Jos jedan dokaz hrvatske agresije i podjele BiH

Republic of Bosnia

Post by Republic of Bosnia »

Ja sam misljenja da Hrvatsku treba tuziti za agresiju na BiH.

Nazalost, gotovo sam siguran, da se to nikad nece dogoditi.
Neznam, najgora je stvar da o tome niko od ovih nasih javnih licnosti cak i negovori. Zalosno je to kakav smo mi narod. Majmuni nas napadnu, razvale sve sto smo imali, uniste svaku nadu za bolje sutra, a sta mi uradimo - NISTA. :? Dobro eto, tuzili smo kao Srbiju za genocid a sta je sa agresijom(ili mozda optuznica obuhvata i agresiju - nisam vise siguran).
Fair Life

#352 Re: Jos jedan dokaz hrvatske agresije i podjele BiH

Post by Fair Life »

Republic of Bosnia wrote:Ja sam misljenja da Hrvatsku treba tuziti za agresiju na BiH.

Nazalost, gotovo sam siguran, da se to nikad nece dogoditi.
Neznam, najgora je stvar da o tome niko od ovih nasih javnih licnosti cak i negovori. Zalosno je to kakav smo mi narod. Majmuni nas napadnu, razvale sve sto smo imali, uniste svaku nadu za bolje sutra, a sta mi uradimo - NISTA. :? Dobro eto, tuzili smo kao Srbiju za genocid a sta je sa agresijom(ili mozda optuznica obuhvata i agresiju - nisam vise siguran).
Jedan kratki izvod iz intervjua koji je sa Dobroslavom Paragom napravio Senad Slatina...

Znajuci da je Paraga podnio kaznenu prijavu Haaskom sudu protiv predsjednika Tudjmana, negdje krajem ljeta 1997. i nakon koje se Haaski sud zainteresirao za Franju, nemam potrebe da sumnjam u istinitost navoda iz njegovog intervjua.
[img]http://www.dinomerlin.com/images/linkovi/mediji_slobodnabosna.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]24. August 1997.[/size] wrote:(...)

Slobodna Bosna: Vi koristite vrlo jasnu formulaciju da je "Hrvatska izvrsila agresiju na Bosnu i Hercogovinu". Tako eksplicitne ocjene onoga sta se desavalo tokom 1993. i 1994. bosanske vlasti jos uvijek izbjegavaju. Ako je i bilo razumijevanja za to u vrijeme sukoba ili
poslije borbi sa HVO-om, kada se racunalo da je bolje dobiti makar i cetvrtinu ili desetinu pomoci nego ne dobiti nista, sto bi se sigurno
dogodilo da je Hrvatska proglasena agresorom, ima li danas opravdanja za sutnju bosanskih vlasti u vezi s ovim?

Paraga: Ja bih volio da predsjednik Izetbegovic i vodjstvo Republike Bosne i Hercegovine pomogne u razotkrivanju kako srpskog agresora, tako i agresije, nazalost, pocinjene u ime Republike Hrvatske. Porucujem Vladi RBiH da treba otkloniti uzrocnike politike koja je dovela do Daytona.

Slobodna Bosna: Imate li ikakvo objasnjenje za sutnju bosanskih vlasti?

Paraga: Meni je cudno zasto g. Silajdzic nije dao objaviti dokument o Mladenu Naletilicu Tuti kojeg je stampala Vasa novina. On ga je imao od 1993. godine. Nista se nije poduzelo da se raskrinka covjek koji je ljude odvodio na Heliodrom, koji je ubijao muslimanske vjerske sluzbenike - imame - po Hercegovini, koji je rukovodio agresijom na Gornji Vakuf...
Ne znam, ne bih zelio vjerovati u nesto najcrnje da i tu postoje neki sporazumi i dogovori.
Ja mislim da nikad ne bi smjela legalna vlast BiH
prihvatiti diktat diobe Bosne na tri, niti na dva dijela. Ovo sada je rezultat teskoga rata i treba uloziti sve napore da dodje do njene ponovne i istinske reintegracije. Ne treba se miriti sa mogucnoscu njene podjele i
nagradjivanja agresora.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

ETNIČKO ČIŠĆENJE ČAPLJINE OD BOŠNJAKA

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 8952&kat=6

Suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavljeno svjedočenjem žrtve iz Višića kod Čapljine koja je opisala kako su pripadanici HVO početkom jula 1993. godine uhapsili njenog muža i sina i zatočili u Dretelju, a nju i preostale članove porodice zatvorili u silose tvornice “Lasta”. Svjedokinja tvrdi da je u Višićima u julu 1993. godine nakon rušenja džamije vidjela optuženog Slobodana Praljka

Na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne pod zaštitnim mjerama svjedoci žrtva iz sela Višići kod Čapljine kojoj su snage HVO 1. jula 1993. godine uhapsile muža i sina i zatvorili ih u Dretelju, a nakon mjesec dana nju i preostale članove porodice zatvorili u silose fabrike "Lasta" u Čapljini.

U momentu kada su uhapšeni, ni muž ni sin nisu bili pripadnici neke od vojnih formacija. Svjedokinja je navela da je sat nakon njihovog hapšenja videla kako vojnici HVO odvode još dvojicu starijih komšija i prijete im "da se ne bune inače će ih ubiti i baciti u đubre". Također je viđela kako vojnici HVO pljačkaju napuštene muslimanske kuće i odvoze stvari u nepoznatom pravcu.

Svjedokinja je, dalje, opisala kako su pripadnici HVO u julu 1993. godine rušili džamiju u Višićima u tri navrata. Prvi put su je pokušali zapaliti ali kako nije izgorjela minirali su je dva dana nakon toga. Prije rušenja minareta, desetak dana kasnije, vojnici HVO su, tvrdi svjedokinja, upozorili Hrvate da ostave otvorene prozore na kućama kako im od detonacije ne bi popucala stakla. Nakon rušenja opštinska delegacija iz Čapljine je popisala nastalu štetu na hrvatskim kućama, ne osvrćući se ni na srušenu džamiju ni na oštećene muslimanske kuće.

Svjedokinja je nekoliko dana nakon tog događaja u automobilu koji se polako kretao kroz Višiće prepoznala optuženog generala Slobodana Praljka koji je kroz prozor desnom rukom pokazivao prema srušenoj džamiji. Nakon šsto je u sudnici na molbu tužitelja Keneta Skota /Kenneth Scott pokazala kako je to izgledalo, advokat odbrane Majkl/Mićael Karnavas je prigovorio nazivajući ovakve argumente optužbe “slabašnim dokazima” i “traćenjem vremena”.

Početkom avgusta 1993. godine svjedokinja se sa porodicom sklonila kod sestre u Čapljini. Jedne večeri posjetila ih je komšinica hrvatske nacionalnosti koja im je “objasnila” da one tu neće dugo ostati, te da će se u njihov stan uskoro useliti njena prijateljica iz Širokog Brijega.

Policija u Čapljini je 23. avgusta 1993. godine megafonima pozvala Muslimane da izađu iz stanova i da se okupe isred ulaza. Savjetovano im je da sa sobom ništa ne nose i da ključeve od stanova predaju policiji. Okupljeni stanari kamionima su transportovani u silos fabrike “Lasta’ u Čapljini.

Suđenje šestorici bivših visokih funkcionera Herceg Bosne se nastavlja sutra unakrsnim ispitivanjem zaštićene svjedokinje.
Grom iz vedra neba

TIHO UBIJANJE

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 8940&kat=6

Na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne svjedočio bivši logoraš koji je u Dretelju, Gabeli i Heliodromu bio zatočen 236 dana. Zatočeništvo u ovim logorima, od početka avgusta 1993. do kraja marta 1994. godine, svjedok opisuje kao "tiho ubijanje"

"Bilo je to, časni sude, tiho ubijanje." Tim riječima je svjedok optužbe pod pseudonimom "CM" opisao 236 dana provedenih u logorima Dretelj, Gabela i Heliodrom. Uhapšen je početkom avgusta 1993. godine iako je imao samo sedamnaest godina. Pored njega u logorima je bilo još maloljetnika koji su, tvrdi, bili tretirani na isti način kao i ostali zatvorenici.

Svjedok je naveo da su pripadnici HVO početkom jula 1993. godine u Plješevičkoj gredi, kraj Stoca, pohapsili sve muškarce muslimanske nacionalnosti u dobi od 15 do 70 godina. Vidio je kako su snage HVO nedugo nakon prvog talasa hapšenja muškaraca iz sela protjerali i žene, djecu i starce. Nakon mjesec dana skrivanja, početkom avgusta '93 predao se pripadnicima HVO koji su ga odveli u zgradu bolnice "Koštana" u Stocu gdje je zajedno sa ostalim zatvorenicima fizički zlostavljan. Naveo je da su tom prilikom od posljedica zadobijenih batina umrle dvije osobe. Iz Stoca je par dana kasnije premješten u Dretelj, a potom u Gabelu i Heliodrom.

Opisujući uslove u Dretelju svjedok je naveo da je u prostoriji u kojoj je bio zatočen bilo toliko malo mjesta da su noću svi morali ležati na bokovima. Spavali su na betonskim podovima, a duže vrijeme dobijali su samo jedan obrok dnevno. Za objedovanje su imali samo 17 sekundi. Za 48 dana koliko je bio zatočen u Dretelju zatvorenici su okupani samo jedanput i to iz vatrogasnog šmrka tako da je sve više ličilo na šalu. Mnogi su, kako je opisao, bili toliko oslabili da su od mlazeva padali po pisti na kojoj se to događalo.

Tokom zatočeništva u sva tri logora nikada nije prošao liječnički pregled a u stacionar su, kako je rekao, išli samo oni koji su već umirali, najčešće od posljedica premlaćivanja. Tokom zatočeništva svjedok je izgubio 31 kilogram. Oslobođen je 22. marta 1994. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Senka Nožica, braniteljica optuženog Brune Stojića, je ukazivala na naređenja i prijedloge mjera koje su trebale poboljšati uslove u logorima iako se to u realnosti nije osjetilo. Vesna Alaburić, zastupnica optuženog Milivoja Petkovića je dokazivala da je po tadašnjim propisima Herceg Bosne svjedok spadao u kategoriju vojnih obveznika jer je bio stariji od petnaest godina. Starosna dob vojnih obveznika je, kako tvrdi odbrana, na isti način bila regulisana i propisima RBiH.
australka

Post by australka »

Ajde ljudi stavite taj rat vec jednom iza sebe :( Onaj ko moze zaboraviti neka zaboravi, svi smo mi krivi i svi su stradali, najvise Bosna ponosna :sad: Time to move on people!!!!
Za Tudjmana i podjelu u Bosni smo i mi u Hrvatskoj znali jos ranih devedesetih i da su nasi decki tamo ginuli, medju ostalima i njih nekoliko koje sam ja poznavala.
Samo se o tome jaaaaako duuuuuugo nije smjelo javno niti rijec rec ali eto dasak demokracije se i kod nas osjeca pomalo.
Nikad na ovim prostorima srece dok god ljudi gledaju u proslost vise nego u buducnost.
Onima koji su propatili i nekoga izgubili ,da mogu potezom jedne ruke bi im sve vratila kako je bilo prije ovog rata,
za koji snosi odgovornost i Milosevic i Tudjman (da je ziv , sjedio bi u Haagu i meni be prvoj bilo drago zbog toga( :razz:
Mi obicni ljudi smo zrtve manipulacija i igre moci velikih, kako nasih tako i onih vanka. uzurpirali si i igrali na nase najnize strasti i povrijedjene nacionalne i vjerske osjecaje. mi smo osirmaseni, prolupali, invalidi, prognani i nesretni a oni se debelo okoristili i napunili svoje djepove, rasprodali zemlju i more za budzasto strancima i velikim trgovackim lancima da bi se ljudi jos vise zaduzivali a oni stvarali profit.

Onaj ko jos nije sve to uvidio i cemu je sve to vodilo stvarno je glup
Tisuce i tisuce prognanih i nesretnih na svim stranama :x
Koliko bi imali poteskoca zavladati ovim trzistem da nije bilo rata, da smo se nekako uspjeli odrzati zajedno bar u nekavoj konfederaciji i trzisnoj uniji ako nista drugo.
Kaze ona poslovica koje se stari Rim drzao; zavadi pa vladaj.
Fair Life

Post by Fair Life »

australka wrote:(...)

Ili...

"Ko nece brata za brata... hoce tudjina za gospodara."
australka

Post by australka »

Dasta, izgleda da je istina. Trebat ce generacije da se neke stvari zaborave i da gledas drugog ko covjeka a ne ko muslimana, Srbina ili Hrvata.

Ovdje u hrvatskoj 50% ljudi jos ne moze shvatiti neke stvari, mrze Srbe a ne znaju ni sami zasto. najgori su oni koji rata nisu ni osjetili a pricaju o nekoj ugrozenosti i mrze bez ikakvog razloga i povoda.

Maknuli su Tihomira Ladisica iz emisije Orvoreno jer se usudio spomenuti hrvatski napad na sarajevo i povest raspravu o tome.
da li u tome ima istine ili ne ja ne znam nisam toliko upucena niti bih htjele raspravljati o necemu u sto direktno nisam imala uvida ili ne znam iz pouzdanih izvora.

Bez obzira na sve, to je dokaz o jos uvijek ne slobodi medija u Hr i orjentaciji dobrog dijela javnosti na zalost.
Ako napada nije bilo onda je argumetirano to trebalo pobit i dokazati a ne maknut covjeka.
Azemin

Post by Azemin »

@australka

Rat se ne moze staviti iza nas dok se krivac ne okrivi, izvine i naplati stetu. A ni onda se ne moze zaboravit.
kekec

Post by kekec »

Fair Life wrote:

Ili...
A poslije ide ona:
"Poslije hebanja nema kajanja!" :sad:
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

kekec wrote:
Fair Life wrote:

Ili...
A poslije ide ona:
"Poslije hebanja nema kajanja!" :sad:
onda dodje ova:
ko slusa poslovice, kukala mu majka :D
australka

Post by australka »

Azemin wrote:@australka

Rat se ne moze staviti iza nas dok se krivac ne okrivi, izvine i naplati stetu. A ni onda se ne moze zaboravit.

A ko je kriv????????? Svakomu je netko kriv. Krivi mogu biti samo pojedinci a nikako cijeli narodi :-?
Grom iz vedra neba

australka wrote:

A ko je kriv????????? Svakomu je netko kriv. Krivi mogu biti samo pojedinci a nikako cijeli narodi :-?
Krivi mogu biti rezimi, koje je izabrao narod.

Zaborav ce generisati samo novu mrznju, a nova mrznja novi rat.

I Srbi i Hrvati moraju proci katarzu, jer su namirivali svoje racune na Bosni istrebljujuci Bosnjake koje i danas smatraju inferiornim, stranim tijelom.

Ko je kriv?

Bernar-Henry Levy je rat opisao na vrlo jednostavan nacin:

U Hrvatskoj ratuju dva nacionalizma, a u Bosni nacionalizam protiv kozmopolitizma.

I Hrvatski i Srpski rezimi imali su svoja ministarstva propagande (kod jednih Sagolj, kod drugih Djogo) s ciljem da pojacavaju mrznju kako bi trupe lakse sprovodile etnicko ciscenje i genocid i sl.

Jedina razlika izmedju vas je ta, sto u Hrvatskoj postoje demokratske snage koje ipak imaju neki uticaj, za razliku od Srbije gdje svaki drugi stanovnika podrzava Seselja i cetnike.
chinese_water

Post by chinese_water »

ebem im pleme... haj' da im zarazimo svinje...
australka

Post by australka »

Grom iz vedra neba wrote:
australka wrote:

Krivi mogu biti rezimi, koje je izabrao narod.

Zaborav ce generisati samo novu mrznju, a nova mrznja novi rat.

I Srbi i Hrvati moraju proci katarzu, jer su namirivali svoje racune na Bosni istrebljujuci Bosnjake koje i danas smatraju inferiornim, stranim tijelom.

Ko je kriv?

Bernar-Henry Levy je rat opisao na vrlo jednostavan nacin:

U Hrvatskoj ratuju dva nacionalizma, a u Bosni nacionalizam protiv kozmopolitizma.

I Hrvatski i Srpski rezimi imali su svoja ministarstva propagande (kod jednih Sagolj, kod drugih Djogo) s ciljem da pojacavaju mrznju kako bi trupe lakse sprovodile etnicko ciscenje i genocid i sl.

Jedina razlika izmedju vas je ta, sto u Hrvatskoj postoje demokratske snage koje ipak imaju neki uticaj, za razliku od Srbije gdje svaki drugi stanovnika podrzava Seselja i cetnike.

Krivci se moraju kazniti, na svim stranama. Makar i to izaziva veliki otpor dijela javnosti. Mediji su isto krivi jer se jos uvijek sluze huskackom retorikom povremeno u HR.
Za taj napad na Sarajevo, je li se zna nesto podrobnije o tome? Mislim da li su i Hrvati imali ucesca u tome?
black

Post by black »

Krivci se moraju kazniti, na svim stranama. Makar i to izaziva veliki otpor dijela javnosti. Mediji su isto krivi jer se jos uvijek sluze huskackom retorikom povremeno u HR.
Za taj napad na Sarajevo, je li se zna nesto podrobnije o tome? Mislim da li su i Hrvati imali ucesca u tome?
ma jok jos se istrazuje jesu li bili laponci ili pigmejci :oops: e svasta...
australka

Post by australka »

Ti se zezas tu, na ovakvu ozbiljnu temu??? ja sam ozbiljno pitala! :-x
chinese_water

Post by chinese_water »

australka... a sta je to ozbiljna tema?
australka

Post by australka »

chinese_water wrote:australka... a sta je to ozbiljna tema?
Pa ovo je ozbiljna tema!! :? Vrlo ozbiljna
Grom iz vedra neba

australka wrote:
chinese_water wrote:australka... a sta je to ozbiljna tema?
Pa ovo je ozbiljna tema!! :? Vrlo ozbiljna
Pa bili su saveznici sa Srbima. Radi se o HVO-u iz Kiseljaka, a njihov komandant, Ivica Rajic je priznao te zlocine i on je trenutno u Hagu. Hrvatska ga je skrivala do prije par godina u Splitu, dala mu je bila novi identitet i stan...Ono za sto su sigurno krivi bez ikakve dileme, to je izgladnjivanje grada, jer su svjesno dizali cijene na crnom trzistu u Sarajevu (kada je kila kafe kostala 150 km)... imas o tome literature na netu koliko hoces...
australka

Post by australka »

Hvala za informaciju.
Nemojte me vi Bosnjaci ovdje na forumu krivo shvatiti, ja sam Hrvatica i mislim da nedjela treba priznati i krivce kazniti.
ali isto tako da nije u redu lupati samo po jednom narodu.
Treba se izvuci iz toga gliba, ali valjda nisam niti pozvana da govorim o tome. Da mi je netko jako blizak strado ili kuca porusena a ja bila prognana ne znam kako bih razmisljala.
Makar smo bili izlozeni opasnosti tokom rata i bilo je pitanje srece da li ce netko od mojih biti pogodjen granatom ili dobiti metak. Ali nikad mi nije palo na pamet da ijedan narod mrzim zbog toga, niti Srbe a jos manje bilo kog drugog.

eto toliko od mene

Nemojte samo djecu odgajat u mrznji, jer ce onda ovi prostori uvijek biti tempirana bomba
Grom iz vedra neba

australka wrote:Hvala za informaciju.
Nemojte me vi Bosnjaci ovdje na forumu krivo shvatiti, ja sam Hrvatica i mislim da nedjela treba priznati i krivce kazniti.
ali isto tako da nije u redu lupati samo po jednom narodu.
Treba se izvuci iz toga gliba, ali valjda nisam niti pozvana da govorim o tome. Da mi je netko jako blizak strado ili kuca porusena a ja bila prognana ne znam kako bih razmisljala.
Makar smo bili izlozeni opasnosti tokom rata i bilo je pitanje srece da li ce netko od mojih biti pogodjen granatom ili dobiti metak. Ali nikad mi nije palo na pamet da ijedan narod mrzim zbog toga, niti Srbe a jos manje bilo kog drugog.

eto toliko od mene

Nemojte samo djecu odgajat u mrznji, jer ce onda ovi prostori uvijek biti tempirana bomba
Slazem se s tobom apsolutno. Narodi ne mogu biti krivi u cjelini ni teoretski. Krivi su rezimi, a narod moze snositi moralnu krivicu jer je izabrao odredjene rezime.

Istina je bitna da bi smo mogli zivjeti na zdravim temeljima.

A krivce treba kaznjavati po hijerarhiji: prvo rezimi koji su smislili etnicko ciscenje, potom vojskovodje koje su to provodile, potom vojnici na terenu, potom incidentni slucajevi i sl.
australka

Post by australka »

da to je hijerarhija odgovornosti. Da u pravu si kada kazes da je istina bitna da bi buducnost pocivala na zdravijim temeljima.

Ali da li i kako je moguce saznati pravu istinu. Tu postoje kojekakve manipulacije, lazna svjedocenja, izjave. Za neke postoje nepobitni dokazi i to ne moze nitko osporavati.
U cijelom proslom sistemu bili smo odgajani da vjerujemo samo jednu i pravu istinu, ono sto smo ucili u skolama. Nikad niti u skoli niti od drugih prijatelja nisam npr. cula ista protiv Srba makar sam iz podrucja koje je relativno mijesano. najednom 90/91 kao da je vulkan eruptirao. Ja od svojih roditelja nikad prije nisam cula ista protiv onog ili ovog ili nekog rezima.
Onda kada je pocelo u Hrvatskoj cijele price su dolazile na vidjelo, o bjezanjima u Njemacku i Australiju, Hrvatskom proljecu itd.
Hocu reci ,neke cinjenice jesu vjerodostojne , nekima mozes vjerovati ali neke su samo napuhane izmisljotine da bi se ljudi zavarali ili da bi oni sami sebe prikazali. Ili ono sto se kaze kud svi Turci tud i mali Mujo.

Ja bih volila da se jednog dana sazna prava istina o ovom ratu, samo je jako upitno da li je to uopce moguce. Dok je jos svjeze, ljudi ce neki lagat, zataskavat, a kada jednog dana vrijeme ucini svoje bit ce prekasno.
Azemin

Post by Azemin »

australka wrote:

Kriva je u ovom slucaju Republika Hrvatska i njena puppet-state tkz. HRHB. I njihove oruzane snage HV i HVO.

Narodi nisu krivi, al´ fakat je da je vecina hrvatskoga naroda stajala iza ovih. Pojedinci nisu nikako krivi, jer za genocid i agresiju je potrebno malo vise od par budala.
australka

Post by australka »

Azemin wrote:
australka wrote:

Kriva je u ovom slucaju Republika Hrvatska i njena puppet-state tkz. HRHB. I njihove oruzane snage HV i HVO.

Narodi nisu krivi, al´ fakat je da je vecina hrvatskoga naroda stajala iza ovih. Pojedinci nisu nikako krivi, jer za genocid i agresiju je potrebno malo vise od par budala.

Kao sto je i vecina naroda stajala iza drugih rezima, iza Milosevica. Ali tu se igralo na prizemne strasti a ne zdrav razum. A kad je jedna glava pala, to je vec bilo gotovo, nije se moglo zaustaviti. Uostalom i kod tih genocida, cula sam o upotrebi halucinogenih droga jer nitko normalan i pri zdravoj pameti tako strasne stvari ne bi mogao pociniti. Izvukli su van sve najgore kriminalce i ubojice, ludjake da bi se postigao cilj
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Australka - I don't see your point :oops:

ringe ringe raja, doso cika paja, pa ... hm, kako ono ide dalje?
Post Reply