Prvi musliman izabran u USA kongres

Post Reply
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

reci, reci, zazalices i ovako :D

evo ja cu reci, u jimmyjevom stilu: svi smo mi crnci :D
Pearl

Post by Pearl »

Svemirski_Jebach wrote:
Pearl wrote:e kad se neko digne previse, i nebesa su mu mala, a kamoli amerika

:zzzz: :zzzz:

nemojte vise ljudi, ni ovi sto posjetise ameriku, ni ovi sto tamo zive, ne prosipajte se.. svemirski ce vama da kaze kakva je u stvari amerika..

@svemirski.. pretjera ga stvarno.. bio si simpatican sa komentarima mozda u pocetku, ali sad vec prelazis u bezobrazluk.. nit si jedini sa fakultetom, nit si jedini koji upisa postdiplomski na forumu.. kad razgovaras sa ljudima, pozivanje na argumente bas i nema smisla ako "spustas" drugima, jel da?
izuci ti dobro to americko pravo.. i kod njih sve na suplju i ubijanje protivnika u pojam mozes postici, samo ako se potrudis ;) dobar si ucenik, nema sta :D

nadam se da s rajom ne odrzavas ovakav nivo "diskusije" i razgovora, ako mislis da se vratis u BIH..
ja sam izazvan. prvi nisam i niti cu vrijedjati, ponekad spustiti hocu ali nikad prvi. Nikad prvi i nikad bez razloga. I ti to znas.

Da, jos ce nam pricati o americkom pravu na osnovu dvije sezone "prakse" ili "Law and Order" :roll:

Pearl, moram ti reci da nisi u pravu. Nema ovo nikakve veze sta ja radim i gdje nego samo oko toga na koji se nacin rasprava vodi, i kako se formiraju misljenja. Ne mogu prihvatiti kao ravnopravnu osobu koja o jednoj tako sirokoj i komplikovanoj temi raspravlja na nivou argumenata u taksiju ili frizerskom salonu, uz svo postovanje prema frizerkama. Zasto ljudi ne nauce da je jedno cavrljati uz kafu a drugo se baviti ozbiljnim raspravama sa ljudima koji poznaju nesto makar nesto (ne kazem da ja znam mnogo ali nesto da) o temi o kojoj se prica.

btw zasto nisi isto rekla njoj rekla kada je pocela o godinama, mjestu zivota. rada i slicno?

mojne mi suplje 'ljeba ti pun mi vas je. :D
pa nju nisam vidjela na vise tema da se u posljednje vrije hvali "backgroundom" i da drugima govori: suti ti mali/mala.. jer boze moj, nemaju iza sebe potrebnu kombinaciju pravni fax u sarajevu + columbia NY :D pa nisu valjda kompetentni da pricaju sa tobom.. :-) :-)

dobronamjeran komentar, valjda primijetis da ti i drugo govore da malo primiris :D meni ni iz dzepa ni u dzep :D

dopusti da su i drugi posjetili ameriku ili zive u njoj pa da mozda imaju misljenje drugacije od tvoga ;)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

freak_with_a_laptop wrote:@ Nosferatu

2. Jula 1964 je potpisan Civil Rights Act! 1964!!!!

Tek prije 40 godina je zakonski zabranjen rasizam i segregacija crnaca - nakon 250 godina robovlasnistva i uskracivanja svih ljudskih prava. I ti mene pitas, zasto su dno drustva?
Rosa Parks, Malcom X, Dr. Luther King - oni ce ti kazati.

Ne zelim dalje komentirati tvoj post - bojim se, da cu nesto reci, pa bi mi mozda nekad bilo zao.
Naravno da u krajnjoj liniji - sve ima veze sa svime. Ali koliko je ropstvo zasluzno da danas u 2006. godini crnci jesu najnerazvijeniji dio americkog drustva.

Uzroke posmatraj kroz doktrinu "proximity cause", najblizeg uzroka a nemoj se vracati previse unazad.

Medjutim, opet treba poznavati americku historiju da bi znala uzroke i posljedice rasizma. Predug je to proces ali evo ukratko, molim cek uplati mirci za humanitarne akcije.

Jedan od osnovnih razloga izbijanja americkog gradjanskog rata je bilo pitanje ropstva. Bogati i napredni sjever amerike je bio za ukidanje dok je jug naravno bio protiv ukidanja jer se sva njihova ekonomija zasnivala na robovlasnistvu. Treba znati da je netom prije rata, jug bio izuzetno bogat za razliku od danas. Ali razlozi za to jesu druga tema.

Elem, jaz izmedju sjevera i juga je rastao. Sjeverne drzave su htjele jacu uniju dok su juzne drzave htjele da to bude labavije - dakle konfederacija.

1857. godine vrhovni sud donosi odluku u slucaju Dred Scott koji je jedan od najsramotnijih slucajeva koje je sud donio a kojim se kaze da crnci ne mogu postati drzavljani USA.

Kako god, u ratu pobijedi sjever. Nakon rata 1868 se usvajaju 13 i 14 amandman na Ustav USA i to 13. koji ukida ropstvo i 14. kojim se u sustini uspostavlja pravicno sudjenje i "due process." i daje DRZAVLJANSTVO i GRADJANSKA PRAVA svim koji su rodjeni ili naturalizovani u SAD.

Medjutim, jug jos uvijek ne dozvoljava veci napredak. Razlog za to je sto je jug bio potpuno ekonomski ovisan o robovima te se nakon ukidanja robovlasnistva nikad kao sto vidimo nije potpuno oporavio.

Poznat je Lincolnov govor za vrijeme gradjanskog rata tzv gettysburg address u kojem se poziva na onu cuvenu "all men are created equal" koja oznacava pocetak kraja robovlasnistva. Cieli tekst je ispod.

Four score and seven years ago our fathers brought forth on this continent, a new nation, conceived in Liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal.

Now we are engaged in a great civil war, testing whether that nation, or any nation so conceived and so dedicated, can long endure. We are met on a great battle-field of that war. We have come to dedicate a portion of that field, as a final resting place for those who here gave their lives that that nation might live. It is altogether fitting and proper that we should do this.

But, in a larger sense, we can not dedicate -- we can not consecrate -- we can not hallow -- this ground. The brave men, living and dead, who struggled here, have consecrated it, far above our poor power to add or detract. The world will little note, nor long remember what we say here, but it can never forget what they did here. It is for us the living, rather, to be dedicated here to the unfinished work which they who fought here have thus far so nobly advanced. It is rather for us to be here dedicated to the great task remaining before us -- that from these honored dead we take increased devotion to that cause for which they gave the last full measure of devotion -- that we here highly resolve that these dead shall not have died in vain -- that this nation, under God, shall have a new birth of freedom -- and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth.

naravno cijeli proces je isao dosta sporo, i trajao je sve do jedna od znacajnihij odluka bila je Strauder v. West Virginia kojom je Vrhovni Sud odlucio da crnci mogu biti u poroti.

I na kraju prije Civil Rights Acta ciji kum je bio predsjednik Lyndon Johnson donesena je odluka u najvaznijem slucaju ikad a koji se tice diskriminacije a to je Brown v. Board of Education.

I da dodam, Deklaracija o nezavisnosti i govor Abea Lincolna u Gettysburhgu su bili osnova za pokret za 1960-ih.

za refencu pogledaj Fletcher, Our Secret Consitution: How Lincoln Redefined American Democracy Oxford University Press 2001

I da danas razlike izmedju crnaca i bijelaca u drustvenom smislu, barem na sjeveru amerike (ne govorim o jos prilicno zaostalom jugu) nisu bazirane na boji koze nego na tome sto crnci odbijaju sistem, smatraju da je skola kurac i da ne treba ici u skolu, da je cool se zajebavati po ulici, praviti i radjati djecu sa 16 ili 17 godina, da treba samo guziti i bling bling...

elem, duga je to prica a volio bi kada bi makar procitali nesto prije nego se sta kaze.
Svemirski_Jebach

Pearl wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Pearl wrote:e kad se neko digne previse, i nebesa su mu mala, a kamoli amerika

:zzzz: :zzzz:

nemojte vise ljudi, ni ovi sto posjetise ameriku, ni ovi sto tamo zive, ne prosipajte se.. svemirski ce vama da kaze kakva je u stvari amerika..

@svemirski.. pretjera ga stvarno.. bio si simpatican sa komentarima mozda u pocetku, ali sad vec prelazis u bezobrazluk.. nit si jedini sa fakultetom, nit si jedini koji upisa postdiplomski na forumu.. kad razgovaras sa ljudima, pozivanje na argumente bas i nema smisla ako "spustas" drugima, jel da?
izuci ti dobro to americko pravo.. i kod njih sve na suplju i ubijanje protivnika u pojam mozes postici, samo ako se potrudis ;) dobar si ucenik, nema sta :D

nadam se da s rajom ne odrzavas ovakav nivo "diskusije" i razgovora, ako mislis da se vratis u BIH..
ja sam izazvan. prvi nisam i niti cu vrijedjati, ponekad spustiti hocu ali nikad prvi. Nikad prvi i nikad bez razloga. I ti to znas.

Da, jos ce nam pricati o americkom pravu na osnovu dvije sezone "prakse" ili "Law and Order" :roll:

Pearl, moram ti reci da nisi u pravu. Nema ovo nikakve veze sta ja radim i gdje nego samo oko toga na koji se nacin rasprava vodi, i kako se formiraju misljenja. Ne mogu prihvatiti kao ravnopravnu osobu koja o jednoj tako sirokoj i komplikovanoj temi raspravlja na nivou argumenata u taksiju ili frizerskom salonu, uz svo postovanje prema frizerkama. Zasto ljudi ne nauce da je jedno cavrljati uz kafu a drugo se baviti ozbiljnim raspravama sa ljudima koji poznaju nesto makar nesto (ne kazem da ja znam mnogo ali nesto da) o temi o kojoj se prica.

btw zasto nisi isto rekla njoj rekla kada je pocela o godinama, mjestu zivota. rada i slicno?

mojne mi suplje 'ljeba ti pun mi vas je. :D
pa nju nisam vidjela na vise tema da se u posljednje vrije hvali "backgroundom" i da drugima govori: suti ti mali/mala.. jer boze moj, nemaju iza sebe potrebnu kombinaciju pravni fax u sarajevu + columbia NY :D pa nisu valjda kompetentni da pricaju sa tobom.. :-) :-)

dobronamjeran komentar, valjda primijetis da ti i drugo govore da malo primiris :D meni ni iz dzepa ni u dzep :D

dopusti da su i drugi posjetili ameriku ili zive u njoj pa da mozda imaju misljenje drugacije od tvoga ;)
ne hvalim se ja ni u kom slucaju, a kako vidjeh malo iznad ona je ta koja se "hvalila" adresom gdje je radila i slicno...i mali, djecije i slicna govna. PA nesto nisi reagovala...

elem, ja cu i dalje svakome zadrzati pravo da kritkujem sto mislim da se treba kritikovati...a ako neko misli drugacije, nek mi da argumente i onda da vidimo ko je u pravu. Ako ja pogrijesim ja cu priznati svoju gresku.

Zasto npr ne ucestvujem u umjetnickim raspravama, zato sto o tome ne znam nista i necu da pricam gluposti...e tako bi neki trebali neucestvovati na temama o kojima nista ne znaju, a ako dodju ja cu se potruditi da vide kako ne znaju. Isto pravo dajem i drugima.

Kada sam na temi o anili pricao kako je ruzno sto se osvrcu na njenu licnost a ne na poeziju napali su me...al hajd valja i protiv mahale.
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

@ Svemir

Imas 23 godine i nemas NI JEDNOG DANA radnog iskustva. Ipak se smatras ekspertom, da sa mnom diskutujes o radnom zivotu.

Zivis 5 MJESECI u USA, ipak si strucnjak u pitanju americkog zivota, kulture, obicaja i americkih vrijednosti. Ja, sto sam tamo zivila i radila 5 godina, to se ne pika.

Posto si ekspert na svim podrucijama, hajmo malo diskutovati o bolovima pri porodjaju - eto, bas tu nemam iskustva a vjerujem da ces me osvijetliti.

p.s. imala sam diplomu prije odlaska u USA, imam cak i jebeni MBA, posao su mi Amerikanci ponudili i da, bilo im je zao kad sam - iz privatnih razloga - odlucila se vratiti u Evropu. Ne, nikad nisam smatrala, na razliku od tebe, da sam boga za muda uhvatila, stime sto sam baru preskocila.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

sto li ce dalje biti?

fakat, ljudi, moramo li svi izbaciti cv-e, listu stranaka i klubova u kojima smo ikada bili ili nismo bili uclanjeni, za koga smo ikada glasali, koju smo baljezgariju od knjige zadnju procitali (sve sa ISBN brojem), preferiramo li Lepog ili Lepseg, bracno i agregatno stanje, da bi mogli normalno razgovarati i na jednu temu?
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:
danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:zasigurno ne. Ali govoriti o amerikancima kao naciji koja nije nista drugo nego debela, glupa i retardirana je, hajmo onako posteno ko brat bratu - fasisticki. isto, samo malo drugacije, ko reci da su svi bosanci glupi.
americko drustvo je danas u krizi u svakom pogledu -- ekonomskom, moralnom, intelektualnom, politickom, obrazovnom, pa evo i zdravstvenom... reci da su amerikanci debeli ili da kaskaju obrazovno za drugim razvijenim (pa cak i nerazvijenim) zemljama ipak nije fasizam nego prosta cinjenica, bas kao sto reci da ljudi u etiopiji gladuju nije rasizam nego cinjenica. a ti si trazio cinjenice.

a amerikanci koje ti spominjes -- valjda oni koji su mrsavi i obrazovani, nisam sigurna -- ce ti prvi reci da je americko drustvo (kao i nacija) u ozbiljnoj krizi, i oni prvi nece braniti ono sto je neodbranjivo. vec ce kritikovati ono sto je za kritike, i nece se sakrivati iza fasisticko-patriotskih fraza tipa "jes' da je govno, ali je moje"...

toliko si valjda mogao nauciti za tih 5 mjeseci, samo da ti je tvoj vazalski mentalitet to dopustio. ali izgleda da nije.
Ocigledno nemas pojma o cemu pises. Da ti tvoja ogranicena inteligencija i zlonamjernost dopustaju znala bi da americko drustvo nije nista vise (a vjerovatno manje) u krizi od europskih drustava.

Ali hajdemo onako redom, da ti nacrtam. Mozda ce ti biti jasnije.

Svijet nije samo zbroj statistickih pokazatelja i brojki nego je za razumijevanje drustvenih procesa i dijalektike dogadjaja potrebno imati i misaoni proces koji ce te brojke staviti u pravilan odnos sa stvarnoscu.

Najprije u politickom smislu. Americki politicki sistem je prebrodio jedno od najjacih iskusenja do sada - iako je rano pricati o potpunom ozdravljenju, optimizam se polako nazire i za ocekivati je da ce se polako stvari vratiti na svoje mjesto. Narod je jasno odbacio ono sto je bilo najopasnije za ameriku i svijet - osvajanje i priklonio se vanjskoj politici koja ce biti mnogo umjerenija i osjetljivija sto je u svakom slucaju vazno za ostatak svijeta kao i za ameriku. Sto se tice unutrasnje politike, tu ce biti jos previranja zasigurno ali je sustina americkog sistema upravo u tenziji izmedju dvije politicke opcije. Kriticari kazu da danas postoje dvije konzervativne stranke u americi, sto moze biti donekle tacno ali svejedno dolazi do znacajnih promjena svijesti u pogledu prihvatanja gay brakova, jasno odbacivanje antiabortus politike i slicno. U kratko, novi val optimizma je zapljusnuo ameriku i to se osjeti u medijima koji nastavljaju da jos jace kritikuju pogreske administracije sto ce u krajnjoj liniji dovesti do daljeg opadanja moci desnice.

S druge strane pogledaj europu i uspon desnice u istoj, od njemacke, francuske do svedske, poljske ili ceske. I da ne zaboravim, Ustav EU je u zestokoj krizi i jos uvijek nema izlaza za nastale probleme. Da ne govorim o prosirenju i Turskoj.

Sad malo o ekonomiji - americka ekonomija je jaca dva ili tri puta od ekonomije citave europske unije. EU se suocava sa padom zaposlenosti vec godinama, eurozona je pretrpila znatan pad zivotnog standarda od kojeg se jos nije oporavila, kriza unutar EU vezano za poljoprivredu, subvencije i zajednicki budzet. I pored poteskoca vezano za pad dolara, koji je u krajnjoj liniji pojacao americki izvoz, amerika i dalje kontrolise strateske rezerve energenata a EU je ovisna o uvozu istih.

Amerika u intelektualnoj krizi??

Obicno onaj ko tvrdi ce navesti neke argumente za svoju tvrdnju. Ti nisi navela nista sto mi govori da se kao i svi neuspjesni intelektualci sluzis floskulama. Americko drustvo je zadrzalo kriticki duh prema sopstvenim greskama (koje ovdje nisu tema a o kojima se moze jaaako puno pricati) i sigurno su intelektualci ti koji su imali znacajnog udjela u borbi za ocuvanje sistema.

Amerika u moralnoj krizi? Sta je to tebi moralna kriza? Gay brakovi mozda? Ili Sodoma i Gomora? Ne bih rekao da je americko drustvo u ista vecoj moralnoj krizi od bilo kohjeg zapadnoeuropskog drustva. Citajuci tvoje dosadasnje postove mogao ni uz najbolje napore nisam mogao utvrditi sta je to po tebi moral i pogotovo sta je to kriza tvog nepostojeceg morala.

Niko ne spori cinjenicu da amerika ima svojih problema i to mnogih, medjutim sustina ove teme nisu problemi amerike nego njena usporedba sa europom.

Ja ne branim ono sto je neodbranjivo, jer ja i ne sporim cinjenice, ali me zestoko smeta glupost i povrsnost onih koji o cijelim nacijama sude na osnovu populistickog raspolozenja, i koji ih interpretiraju u stilu ideoloski zestoko obojenog i nadasve duboko pogresnog michaela moore-a. Sljedeci put kad objavis te cinjenice nemoj zaboraviti da stavis i podatke o GDP-u, prosjecnom prihodu domacinstva, broju univerziteta, broju naucnih radova i otkrica, kolicini novca koja se ulaze u nauku i obrazovanje islicno...to ce ti ozda dati potpuniju sliku. Za misljenje je potrebno procitati vise od dva web site-a i tri novinska clanka.

a sve ovo zajedno je prozeto tvojom licnom notom vjecne kriticarke kojoj nastavnica nije pristala objaviti pjesmicu u skolskim novinama i mrzitelja u slobodno vrijeme ciji mi mizantropizam, eto onako, usput budi receno, plaho ide na onu stvar.
koji si ti ublehas, pa to je nevidjeno...
a koji smo mi sretnici da imamo tebe, sa tvojom neogranicenom inteligencijom i urodjenim milosrdjem, da nam otvoris oci i da nas prosvijetlis.

elem, zanamerivsi povijesni przniluk USA po zemljama latinske amerike, srednjeg istoka, i azije, danasnja USA nije ista drzava kakva je bila prije svega recimo 10 godina. u svakom pogledu je ocito pogorsanje i kriza o kojoj govorim; od toga da je drzavni budzet sa viska urokan u ponor deficita od kojeg se moja praunucad nece oprati, pa do toga da su po prvi put u svojoj povijesti amerikanci postali regularni okupatori koji se izivljavaju i pljackaju gradjane druge drzave koju su nelegitimno okupirali. cak i ako zanemarimo spoljnu politiku, danasnja USA je postala moralna i ina katastrofa i karikatura od drzava koja ilegalno prisluskuje svoje sopstvene gradjane; koja zivi po motu 'kriv dok nije dokazan nevin' i hapsi ljude bez naloga a onda ih posalje u svjetlo guantanama; koja ostavlja sopstvene gradjane da ih potopi okean; i koja -- kada slaze pripadnicima nacionalne garde da nece ici u rat, a onda ih u taj isti rat posalje -- nema ni toliko obraza da im da makar pancirni prsluk. da ne govorimo o tome da ta ista USA niti ima nacina niti hoce da obezbijedi elementarno zdravstveno osiguranje za 30 miliona svojih stanovnika, ili da nema niti volje niti zelje da promijeni statistiku po kojoj je smrtnost novorodjencadi najveca u USA medju svim razvijenim nacijama. ako sve ovo skupa nije moralna, politicka, i ekonomska kriza -- onda ja ne znam sta jeste.

a sve ovo vidi svako ko ima dva zrna u glavi, i -- ni najmanje nebitno -- onaj ko ima makar dva prsta obraza, pa cak i mizantop poput mene. ove stvari jedino nisu vidljive nadobudnim balavcima od cijeg se hvalisanja ne moze zivjet i koji za 5 mjeseci posrkase svu pamet svijeta, postadose veci katolici od pape, te onima koji rodjenim ocima vide da je car gol, ali i dalje nastavljau da mu pljescu nadajuci se mrvicama sa careve trpeze, ne shvatajuci da ih svaki dodatni pljesak vodi korak dalje od onoga sto bi trebao biti ne samo 'pravi' amerikanac vec i posteno ljudsko bice.

over and out.
Sogan

Post by Sogan »

SherlockHolmes wrote:sto li ce dalje biti?

fakat, ljudi, moramo li svi izbaciti cv-e, listu stranaka i klubova u kojima smo ikada bili ili nismo bili uclanjeni, za koga smo ikada glasali, koju smo baljezgariju od knjige zadnju procitali (sve sa ISBN brojem), preferiramo li Lepog ili Lepseg, bracno i agregatno stanje, da bi mogli normalno razgovarati i na jednu temu?
Ne moramo ali sta cemo onda koristiti za validne argumente?
Svemirski_Jebach

freak_with_a_laptop wrote:@ Svemir

Imas 23 godine i nemas NI JEDNOG DANA radnog iskustva. Ipak se smatras ekspertom, da sa mnom diskutujes o radnom zivotu.

Zivis 5 MJESECI u USA, ipak si strucnjak u pitanju americkog zivota, kulture, obicaja i americkih vrijednosti. Ja, sto sam tamo zivila i radila 5 godina, to se ne pika.

Posto si ekspert na svim podrucijama, hajmo malo diskutovati o bolovima pri porodjaju - eto, bas tu nemam iskustva a vjerujem da ces me osvijetliti.

p.s. imala sam diplomu prije odlaska u USA, imam cak i jebeni MBA, posao su mi Amerikanci ponudili i da, bilo im je zao kad sam - iz privatnih razloga - odlucila se vratiti u Evropu. Ne, nikad nisam smatrala, na razliku od tebe, da sam boga za muda uhvatila, stime sto sam baru preskocila.
da te ispravim kad vec se hvatas za to. nista ti o meni ne znas a pricas tako. Ja nemam namjeru da te licno uvrijedim, i izvini ako jesam. JA samo ne mogu prihvatiti da se upustas u rasprave oko stvari koje ne znas sto je cesta boljka mnogih na ovom forumu a i sire. Ja sam uvijek spreman da prihvatim kritiku koja je zasnovana na necemu osim spekulacija, poluinformacija i propagande.

Ti imas svoje misljenje i ja ga postujem. Ali jedno je misljenje koje ti svakako imas pravo iznijeti ali je druga stvar kada ti svoje misljenje predstavljas kao jedinu i pravu istinu bez dokaza. JA ti pokusavam dati argumente i dokaze o necemu a ne moje misljenje. Ja mislim da amerika mozda i nije najbolje mjesto za zivot jer vjerovatno ima i boljih. ali govoriti da je amerika zatucana, puna debelih, glupih i neobrazovanih ljudi kao i tvrditi da je to zemlja u kojoj i danas cvjetaju najgore pojave ljudskog drustva te da je povrsna i plasticna je nista drugo do neistina.

i da ne zaboravim:

imam 25 godina i 4 GODINE radnog iskustva sto u BiH sto vani. Radio sam za mnoge institucije, to znaju neki ljudi sa ovoga foruma ali ne bih o detaljima. I vidio sam dosta stvari, mnogo losih i mnogo dobrih. I upoznao mnogo jako poznatih i potpuno anonimnih ljudi. Citao sam i ucio od onih koji znaju vise od mene. I isto tako, imao priliku da raspravljam o slicnim stvarima sa mnogim ljudima puuuno pametnijim od mene koji su mi otvorili poglede na stvari da ih mogu posmatrati i iz drugih uglova.

Promjena perspektive je cudo. Ostati ukopan u vlastiti tor iz kojeg se vidi samo jedna strana mjeseca znaci ne vidjeti mnogo drugih stvari koje se iz vlastite avlije i ne vide bez obzira govorili mi o cetnicima, americi ili seksu.

Jimmy je pokusavao slicno da objasni kako je Voltaire doprinio poboljsanju stanja crnaca ali malo ko se potrudio da shvati jer taj proces zahtijeva mnogo vise od jednostranog vidjenja stvari kao crnih ili kao bijelih kao nasih ili njihovih, kao amerike ili europe.

Na kraju, ni godine ni iskustvo nisu uvijek mjerilo stanja prema tome nemojmo o tome. ne treba nam da spustamo diskusiju na jos nizu razinu od one na kojoj je.

Objasni mi u cemu sam u krivu i ako me ubijedis ja cu ti to priznati.

pozdrav,
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

inace svemirac, zainteriesira me za tu knjigu, mada moram priznati da sam na osnovu tvog posta vec imao dobio predrasude o njoj. odem do amazona, i jos vise se obeshrabrim:
Reviewer: A reader
Fletcher makes some interesting arguments about how America is conflicted by its drive towards equality and freedom, since the two ideals cannot coexist perfectly at the same time. His suggestion that the Gettysburg Address and the Civil War resulted in a second American Constitution focused on equality is a useful way of looking at the past (despite the flaws in the argument). BUT!!! One major flaw in this book is Fletcher's endless assertion that public schools should have equal funding and that criminals should not lose their right to vote. While there may or may not be validity to these claims, Fletcher does little to support these claims (since he never addresses the opposing arguments to these stances). Still, this books was definitely worth reading... if one can ignore the annoyingly in-your-face political agenda mixed with the historical arguments.

Comment | Was this review helpful to you? YesNo (Report this)

5 of 13 people found the following review helpful:
Good legal theory, bad history, April 8, 2002
Reviewer: Phillip Shaw Paludan (Springfield, Illinois United States) - See all my reviews
The blurbs on the back give this book away. Law teachers and lawyers think it is excellent. No historians are included in any of this praise. As an exercize in rethinking the constitution this is an enjoyable, thoughtful piece of work. But Fletcher has not read much about Abraham Lincoln's actions and ideas. He is especially off course in claiming that Lincoln ignored the constitution in the midst of war. Lincoln practiced law for a quarter of a century, gave major speeches on the meaning of the constitution, followed the constitutional requirements on suspending the privilege of the writ of habeas corpus--at least the leading constitutional lawyer in Congress, Reverdy Johnson, the patriarch of the American Bar, Horace Binney, and the profesor of constitutional law at Harvard thought. Fifty

8 of 15 people found the following review helpful:
Our Secret Constitution, December 18, 2001
Reviewer: John Corstorphine (Newark,, CA United States) - See all my reviews
Revisionist Drivel. The author disregards in toto the intent, mindset, and historical context of the framers of the U.S. Constitution, then imputes whole new meanings to individual words and phrases of the Gettysburg Address, in order to support his preconceived notion as to its intent. He slings the word Democracy with abandon, while hardly bothering to mention that the Constitution founded a Representative Republic. Isn't it remotely possible that Lincoln was really just dedicating a cemetary, and not trying to change the focus and direction of the entire governmental structure, with a 3-minute speech?
Imas li kakav komentar na ovo? Ako je kupim i procitam a fakat je ovako, ti ces mi je do penzije otplacivat , sve sa zateznim kamatama i "punitive damages" :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Sogan wrote:
SherlockHolmes wrote:sto li ce dalje biti?

Ne moramo ali sta cemo onda koristiti za validne argumente?
vidis, tu si me ufatio na krivoj nozi. imamo ove smajlije, imamo pajsere, pa ko sta vise voli.
Svemirski_Jebach

danas wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
danas wrote: americko drustvo je danas u krizi u svakom pogledu -- ekonomskom, moralnom, intelektualnom, politickom, obrazovnom, pa evo i zdravstvenom... reci da su amerikanci debeli ili da kaskaju obrazovno za drugim razvijenim (pa cak i nerazvijenim) zemljama ipak nije fasizam nego prosta cinjenica, bas kao sto reci da ljudi u etiopiji gladuju nije rasizam nego cinjenica. a ti si trazio cinjenice.

a amerikanci koje ti spominjes -- valjda oni koji su mrsavi i obrazovani, nisam sigurna -- ce ti prvi reci da je americko drustvo (kao i nacija) u ozbiljnoj krizi, i oni prvi nece braniti ono sto je neodbranjivo. vec ce kritikovati ono sto je za kritike, i nece se sakrivati iza fasisticko-patriotskih fraza tipa "jes' da je govno, ali je moje"...

toliko si valjda mogao nauciti za tih 5 mjeseci, samo da ti je tvoj vazalski mentalitet to dopustio. ali izgleda da nije.
Ocigledno nemas pojma o cemu pises. Da ti tvoja ogranicena inteligencija i zlonamjernost dopustaju znala bi da americko drustvo nije nista vise (a vjerovatno manje) u krizi od europskih drustava.

Ali hajdemo onako redom, da ti nacrtam. Mozda ce ti biti jasnije.

Svijet nije samo zbroj statistickih pokazatelja i brojki nego je za razumijevanje drustvenih procesa i dijalektike dogadjaja potrebno imati i misaoni proces koji ce te brojke staviti u pravilan odnos sa stvarnoscu.

Najprije u politickom smislu. Americki politicki sistem je prebrodio jedno od najjacih iskusenja do sada - iako je rano pricati o potpunom ozdravljenju, optimizam se polako nazire i za ocekivati je da ce se polako stvari vratiti na svoje mjesto. Narod je jasno odbacio ono sto je bilo najopasnije za ameriku i svijet - osvajanje i priklonio se vanjskoj politici koja ce biti mnogo umjerenija i osjetljivija sto je u svakom slucaju vazno za ostatak svijeta kao i za ameriku. Sto se tice unutrasnje politike, tu ce biti jos previranja zasigurno ali je sustina americkog sistema upravo u tenziji izmedju dvije politicke opcije. Kriticari kazu da danas postoje dvije konzervativne stranke u americi, sto moze biti donekle tacno ali svejedno dolazi do znacajnih promjena svijesti u pogledu prihvatanja gay brakova, jasno odbacivanje antiabortus politike i slicno. U kratko, novi val optimizma je zapljusnuo ameriku i to se osjeti u medijima koji nastavljaju da jos jace kritikuju pogreske administracije sto ce u krajnjoj liniji dovesti do daljeg opadanja moci desnice.

S druge strane pogledaj europu i uspon desnice u istoj, od njemacke, francuske do svedske, poljske ili ceske. I da ne zaboravim, Ustav EU je u zestokoj krizi i jos uvijek nema izlaza za nastale probleme. Da ne govorim o prosirenju i Turskoj.

Sad malo o ekonomiji - americka ekonomija je jaca dva ili tri puta od ekonomije citave europske unije. EU se suocava sa padom zaposlenosti vec godinama, eurozona je pretrpila znatan pad zivotnog standarda od kojeg se jos nije oporavila, kriza unutar EU vezano za poljoprivredu, subvencije i zajednicki budzet. I pored poteskoca vezano za pad dolara, koji je u krajnjoj liniji pojacao americki izvoz, amerika i dalje kontrolise strateske rezerve energenata a EU je ovisna o uvozu istih.

Amerika u intelektualnoj krizi??

Obicno onaj ko tvrdi ce navesti neke argumente za svoju tvrdnju. Ti nisi navela nista sto mi govori da se kao i svi neuspjesni intelektualci sluzis floskulama. Americko drustvo je zadrzalo kriticki duh prema sopstvenim greskama (koje ovdje nisu tema a o kojima se moze jaaako puno pricati) i sigurno su intelektualci ti koji su imali znacajnog udjela u borbi za ocuvanje sistema.

Amerika u moralnoj krizi? Sta je to tebi moralna kriza? Gay brakovi mozda? Ili Sodoma i Gomora? Ne bih rekao da je americko drustvo u ista vecoj moralnoj krizi od bilo kohjeg zapadnoeuropskog drustva. Citajuci tvoje dosadasnje postove mogao ni uz najbolje napore nisam mogao utvrditi sta je to po tebi moral i pogotovo sta je to kriza tvog nepostojeceg morala.

Niko ne spori cinjenicu da amerika ima svojih problema i to mnogih, medjutim sustina ove teme nisu problemi amerike nego njena usporedba sa europom.

Ja ne branim ono sto je neodbranjivo, jer ja i ne sporim cinjenice, ali me zestoko smeta glupost i povrsnost onih koji o cijelim nacijama sude na osnovu populistickog raspolozenja, i koji ih interpretiraju u stilu ideoloski zestoko obojenog i nadasve duboko pogresnog michaela moore-a. Sljedeci put kad objavis te cinjenice nemoj zaboraviti da stavis i podatke o GDP-u, prosjecnom prihodu domacinstva, broju univerziteta, broju naucnih radova i otkrica, kolicini novca koja se ulaze u nauku i obrazovanje islicno...to ce ti ozda dati potpuniju sliku. Za misljenje je potrebno procitati vise od dva web site-a i tri novinska clanka.

a sve ovo zajedno je prozeto tvojom licnom notom vjecne kriticarke kojoj nastavnica nije pristala objaviti pjesmicu u skolskim novinama i mrzitelja u slobodno vrijeme ciji mi mizantropizam, eto onako, usput budi receno, plaho ide na onu stvar.
koji si ti ublehas, pa to je nevidjeno...
a koji smo mi sretnici da imamo tebe, sa tvojom neogranicenom inteligencijom i urodjenim milosrdjem, da nam otvoris oci i da nas prosvijetlis.

elem, zanamerivsi povijesni przniluk USA po zemljama latinske amerike, srednjeg istoka, i azije, danasnja USA nije ista drzava kakva je bila prije svega recimo 10 godina. u svakom pogledu je ocito pogorsanje i kriza o kojoj govorim; od toga da je drzavni budzet sa viska urokan u ponor deficita od kojeg se moja praunucad nece oprati, pa do toga da su po prvi put u svojoj povijesti amerikanci postali regularni okupatori koji se izivljavaju i pljackaju gradjane druge drzave koju su nelegitimno okupirali. cak i ako zanemarimo spoljnu politiku, danasnja USA je postala moralna i ina katastrofa i karikatura od drzava koja ilegalno prisluskuje svoje sopstvene gradjane; koja zivi po motu 'kriv dok nije dokazan nevin' i hapsi ljude bez naloga a onda ih posalje u svjetlo guantanama; koja ostavlja sopstvene gradjane da ih potopi okean; i koja -- kada slaze pripadnicima nacionalne garde da nece ici u rat, a onda ih u taj isti rat posalje -- nema ni toliko obraza da im da makar pancirni prsluk. da ne govorimo o tome da ta ista USA niti ima nacina niti hoce da obezbijedi elementarno zdravstveno osiguranje za 30 miliona svojih stanovnika, ili da nema niti volje niti zelje da promijeni statistiku po kojoj je smrtnost novorodjencadi najveca u USA medju svim razvijenim nacijama. ako sve ovo skupa nije moralna, politicka, i ekonomska kriza -- onda ja ne znam sta jeste.

a sve ovo vidi svako ko ima dva zrna u glavi, i -- ni najmanje nebitno -- onaj ko ima makar dva prsta obraza, pa cak i mizantop poput mene. ove stvari jedino nisu vidljive nadobudnim balavcima od cijeg se hvalisanja ne moze zivjet i koji za 5 mjeseci posrkase svu pamet svijeta, postadose veci katolici od pape, te onima koji rodjenim ocima vide da je car gol, ali i dalje nastavljau da mu pljescu nadajuci se mrvicama sa careve trpeze, ne shvatajuci da ih svaki dodatni pljesak vodi korak dalje od onoga sto bi trebao biti ne samo 'pravi' amerikanac vec i posteno ljudsko bice.

over and out.
lijepo no nazalost totalno pogresno.

Sve to sto si navela sigurno ima znacaj i neke stvari koje su se dogodile nisu za pohvaliti.

Ali istrgnuti mnoge od tih stvari iz konteksta dogadjaja znaci posmatrati samo jednu slicicu u toj velikoj puzzli. Ocigledno je Michael Moore imas dosta uticaja na takvo shvatanje.

Njegove "analize" i "dokazi", brojevi i statistike slicne tvojim ovdje nisu nista bolje od "dokaza", "analiza" i "opravdanja" koje je administracija davala pred invaziju na Irak.

Razmisli sta su dvije strane sustinski jedne te iste propagande.
Svemirski_Jebach

SherlockHolmes wrote:inace svemirac, zainteriesira me za tu knjigu, mada moram priznati da sam na osnovu tvog posta vec imao dobio predrasude o njoj. odem do amazona, i jos vise se obeshrabrim:
Reviewer: A reader
Fletcher makes some interesting arguments about how America is conflicted by its drive towards equality and freedom, since the two ideals cannot coexist perfectly at the same time. His suggestion that the Gettysburg Address and the Civil War resulted in a second American Constitution focused on equality is a useful way of looking at the past (despite the flaws in the argument). BUT!!! One major flaw in this book is Fletcher's endless assertion that public schools should have equal funding and that criminals should not lose their right to vote. While there may or may not be validity to these claims, Fletcher does little to support these claims (since he never addresses the opposing arguments to these stances). Still, this books was definitely worth reading... if one can ignore the annoyingly in-your-face political agenda mixed with the historical arguments.

5 of 13 people found the following review helpful:
Good legal theory, bad history, April 8, 2002
Reviewer: Phillip Shaw Paludan (Springfield, Illinois United States) - See all my reviews
The blurbs on the back give this book away. Law teachers and lawyers think it is excellent. No historians are included in any of this praise. As an exercize in rethinking the constitution this is an enjoyable, thoughtful piece of work. But Fletcher has not read much about Abraham Lincoln's actions and ideas. He is especially off course in claiming that Lincoln ignored the constitution in the midst of war. Lincoln practiced law for a quarter of a century, gave major speeches on the meaning of the constitution, followed the constitutional requirements on suspending the privilege of the writ of habeas corpus--at least the leading constitutional lawyer in Congress, Reverdy Johnson, the patriarch of the American Bar, Horace Binney, and the profesor of constitutional law at Harvard thought. Fifty

8 of 15 people found the following review helpful:
Our Secret Constitution, December 18, 2001
Reviewer: John Corstorphine (Newark,, CA United States) - See all my reviews
Revisionist Drivel. The author disregards in toto the intent, mindset, and historical context of the framers of the U.S. Constitution, then imputes whole new meanings to individual words and phrases of the Gettysburg Address, in order to support his preconceived notion as to its intent. He slings the word Democracy with abandon, while hardly bothering to mention that the Constitution founded a Representative Republic. Isn't it remotely possible that Lincoln was really just dedicating a cemetary, and not trying to change the focus and direction of the entire governmental structure, with a 3-minute speech?
Imas li kakav komentar na ovo? Ako je kupim i procitam a fakat je ovako, ti ces mi je do penzije otplacivat , sve sa zateznim kamatama i "punitive damages" :D
Autor je inace napravio par prilicno velikih prevrata u razumijevanju nekih stvari u americi...meni je ova recimo prilicno zanimljiva. Ponekad djeluje nedorecen ali bez obzira hoces li se sloziti ili ne sa njegovim zakljuccima, knjiga daje novi uvid u razvoj americkog drustva. Meni se licno svidja.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ja samo znam, jebo drustvo koje se vodi kao najbogatije na svijetu kad u njemu ljudi prose po internetu da bi odrzali svoje prijevremeno rodjeno dijete u zivotu

ps.
ne radi se o Nosferatovim "crncima", ljudima sa margine (kao da bi manje strasno bilo da se i o njima radi)
Sogan

Post by Sogan »

Ebi ga ebac, trazis argumente od ljudi, oni ti predoce, ti deklarises da su ti argumenti izvuceni iz konteksta, a svaki kontekst ima svoj kontekst, tvoji argumenti su isto tako kontekstualizirani... i tako do sutra... sto ce se otprilike i desiti...
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote: lijepo no nazalost totalno pogresno.

Sve to sto si navela sigurno ima znacaj i neke stvari koje su se dogodile nisu za pohvaliti.

Ali istrgnuti mnoge od tih stvari iz konteksta dogadjaja znaci posmatrati samo jednu slicicu u toj velikoj puzzli. Ocigledno je Michael Moore imas dosta uticaja na takvo shvatanje.

Njegove "analize" i "dokazi", brojevi i statistike slicne tvojim ovdje nisu nista bolje od "dokaza", "analiza" i "opravdanja" koje je administracija davala pred invaziju na Irak.

Razmisli sta su dvije strane sustinski jedne te iste propagande.
nebitno je da li je lijepo ili ne, a pogresno sigurno nije. nisam iznijela nijednu netacnu cinjenicu u svom postu, a ti si zadnji koji meni (ili bilo kome drugom) ima pravo da drzi lekcije iz propagande. dobro ti je freak napisala -- brain wash... ali totalni...
Svemirski_Jebach

Sogan wrote:Ebi ga ebac, trazis argumente od ljudi, oni ti predoce, ti deklarises da su ti argumenti izvuceni iz konteksta, a svaki kontekst ima svoj kontekst, tvoji argumenti su isto tako kontekstualizirani... i tako do sutra... sto ce se otprilike i desiti...
:D :D :D vidis mislim da si ti najvise u pravu od svih nas... :D :D

jebi ga, moras nekako vodu na svoj mlin navlacit :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

zzzzz wrote:Ja samo znam, jebo drustvo koje se vodi kao najbogatije na svijetu kad u njemu ljudi prose po internetu da bi odrzali svoje prijevremeno rodjeno dijete u zivotu

ps.
ne radi se o Nosferatovim "crncima", ljudima sa margine (kao da bi manje strasno bilo da se i o njima radi)
ma kakvo crno najbogatije drustvo... to su supljaci americkog centra i onih koji vole sve sto vole mladi. da prosetas juznim bronxom (cak i sada), ne bas predaleko od svemircevog faxa, i rusevine iz vukovara nakon "oslobodjenja" bi izgledale normalno, a i tamo ljudi zive. da ne idemo po nekakvim zabacenijim krajevima amerike.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Evo i klasicne americke mantre, iz "Wall Streeta" -- bolji od bilo kog ISBN-a na ovu temu:
The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind. And greed, you mark my words, will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the USA. Thank you very much.
Inace, u ovom americkom filmu je Gordon Gekko izgubio debatu. A i u ovom zivotnom, ako mene pitate.
freak_with_a_laptop

Svemirski_Jebach wrote: Promjena perspektive je cudo.
Svemir, evo ruka - hebo prepucavanje, haj da te nesto naucim :lol:

Ovako. Mlad si, nema veze, bili smo i mi. Nije sve u godima, kazes, i u pravu si. Ali iskustvo, zivotno, igra veliku ulogu. Kad prodjes svijeta i steknes iskustva, dodjes u polozaj da retroaktivno reflektiras stvari.

Sjecam se kad sam prvi put dosla u NYC, pa i meni su oci zamaglile. Impresivno je zaista. Trajalo je jedno vrijeme, ali kroz druzenje sa ljudima, a ne iskljucivo sa elitom i inteligencijom, nego sirokom masom svijeta, dodjes do tacke, da pocnes sam sebe preispitivati. Eh to si ti lijepo rekao u svom postu - promjena perspektive.

Ovo sto mi dizemo prasinu i deremo se na sav glas - nebi bilo potrebno, da nam vi - u ovom slucaju ti i Nosferatu - dozvolite pravo glasa. Jos bitnije, da saslusate i pokusate bez predrasude - svi Bosanci su zatupani i neskolovani a svakako vama zavidni - da svarite kritiku protiv Amerike. Pa zasto je sporno kritikovat sistem koji donekle i fercera? Nothing's perfect!

Moj savjet - jedini - nikad nemoj dozvoliti da ti bilo sta ili bilo ko imponuje u toj mjeri, da izgubis cast, ljudskost i milost. Danas si gonji, a sutra, igrom sudbine, bit ce mozda donji.

Jesi cuo? Ako nisi da ti nacrtam pendrekom :D
Svemirski_Jebach

freak_with_a_laptop wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Promjena perspektive je cudo.
Svemir, evo ruka - hebo prepucavanje, haj da te nesto naucim :lol:

Ovako. Mlad si, nema veze, bili smo i mi. Nije sve u godima, kazes, i u pravu si. Ali iskustvo, zivotno, igra veliku ulogu. Kad prodjes svijeta i steknes iskustva, dodjes u polozaj da retroaktivno reflektiras stvari.

Sjecam se kad sam prvi put dosla u NYC, pa i meni su oci zamaglile. Impresivno je zaista. Trajalo je jedno vrijeme, ali kroz druzenje sa ljudima, a ne iskljucivo sa elitom i inteligencijom, nego sirokom masom svijeta, dodjes do tacke, da pocnes sam sebe preispitivati. Eh to si ti lijepo rekao u svom postu - promjena perspektive.

Ovo sto mi dizemo prasinu i deremo se na sav glas - nebi bilo potrebno, da nam vi - u ovom slucaju ti i Nosferatu - dozvolite pravo glasa. Jos bitnije, da saslusate i pokusate bez predrasude - svi Bosanci su zatupani i neskolovani a svakako vama zavidni - da svarite kritiku protiv Amerike. Pa zasto je sporno kritikovat sistem koji donekle i fercera? Nothing's perfect!

Moj savjet - jedini - nikad nemoj dozvoliti da ti bilo sta ili bilo ko imponuje u toj mjeri, da izgubis cast, ljudskost i milost. Danas si gonji, a sutra, igrom sudbine, bit ce mozda donji.

Jesi cuo? Ako nisi da ti nacrtam pendrekom :D
eto, fino. samo jedna ispravka...nije meni ovo prvi put u NYC nego 5. pa me ne moze zaslijepiti

Prvi put sam bio eto, sada mozda vec daleke 2000. godine.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

haj nek ste se pomirili, al ovo onda vise nije merak :(
freak_with_a_laptop

SherlockHolmes wrote:Evo i klasicne americke mantre, iz "Wall Streeta" -- bolji od bilo kog ISBN-a na ovu temu:
The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind. And greed, you mark my words, will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the USA. Thank you very much.
Inace, u ovom americkom filmu je Gordon Gekko izgubio debatu. A i u ovom zivotnom, ako mene pitate.
zemska mantra

The French are glad to die for love.
They delight in fighting duels.
But I prefer a man who lives
And gives expensive jewels.
A kiss on the hand - may be quite continental,
But diamonds are a girl's best friend.

pih, kud nisam plavusa :lol:
freak_with_a_laptop

Svemirski_Jebach wrote:
Prvi put sam bio eto, sada mozda vec daleke 2000. godine.
Svemir, nisam ja kriva, Sherlock reko, hoce zabavu ... let's rumble :D

opet si donji, jer ... ja sam prvi put bila davne 1998 :P :P :P
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

freak_with_a_laptop wrote:
SherlockHolmes wrote:Evo i klasicne americke mantre, iz "Wall Streeta" -- bolji od bilo kog ISBN-a na ovu temu:
zemska mantra

The French are glad to die for love.
They delight in fighting duels.
But I prefer a man who lives
And gives expensive jewels.
A kiss on the hand - may be quite continental,
But diamonds are a girl's best friend.

pih, kud nisam plavusa :lol:
i sta cete s njima onda?? u kredenac pored one venecijanske gondole i bleji :D :P
Post Reply