo, ne samo kroz Arapski jezik, vec kroz - nosnju, i cijelokupni "gestal" (kad ti nije mrsko - uciti druge jezike).
To je ono, s cim ljudi imaju problem.
Drugi problem je to, sto - ako je bog jedan, i isti, za sve, sto to ja NE SMIJEM - da se molim bogu - na jeziku na kojem JA to hocu. Tj. sto ce mi posrednik. Nase efendije danas - opstruiraju samo na tome - sto djeluju kao posrednici - izmedju vjernika i boga, upravo kroz njihovo, poznavanje Arapskog, kako jezika, tako mentaliteta i obicaja.
To je znaci drugi problem. Sto kroz Arabizaciju - Islam je postao najjaca korporacija Arapa - od koje - crpe moc, a bogami i pare. I nisu sami u tome. Ko god - za sofrom sjedi, i Arapski govori, vjerovatno nece biti nezaposlen, u zivotu, ni gladan. Vrlo je malo profesija - koje to u danasnje doba - garantuju, zasigurno nijedna nije ona - Srednje Strucne Spreme.
Nadalje. Nije bitno - koliko postoji Biblija - i koliko ima Kurana. Kuran - kao prvo - nije zapisan uopste za vrijeme zivota Muhameda a.s. vec je naucen na pamet. Insistirati da je ono sto je napamet nauceno - zaista onakvim kakvim je to Muhamed izrecitirao, nije isto tako - inteligentno. Ne kazem - da sustina - nije prezervirana, ali i sustina Biblije - je prezervirana, jer nijedan od 24.000 Biblija - nema antogonizme u osnovama, vec ima razlicitosti - koje samo one - koji insistiraju na tome - da je to - usmena i doslovna bozija rijec - mogu imati problema, jer zele da sve shvate i prihvate - doslovno.
Zbog ovih - razloga, Bogumilistvo je u BiH - uzelo maha. Jer kao prvi oblik protestantizma, u ovima krajevima, ne samo da je prevelo bibliju na jezik domaci vec je i negiralo religiju - kao biznis kojom ona jeste, iz koje se sa par mjesta "mocnika" kontrolise vjernik na sve i jednom merdijianu. Npr. - samo okretanje prema Kabi - je dovoljno - da dokaze gdje je moc, cija je i kod koga je. Odakle Arapima - pravo i tapija na Islam - to mi nije poznato, jer ukoliko je osnova vjere Kuran i Hadisi, ne vjerujem da medju njima - ima ikakav nagovjestaj - koji ovo dozvoljava. Moguce da grijesim, ali - barem ja - za njega konkretno ne znam. Posto nema - usmenog, onda je stvar interpretacije. I tu - znaci Arapi - naginju na "svoju" stranu. Zasto? Zato sto u samom startu - oni imaju prednost - u vezi, interpretacije Kurana. Kuran boluje od losih prevoda. Ima ih vise takvih, od dobrih. Jer - nije jednostavno dijelo za prevesti. Kad se uz to uzme, da je potrebno, osim Kurana, poznavati kontekst, tj. istoriju skoro cijelokupnu perioda u kojem se je Islam razvio - dakle tu ima sijaset faktora koji kad se karakiraju - interpretacija moze dovesti do pojave "sektasenja", ali isto tako - kroz interpretaciju se moze dokazati - sta god se zeli, dokazati. U Kuranu imas dovljno kontradiktornih ajeta, da ne postoji stvar koju ne mozes - pobiti, i stvar koju mozes afirmisati Kuranom. U zavisnosti upravo od konteksta koji primjenis.
Ko kaze da nije bitnoi? Ti? Naravno da je bitno, jer Kur'an je jedan u citavom svijetu, a bezbroj verzija Biblija. To nije greska muslimana.Nije bitno - koliko postoji Biblija - i koliko ima Kurana
Sa koji izvora znanja li se ti hranis? Da znas ista o Islamu, znao bi da niko, ali niko nema tapiju na vjeru. A to sto neko prica da ima, u to vjeruju samo oni zlonamjerni koji zele da vjeruju u takvo nesto.Odakle Arapima - pravo i tapija na Islam - to mi nije poznato
A objasnjavati stotine kontradiktornosti u Bibliji time da to bas i ne treba shvatati bukvalno kao boziju rijec mogu samo neinteligentni. Naime, ja kao razuman covjek, ne mogu vjerovati da je Bozija rijec nesto sto je covjek mijenjao po svom nahodjenja. A toga u Bibliji, to priznaje i Crkva, ima koliko hoces. Krscani imaju problem sto Biblija nije sacuvana u izvornom obliku, pa i u kontradikcijama traze Boziju mudrost. I onda se upinju da to isto primjene i za Kur'an, ali, kako vidimo, to ne ide.
Ako vjerujes da je Biblija Bozija rijec, dovoljno ti je da procitas Ezekijel 23. Takve odvratnosti ljudi pripisuju Bogu!
I na kraju, za sve koji opravdavaju izmjene u Bibliji, i koji se tjese time da je "sustina sacuvana", citiracu samu Bibliju:
Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi. 19 I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi
Otkrivenje 22:18-19
-
Saray_Di
Danko_Bananko wrote:
"Mozes sa njom i od zid lupat ( elementarna nepristojnost mi nalaze da pomislim da neces nista u njoj pokvarit ), al na arapskom se moras moliti"
MORAM samo umrijeti,a nisam ni ocekivala bolji komentar od priucenog
forum-efendije,koji usput glumi ovozemaljskog poslanika.
Ti mlati praznu slamu na arapskom i kad vec pametujes,onda daj
validne dokumente (citaj: dokaze)
gdje to pise da neko MORA znati arapski i ukoliko je musliman moliti se
na arapskom?
Ustvari
Nemam sta dodati,vidi se da ovdje ima ljudi koji su u stanju da
na "akademskom" nivu nesto obrazloze,a ti te efendijske elaborate ostavi
za dzamije
"Mozes sa njom i od zid lupat ( elementarna nepristojnost mi nalaze da pomislim da neces nista u njoj pokvarit ), al na arapskom se moras moliti"
na arapskom?
Ustvari
ti je zacepio/la usta..Nosferatu
za dzamije
-
tueg
Kur'an kao nezavisna knjiga ne moze da boluje ni od cega. Los prijevod je los prijevod, ali to nije "greska" Kur'ana, vec prevodioca.Kuran boluje od losih prevoda.
Do razmimolazenja dolazi u najvecem broju slucajeva zbog pojedinih hadisa, a ne zbog Kur'anskih ajeta.interpretacija moze dovesti do pojave "sektasenja", ali isto tako - kroz interpretaciju se moze dokazati - sta god se zeli, dokazati.
Da, ovo krscani uporno ponavljaju, ali vec stoljecima nijedna od tih teza se nije uspjela odrzati. Navedi primjer, dobices odgovor. Ponavljam, krscani su sa navodnim kontradikcijama u Kur'anu poceli kada je postalo jasno sta je Biblija, i ko i kako je pisao istu. Kada neko ko ne poznaje osnovne stvari interpretira Kur'an, on moze zakljuciti sta mu je volja. Mozes i Malog princa interpetirati na bezbroj nacina, ali to ne znaci da su oni ispravni. A zato postoji naucna disciplina koja se time bavi - tefsir - da ja i ti ne bi mogli tumaciti stvari kako nama (ne)pase.U Kuranu imas dovljno kontradiktornih ajeta, da ne postoji stvar koju ne mozes - pobiti, i stvar koju mozes afirmisati Kuranom. U zavisnosti upravo od konteksta koji primjenis.
82 A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. An-Nisa
-
Danko_Bananko
Izgubljen u morima svoje umisljenosti i frustracija, jos jednom okrece svoje ostrice rema necemu sto ni blizu nije tema ove emisije.Nosferatu wrote:Ama - efendijce, kad je bilo 1000 hafiza koji su svi - naizust ucili identicno iste sure, i ajete, nije mi jasno, odkud potreba da se zapise - Quran, narucito kad je i sami poslanik bio nepismen (kome su ga - imali i zapisivati - onda?). Da nije zapisan mozda - upravo, da bi se jednom za uvijek - sprijecilo da razlike, koje su postojale konvertiraju se u jos vece, koje bi na kraju koluminirale - sektasenjem, koje opet nije preventirano jer u danasnjem svijetu u kojem - "vi muslimani" ukoliko nisam ja pogresno infromisan - ubijate jedne druge i padate u ocajni bjes pred saznajom da nijedno gradsko celjade seoske Nasrudin hodzice iz Bosne, ne mogu okrenuti i podjarmiti svjesni kako stojite na litici kolapsa u koju ce vas mediokriteti seoski, iz koji ste potekli - samo i gurnuti - strmoglavice, onog dana kad naleti nesto profitabilnije od "friskog i krepkog Islama".
Al' samo polako.
A tema je molitva na arapskom, pa je izmedju nas dvojice bila zapisivanje Kur'ana, ali Gdin isfrustrirani opet poteze neke nesuvisle paralele o svojim 'merickim doktoratima, IZ,efendijama,Bosni,biznisu.....
Rekoh ja, ti si za tema o shizofreniji, tu se najbolje snalazis - i sa strucne i one druge strane...
-
Danko_Bananko
Diane, zlato mamino.....Saray_Di wrote:Danko_Bananko wrote:
na arapskom?
Ustvariti je zacepio/la usta..Nosferatu
za dzamije
Porazen snagom tvojih argumenata
-
nelo
Da obavljas namaz i da se ima osnovno znanje o islamu, bilo bi ti jasno. Na namazu se uce odlomci iz Kur'ana (koji je na arapskom svidjalo se to kome ili ne), i to je tako propisano muslimanima cak i u samoj Knjizi imas djelove koji se odnose na molitvu. No, kako ja nisam ovlasten da ti to tumacim, za vise detalja se mora potraziti strucna pomoc.ja71 wrote: ko je odredio to da se "moli na arapskom u namazu, a van njega kako god hoces" ?
Za pravog muslimana, to je takoreci default-na opcija i ne grana se bezveze.
Za mene je ovo pitanje ravno: zasto imamo 2 oka a ne 3, pa bolje bi vidjeli!!!!
izgleda glupo, zar ne?