MALI Šengen

Locked
Kikibombona

#351 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Dijelim mišljenje o DW-u, i ovo što je napisano zaista stoji... S tim da nema tu puno šta novo rečeno - većina nas je svjesna toga svega...

Zato sam i govorio da neku stvarnu integraciju regiona i harmonizaciju odnosa unutar istog nije moguće očekivati sada, niti u skorom periodu... Pogotovo ne sa Vučićem na čelu, i Dodikom kao bitnim faktorom... Međutim, meni se ne čini vjerovatnim da će klima u regionu ostati ista ovakva decenijama, odnosno da se ništa neće značajnije mijenjati... Ja kroz narednih 10 do 20 godina očekujem značajne progresivne korake u tranziciji društvene svijesti homo balkanikusa, koji će stvoriti preduslove za ovo o čemu ovdje pričamo...

Sad će mi jedni reći da imam skrivene namjere, drugi da sam naivan, a Čeli da nema ništa od EU :D
Vucic je nafuran na ekonomiju, svakodnevno trubi o privrednom rastu, vecim platama, investicijama, infrastrukturi itd. Dosta toga laze ali to nije vazno za nas - vazno je da pokazuje interes za ekonomsko jacanje svoje zemlje. A jacanje Srbije neminovno znaci jacanje cijelog regiona, ukljucujuci u BiH. Nijedna drzava Balkana nije ostrvo, ekonomski napredak je uvjetovan saradnjom sa susjedima.

Moguce je da Vucic zeli prebaciti fokus na ekonomiju. Ne mislim da su Rama i Zaev budale, da ih Vucic moze vozati. I oni vide svoj interes. Ekonomska saradnja Srbije, Albanije i Makedonije moze koristiti svakoj od drzava.

BiH i CG ce vjerovatno pristupiti ako sve bude ok.

Kosovo je mina i tu moze sve pasti.
Haris.ba

#352 Re: MALI Šengen

Post by Haris.ba »

cyprus wrote:Obzirom da pričaš o najsvjetlijem i najboljem periodu u historiji ovog prostora, koliko smo tek bili donji u drugim periodima...
Niko, bukvalno niko nas nije ništa pitao. I prvi put se nešta malo pitamo, i hajde stare greške ponavljati.

Ja još čekam da neki simpatizer ideje mini-šengena kaže kakvi su to proizvodi koji nama trebaju iz Srbije, pa taj mini-šengen će nešta pomoći našoj ekonomiji. Ili, kakve mi to šanse imamo na tržištu Srbije?
cyprus

#353 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:Nijedna drzava Balkana nije ostrvo, ekonomski napredak je uvjetovan saradnjom sa susjedima.
Ovo neki jednostavno ne kontaju... Kada je riječ o ekonomskom razvoju, efekat susjedstva ima krucijalan značaj... U svijetu gotovo da ne postoji primjer gdje nema prelijevanja ekonomske dobrobiti preko državnih granica... Rijetki su primjeri gdje se u istoj regiji jedna država razvija, a druge propadaju, ili obrnuto... Pa čak je i Sjeverna Koreja osjetila određene ekonomske dobrobiti od razvoja Južne Koreje... Da ne govorim o stotinama drugih, mnogo jasnijih primjera u svijetu... A ekonomski razvoj je najjači upravo tamo gdje postoji jača saradnja između država... Neko ko misli da se Bosna i Hercegovina može u ekonomskom smislu razvijati samostalno u odnosu na svoje susjede, u nevjerovatnoj je zabludi... Na Balkanu su moguća samo dva scenarija: ili će sve države prosperirati, ili će sve propasti... Naravno, ni u jednom, ni u drugom slučaju stepen prosperiteta/propadanja ne bi bio isti - to zavisi od specifičnih komparativnih prednosti/nedostataka pojedinih država - ali su sve države vezane istom tendencijom...
The 51st State

#354 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

moze ekonomija da se razvija i pod ovim okvirima, ne znam zasto izmisljati toplu vodu? vi ste opiceni u glavu ako fakat mislite da je dobra stvar ici u takav aranzman, a u drzavi ti pola stanovnistva ne zeli sijaset logicnih integracija na nivou drzave koje bi i bez te vuciceve farse popravilo stanje u zemlji.
sa rs konstituiranim na nacin koji jeste i hzhb iz sjene, to su idiotske price. imamo mi agendi i preporuka za provesti koliko hoces prije ovih gluposti.
no, dobro to je standardno od yutarda, daj pseudo integracije jer je yuga bila kul.
Kikibombona

#355 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Haris.ba wrote:Ja još čekam da neki simpatizer ideje mini-šengena kaže kakvi su to proizvodi koji nama trebaju iz Srbije, pa taj mini-šengen će nešta pomoći našoj ekonomiji. Ili, kakve mi to šanse imamo na tržištu Srbije?
Zasto izostavljas Albaniju i Makedoniju, CG i Kosovo?

Ako njima ne mozemo nista prodati, onda za nas nema spasa.

Kome cemo prodati?
cyprus

#356 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:
cyprus wrote:Obzirom da pričaš o najsvjetlijem i najboljem periodu u historiji ovog prostora, koliko smo tek bili donji u drugim periodima...
Niko, bukvalno niko nas nije ništa pitao. I prvi put se nešta malo pitamo, i hajde stare greške ponavljati.

Ja još čekam da neki simpatizer ideje mini-šengena kaže kakvi su to proizvodi koji nama trebaju iz Srbije, pa taj mini-šengen će nešta pomoći našoj ekonomiji. Ili, kakve mi to šanse imamo na tržištu Srbije?
Pa samo rekoh da za nekog "ko nije ništa pitan" nismo loše prošli tokom tog perioda... S tim da bi se dosta toga moglo prodiskutovati na temu "šta nas se to tada nije pitalo, a danas se pita"... Doduše, ja pod ovim "mi" podrazumijevam Bosance i Hercegovce... Moguće je da ti podrazumijevaš Bošnjake, ali poenta se svejedno ne mijenja...

A tvoje pitanje je nekako besmisleno... Kada govorimo o kapitalističkom tržištu, tu ne postojimo "mi" kao država... "Mi" nećemo ništa raditi na tržištu Srbije, ali mnoge firme iz Bosne i Hercegovine hoće... Isto važi i obratno... Nije isto imati ograničeno tržište od mlion-dva ljudi, ili olakšan pristup tržištu od 15 miliona... I slobodno tržište nije takvo da ti tamo možeš prodavat samo one proizvode koji njima fale... Doslovno svi proizvodi i usluge dolaze u obzir, samo je pitanje omjera cijene i kvaliteta da li će određena firma opstat ili ne na određenom tržištu... Nisam neki ekonomista, al bar toliko kontam, i ibretim se evo tvom pitanju... Pa u svijetu danas postoje na desetine regionalnih međudržavnih organizacija, koje uglavnom imaju za cilj ekonomsku saradnju... Jel misliš da bi postojale da nema fajde od njih?
cyprus

#357 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

The 51st State wrote:no, dobro to je standardno od yutarda, daj pseudo integracije jer je yuga bila kul.
Da ovo shvatim kao uvredu? :-D
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#358 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

cyprus wrote:Rijetki su primjeri gdje se u istoj regiji jedna država razvija, a druge propadaju, ili obrnuto...
Rijetki, ali postoje, itekako.
The 51st State

#359 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

cyprus wrote:
The 51st State wrote:no, dobro to je standardno od yutarda, daj pseudo integracije jer je yuga bila kul.
kao cinjenicu, referirati na yu standarde je nebulozno nakon skoro 30 godina nakon sto je ista na smetljistu istorije.
btw, manje vise sve uspjesne i izvozno orijentisane kompanije nemaju puno veze sa glorifikovanim yu privrednim nasljedjem,
escobar__

#360 Re: MALI Šengen

Post by escobar__ »

Ne znam kakvu ekonomsku blagodat da "mali Šengen" donosi ovo treba odjebat u samom startu, barem što se nas tiče.

Ulaziti u bilo kakve aranžmane sa zemljom čije ministarstvo odbrane je prije samo par dana promovisalo knjigu kojom se opalio još jedan šamar bh. građanima i stradalima u ratu je fakat bolesno.
cyprus

#361 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

The 51st State wrote:
cyprus wrote:
kao cinjenicu, referirati na yu standarde je nebulozno nakon skoro 30 godina nakon sto je ista na smetljistu istorije.
Aha, znači spojiš riječi yugoslavia + retard u pežorativni amalgam i još ga nazoveš činjenicom, aludirajući na to da postoji jasna veza između bilo čega što se odnosi na Jugoslaviju i ispodprosječne intelektualne sposobnosti pojedinca koji se usudi nešto afirmativno reći o toj tematici :D Lijepo, lijepo... Novi nivo kulture dijaloga :-D I još na kraju začini da ovim "smetljište historije" :-D
The 51st State

#362 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

fino si to razlozio ali nisi nista objasnio, rekao bih klasicni tvoj modus operandi forumanja 8)
sve se svodi bilo bi lijepo, a da se nijedno aktuelno pitanje ne rijesi u medjuvremenu, pa kako to drugo nazvati nego retardirano.
Last edited by The 51st State on 12/11/2019 14:35, edited 1 time in total.
Kikibombona

#363 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:moze ekonomija da se razvija i pod ovim okvirima, ne znam zasto izmisljati toplu vodu? vi ste opiceni u glavu ako fakat mislite da je dobra stvar ici u takav aranzman, a u drzavi ti pola stanovnistva ne zeli sijaset logicnih integracija na nivou drzave koje bi i bez te vuciceve farse popravilo stanje u zemlji.
sa rs konstituiranim na nacin koji jeste i hzhb iz sjene, to su idiotske price. imamo mi agendi i preporuka za provesti koliko hoces prije ovih gluposti.
no, dobro to je standardno od yutarda, daj pseudo integracije jer je yuga bila kul.
Kako?

Pusti Jugu, ovo nema veze s tim, samo laksa trgovina i bolji uslovi za investitore. Mojim gazdama, a Svabe su, bi odgovaralo da mogu povuci inzinjere iz okruzenja kada zatreba. A cesto nam zatreba.

Mogu tek misliti kako je sa vecim kompanijama sa vise stotina zaposlenih. Investitori ne vole zatvorenost.

Ovdje nema apsolutno nista lose. Jedino na cemu treba insistirati je klauzula po kojoj BiH izlazi iz sporazuma automatski ako izadju Albanija ili Makedonija. Cisto da se osiguramo od Dodika. Isto tako, klauzula vezano za migrante.

Valjda nismo toliko mutavi da ne znamo zastiti svoje interese. Biti apsolutno i pod svaku cijenu protiv - to je glupost.
The 51st State

#364 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote:
The 51st State wrote:moze ekonomija da se razvija i pod ovim okvirima, ne znam zasto izmisljati toplu vodu? vi ste opiceni u glavu ako fakat mislite da je dobra stvar ici u takav aranzman, a u drzavi ti pola stanovnistva ne zeli sijaset logicnih integracija na nivou drzave koje bi i bez te vuciceve farse popravilo stanje u zemlji.
Kako?

Pusti Jugu, ovo nema veze s tim, samo laksa trgovina i bolji uslovi za investitore. Mojim gazdama, a Svabe su, bi odgovaralo da mogu povuci inzinjere iz okruzenja kada zatreba. A cesto nam zatreba.

Mogu tek misliti kako je sa vecim kompanijama sa vise stotina zaposlenih. Investitori ne vole zatvorenost.

Ovdje nema apsolutno nista lose. Jedino na cemu treba insistirati je klauzula po kojoj BiH izlazi iz sporazuma automatski ako izadju Albanija ili Makedonija. Cisto da se osiguramo od Dodika. Isto tako, klauzula vezano za migrante.

Valjda nismo toliko mutavi da ne znamo zastiti svoje interese. Biti apsolutno i pod svaku cijenu protiv - to je glupost.
prost primjer oko piletine, nakon sto smo dobili dozvolu od eu za izvoz piletine na njihovo trziste odmah se povecala proizvodnja i plasman, dakle imas masu prostora da institucionalnim okvirima i ispunjavanjem standarda omogocujes privredi da nastupa po trzistu eu, ima masa firmi koji i sad funkcionusu prema eu striktno i kojima je taj potencijalni regionalni aranzman nebitan.
sto se tice drugog dijela tvog upisa, a da prvo rijesimo otvorena pitanja izmedju drzava bih i r srbije, a kojih je mnogo i vecina je na nasu stetu pa da onda razmotrimo neke druge moguce inicijative, kad se to obezbjedi nemam nista protiv, no dotad cemo i za eu biti spremni.
cyprus

#365 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

The 51st State wrote:fino si to razlozio ali nisi nista objasnio, rekao bih klasicni tvoj modus operandi forumanja 8)
sve se svodi bilo bi lijepo, a da se nijedno aktuelno pitanje ne rijesi u medjuvremenu, pa kako to drugo nazvati nego retardirano.
Izvini, ima li negdje, bilo gdje, na ovoj temi, ili nekoj drugoj, ikada u ovih 12 i po godina mog forumanja, da sam napisao da treba preći preko neriješenih aktuelnih pitanja? :)

Naravno da nema, ali kada već vrijeđamo, nije onda problem ni malo lagat, jelde? :-D
BHCluster

#366 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Trebamo cekati da se Srbija ekonomski razvije da bi se (pazi sad) dio ekonomske dobiti prelio u Bosnu i Hercegovinu.
The 51st State

#367 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

cyprus wrote:
The 51st State wrote:fino si to razlozio ali nisi nista objasnio, rekao bih klasicni tvoj modus operandi forumanja 8)
Izvini, ima li negdje, bilo gdje, na ovoj temi, ili nekoj drugoj, da sam napisao da treba preći preko neriješenih aktuelnih pitanja? :)

Naravno da nema, ali kada već vrijeđamo, nije onda problem ni malo lagat, jelde? :-D
obzirom na entuzijazam koji iskazujes prema ovoj saradi, uzeo sam za slobodno da ti to ne bi bio problem. :D
Last edited by The 51st State on 12/11/2019 14:43, edited 1 time in total.
cyprus

#368 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

BHCluster wrote:Trebamo cekati da se Srbija ekonomski razvije da bi se (pazi sad) dio ekonomske dobiti prelio u Bosnu i Hercegovinu.
Dio u zagradi daje baš onu humorističku, sarkastičnu notu... Odlično :D :thumbup:

Bez obzira na to sve, ekonomski razvoj u regiji zaista jeste (pazi sad :D ) simultani proces, koliko god se ti kreveljio :-D
Seyfo

#369 Re: MALI Šengen

Post by Seyfo »

Mali Šengen DA, ali da u njega migranti i ne ulaze. Ako nastave ulaziti kao i do sad u države sa istočne strane malog Šengena, još brže će biti u BIhaću.
cyprus

#370 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

The 51st State wrote:
cyprus wrote:
Izvini, ima li negdje, bilo gdje, na ovoj temi, ili nekoj drugoj, da sam napisao da treba preći preko neriješenih aktuelnih pitanja? :)

obzirom na entuzijazam koji iskazujes prema ovoj saradi, uzeo sam za slobodno da ti to ne bi bio problem. :D
Prvo, to što smatram da bi se neke stvari mogle pomaći sa mrtve tačke kroz nekih 20-tak godina, ja baš i ne bih nazvao nekim entuzijazmom :-D

Drugo, "uzimanje za slobodno" je modus forumanja brojnih forumaša ovdje... Znam ja to dobro, nisi jedini... Međutim, to što vas je mnogo takvih, ne znači da takav modus nije jedno veliko govno :D
The 51st State

#371 Re: MALI Šengen

Post by The 51st State »

ma neka je i govno, sve je to za ljude, uglavnom bespotrebna prica i teoretisanje oko inicijative prvenstveno orijentisane za potrebe unutrasnje politike srbije.
BHCluster

#372 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:Trebamo cekati da se Srbija ekonomski razvije da bi se (pazi sad) dio ekonomske dobiti prelio u Bosnu i Hercegovinu.
Dio u zagradi daje baš onu humorističku, sarkastičnu notu... Odlično :D :thumbup:

Bez obzira na to sve, ekonomski razvoj u regiji zaista jeste (pazi sad :D ) simultani proces, koliko god se ti kreveljio :-D
Kad jedna drzava ima razvijeniju ekonomiju nego druga to se ne moze zvati simultani proces, a da bi bio potrebno je ovakve strvari rjesavati (pazi sad) trgovinskim ugovorom.
daddy-kool

#373 Re: MALI Šengen

Post by daddy-kool »

Kikibombona wrote: Mojim gazdama, a Svabe su, bi odgovaralo da mogu povuci inzinjere iz okruzenja kada zatreba. A cesto nam zatreba.
Ovo ne razumijem, ne mogu dovesti strane radnike u BiH? Otkad?

Šta bi to bilo lakše a da sad nije moguće?
LBVIEW

#374 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Nadasve je pametno s ovakvim hendikepom, u vidu sumske i Dodika, ulaziti u nekakve integracije s onim - drzavom Srbijom - koji je direktno odgovoran za isti. :-) Jos je inteligentnije nadati se kako taj isti, nakon sto se potpise sporazum i "ukinu granice", ne bi pokusao produbiti hendikep dilajuci preko te granice sto mu kurcu na um padne, od migranata(koje dilaju i danas u manjem obimu), do oruzja za Dodikovu zandarmeriju.
Sto rece jedan forumas - samo totalni bleci ili kamuflirani neprijatelji misle kako to moze biti dobro za BiH.
LBVIEW

#375 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Novi momenat - Srbija zemlja kvlificirane radne snage, takorec IT velesila. :pisnuo:
Locked