Nije Amerika obećana zemlja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
edvin

Post by edvin »

Opet lupas,
buduci da mi buraz zivi u DE znam kako se i tamo krecu cijene. Heineken jest 2,5 EUR ali u pripizdini na periferiji grada i u kaficima gdje skoro niko ne zalazi., Mozes ga i u SA popiti kod Haketa iznad Zetre za 2,5 BAM, normalno kosta 4-5 BAM...Tako kad se uzme proporcionalnost, 500 KM u SA ti je ko 1500 EUR u drzavama EU. Sto posto!
nineac

Post by nineac »

Edvin, strasno si ovo objasnio. Znaci po tebi,bosanska nezaposlenost od 48-50% je ista kao i ona od 4-10% u EU? Svaka cast, mislim da smo nasli rjesenje bosaanskog problema :lol:
edvin

Post by edvin »

Prvo, treba da shvatis da nezaposlenost u Bosni uopste nije 48-50%.
Gro ljudi radi na crno u tzv. sivoj ekonomiji i vjeruj mi da nisu ni ovdje stvari tako crne kao sto ti se cine. Stvarna nezaposlenost je izmedju 16-21% (procjena privredne komore, tesko je napraviti detaljnu statisticku obradu).
U EU je trenutno ukupna nezaposlenost 11,2%, ako ti treba i za to podatak. U Svedskoj 13,2 %.
Tako da ovdje ljudi za puno manje para priuste sebi isti merak kao i mnogi ljudi u EU. Naravno, tebi ako je bolje u USA, ostani tamo, pa kad skontas da ti dosadi onda se vrni.

Pozdrav
senadd

#354 .

Post by senadd »

Raja,
Bosna je Eldorado,samo ko hoće,zna i umije.
Na kraju "nepošten" je svaki "kvalitetan život".
Ja sam Bošnjo s dna kace,bio ovdje i učestvovao u ovom ratu,nije mi plaho žao.
Čitam, kaže u Zenici pošli jesti i sa obečanim "zlatnim kašikama".
Ima istine,ko je bio prije dvije godine i sada,sve drugačije,nabolje.
Nikom mije umro od gladi,stranih auta bukadar,omladina u svako doba u baštama,kafa 0,5-1 KM,SOK 2KM,pivo 2........
Doboj,Olovo,Travnik,Visoko sve u pet deka.U Sa je malo skuplje,ali samo od Marindvora do katedrale.
Ovo treba snimati.
Jest da se neki i pomalo pate,ali to su oni slabiči koji se nisu borili ni kao sedmogodišnjaci,ali toga ima svagdje.Ni na jednoj školi i fakultetu nije bilo ključa,pa ko je htio,gurao je.
Ovo za Ameriku čovjek lijepo opisa (ali to je kao i kod nas-njegovo viđenje).
Ja vidim Bosnu kao mali raj,bar se tako osječam.Radim za stranu firmu,nepušim,alkohol rijetko jer ponekad vozim,uvijek sam bio kao vojnik (polagao dvije zakletve),MORE.KOKE I OSTALO po potrebi,
Uzvišenom zahvaljujem što mi je kašika pala u med,ali sam se i trudio.
Nikad niko nije,a i neće zaplakati zbog mene,a lijepo meni i mom okruženju.
Ja nebih nigdje,nema para ni sile,jer sam vidio da vrijedim na tržištu,a sve ostalo je do mene.
Eto malo da se uključim,jer imam jarana vani,opare se ,ali kad dođu i vide ,plakali bi,kako mi umijemo....
Pozdrav
DONY

Post by DONY »

Ako je Bosna Eldorado(volio bih to vise nego Ti)onda sta je Hrvatska,Slovenija,dalje da ne spominjemo..
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Helem wrote:U Americi imas I,II i III smjenu.
U Americi mozes raditi svaki dan.
U Americi mozes mozes raditi 2 posla.
U Americi mozes raditi posao i po.
U Americi mozes raditi 5 dana x 8 sati = 40 sati, subota i nedjelja se ne radi.

U Americi je kapitalizam.
Vecina poslova se radi na ordere,narudzbe,radni dan je rijedak bez prekovremenog rada i moras ostati na poslu htio ili ne htio.
Za kasnjena na posao ili raniji odlazak s posla svaka firma ima negativne poene,kada ih nakupis dovoljno,otkaz.

U Americi se radi pod pritiskom na poslu i tu je zatvoreni krug,supervajzer poslovodja je tak koji nagoni radnike da rade a njega menadjer a menadjera njegov menadjer a generalnog menadjera opet neki menadjer a toga, opet onaj glavni,za kojeg neznas uopste ko je taj.

Uglavnom sve zajedno,tjera te njihov posao sa kojim oni dobro zaradjuju a ti radis za pocetnu satnicu koja se podize svaka 3 meseca od 10 do 50 centi,ako si los radnik onda nista,nema povecanja,ali se to rijedje desava.

Na poslu imas kontrolu,svaki pokret ti se prati a najvise rijec,ako sta progovoris bilo kome,prvom radniku do sebe,uskoro ce to znati kompletna smjena,u slucaju da pricas protiv firme,Amerike ili si necim drugim nezadovoljan.

Kada radis u Americi tvoji su-radnici,oni koji s tobom rade,uvijek ce te nesto pitati,nikad nece pricati o sebi a ispitace te sve.
Prvo ime a onda sve ostalo,od bracnog stanja do satnice i obavezno zasto si dosao bas u ovu firmu,zar nema bolje?
Kada sve to saznaju pocecemo ratu.Tako da ti pauze koje su obicno po 10 ili 15 minuta,dodje kao trening za ludnicu,koja traje do 8 sati a kasnije haman ha kada si spreman da ides kuci,u zadnji cas ti dodju i kazu da se jos ostaje,na prekovremenom.
Vecina govori da mrzi prekovremeni ali svi ostaju,ko ne ostane,jos jednom to ponovi otkaz mu je siguran.
Da ne buni ostale.

Jedan je Amer napustio firmu a na ceduljici napisao:" Prekovremeni rad unistava moj zivot"!

Ja u svom zivotu imam jos sta da radim".
Ovo mozes samo nazvati "licno iskustvo" a nikako generalizovati kao nacin zivota u Americi, jer Amerika ima 50 drzava, nivo razvoja u tim drzavama ide od slabo razvijenih do super razvijenih. Zavisno u kojoj drzavi zivis a naravno i od toga koji ti je nivo obrazovanja, poznavanje jezika, licno zalaganje i zelja za uspjehom......mozes imati super dobar ili samo prosjecan zivot.

Za razliku od tebe, ja poznajem nekoliko Bosanaca koji imaju svoje biznise i fantasticno im ide. Generalizovati i tvrditi da su svi u Americi sretni i bogati a svi u Bosni nesretni i siromasni, je glupost. Ali postoje neki standardi po kojima se gleda nivo zivota koji imaju ili mogu imati Amerikanci u Americi i Bosanci u Bosni. Mislim da je poredjenje Bosne i Amerike u ekonomskom planu pomalo smijesno, jer je opste poznato koja drzava ima najjacu ekonomiju na svijetu.

Ne znam zasto ljudi kojima u Bosni nije dobro sa zluradoscu citaju i komentarisu one koji u Americi ili drugdje nisu nasli srecu. Valjda da opravdaju vlastitu mizeriju ili sta :roll: ....ili smo takav narod, "nek komsiji crkne krava"...

Licno bih voljela, iako sam drzavljanin USA, da Bosna jednog dana postane jedna od najjacih ekonomskih sila na svijetu; to mi je rodna zemlja i bio bi mi ponos da se tako nesto desi, pa taman kad nikada ne bih u nju ponovo dosla.....ali sanse da se to desi, zasada su ravne nuli.

Mene raduje kada nasi ljudi po svijetu postanu neko, ostvare lijep zivot za sebe i porodicu, prihvate i budu prihvaceni u zemlji u kojoj zive.....ali ubjedjivati nekoga da je tebi bolje ovdje nego tamo ili tamo nego ovdje, je pitanje licnog dozivljaja....mozda nekome osjecaj da je okruzen ljudima koji pricaju isti jezik i imaju iste navike, nikakav novac ne moze nadoknaditi ali ubjedjivati nekoga da je to bolje nego ono sto on/ona ima je isto kao ubjedjivati nekoga da je crvena boja najljepsa na svijetu (licno misljenje, osjecaj, dozivljaj)...
senadd

Post by senadd »

DONY wrote:Ako je Bosna Eldorado(volio bih to vise nego Ti)onda sta je Hrvatska,Slovenija,dalje da ne spominjemo..
Istina je da je Hrvatska nama odmakla u mnogim stvarima,to viđam često i u raznim dijelovima,ali nije isto u Zagorju,Vukovaru,Čapljini,Dubrovniku ili na Orebiću.
Injihov prosječan građanin (kao ja npr.)će isto napisati.
Kod njih se već pokralo podosta,ko jami,jami,ali raja se snalazi,ko i kod nas.
30 EURA JE PROSJEČAN POLUPANSION,apartmani su tu negdje,malo je pravih Hrvata (iz unutrašnjosti)ovo ispod Omiša,a gore su samo Zapodnjaci.
Pa Istrani sve druge neće ni da znaju.Ko i kod nas.
Sad čitam hoće autoput do Kakanja (čumur,cement,struja,drvo ,čađ,,,)pa eto30 KM ,i uslov da se jami koja KM.
oVAKO SE ŽIVI SVAGDJE.
Pa u Srbiji je generalno gore nego kod nas,jer mi se tješimo bio rat,a njima krivo,bez rata beda.
To je to.
DONY

Post by DONY »

lucy01 u pravu si 100%.
neupucena

Post by neupucena »

senadd wrote:
DONY wrote:Ako je Bosna Eldorado(volio bih to vise nego Ti)onda sta je Hrvatska,Slovenija,dalje da ne spominjemo..
Istina je da je Hrvatska nama odmakla u mnogim stvarima,to viđam često i u raznim dijelovima,ali nije isto u Zagorju,Vukovaru,Čapljini,Dubrovniku ili na Orebiću.
Kod njih se već
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
neupucena

Post by neupucena »

senadd wrote: Pa u Srbiji je generalno gore nego kod nas,jer mi se tješimo bio rat,a njima krivo,bez rata beda. To je to.
Ah, da mi je znati sto li su "beda" kad nisu imali nikakve sankcije, kad nisu imali bombardovanje u kojem nije unisteno ama bas nista. Kako li mogu biti "beda" kad su 10 godina imali pristup svim fondovima EU, ljudi su mogli dizati kredite bez ziranata, a svuda je cvetalo cvece... Stvarno nema smisla da su "beda".
senadd

Post by senadd »

neupucena wrote:
senadd wrote:
Kod njih se već
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Jes,jes za neupučene.
Odmah iz jablanice......
neupucena

Post by neupucena »

senadd wrote:
Jes,jes za neupučene.
Odmah iz jablanice......
Jeste, jeste u svijetu u kojem se neupućeni piše kao neupučeni. Izvini ja pogriješila :x
mali_kavkaz

Post by mali_kavkaz »

Baš ga ne ide ć i č. :roll: :-) :P
Mahalac

Post by Mahalac »

Najljepse stvari u zivotu su besplatne...if you know what I mean :D

nego ima'l tamo onoga

..u veceri rane , u sljiviku pod beharli hranom...

ima'l ko kakav tup nozic? :D :D
DONY

Post by DONY »

Seha,nemoj ga ,pusti ga neka uziva u svom neznanju.
array

Post by array »

Šeha wrote:
senadd wrote: Istina je da je Hrvatska nama odmakla u mnogim stvarima,to viđam često i u raznim dijelovima,ali nije isto u Zagorju,Vukovaru,Čapljini,Dubrovniku ili na Orebiću.
Ko je ono spominjao stanje u nasem obrazovanju :D ;)
:lol:
nineac

Post by nineac »

Ko je ono spominjao stanje u nasem obrazovanju

Taj sam! Ali jebiga vidis da je nauci kucati na komp!
Inace kad je takav rahutaluk koji k... mi hocemo u EU! I da ta nezaposlenost u Svedkoj se pravo osjeti, eno ih stoje u redu u javnim kuhinjama!
A da u Zenici se jede zlatnim kasikama, koliko li kosta ta zlatna kasika ako je prosjecna plata 500km, a nezaposlenost 51%!
I iako se racuna siva ekonomij, ti ljudi nemaju zdravstveno, penziono itd!
Mislim opet se vracamo na obrazovanje, jer nebi valjo takve gluposti!
nineac

Post by nineac »

opet me ovo citiranje sjeba! :lol:
DONY

Post by DONY »

Sta ima nine,falis nam.Jutros sve biser do bisera..
nineac

Post by nineac »

Ma vidim! Jebote pricaju o sivoj ekonomiji. eto kakvo je stanje kada raja i to smatra sada napretkom.
A za zlatne kasike nemam rijeci! Eto me dole u avgustu, pa valjda cu i ja za tih 19 dana koliko ostajem zlatnom kasikom da nesto probam.
Medjutim ti koji pricaju o toj sivoj ekonomiji, jesuli se ikada zapitali sta ce ti ljudi kada im bude 65-70godina? Od cega ce zivjeti? Sta ce ako im se nedo bog nesto desi, pa budu morali na operaciju ili slicno? Mislim koje je to razmisljanje u pm.
Lola_77

Post by Lola_77 »

nineac wrote:Edvin, strasno si ovo objasnio. Znaci po tebi,bosanska nezaposlenost od 48-50% je ista kao i ona od 4-10% u EU? Svaka cast, mislim da smo nasli rjesenje bosaanskog problema :lol:
ja ti logike :-) Nije on na to mislio dragi nineac...nego na odnos cijena i income-a..

nezaposlenost od 48-50%

Izvini molim te, ali daj mi proslijedi izvor gdje si dobio ovaj podatak?
DONY

Post by DONY »

nine,mislim da je ove posove najbolje ignore or no comment.Previse je nisko komenrarisati.
nineac

Post by nineac »

Lola malo prati dnevnu stampu (mislim dnevnu, a ne zutu kao "Dnevni Avaz) onda TV i ostalo pa ces primjetiti koje se cifre krecu. Inace zavod za javnu statistiku procjenjuje (znacci ni oni neznaju) o nezaposlwnosti od 46%, dok medjunarodna zajednica govori i 50-51%. Ali eto kada oduzmes sivu ekonomiju, onda adoje na nekih 21%, ali koliko su placeni ljudi u toj sivoj ekonomiji, pa onda sve te dadzbine, itd, itd.
Znam ja da nije to on htio tako reci, ali eto hajd euporedi income?
TV prosjecan, kosta isto i tamo i kod nas, ili slicno.
Auta su jeftinija na zapadu!
Kompjuteri i ostale zajebancije su takodje jeftinije!
Avionske i ostale karte su jeftinije (doduse na kraju krajeva gdje to mozes izaci sa bosanskim pasosem, pa to bas i nije relavantno).
Znaci ostaje ti samo on slamka kako je Heineken jeftiniji, meso je jeftinije (nekih 10%, ako je zdravstveno ispravno).
E sad koliko mene pamcenje sluzi, a sluzi me, Heineken se nedoruckuje niti ruca, meso se nejede 4 puta dnevno, itd. To su gluposti.
Takodje, sad ce reci, pa stanovi su jeftiniji, e de uporediti cijenu stanova sa prihodima, plus lihvarske kamate banaka?
Mislim glupost je uopce o tome pricati! Pa jebote da je to tako nebi raja selila iz BiH, nego useljavala u BiH!
Lola_77

Post by Lola_77 »

Lola malo prati dnevnu stampu (mislim dnevnu, a ne zutu kao "Dnevni Avaz)
:-) :-) :shock: :shock:

E nek ti pratis...pa makar..sve ti je rekla-kazala..

-Broj zaposlenih Fed BIH IV 2006: 388.061
-Prosjecna plata: BAM 595,55
- Nezaposleni u Kantonu SA ukupno: 67.592 (od toga 4,2%VSS) itd itd

Izvor: Federalni zavod za statistiku

Mislim mogu ti ja do sutra pisati ove podatke, nikakva pamet prepisati, ali mi mrsko..Nego ti lupas cifre, pa ne izdrzah da ne reagujem.Koliko su tacni podaci Zavoda, mozemo diskutovati, ali nemoj ni ti komentarisati na temu ko kakva nana na minderu.
Da je situacija losa, nije nikakva novost, ali kada neupuceni pocnu pametovati i sibati se podacima :-) :-)
Locked