Hakiz wrote:
Šta ste napali momka?
U ovoj hipotetičkoj situaciji:
Ako ona nije sposobna sama da ode i trpi ga, zaslužuje sve šta joj radi.
Šta, ona tu nije odgovorna za svoje postupke, je li?
Slažem se. Jedan dio odgovornosti pada i na nju.
1. Veza na daljinu teško ikada opstane, a ova veza koja je opisana u uvodnom postu snosi sada posljedice što su mjesecima bili razdvojeni i samim tim jedan od partnera je okusio čari gradskog života. Ovdje ne mislim na brakove i duge veze koje su radi zajedničkih ciljeva primorani da provedu određen period razdvojeni - već veze u začetku. Kao što je ova iz priloga.
2. Ta njegova djevojka, ako je već fakultetski obrazovana, pametna, snašla se u karijeri - kako ne vidi da je njen partner distanciran od nje? Siguran sam da su signali dovoljno prisutni. Npr. više voli izaći sa drugovima nego sa njom. Da ne spominjem navedene avanture sa strane. Siguran sam da je ona morala biti svjesna da nešto nije uredu, da negdje fali vremena, gdje je bio sinoć, zašto je ostao vani do 3 ujutru itd.
Pametnom dosta da skonta da nešto nikako nije uredu.
3. Muškarac koji te voli, ili žena koja te voli, posvetit će sve svoje slobodno vrijeme da provode s tobom. Ona treba biti svjesna negdje u dubini da on nju ne voli dovoljno i da je zavlači. Ona ima jedne ciljeve i prioritete u životu a on potpuno druge.
4. Oboje su došli iz provincije u veliki grad, ali žive razdvojeno u zasebnim stanovima? On je prvo otišao sam sam i snašao se, a ona je došla za njim i snašla se sama za sebe? Došli su da budu "zajedno" u sarajevu ali su na kraju završili "razdvojeni"
Mogu i dalje nabrajati ali mislim da su ove 4 tačke dovoljne za svakoga da zaključi, da je ta djevojka jednostavno previše dala "slobode" svom partneru. I ne smatram da mu je trebala bilošta uskratiti, ali postoje određene stvari koje se ne trebaju tolerisati ako očekujete ozbiljnu i zrelu vezu i moj princip razmišljanja u ovakvoj situaciji bio bi sljedeći:
1. Ideš u sarajevo bez mene? Zašto ja ne mogu s tobom? Ako se volimo, snaći ćemo se zajedno, živjećemo zajedno, to će biti naša zajednička avantura...
2. Zašto toliko vremena posvećuješ svakome drugom osim meni? Ok, razumjem da treba nekada na kafu izaći sa drugovima, ali noćni izlasci, opijanje i skitanje nebi trebalo da se dešava u zrelim i ozbiljnim vezama
3. Da ne ponavljam stavku br 2
4. Ovo je već dovoljan signal, ako me neko "voli" a ode u drugi grad i snađe se sam za sebe a ja za tom osobom trebam doći i snalaziti se sam za sebe i živjeti odvojeno? Samo budala može dalje sa takvom osobom da se zabavlja.
Mislim da je on toj djevojci dovoljno dao do znanja da je čuva kao neki backup, a ona je pristala, jer ima možda neki manjak samopouzdanja ili je previše naivna, ili čak i njoj donekle odgovara takva situacija... Možda joj je takva situacija da bude sama a ima "momka" i viđaju se jednom sedmično neobavezno odgovarala neko vrijeme, ali sad odjednom bi da se uda i osnuje porodicu, a njemu i dalje odgovara taj jednosedmični aranžman i tu je nastao problem.