Povrsno citas postove mogu ti reci...Ne poredim to dvoje,nego ako cemo vec tjerati mak na konac,onda nista nije pod moranjem,sve je prepusteno slobodnoj volji,ako sto i jeste... A tvoja izjava "to su sve samo misljenja" govori o tvojoj upucenosti u materiju,da,jesu to misljanje ali misljenja ljudi koji su zivjeli islam,koji su ga znali do u tancine,a da li se to i za tebe,mene,moze reci?!Ko smo mi da oderdjujemo sta treba a sta ne...ljubav_aha wrote:poredis klanjanje i brijanje brade![]()
![]()
Vehabizam - Selefizam
- BHF_Manijak
#351 Re: Vehabizam - Selefizam
- ljubav_aha
#352 Re: Vehabizam - Selefizam
BHF_Manijak wrote:Povrsno citas postove mogu ti reci...Ne poredim to dvoje,nego ako cemo vec tjerati mak na konac,onda nista nije pod moranjem,sve je prepusteno slobodnoj volji,ako sto i jeste... A tvoja izjava "to su sve samo misljenja" govori o tvojoj upucenosti u materiju,da,jesu to misljanje ali misljenja ljudi koji su zivjeli islam,koji su ga znali do u tancine,a da li se to i za tebe,mene,moze reci?!Ko smo mi da oderdjujemo sta treba a sta ne...ljubav_aha wrote:poredis klanjanje i brijanje brade![]()
![]()
Da li i za hadise kazes,ma to su samo misljenja,to i jesu fakticki Poslanikvoe misli i govor,mora da i to ne uzimas za ozbiljnu materiju...A ako tom logikom ides,onda sebe ne svrstavas ni u jedan mezheb,jer je to "samo necije misljenje,stav,praksa itd"....
meni i ne treba mezheb,grupacije u religijama ,kao i sve u zivotu je zasnovano na vlastitim ili necijim misljenjima
- zlafa
#353 Re: Vehabizam - Selefizam
moram se sloziti sa ovim nacinom interpretiranja jer da to jesu ljudi koji su zivjeli i doslovno umirali zbog islama. Ovdje posebno govorimo o 4 mezheba, ne uzimajuci poslanikove s.a.v.s. hadise naravno vjerodostojne. Jer Allah s.w.t. kaze "A ti ne govoris po hiru svome" sto kategoricki odbija svaku sumnju da je to poslanikovo licno misljenje nego je to stav islama. za ajet trenutno ne znam koji je a ako je potrebno potrazit cu ako Bog da. A sada imaju stvari koje su jace ili slabije, veci grijeh, manji grijeh. to je tema za sebe o kojoj se da govoriti.BHF_Manijak wrote:da,jesu to misljanje ali misljenja ljudi koji su zivjeli islam,koji su ga znali do u tancine,a da li se to i za tebe,mene,moze reci?!Ko smo mi da oderdjujemo sta treba a sta ne... :
- ljubav_aha
#354 Re: Vehabizam - Selefizam
zlafa wrote:moram se sloziti sa ovim nacinom interpretiranja jer da to jesu ljudi koji su zivjeli i doslovno umirali zbog islama. Ovdje posebno govorimo o 4 mezheba, ne uzimajuci poslanikove s.a.v.s. hadise naravno vjerodostojne. Jer Allah s.w.t. kaze "A ti ne govoris po hiru svome" sto kategoricki odbija svaku sumnju da je to poslanikovo licno misljenje nego je to stav islama. za ajet trenutno ne znam koji je a ako je potrebno potrazit cu ako Bog da. A sada imaju stvari koje su jace ili slabije, veci grijeh, manji grijeh. to je tema za sebe o kojoj se da govoriti.BHF_Manijak wrote:da,jesu to misljanje ali misljenja ljudi koji su zivjeli islam,koji su ga znali do u tancine,a da li se to i za tebe,mene,moze reci?!Ko smo mi da oderdjujemo sta treba a sta ne... :i naravno da se ne moze porediti brada i namaz. Ali ima slucajeva kad je poslanik govorio o bradi, kada je Aisha r.a. govorila o bradi pa i sam Ebu Hanife r.a. sto ljudima koji je imaju daje dovoljno dokaza da je nose
Islam se konstatno uci,proucava,i ne treba sve interpretirati u jednom vremenu i sve postaviti u 21 vijek
volim citati enesa karica
Description
U petoj po redu knjizi, iz edicije Savremeni islamski mislioci vam predstavljamo dr. Enesa Karića, profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Dr. Karić je jedan od najpoznatijih savremenih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini, a poznat je i često citiran i u najpoznatijim naučnim krugovima u svijetu. Tekstovi koje vam predstavljamo u ovoj hrestomatiji su predhodno objavljeni u nekom od časopisa islamske zajednice: Preporod, Novi Muallim, Glasnik Rijaseta IZ-e, Takvim, ili u nekoj od njegovih mnogobrojnih objavljenih knjiga. Tu su i četiri intervjua koje je dr. Karić dao poznatim bosanskim magazinima i novinama. Na kraju knjige nalazi se i biografija sa popisom njegovih do sada objavljenih knjiga. Tekstove smo rasporedili u više tematskih cjelina radi lakšeg snalaženja, a kroz njihovo iščitavanje moći ćete steći uvid u ideje, bogatstvo i širinu mišljenja ovog islamskog učenjaka. A spektar oblasti kojima se bavi i tema o kojima piše dr. Karić je širok: od tumačenja Kur’ana, preko islamske povijesti i filozofije, do pitanja i problema koji se tiču savremenih društvenih izazova… Nadamo se da će sa ovom hrestomatijom bar djelimično biti popunjena praznina na internetu kada je u pitanju djelo ovog savremenog bosanskog alima i mislioca.
328 Pages
- zlafa
#355 Re: Vehabizam - Selefizam
Zaboravljas jednu bitnu stvar to je ajet Uzvisenog Allaha s.w.t koji kaze : "danas sam vjeru vasu upotpunio i zadovoljan sam da vam vjera bude Islam". To da se islam treba izucavati to stoji ali da se treba mjenjati mislim da je to suprotno rijecima Gospodara naseg. Ispravi me ako grijesim. Tako da to nema ni jedan mislilac pravo moze se razilaziti oko nekog misljenja ali reci da je nesto zastarijelo u islamu je opet da kazem protivno prije spomenutom ajetu. Tako ja bar naucen kao mali.
- ljubav_aha
#356 Re: Vehabizam - Selefizam
zlafa wrote:Zaboravljas jednu bitnu stvar to je ajet Uzvisenog Allaha s.w.t koji kaze : "danas sam vjeru vasu upotpunio i zadovoljan sam da vam vjera buse Islam". To da se islam treba izucavati to stoji ali da se treba mjenjati mislim da je to suprotno rijecima Gospodara naseg. Ispravi me ako grijesim. Tako da to nema ni jedan mislilac pravo moze se razilaziti oko nekog misljenja ali reci da je nesto zastarijelo u islamu je opet da kazem protivno prije spomenutom ajetu. Tako ja bar naucen kao mali.
nisi razumio,ne pisem o mijenjanju religije :
"Tradicija ne može zamijeniti izvore niti stati na njihovo mjesto. To znači da u islamu ni teološka tradicija nije izvor vjere već ljudsko shvaćanje izvora vjere u nekom dobu, nekom mjestu, nekom duhovnom raspoloženju. Ekstremni fundamentalizam previđa granicu između izvora vjere i povijesnog prevođenja tih izvora u vrijeme. Ekstremni fundamentalizam, zapravo, daje božanske atribute nečemu što je samo jedno prošlo ljudsko shvaćanje. Kur'an je, naime, uvijek otvoren za nova tumačenja; stoga nema konačnog prevoda Kur ana budući da se ova Knjiga ne može prevesti (jednom praksom) za sva vremena, već se uvijek iznova prevodi i u vrijeme provodi!"
ENES KARIC Kur'an u savremenom dobu
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/KURAN.htm
- zlafa
#357 Re: Vehabizam - Selefizam
Ma ja se nadam da sam razumio. Uglavnom temelji islama su bitni i oni su ne vezani za bilo koje vrijeme i bilo koje mjesto. Ostali su i uvjek ce ostati takvi kakvi jesu . Pa sam Allah s.w.t. se obavezao na to kazavsi " i Mi ga cuvamo" misleci na Kur`an. Tako da ce ostati sacuvan i ima jos jedan ajet koji mene posebno raduje " i onaj ko se bude bojao Allaha, On ce mu dati da rastavi istinu od neistine". Ja Karica postujem kao alima i kao takav on ima jednu od dvije nagrade sigurno. Ako pogodi ima obe ako promasi ima nagradu za nijjet. Mada se licno mogu ne slagati sa njim al to je vec ona prica o misljenjima
Jer ja mism da dosla su vremena za koja poslanik s.a.w.s. kaze da ce najmudriji medzu vama biti izgubljeni. Al isto je tkao rekao ostavljam vam 2 stvari koje ako ih se budete drzali necete zalutati a to su Kur`an i sunnet 
- madner
#358 Re: Vehabizam - Selefizam
Za tu recenicu bi u nekim zemljama mogao imati problema.
Jerbo kazu da je Kur'an potpun i savrsen, bez rijeci manjka ili viska. Implicirati da se nesto mora vaditi iz zivota poslanika je dakle udar na sam Kur'an.
Sada nisam od te skole
, ali me zanima kako to uklapas u tu interpretaciju.
Jerbo kazu da je Kur'an potpun i savrsen, bez rijeci manjka ili viska. Implicirati da se nesto mora vaditi iz zivota poslanika je dakle udar na sam Kur'an.
Sada nisam od te skole
- arzuhal
#359 Re: Vehabizam - Selefizam
De reci, litosfere ti, u kojim zemljama?madner wrote:Za tu recenicu bi u nekim zemljama mogao imati problema.
Sada nisam od te skole, ali me zanima kako to uklapas u tu interpretaciju.
- Lakat Jebić
#360 Re: Vehabizam - Selefizam
ma vjerovatno je pomijesao konkretne drzae sa konkretnim ucenjimaarzuhal wrote:De reci, litosfere ti, u kojim zemljama?madner wrote:Za tu recenicu bi u nekim zemljama mogao imati problema.
- madner
#361 Re: Vehabizam - Selefizam
Tebi naravno konkretan odgovor, u skladu sa tvojim:arzuhal wrote:De reci, litosfere ti, u kojim zemljama?madner wrote:Za tu recenicu bi u nekim zemljama mogao imati problema.
Rahat lokum i bosanska kahva su ko' dusa.
- madner
#362 Re: Vehabizam - Selefizam
Ovo jeste popularna percepcija (kao i kod Turaka) ali istina je malo slozenija. Arapsko poluostrvo je od 1910 bilo u pobunama protiv Osmanlija, koji su uveli reforme kako bi uspostavili drzavu. Uspjeli su ugusiti iste, i od 1913 furaju potpunu islamsku propagandu. Medjutim te reforme itekako smetaju vodjama plemena, jer direktno uticu na njihove lokalne ovlasti.Lakat Jebić wrote:arapi su tad digli pobunu protiv osmanskog carstva, inspirisani s jedne strane svojom uobrazenoscu sto su arapi (poslanik bio arap, Kur'an na arapskom i sl.), a s druge strane podrskom francuske i engleske, gdje su im bile obecane nezavisne drzave, koje su i dobili, ali koje su de facto, a neke i de jure, postale kolonije. arapi ni dan danas ne vole turke...
I dok je odziv na mobilizaciju u urbanim sredinama bio dosta dobar i ti Arapi krvare za halifu, serif dize ustanak. Medjutim to je lokalni ustanak njegovog plemena. Nije bio masivan i nije doveo ni do masovne dezertacije arapskih jedinica.
- Lakat Jebić
#363 Re: Vehabizam - Selefizam
jah, a kako napravise drzavu?madner wrote:Ovo jeste popularna percepcija (kao i kod Turaka) ali istina je malo slozenija. Arapsko poluostrvo je od 1910 bilo u pobunama protiv Osmanlija, koji su uveli reforme kako bi uspostavili drzavu. Uspjeli su ugusiti iste, i od 1913 furaju potpunu islamsku propagandu. Medjutim te reforme itekako smetaju vodjama plemena, jer direktno uticu na njihove lokalne ovlasti.Lakat Jebić wrote:arapi su tad digli pobunu protiv osmanskog carstva, inspirisani s jedne strane svojom uobrazenoscu sto su arapi (poslanik bio arap, Kur'an na arapskom i sl.), a s druge strane podrskom francuske i engleske, gdje su im bile obecane nezavisne drzave, koje su i dobili, ali koje su de facto, a neke i de jure, postale kolonije. arapi ni dan danas ne vole turke...
I dok je odziv na mobilizaciju u urbanim sredinama bio dosta dobar i ti Arapi krvare za halifu, serif dize ustanak. Medjutim to je lokalni ustanak njegovog plemena. Nije bio masivan i nije doveo ni do masovne dezertacije arapskih jedinica.
- BHF_Manijak
#364 Re: Vehabizam - Selefizam
Mogu li na glavacke klanjati duse ti?!ljubav_aha wrote:
meni i ne treba mezheb,grupacije u religijama ,kao i sve u zivotu je zasnovano na vlastitim ili necijim misljenjima
- kamen spoticanja
#365 Re: Vehabizam - Selefizam
omaklo im se valjda...Lakat Jebić wrote:jah, a kako napravise drzavu?madner wrote:Ovo jeste popularna percepcija (kao i kod Turaka) ali istina je malo slozenija. Arapsko poluostrvo je od 1910 bilo u pobunama protiv Osmanlija, koji su uveli reforme kako bi uspostavili drzavu. Uspjeli su ugusiti iste, i od 1913 furaju potpunu islamsku propagandu. Medjutim te reforme itekako smetaju vodjama plemena, jer direktno uticu na njihove lokalne ovlasti.Lakat Jebić wrote:arapi su tad digli pobunu protiv osmanskog carstva, inspirisani s jedne strane svojom uobrazenoscu sto su arapi (poslanik bio arap, Kur'an na arapskom i sl.), a s druge strane podrskom francuske i engleske, gdje su im bile obecane nezavisne drzave, koje su i dobili, ali koje su de facto, a neke i de jure, postale kolonije. arapi ni dan danas ne vole turke...
- kamen spoticanja
#366 Re: Vehabizam - Selefizam
ah pa to je ljubav_ahaBHF_Manijak wrote:Mogu li na glavacke klanjati duse ti?!ljubav_aha wrote:
meni i ne treba mezheb,grupacije u religijama ,kao i sve u zivotu je zasnovano na vlastitim ili necijim misljenjimaEh moja ti,previse si banalizirala islam,previse si ga individualizierala,a to je zabluda i neznanje....
Da je to tako kako ti mislis,Poslanikova bi uloga bila samo da ashabima dostavi Kur`an i da kaze,radite sad sta hocete i kako hocete...
znas onaj tip insana koji sve postavlja kako je licno shvatio...dakle dokle njena pamet dobacuje
- madner
#367 Re: Vehabizam - Selefizam
Koju drzavu?Lakat Jebić wrote:jah, a kako napravise drzavu?madner wrote:Ovo jeste popularna percepcija (kao i kod Turaka) ali istina je malo slozenija. Arapsko poluostrvo je od 1910 bilo u pobunama protiv Osmanlija, koji su uveli reforme kako bi uspostavili drzavu. Uspjeli su ugusiti iste, i od 1913 furaju potpunu islamsku propagandu. Medjutim te reforme itekako smetaju vodjama plemena, jer direktno uticu na njihove lokalne ovlasti.Lakat Jebić wrote:arapi su tad digli pobunu protiv osmanskog carstva, inspirisani s jedne strane svojom uobrazenoscu sto su arapi (poslanik bio arap, Kur'an na arapskom i sl.), a s druge strane podrskom francuske i engleske, gdje su im bile obecane nezavisne drzave, koje su i dobili, ali koje su de facto, a neke i de jure, postale kolonije. arapi ni dan danas ne vole turke...
Sirija, Irak, Palestina, Libanon podjeljeni, ljudi uzeli kartu i linijar i povukli crte. Hedjaz proglasio nezavisnost, ali se usudio udaljiti od Britanaca. Ovi malo podrzali Ibn Sauda, namignuli i 1924 Hedjaza nema. Gdje je tu drzava?
Englezi i Francuzi su uzeli sve sto su mislili da ima neku vrijednost, nafta je tek kasnije nadjena (1938).
- ljubav_aha
#368 Re: Vehabizam - Selefizam
BHF_Manijak wrote:Mogu li na glavacke klanjati duse ti?!ljubav_aha wrote:
meni i ne treba mezheb,grupacije u religijama ,kao i sve u zivotu je zasnovano na vlastitim ili necijim misljenjimaEh moja ti,previse si banalizirala islam,previse si ga individualizierala,a to je zabluda i neznanje....
Da je to tako kako ti mislis,Poslanikova bi uloga bila samo da ashabima dostavi Kur`an i da kaze,radite sad sta hocete i kako hocete...
klanjanje,tehnika,je upravo uvedena od strane Poslanika,znam klanjati,ali ne osjecam potrebu za klanjanjem
svako od nas vjeruje idnividulano i drugacije u Boga,ali licno,sigurno nisam,kako pises "individualizirala" iz neznanja ili zablude,defitivno grijesis
a zasto bih trebala biti clan necijeg mezheba
a o placanju usluga hodzama bolje je da ne pisem,neka zaradjuju na nekome drugome,kome to ne smeta
sto mislis o radu enesa karica
slijdeis li jedan ili vise mezheba
selefije slijede 4 mezheba
Last edited by ljubav_aha on 03/01/2010 06:49, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#369 Re: Vehabizam - Selefizam
ne svi,jer sa nekim forumasima/forumasicama dijelim isto misljenjekamen spoticanja wrote:ah pa to je ljubav_aha
znas onaj tip insana koji sve postavlja kako je licno shvatio...dakle dokle njena pamet dobacujei sad svi moramo tako mislit,nejma nam druge
- kamen spoticanja
#370 Re: Vehabizam - Selefizam
pa mozda vam se dometi poklapajuljubav_aha wrote:ne svi,jer sa nekim forumasima/forumasicama dijelim isto misljenjekamen spoticanja wrote:ah pa to je ljubav_aha
znas onaj tip insana koji sve postavlja kako je licno shvatio...dakle dokle njena pamet dobacujei sad svi moramo tako mislit,nejma nam druge
hajd da uzmemo da ti namjere nisu lose...
previse hrabro javno deklarises zakljucke o stvarima koje nedeovoljno poznajes i koje su objektivno puno vise od enesa karica
- madner
#371 Re: Vehabizam - Selefizam
U prevodu: Ne znam sta bi ti rekao, pa cu onako opcenito laprdat.kamen spoticanja wrote:pa mozda vam se dometi poklapajuljubav_aha wrote:ne svi,jer sa nekim forumasima/forumasicama dijelim isto misljenjekamen spoticanja wrote:ah pa to je ljubav_aha
a i moze biti i ciljevi
![]()
hajd da uzmemo da ti namjere nisu lose...
previse hrabro javno deklarises zakljucke o stvarima koje nedeovoljno poznajes i koje su objektivno puno vise od enesa karicane moram ti cak ni reci da jako slabo poznajes i enesa karica...jer izvlaciti neke stvari iz konteksta kad su stvari oko dini islama u pitanju,nije moguce
Dosad si samo pokazao da si dobro izabrao ime, poklopi se, kupi baklavu i lagano.
- kamen spoticanja
#372 Re: Vehabizam - Selefizam
uh,uh jesi se to prepoznao medju ovima sto imaju isto misljenje ko mladjahna damamadner wrote: U prevodu: Ne znam sta bi ti rekao, pa cu onako opcenito laprdat.
Dosad si samo pokazao da si dobro izabrao ime, poklopi se, kupi baklavu i lagano.
a baklavu pravi mlada dama,tako smo se naime dogovorili
tvoji su orasi,to ti dobro ide svakako
- madner
#373 Re: Vehabizam - Selefizam
Potpuno pogresno, ali to nije nista novo.kamen spoticanja wrote:uh,uh jesi se to prepoznao medju ovima sto imaju isto misljenje ko mladjahna damamadner wrote: U prevodu: Ne znam sta bi ti rekao, pa cu onako opcenito laprdat.
Dosad si samo pokazao da si dobro izabrao ime, poklopi se, kupi baklavu i lagano.uh ,uh i onda jos o laprdanju...zar to nije tvoje zanimanje...uh,uh laprdat,opcenito i specijalizovano
uh,uh
a baklavu pravi mlada dama,tako smo se naime dogovorili![]()
tvoji su orasi,to ti dobro ide svakako
Ti se dogovorio samo sa sobom, ali sta ocekivati od kamenka.
-
Boddah
#374 Re: Vehabizam - Selefizam
Oo sad definitivno razumijem Karićev rad, stavljanje Kur'ana u savremeni kontekst. Dođe kao dramaturg a ne prevodioc. Naime, pošto ne smijem davati linkove na stranice reći ću vam šta ja znam pa ko hoće nek provjeri. U jednoj emisiji je gostovao prof. dr. Jusuf Ramić i tom prilikom rekao da mu se ne sviđa Karićev prevod Kur'ana, da je previše slobodan, i da trebamo koristiti Korkutov prevod. Toliko o čovjeku (Kariću) koji ne zna prevesti Kur'an a predaje tumačenje Kur'ana, komedija. Ono što mu ja najviše zamjeram jeste upravo taj njegov prevod koji meni lično služi da potvrdim sve svoje sumnje. Kako to? E pa potražite bilo koju stranicu sa debunkingom Kur'anskih čuda, nađite sporne ajete u njima i zatim ih nađite u Karićevom Kur'anu....OČIGLEDNO je da je on, znavši za te ajete, prigodno ih uredio da više ne budu sporni i kao takve plasirao. Takav je recimo "zemlju je ZAOBLIO" itd. ko ne vjeruje neka uporedi engleski prevod i njegov prevod, pa će vam biti jasno.Još jednom kažem, linkove imam, pa ko želi nek mi se javi poslaću na PP.
-
bogumil-8
#375 Re: Vehabizam - Selefizam
Citat sa prve strane (uvodni post):
Mislim da je ovo suština i bit teme (a ne način prakticiranja islama).Vehabizam je rak-rana muslimana koju mogu, a i moraju samo oni zaliječiti. To je najopasnija sekta koja se ikad pojavila u ruhu islama.