hvala!epilog wrote:Izvini ako nije bilo jasno, neka ljudi sprovedu referendum i otcijepe se ako hoce. Licno mislim da bi FBiH daleko dalje bila danas da nije bilo RS u sastavu ove drzave.Mozda manja ali daleko ekonomski jaca i mozda cak tik uz Hrvatsku na ulazu u Europsku Uniju. Sa ovim entiteskim susjedima nam nema napretka jos duzi niz godina a meni je moj zivot isuvise drag ali i kratak da bi ja nekome objasnjavao sta je bolje i konstruktivnije. Mislim da je ovdje linija manjeg otpora kljuc uspjeha... BiH moze i na manjem teritoriju da zazivi i posatne uzor svim zemljama nasljednicama ex-Yu.
pozdrav
Pozdrav iz Republike Srpske!
-
klif
-
murti439
Je l' ti stvarno misliš da je OK da neko npr. Potočare otcijepi od BiH i pripoji ih Srbiji?epilog wrote:Izvini ako nije bilo jasno, neka ljudi sprovedu referendum i otcijepe se ako hoce. Licno mislim da bi FBiH daleko dalje bila danas da nije bilo RS u sastavu ove drzave.Mozda manja ali daleko ekonomski jaca i mozda cak tik uz Hrvatsku na ulazu u Europsku Uniju. Sa ovim entiteskim susjedima nam nema napretka jos duzi niz godina a meni je moj zivot isuvise drag ali i kratak da bi ja nekome objasnjavao sta je bolje i konstruktivnije. Mislim da je ovdje linija manjeg otpora kljuc uspjeha... BiH moze i na manjem teritoriju da zazivi i posatne uzor svim zemljama nasljednicama ex-Yu.
pozdrav
Kao prvo, jeftina ti je domovina, brate... Jeftina...
Kao drugo, fulaš... Kakav prosperitet? Ako se otcijepi RS, otcijepiće se i famozni HRHB... Jebi ga, znaš, u svakom slučaju na šta mislim... A ono što bi ostalo između Velike Srbije i Velike Hrvatske (tvoje Raj'vosa, između ostalog) - to bi stvarno bilo i prosperitetno i dugovječno, svesrdno pomagano od svojih dobronamjernih komšija sve do svog brzog i efikasnog nestanka...
-
epilog
Zao mi je ali ne gledam to tako. kroz svoje iskustvo sa radom u politici i sa ljudima iz svih dijelova BiH, imam pravo reci da je drugaciji mentalitet naroda koji zivi u Federaciji. Ne bih sad ulazio u to, niti generalizirao kakvi su jedni a kakvi drugi. Smatram da je suzivot svih gradjana u federaciji moguc jer je nakon rata i bio postavljen na ekonomskoj osnovi i trgovini. Sa RS je to dosta kasno pocelo funkcionisati i zbog toga ti temelji i barijere nisu probijeni niti imaju izgleda da ce biti. U otcjepljenje HRHB ne vjerujem iz prostog razloga sto nema dovoljno Hrvata u BiH da na bilo kakvom referendumu to izglasaju i mislim da su oni te cinjenice postali u medjuvremenu i svjesni. (u tom smislu se krecu i izjave Sanadera tipa: bla bla stit cemo ineterese Hrvata u BiH) Mislim i to da vecina Hrvata u FBiH dobro zivi jer bi inace davno bili odselili u Hrvatsku. Ne znam koliko poznajes hercegovinu i taj dio dole gdej oni u nekim podrucjima cine vecinu i gdje su vecinski i nastanjeni, svi su prilicno dobro situirani. osnov toga je trgovina ali prije svega trziste FBiH u cijelosti...Tamo gdje su manjina, tamo ih obicno i ima vrlo malo a tu su nasli svoje prilike u pitanjima konstitutivnosti i zaposljavanja u upravi.. mislim da se to pitanje pokrece bez osnova i samo u trenucima kad se nista pametnije ne nadje (izbori)
Eto toliko,
pozdrav
Eto toliko,
pozdrav
-
gora
...gledao sam na TV-u,emisija TV Liberty za slucaj u (mislim) Fojnici (ne drzi me za rijec)...Kurt_Kombajn wrote:nije tacno, neka se svi tretiraju na isti nacin.gora wrote:Izuzetno losa stva se dogadja na ovom forumu...
Nesrecnike koji su protjerani iz RS i nesrecnike koji su protjerani iz FBiH ne tretirate na isti nacin!
Prognanik iz RS je zrtva genocida iz etnickog ciscenja,a prognanik iz FBiH je sam otisao!!!!!!!????
ja ti lijepo navodim primjer iz prve ruke.
evo ti jos jedan: Crkva u centru Bijeljine je sagradjena tako sto je sruseno nekoliko bosnjackih kuca. Otidji iza omladinskog doma i pogledaj vlastitim ocima. Udji unutra i pitaj ih na cijoj se zemlji bogu mole (koje li ironije!) Raspitaj se, pa prosudi. A onda mi navedi konkretno gdje je srusena jedna srpska kuca da bi se sagradila dzamija. Navedi jedan provjeren primjer. Cisto radi statistike.
Na privatnom zemljistu,koje je u vlasnistvu jedne Srkinje,je sagradjena dzamija...
Ta zena ne trazi da se dzamija srusi,zbog nelegalne gradnje,vec trazi samo obestecenje za zemljiste,medjutim Islamskoj vjerskoj zajednici ne pada na pamet da to regulise....
Inace ta zena zivi u R.Srpskoj kao podstanar,ne moze se vratiti na zvoju zemlju,a niko ne reaguje...
Sigurno vas ima jos koji znate za taj slucaj,pa molim onoga koji zna konkretno o kome se gradu radi,da nam poblize objasni...
- nokia6170
#356 Re: Za Gorana
gora wrote:Imas odgovor na stranicama ovog foruma,vezano o zakonskoj legislativi o referendumu...nokia6170 wrote:Za Goru ili Gorana, svejedno.
Da li citas privatne poruke i da li odgovaras na njih?
Vrati se par strana unazad i imas odgovor...
"zakonska legislativa"??? to ti je Gorane kao da kazes kolor televizor u boji, ili prezent poklon..nemoj Gorane koristiti nesto sto ne razumijes, provjeri prvo malo prije nego opalis ko iz vedra neba.
zakonodavstvo ili legislativa ti je jedno isto, za tvoju informaciju.
sljedeca stvar...kakve veze ima "zakonska legislativa" (e ovo je bas biser, nisam odavno ovako nesto cuo) i referendum sa UN Poveljom za koju sam te pitao...opet ne odgovaras na konkretna pitanja, vec udaras po svom ko maksim po diviziji...budi sistematican, profesionalan, konkretan i upoznaj malo malo materiju prije nego zapocnes diskusiju na tu temu.
Posto sam Goranu pisao na private, zeleci da izbjegnem bilo kakva prepucavanja, prvenstveno, a vidim da on izbjegava konkretne odgovore na privatno, vec preferira javnu diskusiju...sada cu lijepo da objavim javno ono sto sam mu pisao privatno sa nadom da cu dobiti konkretan odgovor od gorana kada je u pitanju pravo na samooperedjeljenje naroda i Povelja UN sa kojom se busa toliko u prsa, pozivajuci se na nju kao pravni akt nadredjen Ustavu Bosne i Hercegovine koji daje pravo srpskom narodu da otcijepi RS od Bosne i Hercegovine.
evo poruke:
"Dragi Gorane,
kao prvo pozdrav, a kao drugo htio bi da mi kao pravniku pojasnis par svojih izjava koje se ticu tvoje percepcije prava.
Kazes da je Povelja UN nadredjena Ustavu Bosne i Hercegovine. Zamolio bi te da mi objasnis i citiras gdje to pise i na osnovu cega si to zakljucio?
Posto vec slutim da ces mi citirati preambulu Ustava Bosne i Hercegovine gdje se istice "Vođeni ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda", volio bi da imas na umu prvo dvije stvari: prva je da je ovo vodjeni ciljevima i i nacelima Povelje....nije pravno obavezujuce, a drugo da imas na umu, posto dajes sebi za pravo da tumacis Ustav, da preambula nijednog akta, pa tako ni Ustava Bosne i Hercegovine, nije uopste pravno obavezujuca. Preambula je uvodni svecani dio bilo kojeg akta i nema pravnu snagu i u preambuli se uvijek isticu ideali...vidjeces da u preambuli naseg Ustava ima jos ideala, od politickih, ekonomskih, pacifistickih i raznih drugih.
Isto tako, bilo bi dobro da, ako se vec koristis pravnom terminologijom i pravnik aktima, da procitas nesto otpocetka do kraja, a ne samo ono sto se tebi cini zanimljivim (mada si nasao slabo pravno uporiste kao sto rekoh maloprije), pa fino procitas cijeli Ustav od pocetka do kraja, sa svim njegovim Annexima, a posebno da obratis paznju na Annex Prvi gdje su ti fino pobrojani dokumenti koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini, odnosno koji su nadredjeni svim zakonima u Bosni, pa i samom Ustavu BiH. Tu ja bas ne vidim nigdje Povelju UN.
S postovanjem,
p.s. drago mi je da postoje ljudi (nebitno odakle dolaze i kako se zovu) koji imaju svoje licne stavove (a ne bleje ko ovce za cobanom), i koji javno iznose svoje stavove, ali isto tako ta hrabrost mora biti zasnovana na poznavanju necega o cemu se govori...u suprotnom ta hrabrost poprima dimenziju amaterizma i javasluka."
Goran na jedan, primitivan, sebi svojestven nacin pokusava da banalizira kako cinjenice tako i povrsno tumacenje prava u svoju korist, misleci da oni koji citaju su laici. Nakon sto napise svaki svoj post, on teatralno likuje svojoj lucidnosti i inteligenciji. Sve to poprima crtu tragikomedije, jer javno istice svoju glupost i neznanje, diskutujuci o vrlo ozbiljnim temama.
-
Eshek
@gora
Gorane, ti izgleda još uvijek izbjegavaš moj post...
Šta misliš kakve bih stvari doživljavao da taj entitet postane nezavisan?
Smatraš diskriminacijom i segregacijom moj stav da takvo glasanje ne bi bilo pošteno čak i ako bi samo stanovnici po posljednjem popisu glasali, jer je pola Bošnjaka i Hrvata pobijeno, protjerano u prekookeanske zemlje i državljanstva? Nije ti to dovoljno, želio bi da dodaš još one koji su se tu "skrasili"?
Zbog ovog si mi pao u očima još niže nego što si već bio...mislio sam da barem koristiš istinite podatke u pogrešnom kontekstu, ali ti ni podaci nisu jača strana...
@gora
Inteligentan si i igraš se logike sa ljudima ovdje. To ti uspijeva jer si diskusiju počeo na pogrešnim temeljima. Predstavljaš se kao neko ko osuđuje zločine na svim stranama, ali te iste zločine želiš ugraditi kao potpuno normalnu stvar u polazište ove diskusije.
Kada neko spomene genocid nad nesrpskim stanovništvom počinjen u RS, ti spominješ srpske žrtve i skrećeš diskusiju. Srpske žrtve jesu relevantne, ali ne za ovu temu. Nesrpske žrtve su relevantne za ovu temu jer su njihovim uklanjanjem onemogućene pretpostavke za istinsko demokratsko glasanje na fer osnovama.
Zanima me tvoje mišljenje o slijedećim stvarima
Da li je nesrpsko stanovništvo istrijebljeno sa područja današnje RS i da li su stotine hiljada srba pridošli u RS u toku rata?
Ako je odgovor "NE" ili "NE, ALI", nemamo o čemu pričati...
Ako je odgovor "DA", to znači da je sadašnje demografsko stanje postignuto nasilnim sredstvima (nebitno s koje strane) i da je cijela jedna populacija koja bi se suprotstavila poželjnom otcjepljenju izbrisana sa tih prostora, a populacija koja želi otcjepljenje uvećala svoj broj, čime su se izgubile pretpostavke da sadašnje stanovništvo RS može i ima moralno pravo da organizuje istinsko demokratsko glasanje o tom pitanju.
Bosna i Hercegovina prije rata nije imala veće čisto etničke regije, kao neke zemlje u njenom okruženju. Sadašnje čisto etničke regije su nastale kao posljedica nasilja i ako ima Boga, nestaće brže nego što su nastale.[/quote]

Gorane, ti izgleda još uvijek izbjegavaš moj post...
Kome ti to dikriminaciju i segregaciju podmećeš? Ja sam se sa nekim kretenom potukao u tramvaju, jer je psovao vlašku majku čovjeku i ženi kada je čuo da su pravoslavci, i jedva živu glavu izvukao. Jesi ti kada založio svoja muda za takvu stvar? Malo zvuči nevjerovatno, jer se takve pizdarije ne dešavaju u Sarajevu, nego u tvom entitetu. Da, u tvom entitetu sam to doživio par puta, i to u SVOJOJ avliji, od strane nekog šumonje koji je kupio kuću do moje u centru grada od porodice koja je napola poklana, napola raseljena po bijelom svijetu. Kupio parama koje je zaradio pljačkajući nesrpske kuće po tvojoj miloj RS, čega se ne stidi i sam priznaje.gora wrote: Ovdje na forumu nikad kraja diskriminaciji i segregaciji…
Smatraš diskriminacijom i segregacijom moj stav da takvo glasanje ne bi bilo pošteno čak i ako bi samo stanovnici po posljednjem popisu glasali, jer je pola Bošnjaka i Hrvata pobijeno, protjerano u prekookeanske zemlje i državljanstva? Nije ti to dovoljno, želio bi da dodaš još one koji su se tu "skrasili"?
igora wrote: Sto se tice procenata Bosnjaka u RS 1991.godine pitaj Sulejmana Tihica za istinit podatak…
Ako toliko voliš i cijeniš Tihića, glasaj za njegovu stranku...Postoje zvanične brojke iz popisa stanovništva, možeš ih lahko naći, nije nikome potreban Tihić za to.gora wrote: Evo sta ce ti reci:
BOSNAJAKA U DANASNJOJ REPUBLICI SRPSKOJ JE PREMA POPISU IZ 1991.GODINE BILO 28% ILI OKO 400.000!
Srbi su prema tom popisu u apsolutnoj vecini ili nesto malo manje od 60 %…
Zbog ovog si mi pao u očima još niže nego što si već bio...mislio sam da barem koristiš istinite podatke u pogrešnom kontekstu, ali ti ni podaci nisu jača strana...
@gora
Inteligentan si i igraš se logike sa ljudima ovdje. To ti uspijeva jer si diskusiju počeo na pogrešnim temeljima. Predstavljaš se kao neko ko osuđuje zločine na svim stranama, ali te iste zločine želiš ugraditi kao potpuno normalnu stvar u polazište ove diskusije.
Kada neko spomene genocid nad nesrpskim stanovništvom počinjen u RS, ti spominješ srpske žrtve i skrećeš diskusiju. Srpske žrtve jesu relevantne, ali ne za ovu temu. Nesrpske žrtve su relevantne za ovu temu jer su njihovim uklanjanjem onemogućene pretpostavke za istinsko demokratsko glasanje na fer osnovama.
Da li je nesrpsko stanovništvo istrijebljeno sa područja današnje RS i da li su stotine hiljada srba pridošli u RS u toku rata?
Ako je odgovor "DA", to znači da je sadašnje demografsko stanje postignuto nasilnim sredstvima (nebitno s koje strane) i da je cijela jedna populacija koja bi se suprotstavila poželjnom otcjepljenju izbrisana sa tih prostora, a populacija koja želi otcjepljenje uvećala svoj broj, čime su se izgubile pretpostavke da sadašnje stanovništvo RS može i ima moralno pravo da organizuje istinsko demokratsko glasanje o tom pitanju.
Bosna i Hercegovina prije rata nije imala veće čisto etničke regije, kao neke zemlje u njenom okruženju. Sadašnje čisto etničke regije su nastale kao posljedica nasilja i ako ima Boga, nestaće brže nego što su nastale.[/quote]
-
Eshek
@gora Ti izgleda još uvijek izbjegavaš moj post...
Bosna i Hercegovina prije rata nije imala veće čisto etničke regije, kao neke zemlje u njenom okruženju. Sadašnje čisto etničke regije su nastale kao posljedica nasilja i bilo kakvo glasanje o statusu entiteta, nebitno kojeg, nije moguće na demokratskim principima, nego je betoniranje i podrška etničkog čišćenja, kako nesrpskog, tako i srpskog stanovništva.
Kome ti to dikriminaciju i segregaciju podmećeš? Ja sam se sa nekim kretenom potukao u tramvaju, jer je psovao vlašku majku čovjeku i ženi kada je čuo da su pravoslavci, i jedva živu glavu izvukao. Jesi ti kada založio svoja muda za takvu stvar? Malo zvuči nevjerovatno, jer se takve pizdarije ne dešavaju u Sarajevu, nego u tvom entitetu. Da, u tvom entitetu sam to doživio par puta, i to u SVOJOJ avliji, od strane nekog šumonje koji je kupio kuću do moje u centru grada od porodice koja je napola poklana, napola raseljena po bijelom svijetu. Kupio parama koje je zaradio pljačkajući nesrpske kuće po tvojoj miloj RS, čega se ne stidi i sam priznaje.gora wrote: Ovdje na forumu nikad kraja diskriminaciji i segregaciji…
igora wrote: Sto se tice procenata Bosnjaka u RS 1991.godine pitaj Sulejmana Tihica za istinit podatak…
Ako toliko voliš i cijeniš Tihića, glasaj za njegovu stranku...Postoje zvanične brojke iz popisa stanovništva, možeš ih lahko naći, nije nikome potreban Tihić za to.gora wrote: Evo sta ce ti reci:
BOSNAJAKA U DANASNJOJ REPUBLICI SRPSKOJ JE PREMA POPISU IZ 1991.GODINE BILO 28% ILI OKO 400.000!
Srbi su prema tom popisu u apsolutnoj vecini ili nesto malo manje od 60 %…
Bosna i Hercegovina prije rata nije imala veće čisto etničke regije, kao neke zemlje u njenom okruženju. Sadašnje čisto etničke regije su nastale kao posljedica nasilja i bilo kakvo glasanje o statusu entiteta, nebitno kojeg, nije moguće na demokratskim principima, nego je betoniranje i podrška etničkog čišćenja, kako nesrpskog, tako i srpskog stanovništva.
- Kurt_Kombajn
Dobro. Naveo si primjer. Reci cu ti svoje misljenje s tim u vezi:gora wrote:...gledao sam na TV-u,emisija TV Liberty za slucaj u (mislim) Fojnici (ne drzi me za rijec)...
Na privatnom zemljistu,koje je u vlasnistvu jedne Srkinje,je sagradjena dzamija...
Ta zena ne trazi da se dzamija srusi,zbog nelegalne gradnje,vec trazi samo obestecenje za zemljiste,medjutim Islamskoj vjerskoj zajednici ne pada na pamet da to regulise....
Inace ta zena zivi u R.Srpskoj kao podstanar,ne moze se vratiti na zvoju zemlju,a niko ne reaguje...
Sigurno vas ima jos koji znate za taj slucaj,pa molim onoga koji zna konkretno o kome se gradu radi,da nam poblize objasni...
Dzamija podignuta na tudjoj privatnoj imovini treba smjesta da se srusi, lice koje je naredilo gradnju (bilo to vjersko lice ili drzavni ili opstinski sluzbenik) treba da se uhapsi i da mu se sudi zbog oduzimanja privatne imovine, vlasniku imovine treba vratiti zemljiste, zatim mu isplatiti kiriju za sve godine koje nije mogao koristiti svoje zemljiste, i namiriti novac u visini vrijednosti stambenog objekta (ako ga je bilo) koji je prije tu bio (ako je bio).
To mislim i tako cu ti govoriti i sutra i za deset godina. Sve sto ja kao pojedinac mogu da ucinim da se ovakav cin kazni, ucinicu.
A sad mi reci sta ti mislis o crkvama podignutim na privatnom zemljistu.
-
gora
Skoro svi mediji govore u R.Srpskoj govore o tome.A vidi ko je ovo priredio? Bosnjaci. Jeste, i sad nam ti lijepo daj link nekog zlocina nad Bosnjacima kojeg su priredili Srbi.
Nije valjda da nemate nijednu TV,radio stanicu ili novinu iz RS?
Najkompletniji dokument je Izvesta Vlade RS o dogadjajima u i oko Srebrenice, koji mozes da nadjes na internet stranici Vlade RS …
Cak je i predsjednik Cavic govorio o tome na TV,o zlocinima koji su cinjeni u “nase” ime…
…u moje nisu sigurno!
Bezveze mi je da te u ovo moram ubjedjivati…
Zlocin je grozan. Zgadilo mi se u grlu citajuci i nisam mogao i sve procitat, i zbog sadzraja i zbog umora. Ali cuo sam ranio za ovo. Ali gledaj, ovo je bilo djelo pojedinaca iz oslobodilacke Armije RBiH isto kao sto su i pojedinci iz Partizana izvrsili zlocine. Jednostavno Caco je trebao branit Sarajevo a onda je zajedno sa svojom brigadom izvrsio zlocine. Znaci zlocin pojedinca i to manjinski ako se poredi sa vecinom Armije RBiH i njenim postupcima prema ne-Bosnjacima. Pa samo u Tuzli su jos tolko Srbi bili u njoj u borbi protiv fasistickih agresora. I evo pitanje, ko je ubio zlocinca i fasistu Cacu? Srbi zbog pravde il osvete? Da nije slavna "RS"? Ne, njega je srusila Armija RBiH i MUP BiH bez umjesanosti ikoga izvana. Sta mislis da je Caco bio komandant u srpskoj armiji? Bil ga Karadzic il Milosevic smako? Jasta, dali bi mu medalje. Toliko...
Znas li sta mi je zanimljivo…
Ovdje se prihvata postojanje bilo kakve glasine o zlocinima nad Bosnjacima,a o zlocinima nad Srbima nisu dovoljne ni sudske presude!
Tada se govori,da su te zrtve bili teroristi,da su imali naoruzanje i da je njihova likvidacija bila prevencija,tako da to ustvari i nije zlocin…
Pri tome je protjerivanje Bosnjaka agresija i genocid,a protjerivanje Srba samostalni odlazak ili eventualno “netsasluk” neodgovorih pojedinaca…
Ja ne zelim da ulazim u rasprave o stradnju Bosnjaka,ali nemojte ni Vi da negirate stradanje Srba…
Sjecas li se emisije na TV BH iz 1993.godine o zasluznom patrioti Ramizu?samo pitanje za ostale sta je sa Ramizom Delalicem Celom? Zar nece platit?
Sjecas li se price kako je on opravdavao zlocin na bascarsiji kada je na pravdi bog ubio srpskog svata?
…kako ti se cini da ujutro krenes na svoje vjencanje,u veselje,a navece moras da sahranjujes oca?
I jos ti pri tome prilijepe etiketu da si cetnik i fasista jer si mahao srpskom zastavom…a on je heroj jer je ubio covjeka?!
Upravo ovo pravdanje neceg sto se ne moze opravdati je nevjerovatno...
-
gora
Da me zanimalo misljenje tog gospodina,ne bi se ni javljao na ovaj forum…RICHARD HOOLBRUK: "Svi na Balkanu imaju pravo na samoopredjeljenje sem bosanskih Srba".
Americka administracija i EU cvrsto stoje iza BiH. Otcjepljenja nema moj gorane
A i on ce da skonta kad-tad,da je najvaznije sta narod misli,a ne bjelosvjetski mocnici…
.Rekao sam u jednom postu da je laz ono sto si rekao o Tuzli. Mozes me demantovati ako pokazes slike koje si spominjao i imena "200 nevinih"
http://www.balvanderi.rs.ba/_sgt/mg_1.htm
Iako nema obecanih slika,valjda ce ovo zadovoljiti tvoju znatizelju.
I to je za tebe dokaz da nema zlocina?I zasto se Haag interesovao za Vozucu i Grabovicu a nije za Tuzlu?
Ma daj molim te…:"Kada ne umijete zivjet zajedno sa vasim komsijama, kojega djavola trazite preko Drine, vi takvi kakvi ste se pokazali, pocheli bi i ovamo da chistite od manjinskih naroda.
Nadjite resenje sa vasim komsijama, dobro ih izljubite i fino ih zamolite da vam oproste za sva nedjela , kada vidimo da ste dobri, sa vama zajedno preko Brisela pa pravo u Evropu.
Kakva Srbija…
Ovdje govorim o nezavisnoj RS!
Od FBiH i od SiCG…
Ja sam iz Banjaluke,a ne iz SiCG!
…a ako ti je plan reci da sam ja iz SiCG,pa treba da se tamo vratim,reci slobodno…
Sto se tice optuznice protiv Slobe Milosevica,gledaj sudjenje na RT RS svakodnevno,ako te zanimaju te stvari…
-
gora
Ja upravo o buducnosti i govorim!Licno mislim da je ovo jedna odlicna tema koja je opet kao i mnoge druge do sada zavrsila na neozbiljan nacin. Ja zivim u Sarajevu i da odmah na pocetku objsanim da nisam musliman. Ja sam hrvat katolicke vjeroispovjesti koji je rodjen i zivi u Bosni. Gorane dijelim tvoj misljenje o samoopredjeljenju Republike Srpske i mislim da ni to i trebalo da se dogodi. Mislim da stav vecine tog dijela gradjana BiH jeste za opredjljenje i ti je stvarno njihovo pravo. Smatram da ono sto se dogadjalo od 92-95 ne treba da bude tema polemike : Jeli bilo? Sta je bilo?
Ono sto je cinjenice je to da FBiH ima veci standard od RS i uvijek ce ga imati, tako da mislim da ne bi ni bilo tako lose da se RS osamostali..Mene vise nervira to sto se mi vise brinemo o RS nego oni sami..to je perverzno..bilo bi lijepo kad bi se mi okrenuli nasem dijelu i lijepo pocistili govna u svojo basti..FBiH ima potencijala i na treba raditi na tome da ojacamo i jos vecu razlčiku napravimo prema nama jos uvijek sastavnom entitetu..
pozdrav i jednim i drugima
Mi cemo se bolje razumjeti,ako se podijelimo!
Necemo jedni drugima kociti razvoj kako je to sada slucaj i sto je najbitnije,NECE VISE BITI RALOGA ZA BILO KAKVE SUKOBE!
-
Eshek
@Gora
Ima u onom postu još pitanja, a ti sve činiš da izbjegneš moj zaključak na dnu. Daj budi čovjek, a ne pizda, i odgovori na cijeli post!
Otcijepili bi RS, onemogućili Bošnjacima i Hrvatima bilo kakav život tamo, natjerali ih da prodaju imovinu u bescijenje, i onda bi bili sretni zbog svog "naglog napretka"?
Ima u onom postu još pitanja, a ti sve činiš da izbjegneš moj zaključak na dnu. Daj budi čovjek, a ne pizda, i odgovori na cijeli post!
Slušaj, ne možeš ti graditi razvoj na tuđoj grbači tj. zemlji i imovini. Čuj gospodina???gora wrote:
Ja upravo o buducnosti i govorim!
Necemo jedni drugima kociti razvoj kako je to sada slucaj i sto je najbitnije,NECE VISE BITI RALOGA ZA BILO KAKVE SUKOBE!
-
gora
Neko ovdje rece da je tastina grijeh u svim religijama...
Napli me ljudi da samo njima odgovaram,kao da sam na sudjenju...
Za Eshek-a
Ako tretiras prognanike iz RS kao istrebljenje,a prognane Srbe,kao pridoslice,onda ne znam sta da ti kazem...
Za nokia
Ponavljam opet!
Imas odgovor na tvoju pp na ovom forumu!
Vrati se koju stranicu unazad!
Napli me ljudi da samo njima odgovaram,kao da sam na sudjenju...
Za Eshek-a
Ako tretiras prognanike iz RS kao istrebljenje,a prognane Srbe,kao pridoslice,onda ne znam sta da ti kazem...
Za nokia
Ponavljam opet!
Imas odgovor na tvoju pp na ovom forumu!
Vrati se koju stranicu unazad!
-
FFK as Lucy01
I ti si vise dosadan, kad slijepom objasnjavas kako da dodje negdje. Slijep ne vidi i tacka.Eshek wrote:gora wrote:
Ama koga ti jebeš više, meni je kuću 7 godina okupirao četnik koji je došao iz neke vukojebine na Grmeču!!! Frajer bio u vojsci RS-a i prvom prilikom pokupio porodicu i uselio u jednu od "oslobođenih" kuća u Banjaluci!
Laže koza , ne laže rog!
Pogledaj malo brojke ubijenih po nacionalnosti u proteklom ratu, i prestani se praviti pametan! Eto, svi su glupi, jedini ti si skontao da sve te cifre ustvari nešto drugo trebaju značiti.
I Srbi su protjerivani! Jesu! Na grozan način! Da! Ali ih je ogroman broj protjeran iz Hrvatske, u koju se sada mogu vratiti, ali ne žele! I ti bi, kao i SDS, koristio njihove glasove i nemogućnost mrtvih i protjeranih Bošnjaka i Hrvata za ostvarivanje političkih ambicija koje ti se dopadaju!
Najgore u svemu ovome je sto je Bosnjacki dio i dalje spreman da zivi zajedno, u jednoj zemlji....a oni koji su palili i zarili i ubijali i etnicki cistili....svoje pa svoje....
- danas
ma nek' idu... nek' se otcijepe... isto mi je... mozda ce mi biti i bolje ako se otcijepe, makar ih necu ja vise hraniti. ja na svoje (sto je ostalo u RS-u) ni ovako ne smijem da odem pa mi je isto otcijepili se ili ne. ne mogu ni da prodam, jer sto bi mi tip koji se uselio u (poveliku) vikendicu dao i jednu marku ako moze tu dzabe da zivi. da prespavam tu -- znam da se ne bih ziva probudila.Lucy01 wrote:
I ti si vise dosadan, kad slijepom objasnjavas kako da dodje negdje. Slijep ne vidi i tacka.
Najgore u svemu ovome je sto je Bosnjacki dio i dalje spreman da zivi zajedno, u jednoj zemlji....a oni koji su palili i zarili i ubijali i etnicki cistili....svoje pa svoje....
ne mogu da vjerujem da mogu ovo da kazem, ali neka idu. sta ce mi ovakvi. sta treba da radimo -- cijelog se zivota sa njima natezati ko sa ovim goranom,, i ubjedjivati ih da je mlijeko bijelo (jer nije bijelo, crno je, ako njih pitas)... ako hoce sami, nek idu, a mi da se okrenemo sebi i zivimo ko ljudi. ha ja...
-
Prenj
Ne slazem se s tobom. Cijela BiH je nasa domovina!danas wrote:ma nek' idu... nek' se otcijepe... isto mi je... mozda ce mi biti i bolje ako se otcijepe, makar ih necu ja vise hraniti. ja na svoje (sto je ostalo u RS-u) ni ovako ne smijem da odem pa mi je isto otcijepili se ili ne. ne mogu ni da prodam, jer sto bi mi tip koji se uselio u (poveliku) vikendicu dao i jednu marku ako moze tu dzabe da zivi. da prespavam tu -- znam da se ne bih ziva probudila.Lucy01 wrote:
I ti si vise dosadan, kad slijepom objasnjavas kako da dodje negdje. Slijep ne vidi i tacka.
ne mogu da vjerujem da mogu ovo da kazem, ali neka idu. sta ce mi ovakvi. sta treba da radimo -- cijelog se zivota sa njima natezati ko sa ovim goranom,, i ubjedjivati ih da je mlijeko bijelo (jer nije bijelo, crno je, ako njih pitas)... ako hoce sami, nek idu, a mi da se okrenemo sebi i zivimo ko ljudi. ha ja...
Da, RS nas koci u mnogim stvarima, ali i tamo gdje nas ne koce, nista nije bolje, ili je rijec o nijansama, nego u RS-u.
Kamo srece da je razlika tako ocita kao u slucaju dva Kipra.
-
Propast1
Cudno je ja sam uvijek mislio da oni koji brane RS imaju neke izuzetno dobre argumente pa tako dugo uspjevaju ocuvati RS.
I pomislio sam evo prilike da cujemo koji su to argumenti i da saznamo nesta vise kako bi bolje sagledali ukupnu situaciju.
Nazalost nista! Il Gora nema pojma o ovom pitanju ili su ovo i jedini argumenti kojim se političari iz RS koriste kako bi opravdali postojanje RS.
Gora za tebe opet da ponovim: Molim te ako zelis da diskutujes na ovu temu, odgovori na sva konkretno postavljena pitanja.
Na zalost posto nema odgovora, ne zelim se ponavljati nego samo jos nesta da dopunim.
1. RS je siromašni dio BiH. RS obuhvata 1/3 ukupne ekonomije BiH. RS skoro da ima ekonomske potencijale kao sarajevski kanton i vjerujem da ce Sarajevo za godinu dvije biti ekonomski jaca regija od cijele RS (ovo na zalost).
2. BiH zeli u EU jer jedino kada se siromah prikljuci bogatom ima neke sanske da prezivi u globaliziranoj ekonomiji 21. st.
3. Svi oni koji misle da bi RS bilo bolje da se odcjepe od BiH po meni cisto nisu normalni ljudi. Jednostavno to su neznalice koje nemaju veze sa onim sta se desava u stvarnom zivotu. RS bi u sustini trebala biti ta koja bi iz petnih zila trebala zagovarati jedinstvenu BiH a ne F BiH. To se nemora puno objasnjavati: kad bogat i siromah sastave budzete i onda dijele na pola dobiva siromah a gubi bogat. Da je suprotno i da bogatiji moli siromasnijeg da mu se prikljuci, odavno bi mi bili u EU.
I da ne duljim da samo jedno pitanje postavim:
Na osnovu cega ljudi iz RS misle da bi bolje zivjeli u podjeljenoj BiH?
Na kraju, mozda bi bas i trebalo svesti racune i reci koliko građani F BiH direktno i indirektno finansiraju RS, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.
DOSTA!
I pomislio sam evo prilike da cujemo koji su to argumenti i da saznamo nesta vise kako bi bolje sagledali ukupnu situaciju.
Nazalost nista! Il Gora nema pojma o ovom pitanju ili su ovo i jedini argumenti kojim se političari iz RS koriste kako bi opravdali postojanje RS.
Gora za tebe opet da ponovim: Molim te ako zelis da diskutujes na ovu temu, odgovori na sva konkretno postavljena pitanja.
Na zalost posto nema odgovora, ne zelim se ponavljati nego samo jos nesta da dopunim.
1. RS je siromašni dio BiH. RS obuhvata 1/3 ukupne ekonomije BiH. RS skoro da ima ekonomske potencijale kao sarajevski kanton i vjerujem da ce Sarajevo za godinu dvije biti ekonomski jaca regija od cijele RS (ovo na zalost).
2. BiH zeli u EU jer jedino kada se siromah prikljuci bogatom ima neke sanske da prezivi u globaliziranoj ekonomiji 21. st.
3. Svi oni koji misle da bi RS bilo bolje da se odcjepe od BiH po meni cisto nisu normalni ljudi. Jednostavno to su neznalice koje nemaju veze sa onim sta se desava u stvarnom zivotu. RS bi u sustini trebala biti ta koja bi iz petnih zila trebala zagovarati jedinstvenu BiH a ne F BiH. To se nemora puno objasnjavati: kad bogat i siromah sastave budzete i onda dijele na pola dobiva siromah a gubi bogat. Da je suprotno i da bogatiji moli siromasnijeg da mu se prikljuci, odavno bi mi bili u EU.
I da ne duljim da samo jedno pitanje postavim:
Na osnovu cega ljudi iz RS misle da bi bolje zivjeli u podjeljenoj BiH?
Na kraju, mozda bi bas i trebalo svesti racune i reci koliko građani F BiH direktno i indirektno finansiraju RS, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.
DOSTA!
- danas
nije u tome stvar; stvar je da ja vise nemam energije ni zivaca natezati se sa kojekakvim goranima cijelog zivota; i da smatram da ovo energije i zivaca sto imam treba upotrijebiti u nesto konstruktivno a ne u prazna prepucavanja sa njima jer njih sigurno necu promijeniti.Prenj wrote:Ne slazem se s tobom. Cijela BiH je nasa domovina!danas wrote:ma nek' idu... nek' se otcijepe... isto mi je... mozda ce mi biti i bolje ako se otcijepe, makar ih necu ja vise hraniti. ja na svoje (sto je ostalo u RS-u) ni ovako ne smijem da odem pa mi je isto otcijepili se ili ne. ne mogu ni da prodam, jer sto bi mi tip koji se uselio u (poveliku) vikendicu dao i jednu marku ako moze tu dzabe da zivi. da prespavam tu -- znam da se ne bih ziva probudila.Lucy01 wrote:
Da, RS nas koci u mnogim stvarima, ali i tamo gdje nas ne koce, nista nije bolje, ili je rijec o nijansama, nego u RS-u.
Kamo srece da je razlika tako ocita kao u slucaju dva Kipra.
ja znam da oni na to racunaju, da se jednostavno dignu ruke iz federacije i da ih se "pusti" da idu. to je porazno, ali mi smo vec porazeni svakako (jer da nismo, ne bismo imali RS, vec BiH kao iz pocetka 1990-ih)... ovaj se tip ubi objasnjavajuci nam da je RS nastao "demokratski", a sto on misli, misli 99% stanovnika RS-a.
pa vidis valjda da iz mene govori rezignacija...
- Kurt_Kombajn
Onda se fakat treba udruziti i ici na drugi sud, mozda cak u Strassbourg... Jebote, pa bila je bruka ljudi sa poslovnim prostorima (koji se nisu morali nuzno poklanjati izbjeglicama i "izbjeglicama"), da ne spominjem ostalo... Tu se radi o gomili novca, a mi nista, unjonjili se i cekamo da se nesto dogodi... Ja sam cuo da je Republika Srpska napravila nekakav zakon da nikome nece isplacivati odstete (pazi bogati, otmem ti, a onda proglasim zakon da nema vracanja)...Ali, za sve ima lijeka...treba samo uporno kopati i traziti...danas wrote:pa evo, ja sam tuzila. tip je -- pazi sad -- sef policije u gradu u kojem je kuca, i uselio se odmah, 1992-e. e sad, posto to nije kuca vec vikendica, on je to svo vrijeme izdavao (jer naravno zivi u svojoj kuci), i stekao podobru kiriju, pogotovo u zimskoj sezoni. da bude jos gore, bilo mu je malo, pa je "nadogradio" moju vikendicu sa nekim ekstra sobama za koje mu je opstina trnovo dala "dozvolu". tuzila sam ga, zbog nelegalnog useljenja i nelegalne gradnje, ali je sud tuzbu ponistio (ko biva, kadija te tuzi, kadija te sudi, uzimajuci u obzir da je tip bio sef policije). i sad, sta ja da radim?Kurt_Kombajn wrote:A stvarno, zasto se protjerani ne udruze i ne tuze RS zbog naseljavanja ljudi u tudje kuce (bez odobrenja vlasnika)? Tu bi se dobre kirije skupilo, samo u mom rodnom mjestu bi dostigla milionske iznose... Pa neka tuzba i ne prodje, makar da ih se zajebava i provocira, ako nista drugo...U tom slucaju bi svako pojedinacno trebao podnijeti tuzbu...da bude veca zbrka
neJa mi druge, nego sa Kurtom trazit autonomiju
Usput, u jednom od proslih postova sam spomenuo crkvu u Bijeljini (Kacavendinu), koliko znam tim ljudima cije je zemljiste se nudi po 60 000 km (smijesna suma, treba li uopste napominjati) da ne talasaju... Ali, o tom nema govora, jos nisu prodali i tuze se i dalje. Skidam kapu. Mi da smo kakvi solidarni, onda bi i financijski (ako treba, jer zivot je tezak, a tesko je odbiti pare ako nemas...Zna to Kacavenda, zato i odugovlaci) pomogli te ljude da istraju.
-
papak_eliminator
tema je prociscena....
mnogi chat komentari su jednostavno obrisani, kad citirate, citirajte SAMO ONAJ dio koji cete komentarisati jer citiranjem jufka (kilometarskog posta) opterecujete i forum i forumashe...
lijep pozdrav.
mnogi chat komentari su jednostavno obrisani, kad citirate, citirajte SAMO ONAJ dio koji cete komentarisati jer citiranjem jufka (kilometarskog posta) opterecujete i forum i forumashe...
lijep pozdrav.
-
Reina
Lucy01 wrote:
Ja sam PONOSNA sto pripadam bosnjackom narodu, jer pored svega.... oni su hvala Bogu pokazali da su za mir, toleranciju, uzajamno uvazavanje i postovanje, jer gdje bi ih odvela mrznja.... pogledaj Srbe svoju mrznju prema Turcima prenose sa koljena na koljena stoljecima, i gdje ih je to odvelo..... u ambis...... Ljude treba dijeliti na dobre i lose, i naravno kako ti napisa bosnjacki narod je spreman i zeli da zivi zajedno. Samo takvo razmisljanje nas moze odvesti u bolju buducnost.
p.s. pokusala sam vjerodostno rekonstruisati post koji sam danas napisala i mislim da nije bilo razloga da se obrise.
-
Klon
gora wrote:Ja upravo o buducnosti i govorim!Licno mislim da je ovo jedna odlicna tema koja je opet kao i mnoge druge do sada zavrsila na neozbiljan nacin. Ja zivim u Sarajevu i da odmah na pocetku objsanim da nisam musliman. Ja sam hrvat katolicke vjeroispovjesti koji je rodjen i zivi u Bosni. Gorane dijelim tvoj misljenje o samoopredjeljenju Republike Srpske i mislim da ni to i trebalo da se dogodi. Mislim da stav vecine tog dijela gradjana BiH jeste za opredjljenje i ti je stvarno njihovo pravo. Smatram da ono sto se dogadjalo od 92-95 ne treba da bude tema polemike : Jeli bilo? Sta je bilo?
Ono sto je cinjenice je to da FBiH ima veci standard od RS i uvijek ce ga imati, tako da mislim da ne bi ni bilo tako lose da se RS osamostali..Mene vise nervira to sto se mi vise brinemo o RS nego oni sami..to je perverzno..bilo bi lijepo kad bi se mi okrenuli nasem dijelu i lijepo pocistili govna u svojo basti..FBiH ima potencijala i na treba raditi na tome da ojacamo i jos vecu razlčiku napravimo prema nama jos uvijek sastavnom entitetu..
pozdrav i jednim i drugima
Potpuno si upravu, potpisujem odma.Stvarno se trebama podjeliti, kome smeta zajednicka multinacionalna Bosna i Hercegovina, kakva je uvijek bila, moze slobodno da se djeli od nas. nek spakuje svoje stvari i íde u Srbiju ili negdje grugo gdje hoce, niko vas ovdje ne drzi, ionako svi imate drzavljanstvo SCG pa idite tamo, jacu vam rado pomoc da spakujete kofere.
Svi Srbi koji smatraju BiH kao svoju domovinu, oni su dobrodosli.
-
Tisina
Aleksandar Hemon
Nataša u inostranstvu
Moj otac je krajiški Ukrajinac, rođen u okolini Prnjavora, gdje je prije rata živjelo petnaestak različitih nacija. Ukrajinci su se tu doselili krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka, nakon što je Austro-Ugarska prvo okupirala, a onda anektirala Bosnu i Hercegovinu. U ta doba zapadna Ukrajina - Galicija i Bukovina - također je bila dio Austro-Ugarske, pa su se moji galicijski pradjedovi i bukovinske prababe kretali unutar granica, a u Bosnu su, prema porodičnom predanju, došli zbog šuma - sa obiljem drva bilo je lakše preživjeti zimu.
Duga je to priča, ali jedna od posljedica tog egzodusa je da sam uvijek imao i još imam dosta rodbine po Bosanskoj krajini, uključujući i Banju Luku. Moja sestra od strica Ana, koja u Banjoj Luci radi kao doktor, jedna mi je od najdražih rođaka. Manje-više smo istih godina, a i često smo provodili ljeta na selu oko Prnjavora, pa kad god dođem u Bosnu, ja odem u Banju Luku da je posjetim. Ovaj put, međutim, nagovorio sam je da sa kćerkom Natašom dođe kod mene u Sarajevo. Ana je u Sarajevu bila mnogo puta, ali Nataša je tek malo starija od dejtonske Bosne (11 godina) i u Sarajevo nikad nije zalazila.
Nataša je normalno, pametno, prelijepo dijete. Odličan je učenik, ali prati likove i djela kako stranih, tako i domaćih estradnih zvijezda. Voli da čita knjige, ali ne voli Harryja Pottera. Nedavno je bila na ekskurziji u Tesliću, i jako voli svoju baku, moju strinu. Moja skrivena ambicija je bila da Nataša nikad ne zaboravi svoju prvu posjetu Sarajevu. Otud mi nije bilo lijeno da im Sarajevo pokažem uzduž i poprijeko. Jeli smo impresivne ćevape kod Želje. Sjedili smo u Inat kući i gledali Bembašu, poznatu im iz pjesme. Išli smo na kolače i bozu kod Ramisa, hodali po Čaršiji, sjedili na Ferhadiji. Sa Jekovca smo gledali na Sarajevo i ja sam im objašnjavao kako se odvijala opsada (koliko sam mogao, jer ja za opsade nisam bio ovdje), kakva je bitka bila na Žuči. Prošli smo pored Markala, pokazao sam gdje je pala granata na red za hljeb u Ferhadiji, kojom se ulicom penjao nosač Samuel. Išli smo na Vrelo Bosne, iznad kojeg je sve minirano, truckali se Alejom kestenova u kočiji. Pričao sam im o braći Morić i braći Halilbašić, o Ćeli, Caci i Ćeli i Aliji Delimustafiću i inim patriotskim ubicama i gangsterima, pokazao Morića han i Gazi Husrev-begovu džamiju i medresu i biblioteku. Hodali smo Vilsonovim, prošli pored mnogih ruševina, stali na Vrbanji gdje su pale Suada Dilberović i Olga Sučić.
U stanu moje bake Jozefine vidjele su rupe od snajperskih metaka i gelera, a ona im je pričala kako je snajper u stomak strefio ženu koja ju je u tom trenutku držala pod ruku. Gonio sam ih da jedu svjež rahatlokum, naučio ih šta je ćurokot i gdje je Vratnička kapija, ispričao im o značaju i vrijednosti aščinice Hadžibajrić F. Namika, kojom sad rukovode njegove divne kćerke. Stajali smo i na mjestu s kojeg je Gavrilo strovalio jednu Imperiju, pokazao gdje su Sinagoga i Eiffelov most i razne pravoslavne crkve. I onda sam na kraju te sulude turneje, koja ih je obje iscrpila, pitao Natašu da mi opiše svoje utiske, kako joj Sarajevo izgleda.
Nataši se Sarajevo jako dopalo. Veći je grad od Banje Luke, ima više prodavnica i kafića i turista, ali joj se činilo, rekla je, kao da je u "stranoj zemlji": građevine su drugačije, ima puno džamija i muslimana (kojih, je li, nema u Banjoj Luci), imena ulica su drugačija (Ferhadija, recimo, kao ona džamija što je više nema u Banjoj Luci) itd.
Sa stanovišta običnog banjalučkog djeteta Sarajevo je ljuto inostranstvo. Zahvaljujući naporima izvjesnog Radovana Karadžića i njegovih nasljednika koji, evo, sjede u vrhu dejtonske države koju su onomad zatirali, Nataša je odsječena od historije i iskustva, ne samo zemlje u kojoj živi nego i vlastite porodice - ja sam onaj ujko iz dalekog inostranstva.
Neko veče sam gledao gospodina Paddyja Ashdowna kako vješto odolijeva naletima Senada Hadžifejzovića - kad bi Senad servirao pitanje čiji je subjekat bila muka "običnog čovjeka", gospodin Ashdown bi uzvratio bekhendom raznovrsnih procenata (porast industrijske proizvodnje u prošloj godini je 25 posto, naučili smo). Kad bi Senad spomenuo "mržnju" koja je gora nego ikad, gospodin Ashdown bi govorio o pozitivnim promjenama i budućnosti - u Bosni je dobro, smatrao je Ashdown, samo to niko iz nekog razloga ne zna. Ne ulazeći u analizu nevjerovatne kombinacije arogancije i namjernog neznanja, sve što ja treba da znam da vidim da je posljedica gospodina Ashdowna i stranog protektorata potpuna katastrofa jeste ono što mi je Nataša rekla - da joj je Sarajevo "strana država".
Srpski, a i drugi, kriminalni nacionalisti znaju da je sve što Ashdownu treba iluzija integracije, da oni dođu na posao da se igraju demokratije i države, i da za to dobiju nezasluženu platu. U međuvremenu, Natašina generacija (a i druge, bezbeli) odrasta obučena da je sve izvan Republike šumske inostranstvo - za desetak-dvadeset godina, dok se Paddy Ashdown bude odmarao u udobnoj penziji na nekom Mediteranu, Natašina i druge generacije neće imati apsolutno nikakve veze sa prijestonicom države čiji su nominalni građani. Nacionalistička vrhuška tzv. međunarodnu zajednicu zamajava i zavlači iluzijom mučne integracije, koreografijom minimalne tolerancije, koja svojevoljno slijepom Ashdownu možda izgleda kao napredak, dok se na terenu, u Banjoj Luci, djeca uče da Bosne tamo nema, da je nije nikad bilo, niti će je ikad biti, da je Bosna preko sedam mora i sedam mora, u inostranstvu.
Nataša će možda sa bosanskim pasošem putovati u pravo inostranstvo, kod tog ujaka ili kod ostalih, kanadskih, Hemona, ali će građanin Republike Bosne i Hercegovine biti koliko i gorespomenuti Harry Potter. Nije to, naravno, njena krivnja, a ona će, možda, uz zalaganje rodbine i ujaka koji će joj pričati priče o Sarajevu i drugim gradovima u svijetu koji se ne sastoji isključivo od Srba, naučiti nešto o zamišljenoj, začaranoj zemlji u kojoj je, nekad davno, prije nego što se ona rodila, bilo gradova gdje je znalo živjeti petnaestak različitih nacija i, što je važnije, raznovrsni dobri ljudi
Nataša u inostranstvu
Moj otac je krajiški Ukrajinac, rođen u okolini Prnjavora, gdje je prije rata živjelo petnaestak različitih nacija. Ukrajinci su se tu doselili krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka, nakon što je Austro-Ugarska prvo okupirala, a onda anektirala Bosnu i Hercegovinu. U ta doba zapadna Ukrajina - Galicija i Bukovina - također je bila dio Austro-Ugarske, pa su se moji galicijski pradjedovi i bukovinske prababe kretali unutar granica, a u Bosnu su, prema porodičnom predanju, došli zbog šuma - sa obiljem drva bilo je lakše preživjeti zimu.
Duga je to priča, ali jedna od posljedica tog egzodusa je da sam uvijek imao i još imam dosta rodbine po Bosanskoj krajini, uključujući i Banju Luku. Moja sestra od strica Ana, koja u Banjoj Luci radi kao doktor, jedna mi je od najdražih rođaka. Manje-više smo istih godina, a i često smo provodili ljeta na selu oko Prnjavora, pa kad god dođem u Bosnu, ja odem u Banju Luku da je posjetim. Ovaj put, međutim, nagovorio sam je da sa kćerkom Natašom dođe kod mene u Sarajevo. Ana je u Sarajevu bila mnogo puta, ali Nataša je tek malo starija od dejtonske Bosne (11 godina) i u Sarajevo nikad nije zalazila.
Nataša je normalno, pametno, prelijepo dijete. Odličan je učenik, ali prati likove i djela kako stranih, tako i domaćih estradnih zvijezda. Voli da čita knjige, ali ne voli Harryja Pottera. Nedavno je bila na ekskurziji u Tesliću, i jako voli svoju baku, moju strinu. Moja skrivena ambicija je bila da Nataša nikad ne zaboravi svoju prvu posjetu Sarajevu. Otud mi nije bilo lijeno da im Sarajevo pokažem uzduž i poprijeko. Jeli smo impresivne ćevape kod Želje. Sjedili smo u Inat kući i gledali Bembašu, poznatu im iz pjesme. Išli smo na kolače i bozu kod Ramisa, hodali po Čaršiji, sjedili na Ferhadiji. Sa Jekovca smo gledali na Sarajevo i ja sam im objašnjavao kako se odvijala opsada (koliko sam mogao, jer ja za opsade nisam bio ovdje), kakva je bitka bila na Žuči. Prošli smo pored Markala, pokazao sam gdje je pala granata na red za hljeb u Ferhadiji, kojom se ulicom penjao nosač Samuel. Išli smo na Vrelo Bosne, iznad kojeg je sve minirano, truckali se Alejom kestenova u kočiji. Pričao sam im o braći Morić i braći Halilbašić, o Ćeli, Caci i Ćeli i Aliji Delimustafiću i inim patriotskim ubicama i gangsterima, pokazao Morića han i Gazi Husrev-begovu džamiju i medresu i biblioteku. Hodali smo Vilsonovim, prošli pored mnogih ruševina, stali na Vrbanji gdje su pale Suada Dilberović i Olga Sučić.
U stanu moje bake Jozefine vidjele su rupe od snajperskih metaka i gelera, a ona im je pričala kako je snajper u stomak strefio ženu koja ju je u tom trenutku držala pod ruku. Gonio sam ih da jedu svjež rahatlokum, naučio ih šta je ćurokot i gdje je Vratnička kapija, ispričao im o značaju i vrijednosti aščinice Hadžibajrić F. Namika, kojom sad rukovode njegove divne kćerke. Stajali smo i na mjestu s kojeg je Gavrilo strovalio jednu Imperiju, pokazao gdje su Sinagoga i Eiffelov most i razne pravoslavne crkve. I onda sam na kraju te sulude turneje, koja ih je obje iscrpila, pitao Natašu da mi opiše svoje utiske, kako joj Sarajevo izgleda.
Nataši se Sarajevo jako dopalo. Veći je grad od Banje Luke, ima više prodavnica i kafića i turista, ali joj se činilo, rekla je, kao da je u "stranoj zemlji": građevine su drugačije, ima puno džamija i muslimana (kojih, je li, nema u Banjoj Luci), imena ulica su drugačija (Ferhadija, recimo, kao ona džamija što je više nema u Banjoj Luci) itd.
Sa stanovišta običnog banjalučkog djeteta Sarajevo je ljuto inostranstvo. Zahvaljujući naporima izvjesnog Radovana Karadžića i njegovih nasljednika koji, evo, sjede u vrhu dejtonske države koju su onomad zatirali, Nataša je odsječena od historije i iskustva, ne samo zemlje u kojoj živi nego i vlastite porodice - ja sam onaj ujko iz dalekog inostranstva.
Neko veče sam gledao gospodina Paddyja Ashdowna kako vješto odolijeva naletima Senada Hadžifejzovića - kad bi Senad servirao pitanje čiji je subjekat bila muka "običnog čovjeka", gospodin Ashdown bi uzvratio bekhendom raznovrsnih procenata (porast industrijske proizvodnje u prošloj godini je 25 posto, naučili smo). Kad bi Senad spomenuo "mržnju" koja je gora nego ikad, gospodin Ashdown bi govorio o pozitivnim promjenama i budućnosti - u Bosni je dobro, smatrao je Ashdown, samo to niko iz nekog razloga ne zna. Ne ulazeći u analizu nevjerovatne kombinacije arogancije i namjernog neznanja, sve što ja treba da znam da vidim da je posljedica gospodina Ashdowna i stranog protektorata potpuna katastrofa jeste ono što mi je Nataša rekla - da joj je Sarajevo "strana država".
Srpski, a i drugi, kriminalni nacionalisti znaju da je sve što Ashdownu treba iluzija integracije, da oni dođu na posao da se igraju demokratije i države, i da za to dobiju nezasluženu platu. U međuvremenu, Natašina generacija (a i druge, bezbeli) odrasta obučena da je sve izvan Republike šumske inostranstvo - za desetak-dvadeset godina, dok se Paddy Ashdown bude odmarao u udobnoj penziji na nekom Mediteranu, Natašina i druge generacije neće imati apsolutno nikakve veze sa prijestonicom države čiji su nominalni građani. Nacionalistička vrhuška tzv. međunarodnu zajednicu zamajava i zavlači iluzijom mučne integracije, koreografijom minimalne tolerancije, koja svojevoljno slijepom Ashdownu možda izgleda kao napredak, dok se na terenu, u Banjoj Luci, djeca uče da Bosne tamo nema, da je nije nikad bilo, niti će je ikad biti, da je Bosna preko sedam mora i sedam mora, u inostranstvu.
Nataša će možda sa bosanskim pasošem putovati u pravo inostranstvo, kod tog ujaka ili kod ostalih, kanadskih, Hemona, ali će građanin Republike Bosne i Hercegovine biti koliko i gorespomenuti Harry Potter. Nije to, naravno, njena krivnja, a ona će, možda, uz zalaganje rodbine i ujaka koji će joj pričati priče o Sarajevu i drugim gradovima u svijetu koji se ne sastoji isključivo od Srba, naučiti nešto o zamišljenoj, začaranoj zemlji u kojoj je, nekad davno, prije nego što se ona rodila, bilo gradova gdje je znalo živjeti petnaestak različitih nacija i, što je važnije, raznovrsni dobri ljudi