Alija-Tito?
- jeza u ledja
#351 Re: Alija-Tito?
Ljudi se ponasaju kao da je Alija uveo demokraciju. 
- insomnia78
#352 Re: Alija-Tito?
Ili ko da je licno otrov’o Tita i razjebo Jugoslaviju
-
Tempo
- ZeModerator
#353 Re: Alija-Tito?
insomnia78 wrote:Ili ko da je licno otrov’o Tita i razjebo Jugoslaviju
nije. on je samo mali saraf u mehanizmu koji je pocinio to najvece zlodjelo u istoriji juznih slavena.
- jeza u ledja
#354 Re: Alija-Tito?
Naravno da nije Alija razjebo Jugoslaviju. On je i u tom smislu potpuno nebitan.
- Ludzak
#355 Re: Alija-Tito?
Demokratski izabran?Ljuci wrote:Aliji se ne moze naci ni mrlja loseg i on je demokratski izabrani predsjednik BiH.takojegovorio wrote:Po čemu je Legenda? Nikada nije otišao u Srebrenicu.Krio je svog sina u predsedništvu..ima još toga samo da nađemLjuci wrote:Alija je legenda i ostat ce upisan u bosansku historiju.
Na kakav način?
- insomnia78
#356 Re: Alija-Tito?
Al tacno znas ko ce se javiti 
-
Tempo
- ZeModerator
#357 Re: Alija-Tito?
demokratski je izbore dobio fikret abdic. ja ni dan danas ne znam sta se tu desilo, otkud alija umjesto fikreta.
- Ludzak
#358 Re: Alija-Tito?
Izglasana je Republika BiH kao neovisna država sva tri naroda. Većina je glasala za nju. A kao predsjednik je izglasan Fikret Abdić. Demokratski izglasan.
Tako da Alija nije bio pobjednik.
Tako da Alija nije bio pobjednik.
-
Ljuci
#359 Re: Alija-Tito?
Alija se zalagao za model pakistanske demokracije da se uvede u BiH. Ipak u BiH su vecina muslimani.
-
Tempo
- ZeModerator
#360 Re: Alija-Tito?
haj ne lupetajLjuci wrote:Alija se zalagao za model pakistanske demokracije da se uvede u BiH. Ipak u BiH su vecina muslimani.
-
Ljuci
#361 Re: Alija-Tito?
Zar ne bi ljepse bilo, kad bi u Bosni svi klanjali i postili Ramazan? Tada niko Bosnu ne bi mogao razjediniti.
-
Salih1984
#362 Re: Alija-Tito?
Vjerovatno fikret nije bio podoban i nije ga vjerovatno nato podrzavoTempo wrote:demokratski je izbore dobio fikret abdic. ja ni dan danas ne znam sta se tu desilo, otkud alija umjesto fikreta.
-
Tempo
- ZeModerator
#363 Re: Alija-Tito?
vjerovatno trebas prestati lupetatSalih1984 wrote:Vjerovatno fikret nije bio podoban i nije ga vjerovatno nato podrzavoTempo wrote:demokratski je izbore dobio fikret abdic. ja ni dan danas ne znam sta se tu desilo, otkud alija umjesto fikreta.
-
Salih1984
#364 Re: Alija-Tito?
Ma nemoj mi reci hahahahahTempo wrote:vjerovatno trebas prestati lupetatSalih1984 wrote:Vjerovatno fikret nije bio podoban i nije ga vjerovatno nato podrzavoTempo wrote:demokratski je izbore dobio fikret abdic. ja ni dan danas ne znam sta se tu desilo, otkud alija umjesto fikreta.
-
Ljuci
#365 Re: Alija-Tito?
Alija je stekao veliki ugled u islamskom svijetu pa ga to cini velikim kao Tito posto je i Tito imao ugled u muslimanskim zemljama.
- exliberal-ex
#366 Re: Alija-Tito?
Gdje sam ja to u ovom postu rekao to...ajde podebljaj mi zivota ti.LBVIEW wrote:Jes vala, a da nije njega bilo ne bi bilo ni rata.exliberal-ex wrote:Alija je znao sta hoce i to se vidi ...napravi begovat gdje ce se znati ko pije a ko vodu nosi.
Nasao je svoje istomisljenike na istoku i zapadu i sad imamo to sto imamo.
Poredit Aliju sa Titom neide...jedan se borio samo za jedan narod...drugi za sve
-
daddy-kool
-
Ljuci
#368 Re: Alija-Tito?
Da nije bilo Sandzaklija ne bi bilo rata. 
-
gimnazijalaccc
#369 Re: Alija-Tito?
Mislim da je razlika koju objektivno svi moraju priznati (bez obzira da li više vole Tita ili Aliju) njihov odnos prema neistomišljenicima.
Komunistički režim (čija je personifikacija sam Tito) se nemilosrdno obračunavao sa SVIM neistomišljenicima. Samo je jedan dio četnika dobio amnestiju. A konkretno, kada su u pitanju "bošnjački nacionalisti", ili "islamisti", među koje se svrstava Alija Izetbegović, komunisti su ih strogo kažnjavali (Mladi muslimani). 13 ih je ubijeno, a stotine Mladih muslimana (pa i Alija Izetbegović) su osuđene na dugotrajnu robiju samo iz jednog razloga, jer su bili politički neistomišljenici. Sam Alija je osuđen prvo na 3, a kasnije na još 14 godina zatvora.
S druge strane, nakon što je Alija došao na vlast, ne samo da komunisti nisu kažnjavani, nego nije provedena ni lustracija, a neki od njih su došli na visoke položaje. Sudija koji je Aliju osudio na 14 godina zatvora je prošao nekažnjeno, tužiteljica u Sarajevskom procesu i dan-danas živi i radi u Sarajevu. Novinari koji su huškali narod na političke zatvorenike su nastavili raditi na svojim radnim mjestima. UDBAši koji su islijeđivali Mlade muslimane su postali dio MUPa RBiH... Zato jer je Alija smatrao da za ono što mu je učinjeno nisu krivi pojedinci (pa čak ni sam Tito, za kojeg je rekao da ga poštuje, jer je "čovjek koji je stvorio jednu veliku državu").
Zaključak: Da je Alija bio kao Tito, danas u Sarajevu ne bi bilo ulice Maršala Tita, nego ulica koja bi nosila Alijino ime. Danas u školama po Federaciji (onih po bosanskom planu i programu) iznad table u svakoj učionici stajala bi Alijina slika, a djeca bi na priredbama pjevala "Da te nije Alija". Bilo bi zabranjeno političko djelovanje SDPa, Naše stranke... ili kad malo bolje razmislim, svih drugih političkih stranaka osim SDA. Da je Alija bio kao Tito, vi ovdje vjerovatno ne biste raspravljali o tome koja je od ove dvije historijske ličnosti bolja, ne samo ovdje, nego nigdje gdje vas neko može čuti, vidjeti...
Tito je imao i loših i dobrih strana, Alija isto, ali ipak mislim da je Alija pozitivnija ličnost. Imao je grešaka, ali te greške nikada nisu činjene u ime ideologije ili mržnje, nego, rekao bih, naivnosti i nepostojanju iskustva. A za one koji su ga naslijedili mogu samo reći "a poslije Alije-potop".
Komunistički režim (čija je personifikacija sam Tito) se nemilosrdno obračunavao sa SVIM neistomišljenicima. Samo je jedan dio četnika dobio amnestiju. A konkretno, kada su u pitanju "bošnjački nacionalisti", ili "islamisti", među koje se svrstava Alija Izetbegović, komunisti su ih strogo kažnjavali (Mladi muslimani). 13 ih je ubijeno, a stotine Mladih muslimana (pa i Alija Izetbegović) su osuđene na dugotrajnu robiju samo iz jednog razloga, jer su bili politički neistomišljenici. Sam Alija je osuđen prvo na 3, a kasnije na još 14 godina zatvora.
S druge strane, nakon što je Alija došao na vlast, ne samo da komunisti nisu kažnjavani, nego nije provedena ni lustracija, a neki od njih su došli na visoke položaje. Sudija koji je Aliju osudio na 14 godina zatvora je prošao nekažnjeno, tužiteljica u Sarajevskom procesu i dan-danas živi i radi u Sarajevu. Novinari koji su huškali narod na političke zatvorenike su nastavili raditi na svojim radnim mjestima. UDBAši koji su islijeđivali Mlade muslimane su postali dio MUPa RBiH... Zato jer je Alija smatrao da za ono što mu je učinjeno nisu krivi pojedinci (pa čak ni sam Tito, za kojeg je rekao da ga poštuje, jer je "čovjek koji je stvorio jednu veliku državu").
Zaključak: Da je Alija bio kao Tito, danas u Sarajevu ne bi bilo ulice Maršala Tita, nego ulica koja bi nosila Alijino ime. Danas u školama po Federaciji (onih po bosanskom planu i programu) iznad table u svakoj učionici stajala bi Alijina slika, a djeca bi na priredbama pjevala "Da te nije Alija". Bilo bi zabranjeno političko djelovanje SDPa, Naše stranke... ili kad malo bolje razmislim, svih drugih političkih stranaka osim SDA. Da je Alija bio kao Tito, vi ovdje vjerovatno ne biste raspravljali o tome koja je od ove dvije historijske ličnosti bolja, ne samo ovdje, nego nigdje gdje vas neko može čuti, vidjeti...
Tito je imao i loših i dobrih strana, Alija isto, ali ipak mislim da je Alija pozitivnija ličnost. Imao je grešaka, ali te greške nikada nisu činjene u ime ideologije ili mržnje, nego, rekao bih, naivnosti i nepostojanju iskustva. A za one koji su ga naslijedili mogu samo reći "a poslije Alije-potop".
-
daddy-kool
- jeza u ledja
#371 Re: Alija-Tito?
Ja mislim da ni on u tu pricu nije vjerovao, kao sto ni njegovi idolopoklonici, danas, u nju ne vjeruju. Dovoljno je pogledati ko ga na ovoj temi podrzava i kako posprdno ti isti ljudi pisu o toj istoj multi-kulti prici na drugim temama.
Jednosatvno ta prica u glavama tih ljudi nikad nije u pravom smislu postojala. Alija je bio vodja Bosnjaka, a kao lider najbrojnije etnicke grupe u BiH tako je postao i predsjednik BiH. Ostali su mu sluzili kao ikebana da bi na taj nacin imao legitimitet lidera zemlje, a ne samo naroda. Da se nije desila cistka tokom rata mozda bih imao i drukcije misljenje.
Zanima me bas na koji nacin je on ispoljavao taj probosanski patriotizam, tu “ideju” bosanstva, prije nego sto je postao poznat kao politicar?
Jednosatvno ta prica u glavama tih ljudi nikad nije u pravom smislu postojala. Alija je bio vodja Bosnjaka, a kao lider najbrojnije etnicke grupe u BiH tako je postao i predsjednik BiH. Ostali su mu sluzili kao ikebana da bi na taj nacin imao legitimitet lidera zemlje, a ne samo naroda. Da se nije desila cistka tokom rata mozda bih imao i drukcije misljenje.
Zanima me bas na koji nacin je on ispoljavao taj probosanski patriotizam, tu “ideju” bosanstva, prije nego sto je postao poznat kao politicar?
- muha_sa
- insomnia78
#374 Re: Alija-Tito?
U situaciji u kojoj su se nalazili Alija i Bosna jebeni Ghandi se ne bi bolje ponas’o. Ameri su svoje japance preventivno zatvorili u kampove, Tito je potaraco sve sto je mirisalo na Svabu vi u onakvoj situaciji i zlocinima od dokucerasnjih komsija prigovarate za neke pojedinacne slucajeve
Uostalov poslusajmo sta kaze Bernard H.L
Uostalov poslusajmo sta kaze Bernard H.L
U predstavi se nalazi dugi portret Alije Izetbegovića. Prisutan je tokom cijele predstave. U mojoj imaginarnoj vladi sutrašnje Evrope, dajem mu ministarstvo veličanstva i časti. A onda, postoje anegdote vezane za njega. Postoje stvari koje smo zajedno živjeli tokom rata u Bosni. Ukratko, on je prisutan svuda. Ali ja kažem nešto posebno. Izgleda malo čudno, možda. Ali ipak, reći ću to na pozornici - tako to sada i vama kažem - i u to duboko vjerujem. U političkoj istoriji dvadesetog veka postojale su dvije anđeoske figure. Da, anđeoske. U smislu koji je Wim Wenders dao toj riječi u svom filmu "Wings of Desire".
A ove dvije anđeoske ličnosti, to su bili Vaclav Havel i Alija Izetbegović. Način na koji se Izetbegović borio, iz svih razloga, za evropske vrijednosti, bio je to nezamislivo
- Maraschino
#375 Re: Alija-Tito?
insomnia78 wrote:U situaciji u kojoj su se nalazili Alija i Bosna jebeni Ghandi se ne bi bolje ponas’o. Ameri su svoje japance preventivno zatvorili u kampove, Tito je potaraco sve sto je mirisalo na Svabu vi u onakvoj situaciji i zlocinima od dokucerasnjih komsija prigovarate za neke pojedinacne slucajeve
Uostalov poslusajmo sta kaze Bernard H.LU predstavi se nalazi dugi portret Alije Izetbegovića. Prisutan je tokom cijele predstave. U mojoj imaginarnoj vladi sutrašnje Evrope, dajem mu ministarstvo veličanstva i časti. A onda, postoje anegdote vezane za njega. Postoje stvari koje smo zajedno živjeli tokom rata u Bosni. Ukratko, on je prisutan svuda. Ali ja kažem nešto posebno. Izgleda malo čudno, možda. Ali ipak, reći ću to na pozornici - tako to sada i vama kažem - i u to duboko vjerujem. U političkoj istoriji dvadesetog veka postojale su dvije anđeoske figure. Da, anđeoske. U smislu koji je Wim Wenders dao toj riječi u svom filmu "Wings of Desire".
A ove dvije anđeoske ličnosti, to su bili Vaclav Havel i Alija Izetbegović. Način na koji se Izetbegović borio, iz svih razloga, za evropske vrijednosti, bio je to nezamislivo