Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#351 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Bio je, koliko znam sada je najjači 2.2 biturbo.
NediM17

#352 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by NediM17 »

Ouu, sto se ovdje zakuhalo. Ja da imam tu trilemu, kupio bih Opela u 2.0CDTI Bi-Turbo 4x4 varijanti, Citroen mi je na drugom mjestu, a Passata pored ova dva ne bih popisao ni da gori.
madner

#353 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

citroen xm wrote:
madner wrote:Generalno ljudi pretjeruju kod pljuvanja konkurencije. Nisam probao onaj top model C5 sa sega mega suspenzijom, tako da sve sto kazem moze biti drugacije za njega. Ovaj sto sam probao prije kupovine Insignije je imao par mana:
1. Lezanje na cesti.
2. Ponasanje pri visokim brzinama.
3. Tipke volane koje su fiksne.
4. Zavrsna obrada unutra. Moze zvucati glupo ali ono oko mjenjaca je meni bilo uzasno.
Isprobaj hidrauliku pa pričaj.
Ponašanje pri visokim brzinama? Smeta ti tišina u odnosu na konkurenciju?
Tipke su fiksne i to je kada se navikneš prednost.
To oko mjenjača jeste malo škriputavo, ali se lako riješi. Šta ćemo sa kabinom Insignije koja je prepuna loše plastike?
To je kao da kazem da isprobas OPC pa zato kupis Insigniu dizela. :D
Kakva tisina? Kod Insignije a bome i kod Passata kada vozis 180+ nemas osjecaj da vozis prebrzo, kod C5 imas osjecaj da gubis kontrolu. Normalno totalno je subjektivno, no predpostavljam da je do mekseg ovjesa, vise pliva.
Nikako ne moze biti plus meni, meni je pozicija ruku na volanu fiksna i tipke koristim bez da dizem ruke sa istog.
Ne znam za te Insignije, kod ove nista ne skripi niti izgleda jeftino.

Nego sad ozbiljno, sto branis C5 kada sam naglasio da je sve bilo subjektivno? :D
Mislis da me mozes ubjediti da ovo sto sam probao nije mjerodavno?
amar1994

#354 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by amar1994 »

Ma znacka je najbitnija(snobizam),nema veze sto je bolji konkurent,zato se i prodaje passat i drzi cijenu i ostat ce tako :D
citroen xm

#355 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

madner wrote:
Kakva tisina? Kod Insignije a bome i kod Passata kada vozis 180+ nemas osjecaj da vozis prebrzo, kod C5 imas osjecaj da gubis kontrolu. Normalno totalno je subjektivno, no predpostavljam da je do mekseg ovjesa, vise pliva.
Nikako ne moze biti plus meni, meni je pozicija ruku na volanu fiksna i tipke koristim bez da dizem ruke sa istog.

Nego sad ozbiljno, sto branis C5 kada sam naglasio da je sve bilo subjektivno? :D
Ne želim tebe ubjediti, nije mi to cilj. :thumbup: Ali neko ko čita može pomisliti da je C5 lošiji, a ne da nije nego...

Ovo prvo nisam shvatio. OPC je koliko ja znam najjača verzija Insignije i ostalih Opelovih modela, sportski trimovana. Hidraulika kod C5 nije vezana za najjače modele, tačnije nema je u opciji samo 1.6 HDi dok je svi ostali sa 2.0 HDI motorom mogu imati opciono, a jači modeli i 1.6 turbo benzinac je imaju standardno.

Na 180 u C5 osjećaj da gubiš kontrolu? Daj sad stvarno, nismo djeca, manimo se ribarskih priča. Ali eto hidraulika rješava i plivanje. Pritiskom na dugme ubaciš ga u sport mod i bude krut kao ona stvar kada ugledaš dobru ribu. :D
ime123

#356 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

amar1994 wrote:Ma znacka je najbitnija(snobizam),nema veze sto je bolji konkurent,zato se i prodaje passat i drzi cijenu i ostat ce tako :D
Bolji sigurno :lol:
Passat bolje izgleda, luksuznije, al eto nek to bude subjektivna stvar.
Objektivno: kvalitet interijera daleko bolji, cinjenica, izgledom, dodirom, osjecajem. Nema stvari koje ce te poceti nervirati nakon nekog vremena, puno detaljnije i ergonomicnije osmisljeno. DSG mjenjac daleko ispred, ne mozes nazvati mjenjac citroenov odlicnim nikako, naspram danasnjih mjenjaca nikakooo. Upravljivost, lezanje na cesti, osjecaj za volanom daleko bolji. Udobnost, pricas o njemu ko da je Rolls Royce. Prica o tisini pri voznji je smijesna, izolacija u Passatu vise nego odlicna, i na vecim brzinama. Pogon na sva 4 tocka. Ponuda motora. Ponuda dodatne opreme. Multimedijalni sistemi, ekrani, navigacije itd. daleko bolji.

Dok su u Citroenu okupirani time da li da stave instrumente kontrolne table, na lijevu stranu, ili u sredinu,ili malo tamo malo vamo. Analogne ili digitalne. Da li da se citav volan okrece ili samo dio. Da li da zalijepe neke smijesne nepotrebne materijale na vrata i slicno pravi proizvodjaci rade na poboljsavanju i kreiranju bitnih stvari koje znace nesta. Ne zivi se od stare slave, a izmisljanje tople vode nigdje ne vodi.
Koliki su kompleksi prema njemackim autima, Citroen u reklamnim kampanja C5 reklamira kao njemacki kvalitet :lol:
citroen xm

#357 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Joj tebe znam od ranije pa zaista razmišljam da li da na tebe trošim svoje dragocjeno vrijeme. :roll:

Da, Citroen je pun komplexa od VW-a koje mu je vjerovatno zadala Buba ili Golf dok su ljudi pravili DS i CX. :lol: :lol: :lol:
ime123

#358 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

citroen xm wrote:Joj tebe znam od ranije pa zaista razmišljam da li da na tebe trošim svoje dragocjeno vrijeme. :roll:
Znam i ja tebe, kao sto te zna i citav forum, nema teme o bilo kojem autu da nisi u nekom trenutku uletio sa Citroenom. Trosio bi ti vrijeme da imas sta pametno i argumentovano reci, a ne redovno izvaljivati gluposti nasuprot zdravog razuma i cinjenica.

DS, CX, bilo proslo, zato danas vozis njemacka auta.
citroen xm

#359 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Upravo ne želim odgovarati na tvoje gluposti tako da.... laku noć.

I da, ubacivaću Citroen i dalje, samo da poklapam vas hvalisavce VW-a. :thumbup:
Last edited by citroen xm on 31/05/2015 23:44, edited 1 time in total.
ime123

#360 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

I bas mi je zao tvog dragocjenog vremena, koje provodis na forumu, dezuras da ubacis Citroen u svaku pricu.
Nit si kad poklopio koga, nit mozes.
citroen xm

#361 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Normalno, šta bi drugo inače i radio. Ajd sad prešaltaj uz pomoć duplog kvačila i razguli. :D
amar1994

#362 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by amar1994 »

@ime123
Nisam ga poredio sa C5 i ostalim autima samo kazem zasto se prodaje i drzi cijenu,to ti je isto da sad kupis nissan GTR umjesto BMW M6,odma bi krenula prica,jao pa to je nissan,plasticno smece bez tradicije :lol: :lol: ,ovo ono itd.,a gtr se piša po tom M6 i vecini europskih auta sto cijenom sto perfomansama :mrgreen: ,ali opet BMW drzi bolje cijenu i bolje se prodaje,samo zbog znacke 8-)
Last edited by amar1994 on 01/06/2015 00:00, edited 1 time in total.
ime123

#363 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

citroen xm wrote:Normalno, šta bi drugo inače i radio. Ajd sad prešaltaj uz pomoć duplog kvačila i razguli. :D
Pa da imas sta pametnije ne bi sigurno visio ovdje i prico gluposti. Hocu li razgulit il necu, to cu ja da odlucim.
ime123

#364 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

amar1994 wrote:@ime123
Nisam ga poredio sa C5 i ostalim autima samo kazem zasto se prodaje i drzi cijenu,to ti je isto da sad kupis nissan GTR umjesto BMW M6,odma bi krenula prica,jao pa to je nissan,plasticno smece bez tradicije :lol: :lol: ,ovo ono itd.,a gtr se pisa po tom M6 i vecini europskih auta sto cijenom sto perfomansama :mrgreen: ,ali opet BMW drzi bolje cijenu i bolje se prodaje,samo zbog znacke 8-)
A vidi ovo, ime i znacku treba zasluziti i graditi, ne dolazi to preko noci. I Citroen je nekad imo znacku. Eto bas za GTRa, Nissan je napravio strasno auto i pomrsio racune poznatijim proizvodjacima. I prodaje se odlicno, i niko ne govori da je smece. Testovi i performanse govore za sebe, i to je tako, to svi vide i cijene, nebitno koji je proizvodjac.
amar1994

#365 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by amar1994 »

ime123 wrote:
amar1994 wrote:@ime123
Nisam ga poredio sa C5 i ostalim autima samo kazem zasto se prodaje i drzi cijenu,to ti je isto da sad kupis nissan GTR umjesto BMW M6,odma bi krenula prica,jao pa to je nissan,plasticno smece bez tradicije :lol: :lol: ,ovo ono itd.,a gtr se pisa po tom M6 i vecini europskih auta sto cijenom sto perfomansama :mrgreen: ,ali opet BMW drzi bolje cijenu i bolje se prodaje,samo zbog znacke 8-)
A vidi ovo, ime i znacku treba zasluziti i graditi, ne dolazi to preko noci. I Citroen je nekad imo znacku. Eto bas za GTRa, Nissan je napravio strasno auto i pomrsio racune poznatijim proizvodjacima. I prodaje se odlicno, i niko ne govori da je smece. Testovi i performanse govore za sebe, i to je tako, to svi vide i cijene, nebitno koji je proizvodjac.
al nevjerovatno koliko je kod nas to izrazeno,slazem se znacku treba zasluziti,al mrzim kad se pljuje po drugim markama :twisted: ,passat je uvijek bio ni dobar ni los,onako bas po mjeri i to je kljuc uspjeha i zato vw i ne mijenja puno svoj dizajn,samo je nase drustvo cudo jedno kad treba pljuvati tudje,nesto drukacije ili slabije :bih: :-)
i jos nesto: ne mrzim nijednu marku auta,svako kupuje ono sto mu se svidi i uziva u njemu :)
tempuser

#366 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
Da, Citroen je pun komplexa od VW-a koje mu je vjerovatno zadala Buba ili Golf dok su ljudi pravili DS i CX. :lol: :lol: :lol:
Svaka cast DS-u i CX-u, ali brate to je bilo prije 50 god i Citro je prakticno sad vec duze vazal pod Peugeotom nego sto je bio samostalan i tehnicki napredan. Od stare slave se ne zivi, u 50 god se sve promjeni tako da ti je argument nidje veze...
Last edited by tempuser on 01/06/2015 00:50, edited 1 time in total.
gtc

#367 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by gtc »

Image

Image

Image

Pametnom dosta ;)
Apsolutno ni ne ciljaju na istu klasu ljudi auta. Iako recimo svi ciljaju na neku srednju klasu, passat cilja na vrh, citroen na dno, a insignia je neka sredina tu sa tendencijom ka vrhu. Mislim po cijeni, obradi i tome sta proizvodjaci zele.
Volkswagen se pozicionira direktno ispod premium klase. U Opelu imaju plan se pozicionirati sada isto tako sa buducim modelima. Citroen se da bi ostavio mjesta DS-u i Peugeotu jos vise spusta prema entry-levelu.
citroen xm

#368 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Svaka cast DS-u i CX-u, ali brate to je bilo prije 50 god i Citro je prakticno sad vec duze vazal pod Peugeotom nego sto je bio samostalan i tehnicki napredan. Od stare slave se ne zivi, u 50 god se sve promjeni tako da ti je argument nidje veze...
Da, tačno je to, ali i dalje je ime isto, a stara slava itekako znači. Uostalom da pustimo to 50-60 godina prije, proizvođač koji ima u ponudi C5 takav kakav je, koji je do nedavno imao u ponudi C6 takav kakav je i koji ima u ponudi to što ima plus podbrend DS(koji se sada razdvojio, ali svi znaju šta znači DS i da to nije recimo Ford) nikako ne može imati kompleks od VW-a. Svi se oni takmiče i svi su manje više konfekcija, to ko je bolji najviše zavisi od tajminga predstavljanja, a to da je Pasat nešto posebno bolji je smiješna priča. Pasat može pucati na šta hoće, i dalje on nije premijum niti će ikada biti. Bar dok u istoj grupaciji posluje i Audi.
condy

#369 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

Passat je definitivno preskup
http://www.olx.ba/artikal/17407916/volk ... mfortline/

Cijena od 73.730 KM je previše za Passat, bez obzira da li to neko može priuštiti sebi ili ne. To je bacanje novca u nešto što ne opravdava tu cijenu.

Usporedbe radi Audi A6 iz 2014. godine, sa fabričkom garancijom i sa pređenih samo 28kkm, odnosno gotovo novo auto, košta isto. Uz to radi se o 3.0 tdi motoru, sa quattro pogonom koji je pet puta moćniji od ovog Passatovog 2.0 tdi motora.
http://home.autodo.de/en/25306_Gebrauch ... ud&mr_0=ah

Zbog toga je glupost davati tolike pare za Passata.
tempuser

#370 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
tempuser wrote:
Da, tačno je to, ali i dalje je ime isto, a stara slava itekako znači.
Sta danas ime i slava od prije 50. god znace, pogotovo ako znas da se malo poslije toga desio krah? Korejaca prije 50 god nije bilo na mapi, sta to danas znaci po pitanju njihove konkurentnosti? Nista. Sta je Skodi stara slava izmedju 2 rata znacila dok je proizvodila zaostale soc. modele? Nsta. Sta danas Lanci i Alfi znace vise nego slavna i bogata istorija? Nista. Bez kontinuiteta stara slava nista ne znaci osim u nekom istorijskom smislu, tako da je mjesanje DS-a i CX-a u pricu iz 2015. godine nidje veze, a o svemu drugom se itekako moze razgovarati.
tempuser

#371 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

condy wrote: Usporedbe radi Audi A6 iz 2014. godine, sa fabričkom garancijom i sa pređenih samo 28kkm, odnosno gotovo novo auto, košta isto. Uz to radi se o 3.0 tdi motoru, sa quattro pogonom koji je pet puta moćniji od ovog Passatovog 2.0 tdi motora.

Taj Audi nije prozveden godinu star sa 28k km, i njega je neko morao kupiti novog.
condy

#372 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote: Usporedbe radi Audi A6 iz 2014. godine, sa fabričkom garancijom i sa pređenih samo 28kkm, odnosno gotovo novo auto, košta isto. Uz to radi se o 3.0 tdi motoru, sa quattro pogonom koji je pet puta moćniji od ovog Passatovog 2.0 tdi motora.

Taj Audi nije prozveden godinu star sa 28k km, i njega je neko morao kupiti novog.
To ne mijenja činjenicu da je glupost davati tolike pare za Passata.
Upravo si ti tvrdio, sto se vozati u Golfu, kad se mozes voziti u Passatu, jel tako :)
madner

#373 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

citroen xm wrote:
madner wrote:

Ne želim tebe ubjediti, nije mi to cilj. :thumbup: Ali neko ko čita može pomisliti da je C5 lošiji, a ne da nije nego...

Ovo prvo nisam shvatio. OPC je koliko ja znam najjača verzija Insignije i ostalih Opelovih modela, sportski trimovana. Hidraulika kod C5 nije vezana za najjače modele, tačnije nema je u opciji samo 1.6 HDi dok je svi ostali sa 2.0 HDI motorom mogu imati opciono, a jači modeli i 1.6 turbo benzinac je imaju standardno.

Na 180 u C5 osjećaj da gubiš kontrolu? Daj sad stvarno, nismo djeca, manimo se ribarskih priča. Ali eto hidraulika rješava i plivanje. Pritiskom na dugme ubaciš ga u sport mod i bude krut kao ona stvar kada ugledaš dobru ribu. :D
Tesko.
Kod godina koje sam ja gledao (2010 do 2012) je Citreon izbacio hidrauliku iz standarne opreme osim za 3.0. Razlog tome je sto je bila na losem glasu pa firme nisu htjele isti.
Oko 95% C5 nema tu hidrauliku, bar iz tih godista.

Ja ti kazem svoj dojam, ti kada isprobas javi se. Ovako, samo navijas.
madner

#374 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

condy wrote:
tempuser wrote:

Upravo si ti tvrdio, sto se vozati u Golfu, kad se mozes voziti u Passatu, jel tako :)
I meni je pametnije uzeti auto staro godinu dana, no to nije argument da je ovaj Passat preskup nov.
tempuser

#375 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

condy wrote:
tempuser wrote:
Ne mjenja ukoliko mislis da je nov Audi cijenom znacajno povoljniji i isplativiji od novog Passata, a nije!
Ovdje se pise o kupovini novog auta, a ne o vjecitoj debati da li kupiti novo noze klase ili 1-2 god staro vise klase, tako da i dalje ostajem pri onome sto sam tvrdio. Na kraju krajeva i ovaj koji je kupio ovog Audia novog nije kupio ni Golfa ni Passata, nego bas Audia, jel tako? :wink:
Post Reply