Ode Gertruda iz Sarajeva...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ljudi zloupotrebljavaju svašta ovih zadnjih dana i godina... ja samo kažem da grad , a i država ako hoćete gubi sa svakim novim odlaskom ljudi, do sad je ... nakon agresije otišlo oko 500.000-650.000 ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom... a lično ja sam zbog toga izgubio dosta...
A ta konstatacija za Gojera je tačna i istiinita, a recimo Gertrudu nisu ni zvali na proslavi godišnjice Narodnog pozorišta...
A sve ukupno oko milion ljudi je otišlo iz BiH i oni danas imaju tri puta veći BDP iako ij je još uvijek tri puta manje nego nas u BiH...... zašto..?

A činjenica da je Sarajevo dobro šta je preko glave preguralo... ruku na srce stoji.... jer zaista toliko se ljudi vratilo, onih koji su u toku agresije na Grbavici popisivali imovinu i odvodili ljude, oni koji su radili svakakve stvari danas su opet u gradu...

Paralela sa Fudbalskim savezom.... niko od starih asova neće da uđe e kola sa ovim koji sad vedre i oblače u savezu.... takva je situacija u svim segmentima života.... nekompetentni su na pozicijama jer smo ili jer su kompetentni otišli... trbuhom za kruhom u većini slučajeva....a ne zbog nacionalne ugroženosti, ja tvrdim da smo mi svi isto ugroženi svi kojima neko od familije nije član neke od mafijaško-lopovsko-demagoških stranaka na vlasti....
radeljas

Post by radeljas »

uvjek dobar gost wrote:ja tvrdim da smo mi svi isto ugroženi svi kojima neko od familije nije član neke od mafijaško-lopovsko-demagoških stranaka na vlasti....
apsolutno tacno ... ono sto me brine je da se stvari nece promjeniti, niti cemo se mi "ugrozeni" organizovati da promjenimo. i da se organizujemo, oni tamo, od fsbih, preko opstinara, do predsjednistva, brane stotine hiljada km kapitala, a mi ?
uvjek dobar gost

Ima ona pjesma od TBF-a samo čisto srce i ničeg se ne bojim....

Meni smeta što kvazi intelektualci šute, što su studenti najneproduktivniji dio društva...samim tim .... smetam i ja nekad sam sebi jer sam se uklopio u ovo društvo i poprimam dobar dio njegovih devijacija i njegove dekadencije.... mislim svi mi smo na neki način Gertruda i Dragoljub samo na nas još red nije došao....
radeljas

Post by radeljas »

uvjek dobar gost wrote:smetam i ja nekad sam sebi jer sam se uklopio u ovo društvo i poprimam dobar dio njegovih devijacija i njegove dekadencije.... mislim svi mi smo na neki način Gertruda i Dragoljub samo na nas još red nije došao....
ako ne krades i ne varas, ako se ne laktas i ne gradis veze cisto radi koristi i ako nisi clan partije (mafije) onda ispadnes glup :x
uvjek dobar gost

radeljas wrote:
uvjek dobar gost wrote:smetam i ja nekad sam sebi jer sam se uklopio u ovo društvo i poprimam dobar dio njegovih devijacija i njegove dekadencije.... mislim svi mi smo na neki način Gertruda i Dragoljub samo na nas još red nije došao....
ako ne krades i ne varas, ako se ne laktas i ne gradis veze cisto radi koristi i ako nisi clan partije (mafije) onda ispadnes glup :x
Baš tako...
tempora

Post by tempora »

Utjesna je pomisao :? da svaka migracija vuce za sobom dalju migraciju,pa je se zato nadati, da ce nesmanjenim intenzitetom iz ove zemlje svakodnevno ljudi odlaziti i odlaze. To su puke cinjenice koje su dostupne svakom gradjaninu koji samo treba da prodje pored redova silnih ambasada u Sarajevu.
Prednost ( ako takva uopste postoji) gospodje Munitic i Stojanova, je ta da oni sa svojim pasosima, barem bivaju postedjeni redova i maltretiranja oko papira.
Mozda je ova tema dobra da se konacno zapitamo kuda sve ovo vodi i sta ce ostati od drzave koja gubi ljudski kapital. Nezvanicne cifre ( zbog nepovezanosti organizacija koje se bave istim/ili nehat, ne znam) govore, da je oko 25 % stanovnistva BiH dosada napustilo zemlju, te da nas ima u 40 razlicitih zemalja svijeta.
Ako nista, treba se zabrinuti zbog pomisli da ce dijaspora nadjacati, pa joj se vise necemo moci oduprijeti. 8)
debela

Post by debela »

tempora wrote:Utjesna je pomisao :? da svaka migracija vuce za sobom dalju migraciju,pa je se zato nadati, da ce nesmanjenim intenzitetom iz ove zemlje svakodnevno ljudi odlaziti i odlaze.

jest, zato bi svi vi iz dijaspore trebali povuci makar jedno odavde :oops:
tempora

Post by tempora »

debela wrote:
tempora wrote:Utjesna je pomisao :? da svaka migracija vuce za sobom dalju migraciju,pa je se zato nadati, da ce nesmanjenim intenzitetom iz ove zemlje svakodnevno ljudi odlaziti i odlaze.

jest, zato bi svi vi iz dijaspore trebali povuci makar jedno odavde :oops:
Ja vec jesam, jos mi ti preostajes, al sta cu kad se opires! :oops: Ti si ako nista, vjerodostojnija od Stojanova. Svoju fosilsku fotelju foruma ne prepustas mladjim herbarima. :oops: :D
njonjica

Post by njonjica »

radeljas wrote: gertruda koja nije radila nista i koja je po meni bila povlastena nema razloga za prebacivanje na teren nacionalizma kao razloga. kod nje sam na stajalistu da, ma koliko neko nekad bio zvijezda, ne moze do beskonacnosti da koristi povlasten status. mislim da je to nju zabolilo.
Ovdje si 100% u pravu!
Maraschino

Post by Maraschino »

Djekna jos nije umrla, :D a kada ce... :) nezna se :roll: :D
Boom964

Post by Boom964 »

njonjica wrote:
radeljas wrote: gertruda koja nije radila nista i koja je po meni bila povlastena nema razloga za prebacivanje na teren nacionalizma kao razloga. kod nje sam na stajalistu da, ma koliko neko nekad bio zvijezda, ne moze do beskonacnosti da koristi povlasten status. mislim da je to nju zabolilo.
Ovdje si 100% u pravu!
Zato nam i Zemaljski muzej propada ..pa ne moze vjecno imati povlasteni status! :x i sva kulturna nasljedja, obrazovanje jer tjeramo ljude od kojih mozemo puno nauciti!

Drugo, Gertruda nikad nije izjavila da je nacionalno ugrozena i ako vec komentarisete bar procitaje kako treba.!
digger

Post by digger »

Svako ima svoje razloge da ode. Munticka i Stojanov su samo pojedinci koje "znamo." Najveci problem je oko onih koje mi ovdje ne spominjemo: hiljade ili desetine hiljada sposobnih i obrazovanih koji su stekli strucno znanje da bi ga nakon toga poceli da upraznjuju negdje drugdje.
Boom964

Post by Boom964 »

digger wrote:Svako ima svoje razloge da ode. Munticka i Stojanov su samo pojedinci koje "znamo." Najveci problem je oko onih koje mi ovdje ne spominjemo: hiljade ili desetine hiljada sposobnih i obrazovanih koji su stekli strucno znanje da bi ga nakon toga poceli da upraznjuju negdje drugdje.
Bravo i u tome je poenta cijele ove price.
sfsa

Post by sfsa »

radeljas wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ja bih samo volio da se manemo te niske spike, mislim naša je politika ko je otišao bez njega se može....
nasa politika je odvratna i niska i prljava i nikakva. tj. nema politike osim da zagrabe sto vise i podjele sto vise para.
ali ne moze niko da pljuje po sarajevu u smislu da je ono izrodilo neki nacionalizam ili da su ljudi druge nacionalnosti ugrozeni ovdje. napravite usporedbu sa odnosom napr. dubrovnika prema agresorima ili odnosom hrvatske prema istim, u odnosu na odnos sarajeva. neuporedivo je to.
sto se tice stojanova, mislim da princip da profesori ne rade na vise fakulteta treba da vazi, ali za sve, a ne samo za njega. neka naprave reda, pa nek i on ide ako je pogrijesio. ovako nekakva nepravda postoji.
gertruda koja nije radila nista i koja je po meni bila povlastena nema razloga za prebacivanje na teren nacionalizma kao razloga. kod nje sam na stajalistu da, ma koliko neko nekad bio zvijezda, ne moze do beskonacnosti da koristi povlasten status. mislim da je to nju zabolilo.
sad dolazimo u situaciju, da kad ima zaista puno ljudi koji nisu bosnjaci, na bitnim pozicijama, onda kad ih neko smjeni zbog nerada ili slicno, oni ce to prebaciti na nacionalni teren. evo napr. po meni gradimir gojer se vrti u vlasti i na vlasti godinama i sta je covjek dobro uradio. on treba da ode. u pozoristu nema predstave da pogledas vec godinama.
tacno je da je on u vlasti vec godinama, i trebalo bi da ode, ali sto se tice predstava, ako pogledas mjesecni repertoar NPS-a, najvise ces naci predstava, a najmanje baleta, koncerata i opera.
o kvalitetu predstava (i forsiranju "njegovih" predstava) ne zelim da diskutujem, to je vec druga prica.
sto se gertrude tice, gojer nije kriv zasto ona nije pozvana. to je bio projekat opere narodnog pozorista, i ako cemo traziti krivca za to, onda je to iskljucivo direktorica opere gdja. amila baksic.
krkanko

Post by krkanko »

E vala vakat je za kljuc :P :zzzz:
van Basten

Post by van Basten »

jel' nacionalni? 8)
Oceania

Post by Oceania »

njonjica wrote:
Ovdje si 100% u pravu!
Ona nema razloga za prebacivanje situacije na teren nacinalizma , ali ona to nikad nije ni rekla ! Gertruda voli Sarajevo , Sarajevo voli Gertrudu , nacinalnost i politiku nikad nije ni spomenula , ali ne voli penziju od 300 KM i to je i rekla . Gertruda odlazi zbog para.
miki22

Post by miki22 »

A jeste multikuturalni pa svi vam pobjegaše, šta zabijate glavu u pijesak Sarajevo ke postala mala zaostala čaršija, pustite priče rat je bio, to će pamtnjakovići govoriti i idućih 50 godina, sve najbolje od Hrvata i Srba pobjeglo je iz Sarajeva, a primjetan je i frapantan odlazak Bošnjaka koji nemogu prihvatiti da im nepismene spodobe dovedene po partijskom, čitaj islamskom ključu određuju sudbinu. To je istina a ona najviše boli.
krkanko

Post by krkanko »

Koje sve najbolje? Ljudi idu vani zbog posla, neimastine, a ne zbog nacionalnih tenzija, a tu floskulu hoce upravo Srbi da podmetnu.
Post Reply