Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Didier

#351 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2023 09:06
    n+1 wrote: 07/08/2023 09:02 - Ali kod nas u Njemačkoj...

Boli nas kurac koje je zakone Crkva u Njemačkoj izlobirala.
    In a nutshell
    I love you both...

Ali jok, Zviz ubi i dalje na temi koja ga se kao ne tiče.
    palermo

#352 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by palermo »

elcaliente wrote: 07/08/2023 08:51
    Tipa nece se kod nas stari davati u staracke domove itd a sve vise starackih domova ima.
    Pa.nije zar da ovo smatras necim pozitivnim ??
    _BataZiv_0809
    Nindža revizor
    Vozim: Lancia na servisu

#353 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Pa ti sto su po Njemackoj i daju roditelje u staracke domove.
    Bodkin

#354 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

Zivio u zemlji gdje je nedjelja neradna i niie bas zabavno kad zaboravis subotom hzeti sta ti treba.
    Sa druge strane razumijem i da ti radnici zasluzuju da ne rade nedjeljom. Ja ne bih volio.
    A to da se kod nas ne moze nista implementirati je laz. Kako je za budzetlije sve po psu. Nista mimo zakona se ne radi
    Rizvan

#355 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

W0rM wrote: 07/08/2023 08:55
    elcaliente wrote: 07/08/2023 06:55
    I ovo je nelogicno. Evo ja zivim u Bayernu, Nedjeljom trgovine nikada nisu radile niti ce kada raditi, kako kod njih mogu neke stvari cekati ponedjeljak.
    Gastronomija uglavnom ima drugi neradni dan npr ponedjeljak ili utorak.
    Moze se sve kada se hoce.
    Cuj u trgovini nista ne moze cekati.
    Naravno da se moze, nego je to ona politika "zasto da ja ispastam", "sto nije ucio skolu pa da ne bude trgovac", "nek' radi i ja sam radio/la". Sto da se izlazi iz zone komfora ili da se nesto mijenja, bolje da stoji kako je. :skoljka:
    Jedino ko ce ispastati su radnici u trgovini. Ali tebe i istomisljenike ocito za to zaboli., jer se niko ovdje od vas ne pita kako ce se preraspodjeliti obim posla sa jednim danom manje u sedmici. Jedini argument vam je kako moze u Njemackoj/Austriji, kao da ovdje kod nas sto se tice radne kulture ista funkcionise kao u Njem/Aus.
    Thorgerson

#356 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Thorgerson »

Didier wrote: 07/08/2023 09:37
      _BataZiv_0809 wrote: 07/08/2023 09:06

In a nutshell
      I love you both...

Ali jok, Zviz ubi i dalje na temi koja ga se kao ne tiče.
      Aa boli nas qrac, a bukvalno 90% zivota ti se odvija po "anamo" njihovim zakonima i navikama. I sad problem nedjelja.
      JohnnyS

#357 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote: 07/08/2023 09:48 Zivio u zemlji gdje je nedjelja neradna i niie bas zabavno kad zaboravis subotom hzeti sta ti treba.
      Sa druge strane razumijem i da ti radnici zasluzuju da ne rade nedjeljom. Ja ne bih volio.
      A to da se kod nas ne moze nista implementirati je laz. Kako je za budzetlije sve po psu. Nista mimo zakona se ne radi
      Zato što direktora boli kurac, ne da svoje pare nego državne i neće mu nitko blokirati račun ako ne plati poreze i ne uplati doprinose
      Thorgerson

#358 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Thorgerson »

Rizvan wrote: 07/08/2023 09:50

Naravno da se moze, nego je to ona politika "zasto da ja ispastam", "sto nije ucio skolu pa da ne bude trgovac", "nek' radi i ja sam radio/la". Sto da se izlazi iz zone komfora ili da se nesto mijenja, bolje da stoji kako je. :skoljka:
      Jedino ko ce ispastati su radnici u trgovini. Ali tebe i istomisljenike ocito za to zaboli., jer se niko ovdje od vas ne pita kako ce se preraspodjeliti obim posla sa jednim danom manje u sedmici. Jedini argument vam je kako moze u Njemackoj/Austriji, kao da ovdje kod nas sto se tice radne kulture ista funkcionise kao u Njem/Aus.
      Pa sta je problem? Dobit ce otkaze i naci ce drugi posao. Mozda ce se neko prekvalifikovati. Naci jos bolji posao. Ok, sad ces reci otice iz zemlje. Pa nek idu. Nek ide raja gdje je bolje.

Plus. Preostali radnici ce biti produktivniji i efikasniji. Mogu traziti vece plate.

To je kapitalizam.

Ne kontam sta hocemo sad? To smo htjeli. Prilagodimo se.

I druga stvar, ako ce jedan dan utjecati da npr 1 objekat otpusta covjeka, pisam se na tu trgovinu.
      ¤ jelena ¤

#359 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ¤ jelena ¤ »

Da, neradna nedjelja u BiH.
      W0rM
      Grijem se na: sunčevu energiju
      Vozim: se po mahali

#360 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Druze moj, ja radio od 14-23 smjenu od Pon-Pet, zena 15-23 od Sub-Sri, sastaviti dan nismo mogli da izadjemo zajedno kako treba, bili ko cimer, zdravo za zdravo. Ispastali smo mi, ne posao, ne poslodavac, MI.
      elcaliente

#361 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

W0rM wrote: 07/08/2023 19:02

Druze moj, ja radio od 14-23 smjenu od Pon-Pet, zena 15-23 od Sub-Sri, sastaviti dan nismo mogli da izadjemo zajedno kako treba, bili ko cimer, zdravo za zdravo. Ispastali smo mi, ne posao, ne poslodavac, MI.
      Kakve su to smjene do 23h u trgovini? Gdje to? Uzas stvarno, kakvi debili idu u ta doba u kupovinu?
      Posten svjet u ta doba spava.

Znaci najbolje rjesenje za BiH je da svaki dan sve radi a radi jednakosti svih gradjana i religija petak, subota i nedjelja duple dnevnice. I vuk sit i ovce na broju.
      bumerangss

#362 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by bumerangss »

elcaliente wrote: 06/08/2023 23:09
      nivla wrote: 06/08/2023 22:57 elektroprivreda kao i svako javno preduzece placa rad nedjeljom, istina je da mnogi to ne zele placati pa onda dodjeljuju nepisane slobodne dane, jer im je to jeftinije i ne moraju pravdati u budzetu
      rad nedjeljom ne placa privatni sektor, koji (cast izuzecima) da moze uveo bi 100km clanarine za zaposlene da im vrate kad legne plata
      u pekarama je robovlasnistvo, tamo svakako hajra nema

nedjelja vjerovatno ne moze i iz razloga sto bi bosnjacki korpus trazio da petak bude neradni, pa se onda ne mogu usaglasiti, a eto meni bi pored subote i nedjelje koje su mi ne rade vise odgovarao petak kao novi neradni dan ako vec imam mogucnost da biram
      Mislio sam na to ako bi se uveo zakon da 100 posto ide povecanje za rad nedjeljom onda bi on vazio za sve. To bi svima pocecalo enormno troskove, bio bi veliki pritisak na privredu.
      Al ne treba posustajati treba traziti rijesenje da su svi zadovoljni a najbolje je da za petak, subotu i nedjelju ide 100 posto povecanje dnevnice pausalno ko radi bilo koji od ta tri dana.
      Mislim da si malo pretjerao za petak subotu i nedelju da bude 100%
      Mislim bilo bi to idealno ali ne izvidivo

Ja bih uveo subota 50% nedelja 100 a praznik 150% za sve djelatnosti za bilo kojeg zaposlenog i onda bi poslodavci sami ili ukinuli rad tim danima ili maximalno smanjili broj zaposlenih
      Npr kao sto vikendom ne rade ambulante ali dežura dom zdravlja tako bi trebao i konzum bingo... da ne rade manje radnje nego npr samo bcc i konzum wisa :-D
      elcaliente

#363 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

bumerangss wrote: 07/08/2023 21:49
      elcaliente wrote: 06/08/2023 23:09

Mislio sam na to ako bi se uveo zakon da 100 posto ide povecanje za rad nedjeljom onda bi on vazio za sve. To bi svima pocecalo enormno troskove, bio bi veliki pritisak na privredu.
      Al ne treba posustajati treba traziti rijesenje da su svi zadovoljni a najbolje je da za petak, subotu i nedjelju ide 100 posto povecanje dnevnice pausalno ko radi bilo koji od ta tri dana.
      Mislim da si malo pretjerao za petak subotu i nedelju da bude 100%
      Mislim bilo bi to idealno ali ne izvidivo

Ja bih uveo subota 50% nedelja 100 a praznik 150% za sve djelatnosti za bilo kojeg zaposlenog i onda bi poslodavci sami ili ukinuli rad tim danima ili maximalno smanjili broj zaposlenih
      Npr kao sto vikendom ne rade ambulante ali dežura dom zdravlja tako bi trebao i konzum bingo... da ne rade manje radnje nego npr samo bcc i konzum wisa :-D
      Ne mere, zakidas muslimane. Evo covjek iznad je vec referisao da mu je petak radi dzume drazi od nedjelje.
      studiorum_tuzlaensis

#364 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

Debilnom narodu lako je poturiti neradnu nedjelju.

Mada suMljam da ce proci Dom naroda i desno krilo SDA tj. NIP.
      Rizvan

#365 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

W0rM wrote: 07/08/2023 19:02

Pa ni u ovom slucaju posao nece ispastati. Radnici ce i dalje morati odraditi posao koji su radili nedjeljom, s tim sto ce ih biti manje a imat ce vise obaveza u radnom danu. Dakle ispastat ce ONI.
      Hakiz

#366 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Thorgerson wrote: 07/08/2023 18:44

Pa sta je problem? Dobit ce otkaze i naci ce drugi posao. Mozda ce se neko prekvalifikovati. Naci jos bolji posao. Ok, sad ces reci otice iz zemlje. Pa nek idu. Nek ide raja gdje je bolje.

Plus. Preostali radnici ce biti produktivniji i efikasniji. Mogu traziti vece plate.

To je kapitalizam.

Ne kontam sta hocemo sad? To smo htjeli. Prilagodimo se.

I druga stvar, ako ce jedan dan utjecati da npr 1 objekat otpusta covjeka, pisam se na tu trgovinu.
      Ako je taj radnik zaposlen samo zbog toga da taj objekat može raditi svih 7 dana u sedmici (bez njega bi radnici koji rade morali raditi svih 7 dana, pa se taj zaposli da bi se moglo ispoštovati barem jedan dan u sedmici slobodan), uvođenjem neradne nedjelje objektivno taj objekat više nema potrebe za jednim radnikom. Jedan radnik po objektu postaje nepotreban trošak firmi. A svaka firma se trudi da izbjegne troškove koji joj nisu neophodni. Pa, ako firma ima 100 objekata, 100 radnika u toj firmi bi moglo dobiti otkaze. Nema više potrebe za njihovim radnim mjestom.
      NediM17

#367 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

Moj brat radi u jednom velikom trgovackom lancu i od 1.8. radnja u kojoj radi prestala raditi nedjeljom jer nemaju dovoljno radnika da se mogu rotirati uz jedan slobodan dan sedmicno.
      Njemu licno ovo ne odgovara, kaze da mu je bilo bolje kad bi ga zapao slobodan dan tokom sedmice.
      Pride jos supruga mu radi u turnusima 12-24, 12-48 uz 2 male djece.
      Tako da niko nece biti otpusten, jednostavno nema dovoljno radne snage koja bi radila u trgovini uz bijednu platu i uslove
      kakaljin

#368 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 08/08/2023 06:54 Moj brat radi u jednom velikom trgovackom lancu i od 1.8. radnja u kojoj radi prestala raditi nedjeljom jer nemaju dovoljno radnika da se mogu rotirati uz jedan slobodan dan sedmicno.
      Njemu licno ovo ne odgovara, kaze da mu je bilo bolje kad bi ga zapao slobodan dan tokom sedmice.
      Tako da niko nece biti otpusten, jednostavno nema dovoljno radne snage koja bi radila u trgovini uz bijednu platu i uslove
      Pa to je to, staviti da ko zeli radi nedeljom, ko ne zeli ne radi i svi zadovoljni.

A ako se uvede samo nedelja neradna onda ce i tvoj brat i mnogi drugi ispastati, mozda neki i bez posla ostati, a ostali koji budu radili ce morati raditi vise za istu platu ove ostale dane. Jer ce vece guzve biti i morati sve spremiti jer nedeljom nece niko.
      Thorgerson

#369 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Thorgerson »

NediM17 wrote: 08/08/2023 06:54 Moj brat radi u jednom velikom trgovackom lancu i od 1.8. radnja u kojoj radi prestala raditi nedjeljom jer nemaju dovoljno radnika da se mogu rotirati uz jedan slobodan dan sedmicno.
      Jbg njemu je mozda bolje.

Desetinama drugih nije.

Zamisli evo ovu situaciju. Covjek radi nedjeljom. Zena ne radi, ima normalnu radnu sedmicu. Evo nek i subote rade oboje. Ili nek jedno radi i subotu.

Dijete ide radnim danima u skolu.

Dakle, ne moze odvesti dijete na neki izlet. Provesti jedan porodicni dan zajedno.

To ima jel smisla?

Koliko ja vidim, ovdje nema nikoga ko radi u trgovini, ali eto svi znamo sta je za njih najbolje. Ukljucujuci evo i mene. Ali, ja se vodim tim ako su trazili to kroz izmjene zakona, pa valjda je postojala odredjena masa ljudi koja je gurala te zakone preko politicara. Nije nikome sigurno prahnulo to odjednom.
      Thorgerson

#370 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Thorgerson »

kakaljin wrote: 08/08/2023 08:14
      Pa to je to, staviti da ko zeli radi nedeljom, ko ne zeli ne radi i svi zadovoljni.

A ako se uvede samo nedelja neradna onda ce i tvoj brat i mnogi drugi ispastati, mozda neki i bez posla ostati, a ostali koji budu radili ce morati raditi vise za istu platu ove ostale dane. Jer ce vece guzve biti i morati sve spremiti jer nedeljom nece niko.
      Pa nek traze vece plate?
      Sindikat?
      Bilo kakvo udruzivanje. Trazenje boljih uslova.

Jarane ovdje vi sve na gotovo. Ne do bog dic guzicu pobunit se.

Ili linijom manjeg otpora, odes jednostavno gdje su ljudi krv prolili da dobiju uslove. Fino u njemacku, austriju. Isto ko da su tamo privatnici takvi rodjeni, da im je urodjeno da daju 3000 eur plate.

Mislite da svabo isto tako ne volio da moze dat radniku 400eur plate. Pa naravno da bi. Al qurcina. Aj stisni pa smanji platu.

Kod nas svi ko bez glave, rade ljudi za 600 ili 700 KM. I sute. Digli nam cijene za 100% prehrambenih proizvoda. Sute svi. Znaci da je sve ok. Sta je onda problem?
      kakaljin

#371 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote: 08/08/2023 09:01
      kakaljin wrote: 08/08/2023 08:14

Pa nek traze vece plate?
      Sindikat?
      Bilo kakvo udruzivanje. Trazenje boljih uslova.

Jarane ovdje vi sve na gotovo. Ne do bog dic guzicu pobunit se.

Ili linijom manjeg otpora, odes jednostavno gdje su ljudi krv prolili da dobiju uslove. Fino u njemacku, austriju. Isto ko da su tamo privatnici takvi rodjeni, da im je urodjeno da daju 3000 eur plate.

Mislite da svabo isto tako ne volio da moze dat radniku 400eur plate. Pa naravno da bi. Al qurcina. Aj stisni pa smanji platu.

Kod nas svi ko bez glave, rade ljudi za 600 ili 700 KM. I sute. Digli nam cijene za 100% prehrambenih proizvoda. Sute svi. Znaci da je sve ok. Sta je onda problem?
      Tako je to je jedan od problema, svi sute i govore samo da ne puca, a sto je sve otislo u neku stvar nema veze.

Dok ljudi sute nista se nece popraviti i nece biti bolje.

Bori se za svoja prava i za bolji zivot
      sarajevsko_pivo

#372 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sarajevsko_pivo »

ja sam protiv zakona. Ko hoce neka radi nedeljom. Sada kada je ljeto i drzava puna turista i dijaspore bilo bi steta da nedeljom ne rade marketi i prodavnice.
      kakaljin

#373 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote: 08/08/2023 08:58

Desetinama drugih nije.

Zamisli evo ovu situaciju. Covjek radi nedjeljom. Zena ne radi, ima normalnu radnu sedmicu. Evo nek i subote rade oboje. Ili nek jedno radi i subotu.

Dakle, ne moze odvesti dijete na neki izlet. Provesti jedan porodicni dan zajedno.

To ima jel smisla?

Koliko ja vidim, ovdje nema nikoga ko radi u trgovini, ali eto svi znamo sta je za njih najbolje. Ukljucujuci evo i mene. Ali, ja se vodim tim ako su trazili to kroz izmjene zakona, pa valjda je postojala odredjena masa ljudi koja je gurala te zakone preko politicara. Nije nikome sigurno prahnulo to odjednom.
      Onda stavis nedelja je neradna za sve osim policije hitne i vatrogasaca , ne mozes dijeliti radnike i govoriti treba da bude sa porodicom, pa i ostali trebaju biti onda sa porodicom, ne treba dijeliti ljude.
      _BataZiv_0809
      Nindža revizor
      Vozim: Lancia na servisu

#374 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote: 08/08/2023 08:58

Desetinama drugih nije.

To ima jel smisla?

Dobar si momak i gotivim tvoje postove, ali zaboravljas onu staru narodnu "na nekom se kola moraju slomiti"
      sarajevsko_pivo

#375 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sarajevsko_pivo »

n+1 wrote: 07/08/2023 09:02 - Ali kod nas u Njemačkoj...

Boli nas kurac koje je zakone Crkva u Njemačkoj izlobirala.
      Njemacka mega konzervativna. U Holandiji supermarketi rade do 22:00 Nedeljom.

U Crvenim drzavama radnje su zatvorene nederljon( U Spaniji u vecim gradovima sve radnje rade Nedeljom).
      Image
      Locked