vidis prvi put u zivotu covjeka svoje boje koze i kazes mu brate? A osobe druge boje koze nisu. Meni je to rasizam purdanas wrote:rasizam je -- po definiciji -- stav/misljenje da je jedna rasna grupa superiorna (intelektualno, kulturno, itd.) u odnosu na druge rase... stoga mi nikako nije jasno kako to pozdravljati se sa 'brother' cini nekoga rasistom...basta sljezove boje wrote:rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje kozeshana_majka wrote:Kontraverzna teorija nobelovca: Crnci su manje inteligentni od bijelaca
(Srajevo-x)
A vi i dalje napadajte @veselu
imam prijateljicu "mijesanu" koja je naslijedila kosu od mame crnkinje, pa ide u frizerski salon za africku populaciju. Kakvog se ona rasizma naslusa u tom salonu, ludilo. Takve diskusije se jedino jos mogu zamisliti na sastancima KKK
a vesela je prava Balkanka, moze, ali ne u mojoj kuci![]()
![]()
Jesam li rasista?
-
basta sljezove boje
-
basta sljezove boje
crnci misle da su superiorniji i da bijelci imaju premale chune. Zar to nije rasizam?pitt wrote:meni vala nije.....tim sto mu kazes brate ne moras konstatovati da ste ti i on (i ostala braca i sestre) superiorniji, podobniji, etc. od ostalih. Sta ima brate za meen je isto sta ima zemljace, kuda dalje rodjace i sl:D:D:D
- danas
u cemu se doza bliskosti sa ljudima svoje rase/nacije/religije automatski ogleda kao ponizavanje drugih, i smatranje da su oni eto inferiorni a ti superioran?basta sljezove boje wrote:vidis prvi put u zivotu covjeka svoje boje koze i kazes mu brate? A osobe druge boje koze nisu. Meni je to rasizam purdanas wrote:rasizam je -- po definiciji -- stav/misljenje da je jedna rasna grupa superiorna (intelektualno, kulturno, itd.) u odnosu na druge rase... stoga mi nikako nije jasno kako to pozdravljati se sa 'brother' cini nekoga rasistom...basta sljezove boje wrote: rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze
imam prijateljicu "mijesanu" koja je naslijedila kosu od mame crnkinje, pa ide u frizerski salon za africku populaciju. Kakvog se ona rasizma naslusa u tom salonu, ludilo. Takve diskusije se jedino jos mogu zamisliti na sastancima KKK
a vesela je prava Balkanka, moze, ali ne u mojoj kuci![]()
![]()
-
basta sljezove boje
doza bliskosti sa nekim koga uopce ne poznajes? Ja tu dozu bliskosti nemam sa ljudima moje visine, moje boje kose, moje boje ociju ... ne kontam tu dozu bliskosti. Ja tu dozu bliskosti nemam i kad dodjem u neki ured po prvi put u zivotu absolutno mi je svejedno hocu li razgovarati sa crncem, bijelcem, azijatom, maorom, absolutno. A o tome da cu traziti da razgovaram sa osobom svoje boje koze i da cu mu se obratiti sa brate ... o tome mi se ne da uopce diskutirati. Mogu shvatiti kada neko zeli razgovarati sa covjek iz svoje zemlje, svoje kulture ali kada se jedan crnac iz jednog dijela svijeta obraca crncu iz drugog dijela svijeta druge nacije, vjere i maternjeg jezika sa brate ... po cemu se braca? Po rasi?danas wrote:u cemu se doza bliskosti sa ljudima svoje rase/nacije/religije automatski ogleda kao ponizavanje drugih, i smatranje da su oni eto inferiorni a ti superioran?basta sljezove boje wrote:vidis prvi put u zivotu covjeka svoje boje koze i kazes mu brate? A osobe druge boje koze nisu. Meni je to rasizam purdanas wrote: rasizam je -- po definiciji -- stav/misljenje da je jedna rasna grupa superiorna (intelektualno, kulturno, itd.) u odnosu na druge rase... stoga mi nikako nije jasno kako to pozdravljati se sa 'brother' cini nekoga rasistom...![]()
![]()
-
FFK as Lucy01
Da, po boji koze, a i po rasizmu kojem su izlozeni gdje god je bjeli covjek na vlasti (a to je....let me see.........POSVUDA). Da su se tvoj djed ili pradjed bojali da ce biti lincovani svakog dana svog zivota, ili da su bili cista svojina nekog bahatog bijelca.....vjerujem da bi se i ti "pobratila/posestrila" sa drugim pripadnicima svoje rase, jer je to bio jedini kriterij njihove patnje. Osim toga, upravo sam pricala sa kolegom iz susjednog office koji je crn i on kaze da, posto su oni dugo bili robovi i svojina necija, mnogo puta su bile razdvojene i rasprodate cijele familije, pa s toga ima osnova da su njihova prava "braca" i "setre" negdje okolo...basta sljezove boje wrote:
doza bliskosti sa nekim koga uopce ne poznajes? Ja tu dozu bliskosti nemam sa ljudima moje visine, moje boje kose, moje boje ociju ... ne kontam tu dozu bliskosti. Ja tu dozu bliskosti nemam i kad dodjem u neki ured po prvi put u zivotu absolutno mi je svejedno hocu li razgovarati sa crncem, bijelcem, azijatom, maorom, absolutno. A o tome da cu traziti da razgovaram sa osobom svoje boje koze i da cu mu se obratiti sa brate ... o tome mi se ne da uopce diskutirati. Mogu shvatiti kada neko zeli razgovarati sa covjek iz svoje zemlje, svoje kulture ali kada se jedan crnac iz jednog dijela svijeta obraca crncu iz drugog dijela svijeta druge nacije, vjere i maternjeg jezika sa brate ... po cemu se braca? Po rasi?
I ne generalizuj. Ne obracaju se svi crni ljudi svim drugim crnim ljudima sa "brate".
-
basta sljezove boje
u ovoj zemlji nikad crnci nisu bili robovi. 1945 su se nevjerojatno bahatili bas po Mannheimu. Ne pisi glupostiLucy01 wrote:Da, po boji koze, a i po rasizmu kojem su izlozeni gdje god je bjeli covjek na vlasti (a to je....let me see.........POSVUDA). Da su se tvoj djed ili pradjed bojali da ce biti lincovani svakog dana svog zivota, ili da su bili cista svojina nekog bahatog bijelca.....vjerujem da bi se i ti "pobratila/posestrila" sa drugim pripadnicima svoje rase, jer je to bio jedini kriterij njihove patnje. Osim toga, upravo sam pricala sa kolegom iz susjednog office koji je crn i on kaze da, posto su oni dugo bili robovi i svojina necija, mnogo puta su bile razdvojene i rasprodate cijele familije, pa s toga ima osnova da su njihova prava "braca" i "setre" negdje okolo...basta sljezove boje wrote:
doza bliskosti sa nekim koga uopce ne poznajes? Ja tu dozu bliskosti nemam sa ljudima moje visine, moje boje kose, moje boje ociju ... ne kontam tu dozu bliskosti. Ja tu dozu bliskosti nemam i kad dodjem u neki ured po prvi put u zivotu absolutno mi je svejedno hocu li razgovarati sa crncem, bijelcem, azijatom, maorom, absolutno. A o tome da cu traziti da razgovaram sa osobom svoje boje koze i da cu mu se obratiti sa brate ... o tome mi se ne da uopce diskutirati. Mogu shvatiti kada neko zeli razgovarati sa covjek iz svoje zemlje, svoje kulture ali kada se jedan crnac iz jednog dijela svijeta obraca crncu iz drugog dijela svijeta druge nacije, vjere i maternjeg jezika sa brate ... po cemu se braca? Po rasi?
I ne generalizuj. Ne obracaju se svi crni ljudi svim drugim crnim ljudima sa "brate".
- pitt
ili wiggadanas wrote:bahatili, nad jadnim nacistima jel'![]()
![]()
pu majku Hin rasisticku
a napokon sam skontala kako se iz obicnog pozdrava moze zakljuciti da su crnci daleko najveci rasisti -- to je ono kad dodju jedni drugima i kazu yo nigga![]()
![]()
-
basta sljezove boje
ne znam kako mozes opravdavati silovanjadanas wrote:bahatili, nad jadnim nacistima jel'![]()
![]()
pu majku Hin rasisticku
a napokon sam skontala kako se iz obicnog pozdrava moze zakljuciti da su crnci daleko najveci rasisti -- to je ono kad dodju jedni drugima i kazu yo nigga![]()
![]()
- danas
silovanje je silovanje, a bahatost je bahatost... ti rece bahatost...basta sljezove boje wrote:ne znam kako mozes opravdavati silovanjadanas wrote:bahatili, nad jadnim nacistima jel'![]()
![]()
pu majku Hin rasisticku
![]()
a ja i dalje cekam da mi se objasni kako to pozdrav 'brate' ili 'sestro' implicira da se onaj koji se tako pozdravlja osjeca rasno superiornim naspram ostalih rasa, koje eto smatra nizim primatima (ako i to)...
-
basta sljezove boje
cuj, ako medju 10 ljudi jedino primjetis osobu svoje rase i njoj se obracas a sve ostale ignoriras onda je jasno. Jedan Holandjanin nedavno rece da je diskriminacija u drustvu i kad osobama sa drugacijim nacionalnim ili vjerskim ili rasnim obiljezjima kazes "Necu nista da imam s tobom"danas wrote:silovanje je silovanje, a bahatost je bahatost... ti rece bahatost...basta sljezove boje wrote:ne znam kako mozes opravdavati silovanjadanas wrote:bahatili, nad jadnim nacistima jel'![]()
![]()
pu majku Hin rasisticku
![]()
a ja i dalje cekam da mi se objasni kako to pozdrav 'brate' ili 'sestro' implicira da se onaj koji se tako pozdravlja osjeca rasno superiornim naspram ostalih rasa, koje eto smatra nizim primatima (ako i to)...
- danas
o in- and out-group identitetima i relacijama se svakako da diskutovati sa raznoraznih -- socioloskih, psiholoskih, kulturnih, istorijskih, itd. -- aspekata...
zasto se crnac osjeca ugodnije sa drugim crncem u vecoj grupi mozda nije puno drugacije od nagona da imamo vise zanimanja za nekoga iz naseg rodnog grada a nalazimo se u grupi od 10-ak stranaca... o prirodi i potrebi te afilijacije, te da li je ona realna ili drustveno konstruisana se da raspravljati... docim ista ne pada automatski pod dramaticni termin rasizam, koji ipak implicira nesto puno gore i sistematicnije... i dalje ne znam da se moze ista bitno zakljuciti samo iz nacina pozdravljanja, kao sto nekima izgleda olako polazi za rukom...
zasto se crnac osjeca ugodnije sa drugim crncem u vecoj grupi mozda nije puno drugacije od nagona da imamo vise zanimanja za nekoga iz naseg rodnog grada a nalazimo se u grupi od 10-ak stranaca... o prirodi i potrebi te afilijacije, te da li je ona realna ili drustveno konstruisana se da raspravljati... docim ista ne pada automatski pod dramaticni termin rasizam, koji ipak implicira nesto puno gore i sistematicnije... i dalje ne znam da se moze ista bitno zakljuciti samo iz nacina pozdravljanja, kao sto nekima izgleda olako polazi za rukom...
-
basta sljezove boje
umjesto sto radis perverzije od teorije socijalnog identita od Tajfela uzmi konkretan primjerdanas wrote:o in- and out-group identitetima i relacijama se svakako da diskutovati sa raznoraznih -- socioloskih, psiholoskih, kulturnih, istorijskih, itd. -- aspekata...
crnac je osoba koja odlucuje koga ce zaposliti u poduzecu. On se osjeca ugodnije sa drugim crncem ... normalno da ce se izmedju bijelca ili azijata odluciti za crnca ... jer njemu je ugodnije ... obratan slucaj bi se zvao rasizam
- danas
ne diskutujemo od reversnom rasizmu, vec o ovome...basta sljezove boje wrote:umjesto sto radis perverzije od teorije socijalnog identita od Tajfela uzmi konkretan primjerdanas wrote:o in- and out-group identitetima i relacijama se svakako da diskutovati sa raznoraznih -- socioloskih, psiholoskih, kulturnih, istorijskih, itd. -- aspekata...
crnac je osoba koja odlucuje koga ce zaposliti u poduzecu. On se osjeca ugodnije sa drugim crncem ... normalno da ce se izmedju bijelca ili azijata odluciti za crnca ... jer njemu je ugodnije ... obratan slucaj bi se zvao rasizam
meni nije jasno kako si od samog pozdrava skocila na rasizam i ostale vrste diskriminatornog posnasanja... da je pozdrav nesto tipa 'hajl hitler' pa hajde... nego 'brother'... muslimani se medjusobno selame, katolici nazivaju isusa i mariju, i tako dalje i tako duze -- i nista od ovoga ne predstavlja automatski nikakav negativan sud o pripadnicima drugih grupa. za to ipak treba malo vise od selam ili brother...rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze
a posto si tako upucena u tajfela, mozda primjetis da sam pozdrav u sebi nema komponentu poredjenja, koja je bitna -- da ne kazem osnovna -- komponenta rasizma... same kategorizacija i identifikacija nisu dovoljne za to -- a pozdrav je samo to, i nista vise u slucaju koji si navela...
-
Final Cut
OJ UMRIJECU OD SMIJEHA ILI ZALOSTI...dinash wrote:ja ti savjetujem da navuces sina na heroin pa da onda imas pravi problem kojim ces razbijati glavu.
Al sta fali bona zar ti ne bi bilo drago da imas unuku/a tako mijesanu,
Kazu da su to fizicki najljepsi ljudi
-
basta sljezove boje
napisah lijepo - ne radi se o pozdravu vec o obracanju potpuno nepoznatoj osobi sa "brate"danas wrote:ne diskutujemo od reversnom rasizmu, vec o ovome...basta sljezove boje wrote:umjesto sto radis perverzije od teorije socijalnog identita od Tajfela uzmi konkretan primjerdanas wrote:o in- and out-group identitetima i relacijama se svakako da diskutovati sa raznoraznih -- socioloskih, psiholoskih, kulturnih, istorijskih, itd. -- aspekata...
crnac je osoba koja odlucuje koga ce zaposliti u poduzecu. On se osjeca ugodnije sa drugim crncem ... normalno da ce se izmedju bijelca ili azijata odluciti za crnca ... jer njemu je ugodnije ... obratan slucaj bi se zvao rasizammeni nije jasno kako si od samog pozdrava skocila na rasizam i ostale vrste diskriminatornog posnasanja... da je pozdrav nesto tipa 'hajl hitler' pa hajde... nego 'brother'... muslimani se medjusobno selame, katolici nazivaju isusa i mariju, i tako dalje i tako duze -- i nista od ovoga ne predstavlja automatski nikakav negativan sud o pripadnicima drugih grupa. za to ipak treba malo vise od selam ili brother...rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze
a posto si tako upucena u tajfela, mozda primjetis da sam pozdrav u sebi nema komponentu poredjenja, koja je bitna -- da ne kazem osnovna -- komponenta rasizma... same kategorizacija i identifikacija nisu dovoljne za to -- a pozdrav je samo to, i nista vise u slucaju koji si navela...
vidim da si vrlo povrsna osoba i dzaba diskutirati. Nikakve veze nema kako se muslimani i ostali pozdravljaju sa ovim. Crnac ne zeli uopce komunicirati sa bijelcima. U grupi nepoznatih ljudi uvijek se obracaju crncima. Jok, nije rasizam
- danas
jesam bezbeli povrsnabasta sljezove boje wrote:napisah lijepo - ne radi se o pozdravu vec o obracanju potpuno nepoznatoj osobi sa "brate"danas wrote:ne diskutujemo od reversnom rasizmu, vec o ovome...basta sljezove boje wrote: umjesto sto radis perverzije od teorije socijalnog identita od Tajfela uzmi konkretan primjer
crnac je osoba koja odlucuje koga ce zaposliti u poduzecu. On se osjeca ugodnije sa drugim crncem ... normalno da ce se izmedju bijelca ili azijata odluciti za crnca ... jer njemu je ugodnije ... obratan slucaj bi se zvao rasizammeni nije jasno kako si od samog pozdrava skocila na rasizam i ostale vrste diskriminatornog posnasanja... da je pozdrav nesto tipa 'hajl hitler' pa hajde... nego 'brother'... muslimani se medjusobno selame, katolici nazivaju isusa i mariju, i tako dalje i tako duze -- i nista od ovoga ne predstavlja automatski nikakav negativan sud o pripadnicima drugih grupa. za to ipak treba malo vise od selam ili brother...rasizam je i kad kazes da su crnci najveci rasisti koji postoje a jesu. Nisam jos nikad vidjela da se bijelac, zuti, obojeni bilo kojom bojom ... obrati osobi koju prvi put vidi u zivotu sa brate ili sestro samo zato jer je iste boje koze
vidim da si vrlo povrsna osoba i dzaba diskutirati. Nikakve veze nema kako se muslimani i ostali pozdravljaju sa ovim. Crnac ne zeli uopce komunicirati sa bijelcima. U grupi nepoznatih ljudi uvijek se obracaju crncima. Jok, nije rasizam
sori, evo necu vise...
-
FFK as Lucy01
U ovoj gdje ja zivim, crnci su bili robovi. A ko pise vise gluposti mozemo na drugoj temi ako hoces....basta sljezove boje wrote:u ovoj zemlji nikad crnci nisu bili robovi. 1945 su se nevjerojatno bahatili bas po Mannheimu. Ne pisi glupostiLucy01 wrote:Da, po boji koze, a i po rasizmu kojem su izlozeni gdje god je bjeli covjek na vlasti (a to je....let me see.........POSVUDA). Da su se tvoj djed ili pradjed bojali da ce biti lincovani svakog dana svog zivota, ili da su bili cista svojina nekog bahatog bijelca.....vjerujem da bi se i ti "pobratila/posestrila" sa drugim pripadnicima svoje rase, jer je to bio jedini kriterij njihove patnje. Osim toga, upravo sam pricala sa kolegom iz susjednog office koji je crn i on kaze da, posto su oni dugo bili robovi i svojina necija, mnogo puta su bile razdvojene i rasprodate cijele familije, pa s toga ima osnova da su njihova prava "braca" i "setre" negdje okolo...basta sljezove boje wrote:
Ja imam osjecaj da ti iz nekog razloga ne volis crnce
-
basta sljezove boje
vara te osjecaj, meni je boja koze potpuno svejedna i bas mi je bilo drago kad je Hrvatska dala prvi azil prognanici iz Somalije. Super bi bilo da dovede i jaranice, jer Somalijke su lijepe, pa nek malo uljepsaju Hrvatsku. A moja prijateljica meleskinja koja vise izgleda kao crnkinja uopce ih ne voli, a mama joj je crnkinja sa Kariba. Curi pozli kad joj se crnci pocnu obracati, a posebno kad joj se obracaju kao da su s njom ovce cuvali a prvi put je vide u zivotu. Ne znam kakvi su crnci kod tebe, ali po Europi vole biti medju svojimaLucy01 wrote:U ovoj gdje ja zivim, crnci su bili robovi. A ko pise vise gluposti mozemo na drugoj temi ako hoces....basta sljezove boje wrote:u ovoj zemlji nikad crnci nisu bili robovi. 1945 su se nevjerojatno bahatili bas po Mannheimu. Ne pisi glupostiLucy01 wrote: Da, po boji koze, a i po rasizmu kojem su izlozeni gdje god je bjeli covjek na vlasti (a to je....let me see.........POSVUDA). Da su se tvoj djed ili pradjed bojali da ce biti lincovani svakog dana svog zivota, ili da su bili cista svojina nekog bahatog bijelca.....vjerujem da bi se i ti "pobratila/posestrila" sa drugim pripadnicima svoje rase, jer je to bio jedini kriterij njihove patnje. Osim toga, upravo sam pricala sa kolegom iz susjednog office koji je crn i on kaze da, posto su oni dugo bili robovi i svojina necija, mnogo puta su bile razdvojene i rasprodate cijele familije, pa s toga ima osnova da su njihova prava "braca" i "setre" negdje okolo...
- Prozor
Auu nije dovoljno sto bastu ugrozavaju zloceste balije u 99% bosnjackom Sa, sad to rade i niggaz po Njemackojbasta sljezove boje wrote:vara te osjecaj, meni je boja koze potpuno svejedna i bas mi je bilo drago kad je Hrvatska dala prvi azil prognanici iz Somalije. Super bi bilo da dovede i jaranice, jer Somalijke su lijepe, pa nek malo uljepsaju Hrvatsku. A moja prijateljica meleskinja koja vise izgleda kao crnkinja uopce ih ne voli, a mama joj je crnkinja sa Kariba. Curi pozli kad joj se crnci pocnu obracati, a posebno kad joj se obracaju kao da su s njom ovce cuvali a prvi put je vide u zivotu. Ne znam kakvi su crnci kod tebe, ali po Europi vole biti medju svojimaLucy01 wrote:U ovoj gdje ja zivim, crnci su bili robovi. A ko pise vise gluposti mozemo na drugoj temi ako hoces....basta sljezove boje wrote: u ovoj zemlji nikad crnci nisu bili robovi. 1945 su se nevjerojatno bahatili bas po Mannheimu. Ne pisi gluposti
Ima nas Markan lijek i za balije i za niggaz, a i za one trece...