Sa brda vodovod išao do Tašli-hana čije temelje poruši ''gazda'', a mogli ssmo taj han rekonstruisati.valterbranisarajevo wrote:Čovječe, da li ja ovo sanjam? Nadam se da sanjam i da ću se probuditi što prije i riješiti ove noćne more.
Sarajevo je imalo vodovod prije 500 godina kada su ga u Evropi imali još samo Prag i Krakov, a danas...
Bilo je to jače od mene, valjda onaj nagon za preživljavanjem koji smo naslijedili od naših predaka sa drveta a koji je očigledno jači od ponosa i lokalpatriotizma me natjerao da ustanem sa stolice odem u prodavnicu i kupim flašu "Jane"![]()
Prvi put u životu sam kupio flaširanu običnu vodu, A nekada davno smijao sam se svojima u Njemačkoj kada sam vidio da rade to isto. Taj smijeh mi je izašao na nos. Ipak ovo nije san..Evo je pored mene kao i kutija cigara. Zapalim cigaru pa potegnem iz flaše- kao alkoholičar. Kako bih rado ovu prokletu flašu tresnuo od zid..![]()
Nedime šta nam ovo rade...
Versaj dioSmr na kilometre u to vrijeme od ljudskog nedžaseta, engleska kraljica svoju noćnu posudu kroz prozor istresala.....
Sarajevo imalo javni wc sa vodom tekućom, eno ga i danas stoji na istom mjestu i sa istom namjenom. Najstarija gradjevina te vrste u Evropi, a koja je još u upotrebi-Nisam istraživao, pa onako, oodokativno procjenjujem.
Turističku atrakciju taj vodovod bi predstavljao jer i danas ovi što kopaju po Baščaršiji, pronadju ponekada drvene cijevi tog prvog vodovoda, a kanalizacija je bila kvadratnog profila, od kamena.
Eto, naša generacija će ostati zapamćena i proklinjana, ne zbog toga što uništiše, nego što uništiše glodari bez otpora. Niko da protestvuje, niko, ama baš niko nije na ulicu izašao da se pobuni,...Da kaže, sikter stoko ili stop toking stoko!