Mali Šengen

Post Reply
nosara

#351 Re: Mali Šengen

Post by nosara »

Koga boli kurac. Sjasi.
Bascarsija1

#352 Re: Mali Šengen

Post by Bascarsija1 »

nosara wrote: 08/10/2020 09:52 Koga boli kurac. Sjasi.
Sjahao.
Sretno!
Škobo Habu

#353 Re: Mali Šengen

Post by Škobo Habu »

Teži si od Muharema Bazdulja. Tita mi.
dječak sa šibicama

#354 Re: Mali Šengen

Post by dječak sa šibicama »

uspijesan, udze... :-)
Duka Dizel II

#355 Re: Mali Šengen

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 08/10/2020 10:05
Teži si od Muharema Bazdulja. Tita mi.
Odličan intervju Bazdulja. :thumbup:

Suštinski, mislim da je ideja ‘malog Šengena’ i jače privredne, ekonomske i svake druge saradnje na zapadnom Balkanu, među ovim zemljama koje nisu ušle u Evropsku uniju veoma dobra. Mislim da je dobra iz dva razloga. Prvo, treba reći da se mi zaista najmanje pitamo o tome kakav će biti dogovor Francuske i Nemačke u pogledu toga da li će oni i posle Bregzita imati ideju da se u dogledno vreme Evropska unija dalje šire ili ne. Ako bi odlučili da se dalje šire, ‘mali Šengen’ bi poslužio kao ono što se nekada zvala Višegradska grupa – Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska – kao jedan maltene trening, priprema za pravu stvar, za uzlazak u širu zajednicu. Čak i ako oni odluče da njima ne odgovara dalje širenje EU i primanje punopravnih članica, taj blok koji bi imao 20 miliona stanovnika, kada bi govorili jednim glasom bio bi mnogo kredibilniji pregovarač sa, uslovno rečenom, Briselom ili Berlinom, ili bilo kime. Čak i kad bi se ticalo nekog privilegovanog partnerstva ili, u krajnjoj liniji, neke pozicije da, ako već nećete da nas primite, mi imamo pravo da tražimo alternativne partnere. Pa da se pregovara sa Istanbulom, da se pregovara sa Moskvom… U bilo kojoj situaciji, blok od 20 miliona ljudi i kao tržište i kao neka vrsta kakve-takve sile je mnogo ozbiljniji nego sve ove zemlje pojedinačno. U tom smislu, mislim da je ta ideja dobra.“

https://www.ekspres.net/vesti/intervju- ... oga-drugog
spreca

#356 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Pored ovoliko nacionalizma i nerjesenih problema iz proslog rata,nerijesenih imovinsko pravnih problema,granica, smjesno je govoriti o bilo kakvom udruzenju pa makar ga nazvali mali raj.....sa srbijom imamo toliko tih stvari za rjesiti prije ulaska ....samo da se to rijesi treba nam godina i godina,niko nas nemoze natjerati da udjemo ako to necemo,zavrtanje ruku je samo ladina onih koji zagovaraju tako nesto....o kakvoj uniji sa srbijom moze biti rijec kad odbjegle ratne zlocince iz BiH niti ih sude niti isporucuju,velicaju se ratni zlocinci osudjeni za genocid i to sto narod velica to je jedno ato sto je to drzavna politika to je drugo,svi ti navodni ekonomski plusovi nisu vrijedni da se o tome pricasve to imamo sa ceftom a da bi se otklonili neki mali problemi se uradi sa par uredbi i pravila prelaska granice.
daddy-kool

#357 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

Duka Dizel II wrote: 08/10/2020 10:14 taj blok koji bi imao 20 miliona stanovnika, kada bi govorili jednim glasom bio bi mnogo kredibilniji pregovarač sa, uslovno rečenom, Briselom ili Berlinom, ili bilo kime.
Pa jel to olakšavanje ekonomskog poslovanja ili politička integracija?
Šta tačno sada ne može a bilo bi olakšano tim "malim, najmanjim šengenom"? Sa kojim vrhunskim ekonomijama da se povezujemo, sve je to bazirano na keksu, mlijeku i pivu, sirotinja na kvardrat.

Da ne spominjem samu odvratnost ideje bilo kakvog povezivanja sa Srbijom.
Faik_

#358 Re: Mali Šengen

Post by Faik_ »

Isto je ovako bilo 1992. Srbofobi I ustasofili izglasali referendum o nezavianosti BiH I izazvali rat. Odgovorile iste budale sa brda I neduzni gradjani platili za njihovu mrznju. Isti takvi koji su izazvali rat danas ne zele Mali Sengen.
Hajvan

#359 Re: Mali Šengen

Post by Hajvan »

Bascarsija1

#360 Re: Mali Šengen

Post by Bascarsija1 »

Faik_ wrote: 08/10/2020 18:33 Isto je ovako bilo 1992. Srbofobi I ustasofili izglasali referendum o nezavianosti BiH I izazvali rat. Odgovorile iste budale sa brda I neduzni gradjani platili za njihovu mrznju. Isti takvi koji su izazvali rat danas ne zele Mali Sengen.
Ja sam stvarno zbunjen. Ja sam mislio da je rat poceo u Sloveniji pa presao u Hrvatsku. Napad na Bosnu je poceo u Bijeljini koliko se ja sjecam (a bogami i u Hervegovini).
Na brdima nisu bile budale nego cetnicke snage koje su pod izgovorom navodnih "vojnih vjezbi" ukopavale naoruzanje oko Sarajeva.
Budale su bile dole u Sarajevu kad su mislile da se protestvovanjem moze nesto postici.
JohnnyS

#361 Re: Mali Šengen

Post by JohnnyS »

spreca wrote: 08/10/2020 10:37 Pored ovoliko nacionalizma i nerjesenih problema iz proslog rata,nerijesenih imovinsko pravnih problema,granica, smjesno je govoriti o bilo kakvom udruzenju pa makar ga nazvali mali raj.....sa srbijom imamo toliko tih stvari za rjesiti prije ulaska ....samo da se to rijesi treba nam godina i godina,niko nas nemoze natjerati da udjemo ako to necemo,zavrtanje ruku je samo ladina onih koji zagovaraju tako nesto....o kakvoj uniji sa srbijom moze biti rijec kad odbjegle ratne zlocince iz BiH niti ih sude niti isporucuju,velicaju se ratni zlocinci osudjeni za genocid i to sto narod velica to je jedno ato sto je to drzavna politika to je drugo,svi ti navodni ekonomski plusovi nisu vrijedni da se o tome pricasve to imamo sa ceftom a da bi se otklonili neki mali problemi se uradi sa par uredbi i pravila prelaska granice.
Zapravo bi trebalo potpisati ulazak u mali šengen u Srebrenici. Tu su najvidljiviji rezultati zadnjeg malog šengena kojeg smo imali na ovim prostorima.
spreca

#362 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

JohnnyS wrote: 08/10/2020 19:53
spreca wrote: 08/10/2020 10:37 Pored ovoliko nacionalizma i nerjesenih problema iz proslog rata,nerijesenih imovinsko pravnih problema,granica, smjesno je govoriti o bilo kakvom udruzenju pa makar ga nazvali mali raj.....sa srbijom imamo toliko tih stvari za rjesiti prije ulaska ....samo da se to rijesi treba nam godina i godina,niko nas nemoze natjerati da udjemo ako to necemo,zavrtanje ruku je samo ladina onih koji zagovaraju tako nesto....o kakvoj uniji sa srbijom moze biti rijec kad odbjegle ratne zlocince iz BiH niti ih sude niti isporucuju,velicaju se ratni zlocinci osudjeni za genocid i to sto narod velica to je jedno ato sto je to drzavna politika to je drugo,svi ti navodni ekonomski plusovi nisu vrijedni da se o tome pricasve to imamo sa ceftom a da bi se otklonili neki mali problemi se uradi sa par uredbi i pravila prelaska granice.
Zapravo bi trebalo potpisati ulazak u mali šengen u Srebrenici. Tu su najvidljiviji rezultati zadnjeg malog šengena kojeg smo imali na ovim prostorima.
:thumbup:
A onda sudski ovjeriti u Hagu,ja nemogu da shvatim ove koji pjene pravdajuci dobrotu ulaska u to sranje,kome normalnom moze pasti na pamet da tvrdi kako je to dobro...jebeno je dvaput na iste grablje stajati nastupit.....prvi uslov koji bi nasi glupani trebali da postave ako planiraju o tome razgovarati je razoruzavanje srbije ,Granica,dug za iskoristavanje hidropotencijala Drine za zadnjih 30 godina sa kamatama,zatim da BiH moze izaci iz velike srbije bez prava na veto o zastiti srpskih interesa.
Taj "brak" sa Kosovom im nece trajati ni da mlada zatrudni :mrgreen:
Duka Dizel II

#363 Re: Mali Šengen

Post by Duka Dizel II »

daddy-kool wrote: 08/10/2020 13:39
Duka Dizel II wrote: 08/10/2020 10:14 taj blok koji bi imao 20 miliona stanovnika, kada bi govorili jednim glasom bio bi mnogo kredibilniji pregovarač sa, uslovno rečenom, Briselom ili Berlinom, ili bilo kime.
Šta tačno sada ne može a bilo bi olakšano tim "malim, najmanjim šengenom"? Sa kojim vrhunskim ekonomijama da se povezujemo, sve je to bazirano na keksu, mlijeku i pivu, sirotinja na kvardrat.

Pravo da ti kažem, ni BiH nije neka poželjna udavača ni dobra prilika.

Realno, to je najnefunkcionalnija država u Evropi, sa unutrašnjim protivrečnostima koje nikom ne trebaju.
Nema čak ni status kandidata za EU i u tom pogledu za Srbijom i Crnom Gorom kasni 10 godina.

Dakle, nije ni nama pravo što nas EU politički gledano, gura u isti koš sa BiH.

Nije da ovaj projekat ne može funkcionisati bez BiH. Ali očigledno da medjunarodna zajednica, odnosno SAD i EU žele da se i Bosna malo pošlepa, da ne ostane na začelju u nekakvoj izolaciji.
Kikibombona

#364 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Evo komesar za proširenje EU Varhelji rece da je sa Ramom i Vucicem dogovorio detalje oko malog Sengena. Kaze da EU stoji iza ovog projekta i da bez toga nema stranih investicija i razvoja.

EU nas nece primiti u narednih 10 godina tako da se traze nova rješenja za ovaj prostor.
Duka Dizel II

#365 Re: Mali Šengen

Post by Duka Dizel II »

Varhelji: Na stolu ogroman investicioni plan za Zapadni Balkan

Paket od bespovratnih devet milijardi evra

"Za Srbiju će taj plan značiti bolju povezanost putevima i železnicom, bolje puteve i pruge, tako što će povezati bolje sve prestonice u regionu međusobno i sa EU"

https://biznis.telegraf.rs/info-biz/324 ... dni-balkan
Bascarsija1

#366 Re: Mali Šengen

Post by Bascarsija1 »

Duka Dizel II wrote: 08/10/2020 20:37

Realno, to je najnefunkcionalnija država u Evropi, sa unutrašnjim protivrečnostima koje nikom ne trebaju.
Nema čak ni status kandidata za EU i u tom pogledu za Srbijom i Crnom Gorom kasni 10 godina.

Nije da ovaj projekat ne može funkcionisati bez BiH. Ali očigledno da medjunarodna zajednica, odnosno SAD i EU žele da se i Bosna malo pošlepa, da ne ostane na začelju u nekakvoj izolaciji.
Eto vidis i sam kazes da se BiH nebi dobro uklopila. Mi stvarno nezelimo da budemo malo poslepani (pogotovo ne malim sengenom).

Da nema obstrukcija u vladi islo bi nam puno bolje ali ih ima I zna se ko najvise koci neke stvari prema evropi.

Kad bolje pogledam Bosnjacima nikad nije bilo bolje u zadnjih 150 godina. Imamo svoju drzavu pa kakva je takva je. Negradimo tudze gradove kao sto je bio Beograd (razlog je bio to je Glavni grad SFRJ pa treba tako). Tako da bi najbolje bilo da zavrsimo pricu o ovom glupom ujedinjenju.

Kad Kazes: "Dakle, nije ni nama pravo što nas EU politički gledano, gura u isti koš sa BiH."
Meni zvuci da ti nisi iz BiH. Pa sto se toliko zalazes da BiH udze u taj sengen kad ti ne odgovara? A I nisi iz BiH.
Usput kazes "politicki gledano" a stalno govoris da je Mali Sengen zbog ekonomije. Pa odluci se jeli ekonomija ili politika. Jeli ti odgovara ulazak BiH ili ne. Ja sam totalno siguran da Bosnjacima (i Hrvatima u BiH) ovo sranje ne odgovara.
spreca

#367 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

:lol: :lol: :lol: uzimajuci u obzit sve nabrojane nedostatke zahvaljujuci srbiji ,mi ipak zivimo mnogo bolje od vas kandidata za EU :D zato idite i ne okrecite se
daddy-kool

#368 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

Eto, najbolje svako sebi.
Bascarsija1

#369 Re: Mali Šengen

Post by Bascarsija1 »

Duka Dizel II wrote: 08/10/2020 20:51 Varhelji: Na stolu ogroman investicioni plan za Zapadni Balkan

"Za Srbiju će taj plan značiti bolju povezanost putevima i železnicom, bolje puteve i pruge, tako što će povezati bolje sve prestonice u regionu međusobno i sa EU"

Bravo eto uzmite pare i povezujte se sa onim ko hoce da se sa vama povezuje. BiH vas netreba. Idite na Istok, uvijek vam je drazi bio. Mozda hoce Bugarska? I neka vam je sa srecom a nas pustite na miru.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#370 Re: Mali Šengen

Post by pici »

s vama ni mikro sengen a kamoli kaki veci, noste se sa svojim nebulozama...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-n ... /201008166

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je otkrio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva posjeta zvaničnika te zemlje biti Banjoj Luci, a ne Sarajevu. Dodik je ponovo govorio i o navodnom pravu na samoopredjeljenje naroda i stvaranju novih država.
Faik_

#371 Re: Mali Šengen

Post by Faik_ »

Bascarsija1 wrote: 08/10/2020 19:28
Faik_ wrote: 08/10/2020 18:33 Isto je ovako bilo 1992. Srbofobi I ustasofili izglasali referendum o nezavianosti BiH I izazvali rat. Odgovorile iste budale sa brda I neduzni gradjani platili za njihovu mrznju. Isti takvi koji su izazvali rat danas ne zele Mali Sengen.
Ja sam stvarno zbunjen. Ja sam mislio da je rat poceo u Sloveniji pa presao u Hrvatsku. Napad na Bosnu je poceo u Bijeljini koliko se ja sjecam (a bogami i u Hervegovini).
Na brdima nisu bile budale nego cetnicke snage koje su pod izgovorom navodnih "vojnih vjezbi" ukopavale naoruzanje oko Sarajeva.
Budale su bile dole u Sarajevu kad su mislile da se protestvovanjem moze nesto postici.
Ti moras da unaprijedis znanje bosanskog jezika, posebno citanje. Izazvati I napasti - 2 razlicita pojma.
Faik_

#372 Re: Mali Šengen

Post by Faik_ »

Bascarsija1 wrote: 08/10/2020 21:26
Duka Dizel II wrote: 08/10/2020 20:51 Varhelji: Na stolu ogroman investicioni plan za Zapadni Balkan

Bravo eto uzmite pare i povezujte se sa onim ko hoce da se sa vama povezuje. BiH vas netreba. Idite na Istok, uvijek vam je drazi bio. Mozda hoce Bugarska? I neka vam je sa srecom a nas pustite na miru.
Sta je to BiH? Ko je to BiH?
Faik_

#373 Re: Mali Šengen

Post by Faik_ »

Sva sranja u BiH su pocela sa idejom da se izadje iz Jugoslavije. Sva sranja jedino mogu prestati sa ulaskom u novi vid zajednice.
escobar__

#374 Re: Mali Šengen

Post by escobar__ »

Faik_ wrote: 10/10/2020 02:39 Sva sranja u BiH su pocela sa idejom da se izadje iz Jugoslavije. Sva sranja jedino mogu prestati sa ulaskom u novi vid zajednice.
:lol:

Opusti se, salonac. Zajendica s vama nalik Jugoslaviji nikad više, to dobro upamti.
Billy The Pljuc

#375 Re: Mali Šengen

Post by Billy The Pljuc »

Šta kažu "drugari", mali šengen:

Dok je ovakve stoke nikad i na na koji način se sa Srbijom ne treba povezivati.
Post Reply