Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
lord-executioner

#351 Re: Biblija i Kuran

Post by lord-executioner »

Istina, ali evolucije mora biti u svemu. Da su svete knjige zaista toliko savrsene da odrazavaju bozansku bit i misao, u potpunosti bi pristajale svakom dobu i vremenu. Zanimljivo ( i logicno ), ali su uglavnom odredbe koje se odnose na univerzalni ljudski kvalitet kompatibilne i potrebne svim vremenima. Vecina drugih je arhaicna, danas u najmanju ruku neprikladna, a u najgorem slucaju apsolutno neprihvatljiva za savremene standarde ljudskih sloboda i prava ( ropstvo, smrtna kazna, tjelesne kazne, odredbe u vezi sa polozajem i ulogom zene, da navedemo samo nekoliko od mnogih ).
BHF_Manijak

#352 Re: Biblija i Kuran

Post by BHF_Manijak »

lord-executioner wrote:Istina, ali evolucije mora biti u svemu. Da su svete knjige zaista toliko savrsene da odrazavaju bozansku bit i misao, u potpunosti bi pristajale svakom dobu i vremenu. Zanimljivo ( i logicno ), ali su uglavnom odredbe koje se odnose na univerzalni ljudski kvalitet kompatibilne i potrebne svim vremenima. Vecina drugih je arhaicna, danas u najmanju ruku neprikladna, a u najgorem slucaju apsolutno neprihvatljiva za savremene standarde ljudskih sloboda i prava ( ropstvo, smrtna kazna, tjelesne kazne, odredbe u vezi sa polozajem i ulogom zene, da navedemo samo nekoliko od mnogih ).
Da da,zato nam danas krivicno pravo funkcionise fenomenalno,ma u kojoj zemlji,da li USA,Njemackoj,a o BiH da i ne govorim,ubijes covjeka i dobijes,onako sportski,4 godine :lol: :roll: :(
ljubav_aha

#353 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

lord-executioner wrote:Istina, ali evolucije mora biti u svemu. Da su svete knjige zaista toliko savrsene da odrazavaju bozansku bit i misao, u potpunosti bi pristajale svakom dobu i vremenu. Zanimljivo ( i logicno ), ali su uglavnom odredbe koje se odnose na univerzalni ljudski kvalitet kompatibilne i potrebne svim vremenima. Vecina drugih je arhaicna, danas u najmanju ruku neprikladna, a u najgorem slucaju apsolutno neprihvatljiva za savremene standarde ljudskih sloboda i prava ( ropstvo, smrtna kazna, tjelesne kazne, odredbe u vezi sa polozajem i ulogom zene, da navedemo samo nekoliko od mnogih ).

detalji su dio vremena u kojem su nastale Svete Knjige,sto ne znaci da se danas sve mora upravo doslovno primjeniti,bukvalizam se mora iskljuciti

nisma sigurna sto si tacno htio podvuci pod "savrsenscu" Svetih Knjiga,iako pretostavljam da si mislio prije sveg na pravni sistem :

ŠERIJATSKO PRAVO – reformizam i izazovi modernosti – dr. Fikret Karčić

ljubav_aha

#354 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

dingdong066 wrote:Da nekih knjiga nije bilo, danas bi manje usijanih glava bilo :skoljka:
a sto tacno sprecava slanje pomoci u Haiti ,Svete Knjige ili su u pitanju drugi razlozi :?:
ljubav_aha

#355 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

Chmoljo wrote:
lord-executioner wrote:Pravila su dobra u onoj mjeri u kojoj ljudi razumiju njihovu svrhu, odnosno u kojoj nisu sami sebi svrha. Danas su pravila ( u smislu u kojem mi govorimo ) izgubila na znacaju jer licemjerima sluze da nedostatak vjerovanja pokriju formalizmom. Da se razumijemo, ja nisam vjernik ( to je, vjerujem, i jasno ), ali postujem ljude kojima su pravila tu da dopunjavaju sustinu, i koji su ljudi prije svega. Takvi vjeruju u dubini svoje duse, i ne zamaraju se time da svoja vjerovanja namecu i isticu u svakoj drustvenoj i drugoj prilici, jer znaju da Bog vidi njihovu vjeru zazivali oni Mariju i Josipa ili ne, nosili lancic sa metarskim natpisom Allah ili ne. To su ljudi koje postujem, postujem njihovo vjerovanje, i od kojih sam navikao da ne zamjere meni moj ateizam, niti da racunaju ispoljava li neki njihov istomisljenik svoju religiju dovoljno ili ne. Njima je njihova vjera njihova, ja ih ne ubjedjujem u ono sto ja mislim, niti oni ubjedjuju mene. Ti ljudi obicno znaju veoma dobro ocijeniti kojim pravilima je mjesto u desetom stoljecu, a kojima u dvadeset i prvom ( ne, to ne znaci da odbacuju ono sto ih ogranicava u nemoralnim cinima, kako bi neko sigurno pomislio; to znaci da ne misle da je bitno kojom nogom udjes prvo u WC, ili da je opravdano ubiti oca zato sto radi na Šabat / Stari zavjet /, ili da ce svi koji ne idu u crkvu svakog dana, ne klanjaju svaki namaz, ili ne daju doprinos za gradnju crkve ili dzamije ici u pakao iliti dzehennem ) .Nazalost, oni su endemi i ja ih poznajem tek nekoliko. Takvi su, medjutim, pravi vjernici, koji razumiju vjeru i razumiju religiju, i razumiju tu distinkciju, i ne dozvoljavaju da ih formalizam odvrati od plemenitosti, cistoce i dobrote. Praktikovanje religije nije samo praktikovanje knjiga ( na sto se u posljednje vrijeme sve svodi ), nego upravo razumijevanje i postupanje u skladu sa razumijevanjem iz kojeg se i izvodi cistoca duse i savjesti.
u načelu se slažemo. i ja kažem da je formalizam loša stvar :) iz tog razloga se kaže da nijjet (namjera) toliko bitan, :) ono što si ti želio postići, a kako ćeš to izvesti to je druga stvar.

a ti endemi o kojima govoriš, izvini, ali to nije slučaj samo sa vjernicima, to je slučaj uopće, ljudi su puni predrasuda i nameću svoja mišljenja iz samo njima poznatih razloga, ako nisi ateista, onda druge vjere, ako si iste, onda si došljak, ako nisi došljak, nisi sa Marin Dvora itd. itd...

takvi ljudi u nedostatku ličnih kvaliteta, pokušavaju se izdići iznad drugih tražeći im neke izmišljene mane ;-)

i ja sam jedan od tih endema,kao i moje drustvo :thumbup:
Static-X

#356 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

Ja ipak vjerujem da takva knjiga postoji :D . Pogledaj malo kroz historiju, moda, trend, nacin zivljenja ... sve to se mjenja. Ljudi izmisle nesto fudaju jedno vrijeme dok nesto novo nedodje - nista vise do materijalne stvari koje jednog dana zastare. I NE SAMO materijalne stvari nego kompletan nacin zivota iz nekog doba. Od svega sta je ostalo isto jeste- religija. I ti mi sad govoris da se neka religijska svojstva neuklapaju u danasnje vrijeme. Mozda ne za tebe i na nacin na koji ih ti vidis!
lord-executioner

#357 Re: Biblija i Kuran

Hm, istina je da je mnogo toga individualno, pa i ono sto ne valja, i ako neko danas zeli biti npr. vrhovni muskarac u kuci kojemu se zena i djeca moraju pokoravati, siguran sam da to moze ostvariti, te da se to danas desava. Patrijarhat je sadrzan, implicitno i eksplicitno, u svetim knjigama. To, medjutim, ne znaci da pristaje ovom dobu i vremenu, zasigurno znam mnoge ljude koji to ne trpe niti bi sebe podvrgavali tome ili to prakticirali. Ja ne kazem da je krivicno pravo bolje zato sto nema javnog sibanja ili odsijecanja ruke/noge/glave, ali sam siguran da je to standard koji je uspostavljen dominantno i koji tezi da postane standard u cijelom svijetu, malo-pomalo; i mada licno smatram da postoje slucajevi u kojima bi smrtna kazna ili barem dozivotni zatvor posluzili svrsi, jer je u pitanju nepopravljiv zlocinac i siguran recidivist, to je previse mali broj slucajeva da bi se smrtna kazna olako uvela.
detalji su dio vremena u kojem su nastale Svete Knjige,sto ne znaci da se danas sve mora upravo doslovno primjeniti,bukvalizam se mora iskljuciti
Upravo tako. Meni je ipak fascinantno da neko moze tvrditi kako je sadrzaj svetih knjiga u potpunosti prikladan danas. Static-x, sorry, ali to nikako ne mogu svariti, i vjeruj, nisam jedini, niti je tome uzrok samo moj ateizam :)
Broj 1

#358 Re:

Post by Broj 1 »

Skoro sve vjerske zajednice, ako Adventisti Pentakoslavci itd. imaju slicne knjizice, kao sto su Moj brat Musliman ili razgovor sa muslimanom isl.
Uglavnom sve se svodi kako drugog preveslati sa kvazi argumentima da predje na drugu religiju.
hananah wrote:Ta knjiga je napisana od strane Muslimana, a u knjizi bukvalno Kriscanin donji i pojma nema, postavlja pitanja kao blecak i neznalica a Musliman jaaaaaaaako pametan i ima odgovore na sva pitanja, i totalno iznad Kriscana :D Inace knjiga pisana u stilu djecije slikovnice :D koja se moze procitati za par sati :D
Jednom rijecju knjiga je "pljuvanje po razlicitosti" pisana u jako prefriganom stilu :D
derion

#359 Re: Biblija i Kuran

Post by derion »

Sve knjige svijeta, pa tako i religijskog karaktera, stvorene su od strane čovjeka.
Sva materija, u prvobitnoj ili pretočenoj formi, pa tako i čovjek, stvorena je od energije.
Static-X

#360 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

@lord
Ti to nes nikad ni svariti sve dok nepokusas da vidis sustinu svake religije pojedinacno - sustinu koju ti tvrdis da razumijes. Miksas sve religije sukpa pa onda iznosis te svoje neke primjere.
Porodica se treba pokoravati vrhovnom muskarcu kuce - gluposti, znase kome se samo treba pokoravati.
Pravni sistem...to sto postaje dominantan u cijelom svijetu - pa ko vlada svijetom i namece ova pravila. Lijepo je znati da se moze s lovom i dobrim advokatom biti proglasen nevinim iako si pocinio krivicno dijelo. Ako je prihvaceno od vecine neznaci da valja, nekad su ljudi kao ovce koje samo slijede svoje stado.
kukuruz_kokicar

#361 Re: Biblija i Kuran

Post by kukuruz_kokicar »

Komentare da su knjige i što se tiče propisa u suštini usklađene ne bih komentarisao nego bih uputio pitanje autoru istog.

Koja 'praktična' stvar je najvažnija u životu jednog vjernika? ... To je nesumnjivo obećanje života bez vječnih muka ili još bolje lagodan život poslije života.

E do tog lagodnog života se može doći u zavisnosti od forme koju slijediš. Evo samo nekih od "suštinskih" stvari koje garantuju vječitu patnju:
Abortus (katolici), rad subotom (Jevreji), napuštanje Islama (muslimani).

E, ako abrahamske religije nemaju zajednički stav kako ljudsko biće može zaraditi vječni život, o kakvom zajedništvu je riječ?

Promjena sistema vjerovanja iliti religija je moguć. Na dva načina:
- Novom objavom (tj. revolucijom)
- Evolucijom

Priča o novoj objavi je špekulacija i o njoj ne bih pisao.

Efekti evolucije religije se može vidjeti kod katolika i neortodoksnih Jevreja, a ponajbolje kod protestanata koji su mijenjali propise kako bi se prilagodili novim izazovima i novoj stvarnosti.
Šta se to desilo kod protestanata? Pogledali su statistiku, koliko je para ušlo i izašlo u Crkve, koliko je duša izgubljeno zbog starinskog tumačenja knjiga i osavremenili tumačenja i promijenili forme kako bi svoju religiju načinili prihvatljivijom savremenom trenutku i kako bi nastavili svoj 'biznis'.
Takav tok stvari je moguć u smjeru ekumenizacije religija i desiće se kada većina ljudi počne osuđivati ili sa rezervom gledati religijske propise koji su rasistički, nepravedni spram pola ili seksualne orijentacije, okrutni prema životinjama ili neprijateljski prema ljudima koji vjeruju u nekog drugog Boga/Bogove ili ne vjeruju u Boga uopšte.
E u tom trenutku će religije otvoriti svoje džamije i crkve svima i početi 'prodavati' izvornu duhovnost iliti suštinu. Tada će postati irelevantno gdje i kako se moliš ili gdje si se rodio.
lord-executioner

#362 Re: Biblija i Kuran

Static-X wrote:@lord
Ti to nes nikad ni svariti sve dok nepokusas da vidis sustinu svake religije pojedinacno - sustinu koju ti tvrdis da razumijes. Miksas sve religije sukpa pa onda iznosis te svoje neke primjere.
Porodica se treba pokoravati vrhovnom muskarcu kuce - gluposti, znase kome se samo treba pokoravati.
Pravni sistem...to sto postaje dominantan u cijelom svijetu - pa ko vlada svijetom i namece ova pravila. Lijepo je znati da se moze s lovom i dobrim advokatom biti proglasen nevinim iako si pocinio krivicno dijelo. Ako je prihvaceno od vecine neznaci da valja, nekad su ljudi kao ovce koje samo slijede svoje stado.
@static-x

Ziv bio, idi ti u (skoro) bilo koju strogo muslimansku ili katolicku kucu u nekom bosanskom selu, pa kad vidis oca koji kaze da mu sin moze ici na fakultet, a kcerka ne moze jer je zensko i treba se udavati, a ne uciti, reci mu da on nije taj koji moze svojoj djeci reci sta ce raditi ili sta nece, nego da su djeca individue sposobne da same odlucuju; pa kad se vratis crvenog obraza od sljage koju ce ti pljusnuti, ti idi hodzi i sveceniku, pa im se potuzi, a oni ce ti reci da je prvo otac glava porodice i da on odlucuje o tome kako ce i sta ce njegova djeca, a drugo da je svakako u pitanju zensko dijete, a zena je stepenicu ispod muskarca. Onda idi u Saudijsku Arabiju, pa pogledaj malo ko odlucuje o tome za koga ce se kcerka udati, i s kim ce se sin zeniti; ako mislis da oni odlucuju, onda si nabasao na neku zestoko liberalnu familiju, jer sam bas nedavno imao priliku da razgovaram sa momkom koji studira u Maleziji, punoljetan je, a poslije studija se vraca kuci u Saudijsku Arabiju da mu porodica izabere zenu. To su, opet, samo neki primjeri, stvarnost nudi mnoge druge.

Evo ti, uostalom:

"Dobrocinstvo prema roditeljima predstavlja jedno od najdražih djela Allahu Uzvišenom. Lijepo postupanje prema njima svrstava se, prema Kur'anu, odmah nakon vjerovanja u Allaha Uzvišenog. Neposlušnost spram roditelja, prema hadisu, definira se kao najveci grijeh, odmah nakon širka i kufra."

"Abdullah b. Omer, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Allah Uzvišeni tri osobe nece na Sudnjem danu ni pogledati: neposlušnog svojim roditeljima, ženu koja se poistovjecuje sa muškarcima i covjeka koji nema ljubomore (pa mu se u porodici svašta cini) a tri osobe nece u Džennet uci: osoba koja je neposlušna svojim roditeljima, notorni pijanica i onaj koji prigovara i natuca na nos ono što nekome dadne»."

"...hadis 'Abdullaha b. 'Amra, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, napominje: «Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja!»."

Ima jos hadisa, a sustina je da Kur'an i hadisi nalazu da roditeljima budemo poslusni, i to postavljaju na najvisi stupanj zapovijedi poslije vjerovanja u Allaha dž.š. Nema odrednice po kojoj se moze dvojiti o tome da li je roditelj u pravu ili ne; navedeni hadisi, i drugi koji nisu navedeni, traze slijepu poslusnost. Ja ne miksam religije; naprotiv, nastojim praviti distinkciju kada govorim o obicaju ili propisu islama, krscanstva, judaizma, itd. Sto se tice pravnog sistema, svete knjige ti pominju vjerodostojna svjedocanstva i svjedoke kao osnovu krivice; vjeruj mi, kada bi se istrage provodile i kriminalci sudili po onome sto propisuju svete knjige, ne jedan, ne nekoliko, nego ogroman broj krivaca bi se izvukao, ali zahvaljujuci modernim metodama i pravnim sistemima neveliki je broj onih koji uspiju prikriti djelo ili se izvuci od kazne ako su krivi. Da moze biti efikasniji i stroziji - moze, i treba. Ali, to nije tema ove emisije. Jedina recenica koja je apsolutno tacna je:
ako je prihvaceno od vecine neznaci da valja, nekad su ljudi kao ovce koje samo slijede svoje stado
Primijeni to na religije, i mislim da ces doci do onoga sto zamjerim svetim knjigama i prividnim vjernicima u danasnjem dobu.

Kukuruz_kokicar, aferim!
bijela

#363 Re: Biblija i Kuran

Post by bijela »

lord-executioner wrote: @static-x

Ziv bio, idi ti u (skoro) bilo koju strogo muslimansku ili katolicku kucu u nekom bosanskom selu, pa kad vidis oca koji kaze da mu sin moze ici na fakultet, a kcerka ne moze jer je zensko i treba se udavati, a ne uciti, reci mu da on nije taj koji moze svojoj djeci reci sta ce raditi ili sta nece, nego da su djeca individue sposobne da same odlucuju; pa kad se vratis crvenog obraza od sljage koju ce ti pljusnuti, ti idi hodzi i sveceniku, pa im se potuzi, a oni ce ti reci da je prvo otac glava porodice i da on odlucuje o tome kako ce i sta ce njegova djeca, a drugo da je svakako u pitanju zensko dijete, a zena je stepenicu ispod muskarca. Onda idi u Saudijsku Arabiju, pa pogledaj malo ko odlucuje o tome za koga ce se kcerka udati, i s kim ce se sin zeniti; ako mislis da oni odlucuju, onda si nabasao na neku zestoko liberalnu familiju, jer sam bas nedavno imao priliku da razgovaram sa momkom koji studira u Maleziji, punoljetan je, a poslije studija se vraca kuci u Saudijsku Arabiju da mu porodica izabere zenu. To su, opet, samo neki primjeri, stvarnost nudi mnoge druge.

Evo ti, uostalom:

"Dobrocinstvo prema roditeljima predstavlja jedno od najdražih djela Allahu Uzvišenom. Lijepo postupanje prema njima svrstava se, prema Kur'anu, odmah nakon vjerovanja u Allaha Uzvišenog. Neposlušnost spram roditelja, prema hadisu, definira se kao najveci grijeh, odmah nakon širka i kufra."

"Abdullah b. Omer, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Allah Uzvišeni tri osobe nece na Sudnjem danu ni pogledati: neposlušnog svojim roditeljima, ženu koja se poistovjecuje sa muškarcima i covjeka koji nema ljubomore (pa mu se u porodici svašta cini) a tri osobe nece u Džennet uci: osoba koja je neposlušna svojim roditeljima, notorni pijanica i onaj koji prigovara i natuca na nos ono što nekome dadne»."

"...hadis 'Abdullaha b. 'Amra, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, napominje: «Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja!»."

Ima jos hadisa, a sustina je da Kur'an i hadisi nalazu da roditeljima budemo poslusni, i to postavljaju na najvisi stupanj zapovijedi poslije vjerovanja u Allaha dž.š. Nema odrednice po kojoj se moze dvojiti o tome da li je roditelj u pravu ili ne; navedeni hadisi, i drugi koji nisu navedeni, traze slijepu poslusnost. Ja ne miksam religije; naprotiv, nastojim praviti distinkciju kada govorim o obicaju ili propisu islama, krscanstva, judaizma, itd. Sto se tice pravnog sistema, svete knjige ti pominju vjerodostojna svjedocanstva i svjedoke kao osnovu krivice; vjeruj mi, kada bi se istrage provodile i kriminalci sudili po onome sto propisuju svete knjige, ne jedan, ne nekoliko, nego ogroman broj krivaca bi se izvukao, ali zahvaljujuci modernim metodama i pravnim sistemima neveliki je broj onih koji uspiju prikriti djelo ili se izvuci od kazne ako su krivi. Da moze biti efikasniji i stroziji - moze, i treba. Ali, to nije tema ove emisije. Jedina recenica koja je apsolutno tacna je:
ako je prihvaceno od vecine neznaci da valja, nekad su ljudi kao ovce koje samo slijede svoje stado
Primijeni to na religije, i mislim da ces doci do onoga sto zamjerim svetim knjigama i prividnim vjernicima u danasnjem dobu.

Kukuruz_kokicar, aferim!
pokornost roditeljima nije odmah nakon vjerovanja u Boga. musliman je dužan da odbije pokornost roditeljima u onim stavrima koje su oprečne vjeri.
slučajevi koje si naveo nisu primjeri religioznosti nego neobrazovanosti, neupućenosti i nekih prastarih običaja.
po islamskim propisima niko ne može biti prisiljen na udaju/ženidbu.
statix

#364 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

@bijela
Moje je misljenje da su tradicija i obicaji jednog naroda usko povezani sa vjerovanjem i religijom tog naroda. Uostalom, vjerovanje u "nesto" je dio tradicije i obicaja.
lord-executioner

#365 Re: Biblija i Kuran

pokornost roditeljima nije odmah nakon vjerovanja u Boga. musliman je dužan da odbije pokornost roditeljima u onim stavrima koje su oprečne vjeri.
slučajevi koje si naveo nisu primjeri religioznosti nego neobrazovanosti, neupućenosti i nekih prastarih običaja.
po islamskim propisima niko ne može biti prisiljen na udaju/ženidbu.
E ja samo citam onako kako ( vele, upuceni ) ljudi pisu, poucavaju, savjetuju, preporucuju i tumace, a prije svega onako kako hadisi glase. "Stvari koje su oprecne vjeri" je veoma uzak pojam; moze li nesto biti primitivno i prastaro, a da bude u skladu sa propisima religije? Ne samo da moze, nego cesto i jeste, to se tako primjenjuje i tako odrzava. Neobrazovanje i neupucenost su kao svojstva bila prisutna kod ogromne vecina ljudi u vrijeme kada su krscanstvo i islam nastajali; stvari koje su tad bile sadrzane u knjigama njima su mozda bile same po sebi razumne i razumljive. Danas to nije slucaj. Sto se prisile tice, danomice se desava da djeca budu prisiljena ili odvracena od zenidbe koja nije po volji roditeljima, na ovaj ili onaj nacin. Nije tu uvijek stvar u direktnoj prisili; stvar je da se ti hadisi i taj rezon koriste kao suptilni faktor prijetnje, fakticki isticuci da ces zavrsiti u Dzehennemu ako ne radis kako ti otac i majka ( da se ne zavaravamo, otac ) nalazu i kazu. Svojim sam ocima nekoliko puta vidio to shvatanje na djelu u urbanoj sredini, sto je strasno po sebi, a o desavanjima u ruralnim sredinama i u islamskim zemljama imam informacije iz prve ruke.
bijela

#366 Re: Biblija i Kuran

Post by bijela »

statix wrote:@bijela
Moje je misljenje da su tradicija i obicaji jednog naroda usko povezani sa vjerovanjem i religijom tog naroda. Uostalom, vjerovanje u "nesto" je dio tradicije i obicaja.
upravu si statix, usko su povezani ali nisu identični. mislim (a to je vec i poznata teza) da je najveći belaj sa kojim se suočavaju religijske institucije u određenom periodu znati odrediti promjenjivo i nepromjenjivo u vjeri.
nepromjenjivo su one osnovne stavke i postulati jedne religije (koje u slučaju islama dolaze iz Kur'ana i hadisa u eksplicitnoj formi), a promjenjivo ono što neće narušiti religiju kao takvu ukoliko se izostave - tu spadaju u najvećem broju običaji koji su se akumulirali vremenom, s tim da neki vode i porijeko iz perioda prije dolaska određene religije.
u tom slučaju se ne može stavljati znak jednakosti između učenja jedne vjere i običaja koje gaji društvo koje može biti pod raznim uticajima, okolnostima itd. ako bi se u tom slučaju religija i običaji smatrali jednakima mislim da bismo došli u veoma konfuznu i prema religijama nepravednu situaciju :zoka:
Static-X

#367 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

@lord
Kao sto bijela pomenu to su obicaji i tradicija, a sto je narod neobrazovan i takodje velikim djelom povezuje tradiciju sa religijom, to je nesto drugo. Ja govorim cisto o religiji, ne kako je neki praktikuju. To ti je slicno kao ovdje u americi kako mnogi amerikanci vide muslimane kao teroriste jer to samo mogu i da vide na tv-u. Medjutim oni koji imaju priliku da se upoznaju vise skontaju da to nije to.
nikola_šop

#368 Re: Biblija i Kuran

Post by nikola_šop »

evo gledam debatu ovdje. mislim, ja sam iz katoličke obitelji, postao ateist,a onda budist.
nije bitno jel si musliman ili kršćanin, vjeru treba živjeti. u budizmu se kaže, jedini budist je onaj koji živi budizam.
u konačnosti, dođe na isto,a to je živjeti, ponašati se kao vjernik, a ne korsittit vjeru kad ti zatreba
statix

#369 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

@bijela
Da, razumijem te, ali u sustini i polaznoj tacki rezonovanja se razlikujemo, jer ti smatras religiju apsolutno neovisnom o ljudima, dok je ja dozivljavam kao dio tradicije, odnosno rezultat evolucije covjekovog vjerovanja u "nesto", ali nebitno.
Ono sto je interesantno kada se spomenu ti neki obicaji islamskih zemalja, uvijek se pokusava religija ograditi i zastititi od takvih stvari, sto je razumno, ali fakat ne razumijem ko ce onda uopste, ako iko, ici u raj, jer svi rade neke stvari koje su oprečne sa religijom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#370 Re: Biblija i Kuran

Post by Chmoljo »

Da, razumijem te, ali u sustini i polaznoj tacki rezonovanja se razlikujemo, jer ti smatras religiju apsolutno neovisnom o ljudima, dok je ja dozivljavam kao dio tradicije, odnosno rezultat evolucije covjekovog vjerovanja u "nesto", ali nebitno.
Ono sto je interesantno kada se spomenu ti neki obicaji islamskih zemalja, uvijek se pokusava religija ograditi i zastititi od takvih stvari, sto je razumno, ali fakat ne razumijem ko ce onda uopste, ako iko, ici u raj, jer svi rade neke stvari koje su oprečne sa religijom.
ah, pa zato je tu Sudnji Dan, da se svedu računi :mrgreen:
lord-executioner

#371 Re: Biblija i Kuran

I ja govorim o religiji i onome sto ona propisuje, ne samo o onome sto neki praktikuju. Upravo su religijski propisi zasnovani na obicajima vremena najveci problem i najveca dilema, jer se niko ne trudi odvojiti onovremeno i sustinsko, uzimajuci pisani izvor "as is", i ne pomisljajuci na evoluciju. Nazalost, cesto su arhaicne odredbe proizasle iz obicaja takve da pogoduju odredjenom profilu ljudi i licnosti, i opet nazalost su cesto bas ti ljudi u polozaju da nesto odrzavaju na snazi. Moze neko potencirati sta god hoce, ali religijske odredbe odobravaju segregaciju, patrijarhat, ropstvo, smrt u ime boga kao opravdanu smrt, antisemitizam, te brojne druge stvari od kojih su neke vec ranije pomenute. To ne znaci da nema odredaba koje zagovaraju mir, toleranciju, plemenitost, cestitost, te druge vrline i ljudski pristup svijetu, ali one cesto padaju u drugi plan i nisu toliko snazno iskoristive u propagandne svrhe kao sto je slucaj sa negativnim.
bijela

#372 Re: Biblija i Kuran

Post by bijela »

da, da, ima smisla to što zboriš, ali kao što i vidiš - muslimanski svijet danas je u, čini mi se, najvećoj komi od dolaska islama. zar ne bi to moglo biti upravo zbog toga što su se muslimani mahom okrenuli vjerozakona i onoga o čemu ja ovdje govorim. zar nije većina danas nepismenih upravo muslimana jer su zanemarili kur'anski imperativ da se uči - a koji nije upućen samo muškarcima? zar nije veliki broj muslimana koji žive na rubu gladi jer su se naši naftni bogataši oglušili od hadis "nije vjernik onaj koji zanoći sit znajući da mu je komšija gladan"? itd. itd.

možda sam stvarno previše odvojila religiju od ljudi, ali samo u cilju da je operem od našeg vlastitog blata i neznanja slijeđenja onoga najljepšeg u vjerozakonu. ako se treba nekoga kritikovati, onda neka se kaže: taj i taj musliman neće da školuje svoju kćerku, taj i taj kršćanin udara svoju ženu, a ne islam - ovo, kršćanstvo - ono.
statix

#373 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

Chmoljo wrote:
ah, pa zato je tu Sudnji Dan, da se svedu računi :mrgreen:
Nadam se :mrgreen: usotalom to je jedina utjeha za svu nepravdu na ovom svjetu, pogotovo onu prema sirotinji, ali misljenja sam da nema nista od tog sudnjeg dana. Uostalom, zemlja ce nas svariti, bas kako mi cijeli zivot hranimo se i varimo druga ziva bica. :zzzz:
statix

#374 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

bijela wrote:
da, da, ima smisla to što zboriš, ali kao što i vidiš - muslimanski svijet danas je u, čini mi se, najvećoj komi od dolaska islama. zar ne bi to moglo biti upravo zbog toga što su se muslimani mahom okrenuli vjerozakona i onoga o čemu ja ovdje govorim. zar nije većina danas nepismenih upravo muslimana jer su zanemarili kur'anski imperativ da se uči - a koji nije upućen samo muškarcima? zar nije veliki broj muslimana koji žive na rubu gladi jer su se naši naftni bogataši oglušili od hadis "nije vjernik onaj koji zanoći sit znajući da mu je komšija gladan"? itd. itd.

možda sam stvarno previše odvojila religiju od ljudi, ali samo u cilju da je operem od našeg vlastitog blata i neznanja slijeđenja onoga najljepšeg u vjerozakonu. ako se treba nekoga kritikovati, onda neka se kaže: taj i taj musliman neće da školuje svoju kćerku, taj i taj kršćanin udara svoju ženu, a ne islam - ovo, kršćanstvo - ono.
Strasne su stvari uradjene pod vodstvom raznim religijama, to su samo sitni primjeri, a sjetimo se inkvizicije itd...ili se Bog prevario sto je poslao svete knjige, jer ih ocigledno ne znamo praktikovati, ili se prevario prilikom kreiranja prirode covjeka.
Last edited by statix on 18/01/2010 20:14, edited 1 time in total.
Static-X

#375 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

@lord
Kazes:"Moze neko potencirati sta god hoce, ali religijske odredbe odobravaju segregaciju, patrijarhat, ropstvo, smrt u ime boga kao opravdanu smrt, antisemitizam, te brojne druge stvari od kojih su neke vec ranije pomenute. "

Zakoni moraju postojati, sta bi bilo da ih nema, nebitno jesul religijski ili drzavni.
To sto navodis segregacija, opravdana smrt u ime boga i ostalo.. Pa sta imas danas svake godine sve veci broj drzava, same drzave se djele na neke pokraine.. sta je to nego segregacija. Dok u vjeri svaki vjernik mi je brat a ostali ako me nediraju necu ih dirati cak se prijateljske veze sklapaju. Smrt u ime boga tj napad na vjernike od strane nevjernika - normalno da je opravdano braniti se isto kao kad drzava drzavu napadne pa se brani zar to nije opravdano?

@nikola sop
:thumbup: upravo tako treba je zivjeti !
Locked