Nova Dacia Logan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Pa ako je tako, onda care ti ne bi nikad sjeo ni u A-klasu MB :D .Nekad i negativni rezultati mogu biti dobra reklama.Sta ce Renault uraditi...povuci ce sve Logane sa njemackog trzista...staviti bolje gume, tvrdje opruge, esp i ponovo ce pozvati adacove strucnjake da naprave test 8-) .Mozda je cijela buka napravljena ne bil se samo o Loganu pricalo pa makar to bilo i u negativnom kontekstu.
car-x

Post by car-x »

Bobi wrote:Pa ako je tako, onda care ti ne bi nikad sjeo ni u A-klasu MB :D .Nekad i negativni rezultati mogu biti dobra reklama.Sta ce Renault uraditi...povuci ce sve Logane sa njemackog trzista...staviti bolje gume, tvrdje opruge, esp i ponovo ce pozvati adacove strucnjake da naprave test 8-) .Mozda je cijela buka napravljena ne bil se samo o Loganu pricalo pa makar to bilo i u negativnom kontekstu.
bas tako.. sjeo sam u A klasu, ali onu koju je nakon upgrade-a imala saso mange..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Bobi wrote:Pa ako je tako, onda care ti ne bi nikad sjeo ni u A-klasu MB :D .Nekad i negativni rezultati mogu biti dobra reklama.Sta ce Renault uraditi...povuci ce sve Logane sa njemackog trzista...staviti bolje gume, tvrdje opruge, esp i ponovo ce pozvati adacove strucnjake da naprave test 8-) .Mozda je cijela buka napravljena ne bil se samo o Loganu pricalo pa makar to bilo i u negativnom kontekstu.
Mozda i to urade... Ali onda ce Logan biti skuplji makar 2000 KM... I onda nestaje jedini pravi povod za kupnju istog. :D

A to sto se prevrce na 65 meni ne bi ni smetalo... Znaci TZ-SA, mozda na 3-4 mjesta navuces preko 70 pa da se mozes prevrnut ko cojk... :D
džetro

Post by džetro »

Možda su ga i krovirali, ali nema veze. U ovakvu situaciju sigurno neće doći 99,99 posto vozača Logana. Logan jeste dosta visok, ali to svaki vozač može osjetiti i vozit će ga uvijek ispod granice. Njemački su autori išli na ekstremnu situaciju i dobili ovo. Ja ga vozim evo skoro 5.000 km i vjerujte i sa gumama Montana koje su originalno na njemu auto koči sasvim dobro, čak i prejako za moj ukus. Malo se zna zaljuljati u okukama, ali ništa strašno, onako francuski.
Imao sam dva veoma nagla kočenja, jedno kod Plitvica u Hrvatskoj i jedno u Ostrogu u nas i oba puta ABS je uradio svoje i sigurno i na vrijeme zaustavio auto.

Inače, Nijemci znaju ponekad biti jako podli prema automobilima koji bi im mogli dirnuti u nedodirljivo. Sjećam se podsmijeha novinara Auto Bilda prema Hyundai Kijinim i Daewoo automobilima sredinom devedesetih,nema kakve im zamjerke nisu nalazili, a moj susjed vozi onu prvu Kia Sephiu, prevalio s njom 225.000, a da ništa osim potrošne robe, guma i dva semeringa na mjenjaču nije mjenjao. Eto, sad svi dobro znamo šta su ove marke.

Ono što ipak ne smije proći neprimjećeno je činjenica da je ovaj krovirani Logan pretrpio neveliku štetu na krovnim nosačima, tako da je i to prevrtanje završilo bez opasnosti za ljudski život.
Ipak se nadam da će Renault i na ovo reagirati te dodatno osigurati Loganovo podvozje.
Inače, ponovit ću - ja sam sa Rumunom izuzetno, izuzetno, zadovoljan.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Autor: Bobi Poslano: 21. jan. 2005. 19:42
Uj... eno Dacia pozvala vlasnike Logana na servis-pregled zbog nekih nedostataka.Prije kupovine treba sachekati godinu dvije dok se sve pochetnichke boljke ne isprave.
Pravi bum bio bio "hečbek" ili karavan sa dizel motorom ...ovo sam vec jednom napisao na ovoj temi .
Obratite paznju na boldirano :D .
icatenej

Post by icatenej »

Oglasio se i Renault sa izjavom da ce detaljno proveriti sve uslove pod kojima je ADAC uradio ovaj test, jer, prema njihovim recima, fabrika je na Loganu radila veliki broj ovih testova kako bi definisali optimalne parametre ogibljenja prema definisanom zahtevu za povecanim komforom bez ugrozavanja sveukupne stabilnosti. Prema Renaultu poslednji od ovih testova su radjeni u Svedskoj kako na suvoj tako i na mokroj podlozi i nikada nisu dobili ni slicno ponasanje kakvo je pokazalo vozilo na ADAC testu (sto se po meni slaze i sa onim sto sam rodjenim ocima video na TV-u u SAT-u).
Izgleda da je svapska marketinska masinerija za nijansu prekoracila crtu. Videcemo ko ce na kraju izaci kao pobednik.

btw., koliko se secam tog cuvenog Mercedesa A klase je svojevremno obrnuo neki svedski novinar a ne Nemac. Ne znam da li je to uopste bilo u okviru ADAC testiranja...
džetro

Post by džetro »

Bobi wrote:
Autor: Bobi Poslano: 21. jan. 2005. 19:42
Uj... eno Dacia pozvala vlasnike Logana na servis-pregled zbog nekih nedostataka.Prije kupovine treba sachekati godinu dvije dok se sve pochetnichke boljke ne isprave.
Pravi bum bio bio "hečbek" ili karavan sa dizel motorom ...ovo sam vec jednom napisao na ovoj temi .
Obratite paznju na boldirano :D .
Sta si ti? Prorok Muhamed? :oops:
Svaki automobil ima pocetnickih gresaka, pa cak i Toyota i Mitsubishi, to nije neka mudrost pogoditi, ali u slucaju ADAC - ovog testa Logana nesto smrdi...definitivno.
Kakav VW Fox, kakvi bakraci? Logan je od njega sigurno mnogima isplativiji auto, jer daje puno više od smiješnog klona iz Brazila, jeftiniji je i ozbiljniji auto. Pogledaj na onoj slici s ADAC testa, onaj čova se izgubio iza volana, kao da ima tek 1,55 metar visine. Eto, to svrbi Svabe. Zaboravili praviti narodna kola, pa sad pljuj po drugima.
džetro

Post by džetro »

icatenej wrote:Oglasio se i Renault sa izjavom da ce detaljno proveriti sve uslove pod kojima je ADAC uradio ovaj test, jer, prema njihovim recima, fabrika je na Loganu radila veliki broj ovih testova kako bi definisali optimalne parametre ogibljenja prema definisanom zahtevu za povecanim komforom bez ugrozavanja sveukupne stabilnosti. Prema Renaultu poslednji od ovih testova su radjeni u Svedskoj kako na suvoj tako i na mokroj podlozi i nikada nisu dobili ni slicno ponasanje kakvo je pokazalo vozilo na ADAC testu (sto se po meni slaze i sa onim sto sam rodjenim ocima video na TV-u u SAT-u).
Izgleda da je svapska marketinska masinerija za nijansu prekoracila crtu. Videcemo ko ce na kraju izaci kao pobednik.

btw., koliko se secam tog cuvenog Mercedesa A klase je svojevremno obrnuo neki svedski novinar a ne Nemac. Ne znam da li je to uopste bilo u okviru ADAC testiranja...
Potpuno si u pravu. Tzv. Los-test, odnosno test izbjegavanja losa je i u Svedskoj uveden tek sredinom devedesetih, tako nije bio u programu ADAC-a ili bilo kojeg drugog slicnog organa, do kroviranja A-klase. To je pokusaj simulacije izbjegavanja zivotinje koja vam iznenada preprijeci put. Vecina automobila se u tom testu izvrne na krov, zbog sila inercije i sila akcije koje se međusobno zbrajaju, tako da ponistavaju reakcionu silu podvozja automobila i njegovog ogibljenja. Ponavljam, svi automobili završe na krovu, samo je pitanje pri kojoj brzini se to događa. Neki se izvrnu pri 65, neki pri 90, a neki bogami tek iznad 120 km/h, ali sa smrtnim posljedicama. Automobili u sedamdesetim godinama, sa krutim oprugama ili lisnatim oprugama, puno prije bi zavrsili na krovu, cak i dosta ispod 50 km/h, pogledajte samo americke policijske automobile, sve do sredine 90-tih, koji su njegovali tu koncepciju. Ponašanje u zavojima - katastrofa.
Postoje automobili koji svojom siluetom, dinamickim svojstvima i skladom ogibljenja postizu izvrsne rezultate prii ovakvim simulacijama (recimi Mini, vecina sportskih roadstera i automobila niskog tezista), a ostali imaju problema u ekstremnim situacijama, jer su novi automobili dobili na povecanju mase, ali i tezista, zbog sve cesce mode pravljenja visokih, monovolumenskih formi cak i kod kompaktnih automobila B segmenta. Povecano teziste izravno povecava i mogucnost prevrtanja automobila, ali iskljucivo u ekstremnim situacijama u koje ne dolazi nikada u zivotu gotovo ni jedan vozac.
ESP povecava toleranciju kod prevrtanja za 10-30 km/h u odnosu na brzine koje automobil moze postici a da prodje Los - test bez ESP-a.
Zakljucak - vozi normalno i ESP ce biti samo dio opreme koji si skupo platio, a ne znas ni cemu sluzi. Bilo da vozis VW, Opel ili Daciu.
car-x

Post by car-x »

džetro wrote: Potpuno si u pravu. Tzv. Los-test, odnosno test izbjegavanja losa je i u Svedskoj uveden tek sredinom devedesetih, tako nije bio u programu ADAC-a ili bilo kojeg drugog slicnog organa, do kroviranja A-klase. To je pokusaj simulacije izbjegavanja zivotinje koja vam iznenada preprijeci put. Vecina automobila se u tom testu izvrne na krov, zbog sila inercije i sila akcije koje se međusobno zbrajaju, tako da ponistavaju reakcionu silu podvozja automobila i njegovog ogibljenja. Ponavljam, svi automobili završe na krovu, samo je pitanje pri kojoj brzini se to događa. Neki se izvrnu pri 65, neki pri 90, a neki bogami tek iznad 120 km/h, ali sa smrtnim posljedicama. Automobili u sedamdesetim godinama, sa krutim oprugama ili lisnatim oprugama, puno prije bi zavrsili na krovu, cak i dosta ispod 50 km/h, pogledajte samo americke policijske automobile, sve do sredine 90-tih, koji su njegovali tu koncepciju. Ponašanje u zavojima - katastrofa.
Postoje automobili koji svojom siluetom, dinamickim svojstvima i skladom ogibljenja postizu izvrsne rezultate prii ovakvim simulacijama (recimi Mini, vecina sportskih roadstera i automobila niskog tezista), a ostali imaju problema u ekstremnim situacijama, jer su novi automobili dobili na povecanju mase, ali i tezista, zbog sve cesce mode pravljenja visokih, monovolumenskih formi cak i kod kompaktnih automobila B segmenta. Povecano teziste izravno povecava i mogucnost prevrtanja automobila, ali iskljucivo u ekstremnim situacijama u koje ne dolazi nikada u zivotu gotovo ni jedan vozac.
ESP povecava toleranciju kod prevrtanja za 10-30 km/h u odnosu na brzine koje automobil moze postici a da prodje Los - test bez ESP-a.
Zakljucak - vozi normalno i ESP ce biti samo dio opreme koji si skupo platio, a ne znas ni cemu sluzi. Bilo da vozis VW, Opel ili Daciu.
samo je velika razlika ako se auto "krovira" na 65 i na 90 kmh..

vozis 65 kmh (skoro pa brzina koja je dozvoljena kroz naseljeno mjesto), izleti ti neko dijete na put, kome je lopta pobjegla, i vec si, hopla, na krovu..

vidim da ove moje "price" vlasnici logana dozivljavaju pravo licno.. ja samo govorim o autu koje svi redom fale, a koje se eto na trenutak pokazalo nesigurno i koje mozda i nije bas krem de la krema, bez obzira na nisku cijenu.. naravno, sve ima svoju cijenu, ali da vozim i razmisljam kako cu se izvrnuti na 65 ako jace potegnem volan (imo sam jednom ovu situaciju sa jugo 55A, jaran trazio kasetu, i na trenutak malo zaboravio na cestu, cura mu smatrala da smo se previse priblizili sredini trake, jako potegla za volan, i u sekundi smo se izvrnuli na krov.. isli smo mozda 60 na sat).. tenks, bat no tenks..
džetro

Post by džetro »

car-x wrote:
džetro wrote: Potpuno si u pravu. Tzv. Los-test, odnosno test izbjegavanja losa je i u Svedskoj uveden tek sredinom devedesetih, tako nije bio u programu ADAC-a ili bilo kojeg drugog slicnog organa, do kroviranja A-klase. To je pokusaj simulacije izbjegavanja zivotinje koja vam iznenada preprijeci put. Vecina automobila se u tom testu izvrne na krov, zbog sila inercije i sila akcije koje se međusobno zbrajaju, tako da ponistavaju reakcionu silu podvozja automobila i njegovog ogibljenja. Ponavljam, svi automobili završe na krovu, samo je pitanje pri kojoj brzini se to događa. Neki se izvrnu pri 65, neki pri 90, a neki bogami tek iznad 120 km/h, ali sa smrtnim posljedicama. Automobili u sedamdesetim godinama, sa krutim oprugama ili lisnatim oprugama, puno prije bi zavrsili na krovu, cak i dosta ispod 50 km/h, pogledajte samo americke policijske automobile, sve do sredine 90-tih, koji su njegovali tu koncepciju. Ponašanje u zavojima - katastrofa.

vozis 65 kmh (skoro pa brzina koja je dozvoljena kroz naseljeno mjesto), izleti ti neko dijete na put, kome je lopta pobjegla, i vec si, hopla, na krovu..

vidim da ove moje "price" vlasnici logana dozivljavaju pravo licno.. ja samo govorim o autu koje svi redom fale, a koje se eto na trenutak pokazalo nesigurno i koje mozda i nije bas krem de la krema, bez obzira na nisku cijenu.. naravno, sve ima svoju cijenu, ali da vozim i razmisljam kako cu se izvrnuti na 65 ako jace potegnem volan (imo sam jednom ovu situaciju sa jugo 55A, jaran trazio kasetu, i na trenutak malo zaboravio na cestu, cura mu smatrala da smo se previse priblizili sredini trake, jako potegla za volan, i u sekundi smo se izvrnuli na krov.. isli smo mozda 60 na sat).. tenks, bat no tenks..
Govori ti dugogodišnji vozač Zastave 101, danas Logana - razlika između vješanja Fiata 128 i Loganovog je toliko drastično da ti se Logan sigurno neće izvrnuti na 65 na sat. Vjeruj mi. Prije sedam godina sam imao jednu kriznu situaciju sa Stojom kod Konjica. Na 90 na sat ulatio u makaze, morao trzati volanom, auto se digao na dva točka, krenuo sam kočiti, otpuštati, dodavati volan, sve u sekundu, sekundu i po. Strava i užas, ali preživio bez ikakvog kontakta sa ostalim vozilima. Danas, vozeći Logana (brat mi vozi i dalje taj 101) mogu reći - tri klase bolji. Sa 120 na sat prolazim neka mjesta gdje sam sa Stojadinom mogao proći tek sa 70 km/h.
džetro

Post by džetro »

car-x wrote:

Mislim da nije zgodno uporedjivati Jugo i Logana...
Last edited by džetro on 27/07/2005 12:08, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

džetro wrote:Govori ti dugogodišnji vozač Zastave 101 (1997-2001) (isto vješanje kao i na Jugu 55, samo je Jugo nešto kraći i zato nešto manje stabilan), danas Logana - razlika između vješanja Fiata 128 i Loganovog je toliko drastično da ti se Logan sigurno neće izvrnuti na 65 na sat. Vjeruj mi. Prije sedam godina sam imao jednu kriznu situaciju sa Stojom kod Konjica. Na 90 na sat ulatio u makaze, morao trzati volanom, auto se digao na dva točka, krenuo sam kočiti, otpuštati, dodavati volan, sve u sekundu, sekundu i po. Strava i užas, ali preživio bez ikakvog kontakta sa ostalim vozilima. I nisam se prevrnuo. Danas, vozeći Logana (brat mi vozi i dalje taj 101) mogu reći - tri klase bolji. Sa 120 na sat prolazim neka mjesta gdje sam sa Stojadinom mogao proći tek sa 70 km/h. Istom putnom brzinom vozim Logana i Audi A4 Avant, s tim da je Logan sposobniji za off-road po makadamu.
Evo konkretno, ja sa Fabiom Sedan prodjem sa 120 onu krivinu u lijevo ispod podvoznjaka, na nazovi autoputu prema Blazuju. Znaci ne ono iz desne trake pa sasjeces krivinu po lijevoj traci k'o u formuli, vec regularno lijevom ili desnom trakom zavisno od saobracaja.
icatenej

Post by icatenej »

car-x wrote: samo je velika razlika ako se auto "krovira" na 65 i na 90 kmh..

Uopste niko ne spori da je Logan prevrnut na krov. Ono sto mnogi spore (ukljucujuci i proizvodjaca - Renault) je validnost testa i uslovi pod kojima se to desilo, jer je slican test radjen na Loganu vise puta pre ADAC-a bez simptoma iskazanih na ADAC testu. Ovakav vid negativnog marketinga je vise nego poznat u savremenom poslovanju, a posebno u situaciji kada se milijarde evra vrte u igri (inace, projekat X90 - sada poznat kao Logan - nije smisljen da bude konkurencija NOVIM zapadnim autima vec da bude zestoka konkurencija trzistu polovnjaka u zemljama u razvoju - sto za sobom vuce i ogromno trziste rezervnih delova, ono na cemu proizvodjaci automobila u stvari najvise zaradjuju).
Videcemo... Za ocekivati je da ce ubrzo biti sprovedeni novi testovi koji ce potvrditi ili opovrgnuti ADAC test. Ostaje, naravno, cinjenica da ako se desi ovo drugo - sto je vrlo verovatno - niko nece moci da odgovara proizvodjacu za pricinjenu stetu nastalu usled negativne kampanje. Jer, sta sad - vozilo se prevrnulo, boze moj... zabila se felna u asfalt, nisu valjale gume... onaj koji vrsi test sigurno ne moze biti kriv sto je sa konkretnim primerkom dobio takav rezultat :-)
Ali je cinjenica da ce nam u podsvesti uvek ostati trunka sumnje koja ce u krajnjoj konsekvenci prevagnuti kada odlucujemo da li da kupimo neko vozilo ili ne... Uostalom to i jeste taktika FUD kampanja (FUD - Fear, Uncertanity, Doubt - Strah, Nesigurnost, Sumnja).
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Evo, ovo je po meni najmjerodavniji rezultat.

http://www.euroncap.com/content/safety_ ... =6&id2=221

Sasvim prosjecno auto za svoju klasu, niti je toliko losa, niti je toliko dobra. Srednja zalost za one koji zele vise, dobra prilika za one koji zele novo auto za 7.000 €.
džetro

Post by džetro »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
džetro wrote:Govori ti dugogodišnji vozač Zastave 101 (1997-2001) (isto vješanje kao i na Jugu 55, samo je Jugo nešto kraći i zato nešto manje stabilan), danas Logana - razlika između vješanja Fiata 128 i Loganovog je toliko drastično da ti se Logan sigurno neće izvrnuti na 65 na sat. Vjeruj mi. Prije sedam godina sam imao jednu kriznu situaciju sa Stojom kod Konjica. Na 90 na sat ulatio u makaze, morao trzati volanom, auto se digao na dva točka, krenuo sam kočiti, otpuštati, dodavati volan, sve u sekundu, sekundu i po. Strava i užas, ali preživio bez ikakvog kontakta sa ostalim vozilima. I nisam se prevrnuo. Danas, vozeći Logana (brat mi vozi i dalje taj 101) mogu reći - tri klase bolji. Sa 120 na sat prolazim neka mjesta gdje sam sa Stojadinom mogao proći tek sa 70 km/h. Istom putnom brzinom vozim Logana i Audi A4 Avant, s tim da je Logan sposobniji za off-road po makadamu.
Evo konkretno, ja sa Fabiom Sedan prodjem sa 120 onu krivinu u lijevo ispod podvoznjaka, na nazovi autoputu prema Blazuju. Znaci ne ono iz desne trake pa sasjeces krivinu po lijevoj traci k'o u formuli, vec regularno lijevom ili desnom trakom zavisno od saobracaja.
Upravo tako.
Inače, dugo već kupujem i čitam raznu auto literaturu i ono što auta prolaze na testovima dinamicnosti, brzine i lezanja u krivinama, definitivno prosjecan vozac ne treba uzimati kao definitivno. Važnije je kako se ponaša do 120 km/h, koliko troši, jel' mu jeftino održavanje itd..jer to su režimi unutar kojih svi u ovoj zemlji vozimo, osim luđaka kojima divljaju hormoni.
Da, zaboravih vam reći, jedan momak u mom kvartu ima A klasu i to onu prvu, bez ESP-a, onu koja se prevrnula na testu. I dalje je vozi bez problema. Mislim, uredan momak, poslovan, ne divlja sa autom. A sad je dobio i dijete. Da mu je toliko nesigurna sada bi je valjda zamijenio. Ali nisam nešto dobar s njim pa ne znam više detalja.
Golden

Post by Golden »

Naštimano ili ne, to pokazuje koliko je Logan zabrinuo njemce.
Uostalom, svi znaju da je ovjes Logana podešen za loše istočnoeuropske ceste pa je stoga mekši.

Šta će sada biti?
Renault će vjerovatno napraviti verziju za zapadnu europu sa nižim i tvrđim ovjesom ili esp-om u seriji i "mirna bosna".
Image
icatenej

Post by icatenej »

Ovo se ocekivalo.
Der ADAC berichtet aktuell von Fahrdynamiktests mit einem Dacia Logan. Danach hat sich das Fahrzeug bei einem Ausweichtest mit einer Geschwindigkeit von 65 km/h überschlagen. Für Renault ist der Überschlag nicht nachvollziehbar. Nach derzeitigen Erkenntnissen führte der ADAC zunächst zwei Ausweichtests nach ADAC-Norm mit 100 km/h durch. Dabei traten keine Probleme auf. Anschließend erfolgten zu Fotozwecken weitere Ausweichübungen unter spontan willkürlich festgelegten Bedingungen. Dabei kam es zu dem vom ADAC beschriebenen Verhalten. Der Dacia Logan hat umfangreiche externe Ausweichtests sowohl in Automobilfachzeitschriften als auch im Rahmen von Testfahrten der Jury „Auto des Jahres” ohne Probleme absolviert. Auch bei zahlreichen internen Prüfungen zeigte sich ein einwandfreies Fahrverhalten.
Ili grubo na engleskom:
The General German Automobile Association reports up-to-date of driving dynamics tests with a Dacia Logan. Afterwards the vehicle has itself with one evaded with a speed of 65 km/h estimated. For Renault the estimate is not comprehensible. After present realizations the General German Automobile Association accomplished first two alternate tests according to General German Automobile Association standard with 100 km/h. No problems arose. Subsequently, further alternate exercises took place under spontaneously arbitrarily specified conditions for photo purposes. It came to the behavior described by the General German Automobile Association. The Dacia Logan completed extensive external alternate tests both in automobile technical periodicals and in the context of test travels of the jury "car of the yearly" without problems. Also with numerous internal examinations a perfect handling showed up.
Pitanje je sta ce biti sledeci koraci Renaulta. Kao sto rekoh, iako im je kao proizvodjacu pricinjena defakto steta, nemaju koga da tuze, mogu samo da demantuju...[/quote]
Anell

Post by Anell »

Ne mogu da vjerujem da se ovoliko govori o ovoj Daciji Logan!
icatenej

Post by icatenej »

Anell wrote:Ne mogu da vjerujem da se ovoliko govori o ovoj Daciji Logan!
*ebiga, kad je narodno auto u pitanju... :D Da narod moze da kupuje masovno mecke i bembare onda bi pricali o njima, ovako pricamo o Dacijama i Skodama (i polovnim golfovima :D :D :D )
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Der ADAC berichtet aktuell von Fahrdynamiktests mit einem Dacia Logan. Danach hat sich das Fahrzeug bei einem Ausweichtest mit einer Geschwindigkeit von 65 km/h überschlagen.

Für Renault ist der Überschlag nicht nachvollziehbar. Nach derzeitigen Erkenntnissen führte der ADAC zunächst zwei Ausweichtests nach ADAC-Norm mit 100 km/h durch. Dabei traten keine Probleme auf. Anschließend erfolgten zu Fotozwecken weitere Ausweichübungen unter spontan willkürlich festgelegten Bedingungen. Dabei kam es zu dem vom ADAC beschriebenen Verhalten.

Der Dacia Logan hat umfangreiche externe Ausweichtests sowohl in Automobilfachzeitschriften als auch im Rahmen von Testfahrten der Jury „Auto des Jahres” ohne Probleme absolviert. Auch bei zahlreichen internen Prüfungen zeigte sich ein einwandfreies Fahrverhalten.
Ne mogu vjerovati da je najveci evropski automobilski klub ADAC ovakvo nesto sebi dozvolio. Reno ih treba tuziti i zatraziti ogromnu odstetu. I onda nam "evropljani" pricaju kako je kod nas korupcija i lopovluk. Nevjerovatno.
Qler

Post by Qler »

sudnjidan wrote:
Der ADAC berichtet aktuell von Fahrdynamiktests mit einem Dacia Logan. Danach hat sich das Fahrzeug bei einem Ausweichtest mit einer Geschwindigkeit von 65 km/h überschlagen.

Für Renault ist der Überschlag nicht nachvollziehbar. Nach derzeitigen Erkenntnissen führte der ADAC zunächst zwei Ausweichtests nach ADAC-Norm mit 100 km/h durch. Dabei traten keine Probleme auf. Anschließend erfolgten zu Fotozwecken weitere Ausweichübungen unter spontan willkürlich festgelegten Bedingungen. Dabei kam es zu dem vom ADAC beschriebenen Verhalten.

Der Dacia Logan hat umfangreiche externe Ausweichtests sowohl in Automobilfachzeitschriften als auch im Rahmen von Testfahrten der Jury „Auto des Jahres” ohne Probleme absolviert. Auch bei zahlreichen internen Prüfungen zeigte sich ein einwandfreies Fahrverhalten.
Ne mogu vjerovati da je najveci evropski automobilski klub ADAC ovakvo nesto sebi dozvolio. Reno ih treba tuziti i zatraziti ogromnu odstetu. I onda nam "evropljani" pricaju kako je kod nas korupcija i lopovluk. Nevjerovatno.

haj prevedi da i mi znamo o cemu pricaju :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Qler wrote:
sudnjidan wrote:

Pa imas iznad na engleskom... :roll:
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Qler wrote:
sudnjidan wrote:

Uglavnom, Reno ima saznanja da su ovi iz ADAC-a dva puta napravili test Logana po svojim standardima i uz brzinu od 100 km/h i sve je to proslo bez ikakvih problema. Onda su za potrebe "fotografisanja" samovoljno promijenili uslove na test stazi (to objasnjava nelogican raspored cunjeva na slikama) i desilo im se sto im se desilo. Dodaju da je Logan bez problema prosao nebrojene slicne interne testove pa i onaj najzahtjevniji zirija koji je birao auto godine.
Poenta je, sto je neko vec rekao, da se svaki automobil moze prevrnuti, ali pitanje je pod kojim uslovima. Kod ovog namjestenog testa Logana ocito da su vladali neki cudni" kriteriji.
Reno ne bi izlazio sa ovim saopstenjem svoje njemacke filijale da nemaju dokaze za to sto navode.
Qler

Post by Qler »

ama kako da znam da je ovo isti tekst :D meni je na njemackom sve isto :D :-)

U redu je sad, kad sam obratio paznju :D
car-x

Post by car-x »

direktno sa ADAC stranice : (http://www.adac.de/mitgliedschaft_leist ... ocation=32)

„Billigflieger“ aus Rumänien

Beim Fahrdynamiktest überschlagen

Vergrößern Großansicht

Bei einem Fahrdynamik-Test, mit dem der ADAC das Fahrverhalten verschiedener Mittelklassewagen untersucht, hat sich ein Dacia Logan überschlagen. Das rumänische Billigauto sollte, wie die anderen Testkandidaten auch, bei Tempo 65 einen Ausweichtest meistern. Eine an sich unkritische Situation, die dank ESP heute weder an das Fahrwerk noch an die Fahrkünste des Fahrers allzu große Ansprüche stellt. Nicht so beim Logan. Er verfügt nicht über ESP. Dass es zum Überschlag kam, ist nach Ansicht der ADAC-Experten ein Abstimmungsproblem. Auch ohne ESP darf ein Fahrzeug in einer solchen Situation maximal schleudern, aber keinesfalls umkippen. Beim Dacia hat sich trotz korrekten Reifendrucks die Felge im Asphalt verhakt, was zum Überschlag führte.

Schlimmer noch als der Überschlag ist nach Meinung der ADAC-Techniker die Tatsache, dass die so genannte A-Säule (Dachstrebe zwischen Windschutzscheibe und Seitenfenster) auf der Fahrerseite nachgegeben hat. Im Ernstfall würde das den Überlebensraum der Passagiere gefährlich einschränken.

Und so hat der Dacia Logan beim EuroNCAP-Test abgeschnitten: Mehr...

Bereits beim diesjährigen EuroNCAP-Crashtest ist der Dacia Logan in puncto Sicherheit nicht gerade positiv aufgefallen. Er erreichte nur 19 Punkte (drei Sterne) und war Schlusslicht beim Seitencrash von fünf getesteten Billigautos.

Der ADAC fordert die Fahrzeughersteller auf, auch bei so genannten Billigautos die Sicherheit nicht zu vernachlässigen. Autokäufer sollten sich in solch einem Fall überlegen, ob sie sich nicht für den gleichen Preis besser für einen Gebrauchtwagen entscheiden, der mehr Sicherheitsreserven bietet.

uglavnom, naslov sve govori.. jeftini letac iz rumunije.. rekli su da su se pri korektnom pritisku guma i pri brzini do 65 kmh prevrnuli na krov, jer se jedna felga "zakacila" za asfalt..

ali ne ovo nego cinjenica da je onaj "stub" izmedju sajbe i soferovo stakla popustio je vise uznermirila sigurnosne strucnjake..

i jos veli dalje da je vec pocetkom godine u EuroNCAP-Crashtest dacia sa 19 bodova zauzela zadnje mjesto medju "jeftinim" autima (samo tri zvjezdice) a posebno losi rezultati su kod side-crash..
Post Reply