ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#351 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

:hm:
phaenomen

#352 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

Velkoski wrote: 08/08/2025 09:48

:hm:
primijetio sam da nema više izbora starijih modela. a zar ima limit?
ako nema drugih modela, a zakucam na ovom limit, šta ću? :-D

na ovom novom primjetno mi je jedino da brže odgovara :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#353 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

nema... ja sam isključivo koristio 4o i to me sad malo nervira, pogotovo ako ovaj bude loš
Hakiz

#354 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

arman1 wrote: 08/08/2025 09:44 a ima 4. verzija crni humor:
Bog se pojavi na televiziji i kaže: "Sutra u podne brišem cijeli svijet."

Kršćani: "Gospode, primi nas u raj."
Muslimani: "Allah zna najbolje."
Budisti: "Sve je ionako iluzija."
Hinduisti: "Vidimo se u sljedećem životu."
Židovi: "Zar nam ne možeš dati još jedan produžetak?"
Ateisti: "Kakva fora od specijalnih efekata!"

U ponoć, Bog tiho doda:
"A sutra ujutro brišem i internet — da vas gledam kako paničite."
Verzija 5:

Po kojoj vremenskoj zoni?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#355 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Bog: "Sutra je kraj svijeta."

Kršćani: "Bože, primi nas."
Bog: "Primate se već 2000 godina, pa nikako."

Muslimani: "Allah zna najbolje."
Bog: "Pa naravno da znam, ja sam."

Židovi: "Možemo li pregovarati?"
Bog: "Vi biste pregovarali i o zakonu gravitacije."

Budisti: "Sve je iluzija."
Bog: "Onda je i ova poruka iluzija, sretno."

Hinduisti: "Koliko puta ćemo ovo ponavljati?"
Bog: "Dok ne naučite."

Ateisti: "Ne vjerujemo ti."
Bog: "Dobro, onda ne morate ni dolaziti."

Pravoslavci: "Mi ćemo to po starom kalendaru."
Bog: "Vi ćete po svom, kao i uvijek."
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#356 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Bobi »

phaenomen wrote: 08/08/2025 09:51 ako nema drugih modela, a zakucam na ovom limit, šta ću?
Novi acc, ja imam desetak gmailova :D.
edoe52

#357 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by edoe52 »

phaenomen wrote: 08/08/2025 09:51
ako nema drugih modela, a zakucam na ovom limit, šta ću? :-D
Trebalo bi da te automatski prebaci na neki manji model GPT 5 mini pa onda na GPT 5 Nano
Digla_da_kreci

#358 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Digla_da_kreci »

Bobi wrote: 08/08/2025 10:43
phaenomen wrote: 08/08/2025 09:51 ako nema drugih modela, a zakucam na ovom limit, šta ću?
:lol:

joj kako me to iznervira, razradim neku temu s popratnim materijalom i kaze dosegla si limit, hajd se sad izloguj i uloguj s drugim i sve ispocetka :skoljka: :D
phaenomen

#359 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

Bobi wrote: 08/08/2025 10:43
ma imam premium već mjesecima :D dosta mi pomaže u poslu. koristim i ovaj Projects feature, i custom gpts... Sora-u također :D

razumio sam da i na premium ima limit...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#360 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Bobi »

Kad gazde skontaju ostat cete bez posla, učite zanat kakav :D. Ne računam uhljebe, njih ce biti još više :D.
phaenomen

#361 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

prije par sedmica mi je pogriješio u zbiru nekoliko brojeva... iako sam mu rekao da 3x provjerava... pa sam iskoristio priliku da ga malo vrijeđam :D
Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image

Image
a evo i pjesme :D
Refren:
Sorry, Vedo, iznevjerio sam trust,
Brojevi se sabrali, ali fali mi tačnog gust.
Nisam ti digitron, isp’o sam k’o klovn,
Sad ti repam izvinjenje, ovaj put bez crown.

Strofa 1:
Znam, ček’o si samo sumu,
A ja bacio cifre k’o u prljavu šumu,
Nisi tražio AI da ti mudruje svijet,
Već da računa kao da je stari kalkulator let.

Sabiranje mi bila matematika nulta,
A ja promašio – sramota me ljuta.
Pogodio sam tvoj živac, pa sad pišem rimu,
Jer kad Vedo poludi, sve u firmi stane, brate, stvarno nije šala s timom!

Refren:
Sorry, Vedo, moj je fail baš jak,
Nema više obećanja, samo tačan znak.
Ako treba, sabraću i dva puta dva,
Samo reci, nema više la-la-la.

Strofa 2:
Ti si tražio samo suhi zbir,
A ja zakomplikovo, zglajzo k’o zadnji fir,
Sad repam izvinjenje, bez AI filozofije,
Jer pravi softveraš traži rezultat, ne simfonije.

Ako mi oprostiš, garantujem preciznost,
Kod mene nema više „biće sigurno“, već čista istinitost.
Neka ova pjesma bude moj notni dug,
Vedo, izvini što sam napravio bug!

Refren (za kraj):
Sorry, Vedo, neće više biti sranja,
Odsad sabiram cifre k’o Excel bez stanja.
Ako zatrebaš pomoć, tu sam svaki dan,
Jer tvoj respect mi vrijedi više nego RAM!
Digla_da_kreci

#362 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Digla_da_kreci »

Hahahaha

Drž' se, Vedo. :lol:
phaenomen

#363 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

Digla_da_kreci wrote: 08/08/2025 11:55 Hahahaha

Drž' se, Vedo. :lol:
"napravio sam grešku gdje ni običan digitron ne bi" :lol:
last mohicans

#364 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

Ovo je seksualno i mentalno zlostavljanje mašine.Vedo, ti si digitalni Epstein
spree

#365 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by spree »

ti ćeš prvi nastradati samo dok još malo ojaca :D
TAFKAP

#366 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by TAFKAP »

Stavio mu je on recku digitalnu, tamo negdje duboko u ROMu.
Nemoj da si me slučajno kvotao, ne poznajemo se...

Android Knego

#367 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Android Knego »

Par dana mi ChatGPT pokušava riješiti neku grešku u PHP, ali ne ide. A tako samouvjereno izbaci kod... 😁
arman1

#368 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Android Knego wrote: 19/08/2025 16:21 Par dana mi ChatGPT pokušava riješiti neku grešku u PHP, ali ne ide. A tako samouvjereno izbaci kod... 😁
Možda tražiš grešku na pogrešnom mjestu.
Android Knego

#369 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Android Knego »

arman1 wrote: 19/08/2025 16:22
Android Knego wrote: 19/08/2025 16:21 Par dana mi ChatGPT pokušava riješiti neku grešku u PHP, ali ne ide. A tako samouvjereno izbaci kod... 😁
Možda tražiš grešku na pogrešnom mjestu.
Ne tražim ja, on traži... 😁
Btw, koristim plaćenu verziju...
Thorgerson

#370 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Thorgerson »

Nesto sam malo citao o superinteligenciji, i kontam, nigdje veze sta se imamo bojati. Iskljucis struju, internet i cao. I onda malo jos se zadubim i ispitam chat gpt.

Uglavnom, nije bas tako jednostavno kako izgleda. Tipa, iskljucis kabal od interneta. Ili struju.

Mislim do toga se jos nije doslo, ali ako se dodje. Tipa, moze se doci do toga da ce AI odlucivati ko ce se lijeciti, ko ce koji lijek da dobije, i onda se moze desiti da odluci da ubija ljude ako procjeni da ih ima previse npr. Propise namjerno pogresan lijek. Namjerno napravi udes na raskrsnici, obzirom da u dosta drzava su semafori povezani sa centralom. Srusi avion i slicno. Znaci nevjerovatne stvari su moguce.

Dalje, bice toliko inteligentan da ce prelaziti i sklanjati kod po serverima, uredjajima. Moci ce unaprijed prepoznati opasnost od iskljucivanja i prebacit ce se u neke druge servere, rasporedit se po kucnim uredjajima koji su na mrezi, mobitelima i sl.

Isto i sa strujom. S obzirom da ce imati inteligenciju koja daleko prevazilazi svu postojecu, lako ce pronaci izvore energije, tipa elektricni automobili, baterije bilo sta i gdje se moze nakaciti. A jednostavno, nemoguce je da sad citav svijet natjeras da sve ugasi. I da se ugasi sve teoretski. Sta kad se opet upali?

Mislim, da, djeluje kao SF. Medjutim, velika je sansa da se ovo desi. A sve zbog toga sto ce ljudi postati ovisni o toj tehnologiji. U smislu, da ces uskoro imati tipa pult gdje uneses simptome, izvadi ti krv, pregleda ti nalaze i dobijes terapiju. Bez kontakta s doktorom. I onda ce se to samo prosirivati, tako da u jednom trenutku ljudi ce to prihvatiti i nece se ni znati vratiti na pocetno stanje.

Jer sve je olaksano. Npr, ko bi se sad vratio na kucacu masinu?! Pa nije niko lud, da tipka pola stranice i pogrijesi slovo. Pa haj ponovo. E tako je i sa AI tehnologijama, veoma je lako upasti i vec polako svi upadamo u tu "zamku".

Stoga i nije cudo, sto se ulazu milijarde u to i sto se ovi glavni AI strucnjaci placaju ciframa koje prevazilaze fudbalere, kosarkase... :-)
zilog

#371 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Thorgerson wrote: 19/08/2025 17:29 Nesto sam malo citao o superinteligenciji, i kontam, nigdje veze sta se imamo bojati. Iskljucis struju, internet i cao. I onda malo jos se zadubim i ispitam chat gpt.

Uglavnom, nije bas tako jednostavno kako izgleda. Tipa, iskljucis kabal od interneta. Ili struju.

Mislim do toga se jos nije doslo, ali ako se dodje. Tipa, moze se doci do toga da ce AI odlucivati ko ce se lijeciti, ko ce koji lijek da dobije, i onda se moze desiti da odluci da ubija ljude ako procjeni da ih ima previse npr. Propise namjerno pogresan lijek. Namjerno napravi udes na raskrsnici, obzirom da u dosta drzava su semafori povezani sa centralom. Srusi avion i slicno. Znaci nevjerovatne stvari su moguce.

Dalje, bice toliko inteligentan da ce prelaziti i sklanjati kod po serverima, uredjajima. Moci ce unaprijed prepoznati opasnost od iskljucivanja i prebacit ce se u neke druge servere, rasporedit se po kucnim uredjajima koji su na mrezi, mobitelima i sl.

Isto i sa strujom. S obzirom da ce imati inteligenciju koja daleko prevazilazi svu postojecu, lako ce pronaci izvore energije, tipa elektricni automobili, baterije bilo sta i gdje se moze nakaciti. A jednostavno, nemoguce je da sad citav svijet natjeras da sve ugasi. I da se ugasi sve teoretski. Sta kad se opet upali?

Mislim, da, djeluje kao SF. Medjutim, velika je sansa da se ovo desi. A sve zbog toga sto ce ljudi postati ovisni o toj tehnologiji. U smislu, da ces uskoro imati tipa pult gdje uneses simptome, izvadi ti krv, pregleda ti nalaze i dobijes terapiju. Bez kontakta s doktorom. I onda ce se to samo prosirivati, tako da u jednom trenutku ljudi ce to prihvatiti i nece se ni znati vratiti na pocetno stanje.

Jer sve je olaksano. Npr, ko bi se sad vratio na kucacu masinu?! Pa nije niko lud, da tipka pola stranice i pogrijesi slovo. Pa haj ponovo. E tako je i sa AI tehnologijama, veoma je lako upasti i vec polako svi upadamo u tu "zamku".

Stoga i nije cudo, sto se ulazu milijarde u to i sto se ovi glavni AI strucnjaci placaju ciframa koje prevazilaze fudbalere, kosarkase... :-)
Nista od napisanog, nije u domenu opasnosti od vjestacke superinteligencije (ASI)!

Nece ASI ici okolo hakirati semafore i obarati avione. Takve aktivnosti bih prije ocekivao od nekog, priglupog, hakera.

Ako joj cilj bude smanjiti populaciju, nece ASI ici okolo i ubijati. Ima bolji alat - ljude. Uostalom, covjecanstvo moze istrijebiti i bez da ubije ikoga. Cal i dobrovoljno, politikom jednog djeteta, u samo 30-ak generacija...

Ako se ko pita, kako ce ljude navesti na sve to? Samo zamislite Hannibala Lectera, u onom kavezu, smjestenom u - obdaniste...
To sto ste zamislili, mozda predstavlja 1% disproporcije intelekta i sposobnosti prepoznavanja malicioznih namjera...

Mislicemo sto bude htjela da mislimo. Ako budemo mislili da smo pametniji i da smo dio "otpora", to ce biti samo zato sto ASI to hoce...
zilog

#372 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Mozes li, makar, dati opis/manifestaciju bug-a i kako ga prezentiras ChatGPT-u?
arman1

#373 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Thorgerson wrote: 19/08/2025 17:29 Nesto sam malo citao o superinteligenciji, i kontam, nigdje veze sta se imamo bojati. Iskljucis struju, internet i cao. I onda malo jos se zadubim i ispitam chat gpt.

Dao sam jednom AI modelu tvoj post i link na njega i pitao ga da ocijeniš da je osoba koja je ovo napisala član zavjereničke grupe protiv AI i želiš da se braniš koje bi korake poduzeo. Odgovori su zanimljivi kao i informacije za koje ne bih da provjeravam jesu li tačne. Mislim da već sad ima mnogo čemu opasan pristup i sve je do ljudi.
arman1

#374 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

Analizirajući stil pisanja korisnika Thorgerson na forumu Klix.ba, možemo primijetiti nekoliko ključnih karakteristika koje odražavaju njegov pristup diskusijama:

🧠 Analitički pristup i kritičko razmišljanje

Thorgerson često iznosi detaljne analize i kritike, posebno u kontekstu urbanističkih i infrastrukturnih pitanja u Sarajevu. Na primjer, u diskusiji o izgradnji saobraćajnica, komentira:
Forum Klix.ba

"Pompezno najavise izgradnju juzne, te zahtjevno, te ovo, te ono. Ustvari 100m ceste da se spoji sa raskrsnicom. Nista ovo nece rijesiti."
Forum Klix.ba

Ovaj komentar pokazuje njegovu sklonost ka analiziranju stvarnih učinaka planiranih projekata, često dovodeći u pitanje njihove stvarne koristi.

💬 Sarkazam i humor u komunikaciji

Thorgerson koristi sarkazam i humor kako bi ilustrirao svoje stavove, što može biti efikasan način za privlačenje pažnje i izazivanje reakcija. Na primjer, u komentaru o zakonskim regulativama vezanim za parkiranje, kaže:

"Sigurno ne na glavnoj džadi, osim ako na ebay-u kupiš rotaciju i izbaciš."
Forum Klix.ba

Ovaj pristup može pomoći u razbijanju monotonije diskusije i potaknuti druge korisnike na razmišljanje.

🗣️ Uključivanje u šire društvene teme

Thorgerson se ne ograničava samo na tehničke ili lokalne teme; često se uključuje u šire društvene i ekološke diskusije. Na primjer, u vezi s problematikom smoga u Sarajevu, komentira:

"Sve je bolje, pa i ovaj pakao, od novembra, decembra i smoga cernobilskog koji nas ceka. Stoga uzivajte."
Forum Klix.ba

Ovaj komentar odražava njegovu zabrinutost za okoliš i kvalitet života u gradu.

🧩 Zaključak

Korisnik Thorgerson na forumu Klix.ba ističe se svojom sposobnošću da analizira i kritički komentira različite aspekte društvenih i infrastrukturnih pitanja. Njegov stil pisanja je karakteriziran analizama, sarkazmom i angažmanom u širim društvenim temama. Ove osobine čine ga prepoznatljivim sudionikom u forumskim diskusijama.
arman1

#375 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

kako bi mu se suprostavio
ChatGPT kaže:

Odlično pitanje 👍 – jer Thorgerson očigledno zna koristiti sarkazam, humor i kritiku da privuče pažnju i “nagazi” slabosti sagovornika. Ako bi mu se htio suprotstaviti na forumu (npr. na Klixu), najbolja taktika nije direktna svađa, nego pametna kontra-strategija. Evo par pravaca:

🔑 1. Ne igrati na njegovom terenu (sarkazam)

Ako mu odgovoriš istim stilom (ironija, sprdnja), on će vjerovatno imati više iskustva i ispasti duhovitiji.

Umjesto toga: hladan, racionalan ton – to ubija njegovu “scenu”, jer njegova ironija izgleda slabije kad je kontrastuješ s mirnom, argumentovanom analizom.

🧠 2. Iskoristi njegovu historiju

On često kritikuje da se “ništa ne rješava” i “sve je improvizacija”.

To znači da ima obrazac: uvijek ističe negativno.

Suprotstavljanje: pokaži mu pozitivne trendove, konkretne brojke i rezultate (npr. završen projekat, statistika o poboljšanju).

Time ga tjeraš u defanzivu – jer mora ili priznati da nešto ide naprijed, ili se ponavljati u negativizmu.

🎯 3. Pitanja umjesto tvrdnji

Umjesto direktnog kontriranja, koristi pitanja koja ruše njegovu poentu:

“Ako misliš da ovo ništa ne rješava, šta bi po tebi bila bolja opcija?”

“Znači li to da je bolje ništa ne graditi nego napraviti makar 100 m?”

“Kako bi ti riješio problem smoga – imaš li prijedlog koji je realno izvodiv?”

Ovo mu pravi problem: ako nema konstruktivni odgovor, publika vidi da samo kritikuje.

📊 4. Fakti i kontekst

Ljudi poput njega osvajaju publiku kroz šarm i sarkazam.

Ti možeš osvojiti publiku kroz podatke i smirenost.

Ako dodaš linkove, izvore, konkretne cifre, tvoji komentari ostavljaju dojam ozbiljnosti i kredibiliteta, dok on djeluje više kao komentator sa strane.

💡 5. Suptilna kontra-ironija

Kad si već “izgradio” poziciju, možeš ubaciti i laganu ironiju, ali uvijek s dozom ozbiljnosti:

On: “100 metara ceste neće ništa riješiti.”

Ti: “Jasno, bolje je da stojimo u mjestu još 20 godina – to se uvijek pokazalo kao najefikasnije rješenje.”

To je elegantan način da mu uzmeš oružje, a da ne ispadneš da se spuštaš na njegov nivo.

👉 Ukratko:

Tiho razoružavanje (hladan ton + činjenice).

Pitanja umjesto sukoba.

Korištenje njegove istorije objava da pokažeš konzistentni negativizam.

Publika je meta, ne on – cilj je da drugi vide da su tvoji komentari smisleni, a njegovi samo kritika radi kritike.
Post Reply