Connaisseur Karlin wrote:Vjernici ,cesto puta,podrzavanjem rleigijskih pravila,ugorzavaju status drugih vjernika: zene,vjernice ,koje podrzavaju hidzab,istovremeno ,indirektno, otezavaju status zena u istoj religiji! Muskarci vjernici,nisu ,naravno,ni zabrnuiti za fenomen ugorzenih zenskih prava u religiji,jer muskarci,generlano,nemaju problema da istovrmeeno slijede zakone svoje religije i zakone drzave.
Poenta: Vjernici vjernicima takodjer mogu svjesno ili nesvjesno narustiti blanas zivjenja u istim sredinama,bez ozbiljen teznje da medjusobno pomognu u rjesavanju problema. izor problema,je iznad,svega u religijskim zajednicama,koje cesto puta,radi vlasitith ciljeva,nemaju cilj pomoci u regulisanju zakona i obaveza koje narusavaju balans svakodnevnog zivljenja vjernika.
Pokušat ću da ti što prostije objasnim, jer vidim da ne možeš da razdvojiš ili shvatiš šta, prema zvaničnoj terminologiji, znači riječ vjernik.
Vjernica ili vjernik je ona osoba, koja vjeruje u postojanje Boga, kao Kreatora i Pokretača svega što nas okružuje.
Shodno tome muslimanka i musliman su nazivi za osobe, koje bezuvjetno i bezrezervno, svojim vjerovanjem, očituju svoju pripadnost Islamu.
Muslimanka i musliman su oni koji vjeruju da je Bog, Allah, između ostalih, odabrao Muhammeda a.s. kao svog posljednjeg poslanika, preko kojeg je poslao svoju posljednju Objavu u vidu stihova, koji su zapisani u Kur'anu, kako je Knjigu nazvao sam Allah.
Znači da bi neko bio musliman ili muslimanka, treba vjerovati da je sve što je zapisano u Kur'anu ili što je Muhammed, kao Božiji poslanik radio u praksi istina i uputa od Allaha. Te kao takvo samim tim i vjerski propis.
Onaj koji niječe samo jedno slovo iz Kur'ana, smatrajući da nije Božija objava, prestaje biti muslimanom.
Znam mnogo muslimana i muslimanki (pa i sam sam jedan od njih), koji vjeruju da je cijeli Kur'an Božija istina, ali se iz nekih ličnih razloga ne pridržava nekog od propisa. Ne osporava ga kao vjerski propis i kao obavezu ili zabranu. Samo ga djelimično ne sprovodi u praksi. Takvi jesu muslimani, jesu vjernici, ali su griješnici ili kako već. Znači taj ili ta, koji kaže da hidžab nije vjerski propis, dovodeći u pitanje dio u Kur'anu ili ono što je Muhammed a.s. ostavio kao praksu, nisu muslimani, pa ih se dotični propis i ne dotiče. Npr. znam mnogo muslimana koji ne vjeruju da postoje džini i meleci. Kao, ma pusti to, gdje će to postojati, gdje ćeš u to vjerovati. Oni sami sebe svrstavaju u muslimane (što po tradiciji, što po familijarnom naslijeđu itd.), ali oni nisu muslimani, nisu vjernici u smislu kako ih Islam opisuje.
Dakle nema nametanja "muslimanstva" i vjerskih propisa. Ili jesi ili nisi. Onaj ko stvarno vjeruje, prihvata da je Kur'an Božija objava i ne dovodi u pitanje ni jedan propis izveden iz njega, jeste musliman.
Onaj ko dovodi u pitanje propise izvedene iz Kur'ana i hadisa nije musliman, te mu samim tim niko i ne nameće neke propise.
To što bi neki htjeli da prilagođavaju vjeru svojim potrebama i hirovima, okolnostima u vremenu i društvu u kojem živimo, je opet poseban društveni i socijalni fenomen. Ali sve je to u prirodi čovjeka, jer je čovjek takav stvoren.