Vucic je nafuran na ekonomiju, svakodnevno trubi o privrednom rastu, vecim platama, investicijama, infrastrukturi itd. Dosta toga laze ali to nije vazno za nas - vazno je da pokazuje interes za ekonomsko jacanje svoje zemlje. A jacanje Srbije neminovno znaci jacanje cijelog regiona, ukljucujuci u BiH. Nijedna drzava Balkana nije ostrvo, ekonomski napredak je uvjetovan saradnjom sa susjedima.cyprus wrote:Dijelim mišljenje o DW-u, i ovo što je napisano zaista stoji... S tim da nema tu puno šta novo rečeno - većina nas je svjesna toga svega...
Zato sam i govorio da neku stvarnu integraciju regiona i harmonizaciju odnosa unutar istog nije moguće očekivati sada, niti u skorom periodu... Pogotovo ne sa Vučićem na čelu, i Dodikom kao bitnim faktorom... Međutim, meni se ne čini vjerovatnim da će klima u regionu ostati ista ovakva decenijama, odnosno da se ništa neće značajnije mijenjati... Ja kroz narednih 10 do 20 godina očekujem značajne progresivne korake u tranziciji društvene svijesti homo balkanikusa, koji će stvoriti preduslove za ovo o čemu ovdje pričamo...
Sad će mi jedni reći da imam skrivene namjere, drugi da sam naivan, a Čeli da nema ništa od EU
Moguce je da Vucic zeli prebaciti fokus na ekonomiju. Ne mislim da su Rama i Zaev budale, da ih Vucic moze vozati. I oni vide svoj interes. Ekonomska saradnja Srbije, Albanije i Makedonije moze koristiti svakoj od drzava.
BiH i CG ce vjerovatno pristupiti ako sve bude ok.
Kosovo je mina i tu moze sve pasti.