Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nekad 1997. godine... mislio sam drugačije bio sam mlađi i luđi na neki način... tek je prošla agresija i opsada divljaka oko grada... bila je neka atmosfera prisutna... nekako bilo je dosta bolje... nego danas... iako je bio policijski sat mi smo izlazili... bili u Kuk-u... dok je policija čekala ispred da neko krene kući... pa da njima plati cvaju..
Neposredno poslije toga bio je U2 na Koševu... skoro deset godina od tad je prošlo... a taj dan mi je urezan u memoriju ... tako jasno i kristalno.... sjećam se atmosfere po gradu, parkovima... oko stadiona... na samom koncertu...bilo je nekako fenomenalno... evo naježih se...
Himnu koju je odsvirao sikter neću za života zaboraviti i taj neki osjećaj... jer tad su u gradu bili ljudi iz Hrvatske, Srbije.... ma sa svih strana... i došli su na koncert u Sarajevo... koje ih je primilo otvorenih ruku.... i sa dobrodošlicom.... te godine taj koncert je bio proglašen najboljim živim nastupom na cijelom Svijetu......, aloooo a ja sam bio tako ponosan jer sam Bosanac... Sarajlija.... nekako pun elana i neke pozitivne energije....

Sad sa ove distance kad pogledam... tuga me neka uhvati.... jazuk pravi... jer vidi nas sad... na šta danas ličimo... čak kontam da opet bude U2 ne bi Koševo ni bilo popunjeno.... jer slušanija je Dara Bubamara danas u Sarajevu il Ceca... ili neki ini šunderi koji se danas čuju iz "gradskih" kafana i klubova... kojoi nastupaju u gradu i oko njega...

Tad nekad sam imao viziju u glavi da biće bolje da ide na bolje... bila je neka energija u zraku prisutna pozitivna... bili je nekih ljudi koji su vukli i upirali.... tih ljudi, energije te danas nema, kao da nema ni jednog dijela mene koji je sanjao... razmišljao pozitivno... imao neke snove za sutra.. koje će biti u mojoj zemlji... jer dobili smo domovinu.... danas 2007. godine... moje domovine ima sve manje... nas ima sve manje... energije pozitivne kao da nema nikako.... ima samo roominga... lopovluka... gudre.... politike koja nas tjera i svrstava u nešto ošto je kombinacija Afrike i Latinske Amerike.... kombinacija koja od djece umjesto školaraca i budućih studenata... postaju čobani.... dileri.... kahvedžije....

Moglo je i moralo bolje.... ako ste svi zaboravili... neki ljudi, a u stvari najbolji sinovi ove zemlje su dali živote za ovo što se danas zove Bosne i Hercegovina.....
Hvala Vama strancima što slijepi ste i imate svoje interese... hvala Vama lopovima političarima Vama vjerskim mešetarima i mafijašima.. jer vi imate neki svoj cilj i svoju viziju.... svima Vam hvala jer ste u miru uspjeli podijeliti i razvaliti moju zemlju jedan zaista divan geografski prostor pun blaga, ljepote i čega sve ne... pretvorili ste taj prostor skoro pa u pustinji.... bez imalo energije i života..... zaista svaka Vam čast Vama lopovima, ratnim zločincima, ratnim profiterima, post ratnim mešetarima.... svima svaka čast.... jer Vi ste izgleda dobili ono za šta ste se borili...., a šta dobili smo mi????

SVI SMO MI ILIJA JURIŠIĆ.......
uvjek dobar gost

... Navikli smo se... jašta smo... već jesmo... na sve ono crno oko nas, sivo... il boje govneta...... kad vidimo nešto bijelo... il ružičasto... zaprepastimo se da i to oko nas postoji... egzistira...

Već spomenuh lažne rokere iz 80.tih ... lažni komitet i lažnog Valtera... to mi je najbolja asocijacija svega oko mene... lažnog morala, duplih standarda, licemjerstva... jer svi su u jednu ruku veliki vjernici, ma kojoj konfesiji da pripadaju.... , a sa druge strane toliko su peksini... licemjerni i šta sve ne negativno... da to više nije ni normalno.... čuj zapaliti helikopter kod muzeja revolucije... il minirati avion patrizanske eskadrile u Krajini... srušiti Unsku ljepotici dinamitom.... zapaliti nekom kuću, zaklati nekog... odrezati mu glavu.... silovati djevojčice.... i raditi stvari iz najgorih snova il priča... i nadati se dobru... šutati na sve to i opet se nadati dobru... odobravati sve pomenuto jer to rade neki kao naši... i opet se nadati hajru... dobitku i prosparitetu za sebe i djecu svoju..... nemoguće...
Ili znati da pored tu negdje živi krvolok... koji je pravio sranbja tokom agresije... i šutati... puštati djecu da se igraju u njegovoj blizini... i nadati se dobru..... alooooo.....

Zaokret , korjenit nama treba... da se svako pogleda u ogledalo, ako još mrvu obraza imamo.... pod hitno se razići... sa ovom opšteprihvaćenim konceptom.... podizanja naklaradnih spomenika.... podizanju vjerskih simbola... i na taj način uskraćivanju sloboda drugim i drugačijim......

Ako smo još uvijek i mrvu ljudi.... oglasimo se.... zagalamimo... vrištimo.... radimo šta znamo samo da se oglasimo da nismo svi isti.... da nismo i mi kao i oni postali neljudi pod pritiskom zlih dijela.....

Dokažimo da još uvijek smo ljudi......
uvjek dobar gost

Danas sam opet na terenu... a ovo vrijeme je vala nako pravo... ja sam bar tad.. nekako sjetan i sjećam se čega bi trebo i čega ne bi... pustio sebi malo U2 u autu.. pa malo Boba M... Ede M. TBF... i još malo Defencea.. i lagano Istočni dio Bosne i Hercegovine (više kao čovjek ne želim da pristanem na entitete kao rješenje situacije)... lijepa zemlja.. al il pustai spaljena il ljudi poludili...
Uz te tonove.. kao da mi knjige iz istorije .. samo naviru .. sve kao da vidim.. bogumile.. nasljavanja....srednji vijek i veliku državu.. a potom nejedinstvo i konačan pad nekoć velike države..... periode raznih carstava i imperija vidim.. krvave ratove.. zapostavljanje teritorije i njeno svojatanje... čujem onda pucanj.. pa svjetski ratovi.. partizani onda i domaći izdajnici... pa olimpijada i prije nje razvoj .. potom neke zlatne godine..po okončanju knjiga sjećanja pomješana sa činjenicama... sama krenu.... pa onda opsada od strane agresora domaći izdajnici opet...klanja i protjerivanja vidim....krađe..prodaje i preprodaje.. mape neke vidim.. . bjesomučna mučenja... ubijanja.. jauci... onda neki bolesni smijeh.. šale neke...kao na rubu znanosti.... potom prkos vidim..u očima ljudi.... potom masakri opet... logori.... beznađe.. i zima.. glad .. zima opet.. neke nemile scene skroz.. i uvijek ponovo i ponovo krici..... onda kvazi mir neki... samo pušaka nema, talovi opet i krađe.. još kao da se gledamo.... preko nišana i plotova... pa političare neke debele ,a nepismene vidim... krvavo se smiju.. i masni su do lakata, ..... ljude vidim mršave opet,... neobrađenu zemlju smeća punu... nasmijanu i modernu omladinu u svemu tome.. kao fleš neki... strah opet vidim.. beznađe opet vidim... nimalo pameti.. ljudskosti sve manje......prkos ne vidim nikako... i opet smeće.. svavakvo smeće vidim.. .. skoro pa gdje god da se okrenem smeće je oko mene..... to me fakat i spriječilo da i dalje sjedim blizu Drine.. da mislim-dumam i dalje... možda i jeste bolje ne misliti mnogo, ne zadubljivati se u temu koja se zove zemlja Bosna i Hercegovina.. kako dalje i čemu se nadati za nekih pet il deset godina...

Kud i one knjige pročitah mislio sam dok sjedam u autu... i lagano krećem kanjonom Drine... bolje bi mi i zdravije bilo da pio sam negdje kafu il gledao sapunice.......sretan put Bosno i Hercegovino.. ...

(pa ako bude to neka plastična zemlja.. sa plastičnim potocima, rijekama, planinama i jezerima..i bez ljudi..... šta ću ja...tu..)
Fiore

#354 we

Post by Fiore »

Imaginarna zemlja i takvi ljudi.. nemoj odustai nisi sam samo nastavi borbu za svoje sutra.. naravno blje sura svih nas..zajedno smo jaci
Uzmi sta od Metallice ili recimo Scootera ako ti odgovara
:D uff kako popravlja stanje..
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

uvjek dobar gost wrote:Danas sam opet na terenu... a ovo vrijeme je vala nako pravo... ja sam bar tad.. nekako sjetan i sjećam se čega bi trebo i čega ne bi... pustio sebi malo U2 u autu.. pa malo Boba M... Ede M. TBF... i još malo Defencea.. i lagano Istočni dio Bosne i Hercegovine (više kao čovjek ne želim da pristanem na entitete kao rješenje situacije)... lijepa zemlja.. al il pustai spaljena il ljudi poludili...
Uz te tonove.. kao da mi knjige iz istorije .. samo naviru .. sve kao da vidim.. bogumile.. nasljavanja....srednji vijek i veliku državu.. a potom nejedinstvo i konačan pad nekoć velike države..... periode raznih carstava i imperija vidim.. krvave ratove.. zapostavljanje teritorije i njeno svojatanje... čujem onda pucanj.. pa svjetski ratovi.. partizani onda i domaći izdajnici... pa olimpijada i prije nje razvoj .. potom neke zlatne godine..po okončanju knjiga sjećanja pomješana sa činjenicama... sama krenu.... pa onda opsada od strane agresora domaći izdajnici opet...klanja i protjerivanja vidim....krađe..prodaje i preprodaje.. mape neke vidim.. . bjesomučna mučenja... ubijanja.. jauci... onda neki bolesni smijeh.. šale neke...kao na rubu znanosti.... potom prkos vidim..u očima ljudi.... potom masakri opet... logori.... beznađe.. i zima.. glad .. zima opet.. neke nemile scene skroz.. i uvijek ponovo i ponovo krici..... onda kvazi mir neki... samo pušaka nema, talovi opet i krađe.. još kao da se gledamo.... preko nišana i plotova... pa političare neke debele ,a nepismene vidim... krvavo se smiju.. i masni su do lakata, ..... ljude vidim mršave opet,... neobrađenu zemlju smeća punu... nasmijanu i modernu omladinu u svemu tome.. kao fleš neki... strah opet vidim.. beznađe opet vidim... nimalo pameti.. ljudskosti sve manje......prkos ne vidim nikako... i opet smeće.. svavakvo smeće vidim.. .. skoro pa gdje god da se okrenem smeće je oko mene..... to me fakat i spriječilo da i dalje sjedim blizu Drine.. da mislim-dumam i dalje... možda i jeste bolje ne misliti mnogo, ne zadubljivati se u temu koja se zove zemlja Bosna i Hercegovina.. kako dalje i čemu se nadati za nekih pet il deset godina...

Kud i one knjige pročitah mislio sam dok sjedam u autu... i lagano krećem kanjonom Drine... bolje bi mi i zdravije bilo da pio sam negdje kafu il gledao sapunice.......sretan put Bosno i Hercegovino.. ...

(pa ako bude to neka plastična zemlja.. sa plastičnim potocima, rijekama, planinama i jezerima..i bez ljudi..... šta ću ja...tu..)

Mislim . . . uz dužno poštovanje, ali ja ove silne tačkice ne znam pročitati !
HoustonPiramidiot

Post by HoustonPiramidiot »

homo_sapiens wrote:
uvjek dobar gost wrote:Danas sam opet na terenu... a ovo vrijeme je vala nako pravo... ja sam bar tad.. nekako sjetan i sjećam se čega bi trebo i čega ne bi... pustio sebi malo U2 u autu.. pa malo Boba M... Ede M. TBF... i još malo Defencea.. i lagano Istočni dio Bosne i Hercegovine (više kao čovjek ne želim da pristanem na entitete kao rješenje situacije)... lijepa zemlja.. al il pustai spaljena il ljudi poludili...

Ovaj Troll i ovdje ostavlja poruke?
Kuku ne mozes nigdje pobjec.
uvjek dobar gost

homo_sapiens wrote:

Može i bez poštovanja... no situacija u kojoj se nalazimo... , a i sam ovaj forum zahtjeva biranje riječi, najradije bih psovao, galamio, vrištao i radio šta sve ne da ljudima dočaram gdje smo i šta smo, da mi je nekako nas malo uporediti sa "normalnim svijetom"....
A tačkice ti dođu nešto kao retorička pauza.. ili nešto sllično.

No izgleda da je bolje da galamim i psujem jer vidim da me ne razumijete....

POzdrav iz Istočnog dijela Bosne i Hercegovine.. nema me prije petka u kvazi glavnom gradu nečega što bi trebala biti naša domovina....

(opet jedna mala retorička pauza..)
kolega

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Može i bez poštovanja... no situacija u kojoj se nalazimo... , a i sam ovaj forum zahtjeva biranje riječi, najradije bih psovao, galamio, vrištao i radio šta sve ne da ljudima dočaram gdje smo i šta smo, da mi je nekako nas malo uporediti sa "normalnim svijetom"....
A tačkice ti dođu nešto kao retorička pauza.. ili nešto sllično.

No izgleda da je bolje da galamim i psujem jer vidim da me ne razumijete....

POzdrav iz Istočnog dijela Bosne i Hercegovine.. nema me prije petka u kvazi glavnom gradu nečega što bi trebala biti naša domovina....

(opet jedna mala retorička pauza..)
tesko vrijeme za matore prijatelju moj
na zidovima nasi tragovi
mi kruzimo kao psi
djevoje se ne obaziru za nama
njihove kose bude sjetu
dug je put do vjecnosti
i mi ga prelazimo sutke i u miru

tesko vrijeme za matore pijatelju moj
uloge su davno podijeljene
i svako ide svojim putem
tateki piju i saplicu dok pijevaju
zene ih zaobilaze na mah
klinci ih rasturaju zbijeni u gomile
oni piju glasno i urlaju kao zvijeri

tesko vrijeme za matore prijatelju moj
ljudi postaju nalik na kokosi
slabo vide i rano lijezu
a jutrom zure na kopanje
zbijeni u gomile duhana
dzepova usukanih od znoja dlanova
zalaze svuda i u sve gurasu nos

hej stari sjeti se i reci mi nesto o njoj
hej stari plati gem prijatelj si moj
uvjek dobar gost

... Bravo kolega, no toliko je više tih i takvih pjesama... o nama i životu našem nasušnom... pjeva Edo Maajka, Frenki, Dubioza, zoster, štuke, TBF, Elemental ima dvije jake... Hare Metak... ma nema ko ne pjeva o reali oko nas, ali mi jednostavno žmirimo, gledamo u drugu stranu, jednostavno poslije svega što iza nas je mislimo da jednostavnije je okrenuti glavu... zažmiriti...
No ja kako nisam non-stop u šminkeraju, u Ferhadiji, Centralu, kod Bicha... vidim neke druge scene, bez lažne šminke i sakrivene istine, i sve ovo što vidim (kad uzmem u obzir sve što već vidio sam) ,tjera me na pomisao da nije dobro, da nismo dobrim putem krenuli, u stvari da nas kao stoku vode rubom proivalije "naši" čobani.. i da jedva čekaju da neko grlo stoke oklizne se i padne u provaliju... onda se ti "naši" čobani krvavo nasmiju....

Možda je sazrjelo vrijeme da stoka malo podivlja i otme se kontroli čobanima....

Ovaj put će nas odvesti u nešto puno gore i od same agresije, nismo dobar put odabrali ili drugačije rečeno na loš put smo pristali biti povedeni.

Da ne zbunjujem pojedince retoričkim pauzama, jednostavno da se izrazim, podjele vode samo u gore podjele, aparthejd je svuda oko nas i mi se pravimo ludi, vratiće nam se i to prije no što se budemo nadali, u vidu reperkusija u samom društvu. Primjeri su najočigledniju uoči ili u toku sportskih manifestacija kada igra reprezentacija BiH il neke od reprezentacija susjednih zemalja (SR i HR),mada je guravo kad se sastaju fudbalski klubovi il košarkaški isto tako, a ostale od reperkusija vidimo u zastavama pored puta, porukama, zaoštravanju opštih odnosa (nekad bespotrebnom i forsiranom od strane medija) u zemlji.. podvojenom sistemu obrazovanja i javnim preduzećima(samo kao dva opšteprihvaćena inajočiglednija primjera, da se ne spominju podjele šuma i voda na primjer), shvatajući sve ovo olako samo pravimo goru situaciju sebi pa i djeci svojoj.

Danas sam opet posjetio okolicu Goražda, Višegrada... bruke prava, no čuo sam lijepu jednu od starije gospođe jedne... kaže ona " šta čoek posije to i uzbere".-.. jednostavno rečeno . Da prevedem onima koji ne razumije i ujedno uporedim sa današnjom situacijom.
Danas sijemo smeće, fekalije, strah, mržnju, apatiju, agresiju u svim oblicima i na sve načine, parola ko je jamio jemio je je opšte prihvaćena i kao takva prihvaćena je kao light motiv u društvu. Nadalje sijemo nepravdu, laži, agoniju, nezainteresovanost, nerad, nepoštenje... šta očekivati da rodi od toga, genaralna klima u istom tom drušvu pogoduje visokim prinosima nepravde i laži.. koje će dalje voditi (uzročno-posljedičnom vezom) daljnjem razaranju geografskog prostora koji se jednim imenom zove Bosna i Hercegovina, vodiće ka masovnom i daljnjem egzodusu iole obrazovanih i progresivnih koji sebe jednostavno ne vide u ovoj "bari" u kojoj svako vesla na svoju stranu, gdje se oni koji upadnu i ne znaju da plivaju i ne pokušavaju spasiti, baru koja već smrdi i zaudara na leševe.. na smeće koje gori, na fekalije i drugi otpad... no oni na čamcu kao da evoluiraju sve manje jedu, sve su odaniji kormilarima, imaju sve labilniju kičmu (postaju beskičmenjaci) ,slabo i piju tečnost... žive od have (zraka-vazduha) i ta jedna ekipica odanih čeka da ih neko "spasi" od svega navedenog... kao da od mirisa koji bara ispušza mutirali su u nešto što ni sami objasniti ne znaju. Zaboravili prošlost, sa lažima se srodili, a ne vide budućnost.

Bruka i jazuk ovako lijepe zemlje, nekad čistih rijeka, planina jezera i potoka.. , a kormilari barke koja pluta bi kormilarili i da su sve sami u barci, tad nikom ništa ni objašnjavati ne bi moralii sami bi ostalli, ali bilo bi im sjajno imali bi sve samo za sebe... jeste istina koja boli je da bi izgleda ova zemlja kao mogla bez sviju nas... , a nismo je ni zaslužili, a oni što su nas zadužili životima svojim... šta sa njima,,,,, pa boji li se iko umrijeti i sa njima se susresti, šta tad reći slagatiu, izmisliti... a ipak u oči te ljude pogledati, sve one koji su se borili za republiku Bosnu i Hercegovinu zemlju svih njenih građana. To kažem jer mislim da smo na žrtve nekako svi oguglali, tu su oko nas ali mi ih jednostavno ne vidimo... mi živimo kao svoj život najnormalnije praveći se da je sve oko nas apsolutno normalno tako i nikako drugačije. Tu smo se gadno prevarili, šutnjom odobravamo, podstičemo i na neki način sami učestvujemo u konačnom ubijanju ,geografskog prostora koji se jednim imenom zove Bosna i Hercegovina, a samim tim trajno legaliziramo sve ono loše oko nas. Idući tom magičnom linijom manjeg otpora gubimo ono najbolje u nama (bar se meni tako čini) i tako sebe na neki način sužavamo ,kočimo, sputavamo, zatupljujemo i šta sve ne radimo loše.

Ovo ovako sve govorim jer bio sam na par lokacija... masakara, planskih ubistava, kolektivnih grobnica.. pričao malo sa ljudima kojima sam morao pogledati u oči porazgovarati sa njima, a odgovora nisam imao da im kažem.. kako, zašto.. koliko još, a ni sebi nisam mogao objasniti racionalno mnoge stvari i jednostavno sam popizdio...i ztato sam malo dopunio pređašnji post. Izvinjenje jedno globalno na prenošenju negativne energije moram malo propištaću kao pretis.

P.S
istina je samo jedna nije ih pet ,a nikako ne samo tri... jedna jedina, vrijeme je da se podvuče linija i da svako plati koliko je i šta uradio, da ne kažem popio.
kolega

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:..., no toliko je više tih i takvih pjesama... o nama i životu našem nasušnom... pjeva Edo Maajka, Frenki, Dubioza, zoster, štuke, TBF, Elemental ima dvije jake... Hare Metak... ma nema ko ne pjeva o reali oko nas, ali mi jednostavno žmirimo, gledamo u drugu stranu, jednostavno poslije svega što iza nas je mislimo da jednostavnije je okrenuti glavu...
da, pjevaju o necemu i na nacin na koji to svako moze da ucini, bez originalnosti, u drustvu u kojem mozes sve psovati (vladu, pojedince) a da za to ne odgovaras, treba imati petlju i pamet pa u vremenu kad vlast ima sva sredstva na raspolaganju da se suprostavi napadima, ti kazes prvom covjeku drzave "kamo dalje rodjace" kao Stulic ili sistemu "Ne pokusavaj mijenjat' me" kao Sobic. Ovi (i jos neki slicni njima) su bili u stanju kritizirat drustvo na pravi nacin, a ovi koje ti spomenu, tretiraju glave ljudi koji ih slusaju kao kante za otpatke u koje mogu ubacivati sta pozele, i tako unistiti i ono malo svijesti sto ima u tim glavama. Dalje, oni poput Stulica, Sobica i njima slicni su nudili neka rjesenja, davali upute, kako nesto da ucine, na pametan nacin, a ne da "*bu vladu", da govore "dosta" i saraju predsjednistvo.

...
ako zelis da saznas
pristani na sve
ako zelis da mijenjas ljude
ne odmeci se
...
filigranski plocnici
puni baruta
filigranski plocnici
usta puna baruta
_BosanaC

Post by _BosanaC »

kolega wrote:
uvjek dobar gost wrote:..., no toliko je više tih i takvih pjesama... o nama i životu našem nasušnom... pjeva Edo Maajka, Frenki, Dubioza, zoster, štuke, TBF, Elemental ima dvije jake... Hare Metak... ma nema ko ne pjeva o reali oko nas, ali mi jednostavno žmirimo, gledamo u drugu stranu, jednostavno poslije svega što iza nas je mislimo da jednostavnije je okrenuti glavu...
da, pjevaju o necemu i na nacin na koji to svako moze da ucini, bez originalnosti, u drustvu u kojem mozes sve psovati (vladu, pojedince) a da za to ne odgovaras, treba imati petlju i pamet pa u vremenu kad vlast ima sva sredstva na raspolaganju da se suprostavi napadima, ti kazes prvom covjeku drzave "kamo dalje rodjace" kao Stulic ili sistemu "Ne pokusavaj mijenjat' me" kao Sobic. Ovi (i jos neki slicni njima) su bili u stanju kritizirat drustvo na pravi nacin, a ovi koje ti spomenu, tretiraju glave ljudi koji ih slusaju kao kante za otpatke u koje mogu ubacivati sta pozele, i tako unistiti i ono malo svijesti sto ima u tim glavama. Dalje, oni poput Stulica, Sobica i njima slicni su nudili neka rjesenja, davali upute, kako nesto da ucine, na pametan nacin, a ne da "*bu vladu", da govore "dosta" i saraju predsjednistvo.

...
ako zelis da saznas
pristani na sve
ako zelis da mijenjas ljude
ne odmeci se
...
filigranski plocnici
puni baruta
filigranski plocnici
usta puna baruta
A koji ti nacin smatras ispravnim da se bilo sta promjeni? Uzmi u obzir da ne pricamo ni o kakvom demokratskom sistemu nego o ovoj nakaradi koju imamo u BiH, i uzmi u obzir da ne zeli svako stajati i posmatrati sa strane te samo dijeliti savjete.
uvjek dobar gost

U neku ruku se i slažem da ovi gore čobani na vlasti il oko nje i zaslužuju usta puna baruta...i da im prije toga dokumentovano pokazati sva zlodjela za koja se terete, podatci postoje, cifre također i iznose koje su pokrali, mislim da je kakva država neki bi već bili na dugogodišnjim robijama. Pored toga meni je u glavi pjesma jedna od TBF-a .. ne trebaju nam puške i pištolji samo čisto srce i ničeg se ne bojim.... heroji... ne trebaju na puške i pištolji..... , sad se ja pitam jesu li fakat svi ti heroji zatučeni, pobijeni, protjerani, sakriveni, sklonjeni, a ostali lažni valteri koji nemaju petlju....dok ih lažni komitet vodi slijepim kolosjekom...u akciju bez ikakvog smisla i stvarnog značaja...

Ma svašta napisao bih jer toliko sam nekako ogorčen, to valjda sa godinama dolazi.. jer 96. fakat zamišljao jesam.. kako i šta.. i vidio sam bolje.. nego danas je u svakom slučaju. Pun mi je k. talova svakojakih papanskih.. i čega sve ne, i samo mi je krivo što ama baš niti jedan demobilisani borac armije Bosne i Hercegovine (od njih skoro 5000.) nije roknuo pola parlamenta il vijeća ministara pa tek onda ubio sebe... ,ako je sebe poslije toga i morao ubiti. Jer to su vampiri koji su nas sve prodali za šaku dolara... naserem im se ja u usta.
Ili je nas par na ovom i sličnim forumima nešto puput Don Kihota.. neki utopisti koji previše gledaju oko sebe još se sjećaju ne prihvataju zadate modele ponašanja i postulate kvazi demokratije koja je na sceni, šačica koja bi trebala početi da gleda svoja posla.

Što se tiče onih koji pune raji glavu i smatraju je pri tome kantom za smeće... ne bih se složio ali dalo bi se polemizirati o tome.

P.S
A za razmatranjie je svima kako potaknuti nascjepkanu po svim šavovima populaciju da se pobuni ???
uvjek dobar gost

....Prolazih par puta za redom potezom od Mokrog prema Goraždu... i na moju radost ali i zaprepaštenje ali u pozitivnom smislu.. vidio sam velike PVC crne kese pune smeća uz put, nakon dan dva vidio sam ljude opet kako čiste uz magistralni put... i svojim rukama kupe otpad... iz žbunja.. pored puta iz potoka... i poslije toga imao sam tako divan osjećaj kao da se vozim negdje Austrijom... Švicarskom...

Naravno u petak kad vraćao sam se u Sarajevo... već je bilo malo sitnog otpada ali neuporedivo manje... nego recimo sedam danas prije...

Krenimo konkretno... čistrimo, radimo... krenimo od mikro sredine.. i napravimo sebi državu ugodno za život.....

Još jedna fina stvar koju sam primjetio jučer... Svjetsko prvenstvo u boćanju.. koje se održava u Hercegovini... sinoć sam u sportu pogledao mali izvještaj iz Posušja i Gruda (nisam baš 100% siguran) i na moje oduševljenje... u dvorani gdje se sve održavalo nisam vidio neke nacionalne zastave.. zastave kojima nije mjesto po dvoranama (kao i bilo gdje drugo sem u kućama ljudi koji ih osjećaju kao svoje)... niti igdje na javnim mjestima... već grb BiH zastava BiH te zastave zemalja učesnica... pored toga gospodin predsjednik asocijacije boćara me isto tako oduševio....

Sve u svemu neka svako u svojoj avliji radi dobre stvari i može se nadati dobrome...
uvjek dobar gost

Kućara ona startno-ciljna na Trebeviću, tako odakle se kretalo žičarom ili gdje se dolazilo.
Bih u subotu na mjestu tom stajah onako u čudu, zapanjen, začuđen, razočaran, tužan i kakav sve ne. Dok stajao sam ispred tog sad srušenog, napuštenog, razvaljenog i pokradenog objekta razna sjećanja su mi navirala ,iako je prostor sad relativno neprepoznatljiv... sjetih se ja rođaka svog rahmetli koji me je vodio na Trebević... koji me je učio mnogim stvarima... lika njegovog sam se sjetio... kao što sam se sjetio sankanja onih ludih, spuštanja sa Trebevića na sankama.. igara onih dječijih... čak mi na pamet palo kad je svojevremeno stala žičara a ja sjedio unutra onako uplašeno i čekao da dođe struja dok me isti onaj rođak prepadao da morati ćemo skakati pomoću užeta iz kabine....

Poslije toga sam otišao do "vidikovca"..... i onako gleda na grad... gledaući tako.. svašta padalo mi je na pamet.. sječanja svakakva navirala ... likove svakakve vidio sam... i sreća ,baš sreća što bio sam sam. Da nisam bio morao bih kriti tugu, skrivati suze... lažnim smijehom morao bih skrivati tugu...
Zaista neka kombinacija osjećanja me je obuzela i nisam znao šta bi... bil plakao, smijao se.. il bi od bijesa napravio nešto loše...
Toliko malo je potrebno da bi sve one slike vratile se ,zvukovi čak... ma sve skupa i ja se u sekundi naježim i naljutim....
Poslije toga ... na moju nesreću, dođoh doma i prije španske lige šaltah kanale... kad ukaza mi se lažov koji umače ruke u kozije mlijeko.... gledam i kontam.... pa koji kur.c meni to treba.. da ga gledam dok me laže... ma jebi se hare i ti i stranka tvoja... ma jebite se svi Vi političari "profesionalni" koji nas kradete i varate.... šteta fakat ovako lijepe zemlje... a ljudi mi vala više i nije žao... žao mi je samo DJECE.......
Fiore

#365 we

Post by Fiore »

Ostaje da se nadamo i boga molimo.. :sad:
uvjek dobar gost

Kako se kod nas kaže zdrav razum, ima li te riječi uopšte u našem jeziku... jel to kad se prevede na naš jezik sabur znači, jazuk.. ili jebi ga???

Nije fakat sve dobro je dok nešto nam ne zatreba, dok ne razbolimo se, ne zatreba nam posao, stan, dok se ne mislimo il ne odlučimo oženiti i imati djecu, dok možemo sami i dok nam roditelji imaju dati par maraka dnevno... , a mi dok špartamo po ulicama gradskim i gledamo u sise il auta (zavisno od afiniteta) nama je cool.... pa konta li iko ovdje od čega, kako na koji način i zbog čega... sutra neko ima li... ili ćemo svi cijeli život biti mladi lijepi ali zato GLUPI.

Zapitajte se kako se mjeri društvo, po kojim parametrima se ocjenjuje... kakvi smo mi kao individue, može li se ova nakarada na koju smo se navikli i nazvati društvom... jer ako znamo da se isto mjeri i ocjenjuje (između ostalog) po tome kako pazi il gleda one koji ne mogu sami... djeca recimo, stari, iznemogli, bolesni, ljudi sa posebnim potrebama, invalidi.... mi zaista nismo društvo ni u jednom pogledu... jesmo samo kad se ćilim crveni prostre i kad Emina G. navuče neku haljinicu.. na kojoj se još nazire nešto skoreno...moral je lažan kod nas kao i mnoge druge stvari... licemjerstvo i renesansa.... dupli standardi i stabilizacija.... rokoko....

Dobro se dobrim vraća.... ,a loše lošim... šta i kako nama će se vratiti... jer izgleda da od rata il iz rata nismo naučili ništa....
Ivanche

Post by Ivanche »

Ebiga sada se 100000 pitanja po mojoj glavi vrti... jesam li ovako trebala ili onako...sta cu sad, dokle cu ovako ...sta ako ostanem sama ...itd itd..ma bjaaazi ovo mi nije trebalo...idem ja nazad u pozitivnu temu! :D
kolega

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:...
Krenimo konkretno... čistrimo, radimo... krenimo od mikro sredine.. i napravimo sebi državu ugodno za život...
ovo je bio generalno post pun pozitivne energije, i konkretnog, ..., ja bih dodao jos, da treba prvo krenuti od prave "mikrosredine" a to je dusa. :)
uvjek dobar gost wrote:Kako se kod nas kaže zdrav razum, ima li te riječi uopšte u našem jeziku... jel to kad se prevede na naš jezik sabur znači, jazuk.. ili jebi ga???

Nije fakat sve dobro je dok nešto nam ne zatreba, dok ne razbolimo se, ne zatreba nam posao, stan, dok se ne mislimo il ne odlučimo oženiti i imati djecu, dok možemo sami i dok nam roditelji imaju dati par maraka dnevno... , a mi dok špartamo po ulicama gradskim i gledamo u sise il auta (zavisno od afiniteta) nama je cool.... pa konta li iko ovdje od čega, kako na koji način i zbog čega... sutra neko ima li... ili ćemo svi cijeli život biti mladi lijepi ali zato GLUPI.
"biti mladi lijepi ali zato GLUPI" - ne znam sta je gore, ovo ili "biti ruzan, pametan i mlad" sto bi rekli Idoli. :)
uvjek dobar gost wrote:Dobro se dobrim vraća.... ,a loše lošim... šta i kako nama će se vratiti... jer izgleda da od rata il iz rata nismo naučili ništa...
dobro vratiti dobrim to svako moze (skoro svako) ali na zlo uzvratiti dobrim to mogu samo rijetki (vjerovatno oni koji su izvrsili ciscenje "mikrosredine", na pocetku spomenuto. :)
ili sto kaze Dino iz Letu stuke: "ne pijes ne duvas, ipak vidim sve znas!" ;)
uvjek dobar gost

... Nije me bilo par dana iako sam prikazan kao uvijek logovan... problemi sa mikro sredinom...

Moram samo prokomentarisati istup jednog docenta u parlamentu Federacije BiH...docentica Amila Alikadić-Husović je paradigma prosječnog parlamentarca koji radi na dugme... koji ne glasa po savjesti, po dožnosti il u korist građana da ne kažem u korist naroda jer to je krajnje apstraktan pojam koji u biti ne znači ništa...
Docentice kako si postala docent, kojom mudrošću ,kojom demagogijom... baš me zanima jer Vaš vokabular se ne slaže sa titulom....
Bahatost koja Vas krasi ne bi trebala da odlikuje doktore ,a kamoli docente... dobro sve to bi Vam oprostiti se moglo da se borite za interese građana (kojih istina je nema ni u ustavu), no vi se borite 100% za Sloveniju il Hrvatsku.. možda se i Vi nadate adekvatnim papirima.... no taj dan u parlamentu se trebalo raspravljati o nekim drugim stvarima a ne o uređivačkoj politici federalne televizije... no kako ne bi pomislili da je ova gospoja sama i da je usamljeni primjer... varate se... poslanici su u pet deka... sve sami nadri docenti, doktori, diplomirani pravnici il šta već... a svi su samo pohađali stranačke škole....

http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/dom ... egati.html

Sve to se zbiva dok je gospodin ilija Jurišić u srbijanskom kazamatu... borac za Republiku Bosnu i Hercegovini je tamo jer nije Hrvat po mjeri dešnjaka, Bošnjak po ukusu Reisa i Srbin koji je žario i palio Bosnom i Hercegovinom...

A prošlu heftu sam cijelu bio u Varešu.... kad malo bolje razmislim grad vene jer nema dvije škole pod jednim krovom jer ima dosta povratnika iz reda ostalih odnosno ljudi su još koliko toliko ostali Bosanci i Hercegovci...

Tražite uzroke u svojim sredinama utičite da se parole koje vrijeđaju maknu sa zidova, da se uklone spomenici mržnje... sve počinje u glavi pojedinca... a čekati nam je da poljoprivrednici konačno dovedu stoku i puste ih u parlament.....
patrius

Post by patrius »

Ili se nadati da ce odvesti onu koja je vec unutra :sad:
uvjek dobar gost

Nadati se kako god to je jedino što je ostalo nekom prosječnom Bosancu il Hercegovcu koji nije na tonu nacionalista koji kolo vode u njegovom selu... koji nije u talu sa traktoristima koji vedre i oblače i zbog kojih vozovi stoje a kamioni i tamići prolaze.
Kako tom i takvim ljudima objasniti šta je magnetno polje, aura šta je... kako svaki čovjek imma svoju pozitivnu i negativnu stranu da ne spominjem CHI.. da ne zbunjujem prisutne... kako istom tom traktoristi dočarati da je zemaljska kugla ugrožena da postoje neki klimatski ciklusi koji se ponavljaju . Ledeno doba je ciklična pojava i dijelom ovisi od peksinluka ljudi koji žive na maloj ali plavoj planeti.
To je neka šira slika na kojoj u zadnje vrijeme dominiraju crnjaci, zemljotresi, cunamiji i šta sve ne... kad je suzimo na širinu moje domovine... nemamo samo cunamije i zemljotrese... a i sreća je zbog toga jer samo edan mali zemljotres bi nas koštao nekoliko stotina godina... no mi imamo zemljotrese i cunamije u glavama ljudi koji nas koštaju i previše...

Sad što ja ovo palamudim i divanim Vam... a tek prošao je produženi vikend... e zato što se nisam nakro para i izgleda da ostati ću "sirotinja"... kad gledam ove likove oko sebe kako se ponašaše na Bajramu... i oko njega.... nek nam je neko na pomoći.... jer izgleda da će cunami u BiH stići bez upozorenja... a mi nemamo sistem ranog upozoravanja...
Ljudi nemojte da vam sitni interesi utiču na auru, šuma nas sluša i čuje nas... šalje signale nama i za nama.... ja bih na Trebeviću jučer opet... slušao sam šumu dok je plakala... ja sam plakao sa njom jer su mi pred očima opet išle slike patnje, tuge, sreće, agonije, beznađa, nade neke... i opet onda crvena slika je bila kao na VGA monitoru..... nekih ljudi nema danas da gledaju sa "Trebevića"... i da se pitaju zašto i kako.... za koga il za šta danas toliko godina poslije.... jecaji još se dobro čuju....

Žao mi je djece koja se rađaju čista ,a koje sredina ova smrdljivo licemjerna do dvanaeste napravi sitnim prijestupnicima, pušačima i ljudima bez snova.... VLADA UBIJA SNOVE , A NE DROGA............
kolega

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Žao mi je djece koja se rađaju čista ,a koje sredina ova smrdljivo licemjerna do dvanaeste napravi sitnim prijestupnicima, pušačima i ljudima bez snova.... VLADA UBIJA SNOVE , A NE DROGA............
onog trenutka kada u vladi bude i jedan ministar kao sto je ovaj momcina:

Name: Yoda
Position: Jedi Master, Jedi Council Member, Jedi High General, Grand Master of the Jedi Order
Homeworld: Unknown
Species: Unknown
Affiliation: Jedi Order, Galactic Republic

Image

onda cemo se nadati boljem sutra i imati nekoga da uzvrati udarac imperiji. :)
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

uvjek dobar gost wrote:... Nije me bilo par dana iako sam prikazan kao uvijek logovan... problemi sa mikro sredinom...

Moram samo prokomentarisati istup jednog docenta u parlamentu Federacije BiH...docentica Amila Alikadić-Husović je paradigma prosječnog parlamentarca koji radi na dugme... koji ne glasa po savjesti, po dožnosti il u korist građana da ne kažem u korist naroda jer to je krajnje apstraktan pojam koji u biti ne znači ništa...
Docentice kako si postala docent, kojom mudrošću ,kojom demagogijom... baš me zanima jer Vaš vokabular se ne slaže sa titulom....
Bahatost koja Vas krasi ne bi trebala da odlikuje doktore ,a kamoli docente... dobro sve to bi Vam oprostiti se moglo da se borite za interese građana (kojih istina je nema ni u ustavu), no vi se borite 100% za Sloveniju il Hrvatsku.. možda se i Vi nadate adekvatnim papirima.... no taj dan u parlamentu se trebalo raspravljati o nekim drugim stvarima a ne o uređivačkoj politici federalne televizije... no kako ne bi pomislili da je ova gospoja sama i da je usamljeni primjer... varate se... poslanici su u pet deka... sve sami nadri docenti, doktori, diplomirani pravnici il šta već... a svi su samo pohađali stranačke škole....

http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/dom ... egati.html

Sve to se zbiva dok je gospodin ilija Jurišić u srbijanskom kazamatu... borac za Republiku Bosnu i Hercegovini je tamo jer nije Hrvat po mjeri dešnjaka, Bošnjak po ukusu Reisa i Srbin koji je žario i palio Bosnom i Hercegovinom...

A prošlu heftu sam cijelu bio u Varešu.... kad malo bolje razmislim grad vene jer nema dvije škole pod jednim krovom jer ima dosta povratnika iz reda ostalih odnosno ljudi su još koliko toliko ostali Bosanci i Hercegovci...

Tražite uzroke u svojim sredinama utičite da se parole koje vrijeđaju maknu sa zidova, da se uklone spomenici mržnje... sve počinje u glavi pojedinca... a čekati nam je da poljoprivrednici konačno dovedu stoku i puste ih u parlament.....
Gled'o sam papanku na you tube. Majku li joj papansku odakle ona dodje na vlast (narode, narode pička li ti materina, narode, glupi). Slazem se sa tobom o svemu.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

kolega wrote:
uvjek dobar gost wrote:Žao mi je djece koja se rađaju čista ,a koje sredina ova smrdljivo licemjerna do dvanaeste napravi sitnim prijestupnicima, pušačima i ljudima bez snova.... VLADA UBIJA SNOVE , A NE DROGA............
onog trenutka kada u vladi bude i jedan ministar kao sto je ovaj momcina:

Name: Yoda
Position: Jedi Master, Jedi Council Member, Jedi High General, Grand Master of the Jedi Order
Homeworld: Unknown
Species: Unknown
Affiliation: Jedi Order, Galactic Republic

Image

onda cemo se nadati boljem sutra i imati nekoga da uzvrati udarac imperiji. :)
Imperija ima dobre podanike, da him majku j...
uvjek dobar gost

Nije me bilo opet nekoliko dana il sedmica, zadnjih sedam dana sam bio hasta pravo... a inače sebi postavljam pitanja svrhe i smisla tipkanja... na forumu jer mentalna higijena nije bit ... bar po mom sudu.

Događaj kojio je mene lično porazio a desio se mislim prošle sedmice je scena na platou Skenderije na kojoj masa raje čeka kao da se upiše u knjigu žalosti Tošetu...
:shock:
Sad mali otklon da se razumijemo, poštujem čovjeka, usvojen je , human je bio cijeli votaži, donirao je sredstva za Dom mladih kod nas u Sarajevu, Unicefof ambasador.... sve je to sjajno i za svaku pohvalu... bio je omiljen na cijeloj teritoriji bivše države jer je bio nekako pitom, otvoren, iskren i fin...

No prijedlozi za promjenu naziva Doma Mladih i ta svjetina koja kao hoće da se upiše u knjigu žalosti me je nekako vratila u realnost. Iako je dan prije bila đenaza žrtvama "kasindolske ulice" niko nije tako žurno išao i sa entuzijazmom njima na mezar.. niti da se upiše u knjigu žalosti... pored toga i milion drugih problema u zemlji, nepravilnosti u društvu i njegovih devijacija... nama je Toše bitan.... alooo... baaa.. jeli iko od potpisnika knjige žalosti razmišljao prije toga o nekim stvarnim problemima... o podjeli naše zemlje po nacionalnim šavovima... jeli se iko upitao kako će ovu zimu preživjeti ljudi po kolektivnim centrima..... il kako će Tetka Zilha ,sad kad je prošao ramazan i kvazi merhametluk, nahraniti korisnike narodne kuhinje....

Kakvi smo i dobro nam je...... jer fakat toliko nepravde oko nas a mi pribjegavamo banalizaciji i uprošćavanju realnosti.....

Eto za kraj Ilija Jurišić.. kao nije nadležan vrhovni sud srbije... ali čovjek još trune po kazamatima zločinačkog sistema...... nek se svako od nas zapita jeli bolje ime za Dom Mladih Tošetov dom mladih, Dujmovićev dom mladih, Davorinov...Karimov... ili dom jedne od oko 1600. djece ubijene tokom opsade....ma kakavi smo to plićaci postali... šta danas sve nam je izgovor da ne radimo ništa i samo valjamo šupljuuu.......sama spomen Karima Zaimovića recimo mene rastuži jer danas ko danas fakat se sjeća tog tako darovitog momka koji je ubijen tokom opsade.......
Post Reply