Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Hoćete li danas bojkotovati trgovine u BiH?

Ne
85
30%
Da
198
70%

Total votes: 283

black

#351 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by black »

Fotografije i videosnimci koje su na dan bojkota objavljivali brojni mediji jasan su dokaz da su građani 31. januara izbjegavali odlazak u prodavnice, a posebno u velike trgovačke lance. Ta činjenica ide u prilog tezi da se bojkot morao osjetiti. Međutim, zašto brojke Porezne uprave pokazuju drugačije?

Porezna uprava FBiH klasificira trgovinsku djelatnost kao veoma širok pojam te se pod tim podrazumijeva ne samo promet u prodavnicama i lancima robe široke potrošnje, mahom prehrana, već i brojna druga trgovina. Tako, ako je neko kupio automobil 31. januara to je u Poreznoj upravi zavedeno kao trgovina. Ako je neka firma uvezla određenu količinu robe koju je ranije naručila i fakturisala je na dan 31. januar, to je također sektor trgovine. Ili ako je neka firma naručila 10 kompjutera i platila ih 31. januara to također podrazumijeva sektor trgovine.

Možda je i odabir datuma za bojkot bio "pogrešan", jer zadnji dan u mjesecu ne odaje pravu sliku potrošnje. Prije svega jer je kraj mjeseca i kućni budžeti su svakako manji, a s druge strane brojne firme baš krajem mjeseca fakturišu račune koje registruje Porezna uprava.

Za potpunu sliku efekata bojkota potrebno je razdvojiti promet ostvaren samo u trgovačkim lancima i prodavnicama široke potrošnje na dan 31. januar, što bi Porezna uprava trebala uraditi. Ovakav, generalni pogled stvara prilično iskrivljenu sliku da bojkot trgovina uopšte nije uspio.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/zas ... /250203078
jazzer

#352 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by jazzer »

Ateista wrote: 03/02/2025 12:06 Stoji pitanje da li imaju automatski da vide posebno promet maloprodaje i veleprodaje i da li su ovo namjerno ovako uradili, ili nisu mogli drugacije? Mislim, i ako nema automatski ima sigurno nacin da se dodje do tih podataka, samo se treba malo potruditi, opet pitanje da li je to namjerno ili je nekom samo mrsko raditi.
Kada su onaj prvi dan bojkotovali potrosnju u Hrvatskoj, porezna je objavljivala podatke svakog sata ili dva.

Naravno, obzirom da su kod nas to uposlenici sa posebnim potrebama, izvjestaj od petka se dobije danas.

I opet ne daju tacne podatke nego su svu prodaju uvrstili u jedan izvjestaj.

Stoka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#353 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Truba »

lažu bijednici prazne radnje
Hakiz

#354 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 03/02/2025 11:45
mayab wrote: 03/02/2025 11:41 znajući kakav ološ i lobiji pljačkaju i vode ovu državu ,
ja sam sklon ideji da su ti izvještaji pod uticajem i uz pomoć koruptivnih radnji napisani tako da građanima pokažu uzaludnost bojkota ,
da nas ubiju u pojam , da se to ne isplati , da se građani još više ušuškaju u letargiju na svakom polju života....
Ali ljudi vjeruju u teorije zavjere ovdje sada se ne vjeruje ni u fiskalne racune i end of day proceduru koja se na kraju svakog radnog dana iz svake prodavnice salje poreznoj :lol: :lol: jel shvacate da tu ne moze biti fingiranja i da se stanje u kasi mora poklapati sa onim poslanim poreznoj jer nastane belaj u citavom sistemu ako se cifre ne poklapaju :mrgreen:
Opet:

Nije problem u tome koje podatke poreska dobije i ima.

Problem je u tome koje podatke nama plasira.

Vjerujem ja da je promet bio onoliko koliko kaže poreska da je bio. Ali, to što je objavila ukupan promet a ne koliko su građani taj dan potrošili u prodavnicama čini ih prevarantima. Objavljuju tačne, ali pogešne, podatke podatke koji nas interesuju krije. Vara nas.

Da pojednostavim ako treba: Ako te pitam koliko je 2+2 a ti mi kažeš da je 3+3=6, dao si mi tačan, ali pogrešan podatak, podatak koji mi ne treba i ništa mi ne znači. Prevario si me.
black

#355 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by black »

RS
Udruženje za zaštitu potrošača "Zvono", kako kaže, tražilo je od trgovaca podatke o prometu na dan bojkota, ali nisu dobili.

"Kriju oni te podatke kao zmija noge", navodi Vasilić.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... 5alzKEtv7Q
mistek

#356 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by mistek »

Logično je da je promet bio manji, imamo oči, jasno je. Kupovina građana, barem u Sarajevu, taj dan je bila 10 puta manja, možda i više od toga. Samo što je Bingo mogao taj dan naručiti i fakturisati svoje nabavke koliko je htio i da vrlo lahko pojede sve to manje od građana :D

Inače, sumnjam da bojkot ima ikakvog smisla. Svi ljudi koje znam su u četvrtak spremali petak ili su u subotu jedva dočekali da mogu kupovati. I sama logika nalaže da bojkot roba široke potrošnje na ovaj način nema smisla. Ovo ima smisla možda u kontekstu restorana, kafana, jer njima jedan dan nema nadoknadu. Bingu se prosto jebe hoće li sir prodati danas ili sutra, prodat će ga :D

Smisleniji bojkot je onaj gdje će svako početi od sebe i izbjegavati one proizvode gdje ga prave budalom. Međutim, ni to neće biti, jer ljudi kupuju smatrajući da je to ok, vrlo jednostavno.
dječak sa šibicama

#357 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dječak sa šibicama »

U svakom slucaju zakotrljalo se, ljudi se pokrenuli, pa neka je 50000 u onoj grupi, bojkotovace se ovo i ono. Nece ovo stati, nije hir kako rekoh neki dan, vec ljudima dozlogrdilo. A cijene i dalje rastu.

Ne moze pod kozu, sto se kaze. Trgovci zaboravljaju da sve ovisi o kupcima, ja kao prodavac mogu litar mlijeka zacijeniti na 20 maraka, ali ko ce ga kupiti.
Malisa11

#358 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Malisa11 »

dječak sa šibicama wrote: 03/02/2025 12:52 U svakom slucaju zakotrljalo se, ljudi se pokrenuli, pa neka je 50000 u onoj grupi, bojkotovace se ovo i ono. Nece ovo stati, nije hir kako rekoh neki dan, vec ljudima dozlogrdilo. A cijene i dalje rastu.
Jeste, zakotrljalo se naredne dvije sedmice dok je u trendingu i onda sve na staro. Kao i sa svim drugim trending stvarima.

Treba reci da je nas najveci domet "sjedi samo da se ne puca" i to je to.
JovicSA

#359 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by JovicSA »

Meni nije jasno da fed. poreska ne može izbaciti podatke samo za objekte roba široke potrošnje...to što je neko taj dan kupio vozilo, veš mašinu i slično a ubrajaju u izvještaj nije relevantno.
DaysleepeR

#360 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by DaysleepeR »

Bio za vikend u Sloveniji, kupio 4 putera u Lidlu jer je više nego upola jeftiniji nego kod nas.

Tragikomedija, iz EU donositi puter u BiH.
black

#361 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by black »

u par postova se skonta kako smo mi glup i nepismen narod
Hakiz

#362 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

Bojkot je toliko uspješan da je od danas skuplje meso.

Da bojkotujemo meso?
akcija007

#363 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by akcija007 »

Nisu dobro filtritani podaci 100%
Ne moguce po slikama od petka u 19h iz Bingo BCC da rade samo 3 kase a nigdje nikoga.

Prodavacica iz lokalnog Konzuma u Sarajevu kaze da svaki dan ostaruju prosjecno 10-11 000 KM promet a u petak 31.01 . Im je dnevni pazar bio 3900 KM. Znaci, da su ih ljudi bojkotovali.
xoklix

#364 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by xoklix »

akcija007 wrote: 03/02/2025 13:08 Nisu dobro filtritani podaci 100%
Ne moguce po slikama od petka u 19h iz Bingo BCC da rade samo 3 kase a nigdje nikoga.

Prodavacica iz lokalnog Konzuma u Sarajevu kaze da svaki dan ostaruju prosjecno 10-11 000 KM promet a u petak 31.01 . Im je dnevni pazar bio 3900 KM. Znaci, da su ih ljudi bojkotovali.
Veleprodaje fiskalizirale svoje fakture na dan bojkota, dogovorili se tako 100%.
THEC

#365 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by THEC »

pa to su te psiholoske igre sad koje trgovci igraju a to je da cijene jos vise povecavaju govoreci time nije vam bojkot uspio, sad cete placati jos vise ali cinjenica je da dugorocno bojkot itekako ima smisla, ali ne ovaj tip bojkota jedan dan u sedmici, naravno treba i to svake sedmice odrzavati ali bi bitno bilo da se ostalim danima kupuje manje namirnica nego sto to inace radimo i jednostavno ce cijene morati poceti smanjivati kad tad, kad prodaja ne ne bude isla kao inace, a jesmo li mi kao drustvo u stanju to izgurati ? - eh to je drugi par opanaka, sto bi rekli
ranger

#366 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by ranger »

meni samo nije jasno koji je krajnji cilj?
stavimo se u poziciju marketa, on zna da ti nes danas kupit, nes sutra al za 5 dana ce ti nestat pa ces morat kupit
ti njemu bojkotom stetis kes flow na par dana ali oni svakako ne zive od tog danasnjeg pazara nije to piljara, danas prodo gajbu voca odoh sutra po nabavku novog od tih para...
tako da je samo pitanje kome ce prije dosadit a znajuci nas...
Ironmen

#367 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Ironmen »

Hakiz wrote: 03/02/2025 13:04 Bojkot je toliko uspješan da je od danas skuplje meso.

Da bojkotujemo meso?
Da naravno meso je lako kvarljiva roba i brzo bi cijena isla dole.
Naslovnica

#368 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 03/02/2025 12:59 Bio za vikend u Sloveniji, kupio 4 putera u Lidlu jer je više nego upola jeftiniji nego kod nas.

Tragikomedija, iz EU donositi puter u BiH.
Kakav je vakat došao, nekada se u Mađariju išlo po vajkrem i puter, a sada u Sloveniju.
:lol:
Ironmen

#369 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Ironmen »

ranger wrote: 03/02/2025 13:24 meni samo nije jasno koji je krajnji cilj?
stavimo se u poziciju marketa, on zna da ti nes danas kupit, nes sutra al za 5 dana ce ti nestat pa ces morat kupit
ti njemu bojkotom stetis kes flow na par dana ali oni svakako ne zive od tog danasnjeg pazara nije to piljara, danas prodo gajbu voca odoh sutra po nabavku novog od tih para...
Bojkot bi se trebao fokusirati na odredjene proizvode koji su najvise poskupili, recimo vrhnje od 8 km bojkot tog proizvoda na mjesec dana, izabrati za pocetak 10 lihvarskih prozvoda i kazniti ih.
Ateista

#370 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Ateista »

Ironmen wrote: 03/02/2025 13:29
Hakiz wrote: 03/02/2025 13:04 Bojkot je toliko uspješan da je od danas skuplje meso.

Da bojkotujemo meso?
Upravo to, bojkot najvise treba usmjeriti na proizvode sa kratkim rokovima.
Hakiz

#371 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

Ironmen wrote: 03/02/2025 13:29

Da bojkotujemo meso?
Ili nastupila nestašica.

Ja jedem puretinu i ribu, ne jedem piletinu i crveno meso. Izbor puretine naših proizvođača je loš, BiH nema tradiciju konzumacije puretine, pogodovo u ovom dijelu. Pa mi je najbolji izbor Vindija. A Vindiji je lako povući puretinu iz ponude u BiH, smanjiti cijenu piletine i nastaviti raditi.

Ali, šta ću, jadan, ja, čime zamijeniti Vinidijinu puretinu, Madijem, Bajrom, Ovako, čime :shock: :( :lol:
Baba Jefimija

#372 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Baba Jefimija »

Treba lebac da bude minimalno 15 KM :lol:
nivla

#373 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

perutnina je prodavala svoju puretinu, ne znam jel se proizvodi srbiji ili kod nas
Baba Jefimija

#374 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Baba Jefimija »

jazzer wrote: 03/02/2025 12:36
Ateista wrote: 03/02/2025 12:06 Stoji pitanje da li imaju automatski da vide posebno promet maloprodaje i veleprodaje i da li su ovo namjerno ovako uradili, ili nisu mogli drugacije? Mislim, i ako nema automatski ima sigurno nacin da se dodje do tih podataka, samo se treba malo potruditi, opet pitanje da li je to namjerno ili je nekom samo mrsko raditi.
Kada su onaj prvi dan bojkotovali potrosnju u Hrvatskoj, porezna je objavljivala podatke svakog sata ili dva.

Naravno, obzirom da su kod nas to uposlenici sa posebnim potrebama, izvjestaj od petka se dobije danas.

I opet ne daju tacne podatke nego su svu prodaju uvrstili u jedan izvjestaj.

Stoka.

Valjda bi cilj trebao biti da se tačno vidi koliki je promet u maloprodaji, ali to je izgleda SF :lol: Oni su to sve ubacali i napravili sataraš od statistike da slude ionako blesav narod :lol:
zposao

#375 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by zposao »

Ironmen wrote: 03/02/2025 13:31
ranger wrote: 03/02/2025 13:24 meni samo nije jasno koji je krajnji cilj?
Bojkot bi se trebao fokusirati na odredjene proizvode koji su najvise poskupili, recimo vrhnje od 8 km bojkot tog proizvoda na mjesec dana, izabrati za pocetak 10 lihvarskih prozvoda i kazniti ih.
Ja sam istog mišljenja da nema ništa od sveobuhvatnog generalnog bojkota.
Svaki čovjek dok se ne opameti da ne kupuje proizvod koji je skuplji ovdje nego u Švicarskoj, od nas nema onda ništa.
Meni ne treba niko reći da bojkotujem. Ja bojkotujem svaki proizvod koji je digao nenormalno maržu. I kad bi se tako svi ponašali bilo bi nešto od nas.
Locked