holowey wrote: ↑13/12/2022 09:30
Osmi Socrates wrote: ↑13/12/2022 03:20
Ko renta prostor?
Mislim da imate problem razumjeti šta je franchise. Kada neki pojedinac ili kompanija dobiju pravo da otvore McDonalds restoran, oni ne postaju McDonald's kompanija.
Oni samo imaju pravo da koriste McDonald's ime, što za sobom vuče i određene obaveze, kao što su standardi oko pripreme hrane, reklame, i tako dalje. Oni to pravo moraju plaćati.
Ali, oni nisu McDonald's kompanija. Mogu se oni zvati McDonald's Bosnia or whatever, i to je zbog promocije or whatever.
Ako McDonalds posjeduje prostor i zemljište u kojem taj franchise posluje, i ako taj franchise ne plati kiriju, oni će završiti na sudu. Na sudu će McDonald's kompanija tužiti pojedinca ili kompaniju koja je dobila franchise zbog neplaćene kirije.
Dakle, nema McDonald's probleme oko plaćanja kirije nego kompanija u BiH koja je dobila franchise.
Our Business Model
The power of our franchisees, suppliers and employees working together toward a common goal is what makes McDonald’s the world’s leading quick-service restaurant brand.
Franchisees bring the spirit of entrepreneurship and commitment to communities.
Suppliers are dedicated to highest levels of quality and safety.
The company facilitates learning and sharing across McDonald’s more than 36,000 restaurants.
file
While a global Brand, the vast majority of McDonald’s restaurants – more than 80% worldwide and nearly 90% in the U.S. – are owned and operated by approximately 5,000 independent, small- and mid-sized businessmen and women.
A što si ti boldirao ovo?
McDonald's ovo isto tvrdi za sve franchises. Dakle, ako si od njih dobio licencu, naravno da si nezavisan. Ako plaćaš kiriju za njihov prostor, i dalje si nezavisan.
Ne određuju ti oni ništa, osim da im plaćaš kiriju, daš profit od prihoda, držiš se osnovnih principa zdravog poslovanja i ne uvlačiš McDonald's ime u bilo kakve skandale. Obave nekad neke treninge, pomognu tu i tamo u marketingu. Sve to naplate. Svi su ovi detalji specificirani u ugovoru o kupovini licence.
Ali, eto, pretpostavimo da u BiH McDonald's ne posjeduje zemljište i objekte u BiH. Ja sam napisao da posjeduje ogromnu većinu poslovnih objekata u kojima je McDonald's smješten, što znači da sam ostavio prostor da negdje možda i ne posjeduje.
Onda je situacija još gora. I naravno da McDonald's ima pravo da zaštiti svoj interes ako im je franchise u dugovima.
Evo, potvrđeno je da duguju pare za kiriju, da su izgubili postupak na sudu, i da će morati iseliti. To je još gore ako sve to duguju banci a ne McDonald'su. Jer McDonald's kod ovakvih problema uzima i druge stvari u obzir, a banka ne.
Sad šta će McDonald's konkretno uraditi, pitanje je. Oduzeti im franchise jer nisu profitabilan biznis i jer su u dugovima? Dati licencu nekom drugom? Odlučiti da sljedeći put kupi i zemljište i prostor, pa ga iznajme onom ko dobije licencu kako rade u većini slučajeva? Ili jednostavno ne dati nikom u BiH licencu?
Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu je u većem dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom je odlučeno da je kompanija Gliese 581g d.o.o. Sarajevo obavezna platiti Raiffeisen banci iznos duga na ime neplaćenih zakupnina u skladu sa Ugovorom o zakupu. Također, odlučeno je da je kompanija obavezna predmetni poslovni prostor dati Banci u posjed, te nadoknaditi troškove postupka”, istakli su iz Raiffeisen banke za N1.
Ovo je odgovor i ostalima. McDonald's itekako interesuje sve ovo. Nijedna kompanija na svijetu nije nezainteresirana ako im je franchise u financijskim problemima sa kojima se ne može sam nositi. A ako je istina i da je politika umiješana, onda moraju dobro ispitati isplati li se ovom opet dati licencu.